10/10
Cilia 2020 szept. 13. - 03:42:13 10/10 Előzmény Ljerk
(238347/239047)
Igazán köszi, így legalább én is elboldogulok vele, bár a koreai nyelvű változatban is szuperül lehet gyönyörködni! Be is tettem a Dél-Korea csoportunkba a linkeket. :-)
10/10
Ljerk 2020 szept. 12. - 21:53:24 10/10 Előzmény Ljerk
(238346/239047)
Angol nyelven is elérhető mindkét rész (a CC gombra kattintva angol írott szöveget is létrehoz):
1 - https://www.youtube.com/watch?v=e7pBjLemP_E
2 - https://www.youtube.com/watch?v=HRZCkA_Bos4
10/10
Ljerk 2020 szept. 12. - 15:23:17 10/10 Előzmény Cilia
(238345/239047)
Szívesen - már itt is a 2. része: https://www.youtube.com/watch?v=nHFbQuaroCI
Illiona 2020 szept. 12. - 12:29:02
(238344/239047)
Lies of Lies - Hazudni hazugság után

Egy uj sorozat kezdődött a GhannelA jóvoltából.
Igazi bosszúálló történet, némi csavarral megspékelve.
A történet: egy nőt elitélnek a férje meggyilkolásáért, közben pedig terhes, a börtönben elveszik tőle a gyermekét, az együgyű apját baleset éri és meghal, ezután nincs senki akire támaszkodhatna, aki segithetne neki.
10 év elteltével kiengedik, és ekkor kezdődik el az igazi történet: nekiindul hogy megkeresse a lányát, megkeresse a férje igazi gyilkosát, sőt kiderül, az apja balesete sem véletlen volt.

Izgalmas, klisémentes történet, jó szereplőkkel, eddig 3 rész ment le a 16-ból.
Az egyetlen negativ tényező, hogy iszonyúan lassú, éppen két rész anyagát lehetne egy epizódban leadni, de hát először döntenek arról hogy 16 rész legyen, és ha a történet épp csak tíz részre elég, sebaj, majd megnyujtják.
De ennyit ki lehet bírni, ha minden más jó!

10/10
Cilia 2020 szept. 11. - 16:01:38 10/10 Előzmény Ljerk
(238343/239047)
Köszönjük szépen, de jó! Teljesen friss film! :-)
10/10
Ljerk 2020 szept. 11. - 12:02:51 10/10
(238342/239047)
Gyönyörű felvételekkel - utazás a volt Gaya-Baekje-Silla területein levő hegységben. Természeti és történelmi, kulturális helyszínek bemutatása - https://www.youtube.com/watch?v=685USgjd1pA
10/10
Cilia 2020 szept. 11. - 00:49:26 10/10
(238341/239047)
Sziasztok! Nagyon rég írtam itt valamit, hisz általában olyan filmekről, sorozatokról beszélgettek, amit én nem láttam, de az az igazság, hogy kicsit beleolvasva a kitárgyalásokba, nem is nagyon érdekel... persze azért olvasó üzemmódban be-benézek ide, s most viszont felkeltette a figyelmemet az orosz sorozat, az "Arany Horda". Direkt jó, hogy spoilerként is írtatok róla, mert volt így fogalmam valamennyire a történetről, egyáltalán nem zavart, sőt! Szóval, kikerestem, megleltem és meg is néztem, mondhatom, nagyon tetszett! Fordulatos, izgalmas volt, mindvégig. Különben is szeretem a történelmi tárgyú, kosztümös filmeket, érdekes volt arról a korról, abban a környezetben látni az eseményeket, még ha maga a történet kitalált is volt. A kánok viszont létező személyek voltak. Köszönöm, hogy írtatok róla, meg Maryunak is a fordítást!
Riamara 2020 szept. 09. - 21:57:29 Előzmény kimbin01
(238340/239047)
Megjegyezném, hogy ez a Mulan, a Disney rajzfilm élőszereplős változata. Mivel most trendi lett az összes rajzfilmet elkészíteni élőszereplősnek. A Hamupipőkétől az Oroszlánkirályig. Az idén a Mulan volt soron. Én nagyon szerettem a rajzfilmet, ezért kicsit ódzkodom ettől az új változattól. Sokan írták, hogy nem adja vissza a rajzfilm humorát.
(Zárójelben jegyezném meg, hogy amikor először láttam a Sillát, annyira kellett vigyorognom Dokman katonás jelenetein, mivel egy az egyben ugyanazt hozta, mint a rajzfilm. Még a karakterek is megegyeztek. :) )
Ha tehát valaki autentikus Mulan történetet akar nézni, akkor a 2009-eset javaslom.
10/10
kimbin01 2020 szept. 09. - 20:56:00 10/10
(238339/239047)
Egy jó hír, volt angol is az orosz felirat alatt, így sokkal érthetőbb volt. A hatalmi harcok a sztyeppén, ahol 300 kán versengett Szaraj városáért, mint a legfőbb kán, az egész horda uralmáért. Itt kapcsolódik a sorozathoz, az Aranyhordához. Mint megtudtuk volt Fehér horda (kelet) és Kék horda (nyugat), melyek az Aranyhorda részei voltak.
https://newikis.com/hu/Arany_Horda_k%C3%A1nok_csal%C3%A1df%C3%A1ja
10/10
kimbin01 2020 szept. 09. - 17:24:09 10/10
(238338/239047)
Most megnézem ezt, annak ellenére, hogy csak orosz felirat van, talán egyszer valaki lefordítja.
The KAZAKH KHANATE. The DIAMOND SWORD Sok hasonló filmet megnéztem már, remélem ez is lesz olyan jó, és talán valahol elfekvőben van még némi orosz tudás, mert nagyon jó voltam belőle, sőt leveleztem is orosz nyelven. Kíváncsi vagyok magamra is. Először legfeljebb a film kedvéért, és ha valamit nem megy, megállítom, hogy lefordítsam.
10/10
kimbin01 2020 szept. 09. - 17:15:18 10/10 Előzmény Illiona
(238337/239047)
Sziasztok!
Szó, mi szó, sokkal jobbat is lehetett volna! Legfeljebb egy pipa, hogy ezt is láttuk.Érdekes, mert a rendezőnő új-zélandi, de talán ő is túl sok amcsi filmet nézett, és azokra mintázta. Jó látvány, tartalom, mondanivalónak az a kevés, kevésnek bizonyult, amire egy filmet fel lehet építeni, hogy vállald önmagad. Elég kevés a jó film, sorozat, lehet, hogy ezt is a vírusnak köszönhetjük?
werzsi9 2020 szept. 09. - 14:44:48 Előzmény Illiona
(238336/239047)
A Mulanról szóló hsz-edet még olvastam, és az eltűnését én is észrevettem. A nekem szóló válaszoddal sajnos egyáltalán nem találkoztam. Örvendek, hogy a talált véleményeknek valami hasznát vetted.
Sajnálom, hogy az utóbbi időben megritkultak a beírásaitok. Évek óta rendszeresen olvastam a filmekről kifejtett véleményeket, és ez segített nekem a megnézendő sorozataim kiválasztásában. Fel szoktam jegyzni a kiválasztott filmről szóló hsz sorszámát. Mivel én később látom a filmeket, mint Ti, mert megvárom a fordításukat, a számomra jelentősebb filmeknél vissza szoktam tekerni a Ti véleményetekre, és összehasonlítom az enyémmel. De ezekben a napokban sajnos ez is elromlott. Már egyáltalán nem találnak a feljegyzett sorszámok a régiekkel. Több, mint 2000-rel kisebbek lettek. Lehet, hogy akkor, amikor a Te hsz-edet kitörölték, egy nagy kitörlési akció volt az egész topikban. Én ezt a tegnap vettem észre. Kb. 3 héttel ezelőtt a régi számok még érvényesek voltak. :-(
Illiona 2020 szept. 09. - 13:04:09 Előzmény werzsi9
(238335/239047)
Werzsi9-nek
Neked is írtam, jó sokat, még szombaton, Az Íj - The Bowd cimű filmről, de ez a beirásom is eltünt, ki tudja miért, ebbe semmilyen linket nem tettem bele, nem fogalmaztam trágárul, de még egyszer nem fogalmazom ujra. Bocs. De köszönet a linkért, nagyon hasznos volt, még ha nem is értettem sok mindennel egyet. Igy a barátnőmnek nem csak a filmet, hanem vitaanyagot is tudok odaadni. :))
Illiona 2020 szept. 09. - 12:59:47 Előzmény kimbin01
(238334/239047)
Sziasztok!
igen, én is megnéztem ezt a filmet (Mulan) és irtam is róla (mondjuk semmi jót) de kimoderálták, valószinűleg a direkt link miatt, amit beletettem.
Pont amikor irtam itt róla, másnap tették fel a Videa oldalra, még viccelődtem is, hogy lám lám olvasnak minket :)))) . Mégegyszer nem irtam róla, nem éri meg az időt.
Illetve talán, hogy túl " holivúdi " a film, semmi nincs abból a kinai életérzésből, amiért szeretjük az igazi kinai filmeket. A szinésznő pedig tényleg szép, de csak ennyi....
10/10
kimbin01 2020 szept. 07. - 21:04:06 10/10 Előzmény Illiona
(238333/239047)
Sziasztok!
Megnéztem Mulant is, csupa kínai szereplők, később olvastam is, hogy kizárólag kínai szereplőket akartak, és a címszereplőt vagy egy évig keresték, válogatták, 1000 színésznő közül választották ki. Feltétel a harcművészetben való jártasság, és jó, ha tud angolul. Mivel Yifei Liu ezeknek megfelelt őt választották, többek között A tiltott királyság című filmben nyújtott alakítása miatt. ( Ezt is láttam) Olyan volt, amilyet vártam, annak ellenére, hogy semmilyen más feldolgozását nem láttam. Egyedül talán az, hogy az igazság felszabadít. Talán ez volt a legfőbb motívum.
werzsi9 2020 szept. 06. - 10:33:13 Előzmény Illiona
(238332/239047)
Hwal - The Bow

Pontatlan voltam, hibáztam. Nem jelöltem meg a cikk szerzőjét és forrását. Utólag megteszem.

https://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=hu&prev=search&pto=aue&rurl=translate.google.com&sl=en&sp=nmt4&u=https://www.imdb.com/title/tt0456470/reviews%3Fref_%3Dtt_ov_rt&usg=ALkJrhjnJzJ75Tru8lwN68mavIPkVFAyLQ

Itt azért is érdemes nézegetni, mert hozzászólói vélemények olvashatók, különböző vélemények.
Amikor írtál a filmről, a mellékelt plakát fotót látva rájöttem, hogy még a koreai korszakom elején, kb. 9-10 évvel ezelőtt láttam ezt a filmet román felirattal. Egészen elfelejtettem. Valószínűleg nem értettem meg a mondanivalóját. Lehet, hogy újra kellene néznem. :-)
Illiona 2020 szept. 05. - 22:43:46 Előzmény werzsi9
(238331/239047)
The Bow - Az Íj

Köszi a feliratot, de én már megnéztem googléssal, nagyon jó minőségű a forditás, többször kizárt hogy végignézzem, a barátnőmnek meg jó angol felirattal, ő perfekt belőle,

Én 2 CD-és változatban töltöttem le, ilyen felirat kellett volna. De másoknak talán hasznos a link.

Valaki még megnézte ezt a filmet? Csak kérdezem!
Illiona 2020 szept. 05. - 22:38:49 Előzmény werzsi9
(238330/239047)
Szia!
köszönöm ezt az irást többször is el kellett olvasnom, és értelmeznem, hogy egyáltalán értsem - ha meg lehet érteni- miről is van benne szó.
Az indiában öshonos vallást, a hinduizmust bár ismerem valamennyire, de nem vagyok elkötelezett vele. Az én hitem sokkal egyszerűbb: van a test a lélek és a szellem.
Ez a hármasság minden ember esetében megvan, csak éppen vannak akik nem tudnak elszakadni a fizikai lét (és ez az EGO is) nyujtotta kényelemtől.

Amikor ez az irás születhetett, akkor talán még nem volt közismert, hogy Kim Ki Duk is ott van a koreai szexuális zaklatók listáján. (bár azt nem lehet tudni mennyi az igazság a feljelentők állitásai közt)

Lehet magyarázni bármivel az öreg tetteit, de az hogy szexuálisan vonzódott a lányhoz, ezt kihagyni , mintha nem lenne, számomra nagyon necces.
Hogy 6-17 éves koráig elzárta a lányt minden olyan ingertől, ami a fejlődését jó irányba terelte volna - ez egy bűn, megbocsáthatatlan.
Hogy egyetlen társadalom által irott és iratlan törvényt, szokást, erkölcsi tételt nem tanitott meg a lánynak, ez is megbocsáthatatlan. Nem a szabadságot adta neki, hanem a tudatlanságot. A szabadság nem egyenlő az állati ösztönökkel, mert azok müködtek nála. Ettől Ember az ember. Hogy tetteiben tud (kell) választani jó és a rossz között.

Viszont ebből az irásból értettem meg, mit is jelképez a film végén az ijjal való orgazmus.
Hogy a lány itt veszitette- e el a szüzességét, az számomra nem egyértelmű.
És a jövő: biztosan nem a magasabb szellemi énnel való egyesülés, inkább az ezernyi fizikai probléma megoldása, ami erre a fiatal párra vár. Ha ezeket megoldották, elfogadták, megbocsátottak az öregnek, és eljutnak a "meg sem történt" állapotába, akkor lesz ennek a történetnek a vége, akkor élhetik csak át a megváltás kegyelmét.

Lehetne minden igaz, ami ebben a cikkben iródott, egy egészen egyedi nézete ennek a különleges filmnek.De csak akkor ha a rendező maga nem szexuálisan aberrált. HA! Ez a hitelesség vagy nem hiteles megitélése.

de egyet biztosan tudhatunk: ennek a lánynak legalább nem fog fájni a feje ! :))))
werzsi9 2020 szept. 05. - 10:33:07 Előzmény werzsi9
(238329/239047)
werzsi9 2020 szept. 05. - 10:20:21 Előzmény Illiona
(238328/239047)
A film leírása a Hwal címszónál is megtalálható. Az IMDb értékelésével, gondolom, jobban érthető lesz a film.
Idemásolom a cikk magyar fordítását.

Hwal (2005)
Az íj - spirituális metafora

Ez a film egy metafora annak a személynek az életében, aki lelki felszabadulást keres, visszavonulva meditál, és végül legyőzi egóját, és egyesíti lelkét Istennel (vagy legfelsőbb énjével, Atman-nal).

Az öreg az ego. A lány a lélek. Az óceán a világ. A hajó a fizikai test. A horgászni érkező vendégek gondolatai. Az íj a tudat. A fiatalember a legfelsőbb Én, Atman.

A nyíl íjból való kilövése a meditáció, amely során a tudat tökéletesedik, egyesül és megállíthatatlan erővé válik.

Az íj kettős funkciója - mint elsöprő erővel rendelkező fegyver, ugyanakkor a művészet és a szépség eszköze - a tudat két aspektusát - Cit és Ananda, Cit = tudat (nyíl) és Ananda = boldogság (zene) képviseli. ).

Az öregember a lány védelmében az elme küzdelme a lélek tisztaságának és épségének megőrzéséért. A látogatók (tisztátalan gondolatok) megpróbálták elrontani a lelke tisztaságát, miközben az íjjal védte (összpontosított tudata, vagy meditációs állapotban lehet, mert egy meditáció során az elme ugyanolyan összpontosul, mint a nyíl íjból).

A jövendőmondás egy meditáció, ahol a lélek válaszokat ad az elmére. A válaszok először a lélekben jelennek meg, meditációs állapotban (íjlövés). Ezután a lélek (a lány) megmutatja az elmének a választ.

Az a pillanat, amikor a lány éjjel elutasította az öregember kezét, az a pillanat, amikor az ego egyedül van, külön a lelkétől, a szenvedés sötét éjszakájában, amely szükséges ahhoz, hogy megértse hibáit.

Az öregember arra törekszik, hogy életének feláldozásával megakadályozza a lány távozását, az ego feláldozása, amely a lélek felszabadulásához szükséges. Csak miután az ego teljesen feláldozza magát, a lélek szabaddá válhat a legfelsőbb én, Atman felfedezésében.

Az öreg halála a kettős elme és az ego halála volt. A lány orgazmusa a lélek eksztatikus tágulása, és ez jelenti a legfelsõbb Felszabadulás pillanatát. A nyíl annak a tudatnak a szerepét tölti be, amely behatol a lélekbe, és végtelen örömmel terjeszti a legfelsõbb Én-vel való egyesülés állapotába - amelyet itt a lányt tartó fiatal fiú képvisel.

A hajó elsüllyedése a fizikai test halálát jelenti. A fiúval együtt távozó lány a legfelsőbb felszabadulás utáni életet képviseli, ahol a lélek együtt van a legfelsőbb Én-vel (vagy Istennel).
Illiona 2020 szept. 04. - 19:40:46
(238327/239047)
Ha már a férfinak öltözött női katonákról van szó, akkor ne feledkezzünk el a most mozikba kerülő Mulan cimű filmről sem. Én még nem láttam letöltési lehetőséget róla, de lehet már kint van. Azt hiszem ő lesz az, aki a legtöbbre vitte. Ez az uj filmban túl sok az amerikai név, vagyis kicsit kétkedek. :)))
Illiona 2020 szept. 04. - 19:27:53
(238326/239047)
Ja! csak a film cime maradt le, bár a szemfülesek a poszterből láthatták.

A film cime: The Bow, Az Íj
10/10
kimbin01 2020 szept. 04. - 16:57:32 10/10
(238325/239047)
Azért egy jó pont Nastjának, jobban helyt állt harcosként, mint Dokman. Igaz,őt az akarata, kitartása, és hite vitte végig a megpróbáltatásokon, nem a harci képességei, bár ezek is fontosak, mert mit sem ér az erő, és az ügyesség kitartás, és hit nélkül.
10/10
kimbin01 2020 szept. 04. - 14:31:58 10/10 Előzmény Illiona
(238324/239047)
Sziasztok! Nastjanak hívják a kereskedő feleségét. Nincs miért elítélni Usztyinat sem, mert csak életben akart maradni, és nem a szolgák között. Csupán élt a szépségével, és az eszével.
Illiona 2020 szept. 04. - 13:44:05
(238323/239047)
Sziasztok!
egy nem koreai filmrajongó barátnőm kért meg, hogy szedjem le Kim Ki Duk egy 2005-ös filmjét.
Ha már leszedtem (Avista, angollal együtt) , akkor meg is néztem.

Hát azt eddig is tudtam, hogy vannak beteg emberek, ezek itt élnek köztünk, ugyanugy beszélgetnek, vásárolnak meg minden egyéb mint bárki más, és utána pedig ott a nagy sötét és a még sötétebb titkok.

Sok mindenről szól ez a film, mindenki kiszedheti belőle, ami neki magának fontos.
Számomra ez részben szól a feltétlen bizalomról (hinta a nyilak előtt).
A totális kiszolgáltatottságról, mind fizikai, mint érzelmi téren.
A szexuális vonzódásról (Kim KI Duk már csak tudja mi is az :))) ) az aberrált szexuálitásról.
Mivé is lesz valaki, akit 6 évesen elzárnak a külvilágtól, és már 16 éves, mindenféle ingerek nélkül él.

A történetről: egy 60 éves férfi 6 évesen magához vesz egy kislányt, azóta neveli egy nyilt tengeren lávő hajón. A lány 17. születésnapját lesi, hogy elvehesse feleségül. de egy csoport halász érkezik a hajóra, köztük egy fiatalemberrel, ő próbálja megmenteni a lányt.
Na de nem ugy van az ám: az öreg lázad, nehogy már elvegyék az ő játszópajtását (nem dobókockázni akart...) .
Nem sok minden történik a filmben, de végig fenntartja a feszültséget, nincs üresjárat közben.
A vége meg: mindenki nézze meg!!!
Én googlézott magyarral néztem meg, de nagyon keveset beszélnek benne (mondjuk pár mondattal többet mint a "3 Iron" c filmben.). A mondatok egyszerűek, jól érthetők igy is.

Vélemény?
Kép: a film posztere
Illiona 2020 szept. 03. - 20:10:23
(238322/239047)
off

Az Arany Horda

nekem semmi bajom nem lenne a kereskedő feleségével, ha nem húznád le annyira Usztina hercegnőt.
Annyira indulattal húztad le őt, mindenféle lealázó jellemzéssel, hogy muszáj volt védelmembe venni, és muszáj volt a kereskedő feleségének a karakterében néhány egyszerű negativumra felhivnom a figyelmed . Ennyi. Azért valami mértékletességet szeretnék elérni.
:)))))
Apropo! hogy is hivták a kereskedő feleségét? Hát igy.

Ja! és az is mintha elfelejtődött, hogy a vén kujon mindennapi matatása a nőn, engem még a hideg is kiráz attól az undorito piszkálástól.
Azért vén fejjel bevállalni azt a több ezer km-es gyalogutat, még fiatalnak is nehéz volt. Ezert megérte neki!
8/10
edimir 2020 szept. 03. - 17:58:15 8/10 Előzmény Illiona
(238321/239047)
Off

Az Arany Horda
Spoiler

Nem tudom, hogy mi a bajod a kereskedő feleségének karakterével. Ő egy egyszerű, becsületes, bátor nő. Ennyi. Ő is alkalmazkodik, helytáll a nehéz viszonyok közepette, ráadásul a belső tisztaságát is mindvégig megőrzi. Még az ellenséggel szemben is korrekt, adott szavát megtartja. Amikor azt hiszi, hogy a festőfiú a mongol parancsnoka közbenjárására kerülte el a kivégzést, akkor a parancsnoka mellé állva kíséri el azt a perzsa hadjáratra.

KÉP: az orosz templom a fényben....
8/10
edimir 2020 szept. 03. - 17:45:43 8/10 Előzmény edimir
(238320/239047)
Off

Az Arany Horda
Spoiler

Múködik az összetartás....
KÉP: - felirat - mert mindig akad egy becsületes ember, aki lerőja a háláját az életéért...
8/10
edimir 2020 szept. 03. - 17:43:50 8/10 Előzmény Illiona
(238319/239047)
Off

Az Arany Horda
Spoiler

A sorozat két pontján jutott eszembe az általad is említett szempontból a Taxisofőr. Az első pont akkor jött el, amikor a kereskedő felesége arra a párra hagyja a gyermekeit, akinek a fia helyett katonának áll. A másik jelenet az volt, ahol a z orosz foglyok elindulnak hazafelé, de a Kereskedő/építőmester nem megy velük, pedig ő tervezte meg a szükést, de úgy dönt, hogy a felesége miatt, aki a perzsa hadjáratba vesz éppen részt, mégos a mongoloknál marad.

KÉP: - felirat - itt hangzik el tőle a kérés, hogy a gyerekeire viseljenek gondot a hazatérő szuzdali foglyok. És azok megígérik! Tehát múködik az összetartás!
Illiona 2020 szept. 03. - 16:16:08
(238318/239047)
off
Az Arany Horda
ebben a kérdésben azért szeretném kikérni Mennyei Harmónia véleményét is. Ő volt aki annyira szenvedélyesen képviselte véleményét a Taxisoför cimű mozifilm kapcsán amikor a filmes táborban együtt néztük. (Ott ugyanez a szituáció volt, bár 1980-as évben. Miután a gyereknek csak 1 szülője volt, emiatt nem kellett volna életveszélyes helyzetekbe önként belemenni.)
Itt is ugyanaz a szituáció: a kereskedő felesége egyszerűen otthagyja a 2 gyerekét. Az a két öreg akikre rábizta, azok élete is egyetlen hajszálon mult, hiszen abban a világban a túlélés céljából össze kellett fogni, együtt voltak erősek (folyamatos zaklatások rablóbandák részéről). Ezt lehet magyarázni de minek? Amugy már korábban mondtam, egy nő soha nem választja a gyerekét a párja ellen. Itt is beigazólódik.
Az hogy egy mongol katonának ölnie kell, ez tény. Azt is mondhatjuk, hogy lélek nélkül, szinte iparszerűen. És ő ezt önként választotta. Az hogy ezt a kereskedő felesége meguszta, az csak a véletlenen mult.

Usztina hercegnőnek pedig meniie kellett, ha tetszett neki, ha nem, nem dönthetett. És hamár vitték, akkor ebből csinált egy kitörési lehetőséget. Ő bölcsen felismerte, hogy ez a lehetőség tartogathat valamit ami neki jó, de azért amikor az oroszok eldöntötték a feje fölött, hogy menjen el mongolokkal, nem tudott előre semmit. Csak a bizonytalanság volt ami biztos volt.
Ő sodródik az árral, hiszen azt sem tudja majd a Nagy Kán tart-e igényt rá, vagy meghagyja a unokaöccsének. Azonkivül további bizonytalansági faktor volt, hogy Mengu Temür probálta elbagatelizálni a csere súlyát a Nagy Kán udvarában. Csak fokozatosan ébredtek rá, hogy konkrétan 30 000 katona hiányzik. A következő háború kimenetele már emiatt is boritékolható volt.

Lökdösték Usztina Hercegnőt, háremről háremre.
Ő ebben a bizonytalan idegen közegben próbált túlélni, és közben megtalálni a szerepét, megtalálni azt a férfit, aki megvédi, ami méltó párja lesz. Megvoltak az adottságai, átlátta a hatalmi és politikai szerepeket, tisztán megmondta előre ki hogyan fog viselkedni.
Ő megy keresztül igazi jellemfejlődésen. Az elkényeztetett szabadszájú nő, aki épp csak férjet nem kapott olyat, ami méltó lett volna hozzá. De hát kinek a házassága tökéletes? illetve hát azokban az időkben kinek volt tökéletes? Ahhoz képest kellett a Nagy Kán udvarába (táborában) túlélni. Sokszor az élete is veszélyben volt. És ő nem önként vállalta ezt, őt odavitték.
Először még próbálta dölyfösen kezelni a helyzetét, de azután szép lassan rájött, csak megalázkodással jut csak előre. És a legnagyobb, legerősebb férfi előtt ez nem szégyen. Azonkivül gyönyörű is volt.
Hogy ölt volna? erre nem is emlékszem, de lehet hogy csak átugrottam egy jelenetet?

A 2 nőt nem is lehet együtt emliteni.

8/10
edimir 2020 szept. 02. - 22:52:59 8/10 Előzmény Illiona
(238317/239047)
Off

Az Arany Horda
Spoiler

Vászka, a kereskedő felesége

őt egyértelműen Usztina hercegnő ellenpontjának szánta a forgatőkönyvírő a történetbe. Ő a férjében megtalálta a valódi párját, olyat, akire felnéz, akit becsülni tud, akit szeret.

Önálló nő, aki felnőtt a férjéhez, megtanulta megvédeni magát, egyedül vinni tovább a férje kereskedését, a gyerekeinek megkeresni a kenyeret. Előtte is váratlanul nyílik meg a lehetőség, hogy a mongol birodalomba jusson, amit csak azért ragad meg, hogy megtalálja évekkel korábban elhurcolt férjét.

A Feleség legyőzi benne az Anyát, dönt és megy a gyerekeit hátra hagyva. Jól döntött? Ó úgy fogalmazza meg, hogy a férje nélkül nincs értelme az életének. Lehet ezen vitatkozni, csak épp nincs értelme. A gyerekeiről gondoskodik, a lekötelezett házaspár gondjaira bízza őket. A fia bár fiatalka, de elég életrevaló, a zsiványokkal való harcban is megállta a helyét.

Hogy katonának áll és majdan ölnie kell? Ez volt az egyetlen lehetősége a céljához, hogy katonának áll. Ölni? Igen, már eddig is megtette, a rá támadó zsiványok közül is ölt, az élet, a sors így hozta, tehát nem újdonság a számára. S ha öl is, akkor is csak szükségből teszi, harcban, nem önzésből sunyin, mint ahogy Usztina hercegnő! A hazáját, az övéit nem árulja el, nem adja föl, sőt. Nem csak férjéért, de a festőért is kiáll, szót emel.

Ő közember, a nagy politikai összefüggéseket nem látja át, mint Usztina hercegnő, ő nem hidegen bölcs, őt a szíve vezérli nem az ambíciói.

KÉP: a találkozás, amiért annyi áldozatot hozott...
8/10
edimir 2020 szept. 02. - 22:27:23 8/10 Előzmény Illiona
(238316/239047)
Off

Az Arany Horda
Spoiler
Akkor nézzük meg közelebbről Usztina hercegnőt, a Nagyfejedelem fivérének feleségét. Vszínűleg anno a házasság megkötésénél nagyon jó fogásnak tűnhetett a Nagyherceg fivére Borisz, de aztán az évek során kiderült, hogy egy gyáva, mihaszna alak, aki a fontos döntések elől inkább az alkoholmámorba menekül. Becstelen ravaszkodás a bölcsesség helyett rá jellemző. Hiába igyekszik a felesége a háttérből irányítani, hogy hatalmasabb legyen, egyszerűen nem alkalmas vezetőnek. Nem véletlen, hogy Usztina még csak gyereket se akar szülni neki. Ilyen alakból még egy is sok.

Mengu Temir azért nem egy egyszerű közepes hatalommal rendelkező kán. A mongol ralkodói családból származik. A gyermektele Berke nagykán két lehetséges utódjának egyike. Ha pedig azt vesszük, hogy az orosz fejedelemség a mongolnak adózó, alávetett státusú, akkor bizony Mengu Temir magasan Borisz rangja felett áll társadalmilag, férfiként pedig minden szempontból lazán lekörözi. Amikor Usztina belegyezik, hogy becseréljék 30 ezer oroszra, akkor ez részéről nem akkora áldozat, mint inkább lehetőség. Azért is megy bele. Nem a jószívűségéről nevezetes nőszemély!:) Egyrészt Mengu Temir ajánlata jelzi, hogy ez a férfi bolondul érte. Másrészt van kellő önbizalma, hogy a férfit hosszabb időre is képes lesz magához kötni. Harmadrészt az ambíciói előtt új tér nyílik meg. Orosz földön ő az örök második a Nagyherceg felesége mellett, de ki tudja, hogy mire juthat a mongol udvarban. Azért az, hogy szolgának bélyegzik meg, az eredendően nem volt benne a kalapban, azt Mengu Temir anyja találja ki, hogy megtörje.. és persze gyűlöli, mert úgy véli, hogy tönkre teszi a fiát és az anyjától is eltávolítja.
Usztina roppant tehetséges, remekül átlátja a politikai helyzetet, gyorsan alkalmazkodik. A heves vérű szerető és a hideg fejű politikus nagyszerű elegye, amiből az Anya abszolút kimarad, ahogy a honleány is. Vallást, hazát zívfájdalom nélkül cserél le, megtalálta végre a "legerősebb" férfit, akin keresztül végre a hatalom közelébe juthat. Önző, hideg és számító, nincsenek erkölcsi skrupulusai.
Kép: a kendő... a férfi választása
10/10
kimbin01 2020 szept. 02. - 17:43:03 10/10
(238315/239047)
Sziasztok! Jó hogy felhívtátok a figyelmem erre a sorozatra, mert bár láttam a Dzsingisz kánt, a Mongolt, és még néhány hasonló mozifilmet, viszont egy sorozatban van idő az árnyalásra, és a jellemek részletesebb bemutatására. Rögtön meg is keresem, mert már nem tudtam mit nézni.
Illiona 2020 aug. 31. - 16:43:11 Előzmény edimir
(238314/239047)
off
Az Arany Horda
nekem a kedvencem mindenképpen az orosz hercegnő, akit odaadtak a "pogánynak" csak ugy , 30 000 orosz katona ellenértékeként.
A legnagyobb áldozatot ő hozta.
Azért bármennyire is gyáva, és jellemtelen volt a férje, mégiscsak ő a nagyherceg fiútestvére volt, ez azért bizonyos előjogokat biztositott neki. És ebből az előkelő helyzetből kényszeritették ágyasnak egy mongol, közepes hatalommal rendelkező kánnak.
A kereskedő felesége viszont önként ment, előre tudta, hogy mi vár rá, és ha harcra kerül sor, akkor neki is ölni kell. Ez nem csak egy kirándulás volt, ahol megkeresi élete szerelmét... Otthagyta emiatt a két kis gyerekét is a bizonytalanságban. Igaz, ha megtalálta a férjét, akkor utána majd keresheti a gyerekeit is évekig.. :)))
A sorozat tökéletessége mellett azért van, ami nem tetszik. Tudom hogy akkiban ez igy volt, ma már semmiképp, de ezek a szolgák össze-vissza fogdossák, simogatják az urnőjüket, és mindenbe beleszolnak ami nem az ő dolguk.
Szerintem teljesen mindegy mit mondanak, de azért nem fognák be!!!
A kereskedő feleségét kisérő öreg is egy vén kujon... Mindig, naponta vagy kétszer azt a szövetet kell szoritani a nő mellére. ha ha ha......
Na persze!
Amugy Tokmán is járt férfiruhában, és nem vette igénybe senki segitségét ....

Én a 8. epizódnál tartok éppen....

8/10
edimir 2020 aug. 30. - 23:35:01 8/10 Előzmény Illiona
(238313/239047)
Off

Az Arany Horda
Spoiler

Én is nézem, nagyon tetszik. Az időszak, amikor játszódik az Berke kán uralkodásának (1257-1266) vége felé lehet. A történet kitalált, de a kosztümös filmek javához tartozik mindenképp az első 5 rész alapján, amit láttam. Erős karakterek mindkét oldalon. Tulaj, az egyik mongol vezér elég, ha feltűnik a színen, már a vér is megfagy az ereimben olyan rémisztő az ábrázata. A nők gyönyörűek, oroszok és a kán udvarában élők egyaránt. S bár a férfiaké a világ, de a nők azért mesterkedéssel igyekeznek a hatalom morzsáját megszerezni, vagy legalábbis a saját céljukhoz közelebb kerülni.

Itt is azt látjuk, mint a koreai sorozatokban, a hódoltatott nép adót fizet, s ebbe az emberek is beletartoznak, esetünkben 40 ezer orosz hadra fogható férfi, akit a mongolok a lázadó perzsák ellen akarnak bevetni. Két legyet egy csapással... hiszen a lázadót az alávettettel intéztetnék el, másrészt kivéreztetik az oroszokat, hiszen így nem marad elég fiatal férfi ahhoz, hogy maguk is a mongol iga lerázásán törhessék a fejüket.

S persze jönnek a jó kis intrikák. A nagyherceg gyáva öccse és mihaszna fia orosz oldalon. Míg a mongoloknál Berke kán gyermektelensége piszkálja fel a mongol előkelők vágyát a káni címre.

Szerencsére azért az erős karakterek a köznép körében is megtalálhatóak a sorozatban. Nekem az egyik kedvencem a mongolok altal elhurcolt kereskedő felesége, aki beválasztatja magát férfinak öltözve a mongoloknak küldött orosz katonák közé.... és a kis ikonfestő zsidó árva fiú... egyik a végtelen szerelem és hűség, a másik a hatalmas tehetség, egy csepp művészet a kőkemény harcosok rideg világában.

KÉP: felrat - az orosz nagyherceg, aki szeretné a mongol-perzsa viszály hurkából a nyakát kihúzni. Milyen elkeserítő lehet egy bátor és nagyszerű uralkodónak, hogy nem ugorhat szíve szerint a mongolnak, hanem bölcsen lavíroznia kell.
Illiona 2020 aug. 30. - 11:59:29
(238312/239047)
Sziasztok!
Hol van mindenki? filmet néz?

off

Elkezdtem az első orosz történelmi sorozatot nézni, Az Arany Horda cimmel.
A forditásért Maryunak egy nagy köszönet.
Az az igazság én nem is tudtam erről a sorozatról, amig a forditásokat Maryu el nem kezdte felpakolni a facéra. most tartok a 4. epizódnál a 16-ból.
Nagyon nagy élmény nézni ezt a sorozatot, tekintettel arra hogy számomra ismeretlenek a szinészek, nagyon jók a karakterek egytől egyig, a történet pedig izgalmas.
A tatárjárás idejébe visz el bennünket a történet, ekkor a z oroszok függő viszonyban álltak a tatár hordákkal, ha annyi katonát adnak nekik, amennyit kérnek, akkor nem marad épkézláb ember orosz földön. Ha megtagadják, akkor elpusztitják őket, (tudjuk, hogy pl. itt Magyarországon milyen pusztitást végeztek a tatárok, - élő ember alig maradt. )
ez még megvan spékelve némi kis szerelemmel - illeve nem is, semmi szerelem, csak vágy, az az irányithatatlan öserőből fakadó fizikai vágy. És ebben az időben csak a férfiaknak voltak vágyaik, a nők meg csak elviselték, ami aki jőtt.

Kegyetlen idők voltak....

nézem tovább....
Illiona 2020 aug. 22. - 14:17:25
(238311/239047)
Szia bori4!

Szerintem én nagyon is tudom szétszedni, mi is a szinész maga, és a karakter, amit játszik.
Ezzel nekem semmi problémám, hiszen már 10 éve nézek koreai filmeket, sorozatokat, és naponta átlagosan 4-8 órát. Sőt az ezelőtti időkben (már már történelmi időszak ) is sok filmet láttam, főleg amerikait, sok más ország filmjeit is. Azonkivül - miután ez a fórum annyira kiürült, - a különféle sorozatokról, filmekről, szinészekről. beszélünk hetente legalább 2-szer 2 órát!!!! telefonon edimirrel.

Valóban egy szinésznek követnie kell a rendező utasítását. De egy szinésznek nem kellene mindent aláirni ugy szolgalelküen. Ha senki nem irná alá ezeket a megalázó jeleneteket, akkor annak a rendezőnek is lennie kellene még néhány megoldásának, hogy csak érzékeltesse a megalázásnak, megaláztatásnak a látszólagos elfogadását, és belül a lélek legmélyén az összes beszedett és elnyomott indulat titokban való elutasítását. Én ezt mind értettem. Ehhez azért nem kellett volna egyenesben mutatni a hányadékot magát.

Amugy meg, mi is az, amit jó filmnek nevezünk?
Azt amikor nem monitoron gubbasztva a számitógép előtt nézzük, hanem egy besötétitett szobában, nagyképernyős tv-n. Amikor ugy oda tudok figyelni, hogy szinte eggyé válva a szereplőkkel, velük együtt érzem a fájdalmukat, a lemondásukat, de az örömüket, boldogságukat is. Nem is "látom" ezeket a filmeket, hanem hanem beleélem magam, és egy -egy jó film után még napokig kattog az agyam, elképzelek más befejezést, vagy a történet másképpeni folytatását.
(szoktunk barátnőkkel koreai filmet nézni projektorral vászonra vetitve, igazi moziélmény+ utána kibeszéljük)
Ekkor ebben az esetben vajon szét lehet-e szedni, hogy mi a rendező utasitása? nem hiszem.

Egyetlen dolgot nem lehet nem észrevenni. amit itt ennél a Blue Swallow- Kék Fecske c filmnél éreztem. Amikor a saját gyomrom elkezd dolgozni, és érzem hogy a gyomorszájamnál visszafelé, fölfelé tör valami, az fizikailag is érezhető, és csak nyelni vissza....

Kép: Blue Swallow- Kék Fecske
bori4 2020 aug. 20. - 19:02:42 Előzmény Illiona
(238310/239047)
Aha, szóval úgy látom, hogy kicsit összemosod a színészt a feladatával... Mert hogy egy sorozatban vagy filmben hánynia kell, azt ő csak eljátssza, mert a szerepébe beleírták, ő meg a rendező ízlése szerint előadja.
Ebből nem vonnák le olyan végkövetkeztetést, hogy az egész életműve, munkássága e miatt utólag nulla, és ő meg biztos megbánta.... Gondolod, hogy amikor lepörög (ha lepörög) pont ez ugrott be neki? Tavasszal láttam ezt a filmet, már nem emlékszem, hogy mit akart a rendező az "okádással" szemléltetni, de úgy rémlik, a nyomorult élete nem volt rendben, nem azt csinálta, nem úgy élt, ahogy szeretett volna, apai erőszaknak engedett, amikor katona lett.... talán így érthető, ha forog az ember gyomra időnként. :)
A felemlített másik két pasi - pont életkoruknál fogva -, elég sokat letettek az asztalra, mondjuk Jang Hyuk kiváló filmeket is! Hogy egy-egy szerepfelfogás miatt az egész munkássága menjen a levesbe, nem biztos hogy igazságos hozzáállás :)
Kim Ju-Hyeok 45 évesen távozott, vagy 20 filmet, és 8 sorozatot hagyott nekünk.

Illiona 2020 aug. 20. - 18:11:14 Előzmény bori4
(238309/239047)
Szia bori4!
Arra gondoltam ebben a mondatomban, hogy hitem szerint az ember halálakor egy pillanat alatt lepörög az élete, mindent ujra átérez, jót-rosszat egyaránt.
Kim Ju Hyeok elég szép életművet hagyott volna maga után, szerintem ezért a hányásért nagyon kár volt.
A film első részében fel sem ismertem őt, csak ez a hányás után néztem meg az adatlapját a filmnek. Meg is döbbentem, annyira más volt itt ebben a filmben, mint a sorozataiban, de ennek ellenére egyből ki is húztam az általam jónak tartott koreai szinészek listájából, érdektelenné vált.
De nem csak ő. Ji Jin He is pont ugyanígy végezte, van az a pénz amiért aranyerest játszott, és a délben emlegetett Jang Hyuk is eggyé vált azzal az idióta röhögésével.
Ezek közül egyedül Jang Hyuknak van lehetősége, hogy javitson a megitélésén, nem vállalva el olyan szerepet, ahol ilyet próbálnak rákényszeriteni. Egy ilyen szerepet már játszott az elmult 1-2 évben (most nem jut eszembe a cime) de még nem lehett elfeledni.
mert ugye azt szokták itt mondani, hogy hát koreaiak szeretik ezeket a testi eseteket megjeleniteni, ott más a kultúra.
Akkor mi van? Miért is? Ha lehet egy embert tönkretenni azzal hogy megsimogatta a combját, és rögtön "halálba vele" kiáltani, akkor miért is nem lehet egy ilyen hányós felkérésre nemet mondani? mert elvállalja másik szinész, és kell a pénz? Akkor vállalni kell a negatív megítélést is. Ha minden szinész nemet mondana, akkor ez a jelenség eltünhetne a sorozatokból, filmekből.

A társadalmi folyamatok soha nem egy pillanat alatt zajlanak le.
Vagyis a nők egyenjoguságának is ideje van, 5-10-15-20 év, mire eljutnak oda, hogy megszünnek a nőverések, a szexuális erőszak, a visszaélések az intim fotókal, de a folyamat közben kellene más dolgokban is fejlődnie egy tásadalomban. Kihagyhatnák a sorozatokból a kötelező tussolkodós jeleneteket, nekem pl semmi szükségem ilyenekre, ezeket más középkorú nők miatt csinálják, hát engem nem vesznek meg ennyire olcsónak!
Hogy hogyan jön össze a hányás, és a női egyenjoguság, (sőt túlemancipáltság), és a fiatal szép fiuk félmeztelen mutogatása? Mert ez egy társadalom érettségét mutatja!!!

Épp a napokban kezdtem el, -illetve kezdtem volna el- nézni a It's Okay To Not Be Okay cimű sorozatot, és amiatt hagytam abba, mert az első 15 percben már a főszereplő hányt egy jó kiadósat, amit persze mutattak is. Volt ennek valami más szerepe is? Nem volt.

Tudom, hogy én egy csak icike-picike pont vagyok ebben a nagy filmes világban, és az én szavam nem ér el semmilyen fórumon sehová. De mégis kikivánkozott, és nem lennék én, ha szóvá nem teszem.

Tudom hogy ez a szinész neked nagy kedvenced volt, többször is megemlegetted a halálát. Még gondoltam is rád, amikor délben irtam.
Illiona 2020 aug. 20. - 13:35:12
(238308/239047)
Egy uj filmet mutatnak be szeptember 17-én The Swordsman cimmel. A főszerepben Jang Hyuk.
Kiváncsi leszek, felhagy -e ezzel a röhögős stilussal, vagy inkább eggyé válik vele.
Egy ismertető:
http://asianwiki.com/The_Swordsman_(Korean_Movie)?fbclid=IwAR13jtIfSt8HHtEHJ_nRMj5D2Cc9tBUaReumIqzTanTYm2Nj4v8fKHu1nUE
Kép: a film plakátja
bori4 2020 aug. 20. - 12:53:18 Előzmény Illiona
(238307/239047)
A filmnek van magyar felirata.
https://azsiaekkovei.hu/film/blue-swallow

Kedves Illiona!
Ezt a mondatodat kicsit bővebben kifejetenéd? - nem értem pontosan mire gondolsz?
"Nem tudom, amikor halála után visszapillantott az életére, összességében vajon megérte-e neki?
Biztos vagyok benne, hogy NEM érte meg..."

Illiona 2020 aug. 20. - 12:20:25
(238306/239047)
Sziasztok!
Hol van mindenki? Filmet, sorozatot néz?

Blue Swallow
Még annyit tennék ehhez a filmhez hozzá, hogy googlés forditással néztem, és nagyon jól googlézhetó angollal rendelkezik, talán ha 3 mondat volt amit nem tudtam kikövetkeztetni.
A filmet az Avistáról szedtem, és a googlézható angolt a Subscene .... oldalról szedtem le.

A filmben van egy jelenet ami még nem (nagyon nagyon nem) tetszett, ahogy egyenesen mutatják amikor Kim Ju Hyeok hány. Nem is nevezném hányásnak, inkább @kád@tt.
Nem tudom, amikor halála után visszapillantott az életére, összességében vajon megérte-e neki?
Biztos vagyok benne, hogy NEM érte meg (na persze, hogy mi van a halál után, azt mindannyian másképp sejtjük)
Illiona 2020 aug. 15. - 12:00:50
(238305/239047)
Blue Swallow /Kék Fecske/

A filmben arra is magyarázatot kapunk, honnan van a cím.
A főszereplőnő szülővárosában sok volt a kék fecske, igy erről nevezte el azt a gépet, amivel repült.

Ma van ( 08.15) Korea felszabadulásának az ünnepe is, ezen a napon 1945-ben szabadult fel Korea japán elnyomás alól.
Azután ezen a napon 3 évvel később kiáltották ki a köztársaságot.

Jó lenne, ha Korea is végre megbékélne a multjával, ha nem akarnának anyagi hasznot lesni most a régmult történelméből (komfort women), és a jövő felé tekintenének, ahol egy együttmüködésből több jó lehetne, mint rossz.
Sajnos a közelmúlt hirei az ellenkezőről szólnak, de én azért legalább ezen az oldalom kifejtem a véleményemet a kérdésről.
Akik meg nem irnak hozzá, azok ugye egyetértenek velem? :)))
Illiona 2020 aug. 15. - 11:42:19
(238304/239047)
Blue Swallow / Kék Fecske/
Voltak ebben a mozifilmben fals elemek is.
Pl a trükkfelvételek nagyon makettesnek tüntek. Nem tudom, 2005-bne hol tartott a film technika, hogy meg lehetett volna oldani jobban is, avagy sem?
Azonkivül a film készitesekor kiderült, hogy mégsem ő volt Korea első pilótanője, hanem a szintén külföldön tanulő Kwon Ki Ok, aki viszont Kinában tanult. (??????)
Azonkivül (hogy hogy nem is csodálkozom) a film bemutatásakor a koreaiak számára ő túlságosan japánbarátnak mutatkozott, igy támadták is, sőt ezzel a film bukását is okozták, nem hozta a várt bevételt.
Nekem ezzel kapcsolatban az a véleményem, hogy egy filmet a nemzetközi közösségnek IS készitenek, ezek nem maradnak országon belül. Vagyis a koreaiak véresszájusága ugyanolyan rossz, mint a japánok embertelensége. Sőt rosszabb, mert a japánok 1945 előtt csinálták, amit csináltak, de a Koreaiak viszont most a 21. században!!!

És kinek van igaza? Hát Park Kyung Won, az első női pilóta koreaiként, aki azt mondta:
azért szeret repülni, mert a Föld és az ég között nincsenek különbségek hogy férfi vagy nő, hogy koreai vagy japán, mindenki egyenlő.
És ez igy igaz.

Illiona 2020 aug. 15. - 11:20:41
(238303/239047)
Sziasztok!
Hol van mindenki? Ugye filmet, sorozatot néz? :)))

Blue Swallow /Kék Fecske/

Most minden valamirevaló filmet és sorozatot feltesznek az Avistára ujra, igy került a figyelmembe egy mozifilm, 2005-ből, Blu Swallow - Kék Fecske cimmel.
Ez Korea első pilótanőjének életét mutatja be.
A főszerepben Jang Jin Yuong, egy számomra teljesen ismeretlen szinésznő. Tökéletes volt erre a szerepre. Partnere a 2017-ben elhalálozott Kim Ju Hyeok, aki szintén jó volt, de nem volt több.
Na persze egy ilyen akaratos, harci szellemmel megáldott nő vajon elviselt volna egy erős férfit??? biztosan nem....
A lány már gyermekként felfigyelt az égen szálló repülőgépekre, és beleszeretett az alatta lévő tájba. Akkoriban a koreaiak számára kizárólag Japánban lehetett tanulni, igy ott végzett mindenféle munkákat, hogy megtanulhasson repülni.
Odáig eljutott egyedüli nőként, hogy versenyt nyert.
A politika azonban itt is beleszólt, koreaiként nem volt neki könnyű érvényesülni. Rátalált a szerelel is egy koreai-japán katona személyében.
És itt döl össze minden.
Nézzétek meg ezt a filmet, mert igy minden megértődik, amiről nem akarok itt beszélni.
egy ismertető:
http://asianwiki.com/Blue_Swallow

Kép: a főszereplő
offtopic
Mennyei Harmónia 2020 aug. 04. - 21:36:15
(238302/239047)
Sziasztok! Olyan érdekes volt a levelezésetek az Arch Enemy daláról, hogy meghallgattam. Érdekes. Nekem a dal hallgatása közben - összhangban a mongol "lélekkel" - az Empress Ki ugrott be. Nagyon szépen megmutatja a film és ki is mondják: sosem értheti azt, aki nem mongol, hogy milyen, amikor az északi hidegben mi, mongolok, farkasként élünk és összeszorított foggal harcolunk - az életért. Majd Tokmán is beugrott, aki büszke sasként mindig a saját útját járta. :)
Illiona 2020 aug. 02. - 09:31:31
(238301/239047)
Graceful Friends

itt egy ismertető, ha valakit érdekel:
http://asianwiki.com/Graceful_Friends

és a képen a megmaradt négyek bandája.

ők nem gentlemanok (Gentleman's Dignity)
Nem beteg érzelmek vezetik őket, inkább a nyers agyatlan férfierő (Misty)
Nem hiszem, hogy mind képesek magasabb filózófiai fejtegetésra (Intimate Strangers)
Illiona 2020 aug. 02. - 09:20:27
(238300/239047)
Graceful Friends
Vannak a sorozatnak azért hibái is.
Miután ez egy fősulin együtt végzett férfi csoportról szól, talán egyidőben született férfiaknak kellene szerepelni. Ehhez képest 20 év korkülönbség is van köztük, Jó, talán nem volt annyi szinész egy életkorban, hogy ezt megcsinálják? Pont Dél-Koreában??? :))))

Azonkivül túl sok a filózófiai fejtegetés a szerelem, házasság, hűség, öregedés támakörében.(nagyon fáradt vagyok agyilag)
Itt némelyik férfi karakternek olyan kevéske ész, és (potenciál) jutott, meg ahogy ki is néz, hát ő nem hiszem hogy filózófiai eszmefuttatásra képes lenne. Ez teszi kicsit hiteltelenné.

Nagyon tetszett, ahogy az életkor előrehaladával együtt a potencia (remélem mindenki érti, próbálok diplomatikusan fogalmazni) csökken, ezt a közös pisilés alkalmából mennyire humorosan oldják meg, ez egy szuper jelenet!
De itt is belép egy gyönyörű fiú, és hazavágja őket egyetlen pillanat alatt, mind időtartam, mind vizhozam tekintetében.
Ezen jót lehetett nevetni, de rögtön utána lervadt a mosoly, a történések már emlitett voltán.

Kép: Lee Tae Hwan. Ő az a szuper pasi, aki megjelenik az első 5 percben, olyan intenziv belépője van, hogy minden nő csak felsóhajt. Sőt már az 1. rész közepén megvan a tusolkodós jelenet is, ami kötelező egy normál koreai sorozatban. Először pozitiv szereplőnek tünik, (na gondoltam is, hogy már megint egy öreg nő, fital pasi kombo, hanyadszor már!) de később lehull az álarc. Mondjuk az első pillanatban már gyanús volt a szemébe fésült haj, de ez is a koreai sorozatok sajátossága, hogy a hülye néző is tudja ki a jó és ki a rossza karakter.... Én monjuk fel tudom fogni, nem kellene ezt annyira szájba rágni......
Illiona 2020 aug. 02. - 08:59:15
(238299/239047)
Sziasztok!
Graceful Friends
Egy uj sorozat indult el a JTBC csatorna jóvoltából, most tartanak a 8. résznél.
Én tegnap a 4. epizódig jutottam el.
Maha sorozat nagyon jó. Olyan témákat feszegetm amikről már volt szó, (van-e olyan téma, amiről eddig nem volt még szó sorozatban????)
Ugymint házasság, hűség, megcsalás, barátság, őszinteség, árulás, fenyegetés, alkohol az öntudatlanságig, veszélyek miatta.
ha jól sejtem az előzetesekből, akkor itt valaki halála is bekövetkezik, hiszen maga az 1. rész 1. percében már láthatunk egy holttesttet, azután megy vissza egy évvel a történet.
Lassan bontakozik ki az igazi cselekmény de érdemes várni rá.

10/10
kimbin01 2020 júl. 31. - 22:46:22 10/10 Előzmény kimbin01
(238298/239047)
Bár, ha jól belegondolok, nagy hasonlóságot mutat a Faith-tel, ebben a sorozatban is a téren, az időn, és a dimenziókon át való szerelemről szól, persze fűszerezve egyéb eseményekkel.
10/10
kimbin01 2020 júl. 30. - 22:59:41 10/10
(238297/239047)
Szép estét! Megnéztem LMH idei sorozatát, ami egy kis csalódás volt. Maradt a hímbimbó szerepben, pedig megérdemelne minimum egy Faith minőségű filmet, sorozatot!
Illiona 2020 júl. 28. - 20:37:21 Előzmény Illiona
(238296/239047)
My Wonderful Life

A sorozatot googlés forditással nézem ami nálam annyit tesz hogy csak rápillantok a feliratra, és rendezem magamban hogy hogyan helyes, ez egyetlen pillanat csak.
Van azonban hogy megakad a szemem egy egy kifejezésen, mint itt pl hogy őrületlen. És ilyen szavunk? van?

Illiona 2020 júl. 28. - 20:26:03
(238295/239047)
Sziasztok!

Most megy egy sorozat MBC csatornán, olyan mindennap félórás részekkel, hétfőtől péntekig, most volt a 22. epizód a 120-ból.
Ami miatt egyáltalán irok róla, az az, hogy szegény forgatókönyviró nagy ötlettelenségében (ugye van ilyen szavunk?) ahhoz nyult ami ott volt közel, és Korea filmiparának a legnagyobb sikert hozta.
Természetesen az Élősködők cimű filmről van szó.

Annyira mulatságos, néha egyszerűen hahotáznom kell!

Itt is van egy család, apa, anya, 2 gyerek.
A férj az egy undormány, de hát ilyen feleségnek ilyen kell hogy jusson. A feleség illik is a férjéhez, akkora fülei vannak! (folyamatosan csak az jut eszembe róla, milyen kár, hogy ez nem az Avatar forgatása, szuper statiszta lenne)

Ez a család mikor teljesen nincstelenné válik, de teljesen, egyetlen fillér nélkül, a nő megpróbál öngyilkos lenni a gyerekeivel együtt. Hát még ez sem sikerül neki.
Munkát kap, ott meglátja az alagsori lakást, és be is költözik a 2 gyerekével, ahol kényelmesen elférnek, sőt ingyen.
Jön az első este, a gyerekek természetesen szeretnének a gazdagék szuper ebédlőjében megenni a vacsorájukat, hát mondanom sem kell, az anya megengedi, sőt!!!!. Hiszen mindannyian egyformák vagyunk, ugyanazt a levegőt szivjuk. Vagy nem.
Kész az első bonyodalom, és ez igy megy 22 részen keresztül már. Épp most nézem a 20 részt, hát véletlenül nem a férjet alkalmazták sofőrnek! :))))
Persze nem mindent me3séltem el, vannak sokféle más történések ebben a soriban is, csak éppen azt, hogyan dolgozzák be egy nagysikerű film történéseit egy másodrangú sorozatba.

Kép: Choi Sung Jae. A sorozat pozitiv főszereplője. Ő csak egy vendég abban a gazdag házban, ő lesz a nagyfűlűnek a párja. Sajnos.
Korábban egy szintén 120 részes sorozatban láttam őt, nagyon megnyerő volt ott is (Sea of The Woman)
Illiona 2020 júl. 25. - 10:22:37
(238294/239047)
Sziasztok!
Hol van mindenki? Mi ez a nagy passzivitás? Talán mindenki filmet - sorozatot néz?

Kim Jonghyun (Shinee) (aki öngyilkos lett 2017 december 17-én,) dalait feldolgozták (illetve folyamatban van) és egy ilyen feldolgozást lehet megnézni a mellékelt cikkbe ágyazott videóban.
Jonghyun anyukájája elmondta, az ezekből a bevételt egy alapitványba fizetik be, ahol olyan fiatalokat segitenek, akik reményvesztettek, és azoknak mentálisqan segitséget nyujtanak.

Ezek a komolyzenei feldolgozások szépek, jó hallgatni őket, talán összekoti a könnyű és komolyzene rajongóit is.
https://www.soompi.com/article/1414743wpp/proceeds-from-orchestral-version-of-shinees-jonghyuns-end-of-a-day-to-go-to-shiny-foundation?fbclid=IwAR3dIGr971DCBUm-mhZVdlbg60WroCBCv-KdEgtplIvuva_Ozc940Y9PcYI

Milyen érdekes: hogy a ez egy COVID 19 utáni felvétel, a zenészek bizony betartják az előirt távolságot egymástól! Csak legyen ekkora szinpad majd! :)))))))

KÉP: Kim Jonghyun 2016-ben egy dijátadáson
10/10
kimbin01 2020 júl. 22. - 12:31:36 10/10
(238293/239047)
Sziasztok! Elsősorban Magginak kívánok boldog névnapot! Isten éltesse a Magdolnákat, Magdikat, és a Maggikat!
Illiona 2020 júl. 09. - 21:56:56
(238292/239047)
Sziasztok!

ma holtan találták Szöul polgármesterét.

Mindenféle szemét dolgokkal vádolták meg.

https://24.hu/kulfold/2020/07/09/meghalt-szoul-polgarmester/?fbclid=IwAR2rjK6Hn-1neczlzLw_HPKEgnO6u8O9IjBtscv-dFj0xnhgMHGOAZ227c8

amikor 2016-ban Koreában voltunk, este a főtéren volt egy 800 ezer fős tüntetés.
Az emberek végigmentek a Namdemun Kaputól egészen a Királyi Palotáig.
Amikor visszamentünk vacsora után, a tüntetésnek már nyoma sem volt,

Ezután este 11 körül kimentünk sétálni egyet a Cheonggyecheon patakhoz ahol egy csődület volt, és a vezetőnk (a koreai nő, aki ott volt a 2 utóbbi találkozón) mondta hogy ő a Szöuli Polgármester. Meg is szólitotta, és csináltak egy közös képet is, ahol a mi kis küldöttségünkből volt rajta egy ember. (pont a névnapja volt, Imre).
És a polgármester Úr be is állt egy közös képre. Sajnos nem tudom ezt idehozni. (Boil ismerheti is)
Ez ma már egy kedves emlékké vált.

Nagyon kedves ez az emlékem róla.

Nyugodjon békében!

10/10
kimbin01 2020 júl. 01. - 12:26:47 10/10
(238291/239047)
Sziasztok! Ez egy beköszönés, mert új böngésző töltődött le egy frissítésnél, a régi ölég régi volt. Jól vagyunk, várok egy találkozót, a táborra is készülök!
Illiona 2020 jún. 27. - 20:58:42
(238290/239047)
Twogether

volt egy jelenet, amikor ezek a szerzetesek (lehet hogy nem azok) bizonyos hangot adnak ki, és mozognak rá, de ülve maradnak.
Ezt eddig egyetlen helyen láttam, mégpedig a Baraka című 1992-es amerikai dokumentumfilmben, amit anno még Ljerk ajánlott nekem.
Ez egy nagyon érdekes jelenet, felhivom itt rá a figyelmet.
Illiona 2020 jún. 27. - 20:55:30
(238289/239047)
A világjáró duó -
eredeti cime: Twogether

Hogy hogyan sikerült valaki magyarnak ilyen ócska cimet kitalálni, azt nem tudom, de hogy még pénzt is kaphatott érte, azt azért gondolom.

De mindegy, az a lényeg hogy nézhetjük, a Netflixen fönn van rendes magyar felirattal. Én is ott nézem.

Nagyon tetszik, a kezdetek is, amikor a két fiatal férfi, az egyik Jasper Liu tajvani szinész elkezdi, hogy hogyan is érthetik meg egymást. A másik férfi egy dél-koreai, aki majd nézi, az meglátja ki is ő.
Nekem ugyan nem tetszik, de az is biztos, hogy a legjobbat választották Jasper Liu mellé, mást el sem tudok képzelni erre a -nem is szerepre- de féljátékra. Mondjuk.

Különféle helyeken forgattak, sok ismeretlen ország, szokás , étel....

Kép: ketten. Twogether.
Illiona 2020 jún. 24. - 20:28:17
(238288/239047)
Sziasztok!
edimirnek szeretettel!

valamelyik év végi dijátadón vetitették le ezt a kis videót!
Milyen pazar, ugye!
https://www.youtube.com/watch?v=zHYnNiEMuo0
10/10
Ljerk 2020 jún. 24. - 19:10:56 10/10 Előzmény Illiona
(238287/239047)
Igazad van, az Arch Enemy dalában maga a cím és a szöveg is jórészt az "alone", azaz "csak én magam - egyedül" körül forog. Az érdekesebb, hogy a mondanivaló végső kicsengésében mégis félig átfedés van.

A mennyország és pokol el nem ismerése inkább a világi hatalomban is sokszor jól-rosszul megtestesült római katolikus egyház dogmarendszere ellen van.

Bár nekem is szimpatikusabb a mongol "együtt" mindenki, de tudjuk, hogy ez annak idején mit jelentett - ha valamelyik törzs ellenállt, szekérrúd mellé állították a legyőzött törzs férfitagjait, és aki magasabbra nőtt mint a szekérrúd, azt megölték - a maradék lehetett "együtt" a mongolokkal.

A női hörgés meg valóban csak kuriózum, nagy értéke nincs. Egyébként a végén is szép átfedés van a sas és a hörgő közt.
offtopic
Illiona 2020 jún. 24. - 09:15:14 Előzmény Ljerk
(238286/239047)
Nem is tudom mit is mondjak erre.
Fogalmam sincs arról, hogy a Föld nevű bolygón máshol is volt-e ez a torokhang, ami a mongolokra jellemző eddigi ismereteim szerint. Persze nemcsak Mongóliában divatos ez az énektechnika, hanem Kína területein is, hallottam már ilyen zenei tehetségkutatókban , amit a Hunan tv (Kina)adott.
Nekem ez amit ide tettél nem tetszik, de ez egy szubjektív vélemény.

Számomra egy dal akkor elfogadható, ha azt eléneklik, elmondják nekem.( Nem véletlenül szeretem annyira a távol -keleti balladákat),
A "szabadság" mint fogalom, igy önmagában nem létezik, mert ott a kérdés, hogy mihez képest.
Mindannyian függünk valakitől (én pl most kiflit majszolva épp a sarki péktől, és eladólánytól) .
Valamint ami súlyosabb, ott van az a sor is, hogy nem ismeri el sem a poklot sem a mennyországot. Tehát semmilyen magasabb erőt nem ismer el, magán kivül. Ez az egoizmus egyébként azokhoz szól, akik már nem képesek bevenni az egyszerű beszédet, nekik szintén elég egy hörgés is.
Jó. Tegye.
Mindenesetre vannak hívők is.... És ők nem az igazi szabadság képviselői?

Számomra ez a dal csak egy ateista hangos hörgés, nem több.
De az elején a sas tényleg szép!
10/10
offtopic
Ljerk 2020 jún. 22. - 22:34:25 10/10
(238285/239047)
The HU - Wolf Totem. Most találtam rá a svéd Arch Enemy együttes egy évvel korábban komponált hasonló gondolatú számára. Csak itt nem farkas, hanem sas van, és nem mongol férfi torokhang - hanem kanadai női torokhang. :) Ha ki is akaszt valakit Alyssa White-Cruz hörgő éneke, a bevezető zenei részért érdemes belenézni. ARCH ENEMY - The Eagle Flies Alone https://www.youtube.com/watch?v=mjF1rmSV1dM
10/10
Ljerk 2020 jún. 22. - 22:20:13 10/10 Előzmény edimir
(238284/239047)
Reply 1988 - TOP 10 koreai sorozat. Annyira nem történik benne semmi, pont ez adja a hangulatát - az ifjúság utolsó gondtalannak látszó évei. Bármikor meg tudom nézni bármely részét, mert ott vagyok velük, ahol szeretnék mindig lenni.
8/10
edimir 2020 jún. 21. - 10:17:31 8/10 Előzmény Illiona
(238283/239047)
Off

Mother - 2018
Spoiler

Nem vagyok az a kifejezett önsanyargató típus, mártíralkat sem, hogy olyan sorozatot nézzek, ami mindvégig depis, nyomasztó. Természetesen van egy ilyen oldala/hangulata is a sorozatnak, de ezt feoldja, ellensúlyozza vmi más. És mi ezért a bizonyos másért nézzük meg: vállalni vkit, érte/mellette kitatani a leglehetetlenebb körülmények között, kiteljesedni, többé válni... egy bátrabb, önállóbb, önmagát becsülni megtanuló gyerekké.... és "anyává" és persze a megtisztulás.. a szeretet, az öröm. A történet pedig elég izgalmas és fordulatos ahhoz, hogy az "üzenetét" élvezetessé tegye.

Tudjuk, hogy a koreai gyerekszínészek fantasztikus alakításokra képesek, itt is elvarázsol bennünket a kislány.

Egyszer Illiona említette, hogy előadáson hallotta, a nők, ha az élet úgy hozza, akkor a partnerüket választják a gyereküket helyett. Ez akkor meghökkentett.

Nos, Illiona, ez a sorozat bizony mutat be ilyen esetet. A gyermeküket egyedül nevelő fiatal anyákat, akik számára az új partner megtartása fontosabb a gyereküknél.
Illiona 2020 jún. 20. - 20:53:04
(238282/239047)
TWogether

és ez az utolsó fotó. Na persze csak egyenlőre...
Illiona 2020 jún. 20. - 20:52:18
(238281/239047)
TWogether
Illiona 2020 jún. 20. - 20:51:49
(238280/239047)
Twogether
Illiona 2020 jún. 20. - 20:51:26
(238279/239047)
Twogether
Illiona 2020 jún. 20. - 20:51:01
(238278/239047)
TWogether

Még további fotók
Illiona 2020 jún. 20. - 10:12:18
(238277/239047)
Twogether
Illiona 2020 jún. 20. - 10:11:23
(238276/239047)
Twogether
Illiona 2020 jún. 20. - 10:10:54
(238275/239047)
TWogether

a cim nagyon jó, tetszik. A "w" az persze más szinnel van irva, csak itt minden egyszinű.
Illiona 2020 jún. 20. - 10:09:33
(238274/239047)
TWogether
Illiona 2020 jún. 20. - 10:08:52
(238273/239047)
Twogether

Sziasztok! Hogy van mindenki?
Nekem ez az első szabad, munkanélküli hétvégém március óta.
Csak az a kérdés, mit is nézzek. Ezt amit edimir ajánlott semmiképp sem, számomra ez, amit róla eddig leirt, az nagyon sötéten nyomasztó....
de addig is amig kitalálom, itt van néhány fotó a Twogether cimű sorozatból:
Kép: Jasper Liu
8/10
edimir 2020 jún. 19. - 08:33:30 8/10 Előzmény edimir
(238272/239047)
Off

Mother - 2018
Spoiler

Néha kimaradnak az adott évben sorozatok, amiket később "fedezünk fel". Én is így jártam a Mother c. 2018-as sorozattal, ami egy 2010-es japán sorozat nyomán készült.

Jeon Mi-Do színésznő a Hospital Playlist doktornőjeként kedveltem meg, aki mindössze két sorozatban játszott eddig, az egyik a Hospital Paylist volt, a másik ez a bizonyos Mother. Így lettem kíváncsi a sorozatra, ami témájában, hangolatában nem is lehetne eltérőbb a kórházas sorozattól.

Mother. Gyermekbántalmazás, biológiai anya, nevelőanya, a törvények, hatóságok kontra a cselekvés belső kényszere lehetnének a sorozat kulcsszavai egyik oldalról, a másikról: szeretet a Holdig és vissza, matrjoska baba, kulcs, madártoll.....

A családon belüli erőszak az egyik legkényesebb pont, hol, meddig lehet beavatkozni, hogyan és ki tegye? Persze erre vannak törvényi előírások, vannak hivatalosan/hivatalból eljárók, akiknek kötelességük, de egyben a kezüket is megköti a törvény és van, aki a törvényt megszegve az élet megmentését tartja fontosabbnak. Így járt a magának való hűvösen racionális ornitológus kutatónő is, aki csak átmenetileg csöppen az iskolába és egyik kis diákja körülményei felrázzák a passzivitásból.

Egy hihetetlenül szép történet a szeretet erejéről.

A sorozat ismertetője: http://asianwiki.com/Mother_(Korean_Drama)

Online magyar felirattal a videán: https://videa.hu/videok/film-animacio/anya-1.resz-b6gtyBm3lu68dcuV?start=2.037107

Köszönet a fordító csapatnak.
Illiona 2020 jún. 18. - 15:12:31
(238271/239047)
Twogether

most juniusban fog indulni Lee song Gi és Jasper Liu uj utazós sorozata.
Nem is tagadom, kizárólag Jasper Liu miatt várom nagyon,
Ő volt a tavaly a részről részre várt Before We Get Married cimű kinai (tajvani) nagysikerű sorozat főszereplője.
Én egyébiránt eddig egyetlen koreai valóságshow tipusú müsort nem néztem meg, ez lesz az első.
Várom
egy kis izelitő:
https://www.youtube.com/watch?v=PMh7melSfhs
Illiona 2020 jún. 18. - 13:48:45
(238270/239047)
Off
My Unfamiliar Family - Ismeretlen családom - 1- rész
Spoiler

én tegnap csak az 1. részig jutottam utána már csak régi koreaiakat, és egy uj (2020-as) kinai sorozatot néztem.De ma folytatom ujabb egy résszel, igy a jövő héten már eljutok a leadottakig.
Ez a főszereplőnő nem igazán tetszik, nekem ugy tünik, mintha nem tudná megfogni, a karaktere lényegét. Számomra túl izzadságszagú.
Én egyszer láttam évekkel ezelőtt egy tv filmben, ahol egy kedves barátságos takaritónőt alakitott.
http://asianwiki.com/KBS_Drama_Special:_Yeon-Woo%27s_Summer
Az az igazság, hogy abban a filmben viszont tetszett, ez a visszafogottság, ami alacsony származásából eredt. Megismerkedett egy gazdag fiúval, az szintén kicsit szégyenlős, visszahúzódó volt.
De leküzdötték a köztük meglévő különbségeket, mindkettő ofafejlődött a másikhoz, mindkettő nagy utat járt be, mire elfogadta a másikat.
Itt ebben a sorozatban is a lány ugyanazt a karaktert hozza, a visszahúzódót. de itt egy csomó negativ tulajdonság is járul hozzá: az hogy homokba dugja a fejét, nem kommunikál barátokkal, hogy mindenkiről rosszat hisz, rosszat gondol, mérhetetlenül önző stb stb stb.ű
Azonkivül, ami persze csak külsőség, neki is ez a koreai uj divatos frizurája van, középen elválasztva, kétoldalt belelóg az arcába. Egy epizód alatt vagy 10 alkalommal fordult elő, hogy kézzel kitette a haját az arcából. Hogy ez fizikai szükséglet, vagy pótcselekvés? majd ezután meglátjuk.
Kép: A 3 testvér. Hogy ez a nő (anyának nem az) minek szült 3 gyereket???? ez is egy nagy kérdés!
8/10
edimir 2020 jún. 17. - 18:44:21 8/10
(238269/239047)
Illiona, az a bizonyos koreaiszólás

A reggeli korai kelésről ugyebár van egy inspiráló magyar szólás: "Ki korán kel, aranyat lel."
A közelmúltban vmelyik általam nézett sorozatban egy nagyon frappáns koreai szólásba botlottam, csak a naptárba írtam fel hirtelenjében, képet nem vágtam ki hozzá:

"A korán kelő kukacot elkapja a korán kelő madár." :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
8/10
edimir 2020 jún. 17. - 18:39:13 8/10 Előzmény Illiona
(238268/239047)
Off
My Unfamiliar Family - Ismeretlen családom
Spoiler

Jaj, köszi!:))))))))) Valóban elírtam a címet.
A sorozat ismertetője: http://asianwiki.com/My_Unfamiliar_Family

Hogy mennyit tesz hozzánk a sorozat nézése? Ezt döntse el ki-ki maga. Számomra érdekes eddig a színe-visszája nézőpontok folyamatos váltása, ahogy adott dolgokról megkapjuk. Nem egy szokvány sorozat sziruppal leöntve. Hogy ki mennyire birka, igénytelen? Azt hiszem itt a forgatőkönyvíró akar a bevett klisékre építeni a könnyebb "beazonosítás" végett a nézők számára, hiszen aztán úgyis borul minden... a bili is!:))))))))))))))))))
Illiona 2020 jún. 17. - 17:21:00
(238267/239047)
Off
My Unfamiliar Family - Ismeretlen családom - 1- rész
Spoiler

Én is elkezdtem nézni, éppen az ajánlásodra - eddig épp semmit nem nézek ami folyamatában megy- hátha jó lesz.
Igaziból az első rész után nincs még semmi ami érdekes lenne - legalábbis számomra.
Primitiv anya -az apa még nem ismert- primitiv akciói.
Primitiv -legalábbis ami az érzelmi intelligenciát illeti- a középső lány. A csalódásait mind maga hozza magára, és mindig másokat okol. Birka anya birka lánya. Nézzük mi sül ki belőle.

Amugy ez a hétköznapi élet egy kis szelete. A legaljáról. Ez megvan mindannyiunk életében, de mindenkinek másképp. De emiatt nem is szabad bekapcsolni sem a tv-t, nagyon remélem, hogy majd jön valami más, valami fényesebb, valami felemelőbb, valami tisztább a következő részekben, mert erre a szintre én nem vagyok kiváncsi. Nem tesz hozzám semmit.
S közben az jutott eszembe, amikor a birka anya froslizza a legidősebb lányát, hogy miért nincs már gyereke, holott éppen ez egy házaspár intim ügye. ha jön a gyerek akkor jó , ha nem jön, akkor is az ő problémájuk. Ez a belemászás mások intim világába a legtaszitóbb.
8/10
edimir 2020 jún. 16. - 10:05:10 8/10
(238266/239047)
Off
Unfamiliar Family - Ismeretlen család - 1-5. rész
Spoiler

Nehezen szántam rá magam, hogy bármelyik új sorozatba belevágjak, aztán jött a TvN új sorozata. Találó cím, hiszen épp arra világít rá, hogy mennyire nem ismerjük a saját családunk. A hétköznapok, a felnőtté vált "gyerekek" kiröpülése mennyire el tud távolítani egymástól, de az együttélő házastársak kapcsolata is kihűlhet.

Az idős házaspárnak három felnőtt gyermeke van. A legidősebb lány orvos feleség, az egyre késlekedő babára várás közben újra kezdi régi munkáját. Okos, hűvös és rettentő racionális, a legközelebb az apját érzi magához a családtagok közül, kétségkívül az apja kedvence.

A középső lány szingli, egy könyvkiadónál dolgozik, egy még a diákkorában kezdődött 9 éves hosszú kapcsolat után vagyunk évekkel, de igazán azóta sem tudta magát túltenni a történteken.... vagy talán mégis?:) Nos, épp ideje lépni. Ő sem buta, de az érzelmei befolyásolják, kissé határozatlan. Sokszor nem érti, hogy lehet annyira más, mint az ő tökéletes nővérkéje. Számára az anyja a fontosabb a szülei közül.

A család benjáminja még a szülőkkel lakik, épp csak dolgozni kezd az egyik barátjánál. Férfinak nagy jóindulattal se nevezhetnénk. Kölyök, akire lassan kezd rászakadni az ég és közben borzasztó tanácstalan.

Mert bizony részről részre buknak ki a családi kétajtósból a csontvázak. Minden rész végén orrba vág bennünket és a család tagjait egy-egy titok. És ezek nem csip-csup ügyecskék, hanem húsbavágó dolgok, amik alapjaiban rendítik meg a családot. Vajon mennyire tudnak megbirkózni mindezzel? Van még a köztük lévő kapcsolatnak annyi ereje, hogy akarjanak és tudjanak is tenni a másikért?

KÉP: - felirat - nem is lehetne kiáltóbb az ellentét, mint a családi szeretet és békét hirdető kaligráfia kép a falon és az egymást már közös fedél alatt elviselni képtelen idős házaspár, kommunikáció nulla, testbeszéd mínusz 50 Celsius....
8/10
edimir 2020 máj. 30. - 11:03:44 8/10
(238265/239047)
Off
Hospital Playlist
Spoiler

Számomra nagy felfedezés volt az agysebész doktornőt alakító színésznő - Jeon Mi-Do
http://asianwiki.com/Jeon_Mi-Do
Meglepődtem, hogy mindössze két sorozatban és csak egyetlen filmben játszott , pedig már 38 éves.
Nos, gondolom, ez a szerep hoz számára olyan népszerűséget, ami után már jóval foglalkoztatottabb lesz. Örülnék neki, ha újabb sorozatban láthatnám, nagyon szimpatikus.

KÉP: Jeon Mi-Do színésznő a Hospital Playlist doktornőjeként
8/10
edimir 2020 máj. 30. - 09:58:45 8/10 Előzmény edimir
(238264/239047)
Off
Hospital Playlist
Spoiler

Véget ért, de mégse!:)))))))))))))))))))))))))
Legalábbis az utolsó képkocka ezt sejteti...

KÉP: - felirat - szóval várhatjuk 2011-ben a 2. évadot!:))))))))))))))))

Maradtak lezáratlan kérdések, így van "tartalom", amiről szólhat az újabb 12 rész. Bár mint korábban említettem, itt a sorozat hangulata a döntő inkább. Egyszerűen jó érzéssel tölt el, amikor nézem.

Én ugyan nem néztem a Reply sorozatot, de korábban sokan dicsérték.... az írója itt is remekelt - Lee Woo-jung
8/10
edimir 2020 máj. 29. - 00:36:36 8/10 Előzmény Illiona
(238263/239047)
Az ikreket alakító színésszel kicsit én is így voltam. A kettős szerepben való megjelenés mindig kihívás, hogy a kétféle karaktert jól megkülönböztethető módon tudja "hozni" a nézők számára. Ezen felül az ifjabbik ikernél még pluszban a gengszter bírói bőrben való munkálkodását is valamiképp meg kellett formálnia a vígjátéknak megfelelően. Bizony a játéka már-már ripacskodásba hajlott, egy-egy jelenetben túlzó, idegesítő volt, majd a másik pillanatban jött egy pillantás, egy hangváltás és elképedtem, hogy ez is ő.

Yoon Si-Yoon, ez a bizonyos főszereplő - http://asianwiki.com/Yoon_Si-Yoon
34 éves, de igazi kölyökképű, akit már a Psychopath Diary sorozatban is megkedveltünk a csetlő-botló kicsit naiv szerepkörben, ez vhogy passzol hozzá, itt is vmi hasonlót alakít és még egy kicsit többet, más arcát is képes bemutatni. Az új sorozata majd az OCN Train sorozata lesz, ahol nyomozót fog alakítani. Hmm, vajon fog-e vmi újat megmutatni a színészi képességeiből?
Illiona 2020 máj. 28. - 23:10:16 Előzmény edimir
(238262/239047)
The World of the Married - special
Spoiler
Én nem néztem meg a speciált, de már nem is akarom.
Illiona 2020 máj. 28. - 23:08:07
(238261/239047)
Yous Honor
Igen ezzel teljesen egyetértek!
én amig néztem a sorozatot, végig azon gondolkodtam, ez a főszereplő vagy nagyon jó vagy nagyon rossz. És váltogattam, sőt azóta is váltogatom a véleményemet róla.
Középszerű: no az nem!
8/10
edimir 2020 máj. 28. - 09:40:43 8/10 Előzmény Illiona
(238260/239047)
off
Your Honor
Spoiler

Bevallom, számomra nem a hatalmukkal visszaélő chebolok, de még csak nem is a szexuálisan zaklató ügyész (na jó, ó azért pariban volt) a legellenszenvesebb karakter a sorozatban, hanem az ikrek anyja.

Tudom, kellett "magyarázatként" a két iker két eltérő életútjához, de ez a mártírkodó, ugyanakkor a saját gyermekei ellen súlyosan vétő anyától a falat kapartam. Számomra nincs elfogadhatatlanabb egy anyától, mint amikor különbséget tesz a gyerekei között. Olyan, mintha az Ég ajandékát nem tudná értékelni, az egyiknek örülne, a másikat a sarokba vágná. Az egyikre ontja kéretlenül a válogatott finomságokat (már a hűtőjébe se fér), a másiknak nagy kegyesen felajánl még egy tojást a húsmentes ételhez.

Soha, semmilyen "szokás", "hagyomány" nem vehetne rá és nem adna felmentést arra, hogy a gyerekem a családi regisztrációból töröljem, még ha csak névlegesenek is gondolnám a dolgot, csak egy "papír". Elvenni egy gyerektől az identitását.... nem, itt nem kell a magyarázkodás, mert nem lehet a gyermektelen rokon fontosabb a saját gyermekemnél, az ő tetsti-lelki jóléténél, biztonságánál, mert ezekért én felelek.
8/10
edimir 2020 máj. 28. - 09:04:41 8/10
(238259/239047)
The World of the Married - special
Spoiler

Nos, a special rész számomra nem adott túl sokat. Azon túl, hogy a részek legütősebb jeleneteit felidézték, mintegy általuk tekintették át a sorozat főbb történéseit, megszólaltatták a színészeket a szerepükkel kapcsolatosan, mégis...

Mégis csalódás vhol az egész... Miért? Mert az a bátorság, ami megvan a sorozatban, az itt már nem vállalódik fel. A színészek, főként akiknek szerepei a koreai hagyományos megítélés szerint necces, azok pont a karakterük élét farigcsálják le nyilatkozataikban, határolódódnak el tőle, persze tudjuk miért.
Pont az nem jön át igazán, aminek kellene. Hogy itt nincsenek jók és rosszak, bűnösök és áldozatok, hanem csupán nagyon is gyarló hétköznapi emberek, akik mocskos dolgokra is képesek.
Illiona 2020 máj. 26. - 18:57:24 Előzmény edimir
(238258/239047)
Igy igaz. A Your Honor (Én Biróm) cimű sorozat az igazság, és igazságszolgáltatás kérdését járja körül.
Milyen érdekes, hogy az igazságot és igazságszolgáltatást épp egy bűnöző eszközli.
A sok sok humoros történet mögött ott van, hogy igazsága csak a pénzes embereknek lehet.
S ezt egy bűnözöböl lett biró bemutatja, hogy másképp is lehet!!!

hát nem lemondatják!!!!
Na jó, kisértésként még ott lehet a tárgyalótermekben! :))))
8/10
edimir 2020 máj. 25. - 23:51:26 8/10
(238257/239047)
Illiona, megnéztem az ajánlásodra a Your Honor sorozatot. Csak egyetlen mondást emelnék ki belőle, ami a The World of the Married sorozatra is nagyon igaz lett: "Tégy egy rossz dolgot és valamikor visszatér hozzád!" Akár a mottója is lehetne a sorozatnak, amolyan 1 mondatos zanzája, nem?:)))))))))
8/10
edimir 2020 máj. 25. - 21:46:28 8/10 Előzmény Caffe
(238256/239047)
Szia! Köszi, hogy elhoztad ide a linket.

Ez a sorozatismertető írás a figyelem felkeltésére szolgáló, egyfajta ajánló. Örülök neki, ha olvasva minél több új nézőt nyer meg a sorozatnak. Mert ez egy tényleg jó sorozat, bár azért nem hibátlan, mint ahogy az ismertető után vélhetnénk, de kétségkívül az utóbbi időszakban az egyik legerősebb.

Számomra semmi novumot nem tartalmazott az írás, mivel mind az eredeti angolt, mind a koreai változatot láttam, tehát nekem nem kell a történetet bemutatni, mélyebb elemzéssel pedig adós maradt, ami érdekelhetett volna.

Hát igen, a cím valóban hatásvadász és egy kicsit el is visz minket a lényegtől. Mert nem kell a világűrbe kilépnünk,itt mellettünk/velünk történnek a dolgok, a "sötét oldal" pedig mindenkiben ott van belül az ösztönök, a vad indulatok, a szenvedélyek mélyén. Nincsenek hősök, nincsenek nagy igazságok, sőt. És bizony a végén sincs fanfár, nincs katarzis.

Ami még egy kicsit megtévesztő lehet az az angol eredeti és a koreai változatról szóló részlet:
"Képzelhetjük, hogy ha egy jó alapsztorihoz még hozzáadjuk a koreai színészi játékot, a meghökkentően élethű karakterábrázolást, mindez még meg van spékelve ördögien csavaros forgatókönyvvel, akkor ez csak még nagyobbat tud ütni."

Nem lett a koreai változat "ütősebb" az angol eredetinél. Bár szinte "hajszálra" azonos a kettő, de mégis nagyon más. Már erről korábban írtam, így nem térnék ki rá. Mindkét sorozatnak megvannak a maga erényei, mindkettőben nagyon jó a forgatókönyv és a színészi játék is zseniális.

Illiona 2020 máj. 25. - 15:54:51 Előzmény Caffe
(238255/239047)
Szia! Köszi! Jó hogy idehoztad ezt a cikket, igy tudok róla irni!

sajnos nem tesz hozzá. :))))
Ismerem ezt a csoportot (régen 2 főből állt, most nem tudom). Soha nem értettem egyet a véleményükkel, de kiével is? és a facén én a saját nevemmel és fényképemmel vagyok fenn, nincs titkolnivalóm semmi, ezek pedig név nélkül ugy elvannak.
Egyiküket ismerem személyesen is, még Szegedről, egy sokkal korábbi koreai filmfesztiválról.
A filmfesztiválokon az ő forditásával nézitek a filmeket. (vagy nem )
Most reggel láttam ezt a cikket, bele is olvastam, de azután továbbgörgettem, mint érdektelent.
De most azért elolvastam szórul szóra, mielőtt itt irok róluk.

eleve a cim: hatásvadászet felsőfokon.
Mi az a sötét oldal, és a legnagyobb gonosztevő ebben a sorozatban?
egy férj, aki félrelép?
Ezzel megalázza a feleségét - amit ha ugy vesszük nem is nehéz, hiszen azért a tulzott naivitás is ugyanolyan bűn, ezt már más sorozatoknál kitárgyaltuk.
A férfi megpróbál jól kijönni a feleségeivel, anyagilag is jóljárni, a gyerekeivel is a magamódján törődni.
De hogy ő lenne a legelvetemültebb bűnöző?
A sötét oldal?
Hát ebben én nagyon nem hiszek.
a "szánalmas csaló férj". Nos, épp az volt a sorozatban a tényállás, hogy a férj egyáltalán nem tünk szánalmasnak, sőt!!! ezért esik le annyira későn mind a feleségnek, mind a 2. uj feleségnek, hogy ez egy piti csaló. Mert másmilyennek látjuk, és csak az utolsó részekben tünik annak ami valójában is.

De ez csak az én véleményem, majd edimir is látja valahogy.
Kép: a főszereplők. Na nem voltak ilyen békések egymással, ez már a forgatás után készült
Caffe 2020 máj. 25. - 12:40:04
(238254/239047)
Sziasztok
Ti neztetek ezt a sorozatot, itt egy cikk, talan hozzatesz valamit az elemzeseitekhez
https://koreaifilmdrama.blog.hu/2020/05/24/ajanlo_a_hazasok_vilaga_nem_darth_vader_a_legnagyobb_gonosztevo_az_univerzumban
8/10
edimir 2020 máj. 23. - 18:01:31 8/10
(238253/239047)
Off
Hospital Playlist
Spoiler

Biztosan akad már fordítója a sorozatnak, én beérem a google fordítójával...

KÉP: - felirat - :))))))))))))))) Hát nem elfogult a google hozzánk magyarokhoz?:))))))))))))))))))))))))

Sajna, jövő héten véget ér ez a remek kis sorozat.
8/10
edimir 2020 máj. 23. - 17:56:22 8/10
(238252/239047)
Off
Hospital Playlist
Spoiler

Sok mindenen meglepődhetünk, rendkívül korszerű orvosi központ, magas technikai fejlettség, műszerezettség...
KÉP: - felirat - és itt bizony tiltott a hálapénz...
8/10
edimir 2020 máj. 23. - 17:52:25 8/10
(238251/239047)
Off
Hospital Playlist
Spoiler

Hoztam néhány képet csak úgy....

KÉP: a masz... hmm, néha a látvány jelenti a "veszélyt", ilyenkor máshová kell helyezni az arcon!:)))))))))))))
8/10
edimir 2020 máj. 23. - 17:49:42 8/10
(238250/239047)
Off
Hospital Playlist
Spoiler

KÉP: ??????????????????? Nem, nem az, csak kíváncsiság, belehallgatni a barát telefonjába, aki épp a barátnőjével beszél... Elvégre fúrja az oldalunkat, ki lehet az a nő, aki mellett ilyen sokáig kitart a csécsap szépfiú!:)))))))))))))))))))))))))))

Igen, a finom humoráért is szeretjük a sorozatot... Hol kacagunk, hol mosolygunk, hol pedig csak hagyjuk, hogy átjárjon bennünket a sorozat kedves derűje....
8/10
edimir 2020 máj. 23. - 17:44:34 8/10
(238249/239047)
Off
Hospital Playlist
Spoiler

Barátság. Itt nincs "hamis a baba"... Természetes számukra a másik társasága, mint a légvétel.. együtt enni, egyett inni, beszélgetni....

KÉP... és zenélni
8/10
edimir 2020 máj. 23. - 17:39:53 8/10 Előzmény edimir
(238248/239047)
Off
Hospital Playlist
Spoiler

Természetesen bepillantást nyerünk a Yulje Orvosi Központban zajló munkájukba is. Nőgyógyász, gyermekorvos, agysebész, a májátültetés pecialistája, szívsebész... s a munkájuk során előforduló esetek, betegek..... Mindegyikük más habitus, de egyaránt elkötelezettek.

KÉP: fogó reflex... de van, amikor több... mint ez a sorozat is....