10/10
tricia 2010 szept. 15. - 00:12:22 10/10
(50/110)
Tetszett, amit írtál! :-)
Nekem gyerekkorom óta ez a kedvenc könyvem és filmem.
A filmben nagyon jól visszakaptuk azoknak a régi idõknek hangulatát, szinte ott érezhettük magunkat. Én biztos, hogy meg fogom nézetni a fiammal, akármennyire is "régi" lesz már ez a film. :-)
10/10
zsinike 2010 szept. 14. - 23:57:56 10/10
(49/110)
Valahol egyszer azt olvastam, hogy semmi sem jellemzi olyan jól az embert, mint az elsõ könyv amely megérinti a lelkét. Nekem ez a könyv a Pál utcai fiúk volt amit meg nem tudom mondani hányszor olvastam már el. Ezért személyes küldetésemnek érzem, hogy ahol csak lehet felszóljal mind a könyv, mind a '69-es filmváltozat mellett. Az az érzésem ugyanis, hogy mi árva ugari népek nem tudjuk kellõképpen értékelni a munkát melyet Molnár Ferenc elvégzett.
Az egyetemen sokat kutattam a Pál utcai fiúk anyagaiban, mert egy versenydolgozatot írtam a témában. Tudtátok, hogy 5 filmfeldolgozás készült? Ebbõl az 5bõl csak kettõ (!) magyar: Balogh Béla némafilmje és Fábri Zoltán '69-es némafilje (Isten áldja meg érte!). Elszorul a szívem, ha arra gondolok, hogy Olaszországban nagyobb kultusza van a Pál utai fiúknak mint itthon (még akkor is, ha a két filmben melyekben megdilmesítették a regényt, nem igazán sikerült elkapniuk a fõ mondanivalót, ellentétben Fábri Zoltánnal). Kérlek benneteket ne azt nézzétek, hogí most magyarok-e a fõszereplõk, vagy nem!Magyar rendezõ jelzi, és ízig vérig visszaadja a századforduló Magyarországának hangulatát és a rendezõ értette a dolgát: szerintem a Nemecseket játszó Anthony Kemb -nemzetiségétõl függetlenül - olyan mmintha a könyvbõl lépett volna ki.
Kérdeztétek páran, mi értelme volt Nemecsek tragédiájának. Ez a könyv tele van szimbólummal, ezek közül a legerõsebb a haza=grund szimbólum. Nemecsek a hazáért halt meg, és nem az a fõ kérdés, hogy volt-e értelme, vagy nem a halálának, hanem az, hogy hová menjen az ember ha nincsen többé grudja?Mert valahová mennie kell?Mit csináljon a nemzet, ha meghaltak a Nemecsekjei?Mert valahogy tovább kell élni.
Amikor a könyv írodott, népünk túl volt a 48-as szabadságharcon és ezek a kérdések már akkor aktuálisak voltak. Nekünk már van trianonunk,'45-ünk és '56-unk...
Érdekesség: olvastam, hogy amikor a japán császár Magyarországra jött, azt hitte a magyarok mind Bokák és Nemecsekek. Csodálatos, hogy egy ilyen könyv viszi a magyarok hírnevét a világban. A legjobb országimage.
Amúgy azt hallottam, hogy a nyugati országokban (Így anglia, Fro) nem volt túl népszerû a könyv, mert túlságosan tragikusnak tartották a végét. Hát igen...ezt midenki értékelje maga:-)
Kérlek benneteket, szerettesstek meg mind a könyvet, mind a filmet gyerekeitekkel, mert többek lesznek tõle!
offtopic
ibacs 2010 szept. 14. - 19:22:30 Előzmény surildi
(48/110)
Ez már milyen fárasztó kérdés? Vagy mail címeket gyûjtesz valami spam hadjárathoz:))))
Kétszer is láttad, gondolom olvastad is(legalábbis illett volna) és ez a kérdés, hogy hol a grund????A megoldás fele a címben is benne van,bakker.

Vagy esetleg, tényleg nem tudom, hogy mondok e valami újat.De ha netán rémlik az a szó, hogy Google.....
offtopic
sofi 72 2010 szept. 14. - 18:55:39 Előzmény kolombi2
(47/110)
A hozzászóló, akire reagáltál, jobb ÉRZÉST írt, nem jobb filmet. Legközelebb talán elkéne olvasni, amire reagálsz!!!!

"Magyarkodni" meg az "magyarkodik", aki akar.

Aki meg nem akar, az ne "magyarkodjon"!!!!!:)))))))))))

Pl. ÉÉÉÉÉÉÉN imádok magyarkodni!!!!!!!!

magyarmagyarmagyarmagyarmagyarmagyar..........MAGYAR.......................MAGYAR.........
10/10
eszkimo38 2010 aug. 28. - 17:22:27 10/10
(46/110)
10 éves vagyok,a filmet is most láttam elõször,de engem megfogott.Nagyon jó ez a film,kár hogy a végén meghal Nemecsek.De mindenesetre én,csak ajánlani tudom ezt a filmet.
10/10
surildi 2010 aug. 28. - 17:01:57 10/10
(45/110)
Ki tudja, hol volt régen a grund? Mi épült a helyére?? Mint már írtam, csodálatos film, tegnap is, ma is megnéztem, fantasztikus színészpalántákkal és színészekkel! surild@velvet.hu, köszönöm, aki megírja!! -:)
kolombi2 2010 aug. 28. - 16:58:56 Előzmény ceia
(44/110)
"Szerintem ez sajnos akkor is úgy jön le, hogy nem magyar, mert a szereplõk sokat számítanak.
Ha csak hazai alkotás lenne, azért mégiscsak jobb érzés volna.. "

csak rajtad mulik hogy mit erzel, de ez egy film, egy regeny alapjan. A regenynek is es a filmnek is mint olyannak, altalaban nem a nemzetisege a lenyege.
Van e mondanivaloja, es eljut e a nezohoz, olvasohoz?
Ha igen, akkor EZ a lenyeg.

Nem ertem hogy miert kell "magyarkodni" folyamatosan??

Miert lenne attol jobb, ha "tisztan" hazai lenne???
Biztos jobb lenne a film MINT film??

Tipikus esete a szezont-keveri-a fazonnal dolognak.
Ugy kellene inkabb magyarkodni, hogy a magyar tudosokat, muveszeket sergiteni, es nem lenyomni.
Ezert nem itthon el a legtobb minoseget produkalo valoban "nagy"magyar.
9/10
ceia 2010 márc. 15. - 14:29:16 9/10 Előzmény fredi60
(43/110)
Szerintem ez sajnos akkor is úgy jön le, hogy nem magyar, mert a szereplõk sokat számítanak.
Ha csak hazai alkotás lenne, azért mégiscsak jobb érzés volna..
Sanya08 2010 febr. 08. - 16:09:12
(42/110)
Tegnap láttam elõször, tetszett nagyon! Nagyon jó film!

http://mindenamifilm.wordpress.com/2010/02/08/a-pal-utcai-fiuk-1969/
ilali 2010 febr. 08. - 10:48:23
(41/110)
(„Az árulás nem hiba, az sokkal több annál.”)

„És abban a nagy fájdalomban, mely erre a gondolatra a szívét összeszorította, csak egy csöppecske, csak egy nagyon kicsi vigasztalás vegyült.”
Pamutmaci 2010 febr. 07. - 22:18:13 Előzmény kocamama
(40/110)
Nemecsek halálának van értelme. S nem az a halál a fájdalmas. A mûben megfogalmazódott erkölcsi tartás, és lelki nemesség halt meg lassan száz év alatt. A hatalom bitorlói még csak a temetésén sem voltak jelen.
víziócso 2010 febr. 07. - 21:11:57
(39/110)
Afene egye meg, simán lecsúsztam róla!
Diablo72 2010 febr. 07. - 20:31:35
(38/110)
Tessenek már ébredni a kezelõpult mellett! Csak egy oldalon van hang.
10/10
fredi60 2010 febr. 07. - 18:15:15 10/10
(37/110)
"Lassan minden sztorinkat megcsinálják a külföldiek"

Azért ez elsõsorban magyar film - "pár gyereket" leszámítva.

rendezõ: Fábri Zoltán
író: Molnár Ferenc
forgatókönyvíró: Fábri Zoltán, Endre Bohem
zeneszerzõ: Petrovics Emil
operatõr: Illés György
díszlettervezõ: Gáti Tilda
jelmeztervezõ: Schaffer Judit
látványtervezõ: Romvári József
vágó: Szécsényi Ferencné
9/10
ceia 2010 febr. 07. - 17:10:29 9/10
(36/110)
Elég késõn vetítik ma, a gyerekek miatt sem jó, meg nekem ez inkább délutáni film.
Amúgy elsõ osztályú megvalósítása a könyvnek, szerintem ennél jobban nem is nagyon lehetett volna. Kár, hogy nem csak magyar film. A sok szamárság helyett inkább a magyar klasszikus témákat kéne a hazai filmeseknek forgatni. Lassan minden sztorinkat megcsinálják a külföldiek, aztán nekünk nem marad semmi.
Viszont ez tényleg korrekt lett, azt el kell ismerni.
Naphinel 2010 febr. 07. - 16:40:26 Előzmény kocamama
(35/110)
Mi értelme van a halálnak?
10/10
Viola Erzsébet 2010 febr. 07. - 16:18:57 10/10 Előzmény toshiba321
(34/110)
Egyetértek! Egy dolgot nem értek csupán: miért ilyen késõn vetítenek egy ilyen filmet? Miért nem olyan idõpontban, amikor az iskolás gyerekek megnézhetnék???
Szerintem iskolás gyerekek részére ez még ma is alapmû.
Vagy tévedek?
ilali 2010 jan. 25. - 10:09:27
(33/110)
„Õrület.” Arra ébredek, hogy ez a film jut eszembe.
10/10
offtopic
fredi60 2010 jan. 05. - 07:54:38 10/10 Előzmény kocamama
(32/110)
Érdekes kérdés.
Így nézve persze semmi értelme. Ahogy általában sincs a halálnak értelme.
Azért halt meg, mert lázas betegen segített társainak megvédeni a grundot.
Bár ha otthon marad az ágyban, akkor sem biztos, hogy túléli a tüdõgyulladást. Fõleg abban a korban.
kocamama 2010 jan. 04. - 18:33:02
(31/110)
Hülyeség az egész. Mi értelme van Nemecsek halálának?