Téma: A régi ház

10/10
Johann 2013 dec. 31. - 11:19:39 10/10
(1/1)
Két esztendeje láttam ezt a darabot a Klebelsberg Kultúrkúriában és érdekes módon akkor nem érintett meg különösebben. Sok idõ, talán egy év is eltelt, amikor a közmédia is sugározta (szerencsére a köztévében az utóbbi években a kultúra és azon belül a színházi kultúra helyzete igen sokat javult). Újranéztem és letaglózott, jóval többet "fogtam" belõle másodjára, egészen a hatása alá kerültem. Különös, hogy nem élõben tett rám ilyen mély benyomást, alighanem egyszerûen kétszer kellett látnom. Illetve idõközben (többször is) láttam a József Attila Színházban Hunyady Sándor Feketeszárú cseresznyéjét, ami (szerintem) a társulat vitán felül legjobb elõadása az utóbbi években. Nagyon érdekes a két mûvet egymás mellé helyezni gondolatban. Egyre inkább úgy vélem, hogy A régi ház ad (egy lehetséges) választ arra a nagy-nagy, nyitottan hagyott kérdésre, amellyel a Feketeszárú cseresznye végzõdik.
De vissza magához az elõadáshoz. Komoly fenntartásokkal ültem be rá annak idején. Fel voltam készülve rá, hogy a szerzõ - állítólagos - "arisztokratikus" stílusa kevéssé tud majd utat találni a mai kor közönségéhez, illetve, hogy elfogultan mutatja majd be saját társadalmi osztályát. Egy kis alapom se volt ilyeneket feltételezni! Egyre jobban röstellem, hogy még nem olvastam semmit Tormay Cécile-tõl. Kár volt másokra hallgatnom a megítélését illetõen.
És nem tudok szó nélkül elmenni amellett sem, hogy a port.hu (hasonlatosan ahhoz, ahogyan korábban pl. Csurka István darabjai esetében is eljárt), egyáltalán nem jeleníti meg itt, a darab adatlapján szerzõként a Tormay Célile-t, így az írónõ adatlapján ez az elõadás meg sem jelenhet. Csak számomra tûnnek végtelenül kicsinyes módszereknek ezek?