Illiona 2019 dec. 12. - 22:37:42 Előzmény edimir
(237785/239045)
Leverage

A kolumbáriumról jut is eszembe, hogy ez a különleges mennyezet korábban valamelyik sorozatban egy kolumbárium mennyezeti képe volt.
Akárhogyan is pörgetem vissza, már nem emlékszem hogy melyikben. de valamikor 5-6 éve hogy láttam, vagyis korábbi sorozatról van szó.
Most ugyis szilveszterre visszapörgetem az elmentett képeket, talán megtalálom. :)))

A többi szinészről szándékosan nem irtam "mert? volt még ott szinész ezen az egyen kivül?" :))))

Az amerikai változatot én sem láttam (ez azért dicsőség!)
A többi szereplőből csak a biztonsági főnököt emelném ki, többször is oda nem illőnek éreztem, valahogy nem vette át a film ritmusát, pörgését.Maga a karakter pedig jó volt.

A jövő pedig: olyan amerikaias.
Aki elkötelezett egy ügy mellett, azok összetartoznak, együtt küzdenek, számitanak egymásra.
Ezt nyugodtam ki lehet mondani, megtenni, és kiállni az igazuk mellett.
Nem kellenek ehhez pitiáner indokok.
De ezekkel a pici eltévedésekkel, amik legalábbis a számomra azok, ez egy jó sorozat volt.
8/10
edimir 2019 dec. 12. - 21:19:40 8/10 Előzmény Illiona
(237784/239045)
Off
Leverage
Spoiler

A "koreai íz" számomra az érzelmessége, az apa-fiú kapcsolat, a gyermekkori barát szerepeltetése.
Nem láttam az amerikai sorozatot, csak az ismertetőjébe olvastam most bele így utólag: https://translate.google.com/translate?hl=hu&sl=en&u=https://en.wikipedia.org/wiki/Leverage_(TV_series)&prev=search

Azt kell mondanom, hogy a koreai forgatókönyv sokkal kerekebbnek tűnik, egységesebb. Számomra szimpatikusabb is a főszereplő szempontjából. Az amerikaiban végig az alkoholizmusával küzd, mint démonával, a koreai is egy időre "lecsúszik" közvetlenül a fia halála után, de aztán már nincs alkohol problémája. Az ő démona teljesen más, lehetne az alkohol, épp eleget szoktak inni a koreai sorozatokban is, de az ő igazi démona az, hogy nem lehetett ott a fia halálánál, sőt úgy hiszi, hogy meg is menthette volna a kísérleti szérummal, ha időben odaért volna vele. Aztán jön a csavar, ami csökkenti a lelkiismeret furdalását, amikor kiderül, hogy a kísérleti szérum mellékhatása árt a betegeknek, sőt.... Ugyancsak "koreai íz", ahogy a fiával látjuk, a titkos kis jelük, a mindent legyőző kártyalap. Ahogy a kolumbáriumba kimegy a fia urnájához az apa beszélgetni, s ahogy később a csapat is elkíséri. A kártya elhelyezése az urnánál akkor, amikor "bevégezte" a gyógyszergyártó elleni csatát.

Nagyon ügyesen fűzték fel a történetet a gyógyszerre, a gyógyszeripari cégre... ahogy kezdi az egész kinőni magát, hogy az egyik bűnöző előtt a Kék Házig vezető utat nyissa meg, míg a másik előtt nem csak az egészség iparra való rátenyerelést, hanem a gazdasági élet meghatározójává válást.

Szerintem azért nagyon jó a csapatot játszó mind az 5 színész. Tény, hogy a főszereplő nálam is 10-ből 12 pontot kapna.:) Hozza az eleganciát, a könnyedséget, az úriember sármot...

A vége... Mire gondolsz a szálak elvágásánál? A csapat együtt marad. Felbukkan egy új ellenfél, jön számukra egy új kihívás... természetesen nyitott a befejezés, hogy új évadot lehessen készíteni.

KÉP: a csapat rádöbben, hogy új ellenfelet kaptak
Illiona 2019 dec. 12. - 19:08:21 Előzmény edimir
(237783/239045)
Leverage
Én is megnéztem a sorozatot, és tényleg jó.
Különösen a főszereplő vitte a sorozatot, most sem csalódtunk benne.
Már megmutatta , hogy az ilyen karaktereket jól hozza.
Kifejezetten a Scetch cimű sorozatra gondolok itt, ahol hasonló, de mégis sokkal tragikusabb maga a karakter, amit megjelenit.
Az hogy a forgatókönyv amerikai, az azért látszik. Azt nem tudom, honnan vetted, hogy van benne koreai iz is, még a sorozat közben talán de az utolsó rész az nagyon amerikai.
Talán a hibák, amiket elkövetnek mutatja, hogy ez koreai (amikor látni hogy beállitott a jelenet, amikor majdnem nem egyszerre lépnek, stb.)
Az még nagyon tetszett, hogy nem volt benne szerelem, de ez a fajta lebegtetés azért inkább már koreai, de ahogy befejeződött, ahogy elvágták ezeket a szálakat, az az érzelemmentesség nagyon is amerikai.
Vagyis nem volt kifejezett irány, hanem csak összekutyulták, és nesztek.
Emiatt nem is ér ez 10 pontot, csak ugy 8-at. Legalábbis számomra.
Kép: a főszereplő Lee Dong Gun. Na Ő biztosan 12 kap tőlem a 10-ből.
8/10
edimir 2019 dec. 11. - 19:46:47 8/10 Előzmény edimir
(237782/239045)
Off
Catch the Ghost - 16. rész

Spoiler

Véget ért ez a sorozat is a héten. S ha a 12. rész után azon töprengtem, hogy a maradék 4 részt mivel is fogják kitölteni? Nos, jelentem, sikerült.:))))))))))))))))
Bár kicsit szirupos lett a vége, de értjük, miért volt szükség bizonyos jelenetekre, még ha elsőre talán feleslegesnek is tűnhetnek. A lélek útjait nem lehet ripsz-ropsz bejárni, egy súlyos törést egykettőre begyógyítani. Egy kedves, szerethető sorozat maradt mindvégig.

Talán nem ez az év legizgalmasabb sorozata, messze nem ez a legjobb, de egy nagy erénye azért van. Felhívja a figyelmet arra, hogy mit jelent egy tartósan beteg családtag a szerettei számára... s ami a még fontosabb, végtelen empátiával bemutatja azt is, hogyan, miért nem igazán "teher", talán nehéz, de így is rejt örömet.

KÉP: a páros... a Főnök és az Újonc!:))))))))))))))))
8/10
edimir 2019 dec. 11. - 19:21:39 8/10 Előzmény Caffe
(237781/239045)
off
Extraordinary You
Spoiler

Mivel a W-t nem láttam, így nem tudok mit hozzáfűzni. Viszont az Extraordinary You sorozat eredendően romantikus. Remekül felhasználja a képregényt arra, hogy rámutasson az átlag sorozatok kliséire, ugyanakkor azt is érzékelteti, hogy nem mindenkor üresek ezek a klisék. A szereplők közötti kapcsolatok/érzelmek is jóval összetettebbek, mint ahogy egy képregény karaktereinek jellemzésében fő irányként megadják.

Egy példa. Klisé az A3, azaz az iskola 3 szuper fiúja, az uralkodó krém. Az is klisé, hogy az A3 vezére épp egy szegény, a többi lány által terrorizált és megvetett szegény lányba szeret bele. Klisék azok a jelenetek, ahol a saját magasából védelmezőn leereszkedik hozzá. Aztán jön a szegény lánytól egy meglepő kijelentés, azért fontos neki a fiú, mert a színpadon és az árnyékban is egyformán rendes vele. Hopp! Tehát ami szimplán a képregény főszereplő fiú karaktere lenne az az árnyékban is működik, tehát az érzelmei valósak. Így már nem is olyan teátrális, "mű" az egész.

Humor forrás a szívbeteg lány és 10 éve egyoldalúan szeretett fiú között a színpad/árnyék jelenetváltások. Színpad: a lány olvadozik, a fiú elutasító és szándékoltan goromba. Árnyék: a lány józanul méri fel, hogy a fiút az apja kényszeríti vele kapcsolatra üzleti megfontolásból és ezért roppant kínos a fiúnak az egész, ezért is próbálja kerülni a fiút. A fiú pedig értetlenül áll a helyzet előtt, hogy a lány nem kér belőle. Ezek is klisék. Ám vhol kettejük kapcsolata ennél sokkal több, a gyerekkorig visszanyúló közös élményekkel. És igenis fontos a lány a magányos és sérült fiúnak, hiszen ő lát be egyedül az álarc mögé, ő oldhatná a magányát, az egyetlen ember lehetne, aki elfogadná, akitől melegséget kaphatna. S az árnyékban megkapjuk a kapcsolat valódi mélységét.

A képregényes forma nem csak az újszerűsége miatt jó, nem pusztán csak forgatókönyvi bravúrokra ad módot, hanem az ábrázolásba visz bele több nézőpontot, a szereplőket, kapcsolatokat, helyzeteket igyekszik igazán árnyalttá tenni. Tehát nem egy üres héj, hanem egy gazdag tartalommal megtöltött foglalat.

Természetesen hangulatfüggő is, hogy éppen mi az, amire "vevők vagyunk". Nekem a sorozat életigenlése jött be igazán, az embersége, amiben a szeretet és a megbocsátás dominál, s ezt nem csak úgy odavágja a végén, hanem szépen fel-beépíti a történetbe.

KÉP: egy klisés kép, de attól még kedveljük:))))))))))))))
Illiona 2019 dec. 10. - 16:48:16
(237780/239045)
Woman of 9.9 Billion
ez egy uj sorozat, eddig 2, (4) epizód ment le.
De már ebben a 2 részben is annyi minden történt, csak kapkodtam a fejem.
Nagyon jó a szereposztás, ugy tünik még a női főszereplőn se találok fogást.
A történet szerint van egy nő, egy olyan beletörődő feleség, aki takaritási munkákból tarja el magát. Van ugyan egy undoritó férje (brilliáns szerep, amit Miszeng alakit, és nagyon jól) és mivel kell valami kis öröm is élethez, emiatt van egy fiatal szeretője is.
A nő rosszul éli meg mindezt, a mindennapi megalázásokat, a pénztelenséget, a társtalanságot, a nyomort, emiatt ugy dönt hogy öngyilkos lesz. Persze ez az 1. részben van, igy közbe is jön valami: egy baleset, egy rakás otthagyott pénzzel.
Filmeséknél ezt ugy mondanák, "fogd a pénzt és fuss", hát ez itt sincs másképp.
Csak valakinek hiányzik ez a pénz, a rendőrség is nyomoz, végül a belesetben meghalt egy ember, de a 4. rész végére két hulla is lett annál a balesetnél.
Most várom a következő részt...
Illiona 2019 dec. 10. - 15:42:36
(237779/239045)
Igen, én is néztem annak idején a W-t, és talán tetszett is, a vége viszont jól meg lett kutyulva, már nem is igazán emlékszem, hogy egyáltalán tudtam-e követni, ki ,mikor, hol, és kivel is van. Ennek ellenére néztem és miután nagyon tetszett az a piros KIA benne, amugy is autócsere volt aktuális, vettem egy pont ugyanolyat. De nem volt hozzá szerencsém, 3 év alatt 2 szer volt vele súlyos balesetem (nekem nem lett ugyan bajom) és igy kétszer tört össze, igy most vennem kellett egy másikat, vissza is tértem egy európai márkához, ami volt régen is (Skoda). Ehhez pandisi, biztosan szerencsém fog lenni!!!
Most ezt az uj sorozatot semmiképp nem akarom megnézni, ebből ez az egy jó volt, de elég is volt :))))
Caffe 2019 dec. 10. - 08:51:09 Előzmény edimir
(237778/239045)
Most visszaneztem, hogy kommenteltuk ezt a sorozatot, mert mar alig emlekeztem ra. Nekem nem tetszett, szerintem a forgatokonyv iroja is belezavarodott es vszinuleg a nezok nyomasara az egesz egy szerelmi tortenetbe torkollott, ahelyett, h kihasznalta volna az alaptortenetben rejlo lehetosegeket.
8/10
edimir 2019 dec. 10. - 00:03:28 8/10 Előzmény Caffe
(237777/239045)
Köszönöm. Épp az előbb beszélgettünk telefonon Illionával és ő is épp ezt a sorozatot említette. Hallottam már róla, de még nem láttam, vmiért kimaradt anno.

Hmm, érdekes, nekem a "színpadról" egy gyerekkönyv jutott az eszembe, az Elátkozott Ella (https://moly.hu/konyvek/gail-carson-levine-elatkozott-ella), aminek főhősnője ugyanúgy nem tud nemet mondani a parancsra, mint ahogy a színpadon lévő karakternek is hoznia kell, amit a képregény kioszt rá.
Caffe 2019 dec. 09. - 23:39:32 Előzmény edimir
(237776/239045)
https://hu.m.wikipedia.org/wiki/W_(telev%C3%ADzi%C3%B3s_sorozat)
Hasonlo alapotlet alapjan keszult a fenti sorozat is, keveredik a kepregeny es valos elet, ket ismert szinesz foszereplesevel.
8/10
edimir 2019 dec. 09. - 22:14:24 8/10
(237775/239045)
off
Extraordinary You
Spoiler
A sorozattól egy korjói jelenettel köszönök el...
KÉP: ilyen szép estét mindenkinek!:)))))))))))))))))))))))))))
8/10
edimir 2019 dec. 09. - 22:11:04 8/10
(237774/239045)
off
Extraordinary You
Spoiler

Ha hozzám hasonlóan nem különösebben szeretted a 13-as számot, akkor ez garantáltan változni fog, mint ahogy a Haru nevet is meg fogod jegyezni... Hát igen, ez a sorozat még erre is képes!:)))))))))))))

KÉP: háton mindketten, immár másként!:))))))))))))))))))))))
8/10
edimir 2019 dec. 09. - 21:57:47 8/10
(237773/239045)
off
Extraordinary You
Spoiler

Nagyon szerethető sorozat. A színpad/árnyék snittek számos vidám percet okoznak, remek lehetőség a fiatal színészek számára tehetségük megcsillantására... ugyanakkor zseniális, ahogy a klisé és a valódi élet is ütközik egyben, ahogy a képregény karakter hirtelen átvált a szerepből kibújt valódi önmagára.

A sorozatban játszó fiatal színészek mind nagyon jók, tehetségesek, sikerül nekik megteremteniük a sorozathoz egy különleges kis sajátos világot.

S ahogy említettem, ha kikacagtuk, kikönnyeztük magunk ezen a különleges történeten, akkor közben rengeteg gondolatunk támad arról, hogy színpad/árnyék, főszereplő/mellékszereplő, kőbevésett/változás, szeretet/önzés, Író/Sors... s vajon számunkra kis is az "Extraordinary You", mire lennénk képesek érte....

KÉP: - felirat - nem törődve az elmúlással óvni....
8/10
edimir 2019 dec. 09. - 21:38:31 8/10
(237772/239045)
off
Extraordinary You
Spoiler

A sorozat címét egy angol "nyelvleckéből" érthetjük meg. A képregény mellékszereplője az "extra".
Az ordinary szó jelentése "átlagos", de ha a két szót összerakod: extraordinary, akkor "különleges" jelentést kapsz. Mert lehet, hogy a képregényben vki csak egy mellékszereplő "extra", ám a másik mellékszereplő számára lehet a különleges te. Legalábbis így érez Eun Dan-O és Mr Hát a másik iránt...

KÉP: a nyelvlecke
8/10
edimir 2019 dec. 09. - 21:30:23 8/10
(237771/239045)
off
Extraordinary You
Spoiler

Aztán persze megtudjuk a trombitafolyondár virág jelentését is... egy gyönyörű fogadalom...
KÉP : - felirat - "Ez a virág azt jelenti: Még ha a világ szétesik is... és a föld feloszlik, csak rád várok!"

Várni... mit számít a több száz év...
Hmm, hogy kegyetlen az Író, mert a korábbi képregény karaktereket az újban is összehozza, mégpedig furcsa leosztásban?
8/10
edimir 2019 dec. 09. - 21:20:00 8/10
(237770/239045)
off
Extraordinary You
Spoiler

KÉP: hát már megint a hát!:)))))))))))))))))))))) A múltban is, a régebbi képregényben!
8/10
edimir 2019 dec. 09. - 21:16:25 8/10
(237769/239045)
off
Extraordinary You
Spoiler

Mi van, ha az Írónak volt már egy korábbi képregénye is, és abban is szereplők voltunk? Mi van, ha esetleg a többiek közül másik is? Vajon ki és miért emlékezik, vagy nem emlékezik arra a másik, korábbi képregény karakterére?

KÉP: a régebbi képregény - "Trombita kúszónövény" a címe, de mi trombitafolyondárként ismerjük.
A történet Korjóban játszódó szerelem/politika kombináció.
8/10
edimir 2019 dec. 09. - 21:09:14 8/10
(237768/239045)
off
Extraordinary You
Spoiler

Aztán felbukkan egy titokzatos vki... egy HÁT, talán nem csak az eséstől menthet meg? De persze ha változik a képregény, annak következményei is lesznek, mégpedig súlyosak. A változás valódi, vagy később mégis bekövetkezik, amit ki akartunk cselezni?

KÉP: az a bizonyos hát!:) Hmm, mi szeretjük a hátat, sok szép jelenet idéződhet fel bennünk, de ilyet még nem láttunk garantáltan, ahogy Eun Dan-O keresi az embert a háthoz!:)))))))))))))))))))))
8/10
edimir 2019 dec. 09. - 21:01:44 8/10
(237767/239045)
off
Extraordinary You
Spoiler

S ha még azt is megtudod, hogy a szívbetegséged súlyosbodása miatt hamarosan meghalsz, akkor végképp szeretnéd, ha a maradék idődben nem kellene a képregény szerint élned.

KÉP: felirat- a kívánság kövön már a saját kívánság és nem a "karakteré"... "Élni akarok!" Talán megváltozhat a képregény, talán megváltoztatható a karakter? Soha, az Író akarata érvényesül mindenkor!
8/10
edimir 2019 dec. 09. - 20:49:51 8/10
(237766/239045)
off
Extraordinary You
Spoiler

Sohasem vezettem nyilvántartást arról, hány koreai sorozatot láttam már eddig, elég sokat, de ilyet még nem.:) Egy webtoon adta a forgatókönyv alapját és vmi zseniálisan friss, játékos, ötletes... s ha kikacagtuk magunkat, a papírzsepiket is felhasználtuk a könnyfolyam megállítására, akkor még talán el is gondolkodhatunk kicsit.

Eun Dan-O egy elit művészeti középiskolába jár. Amellett, hogy gyermekkora óta súlyos szívbeteg, újabban elég idegesítő módon azt tapasztalja, hogy egyik pillanatról a másikra új és új helyszíneken, helyzetekben találja magát, közben kiesett számára az idő. Mivel nekünk is elég idegesítő ez a felvezetés, várjuk, hogy mire is jön rá az okostelefonján vagy a könyvtári könyveket böngészve....

Nem amnézia, nem is kezdődő Alzheimer kór, ennél jóval szokatlanabb a megoldás. Egy író beleírta egy képregénybe, hirtelen helyzetekben való felbukkanásai a "színpad", amikor a képregény karaktereként kell az adott karakternek megfelelően viselkednie, megszólalnia. Hogy még kicsit bonyolítsák a dolgot, létezik az "árnyék". Az az állapot, amikor két "színpad" között végre önmaga lehet, nem pedig a beszabályozott képregény karakter.

Mi van, ha cseppet sem tetszik az, ami a képregény szerint rád van erőszakolva? Tehetetlen vagy, a "színpadon" képtelen vagy kibújni a szerepedből.

A képregény egy romantikus történet, amiben ráadásul nem is te vagy a főszereplő, csupán egy támogató karakter, akit az Író még egy 10 éve tartó viszonzatlan szerelemmel is 'sújtott".
Hogy ez a fizikai szívbetegség mellé már sok? Hogy eleged van abból az arrogáns, téged számtalanszor megalázó fiúból, de a karaktered szerint továbbra is körül kell ajnároznod?
Milyen kívülről nézni a többieket, akik mit sem tudva a "színpadról" a képregény szerint viselkednek?
Vagy talán akad közöttük olyan, aki maga is rájön a dologra?

KÉP : Eun Dan-O a róla készült rajzon.... ő a betegsége ellenére egy igazi energiabomba, aki addig pörög, amíg a betegszobában nem köt ki.....

A sorozat ismertetője: http://asianwiki.com/Extraordinary_You