8/10
edimir 2018 máj. 28. - 20:20:28 8/10
(232847/239047)
VÉGRE!:))))))))))))))))))))))) Újra számozottak a hozzászólások, sőt, vissza lehet a topic elejéig menni, így az első vetítés idején összegyűjtött sok-sok adalék újra hozzáférhető!:))))))))))))
8/10
edimir 2018 máj. 28. - 07:02:04 8/10 Előzmény boil54
(232846/239047)
OFF
Szép reggelt Mindenki!:)))))))))))))) Induljon jó a hetünk!:))))))))))))))

My Mister
Boil. Természetesen megtaláltam de mivel láttam félek, hogy minden hozzászólásom spoileres lenne, így már nem az igazi.
Illiona 2018 máj. 26. - 15:23:42 Előzmény diane2
(232845/239047)
nálam sem működik, biztosan karbantartanak.
:)))
diane2 2018 máj. 26. - 14:58:05
(232844/239047)
Sziasztok kedves libaglyok! Tudja valaki, miért nem elérhatő a d-addicts? Talán csak nálam nem jön fel az oldal?
boil54 2018 máj. 26. - 09:30:05 Előzmény bori4
(232843/239047)
Kösz, hogy szóltál! Megyek! Remélem edimir is odatalál, és mindenki, akit érdekel ez a csodálatos sorozat!
Illiona 2018 máj. 26. - 08:38:00
(232842/239047)
Sziasztok!
off
A nagy sikerű Along With The Gods mozifilm, ami ugye 13 millió feletti nézőszámmal zárt, az igéreteknek megfelelően augusztus 01 -én indul a mozikban a 2. rész!
A felvételek megvannak, már csak az utómunkálatok folynak, mint a zene, vágások, stb.
És milyen érdekes: Along With The Gods 2 lesz a az uj film cime.
Hát meglátjuk....
https://www.allkpop.com/article/2018/05/premiere-date-of-along-with-the-gods-2-confirmed
bori4 2018 máj. 26. - 08:36:21 Előzmény boil54
(232841/239047)
Ha átnéznétek ókor-ókor, látnátok, hogy épp nézzük és hüppögünk..... :)))
bori4 2018 máj. 26. - 08:35:32 Előzmény boil54
(232840/239047)
Köszönet érte, ezt most átviszem... :)
8/10
edimir 2018 máj. 26. - 02:12:21 8/10 Előzmény boil54
(232839/239047)
OFF

My Mister

Én azóta már mást nézek, de megértelek, mert nagyon megragad az emberben, bizonyos jelenetek be-bevillannak még most is. Az igazi döbbenet megismerni egy JÓ EMBERt, aki nem csak négyszer jó hozzád, hanem mindenkor , nem tud másmilyen lenni.... azt hiszem a telefonlehallgatásos megváltás volt számomra az igazi katarzis.... amikor a hallgatózó olyat hall magáról, hogy belerendül... és mi is is.....

Itt és most ez a sorozat nem kibeszélős, nem szabad megtörni a Silláról folyó beszélgetést.

boil54 2018 máj. 26. - 01:13:02 Előzmény edimir
(232838/239047)
Múlt hét csütörtökön fejeződött be a sorozat, több mint egy hete, de én még mindig ezt nézem újra és újra. Az első részeket az avistáról szedtük le 1-2 órával a koreai adás után, később már élő egyenesben néztük természetesen koreai nyelven, (magyar idő szerint délután fél 3-kor kezdődött), és egy pillanatra nem lankadt a figyelmünk. Rögtön elkezdtük elemezni, mit értettünk meg belőle, milyen hatással volt ránk, (mindez a facebook-on) majd szépen letöltöttük úgy délután 5 körül, éjfél felé pedig vártuk az angolt, ami legkésőbb 2 órára el is készült. Google fordítással újból néztük, megértettük, kitárgyaltuk, nyugodtan kezdhettünk a csütörtöki résznek. Péntek éjjel elkészült a szerdai rész fordítása, természetesen újból megnéztük. Vasárnapra itt volt a csütörtöki rész magyar felirata és szerdáig a következő részig ezt elemezgettük.
Most már vége, de mégsem tudok elszakadni a sorozattól, szeretnék még beszélni róla. SPOILER Most fejeztem be pont azt az 5. részt, amelyben a nagymamát kitolja a Holdat nézni. Ez az a jelenet, ami fordulópont Ji-An viselkedésében, ekkor döbben rá milyen önzetlen, jóságos Dong-Hoon. Az egész jelenet döbbenetes. Ahogy segít letolni a lépcsőkön Dong-Hoon a bevásárlókocsit, majd megvárja és hátán cipeli vissza a nagymamát. Szinte párbeszéd nélkül zajlik az egész, mégis érezzük az egymás iránti bizalmat, elismerést, amit a tekintetükből olvasni lehet, a "Kedves vagy" már csak olyan ráadás. SPOILER VÉGE
Nem tudom ki látta már, de jó lenne ismét összejönni, átbeszélni az egész sorozatot.
8/10
edimir 2018 máj. 26. - 00:37:23 8/10 Előzmény boil54
(232837/239047)
OFF

My Mister

Köszönöm, hogy feltetted a fordítását a dalnak. Tudtam, hogy gyönyörű, eddig csak a hangulatához passzolt, most már a szavak értelmével ott a Lány világa tökéletesen benne.
8/10
edimir 2018 máj. 26. - 00:15:12 8/10 Előzmény boil54
(232836/239047)
OFF

My Mister
Szia!:) Jaj, annyira szeretnék róla beszélgetni. Amikor megnéztem a befejező részt, akkor szinte megőrjített, hogy nincs saját topic-ja, mert annyi minden kikívánkozott belőlem. Bizony benne lennék, ha vki bevállalná a vetítését. De most, hogy Sillán ismét Sillát tárgyalják ki, így itt nem lenne szerencsés .
A My Mister azt hiszem nálam többször nézős lesz, régen hatott rám vmi ennyire.

KÉP: - felirat - jelbeszéd a nagyi megnyugtatására - My Mister
Azt hiszem, sikerült feledhetetlen karaktereket teremteni ebben a sorozatban. Micsoda párbeszédek! Még a hümmögésnek is súlya van.... Sohasem gondoltam volna, hogy a leghétköznapibb mondat fog ennyire megrázni... "Vegyek valamit hazafelé?"...
boil54 2018 máj. 25. - 23:38:48 Előzmény edimir
(232835/239047)
Jaj, drága edimir, mióta elkezdődött a My Mister, szinte képtelen vagyok mást nézni, olyan hatással van rám ez a sorozat. Olyan jó lenne egy közös vetítés, igazi kibeszélés, mint régen. Ennek a sorozatnak minden tizedmásodperce igazi kincs, ekkora hatással még egyetlen egy film sem volt rám. Ahogy írtad " hihetetlenül gyönyörű, mert hihetetlenül emberi, mert olyan fajsúlyos és finoman kimunkált" és nem csak a történet, a színészek, hanem a zenéje is olyan szívbemarkoló, hogy nálam két hónapja folyamatosan ez szól és nem tudom megunni.
https://www.youtube.com/watch?v=welVqkEbTiY
Magyara is lefordították:
https://www.youtube.com/watch?v=7oJfAafJzpo
9/10
napraforgó 2018 máj. 25. - 05:34:34 9/10 Előzmény micike_MSc
(232834/239047)
Imádom újra végigizgulni a Sillát, de... Én úgy érzem, hogy ezt a napfogyatkozás körüli herce-hurcát túlbonyolították. Tokmán annyira meg akarta téveszteni Misilt, annyira össze akarta zavarni, hogy emiatt hazudott Jusinnak és megtévesztette Bidámot is, annak érdekében, hogy általuk megtévessze Misilt is. Ez sikerült is, de...
De miért íratta volna Tokmán a kőtáblára azt, hogy a nap eltűnik egy időre (napfogyatkozás), ha az nem lesz meg? Ezzel annyira nyilvánvalóvá vált, hogy lesz napfogyatkozás, csak az időpontja nem volt ismert.
Misil tudta, hogy a kőtábla hamisítvány, éppúgy humbug, mint az ő Buddhája korábban. De ha tudta, hogy ez valóban nem valami isteni jóslat, akkor tudnia kellett volna azt is, hogy Tokmán nem írat olyan feliratot, aminek nincs alapja, ami sohasem válik valóra.
Ezek után elhitte volna, hogy mégse lesz napfogyatkozás? Nem hiszem.
Hiszen más forrásokból is tudta már, hogy lesz napfogyatkozás, csak az időpont nem volt meg.
Misil nagyon okos volt, ha ezeket végiggondolja, biztos nem nyilatkozik ellentétesen, úgyhogy kicsit gyermeteg volt ez az összezavarási kísérlet, és számomra nem is igazán hihető. De azért hatásos volt itt a filmben, kedves és szórakoztató.
Ami tetszett, az, hogy Bidám hogy feltalálta magát - hiába áltatta őt is Tokmán azzal, hogy nem lesz napfogyatkozás, mikor mégis meglett, akkor a fiú kapcsolt és ott a máglyán elkezdte citálni a kőtábla feliratát.
Nem hiába mondta Tokmán, hogy bízom Bidámban, az eszében.... És bejött a számítása . Mostanra Tokmán éppoly jó emberismerő lett, mint Misil, de legalábbis a barátai, a környezete gondolkodásmódját kiismerte. Mint ahogy Volcson mester óhaját is kitalálta, hogy a tudomány ne legyen eszköz önző célok érdekében.
10/10
micike_MSc 2018 máj. 25. - 02:05:00 10/10
(232833/239047)
Valószínűleg nem mindenkinek érhető el a facebook, de semmi probléma, itt a projekt eredeti oldala.
Szerintem egyébként is érdemes végignézni a kimonókat "kiterítve", úgy jobban érvényesül a látványuk. Vannak egyszerűbbek, letisztultabbak és vannak díszesebbek, zsúfoltabbak, csicsásabbak... Mindenki eldöntheti saját ízlésének megfelelően.
A képen a brazil (vidám sárga, tukánnal és papagájokkal), az osztrák (fúvósokkal, hegedűkkel, havasi gyopárral, vörös-arany Klimt hangulattal), az orosz (tipikusan kék, Tűzmadarastul, Blazsennij székesegyházastul), a francia (Eiffel-torony helyett Bourbon-liliomokkal) és a dél-koreai látható a magyar mellett. http://piow.jp/kimonoproject/kimonolist.html

Jó éjszakát, szép napot! :)
10/10
micike_MSc 2018 máj. 25. - 02:02:45 10/10
(232832/239047)
OFF.
Mivel nem mindenki járatos a facén, hoztam pár képet néhány gyönyörű kimonóról.
Továbbra is Korea-fan vagyok, de ezek a japánok elképesztőek: 2 évvel a Tokiói Olimpia előtt már elkészültek a résztvevő 196 ország egyedileg készített 196 kimonójával.
A facés link 300 képet tartalmaz, de érdemes végigbogarászni.
Az országok (egyelőre 50) angol nevek szerinti abc-sorrendben vannak, de értelemszerűen Görögország az első. Minden ország öltözetéről 6 kép van, de a japán hiraganák és katakanák olvasásában kevésbé jártas nézelődők se csüggedjenek (eleve ők vannak többségben), mert minden újabb ország nevét egy-egy szám jelzi a szöveg elején - a gugli-fordító meg kéznél van, tessék bátran használni.
https://www.facebook.com/imagineoneworld/posts/1662116313837783
A mellékelt képen Görögország, Kanada, Horvátország, Németország, az Egyesült Királyság („Anglia”) és Kenya kimonói láthatók.
10/10
micike_MSc 2018 máj. 25. - 02:00:52 10/10 Előzmény Illiona
(232831/239047)
Ez a duett tényleg szép, a kislánynak fantasztikus hangja van (és lehet, hogy nincs igazam, de az „öregről” So Jisub jut eszembe, mintha egy idősebb változata lenne - bocsi!) ;)
És ha már arra jártam, hallgattam a többi dalt is, Taeyang duettje nagy kedvencem - szerintem így még jobb is, mint ahogy eredetiben egymaga énekelte. :)
10/10
micike_MSc 2018 máj. 25. - 01:58:05 10/10 Előzmény vörösbegy
(232830/239047)
Misil egy fantasztikusan megírt szerep és fantasztikus alakítás, annyit írtunk már róla.
De ez a napfogyatkozás köré felépített visszatérés, ami jogossá teszi Tokmán megjelenését és megfosztja a főpapnői státuszától az addig tévedhetetlen Misilt, annyira tökéletesen felépített stratégia volt Tokmán részéről, hogy csak azon izgultam, hogy vajon belefér-e még a rész végébe a napfogyatkozás… és belefért. :))) (már nem emlékeztem pontosan ilyen apró részletekre)
Aztán ma (tegnap) Misil feszültsége, ahogy rájön, hogy mindent elveszített, mert bár Tokmán még mindig fél tőle, de már olyan hatalma van, amit használni is tud. Ahogy beszélgetnek a népről, ami mindegyikük szerint mást akar - és már mindketten kétkednek a saját igazukban, ahogy hatnak egymásra...
A szinkron szerintem jól meg lett „csinálva” anno, a főszereplőké mindenképpen telitalálat.
Dolmány Attila annakidején annyira belemászott a fülembe, hogyha csak egy fogkrémreklámban meghallottam, már akkor is Bidam jutott eszembe. :)))
Misil magyar hangja F. Nagy Erika. (Akit a Spongyabob-ban is hallgathatok időnként, mert ott Plankton feleségét, a számítógép Karent szinkronizálja, ugyanilyen fanyarul… :)))
https://hu.wikipedia.org/wiki/A_Silla_kir%C3%A1lys%C3%A1g_%C3%A9kk%C3%B6ve#Szerepl%C5%91k
10/10
micike_MSc 2018 máj. 25. - 01:52:37 10/10
(232829/239047)
Szép estét Mindenkinek!

Csak gondoltam szólok, hogy én is nagyon élvezem újranézni Sillát! :)))
Már a múlt héten akartam írni, amikor megjelent Bidam (hétfőn, a 21. részben), de nem értem ide.
Mivel nem töltöttem le és online sem néztem, így 7 éve láttam utoljára a sorozatot, igaz akkor többször is.
Már nem is emlékeztem rá, hogy milyen hatásos volt Kim Nam-gil belépője Bidamként: abban a 21. részben 3-4 aprócska jelenetben már számos arcát megmutatta. Először a lusta, önző, bunkó Bidam volt ott a barlangban, aki másokkal gyűjteti a gyógynövényeket és lenézi a segítséget kérőket (konkrétan Jusint és Tokmánt), aztán a következő jelenetben már egy megalázkodó, sunyi, egyáltalán nem őszinte tanítványt látunk Munno nagymester mellett…, aztán amikor katonákkal találkozik, játssza az ütődöttet… majd végül egy gyilkos pillantást villantva feltámad benne a harcos és lekaszabol pár embert…
A későbbiekben is váltakoző a viselkedése, hol idétlenkedik, hol „komolykodik”, de szép lassan kiderül, hogy okos ez a fiú, csak neveletlen. :)
És ez a neveletlenség valóban Munno számlájára írható, aki Nagymesterhez teljesen méltatlanul egy gyermek bűnét olyan szörnyűnek találta, hogy levette róla a kezét. De csak azért, mert attól félt (egy Mester?!), hogy Bidamban „kiütközik az anyja, Misil vére”… és a legrosszabb utat választotta, mert minden harci képessége ellenére nem volt jó emberismerete (ahogy Tokmánt is azért nem támogatta később, mert nő, hiába látta a kiváló képességeit…)
De persze az összes szereplő összes jellemhibája tkp. felfogható úgy is, mint a dramaturgia része, mert ha mindig helyesen cselekedtek volna, akkor hova lett volna a sok-sok fordulat és izgalom. :)

Kép: „Hé, ti ott! Gyertek csak ide!”

És annyira jók a szereplők: az egyszerű emberként felnövő, gyerekként sok nehézséggel megküzdő Tokmán és Bidam végtelenül agyafúrtak, talpraesettek.
Jusin és Szolvon: a két talpig katona, okos stratégák, ha harcolni kell, de a politika nem az erősségük, mégis rendíthetetlen támaszuk az általuk választott Felségnek. Jusin már sohasem érintheti Tokmánt, csak messziről nézheti… de Szolvonnak megadatik ez a „kegy”. Szeretem látni, ahogy aggódik az „Asszonyáért”, Misilért. (Szegény Bodzsong csak az árnyékuk lehet.)
Alcson merev és keményvonalas, de a végsőkig hűséges, aki mindig rászól a szemtelen Bidamra.
Megjelentek a gájaiak, a szépséges Volja és a forrófejű Szoldzsi.
Annyira jó újranézni. :)
8/10
edimir 2018 máj. 24. - 21:49:30 8/10
(232828/239047)
OFF

My Mister

Elnézést, hogy nem a témába vág, amiről írok, de nem találtam a sorozat topic-ját, ebben az új modiban pedig nem tudom, hogyan kellene neki csinálni. Korábban sosem éreztem késztetést, hogy egy sorozatnak saját topic-ot indítsak, most igen. Már bizonyos mértékig temettük a koreai sorozatokat, aztán felbukkan egy-egy gyöngyszem, ami visszaadja a hitet, ami megerősít korábbi elragadtatottságunkban. Most ezt éreztem, amikor megnéztem a My Mistert. Elementárisan hatott rám, felkavart, meg- és felrázott. Egyszerűen nem hagy békén, írnom kell róla. Miért? Mert hihetetlenül gyönyörű, mert hihetetlenül emberi, mert olyan fajsúlyos és finoman kimunkált. Nem egyszerűen csak a klisék hiánya, de olyan semmihez sem hasonlítható a maga egyszerűségében.

KÉP: Holdnézőben a nagyival - My Mister

A Hold olyan hihetetlenül nagy, a jelenet furcsán groteszk s talán ettől olyan megindító... mert mit tehetnél egy mozgásképtelen süketnéma szerettedért, ha a templom egerénél is szegényebb vagy, kiszolgáltatott helyzetű?

OFF vége
9/10
napraforgó 2018 máj. 24. - 09:24:34 9/10 Előzmény kimbin01
(232827/239047)
Az biztos, hogy amikor Munno a gyógynövények ismeretére és hatásaira tanította a gyermek Bidámot, jobban a fejébe verhette volna, hogy ezekkel nem szabad más embereknek ártani. Nem egy gyerek dolga eldönteni, hogy kik a rosszak, kiket kell megölni.
Még Munno se igen ölt, ő a harci tudományával győzte le, futamította meg az ellenfeleit, csak igen ritkán kaszabolta le őket. Amikor Szohvát és a csecsemőt védte, akkor viszont megölte Csilsuk kisérőit.
9/10
napraforgó 2018 máj. 24. - 09:20:03 9/10 Előzmény kimbin01
(232826/239047)
Szia!
A latint én is említettem, meg az eszességét - én is a halál kövére gondoltam, meg a teakereskedelemre, stb. Igen, a kereskedelmi központban sok más néppel találkozott, így nyelveket is fölszedett, említettem is a kínait, meg a mongolt a koreai és a latin mellett.
10/10
kimbin01 2018 máj. 24. - 07:49:00 10/10 Előzmény napraforgó
(232825/239047)
Nem is mondták neki, hogy annak nevelje, csak valahogy nevelje fel, maradjon életben. Ezért is bízták Szohvára. Mishiltől, és Csilsuktól, sőt Munno tervei elől menekült olyan messze. A kereskledelmi központ pedig nagyon jó iskola volt Dokmanak. Mindenféle nemzetiségű emberek megfordultak, idegen nyelveket tanult, olvasni-írni is tudott, és sok technikai dologról is hallhatott. Kapott is egy nagyítót!
10/10
kimbin01 2018 máj. 24. - 07:42:24 10/10 Előzmény Illiona
(232824/239047)
Tanította! Amikor kikérdezi mit is jelent, ez, meg az a kifejezés. Ez még a mérgezés előtt volt, elég szeretetteljesen nevelte. A gyerek ismerte a gyógynövényeket is, azt viszont nem lett volna szabad megtanítani még neki, hogy mivel tud annyi embert megölni. Egy 6-7 éves gyerek ezt nem tudja helyén kezelni.
Illiona 2018 máj. 24. - 07:41:38 Előzmény Mennyei Harmónia
(232823/239047)
Hogy mi hibája van Munnonak még?
Hát pl amikor azt hiszi, hogy Jusin lesz majd a királyság megmentője.
Egészen addig hitegeti Bidamot, hogy az ővé a készitett sok könyv, és egyszer ő ugy gondolja hogy majd inkább odaadja Jusinnak.
Valószinű, hogy katona lévén csak kizárólag a harci erényeket vette számitásba, és nem figyelt olyan - egyébként lényeges - dolgokra, mint pl. a származás.
De abban is tévedett, hogy Bidám alatta maradt volna Jusinnak egy adott harcban. Ezt ugyan soha nem tudjuk bizonyitani, hiszen az egyetlen test-test elleni küzdelmet Bidam "eljátszotta", de Jusin a serege nélkül - Bidam viszont a maga leleményességével, játékosságával, kombinációs készségével...
10/10
kimbin01 2018 máj. 24. - 07:36:37 10/10 Előzmény napraforgó
(232822/239047)
Sőt latinul is tudott! Logikus gondolkodásra is képes volt, a halál kövére emlékezzünk!
10/10
kimbin01 2018 máj. 24. - 07:34:07 10/10 Előzmény napraforgó
(232821/239047)
Szia, sziasztok!
Csilsuk 15 évet keresgélt, Munnonak más dolga volt, fel kellett nevelnie Bidamot, és megalkotni a 3 királyság könyvét.
9/10
napraforgó 2018 máj. 24. - 04:49:58 9/10 Előzmény Mennyei Harmónia
(232820/239047)
Szerintem jóslat ide, vagy oda, Misil keze is benne lehetett, hogy megszakadt a férfi ági vérvonal. Nem kell túl sok ahhoz, hogy egy csecsemőt, vagy pici gyereket eltegyenek láb alól.... És Misilnek mindenhol voltak emberei.
Kínában most is dívik, hogy tűket szurkálnak a lánycsecsemők kutacsába, hogy meghaljon és újra lehessen próbálkozni, hátha majd fiú születik.
9/10
napraforgó 2018 máj. 24. - 04:45:41 9/10 Előzmény Mennyei Harmónia
(232819/239047)
Szerintem a népet érdekelte valamelyest a királya, meg a királyi ház, éppúgy, ahogy ma is érdekli a britteket az angol királyi ház, és a királyi család viselt dolgai.
Ahogy az angol királynő is csak dísz a kalapon, csak egy szimbólum, a hatalom ténylegesen a kormányfőé és a parlamenté, úgy Sillában is a király csak egy dísz, dekoráció, a tényleges hatalom Misilé. A férje a kormányfő, rajta keresztül befolyásolhatja a kormányt (az urak tanácsa), de ráadásul ott van a másik"férje", a hadseregparancsnok, aki kikényszeríti Misil akaratát.
9/10
napraforgó 2018 máj. 24. - 04:31:53 9/10 Előzmény Mennyei Harmónia
(232818/239047)
Á, igen, itt is működött "a fiak bűnhődtek az apá bűneiért" szokás. Még jó, ha nem hetediziglen....
Mennyei Harmónia 2018 máj. 24. - 00:52:31 Előzmény Illiona
(232817/239047)
Milyen hibája van még Munnonak?
Mennyei Harmónia 2018 máj. 24. - 00:51:25 Előzmény napraforgó
(232816/239047)
De igen. Volt valami visszaminősítés ott is - pont azért, mert nekik is bűnhődniük kellett apuk bűnéért. Ezért is álltak a király oldalára, mert Misil volt az, aki ezt kezdeményezte. De ne csodáljuk: Misil szeretője volt a papának. :) Vagyis Csuncsu és Bidam is rokonok.
Mennyei Harmónia 2018 máj. 24. - 00:47:17
(232815/239047)
Szerintem tökéletesen vicces az, ahogy Tokmán ezt a Misil féle hókusz-pókuszt leleplezi. Addig bizonytalanította, amíg végül is Misil állást foglalt, utána már csak várni kellett az égieket. Vagyis ugyanazt a hókusz-pókuszt használja a saját visszajövetelére, amit Misil használt a gayaiak kiúzésére. És éppolyan vicces, hogy Tokman - aki katona, még csak nem is hwarang - hercegnő lesz, sőt az is vicces, hogy a nép hiszi: ha ikreket szül - megszakad a vérvonal.
Mennyei Harmónia 2018 máj. 24. - 00:43:08 Előzmény napraforgó
(232814/239047)
Nem furcsa. Bidam végül elismerte, hogy csaló volt. De Misil soha. Ezért is volt hatalma. A népet pedig a királya soha nem érdekelte, csak a saját kis nyomorúságos élete. És arra a Nagy Misilnek volt hatása - a nép hiedelme szerint - mert amikor ő könyörgött, lett eső, és amikor ő kért Mennyei Tájékoztatást, lett Holdfogyatkozás. Utána már azt mondott, amit csak akart. És ő a gayaiakat akarta kiűzni, mert túl erős volt a befolyásuk.
9/10
napraforgó 2018 máj. 23. - 18:35:31 9/10
(232813/239047)
Nem furcsa, hogy Bidám meghökkentette jóslatával Misilt és az udvart, miszerint halála az uralkodó halála előtt 3 nappal következik be, ennek ellenére felvállalták, hogy kivégeztetik.
Még akkor is, ha ez a jóslat csak annyira volt igaz, mint a többi hókusz-pókusz. Elég sokan halloták a jóslatot és a nép hitt a Mennyek akaratában, meg a kinyilatkoztatásokban. Hogy-hogy nem aggódtak a királyért?
9/10
napraforgó 2018 máj. 23. - 16:33:05 9/10 Előzmény Mennyei Harmónia
(232812/239047)
Lehet, hogy Szohva nem királynőnek nevelte Tokmánt (sőt biztos), de ennek ellenére Tokmán nemcsak éleseszű volt, hanem viszonylag képzett is, már amennyire ott a sivatagban, az isten háta mögött lehetett. Tudott írni, olvasni, sok könyvet olvasott, nyelveket tudott, a koreain kívül ismerte a helyi kínai, vagy mongol nyelvet, tudott latinul, voltak földrajzi és történelmi ismeretei, naptárakat nézegetett, vagyis érdekelte az asztonómia, stb, stb., egyszóval az átlagosnál műveltebb volt.
Hogy Bidám miket tanult,nem tudom, valóban csak csak Munno könyveit olvasta, vagy mást is, nem emlékszem. De Munno könyvei a térképeken kívül sok más ismeretet is tartalmaztak. Megtudhatta belőle a az adott tájegység szokásait, kulturáját, történelmét, stb, stb. A Munnoval való vándorlás közben talán Bidám is tanult nyelveket, vagy ha az egész koreai félszigeten ugyanazt a nyelvet beszélték, akkor is lehettek nyelvjárások, eltérések a tájegységek között.
Én egyébként úgy emlékszem, hogy valahol a sorozatban elhangzott, hogy Munno az egész koreai félszigetet bebarangolta, vagyis ismerte Gáyát, Sillát, Pekcsét és Koguriót is. Ha ez így van, akkor az egész félszigetet feltérképezthette.
Bidám, amilyen eszes volt, még azután is sokmindent elleshetett a mesterétől, hogy az már megharagudott rá és nem tanította.
Illiona 2018 máj. 23. - 15:56:01 Előzmény Mennyei Harmónia
(232811/239047)
Ha Csomjong életben marad, akkor bárki is a férje, Tokmán semmilyen szerepet nem kaphatott volna. Mint ahogy két nap sem lehetséges az égen !!! :)))
Ha Csomjong életben marad, akkor fel sem merült volna hogy Bidámot visszavegyék a "mellékesen megszületett" státuszból.
Csomjong ha időben férjhez ment, akkor mondjuk 18 éves, van egy 14 évesforma fia, az már 33 év!
Azonkivül már egyszer volt férjnél, vagyis az akkori fogalmak szerint "elhasználódott". Az a nagy vonzódás Jusin iránt is megkérdőjelezhető, de semmiképp nem illett volna Bidámhoz!! :)))))
Illiona 2018 máj. 23. - 15:41:42
(232810/239047)
Szohva szerintem egy lökött nő volt, akármennyire is szeretnék szépitgetni.
Amikor a gyerekek születtek, akkoriban a királyi palotában rettegtek Misiltől, és ő csak ennyit volt képes felfogni: saját rettegését terjesztette ki Misil fiára is.
Szerintem ő nem volt képes összefüggésékben gondolkodni, egyáltalán a gondolkodás is megerőltető lehetett a számára, de épp emiatt sikerült ugy elrejtőzniük.
De mint felelősségteljes "anya" semmiképp nem volt rá jellemző, inkább kellett őrá vigyázni...

Mennyei Harmónia 2018 máj. 23. - 15:12:40 Előzmény Illiona
(232809/239047)
Igen, ez valóban így lehetett. Bár Szohva sem épp Királynőnek nevelte Tokmánt. Egyébként már nem emlékszem, hogy Szohva miért is volt annyira az ellen, hogy Bidam és Tokmán frigyre lépjen. Ezzel ez a nagy ellenségeskedés meg is szűnt volna, talán Csomjong sem halt volna meg. Igaz - ez a beteljesíthetetlen múlt. :) Bár ennyi erővel akár úgy is nevelhette volna, hogy Csomjong férje legyen Bidam. Szegény Bidam: igencsak eszköz-számba vették.
Illiona 2018 máj. 23. - 14:23:10 Előzmény napraforgó
(232808/239047)
Valóban voltak Munnónak képzelgései, amikor még csecsemők voltak Bidam, és Tokmán. De utána ezeket a terveit gyorsan el is felejtette. A könyvek, amiket Bidámnak mutatott, és vigyáztatott rá, hogy majd az övé lesz egyszer, azok a három királyság térképei voltak, azzal töltött vagy 15 évet, hogy rajzolt.
Ennek akkor lett volna értelme, ha a másik két királyságról is hozza a térképet, de arra nem tér ki a film, hogy jártak-e idegen országokban!
De Bidámot semmiképp nem olvastatta más irók könyveit, és tudatlannak nevelte fel. Amit összeszedett tudást, azt az élet tanitotta neki. Egyedül a harcművészetet tanitotta meg neki, de azt is hiányosan: ez majd később kiderül.
Munno egyszerűen nem ismerte fel hogy milyen szereplői is lehetnek a jövőt alakitó történelemnek.
9/10
napraforgó 2018 máj. 23. - 12:24:10 9/10 Előzmény kimbin01
(232807/239047)
Igaz, már elfelejtettem. De akkor is Munno utána mehetett volna, megkereshette volna. Neki legalább volt valami kiindulópontja, sejthette, hová mehetett Szohva, nem úgy, mint Csilsuknak, aki vaktában keresgélt, míg rájuk nem talált.
10/10
kimbin01 2018 máj. 23. - 11:45:09 10/10 Előzmény napraforgó
(232806/239047)
Szia, sziasztok! Nem, nem vette le a kezét Dokmanról, hanem Szohva elszökött, mert tudta, hogy Bidam Mishil gyermeke, és semmi szín alatt nem akarta, hogy így legyen. Emlékezzünk csak vissza!
31. rész! https://www.youtube.com/watch?v=dfCER4-gmu4&index=4&list=PLBgV3gM5EcQPbDSr62OoRCez5K6e-Weo3
10/10
abisztriczky 2018 máj. 22. - 21:09:09 10/10 Előzmény vörösbegy
(232805/239047)
Próbáltad a Sorozatbarát oldalon?
9/10
napraforgó 2018 máj. 22. - 20:24:16 9/10 Előzmény Illiona
(232804/239047)
Pedig hát tudjuk, hogy eredetileg a trónra szánta Bidámot és feleségéül Tokmánt. És emlékszem egy jó ideig nagyon is komoly képzést nyújtott Bidámnak, a fIú sok könyvet olvasott. És azt a magasszintű vívótudományt biztos nem egy paraszt suttyónak tanította.
Viszont amilyen vehemensen védte Tokmánt csecsemőként és Szohvát, a következő 15 évben eléggé levette róluk a kezét. Nem látogatta őket és amennyire tudni lehet, nem is levelezgettek Szohvával. Vagyis nem érdeklődott, hogy vannak, hogy élnek, nincs-e szükségük valamire.
-------
Jongszu és Jongcsun Dzsindzsi király törvényes fiai voltak, vagyis szent származásúak. Vajon ettől megfosztották, megfoszthatták-e őket egyáltalán pusztán azért, mert az apjukat letették a trónról?
A vér szerinti leszármazás nem függhet a státusztól, szerintem. De lehet, hogy tévedek.
Illiona 2018 máj. 22. - 19:51:57 Előzmény Mennyei Harmónia
(232803/239047)
Sziasztok!
Hogy miért nem került szóba Munno? Azért mert Bidámot Munno annyira parasztnak nevelte, hogy nem is gondoltak, még csak eszükbe sem jutott az, hogy Bidámot akár Munno, vagy valaki más magasrangú nevelhette fel.
Ez Munno egyik hibája (van még több is), hogy nem ugy nevelte fel a fiút, ahogy egy királyi sarjhoz illett volna. Még ha nem is ismerték el a király gyerekének, de ő tudta.
9/10
napraforgó 2018 máj. 22. - 09:46:45 9/10
(232802/239047)
Megütötte a fülem, hogy a mostani részben a gájaiak Kim Szohjont és egyetlen fiát akarták megölni, míg korábban, a pekcsei háború során Jusint, Kim Szohjon idősebbik fiát menesztették az apja után az üzenettel, hogy vonuljon vissza.
Igaz, a kisebbik fiút nem láttuk, sőt semmit sem tudunk róla, még az is lehet, hogy időközben meghalt. Bár erről sem tettek említést...
10/10
kimbin01 2018 máj. 22. - 05:52:56 10/10 Előzmény Mennyei Harmónia
(232801/239047)
Szia, sziasztok!
Igen, nem tudtak összefogni, ezért is sikerült Sillának 562-ben beolvasztani.
A Kaja államszövetség (i. sz. 42 – 562) délen, szövetségként jött létre, ez rendelkezett a legkisebb területtel. Ennek ellenére kitűnt katonai erejével és technológiai fejlettségével Jelentős mezőgazdasága, és vasbányászata volt (Vaskirály) Bár jobb helyzetben volt végig Sillánál, de végül sikerült legyűrni. Gondolom az állandó csatározás, és az összefogásra képtelenség miatt vesztett.
Mennyei Harmónia 2018 máj. 22. - 00:30:59
(232800/239047)
Bennem az a kérdés merült fel, hogy Alchon, Tokman és Bidam ülnek a tűz körül és ámulva látják, hogy Bidam tudja, hogy mi a falu neve, ahol a gayai felkelők élnek. Majd rá is kérdeznek, hogy ismeri-e a kódokat és érti-e az írást. És Bidam meg is említi, hogy a Mesterével ezt használták, ezt a kódot. Sőt azt is említi, hogy Gaya-ból származott. Viszont senki sem kérdez rá, hogy ki volt a Mestere, mi a neve. Meglepné Munno neve Tokmánt, azt hiszem. Sőt! Az is érdekes, hogy mennyi, de mennyi kulcsfigura származik Gaya-ból - Jusin, Volchon, Munno, Jusin családja - és egymásról mit sem tudnak, illetve nem is ismerik egymást. Hogy is volt ez a Gaya? 6 törzs és 6 király, de nem tudott összefogni?
Mennyei Harmónia 2018 máj. 22. - 00:26:23 Előzmény napraforgó
(232799/239047)
Szervusz ! :) Gyanítom, hogy sejtették, hogy egy-egy kunyhó vagy menedék hol lehet és úgy menekültek oda. Gondolom a Hwarangoknak - akik gyakran járhattak az erdőkben, hiszen vadásztak is és kémek is voltak köztük - talán volt egy ilyen szájról-szájra terjedő listájuk. Egyébként pedig tényleg: ezek a kunyhók elég gyakoriak voltak. :)) Hogy-hogy se nem - de mindig találtak egyet, ha kellett. :)
Mennyei Harmónia 2018 máj. 22. - 00:23:33
(232798/239047)
Szervusztok! Bekukkantottam és nagyon örülök,hogy ennyire meglendült Silla. :) Kedves Ljerk! Én is köszönöm a családfát, nagyon érdekes, ezen még biztos fogok egy kicsit csemegézni.
vörösbegy 2018 máj. 21. - 10:47:08
(232797/239047)
Sziasztok! Engem is lenyűgöz ez a sorozat, akárcsak az eddig vetített többi koreai, kosztümös, történelmi filmek. Korábban is végignéztem ezt a sorozatot, most mégis olyan áhítattal nézem újra, mintha most látnám először. Annyira izgatottan várom az eseményeket, hogy szerettem volna egyes részeket előre megnézni, de sajnos sehol nem találtam meg. Ha ebben tudnátok segíteni, nagyon megköszönném. Az is érdekelne név szerint kik a magyar szinkronhangok, mert pl. Misil magyar hangját csodálattal hallgatom.
9/10
napraforgó 2018 máj. 18. - 19:13:57 9/10
(232796/239047)
A Silla kezdettől fogva nagyon érdekes, izgalmas, már harmadszor látom, de... De igazából innentől, a mai résztől kezdtem nagyon megszeretnia sorozatot. Éspedig azért, mert Tokmán a testvére halálát követően a lázból felépülve itt talált igazán magára. Céljai lettek, terveket kovácsolt, embereket gyűjtött maga köré. Egy kicsit olyan lett, mint Misil. Már nem a sors veti ide-oda, ahogyan eddig, hanem tudatosan maga alakítja a sorsát. Megakadályozta Alcson öngyilkosságát, Jusint is maga mellé állítja (igaz, meghagyja neki a döntés jogát - bár ahogy Jusin elengedte az új sillai hercegnő kezét, abban már benne volt a döntés). Bidám nem lesz a szolgája, alattvalója, ahhoz túl szabad szellem, de önként a segítője lesz. És aztán majd hamarosan jönnek a gájaiak, Volcson, meg a határmenti lázadók, és amikor már elég embere lesz, megindul Soraból felé a jogait követelni, érvényesíteni.
Olyan szépen felépített íve van innentől a történetnek, hogy csak ámulni tudok.
Illiona 2018 máj. 18. - 07:49:12
(232795/239047)
off
itt egy dal, egy duett, a koreai "Fantastic Duett" cimű tvmüsorből. érdekessége hogy egy 15 éves kislány, és egy 59 éves énekes adja elő.
Fantasztikus! Ajánlom ezt kifejezetten azoknak, akik kattintottak ugyan az idei Euroviziós verseny izraeli győztes dalára, hogy meghallgatják, de elkattintottak egy percen belül!
Hát igy is lehet(ne).
https://www.youtube.com/watch?v=Lx61vBPj_iY&list=RDLx61vBPj_iY&t=155
Illiona 2018 máj. 18. - 07:44:38 Előzmény napraforgó
(232794/239047)
Pláne! :)))))))))))))))))))))))))))))))))
9/10
napraforgó 2018 máj. 18. - 03:11:44 9/10 Előzmény Illiona
(232793/239047)
ráadásul mézeskalácsból....
Illiona 2018 máj. 18. - 00:54:20
(232792/239047)
off
Too Late to Say I Love You
ez egy 36 részes kinai filmsorozat, nincs magyar felirat hozzá, én magam googlézott magyarral néztem végig, akkoriban irtam is itt róla.
Most feltették az Avistára jó minőségben, az eddigi egyetlen lehetőség rossz minőségű volt, és a filmek végéről hiányzott 2 perc. Az angol sem tökéletes, rosszul időzitett, talán 50 %-osnak mondaném, de meg lehet érteni igy is.
Illiona 2018 máj. 18. - 00:45:28 Előzmény napraforgó
(232791/239047)
Nincs ezzel semmi baj, valahogy Jancsi és Julista is talált egy kunyhót...
10/10
Ljerk 2018 máj. 17. - 22:59:24 10/10 Előzmény napraforgó
(232790/239047)
Nem én csináltam - egy régi koreai könyvön alapul, amelyből a filmhez köthető személyeket gyűjtötték ki így.

Seolwon és Bojong létező személyek, csak mint a filmben is többször szóba kerül - Seolwon alacsony származású volt, így ezen a királyi család leszármazási fáján nem szerepel.

De mindketten szerepelnek a Hwarang vezetőinek listáján (jobboldalt van):
https://en.wikipedia.org/wiki/Bojong
9/10
napraforgó 2018 máj. 17. - 18:27:14 9/10
(232789/239047)
Szomorú volt ez a mai rész.
--------
Azért milyen jó, hogy Tokmán mindig talál az erdőben egy üres kunyhót, amikor szükség van rá. Pl. régen, amikor Bodzsongot ápolta. Vagy most, amikor a hercegnővel találkozott. Nem is tudom, hogy ugyanaz a kunyhó volt-e, ahol oda-vissza átöltözgettek, vagy két különböző. Elég sűrűn voltak arrafelé lakatlan faházacskák.
9/10
napraforgó 2018 máj. 17. - 11:45:04 9/10 Előzmény Ljerk
(232788/239047)
Nagyon jó. ezt te csináltad, vagy valahol találtad?
Misil oldaláról hiányzik Szolvon és Bodzsong - vagy ők csak kitalált személyek?

Jusin Hadzsong mindkét lányát nőül vette?
10/10
kimbin01 2018 máj. 17. - 10:37:36 10/10
(232787/239047)
Sziasztok! Ljerk képe jó, és csak az évszámok kellenének, mert a filmben -tudomásom szerint-, egy kicsit összesűrítették az időt. Azaz Mishil némileg korábban élt, mint Dokmánék.
10/10
Ljerk 2018 máj. 16. - 20:08:07 10/10 Előzmény napraforgó
(232786/239047)
Nem volt olyanról szó, hogy a királynak "szent" származású feleséget kellett volna választania, ha Mishil mint "jingol" nemeslány királyné lett volna - akkor "szent" származásúvá vált volna. Ahogy Jusin vagy Bidám is a hercegnőkkel való házasságkötés utáni királlyá váláskor.

Az idő probléma valós - Csuncsu is még túl fiatal amikor visszatér, ez a forgatókönyv miatt van így.

Ez még nem a szigorúság kora - Dzsinhüng király anyjának 3 férfitól voltak gyerekei, például Sejong anyai ágon féltestvére Dzsinhüng királynak.
9/10
napraforgó 2018 máj. 16. - 19:43:45 9/10 Előzmény Ljerk
(232785/239047)
Ezért találom furcsának, hogy Misil mindenáron királyné akart lenni. Az öreg Dzsinhüng király csak ágyasul tartotta (amúgy vajon akkor Misil már Szedzsong felesége kellett legyen, hisz Szadaham volt az első szerelme 18 évesen, és mire az visszajött a háborúból, akor Misil már Szedzsong felesége volt.Vajon mikor jött Szolvon és melyik fiát mikor szülte Misil asszony?) Dzsinhüng után bepróbálkozott Dzsindzsi királynál is, fiút is szült neki, de ágyasból itt sem tudott királynévá emelkedni.
Tényleg nem tudom, hogy jöttek itt a férjek, meg a gyerekek, hisz már Hadzsong sem annyira fiatal, ha Misil Hadzsong lányát szánta Jusinnak. Bodzsong meg kb. egyidős Jusinnal és Tokmánnal, hisz, mikor keresték, egy 15 éves fiút kerestettek. Azóta Tokmán 20 éves lett, de Bodzsong jóval idősebbnek tűnik nála.
Végül Misil harmadszor is megpróbálkozott királyné lenni, amikor a nagyon fiatal, kamasz Pekcsong király feleségéül akarta megszavaztatni magát, de pechjére Munno visszahozta az állapotos Mayát.

Nem igazán értem én ezt a trónöröklési szabályt, egy férfi királynak szent származású nőt kellett választania királynénak, de a hercegkisasszony választhatott nem szent származású nemest is maga mellé és akkor a férj trónörökös koronaherceg, majd király lehetett és akor nem számított, hogy nem szent származású király ült a trónra...
10/10
Ljerk 2018 máj. 16. - 19:12:18 10/10
(232784/239047)
Igen - valóban, férfi csak "szent" származásúként kerülhetett a trónra, azaz mindkét szülőjének szintén "szent" származásúnak kellett lennie.

Viszont, ha a királynak csak lánya lett volna, akkor annak a férjének elég lett volna "jingol" nemesnek lennie - és így királyként uralkodhatott volna. Munnó is azt tervezte, hogy Bidám fogja elvenni Tokmánt, miután mindkettőt "jól" felnevelte - pedig Bidám is "csak" "jingol" nemesnek született.

Spoiler!!!!
Aztán Tokmánnal megszakad a férfi örökösök sora, Csuncsu meg azért lehet majd király "jingol"ként és férfiként - mert a Tokmán után következő királynőnek nem lesz utódja.
9/10
napraforgó 2018 máj. 16. - 12:43:17 9/10 Előzmény Caffee
(232783/239047)
Nekem régen is kicsit zavaros volt ez a "szent csont", "igaz csont" származás, de úgy emlékszem, hogy a szent származáshoz nélkülözhetetlen volt, hogy mind az apai, mind az anyai részről szent származású legyen az utód. Jusin esetében ez maximum csak anyai részről lenne meg, az apja még csak nem is sillai származású.
Caffee 2018 máj. 16. - 10:49:30 Előzmény napraforgó
(232782/239047)
Ugy lehet, hogy Yushin az anyjan keresztul kiralyi ver, uis az anyja Jinheung kiraly occsenek volt a lanya.
9/10
napraforgó 2018 máj. 16. - 09:33:58 9/10
(232781/239047)
Tokmán a cseléden keresztül eljuttatta a Szojobdó tokját a királynéhoz, az anyjához. El is érte vele, hogy találkozzanak. De egy percig sem láttam, hogy Maya királyné visszaadta volna neki a tőr tokját. Most meg mégis ott volt nála - Bidám észre is vette, később meg azzal vágta el a kötelét. Hogy is van ez?
9/10
napraforgó 2018 máj. 16. - 09:27:50 9/10
(232780/239047)
Nem igazán értem, hogyan lehetne az, ha Jusin elveszi Csonmjongot - mint ahogy itt Üldzse ktervelte, hogy-hogy ne szakadna meg a "szent származás"??? Az igaz, hogy Jusin is királyi vérből származott, a nagyapja, Kim Mürdzsong korábban gájai király volt - de miután Silla elfoglalta Gáját, Jusin apja, Kim Szohjon már csak sillai nemes volt. Miután engedély nélkül vette nőül a sillai király kisebbik lányát, még ki is közösítették, szinte száműzték Szorabólból. Mikor Manmjongnak megbocsátottak, a férje is visszakapta rangját, pozicióját, sőt azt a pekcseiharcok után meg is növelte.
Tehát Jusinnak igazából jó volt a pedigréje, de azért igazából nem hiszem, hogy "szent csontú" lett volna.
De mégis vele terveztek, mint vő és mint koronaherceg, aki a király halála után a trónra ül.
Caffee 2018 máj. 15. - 17:03:17
(232779/239047)
Silla
A legjobb resz, megjelent Bidam:) eloszor itt kezdtem el nezni.
Illiona 2018 máj. 14. - 21:34:59
(232778/239047)
off
és még egy vendég, egy európai: Paul Potts évente vendég az koreai Immortal Songs cimű tvműsorben, már láttuk Im Tae Kyung és Ali partnereként.
Ez az ujabb dala Bae Dahae (valaki hallott róla eddig?) énekesnővel valami szenzációs!
Az első fellépése Im Tae Kyunggal nagyon jó volt, Alival mát túlénekelték magukat, és ez az ujabb gyöngyszem!
vélemény?
https://www.youtube.com/watch?v=tfy4i5DUGZg

Illiona 2018 máj. 14. - 21:15:21
(232777/239047)
off
Tegnap különös vendége volt Szöulnak, Ryan Reynolds személyében, a maszkos tvmüsorban.
Bár ő titkolta volna, de végül levette az álarcot, és megmutatta magát.
Nagyon nagy sikere volt, a koreaiak rajongtak érte, én meg csak néztem, hogy akkor mit is keresek én itt?

https://www.youtube.com/watch?v=Yq4dpOtMtYM

https://www.youtube.com/watch?v=8pfXS-SwbTw

Illiona 2018 máj. 14. - 21:05:38 Előzmény kimbin01
(232776/239047)
Sziasztok!
Én is láttam ezt a filmet, még akkor amikor megjelent az angol felirat, és nagyon tetszett. A főszerepben az általam nagyon favorizált lee Jung Jae ( a képen), és nagyon elvarázsolt.
Igazi férfias, harcos személyiség.
Nagyon szép iv volt, ahogy a trónörökös öntudatra ébred, ahogy felébred benne a felelősségérzet, ahogy szépen felnőtté válik.
10/10
kimbin01 2018 máj. 14. - 17:45:07 10/10
(232775/239047)
Ma délután megnéztem egy filmet, A pirkadat harcosai (Warriors of the Dawn/Daeribgoon) címűt.

1592-ben, az Imdzsin-háború kezdetekor a japánok 200 ezres sereggel támadnak Csoszonra. Szondzso király sietve trónörökössé nevezi ki másodszülött fiát, a 18 éves Kvanghe herceget, majd északra menekül, hogy a Ming Birodalomtól kérjen segítséget. Az áldozatul hátrahagyott herceget azzal a feladattal bízza meg, hogy keresse meg Sin tábornokot, egyesítse erőiket, gyűjtse össze a feloszlott csapatokat, és toborozzon civileket egy önkéntes sereg alakításához. A koronaherceg először megrémül a feladat súlyától, de hű emberei, valamint a deribek (mások nevében pénzért katonai szolgálatot teljesítők) és az önkéntes katonák a segítségére lesznek, miután látják, hogy mennyire együttérez a néppel.
Rendező: Jeong Yoon-chul

Szereplők:
Lee Jung-jae - Tovu (a derib katonák vezére)
Yeo Jin-goo - Kvanghe koronaherceg
Kim Mu-yeol - Gokszu (ifjú derib katona)
Park Won-sang - Csoszung (idősebb derib katona)
Esom - Tok (Kvanghe udvarhölgye)
Bae Soo-bin - Dzsang Jangsza (testőrparancsnok)
Kim Myung-gon - Dzsung nagyúr (Szondzso király főminiszter-helyettese)
Park Hae-joon - Tarobe (japán hadvezér)
Kim Myung-soo - Gato (japán tábornok)
10/10
kimbin01 2018 máj. 14. - 10:07:20 10/10
(232774/239047)
Sziasztok! Itthon vagyok már, tegnap pihentem, ma már nagymosás. Fárasztó, de szép dolog a nagymamaság. Agusztus 4-én megint megyek,kb. 2 hétre, amíg még tart az iskolaszünet. Ugyanis ott 4 éves kortól iskola van! Megtartottuk az anyák napját is, és a lány ezzel a karácsonyra kapott terítővel terített. Csak elkészültem vele.
10/10
micike_MSc 2018 máj. 13. - 16:33:51 10/10
(232773/239047)
Ezt a képet a gugli küldi. :)))
10/10
micike_MSc 2018 máj. 13. - 16:32:23 10/10 Előzmény bori4
(232772/239047)
Igen, ez az.
Úgy félig-meddig láttam egyszer a tv-ben, onnan rémlett. Persze kínai film, kínai legenda alapján.
A Disney meg ugyebár mesefilmeket készít, és most azt a zenés rajzfilmet forgatják újra élő szereplőkkel, gondolom szirupos amerikai befejezéssel. De azért erre (is) kíváncsi leszek.
Addig megpróbálom valahol megnézni a kínai Mulant. :)
10/10
micike_MSc 2018 máj. 13. - 16:24:45 10/10
(232771/239047)
Ezt is Orosz írta, de rosszul emlékeztem.
Nem egy kutya és egy farkas, hanem két farkas. Tökéletes jellemzés...

"Hát igen.
Bidam és Yusin.
Yusin és Bidam.
Az ellentét és egyformaság.
A két farkas.
Yusin a falkavezér. Ő mindig „csapatjátékos”. Már kisgyerek kora óta. Emberei vannak, katonái vannak. Akiket nem csak irányítani kell, de megvédeni is.
Ő már csak így tud gondolkodni.
És megjelenik Deokman.
Miatta csak egyszer akar eldobni mindent. Egyszer nyílik meg a szíve. Egyszer akar csak magára gondolni. De Deokman leinti, „eldobja”.
És marad minden a régiben.
„Visszatér” a régi Yusin. Ott marad Deokman mellett. Társ. És falkavezér.

Bidam. A magányos farkas. Már kisgyerek kora óta. Mindig csak magára kellett gondolnia, mindig csak magára kellett vigyáznia.
És megjelenik Deokman.
És még mindig csak magára gondol. Magányos farkasként.

De ez a két farkas megérti egymást. Egymás hátának feszülve kiegészítik egymást.
Mert Farkasok. És vállvetve védik, szeretik Deokmant. Nem kell közöttük semmilyen jel, semmilyen beszéd, semmilyen megállapodás, mikor ugyanarról van szó. Deokmanról.
Ő az istenük, szerelmük, mindenük.

És Hiába zárta be Bidam Yusint, hiába akarta Bidam Yusint veszejteni, Yusin megérti. Tudja végig Bidam miért cselekszik így. Tudja végig, mit érez Bidam.
És hiába akarta Bidam Yusin halálát, hiába akarta eltakarítani az útból, végül csak rádöbben. Megérti végül Yusint. Megérzi végül Yusint.
És e két farkas egymásra „talál”. És ez felemelő.
Mert a lelkük egy volt mindig.
Mert a szívük egy volt mindig.
Deokman.
És mert mások, de mindig ugyanazok.
Farkasok."
10/10
micike_MSc 2018 máj. 13. - 16:21:13 10/10
(232770/239047)
Folyt...
"...És bár tudjuk, sok szereplő csak egy pár sorban kapott említést a történelem lapjain, de életre keltek a sorozatban.
Azt is tudjuk, hogy érzéseik csak a szövegíró fantáziájának szüleményei, de egy adott pillanatban elhitetik velünk, így léteztek, éltek, cselekedtek abban a korban az emberek.
És akaratlanul, a történet tagjaivá lettünk.
Együtt püföltük Yusinnal a sziklatömböt, együtt sóhajtoztunk CheonMyeonggal, együtt harcoltunk Mishil ellen, együtt szerettünk Bidammal, együtt kacagtunk Jukbanggal, együtt óvtunk Alcheonnal, együtt cseleztünk Mishillel, stb.
És ezt mind, mind a színészeknek köszönhetjük.
Mishil szemeit, Yusin testbeszédét, Alcheon megjelenését, Deokman könnyeit, CheonMyeong aggodalmát, Jukbang huncutságát, Misaeng kacagását, Bidam belső harcát stb. mind a színészek keltették életre.
És a mellékszereplők.
A legegyszerűbb katonáktól egészen fel Chilsuk, Munno, Sohwa, Seokpum, Santak, Godo, stb. mindegyik letett valamit az asztalra.
És így lett teljes.
Mert mindegyikük valamit megmutatott.
Mert a szavak leíródnak, a mondatok elmondatnak, de az érzelmeket el kell játszani.
Bár tudjuk, a szövegek, a fordulatok, a jelmezek, a díszlet, a háttérzenék, a rendezés, a színészek stb. mind hozzájárultak ahhoz, hogy lekössenek a történetek és átérezhessük a sorozatot, és azt is tudjuk, hogy ez csak egy mese, de arra az egy órára elfelejtetted a környezetedet, kiléptél a mindennapos életedből és része lettél valaminek.
Valaminek, amit úgy hívnak emberiség.
És ezt nem lehet megköszönni.
Talán annyit tudunk tenni, hogy emlékeinkben megtartjuk, próbálunk tanulni belőle, és minél több embernek elmondani, mit is jelentett neki a sorozat.
Így legyen."
10/10
micike_MSc 2018 máj. 13. - 16:19:17 10/10
(232769/239047)
Mondtam, hogy megkeresem!!! :)
Anno, amikor Sillát "reklámoztam" barátaim, ismerőseim körében, a "Tigrisekakertben" mellett mindig bevetettem Orosz67 eme két írását is, mert ezekben minden benne van, amiről Silla szól.
Meg is tálaltam az email-jeim között, úgyhogy most idemásolom.
Az első mesét elfeleztem, mert egyben elég hosszú lenne.
És újra hálásán köszönöm Orosznak ezeket a gondolatokat - ha erre jár, ha nem. :)
Vigyázat! Spoileres annak, aki még nem látta!

„Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy ország, melynek Shilla volt a neve”
Talán így is kezdhették volna.
Mert hiszen olyan volt, mint egy gyerekkori mese, melyet nagymamám olvasott fel.
Királyokkal, királykisasszonyokkal, hercegnőkkel, hercegekkel, katonákkal, stb.
És elkezdődött.
Szájtátva bámultam, és hallgattam a szereplőket.
És minden este ugyanúgy.
Vártam, megint mit fog kitalálni a gyönyörű ruhába öltözött, lágy de mégis parancsoló hangjával, acélos tekintetével Mishil. Csodáltam észjárását, egyenes tartását, és ahol megjelent, egy pillanatra mindig megállt az idő. Ő volt az úr. Mindig egy boszorkányhoz akartam hasonlítani, de nem ment. Hiszen csak a mesebeli trónt akarta. Mint oly sokan.
És ez lefoglalta minden idejét. És bármennyire próbálta megutáltatni magát, mégis szeretni való lett. Mert egyetlen pillantásával, egy kis élces mosollyal csendre intette a körülötte lévőket. Mily rengeteg fortélyt ismert, és tudott. De egy hajszál mindig ott volt.
Bárhogyan hessegette, mindig megakadályozta az a hajszál a célját.
De nem adta fel.
De közben ott voltak a jók, a hercegnők, a bátor katonák.
És mint a mesében, felvették a harcot.
Leánykákból nőkké cseperedtek és foggal, körömmel ellenálltak Mishil rohamainak.
És tanultak. Rengeteget. És kik voltak a legnagyobb segítőtársak? A bátor katonák.
Alcheon, Yusin. Egyenes jellemükkel, hűségükkel, tisztességükkel ott voltak és karjukat nyújtották, mikor legnagyobb szükség volt rájuk.
De hogyan is tudnánk elképzelni egy mesét, ha nem lenne benne szerelem?
Az egyik hercegnő CheonMyeong, persze hogy beleszeret a hűséges katonájába, Yusinba.
És dédelgeti ezt a szerelmet. Arca kipirul, mikor meglátja, szavai édesek mikor vele beszél, szíve kiugrik a helyéből, mikor távol van.
És megint egy nap.
Várjuk, hogy Yusin visszaszeresse.
De nem. A hercegnőt kétszer megsebzik. Egyszer lélekben, az imádott férfi nem őt szereti, hanem a testvérét. És ez szívszaggató. De keményen tartja magát. Áldását adja a szerelemre. És segít, hogy a páros boldogan élhessen. De jön a második sebesülés. Egy nyílvessző hasítja át a levegőt, és megáll a törékeny testében.
És bár utolsó pillanatai vannak, a férfihoz beszél. Kiönti szívét és ezzel élete köre bezárul.
Mert életek köre gyűrűzik az első fejezetben.
A testvéreké.
Egy pontból indulnak, eltávolodnak, párhuzamosan haladnak egy ideig és újra találkoznak.
De az egyik kör végleg bezárul. CheonMyeong meghal.
És ezzel Deokman életének is egy köre majdnem. A felnőtté válásé. De egy új nyitódik meg. De ez már csak egyenes lehet. És csak előre. És ez egy új út. Mely tele lesz akadályokkal, áldozatokkal. De társakkal az oldalán. A hűség megtestesítőjével, Alcheonnal, az elásott szerelemmel Yusinnal, és egy vándorral, Bidammal.
És vállvetve harcolnak a nagy ellenféllel Mishillel.
És megint leláncol a sorozat.
De hiába ugyanazok a szereplők, ez már egy más mese.
Az érzelmek csatája.
Az elburkolt anyai ösztöntől a szeretetéhségig, a lebilincselt szeretettől a tomboló szerelemig, a fájdalomtól a boldogságig, a féltékenységtől a haragig, stb.
És mindez egy nő körül zajlik.
Akinek célja van.
És a társak vele tartanak, óvják, segítik, mindent megtesznek érte.
De mindennek van egy vége.
A jó győz a rossz felett.
És a cél beteljesedik.
De mikor már azt hinnénk, itt a vége, fuss el véle, megnyílik egy kiskapu.
Mert a meseíró nem akarta befejezni.
Még volt egy-két mondanivalója.
És megint odaszegez a történethez.
Mert valami kimaradt.
És ezt meg kell mutatni.
Az álnokságot, a hazugságot, a galádságot és a mindent elsöprő vak szerelmet.
Hányszor ordítottunk bele, Bidam vigyázz!
Hányszor állítottuk volna le a mesét.
De nem lehetett.
És az érzelmek kavalkádját zúdították ránk.
Bár csók nem csattant, bár kéz nem emelődött fel, apró mozdulatokkal, mosolyokkal, intésekkel, testbeszéddel és egy pár szóval bemutatnak mindent.
És a végkifejlet.
Megdöbbentő, lebilincselő, fájdalmas, de felemelő.
És a főszereplő élete véget ér.
Bár szerettünk volna egy boldog végzetet, de a vége rávilágít a valóságra.
Ez nem mese. Ez az élet.
Tele kudarccal, harccal, érzelmekkel, akadályokkal, áldozatokkal, stb.
És tanít.
Tanít embernek lenni, tanít szeretni, tanít túlélni, tanít tűrni, tanít átérezni, tanít gondolkodni..."
Illiona 2018 máj. 13. - 14:58:18 Előzmény bori4
(232768/239047)
Igen, ezt láttam én is!
De még akkor, mielőtt a Red Cliff cimű monumentális (4 óra 40 perc) mozifilmet néztem volna, és ugy beleolvadt a filmek tengerébe! Most látom, hogy ugyanaz a Zhao Wei játsza a főszerepet, és ugyabban az évben is forgatták., (2009) mint a Vörös Sziklát.
Egy másik érdekesség, hogy én másképp emlékeztem a Mulan végére is, valószinűleg a sok nyomasztó kép miatt, most szinte megdöbbentem, mennyire jó film.
Most csak belekattintgattam, de már letöltöttem, vagyis este meg fogom nézni rendesen.
Ugyanez a Zhao Wei játsza a főszerepet a mai korban a Three cimű (talán komédiának, bár semmiféle jelző nem illik a filmre) Wallace Chung és Louis Koo partnereként. Már irtam itt az oldalon a filmről, ahol Zhao Wei egy agysebészt alakit, akinek még soha nem ébredt fel betege, nagyon szeretne már egy "normális" mütétre várót, amikor behozzák a gengszter vezért (Wallace Chung) egy golyoval a koponyája közepében. Nagyon jó film, az egész ott az osztályon játszódik, ahová a rendőrök is beköltöznek, a gengszter vezér miatt.
Kép: a Three cimű kinai mozifilm forgatásán. A filmben soha nem állnak ennyire szépen együtt :)))
bori4 2018 máj. 13. - 10:14:37 Előzmény micike_MSc
(232767/239047)
Én ezt a Mulan-t láttam - 2009-es kínai film....

http://asianwiki.com/Mulan_(2009-China)

Ez eredeti, nem?
10/10
micike_MSc 2018 máj. 13. - 05:38:47 10/10
(232766/239047)
Reggelre hagyok itt egy kávét, már régen volt.
Legyen szép napotok! :)
10/10
micike_MSc 2018 máj. 13. - 05:36:10 10/10 Előzmény Illiona
(232765/239047)
Tudom... :)))
Viszont kíváncsi lettem erre a Mulanra.
Valamikor már láttam, ha nem is a rajzfilmet, mert úgy rémlik, a kínaiak ebből már csináltak előszereplős mozit.
Az biztos, hogy az egyik katonafiút Tigrisnek hívták, és az azonosítóján (azon a falapocskán) ugyanaz a jel volt, ami az egyik nyaklánc medálomon - legalábbis a gyerekeim szerint, mert nekem nem tűnt fel. :)
Múltkor rákerestem online a mesére, de nem találtam. Még a végén kénytelen leszek letölteni, bár 2020-ig van még időm. Legalábbis remélem... :)
10/10
micike_MSc 2018 máj. 13. - 05:28:04 10/10
(232764/239047)
Sziasztok, szép napot!
Silla bizony bővelkedik hihetetlen csodákban és megmenekülésekben... de ha abból indulunk ki, hogy "amikor a Göncöl hét csillagából nyolc lesz, akkor születik meg Misil méltó ellenfele"... na, akkor ez a kezdet eléggé misztikus ahhoz, hogy később is bármi megtörténhessen.
De ez az időnkénti meseszerűség egyáltalán nem csökkenti az izgalmakat és a történet pörgését.
Sajnos nem tudok minden részt megnézni, eleinte igen, mostanában kevésbé - hol aurám nem engedi, hol meg egyszerűen elfelejtem. Borzasztó! :)))

Kedves MH, nem tudom, mire gondolsz a tükröződés kapcsán (főleg Bojong ápolása környékén, bár azt a részt láttam).
A "tükröződés" az én emlékeim szerint a szerelmesek együttlétének metaforája volt.
A koreaiak a modern sorozataikban is szemérmesek, nemhogy az ilyen kosztümösökben, ahol valós történelmi alakok életét mutatják be igen fantáziadúsan.

Most csak ezt a képet találtam, de ennek van esti tükröződős verziója is. :)
Mennyei Harmónia 2018 máj. 13. - 00:10:22
(232763/239047)
Én is Silla-lázban égek. Újra és újra előkerülnek jelenetek, melyekre úgy érzem, hogy milyen jó lenne róla beszélgetni. Egykoron megírtuk, tudom, hogy mit jelent, ha az ember a vízben meglátja a tükörképét - a sajátját, vagy akár több személy együtt tükröződik. Valami nem túl pozitív volt,igaz? Vajon ez Misil és Sulwon és csapatára is igaz? Merthogy amikor Bojong először megsérül és Tokmán ápolgatja - Misilék pedig keresik - akkor pont ezt történik, amikor Godo tanácsára elmennek az erdőbe Bojongért.
Illiona 2018 máj. 11. - 20:50:47
(232762/239047)
Szia!
Én is fedezek fel benne ujnak tünő részleteket, élvezem, hogy ujra nézhetem. De én a feliratos verziót nézem.
Hogy Csilsuk hogyan mentette meg Szohvát, az tényleg rejtélyes, hiszem a homokban pár perc alatt oxigén hiányában beáll a halál, de ő megmentette. :))))) Hogy félig-meddig vakon, hát egy embert érezni kell, nemcsak látni, vagyis ennyi belefér igazán.
A szinésznőváltás meg csak nekünk nézőknek volt. Tokmán simán felismerhető volt a mozgásáról, ahogy természetellenesen férfiként mozgott nő létére, meg a rémülettől, hogy meglátják, és felismerik. Vagyis egyáltalán nem életszerűtlen...
Nagyon várom már a 21. epizódot, ott majd érdekesebbé válik a sorozat. :)))
9/10
napraforgó 2018 máj. 11. - 18:39:46 9/10
(232761/239047)
Olyan jó újra végigizgulni a történetet. Sajnos - vagy szerencsére már sokmindent elfelejtettem belőle, néha csak úgy ráeszmélek, hogy jé, hát ez is volt, meg az is volt.

De azért van benne néhány kimondottan hihetetlen dolog is, pl. Sohva elmerült a homoksivatagban, Tokmán látta a kezét, az ujjait is eltűnni, de a tűzben megvakult Csilsuknak mégis sikerült kihúznia...
És a mai epizódban az immár csak félvak Csilsuk egyből fölismeri a vágtató ló hátán a pár másodpercre látott Tokmánt... (pedig még színésznő váltás is történt közben).
Illiona 2018 máj. 10. - 20:49:53 Előzmény micike_MSc
(232760/239047)
Sziasztok, szép estét!!
köszi a kiigazitást, bár szerintem 2 db 1 perces videó még nem a világvége. (ezt nem neked cimeztem!).
Nagyon kiváncsi leszek, mert ha ez egy amerikai film, akkor már meg sem nézem.
Ha Amerikában készül, de kinai film , akkor van egy esélye nálam.
Valamelyik nagy amerikai filmgyárat megvették a kinaiak, vagyis van arra esély, hogy esetleg ott készitik.
Majd meglátjuk, persze a ha megérjük :)))))
10/10
micike_MSc 2018 máj. 10. - 00:53:10 10/10 Előzmény Illiona
(232759/239047)
Időközben ugyebár kiderült, hogy ez a trailer nem egészen az, aminek látszik, vagyis csak egy fanok által készített videó. És mivel valószínűleg nem mindenki jár a facéra, ezért idemásolom, amit ott írtam...

Íme az első hírek egyike Mulan-ról, ami valójában amerikai film lesz (Disney remake):
"...Az mindenesetre pozitív, hogy a producerek mindenképpen kínai színészgárdát szeretnének, ami bár evidensnek hangzik, a mai Hollywoodban még mindig ritkaságszámba megy."
https://www.filmtekercs.hu/hirek/2018-ban-jon-az-eloszereplos-mulan

Tavaly novemberben választották ki Liu Yifei/Crystal Liu-t a női főszerepre közel 1000 "jelentkező" közül, a többieket csak később. Jet Li alakítja a császárt, aki minden család 1-1 férfitagját harcba hívja (eredetileg) a hunok ellen, így válik katonává Mulan az idős apja védelmében.
Gong Li valamiféle boszorkány lesz, Mulan ellenfele (a hun vezér helyett?), Donnie Yen-t pedig Mulan mentoraként és parancsnokaként láthatjuk majd.

Ebből kifolyólag nyilván nem véletlenül vannak egyéb, szintén "fanmade trailer"-ekben jelenetek az Egy gésa emlékirataiból, bár ott Gong Li csak mellékszereplő volt Zhang Ziyi mellett, és néhol még az ottani férfi főszereplő, Ken Watanabe is megjelenik, még akár "utolsó szamuráj"-ként is...
https://www.google.hu/amp/s/www.hollywoodreporter.com/amp/heat-vision/disneys-live-action-mulan-lands-gong-li-jet-li-1101994

Viszont csak 2020-ban várható a bemutató, és némileg hiányos még a casting. A filmet idén augusztusban kezdik forgatni Kínában és Új-Zélandon. 
https://www.google.hu/amp/variety.com/2018/film/asia/gong-li-jet-li-disney-live-action-mulan-1202752102/amp/
https://m.imdb.com/title/tt4566758/

[Ettől függetlenül nekem a Mulan-ról is SSH jut eszembe... :)))))]
Jó éjt, kellemes napot! :)
10/10
micike_MSc 2018 máj. 10. - 00:43:17 10/10 Előzmény boil54
(232758/239047)
Orosz67 írásait is nagyon szerettem anno, kedvencem volt, ahogy a történetről mintegy Tokmán hercegnő életének köreiről írt, 3 nagy ciklust kiemelve.
A másik a "kutya és a farkas" - vagyis Jusin és Bidam bemutatása volt.
Sajnos, ezeket nehéz előkeríteni. Orosz oldalán nem találtam, itt a Port-on pedig nehéz lenne előkeresni, mert mindössze 5-800 hsz-nyit lehet egyszerre lépni előre-hátra, itt viszont rengeteg komment íródott 8 év alatt.
Ráadásul Orosz törölte magát, a Port pedig a legutóbbi "megújulás" alkalmával törölt minden olyan bejegyzést (~40ezret), amit korábban a "törölt felhasználók" írtak. Pedig ők nem mind trollok voltak, sőt!... :(

Azért majd megpróbálom megkeresni valahol ezt a két írást, mert érdemes újraolvasni.
10/10
micike_MSc 2018 máj. 10. - 00:39:17 10/10 Előzmény Caffee
(232757/239047)
Üldzse valóban nem okos, mint ahogy a rettegő Dzsinpjong király sem az (igaz korán elvesztette a nagyapját, így Üldzse "nevelése" hatott rá, pedig valójában ott sem volt mellette...).
De ebben a sorozatban nem nagyon vannak erős férfiak (kivéve persze Jusin és Bidam, bár ő érzelmileg labilis; meg az észheztérő Alcson, meg a túloldalon talán Szolvon).

Silla az erős nőkről szól, az ő harcukról.
Annyira élvezem újranézni Misilt, ahogy a kisujja köré csavarja a férfiakat, és vagy csábítással, vagy félelemkeltéssel, de egy szemvillanással uralkodik rajtuk.
Csonmjong hercegnő messze nem ilyen erős, de elszántan, becsületesen küzd, Tokmán pedig még sokat retteg, de végtelenül okos és tájékozott az akkori világ dolgaiban.
Élmény őket nézni sokadszorra is. :)

Mai kedvenc mondataim a Sillából, mikor Csonmjong hercegnő Jusint kérdezi (tkp.Tokmánról), miszerint volt-e már, hogy gyanakodott olyanra, aki közel állt hozzá?
Jusin válasza az alábbi volt:
"Soha. Nem bízom gyanús emberben.
És nem gyanakszom olyan emberre, akiben bízom."
Bár mindig Bidam-fan voltam, de Jusin rendíthetetlenségét nagyon szeretem. :)
10/10
micike_MSc 2018 máj. 10. - 00:32:13 10/10 Előzmény Illiona
(232756/239047)
Szép estét Mindenkinek!
Rövid ismertető a két most futó mozifilmről:
● Champion 2018.
Megjelenés dátuma: 2018. május 1.
Történet:
Mark (Ma Dong-Seok) egy szkanderes/szkanderező (van ilyen magyar szó egyáltalán?), és arról álmodik, hogy bajnok lesz. Jin-Ki (Kwon Yool) egy ügynök, aki azt tervezi, hogy Mark kihasználásával megváltoztatja a saját életét. Hirtelen megjelenik Mark húga, Soo-Jin (Han Ye-Ri) és a gyerekei.
(Ennyi, vagyis nem sok...) :)
http://asianwiki.com/Champion_(Korean_Movie)

● LOVE + SLING (angol cím) / Wrestler (koreai angol cím)
Megjelenés dátuma: 2018. május 9.
Történet:
Gwi-Bo (Yu Hae-Jin) a múltban egy birkózó volt, az elmúlt 20 évben azonban csak házimunkát végzett az otthonában. Fia, Sung-Woong (Kim Min-Jae) szintén birkózó. Gwi-Bo békés napjai megváltoznak, miután váratlanul különböző emberekkel kerül kapcsolatba.

Ez mondjuk szintén nem túl sok infó.
A film angol címéből kiindulva: a sling-nek számtalan jelentése közül nekem a "sorscsapás" tetszik, talán azért, mert tartalmilag az áll a legtávolabb a szerelemtől... :)
http://asianwiki.com/Love%2BSling

És még akkor a Daum.net-ről néhány friss adat a koreai box office szempontjából (hajnali 1 óra körül frissülnek az adatok, vagyis a koreai idő szerinti reggel 8-kor):
1) Avengers: Infinity War (USA)
Bemutató 2018.04.25, 149 perc, 9.138.712 néző
Értékelés 7,6 (2230), kritikusok 7,3 (10)
(Ez kiemelkedően magas nézettségnek számít arrafelé, mármint amerikai filmként...)
2) 레슬러 (2018) LOVE+SLING
Bemutató 2018.05.09, 110 perc, 53.608 néző
Értékelés 7,1 (97), kritikusok 6.0 (1)
3) 챔피언 (2018) Champion
Bemutató 2018.05.01, 108 perc, 890.920 néző
Értékelés 6,9 (400), kritikusok 5,3 (9)
...
8) 그날, 바다 (2018) Intention
Bemutató 2018.04.12, 110 perc, 526.401 néző
Értékelés 9,7 (7017), kritikusok 7,2 (5)
...
33) Black Panther (USA)
Bemutató 2018.02.14, 134 perc, 5.398.216 néző
Értékelés 6,1 (1503), kritikusok 6,9 (12)
[A Thor-nak emlékeim szerint végül 7millió feletti nézője volt, a Star Wars talán nem érte el az 1milliót, az Oscar-díjas "A víz érintése" félmilliónyi nézőt vonzott, D.Day-Lewis búcsúzó "Fantomszál"-a 28ezret...]
http://movie.daum.net/premovie/released

8/10
edimir 2018 máj. 09. - 18:14:58 8/10 Előzmény Illiona
(232755/239047)
Egy kicsit én is utánanéztem a filmnek, egy harcművészeti blogban olvastam róla, hogy "szakmailag" is milyen kifogástalanul oldották meg, akár az edzés, akár a mérkőzések bemutatását, mennyi alázattal és fölösleges tupírozás nélkül. Igen, ide nem a virágfiúk kellettek.
Caffee 2018 máj. 09. - 17:26:47
(232754/239047)
Ez az Uldzse fajoan buta, soha nem volt egy ertelmes lepese sem.
Illiona 2018 máj. 08. - 21:24:38 Előzmény edimir
(232753/239047)
off
Champion 2002
megnéztem, de felirat nélkül. a számitógépen nem tudtam összerendelni a googlézott magyarral, nem is lehetett elinditani, de a tv-n elindult, és gyönyörűen le is játszotta, mindenféle felirat nélkül.
Végül is ez egy régi film, nem ujitották fel, pedig lehetett volna.
Csak jókat tudok róla mondani, megrázó, ugyanakkor felemelő.
Nem tudom azt sem, miért van, hogy az idén ugyanezzel a cimmel adtak ki még egy filmet, a történet nem ugyanaz. Ráadásul a 2002-es filmben nem agyonsztárolt virágfiúkák játszanak, nem osztottak ki Miss Korea dijakat, de pont ez az, amitől a 2002-es film elfogadható.
Nem adom föl, valahogyan majd csak sikerül a feliratot is hozzárendelni, vagy másik helyről letölteni.
A másik, 2018-as film pedig még nincs a letöltőlistákon, vagyis várni kell rá.
hát majd meglátjuk.
8/10
edimir 2018 máj. 08. - 06:54:21 8/10 Előzmény Illiona
(232752/239047)
Bizony jól hangzik. Szeretem a valós történeten alapuló filmeket. Még olvasni is megrázó.
Illiona 2018 máj. 07. - 22:21:16
(232751/239047)
off
Champion (2002):Annyi már kiderült számomra, hogy ennek a filmnek életrajzi ihletése van, egy valós boxoló életét dolgozza fel a kezdetektől a haláláig:
"A boxolás kegyetlen sport; ez a véleményem. Az összes sport közül ezek a legkevésbé nézettek. Az egyik oka annak, hogy ezt a filmet megnéztem, mert ez egy drága fél évvel ezelőtti ajándék volt. Szóval azt akartam tudatni, hogy végül figyeltem, és azt kell mondanom, bár szomorú véget ér, a legfontosabb dolog az, hogy ez egy olyan igaz történeten alapul, amely az ember életét (és halálát) képviseli, a szerelmét, az ökölvívást."
Nos, ki nézi még meg?
Kép: a film plakátja
Illiona 2018 máj. 07. - 22:13:21
(232750/239047)
off
kerestem ennek a 2002-es Champion cimű mozifilmnek letölthető angol feliratot, de semmit nem találtam. Pedig nem egy rossz film a jelek szerint. (némi bunyó azért van benne)
A film az megvan francia felirattal, már jön lefelé, majd meglátom milyen.
"Szinopszis: Egy szegény családban született Kim Deuk-gu (Yu Oh-Seong) küzd, hogy túlélje Seoul utcáin, miután otthonról pénz nélkül érkezett. A harcok közepén egy véletlenszerűen felbukkanó boksz-meccs poszter vezet le a profi boksz útjára. Számos kísérlet és nehézség után Kim nyerte az ázsiai-csendes-óceáni bajnokságot, és ez életének legjobb pillanatai. Közben a világbajnok, Ray "Boom Boom" Mancini második ellenfelének választja, Deuk-gu Las Vegasba megy, és ígéretet tesz arra, hogy a menyasszonyát mint világbajnok feleségül vegye. 1982. november 14-én Kim végül belép a gyűrűbe, hogy megvivjon Mancini ellen, és fizikai bátorságán és határozott elszántságán mindenkire meglepődik, beleértve az ellenfelét Mancini is. De a 14. fordulóban a KIM összeomlik és kómába kerül."
https://newkdramaaddict.wordpress.com/2016/01/25/movie-monday-champion-2002/
Nos? Érdekes?
Jó lenne még tudni erről a filmről, van e életrajzi vonatkozása, vagy csak a fantázia szüleménye?
Valaki ráér?
https://en.wikipedia.org/wiki/Champion_(2002_film)
Illiona 2018 máj. 07. - 07:53:16
(232749/239047)
Sziasztok, szép napot mindenkinek!
off
hogy miért nem volt a mult hétvégén Box Office, vagy csak én nem találtam rá, ezt nem tudom, de most egyetlen érdekes van rajta: A Champion cimű koreai film.
https://www.hancinema.net/korean-box-office-for-the-weekend-2018-05-04-~-2018-05-06-118333.html?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook
Vigyázni kell, mert 2002-ben is készitettek ugyanilyen cimmel egy filmet :
egy trailer róla (a 2002-ről)
https://www.youtube.com/watch?v=KBEwSAw9v6Y
és itta 2018-as változat:
https://www.youtube.com/watch?v=GX81EInSAcE
Kép: a Champion plakátja
Illiona 2018 máj. 06. - 12:07:30
(232748/239047)
off
itt a kinaiak uj filmjének előzetese: MULAN.
https://www.youtube.com/watch?v=lzKB0ramJaU
Nagyon nagy várakozás előzi meg a filmet, hiszen a történetet már korábban feldolgozták. Most népszerű szinészek játszák a főszerepet: többek között Shawn Dou, aki az idén végetért Tribes... sorozatnak is főszereplője volt, a női főszereplő pedig Liu Yifei, aki Song Seung Hunnak volt évekig a párja. A trailer igéretes, a filmet pedig majd meglátjuk
https://www.youtube.com/watch?v=w8ISsHPs9uA
Kép: Mulan Liu Yifei