10/10
Ljerk 2021 okt. 04. - 05:32:42 10/10 Előzmény Illiona
(238987/239047)
A régebbi történelmi korok foglalkoztatnak inkább, ezért csak a videó elejét néztem meg.

A taiga sorozatok általában három félére oszthatóak:
- egyharmaduk azzal a korszakkal foglalkozik amiben a Gou, Gunshee és a Takeda sorozat is játszódik, ekkor épül ki a Tokugawa sógunátus, amely fokozatosan bezárkózik a külvilág elől,
- másik harmaduk a videóban említett Meiji császár nevével fémjelzett korszakkal és előzményeivel foglalkozik, megjelennek az amerikaiak és kikényszerítik Japán nyitását - ez vezet Japánon belül igen bonyolult politikai és katonai játszmákkal a Tokugawa sógunátus bukásához, és ehhez tartozik az Acu hercegnő című sorozat is, amelyben a politikai történések egy része jól látszódik, azonban rengeteg dolog nem érthető meg teljesen, itt is van 3-4 sorozat amit tudok ajánlani, de talán egy fél fokkal kevésbé jók, mint az 1550 és 1620 között játszódóak,
- a maradék harmadnyi taigában mindenféle más korszakokból idéznek fel eseményeket.
Illiona 2021 okt. 03. - 11:35:21
(238986/239047)
Sziasztok! Hol van mindenki? Filmet néz? És Mit?

Ljerknek (és mindenki másnak)

itt egy videó ami a mai japánnal foglalkozik. Nagyon érdekes, és mindenképp hasznos végignézni, innen értettem meg egy csomó mindent. Egy kivétellel. Az atombombák megbocsátását Amerikának!!! Itt ebben a videóban is megmagyarázza a fiatalember, de én azért ezt még mindig nem értettem meg.

https://www.youtube.com/watch?v=RirtWpgiURU
Illiona 2021 okt. 01. - 17:25:51 Előzmény Ljerk
(238985/239047)
Gou- japán történelmi sorozat
Lehet hogy a további 2 sorozatban, ami rám vár, már én is jobban meg tudom különböztetni a női szereplőket. :)))
Még valami érdekes! a tea szertartartás! és az a gyönyörű zöld szinű tea!!! és az a gondosság, ahogy elkészitik! Nem is hiszem, hogy van ennél szebb szín! Utánanéztem a neten, és ez a japán Matcha tea, itt nálunk is forgalmazzák, most rendeltem,(egy keveset ) még azt a kis seprűt is, amivel felkavarják. Ahogy néztem videókat, ma is ugyanaz a tea, ugyanugy készitik el. Ez valami, ami nem változott az évszázadok alatt.
Kép: aki viszont különbözött mindenkitől, csak keveset szerepelt a filmben.
10/10
Ljerk 2021 okt. 01. - 13:35:18 10/10 Előzmény Illiona
(238984/239047)
Kedves Illiona! Én teljesen jól meg tudtam különböztetni Gout és Hatsut...... Nyilván mert férfiként másként látom a hölgyeket... :)

Keresztények - ezt majd a Gunshee Kanbei-ban jobban lehet látni, bár igazából ott is csak a nagyobb rangú szamurájok szemszögéből. Addig csak annyit, hogy Toyotomi Hideyoshi Kyushut meghódító (Japán déli szigete, itt lesz majd Toyotomi koreai hadjáratának fő bázisa ~ 1590-1598) hadjáratáig szabadon téríthettek, azonban Toyotomi veszélyesnek látta őket a szamuráj egyeduralom szempontjából, akárcsak korábban Oda Nobunaga a Hiei szent hegy harcos buddhista papjait.
Illiona 2021 okt. 01. - 12:29:57 Előzmény Ljerk
(238983/239047)
a női szereplők közül a legidősebb lánytestvért birtam felismerni, mégpedig az arcán lévő bibircsók miatt. Az is tetszett, hogy valószinű ők is tisztában vannak ezzel a problémával, hiszen Gou-t általában rózsaszin kimonóban szerepeltették, a testvérét pedig világoszöld kimonóban.
Amugy gyönyörűek voltak a kimonók. de a férfiaknak is voltak gyönyörű szinek, és minták, és különleges himzések is, valamint néhol lehetett látni, micsoda részletgazdag volt a ruházatuk. Nem spóroltak a ruhákon az biztos.
Más. Ott voltak a keresztények. Na ezen felháborodtam, ha már annyira be voltak zárkózva, akkor hogy jutottak oda be ilyen térítő papok? Talán becsusztak a kulcslyukon????
Meg egyáltalán, ahová csak odamentek, kulturákat, népeket semmisitettek meg. Szerintem azok vették fel ott Japánban ezt a vallást, akik nem akarták, hogy ujra férjhez adják őket, a családtagjaik kénye kedve szerint, emiatt bekötötték a fejüket, olyan ormótlan módon, de egyébiránt maradt a kimono a kendő alatt, és továbbra sem csináltak semmit. Semmit amit azért az én gondolatom szerint egy kereszténynek illett volna: gyerekeket tanítani, betegeket ápolni, megmenteni a lelkeket. Itt a filmben maradt a pletykálkodás, a másik életébe beleszólás, a kényelmes úri élet!
Kép: Gou és a nővére kimonoban
10/10
Ljerk 2021 szept. 30. - 22:23:48 10/10 Előzmény Illiona
(238982/239047)
Nekem a lányok/hölgyek nem tűntek teljesen egyformának sem jellemben, sem kinézetben - s a színésznők sem voltak rosszak - azonban a Gunshee-ban azért az egyik színésznő játéka jobban tetszett (Miki Nakatani azóta is a nagy kedvencem).

A férfi színészek alakításai talán erőteljesebbek voltak egy picivel, kifejezetten a Tokugawa Ieyasut (Gou apósa) alakító színész karizmája tetszett, azóta láttam több fiatalkori filmjét - hát, tipikusan a későn érő típus... :)

A Gunshee és a Gou közt sok lesz az átfedés, és lesz olyan szereplő, akit másképp láttattnak majd. Ez egyszerűen abból fakad, hogy bár a történéseket ismerjük, de az, hogy pontosan ki mit gondolt, tett ráadásul esetleg titokban - az a mai napig rejtély. Így például, hogy Oda Nobunaga (Gou édesanyjának a testvére ) ellen miért lázadt fel Akechi, azt láttam vagy 5 filmben, és majd mindegyikben más fő okból tette... :) .... például:
- Oda Nobunaga többször megalázta őt a többi hadúr előtt,
- a császári udvar bújtatta fel, mert lemészároltatta a szent hegy papjait,
- Oda felesége volt a korábbi kedvese,
- Toyotomi Hideyoshi vette rá.

De ugyanígy van Chacha/Lady Yodo (Gou legidősebb nővére - a Sógun című sorozatban is feltűnik egy jelenet erejéig) esetén is, ahány film annyiféle személyiséggel ábrázolják.
Illiona 2021 szept. 30. - 20:35:59 Előzmény Ljerk
(238981/239047)
a végére értem az első sorozatnak, a Gou címűnek.
Hű, ez nagyon jó volt. a forgatókönyv nagyon izgalmas. Azért megint bebizonyosodott, az életnél magánál jobb forgatókönyvet nem lehet írni. Mennyi szövevény, és mennyi történés.
De azért volt, ami nem tetszett, a végére sem. A NŐK!
Mind egyforma! az az idegesítő hajviselet. nem is értettem, hogy miért.
De ahogy néztem egyik epizódot a másik után, belegondolva ez az uniformizálás nem lehetett rossz, hiszen mindig a szülők döntöttek a házasságról a hatalmi érdekek alapján, igy viszont mindegy volt, ki is a nő, mindegyik pont ugyanugy néz ki, ugyanugy viselkedik, ezt igy mégiscsak könnyebb elviselni... :)))
Ami még nagyon tetszett, az a sok egyenes derék. Senkit nem lehetett látni megtörve. Talán ott nem is tudnák, itt mi miről beszélünk. A tisztelet a meghajlás, de azt is egyenes derékkal tették.
Kép: a főszereplőnő, a sorozat névadója.

Illiona 2021 szept. 25. - 11:23:18 Előzmény bori4
(238980/239047)
Szia Bori!
Igen készült, használtam is... Csak! először is meg kellett az informatikusomat kérnem (ilyenkor nagyon szeret engem....) hogy az ASS feliratokat valahogy tegye át nekem srt-be. Ő csinált egy kis fület, ahová feltett egy általam nem ismert pici programot, amibe ki kell tallózni az ASS feliratot, majd átirja nekem SRT-be. Arra nem is emlékszem hogy ezt a feliratot kellett-e átirnom UTF-8 kódra, persze feliratonként (szintén az informatikustól idetett pici program) de a három sorozatból kettőt át kellett. Utána már csak átnevezni kellett a feliratokat, az egyik sorozat pl 46 részes. Szóval volt vele elég időtöltésem, de ez nem panasz, lényeg hogy 2 sorozat már nézhető, a 3. nak az első három epizód felirata kész. (az googlés is ráadásul) Én csak este tudom (tudnám) ezeket rendezgetni, és már sokszor unok itt az iróasztalnál ülni, reggel 7 órától dolgozom, már 4 órától vágyom arra, hogy ágyban, párnák közt nézzek nagy tv-n egy sorozatot, vagy filmet.
bori4 2021 szept. 25. - 08:13:43
(238979/239047)
A Kanbeihez speciel készült magyar felirat...
https://azsiaekkovei.hu/jdorama/gunshi-kanbee
Illiona 2021 szept. 25. - 08:02:54
(238978/239047)
Már a Gunshee Kanbei elejébe is belenéztem, de mivel nem vagyok kész a feliratokkal, igy az 5. részig jutottam el. Pörögnek az események, csak még ezek a japán hadurak olyan egyformák, várom hogy később meg tudjam különböztetni őket. De nagyon jók!!