Téma: A segítség

tortura 2014 okt. 16. - 16:14:26 Előzmény Pirkko
(87/107)
Tökéletesen egyetértünk. Bár itt nagy divat vagy a fordítást vagy a szinkront ekézni. Mikor épp melyik van a terítéken. Ha nem tükörfordítással fordítják a címet, már mindenki üvölt, hogy nem az jelenti. Nos errõl az irodalomóra jut eszembe. Ahogy kiváló költõink sem nyers fordítással tolmácsolták pl. az angol vagy francia klasszikusokat, hanem a HANGULATÁT kell visszaadni a versnek. Szerintem a címre is ugyanez vonatkozik és a magyar fordítások 99%-ban jól sikerülnek.
A film egyébként tökéletes, úgy, ahogy van. Hálát adok a sorsnak, hogy nem ott és akkor éltem. Nagyon megrendítõ, utána el sem tudtam aludni.
8/10
Rahar 2014 febr. 22. - 18:02:21 8/10
(86/107)
Nagyon keveset tudom arról a korszakról és arról a helyrõl, ahol a történet játszódik. Ebbõl kifolyólag nem tudom megítélni, hogy mennyire korrekt, valósághû, illetve túlzott rasszista, sztereotip. Ha tudna valaki jó dokumentumfilmet ajánlani a témával kapcsolatban azt megköszönném.
Ettõl függetlenül nekem hitelesnek tûnt a történet, mivel tudtommal néger cselédeket alkalmaztak abban az idõben, a cselédeknek minden piti munkát meg kellett csinálniuk és alázatosnak kellett lenniük. Akkor nem értem, hogy miben álszent az alkotás? Az a probléma, hogy nem mutatják be, hogy a négerek egy része is lop, csal, hazudik? Statisztikai megközelítéssel is ez így van, csak nem értem, hogy mi köze a történethez. Különben ebben a filmben is szerepel rossz néger.
MUFAN YOUNG18 2013 szept. 23. - 20:33:56
(85/107)
Óriási film!!! 10-böl 11-es...:)
Emma Stonet meg imádom!!!
9/10
M.Zs.F 2013 aug. 29. - 12:32:01 9/10
(84/107)
Most így jobban végiggondolom az egész filmet a megnézése után kb 3 héttel, ma szerintem megnézem mégegyszer jobban odakoncentrálva, hogy minden egyes percét tisztán odafigyeléssel tudjam élvezni. Amikor láttam akkor dolgom volt közben, de így is tisztán emlékszem hogy néha alig bírtam a dolgomra figyelni annyira érdekelt a film és annyira vicces vagy éppen keserédes volt.
Emma Stone valóban a jövõ egyik nagy tehetsége akit Én eddig minden szerepében imádtam. És hát Minnie egyszerûen csúcs......

10/9
James Uram Benson Madame 2013 aug. 15. - 22:26:21
(83/107)
Segítség - nemcsak mint szobalány, hanem a könyv megírásához nyújtott segítségre is utal. Tehát a magyar cím jó.

"Négerkérdés" filmek között ez simán ott van a Ne bántsátok a feketerigót, a Ha ölni kell és társaik között, sõt még a képmutató kisvárosi életrõl még a Revolutionary Road, sõt a Pleasantville is felsejlik. Az anyuka sem véletlenül lett rákos valószínûleg, az utolsó mondata mindent visz és nagyban árnyalja a karakterét. A többi nõi szereplõ is fantasztikus (Emma Stone nagy színésznõ lesz) és valahogy az is tetszik, hogy a férfiak csak statisztálnak :) Skeeter és Celia tényleg imádnivalóak, de tényleg nem illenek ebbe a korlátolt világba...

És a feketék ugyanolyan gyarlók. Vegyük csak a duci alkoholista verekedõs férjét...
10/10
szerencsesvivi 2013 júl. 03. - 15:31:25 10/10
(82/107)
Remek film! Egy rossz szót sem lehet rá mondani. Bár a regényt nem olvastam, de lehet, hogy el fogom, mert a film nagyon tetszett. Kiválóak a színészek!
uüvwxyzzs 2013 jún. 26. - 16:46:26
(81/107)
Nagyon jó film! =) Ha kicsit sablonosnak tûnik a történet, akkor el kell hozzá olvasni a könyvet. A regény letehetetlen, nagyon tetszett. A film kicsit eltér tõle, bár úgy is nagyon élvezhetõ. A könyvben sokkal jobban ki van fejtve a cselédség és az akkori ellentétek helyzete. Nem csak "jó" oldalukról mutatja be a feketéket, igaz a fõszereplõk nem negatívak benne. Nyilván a feketék sem szentek (ahogyan a fehérek sem), de azért azt nagyon is el lehet ismerni, mennyire hátrányos helyzetben voltak/vannak.
Szerintem nagyon jól megírt történet, az írónõ még külön utal is a könyv végén arra, hogy kiskorában neki a családja is tartott cselédet. Õ abban a korszakban, délen élt, valószínû több tapasztala volt errõl a témáról, mint nekünk itt, ebben a korban. =)
perry 2013 máj. 14. - 13:01:10
(80/107)
*i
perry 2013 máj. 14. - 09:14:44
(79/107)
Hagy tegyem meg, hogy nem minõsítelek, meg tetted ezt rám vonatkoztatva te, bár nem tudom honnan veszed azt a bátorságot, hogy másokkal ezt tegyed akiket nem is ismersz. Egy bizonyos annyira sikerült rájönnöm irományodból, hogy a filmet nem kedveled és eddig tökéletesen megértelek.
Azt, hogy rám szeretnéd oktrojálni a következõket: "az ilyen ultra liberális álszent,álomvilágban élõ" ha ezek az általad szitokszónak minõsülõ jelzõk örömet vagy kielégülést okoznak számodra ám legyen.
Remélem a te mély magyar ultra fasiszta világod soha sem fog szárba szökkenni és virágot hozni.
Azzal a kirekesztõ álláspontoddal pedig, miszerint: "De ez kell a népnek.Idealizált agymosás" szerencse , hogy sok hívet nem szereztél, nagy szerencse, hogy olyan mély szociológiai tudással rendelkezel, hogy a népet tökéletesen képes vagy ,megítélni és egyszólamú nótádat- mondjuk azt is hamisan- fújdogálni.
Azt javasolnám neked, hogy próbáljad ki Jane Elliott hírhedt kék szem/barna szem kísérletét és akkor talán képes lennél azt átélni amit egy adott korban és helyzetben a színes-bõrüeknek meg kellett tapasztalniuk. Milyen az amikor valaki másodosztályú állampolgár.

http://pszichoszoc.blog.hu/2013/03/31/jane-elliott-kiserlet

Bár kétleném, képes lennél valamilyen empatikus együttérzésre.
Talán 83 évesen :) van annyi élettapasztalatod miképpen lehet valaki rasszista és miképpen nem, az meg ha rasszistának érzed magad nem gond talán legbelül te is érzed ennek a súlyát. MARK TWAIN szavaival élve:"Te nem vagy gonosz ember: menj és javulj meg.".
Azt nem voltál szíves elmondani hol nõttél fel, bár utalásaid arra engednek következtetni, hogy romákkal körülvett
helyen és bizonyára sérelem is érhetett.
Megnyugtatlak, nem a Rózsadombon nõttem fel -s bár nem szokásom nyelvtant aposztrofálni de ha még ennyire is gyûlölöd ezt a földrajzi helyet akkor is helyesen Rózsadomb. Ráadásul még csak nem is Budapesten, arról nem is beszélve, hogy közel két évtizedet még gyermekvédelemben is volt szerencsém tevékenykedni. Részemrõl inkább a megértést ha tetszik idealizmust az emberi megértést és a toleranciát részesítem elõnyben a az általad annyira kedvelt elutasítás helyett.
Még szerencse, hogy a te bégetésed nem hallik az égig és az a keserû méreg amit itt fröcskölsz szét nem mérgezi meg a "birkákat", azt a meg végképp nem értem honnan veszed magadnak az a bátorságot, hogy másokat emberségükben sértegessed.
Költõ kérdésedre válaszolva, -melyrõl lefelejtetted a kérdõjelet- az önálló gondolkodás soha sem haszontalan, sajnos a gondolkodás lehet torz, kirekesztõ és kedvenc szavaiddal élve rasszista, ellenben lehet elõre vivõ, építõ, közös gondolkodásra serkentõ, emberi humánumot hordozó, ha létezik ilyen rasszizmus akkor bátran vállalom.
Jimmy Page 2013 máj. 13. - 23:52:50 Előzmény perry
(78/107)
Igazából az ilyen ultra liberális álszent,álomvilágban élõ emberek mint amilyen te is vagy,azok foglalkoznak a legjobban a bõrszínnel.:D Mindent megtesznek,hogy ezt mindig felhozzák.Gondolom életedbe még csak nem is láttál egy feketét sem,nemhogy ismernél is.
A film sablonos.De ez kell a népnek.Idealizált agymosás.Jól mondta a másik srác,a világ így mûködik,ha úgy érzed,hogy eleged van az ilyen filmekbõl ahol folyamatosan a fehéreket degradálják és talán magadra is veszed,akkor te bizony rasszista vagy.Igazából néha én érzem magam kellemetlenül fehér gonosz rasszista létemre.
Ez van akkor ha más környéken növünk fel.De szerintem a rózsadombon,ott is a négy fal között a gép elõtt nem tudom milyen tapasztalatokat lehet gyülyteni.Néhány embernek fogalma sincs az egész témáról csak a tv-ben látja,hogy ezt kell mondani és akkor nem leszünk rasszisták.Birkanép,néha nem árt ám az önálló gondolkodás.Ja,de gondolom az is rasszizmus.
10/10
Kiccike 2013 ápr. 14. - 14:17:37 10/10
(77/107)
Nem lehet megunni...
10/10
Adobbe 2013 febr. 09. - 17:04:37 10/10
(76/107)
Ez valami iszonyat jó film !!:) 4x láttam ma de most is bekönnyeztem a végén :) EBIII :)
Shiviatar 2013 febr. 02. - 22:08:29
(75/107)
Nagyszerû film. Nem egyszer könnybe szökken az ember szeme a nem rövid játékidõ alatt, ami megjegyzem, csak úgy elillan.

Olvasva egyes kommenteket.....nos, nagyon nehéz elhinni hogy ilyen volt akkor a világ? Ennél még sokkal kegyetlenebb és szívtelenebb. Lehet hogy tartalmaz bizonyos kliséket, de enélkül nem film lenne hanem dokumentum film.
Klisé: nagyon sok újat már nem lehet kitalálni, szinte mindent leforgattak a filmes ipar 50 éve alatt. Ennyi erõvel a Bud Spancer és Terrence Hill filmek is klisék, hisz a vékony-kövér párost még Chralie Chaplin találta ki, azóta pedig ezrével másolják ezt a sikeres formulát.
9/10
AndrewHungary 2013 jan. 20. - 16:05:42 9/10
(74/107)
NAGYSZERÛ film, mindenkinek szívbõl ajánlom megnézni! Ezt tuti, hogy megnézzük még egyszer! ;)
10/10
Vilmácska 2012 dec. 28. - 22:35:22 10/10
(73/107)
Hosszú film, és mégis annyira leszögezett, hogy észre sem vettem az idõ múlását. Nekem nagyon tetszett. Úgy érzem, ez elsõdlegesen nõknek való film. :)
9/10
beo71 2012 nov. 29. - 10:57:55 9/10
(72/107)
Na végre egy komoly film, ami kissé elnyomja a napok óta nyugtalanító Fékezhetetlen feelinget.
Nagyszerû dráma, olyan erõs története van, hogy az ember észre sem veszi, hogy tökéletes háttér, hangulat, színészi játék szolgál a történet alá.9/10.
Egy ilyen film után az ember elgondolkodik egy picit a tyúkszaros életén....aztán jön az újabb hír az élelmiszer drágulásról, mind emellett a fizetésem csökkentésérõl és már el is felejtem, hogy néha le kéne ülni gondolkodni, hogy mi számít, mi nem és úgy egyébként minek is kéne örülnöm.
Tehát Viki van még tovább, ne csak a délutáni pótlékot vedd el a semmirekellõ tûzoltótól, ott van az éjszakai pótlék is, na meg az önbecsülés.Jó úton jár ez az ország, hiszen mi is rabszolgák vagyunk, csak nem tudunk róla.
Cordelia 2012 nov. 21. - 18:39:51 Előzmény akosd
(71/107)
elhangzik-e a filmben ez a szúnyog hasonlat? az eredeti jelentése (egy árbócos hajó)is ráillik a lányra, úgy értem a szimbólikája.
9/10
lark 2012 nov. 21. - 13:22:06 9/10
(70/107)
A 2004-es Ütközések (Crash) c. filmet is ajánlom a téma iránt érdeklõdõknek.
10/10
akosd 2012 nov. 17. - 12:53:16 10/10 Előzmény Cordelia
(69/107)
Szerintem nagyon jó film. Söööt, azt is meg merem kockáztatni, hogy jobban sikerült mint maga a könyv. A könyv annyira nem tetszett, mint a film. Hatásvadász? Persze, hogy az, hiszen minden filmnek ez a célja. De jó megnézni.

Skeeter = szúnyog. A könyvböl kiderül, hogy annyira vékony es magas, mint egy szúnyog. Ezért Skeeter.

***SPOILER a könyvböl***
A könyv vége azért jobb, mert ott kiderül, hogy Aibileen átveszi a Miss Myrna levelek irasat miutan Skeeter elmegy.
Cordelia 2012 okt. 17. - 15:53:24
(68/107)
és kapható a Bookline-on a regény is: eredeti nyelven és magyar fordításban.
szerzõ neve: Kathryn Stockett

tudja valaki miért volt "Skeeter" a beceneve a fõszereplõnek? Az elsõ 45 percet nem láttam.