10/10
Rojita 2021 ápr. 16. - 15:14:54 10/10 Előzmény janderka
(595/1395)
Épp a kartonfigurákra gondoltam én is. A film majdnem minden szereplőjét kiállíthatnák mindenfelé. Ki az, aki ne akarna egy közös fotót a film két padon ülő öregasszonyával? Egy kerítés mellett felállított, kapájára támaszkodó Zömbiknével? Az ülő, begipszelt lábát feltámasztó Piroskával? A "templom" előtt álló Janó pappal? Az állatorvost, kezében egy kecskegidával? Morzsit, Svábot vmi kocsi mellett? És persze, az önkormányzat előtt Erikát, Fülekit, Lacikát és Tecát, a Kocsma előtt.
Vmi kis összeg egy szelfi, mondjuk 100 ft. Csak azt nem tudom, h lehetne elkérni a pénzt, h ne mindegyik kartonfigurára egy személy vigyázzon? Akkor csak úgy, h egy zárt kertben felállítani a figurákat (1 kapus fix díjat kér a belépésért és aztán akárhány fotót lehet fizetni). Persze, a bevételből járna a színészeknek is.
janderka 2021 ápr. 16. - 14:48:55
(594/1395)
500 ezerért simán kapni olyan verdákat, mint Gyurinak meg Svábnak van. A kocsmához ki lehetne tenni egy-két szereplő kartonfiguráját. De lehetne Stoki meg Füleki hasonmásverseny is - relikvia vásárral egybekötve.
A kocsmában volna Mokrifröccs, Szifonfeles, Lacikaszörp, Tecapörkölt (felemblémázott poharakban és tányérokon). A falsarki tévén meg óránként egy-egy negyedórás werkfilm mehetne a sorozatról.
A parkolás volna a legkisebb problema. Tuti van erre alkalmas üres telek a faluban. 3 óra 1000 Ft lenne, a biléta pedig egyben egy elődedikált Mi kis falunk képelap volna.
Kapitányékra való tekintettel pedig akár még egy Üvegtigrises szelfibódé is állhatna a falu végében.
De hát ha mindehhez bambák és inkább vinnyognak, akkor punnyadjanak bele a nihiljükbe. Ahogy a magyarok legtöbbje.
janderka 2021 ápr. 16. - 14:28:29 Előzmény Rojita
(593/1395)
Hát valóban tufa egy népség lehet ez a falu, ha még ebből a se tudnak profitálni. Már rég le kellett volna szerződniük ajogtulajdonosokkal, és mehetne a movie-turizmus ezerrel. Hétvégenként tematikus filmes programokkal.
10/10
Rojita 2021 ápr. 16. - 14:20:24 10/10
(592/1395)
offtopic
guess.who 2021 ápr. 16. - 09:02:32 Előzmény napraforgó
(591/1395)
" mert ezeket nem nagyon mutatják."
Pedig de. Pár résszel korábban a két öregasszony az egyik ilyennek a sarka mögött rejtőzködött, amikor Erika és Gyuri otthoni üvöltözését hallgatták ki, mielőtt a kórházi kivizsgálásra mentek és kiderült, hogy Erika terhes. Aztán a romház beugrójában is álldogált már Gyuri korábban, meg valami építési törmelék, sitthalom vagy téglakupac is van ott, azt is sokszor lehetett már látni.

Erikáéknak amúgy kertjük nemigen van, pontosabban csak annyi, ahol a medence elfér, meg körülötte egy-egy méter, hogy körbe lehessen járni. Szóval ha csak nem "tengerit" akarnak termelni, nemigen lesz hol. ;)
janderka 2021 ápr. 16. - 08:55:01 Előzmény napraforgó
(590/1395)
Biztos Erika pattogós anyja (Náray Erika)
segíti őket a városból. (Ami tök életszerűtlen persze - mármint, hogy a mama lépjen le ebből a porfészek faluból és ne a lánya, vagy mondjuk mindkettő).
8/10
napraforgó 2021 ápr. 16. - 05:07:42 8/10
(589/1395)
A Két szomszédos romházat én még nem vettem észre, mert ezeket nem nagyon mutatják.
Mindenesetre azon elgondolkodtam, hogy vajon miből tellett Erikáéknak az úszómedencére, kettejük közül csak Erikának van keresete (Gyuri edzői tiszteletdiját nem tekintem annak).
Most is azon töröm a fejem, hogy miből fognak megélni. Erika Gyedéből, Gyeséből? Négyen?

Falun sokaknak van veteményeskertje, abból sok minden kijön, leveszöldség, paprika, paradicsom, uborka, mostanában már cukkini és patiszon is, ha van gyümölcsfa, akkor némi gyümölcs is, ami sokat segit egy háztartásban. De Gyuri nem kertészkedik, még véletlenül sem, pedig legalább ezzel besegithetne az eltartásukba.
10/10
Rojita 2021 ápr. 15. - 22:22:24 10/10
(588/1395)
Sokadik ismétlés után csak most vettem észre, h Erikáék háza mellett két totál lakatlan, romház áll az utcában. Lehet, h az Ő házuk is az volt, aztán rendbe hozták a filmesek. Biztos, h így kényelmesebben tudtak forgatni, h nem volt közvetlen szomszédság.
Blindmouse 2021 ápr. 14. - 17:22:06 Előzmény Rojita
(587/1395)
Faszom a csodás hozzászóláselnyelő fórunmotorotokba hogy rohadon meg!
Mindent 2x kell megírni.

Ez a 30 alatti 3 diplomás semmit nem jelent, egy villanykörte kicserélésére is képtelenek legtöbben. :)

Az viszont igaz hogy Gyurika mostani szellemi mélységeihez képest a ténylegesen alkesz, közmunkás brigád, lassan egy kifinomult értelmiségi csapat lesz. Amúgy lehet szándékosan vezet ez valahova csak még nem tart ott a sztori a forgatókönyvben, de simán lehet hogy pusztán arról van szó hogy az ostoba emberben több a történeti humorforrás. :)
offtopic
guess.who 2021 ápr. 14. - 15:27:57 Előzmény napraforgó
(586/1395)
Erikának szerintem -éppen azért, mert jól tudta kezelni a polgit- lett volna lehetősége elintézni, de mégsem tette. Meg nekem rémlenek olyan jelenetek, amik azt mutatták, hogy ő sem érti jobban az aktákban levő szövegeket, csak mivel ilyenek között él folyamatosan, többet látott belőlük, mint Karcsibá'. :)
offtopic
guess.who 2021 ápr. 14. - 15:26:28 Előzmény Rojita
(585/1395)
"Ez nem csak egy kis falu keresztmetszete, ez országos látlelet. "
Ebben viszont egyetértek, annyi fenntartással, hogy ez sem újdonság - de ezt le is írod a pálinkás kenyérrel.

Közhely, hogy a magyarországi mentális állapotok katasztrofálisak manapság, de ebben nem csak a "hagyományok" (ti. már a középkortól indulva: vékonyka tanult, úri réteg és irtózatos mennyiségű tanulatlan, iskolázatlan alacsony néprétegek, illetve a későn megszilárduló, gyenge és csak néhány nagyvárosban komoly polgári réteg) a ludasak, de a cucilizmus négy évtizede sem segített a problémák megoldásában (mindössze beseperte a szőnyeg alá a romakérdést, a munkanélküliséget, az iskolázatlanságot), és valószínűleg a sokszor emlegetett magyar néplélek is, minden pesszimizmusával, "ejjráérünkarramég" hozzáállásával stb.
No és nem elhanyagolható az sem, hogy a választott vagy kijelölt uralkodó rétegnek mindig érdeke volt, hogy az állampolgárok döntő többségét kiszolgáltatottságban, butaságban tartsa - ez ráadásul azóta még hangsúlyosabb, amióta ez a démosz választhatja meg saját urait.

"A fiatalok pedig ma korábban nyúlnak bódító szerekhez (12-13 éves korban),mint pár évtizeddel ezelőtt. "
No, ez szerintem nem igaz. A '80-as években az Eddás (és másmilyen, nem a név a lényeg, csak ha jól rémlik, akkoriban róluk készültek filmek, cikkek, könyvek stb.) fiatalok jellemzően pont ugyanilyen 12-16 éves tinik voltak, és közöttük terjedt leginkább a nejlonzacskós ragasztó szippantgatása...



"Mi a legutolsó statisztikánk? 1 millió fő?"
És mennyi az olyan, amelyik nem jelenik meg a statisztikákban, mert pl. nem tudnak róla, nem balhézik hangosan, nem veri láthatóan a gyerekeit/feleségét/férjét stb.?

"Az elbutult, alkoholista Pajkaszegről "
Egyébként ha jobban meggondolod, a Mintaapák is szinte ugyanennyit iszogattak minden délután (és utána otthon esténként) - csak ők fővárosi, jólszituált úriemberek voltak...

Abban amúgy szintén egyetértünk, hogy mostanra több szereplőt is látványosan lebutítottak, hogy az egyre olcsóbbá és alpáribbá váló "humort" el tudják játszatni velük. Korábban jóformán csak a három kocsmatöltelék volt hülye, mindenki más viszonylag értelmes volt - bizony, még Gyuri is! Mostanra meg Gyuriból egy beszélni is alig tudó, szavakat-mondatokat nem értő sutyerákot csináltak, aki egy fürdőszobát sem képes önállóan kifesteni (holott egyébként villanyszerelő kétkezi munkás!).

Egyszóval egyre jobban érezni, hogy a szlovák eredetiben levő tartalmas humort felváltja a hazai gyártású humort csak nyomokban tartalmazó töltelék - ami meg pont olyan igényes, mint az a magyar falusi alkoholista tuskó, akit ki akarnak figurázni vele.
8/10
napraforgó 2021 ápr. 14. - 04:02:20 8/10 Előzmény guess.who
(584/1395)
Erika is el tudta volna intézni, csak hát ismerte a polgi véleményét, "semmiért nem fizetünk". Viki ezt nem tudta. N ja, pénzért mindent el lehet intézni. És ő úgy intézte, hogy kiüritette érte az önkormányzat kasszáját. A polgi még most is fúj rá emiatt.
10/10
Rojita 2021 ápr. 13. - 23:46:23 10/10 Előzmény guess.who
(583/1395)
Nem mernék általánosítani, h ma minden fiatal "piás-kábítószeres", (csak piásak). Ismerek én is 30-on aluli 3 diplomás fiút. Azt is elismerem, h minden történelmi korszakban a fiatalok az öregek szemében kirívóan viselkedtek, még az is igaz, h volt idő és földrajzi táj, amikor a fiatalok gyerekkoruktól alkoholfogyasztók voltak (az ivóvíz-hiány és a pálinkás-kenyérrel nyugtatott csecsemők ideje).

Arra vagyok csak kíváncsi, h mi az oka a pajkaszegiek elbutulásának, pontosabban alkoholfüggőségének az oka? Szegénység, munkanélküliség, betegség, kiszolgáltatottság, hagyomány, alkohol. Minden összefügg mindennel, egyik a másikból következik.
Ez nem csak egy kis falu keresztmetszete, ez országos látlelet.
A fiatalok pedig ma korábban nyúlnak bódító szerekhez (12-13 éves korban),mint pár évtizeddel ezelőtt.
Hogy miért? Mert ezt látják otthon, a filmeken, a csodált barátnál. Mert könnyen hozzáférnek.
Persze, nem minden fiatal és nem minden ffi iszik - dohányzik - kábítózik, (legfeljebb csak iszik, hol kevesebbet, hol többet, aztán még többet). De a nők többsége is iszik, aztán korán meghal.
Nem tudom. Az alkohol sztem, a legkomolyabb probléma. (Mi a legutolsó statisztikánk? 1 millió fő?) Aztán ebből jönnek az eü-i következmények, családon belüli erőszak,...
Pld. több országos felvilágosító kampány kellene a következményekről és nem az otthoni pálinkafőzést hirdetni.

Az elbutult, alkoholista Pajkaszegről és az egész beteg vidékről mégis egy humoros, vidám filmet tudtak csinálni. (És ezzel nem akarom azt mondani, h a városokban másmilyenek az emberek.)
janderka 2021 ápr. 13. - 21:58:43 Előzmény guess.who
(582/1395)
Há mé, há nem? Hádde! :))
offtopic
guess.who 2021 ápr. 13. - 20:07:06 Előzmény Rojita
(581/1395)
Ott hibás a levezetésed, hogy egyrészt az úgynevezett "elbutulás" egyáltalán NEM egy mai jelenség, és egyáltalán nem csak a mai "idősek" mondják ezt a mai "fiatalokra". Már az ókori Rómában is pont ugyanígy panaszkodtak az "idősek" a "fiatalokra", ahogy a középkorban és az újkorban szintén. Talán helyesebb a dolgot ott megfogni, hogy a "fiatalok" nem butábbak, nem hülyébbek, nem bunkóak - egyszerűen csak mások. Hiszen melyik mai "idős" mondhatja el magáról, hogy a szülei-nagyszülei anno nem tolták le a hatvanas vagy a hetvenes években az erkölcstelen, táncolásnak nevezett riszálás miatt? Fiatalabbaknak ugyanez a nyolcvanas vagy a kilencvenes évekkel is megy. :)
Másrészt ott követsz el hibát, hogy általánosítasz, és minden mai fiatalra ráhúzod a "piáskábítószeres" sablont. Pedig régen is voltak erős dohányosok (hiszen a mai nagyszülők sem tegnap kezdték), a hetvenes-nyolcvanas években Technokol Rapidot szippantók, a kilencvenesekben meg ecstasyt nyeldeklők - és mellettük voltak értelmes, tisztességes és józan fiatalok. És most mindannyian szidják a mai fiatalokat a züllöttségükért. :)
offtopic
guess.who 2021 ápr. 13. - 19:58:14 Előzmény napraforgó
(580/1395)
Az a gond, ugye, hogy lehetne kismillió statiszta is, ha lenne rá keret. De mivel ennyi (képzetlen!) embert instruálni sem egyszerű, és a feszes forgatási ütemtervnek sem tenne jót a rengeteg újravett jelenet, így rendszerint "kihalt" faluban játszódnak az epizódok, nagyon kevés "külsős" statisztával. Ha megfigyeled a barbiverzumot, ott ugyan most nagyon erőltetik, hogy az aszfaltos "főutcán" van forgalom, de egyszer kellene valami összesítést csinálni, hogy a forgalmat vajon ötnél kevesebb autó adja-e váltásban? :)
Szóval mindig probléma itt is (és a Mintaapákban, DÖ-ben, BF-ben stb.), hogy "élő" legyen a háttér, ugyanakkor ne kerüljön sokba és menjen is a forgatás. És inkább elmennek a kisebb ellenállás irányába, azaz a valóban szereplőkön kívül minél kevesebb figura megjelenítése felé. Annyira talán nem is baj, hiszen -ahogy írod is- nem lennél különösebben kíváncsi rájuk. És vélhetően a nézők többsége sem.
offtopic
guess.who 2021 ápr. 13. - 19:49:49 Előzmény janderka
(579/1395)
Nem. Bár ha hozzáteszed, hogy a nők szülőgépek, a férfiak pedig igavonó barmok, akkor teljes lehet a világképed. ;)
offtopic
guess.who 2021 ápr. 13. - 19:48:27 Előzmény janderka
(578/1395)
Nem-nem. A polgi egy nagyon jó karikatúrája a valóságban is -állítólag!- létező polgiknak. :)
offtopic
guess.who 2021 ápr. 13. - 19:46:31 Előzmény napraforgó
(577/1395)
Éppen ez az, hogy nem: Erika sosem intézte el a villanyoszlopot, ami Vikinek egy fél órájába került... Szóval azért annyira Erika sem volt a helyzet magaslatán, csak jó volt a marketingje a polgi felé. :)
offtopic
guess.who 2021 ápr. 13. - 19:45:07 Előzmény Rojita
(576/1395)
És a láncfűrészes jelenet?