7/10
offtopic
Rahar 2012 ápr. 25. - 18:23:37 7/10 Előzmény tortura
(32/52)
"Ha amerikai állampolgár lennék, én is elvárnám, hogy az ország vezetõi megvédjenek - bármi áron. Mindegy, hogy nevezzük, vallási fanatikusnak, terroristának, akárminek."
Ezzel én is egyetértek.
"De ha az én hazámba betolakodik egy idegen és uszít a népem ellen, nekem se tetszene."
Ezzel is egyetértek.
Pláne ha egy ilyen elõzmény is van, mint 2001. szeptember 11.
Én eme esemény hivatalosan elfogadott kivitelezõinek megnevezettjeivel nem értek egyet.
"Csak hát az amcsikat szidni trendi dolog. Egy idõben az oroszokkal volt ugyanez, meg a keleti népekkel, most a nyugatiakat kell szidni, mert az divatos."
Az oroszokat most is szidom és nem divatból.
"Az ausztrál csaj szerintem azért ment az USA-ba, mert igazi filmes karriert akart befutni. Nem azért, mert olyan rossz volt neki otthon. Mondjuk ahhoz gyomor kell, amit õ csinált. Nekem nem lett volna hozzá gusztusom."
Én is így értelmeztem a dolgokat, a kérdésem részben a költõi kategóriába tartozik, tudtommal nem szörnyû a gazdasági helyzet és a munkanélküliség szintje Ausztráliában :)
"Nekem a filmbõl inkább pont az jött le, hogy aki megszerzi a hivatalos okmányokat, törvényes úton, tehát nem kijátszva azokat, meg normális módon viselkedik, dolgozik, kerüli a bajt, azokkal eléggé befogadó az USA. De hát ez az én véleményem. Mindenki más szemüvegen át látja a dolgokat, s ez így van jól."
Rendben.
"Hála isten mi is szabad országban élünk, szabad a véleménynyilvánítás."
Na ezzel nagyon nem értek egyet :)
Szerintem neked annyi problémád van az írásommal, hogy én a muszlim csajhoz másként állok hozzá. Nekem kettõs véleményem van róla. Egyrészt megpróbálja megérteni a terroristákat és az azokat támogató rendszert és országokat. Amivel én személy szerint nem értek egyet, mert eleve torz szemüvegen nézi az a világot, aki muszlim. Egy ilyen kitalált, az emberek és különösen a nõk életét megnyomorító dolgot szerintem ...(nem merem leírni). Ráadásul a csaj úgy nyilvánít véleményt, hogy nincs tapasztalata a terrorizmussal és alapvetõen az iszlám világgal, nem élt ott(én sem).
Viszont ami szerintem neked nem tetszik az a másik oldal. Mert elõször szerintem végig kell hallgatni a másik ember mondandóját és elgondolkodni rajta. Nem az a hozzáállás, hogy fúj, hülye. Nekem errõl egy középkori történet jut eszembe: a Föld lapos, ki az a hülye aki szerint gömb, hisz leesnénk róla. Alapvetõen a csaj csak annyit mondott, hogy nem ért egyet a terroristák céljaival és módszereivel, de megérti õket. Az õ nézõpontjukból is képes szemlélni a dolgokat. Szerintem erre sem az osztálytársaknak, sem az igazgatónak, sem az államnak nem így kellett volna reagálni. Ugyanígy reagáltak például a náci rezsim idején a másképp gondolkodókra, csak õket gyárakba küldték termelni, jobb esetben. Erre mondta Szókratész, hogy ez a demokrácia vége, meg is ölték érte, mármint a másképp gondolkodásáért.
Ha a csaj azt is mondta volna, hogy egyetért a terroristákkal és szívesen támogatná õket, éljen az iszlám, vesszen Amerika, meg hasonló jelentéstartalmú szövegek, akkor teljes mértékben egyetértenék veled, de errõl ebben az esetben szó sincs.
tortura 2012 ápr. 20. - 16:16:41 Előzmény Rahar
(31/52)
Lehet, hogy nem vitaindítónak szánod, de nem állom meg, hogy ne reagáljak.
Ha amerikai állampolgár lennék, én is elvárnám, hogy az ország vezetõi megvédjenek - bármi áron. Mindegy, hogy nevezzük, vallási fanatikusnak, terroristának, akárminek. De ha az én hazámba betolakodik egy idegen és uszít a népem ellen, nekem se tetszene. Pláne ha egy ilyen elõzmény is van, mint 2001. szeptember 11. Ehhez szerintem nincs mit fûzni. Csak mi itt azért ugatunk, mert nem velünk történt. Ha mivelünk történt volna, ugyanez lenne a véleményünk. Csak hát az amcsikat szidni trendi dolog. Egy idõben az oroszokkal volt ugyanez, meg a keleti népekkel, most a nyugatiakat kell szidni, mert az divatos.
Az ausztrál csaj szerintem azért ment az USA-ba, mert igazi filmes karriert akart befutni. Nem azért, mert olyan rossz volt neki otthon. Mondjuk ahhoz gyomor kell, amit õ csinált. Nekem nem lett volna hozzá gusztusom.
Nekem a filmbõl inkább pont az jött le, hogy aki megszerzi a hivatalos okmányokat, törvényes úton, tehát nem kijátszva azokat, meg normális módon viselkedik, dolgozik, kerüli a bajt, azokkal eléggé befogadó az USA. De hát ez az én véleményem. Mindenki más szemüvegen át látja a dolgokat, s ez így van jól.
Hála isten mi is szabad országban élünk, szabad a véleménynyilvánítás.
7/10
Rahar 2012 ápr. 17. - 14:43:08 7/10
(30/52)
Nekem tetszik a film, a színészi játék hiteles, bár az egyik színész karaktere igencsak furcsa. Tetszik, hogy a hétköznapi emberek életén keresztül mutatja be egy adott kultúra visszásságait. Az alaptörténet nem keltette fel az érdeklõdésemet, de a cselekményvezetés már sokkal jobb, bár számomra nem a történet a film erõssége. Nagyon tetszik az alkotás mondanivalója és én nem érzem azt, hogy csak jó vagy rossz emberek lennének a filmben, bár Ford karakterét azért én is egy kicsit idealisztikusnak gondolom. A film lassú sodrású, tehát aki a pörgõsebb, eseménydúsabb filmeket kedveli, annak nagy valószínûséggel unalmas lesz.
***SPOILER***
Azt megértem, hogy Mexikóból menekülnek az emberek vagy a középkori kulturális viszonyokban megragadt muszlim országokból, de Ausztráliában annyira rossz a helyzet, hogy el kell utazni Amerikába?
Azért válaszolok neked, mert én is egyetértek azon véleményeddel, hogy ha annyira szenved a muszlim lány, annyira problémás neki az Amerikai lét, akkor miért nem költözik vissza a családjukkal és nincs probléma. Érdekes, a család többi tagja nem akar menni. Valójában úgy gondolom, hogy a muszlim csaj iskolai szövegével egyetértek, mert nem lázítás, viszont lehetett volna akár 15 évesen is annyi esze, hogy a teljesen elfogult, csak a saját csõlátó nézõpontjukat féltékenyen õrzõ amerikaiak értelmi képességei és paranoiájuk nem haladja meg azt a szintet, hogy más mondandóját is megértsék, nemhogy elfogadják: szerintem a nemzet után a második leggyakoribb szavuk a terror szóval kezdõdik. Ezt nem vitaindítónak szántam.
***SPOILER VÉGE***
vénasszonyok_nyara 2012 ápr. 14. - 16:38:30
(29/52)
"Amit az érdekrõl meg az álarcról írtál, hát - szerintem mi jobb, ha csendben vagyunk. Nekünk magyaroknak is van még hova fejlõdni ilyen téren."

Jól írod: van még mit fejlõdnünk, de sajnos "fejlõdünk" és egyre jobban amerikanizálódunk mi is. Nálunk is egyre jobban eluralkodik az a szemlélet, hogy érdekek, társadalmi kasztok szerint kötünk barátságokat, alakítunk ki kapcsolatokat.
vénasszonyok_nyara 2012 ápr. 14. - 16:35:20
(28/52)
Nem azért adok jobban Zentai Péter véleményére, mert közelebb áll az enyémhez, hanem az õ véleménye nagyban hozzájárult a saját véleményem kialakításához. Azonkívül õ nem turistaként töltött ott el egy rövid idõszakot, hanem hosszabb ideig tudósítóként dolgozott az USA-ban, tehát valószínûleg több és mélyebb tapasztalata lehetett, mint Neked. Nekem azért sokat elmondanak az amerikai filmek is. Nem hiszem, hogy ne lenne némi közük az ottani életstílushoz, társadalmi szokásokhoz, mentalitáshoz. És az, amit láttam számomra mérhetetlenül ellenszenves és idegen volt. Nem a megrögzött xenofób beszél belõlem, mert pl. a svájciak, ahol elég gyakran megfordultam a rokonaimnál, egyáltalán nem voltak ellenszenvesek. Szerintem egy európai és egy amerikai között mérhetetlen nagy szakadék van sok szempontból. Valahogyan a legtöbb amerikaiban benne van az megingathatatlan öntudat és arrogancia, hogy õk a világ leghatalmasabb országának lakói és ezért úgy viselkedhetnek, mintha az övék lenne a Földgolyó.

Ha jól emlékszem, nem illegálisan tartózkodott az USA-ban az indiai család, csak még nem voltak állampolgárok. Még nem részesültek abban a nagy kegyben, hogy részt vehessenek azon az érzelgõs és giccses ceremónián.
A kislány nem tartozott semmilyen erõszakot hirdetõ szervezethez, pusztán a saját véleményét írta le, ha jól emlékszem, valamilyen internetes fórumon.
tortura 2012 ápr. 14. - 16:02:57 Előzmény vénasszonyok_nyara
(27/52)
Ez is egy vélemény. Nincs ezzel semmi baj. Természetes, hogy más véleményére jobban adsz, hisz közelebb áll a Tiedhez. Azt nyilván könnyebb elfogadni.
Amit az érdekrõl meg az álarcról írtál, hát - szerintem mi jobb, ha csendben vagyunk. Nekünk magyaroknak is van még hova fejlõdni ilyen téren. Amit én írtam, egy turista szemszögébõl írtam. Nekem az több mint elég turistaként, hogy egy idegen ország polgárai - amíg ott vagyok - kedvesek, segítõkészek, korrektek velem. Nem kell, hogy barátságot kössünk, hisz nem is azért mentünk oda. Ezt nem is lehet elvárni.
Valószínûleg ott lakni nyilván más lenne. Akkor másként tekintenek az emberre.
De most is az gondolom, hogy a vendégjoggal nem illõ visszaélni. Én magamról el sem tudnám képzelni, hogy valahol illegálisan éljek, és még én hõbörögjek a jogaimért.
vénasszonyok_nyara 2012 ápr. 14. - 00:32:42 Előzmény tortura
(26/52)
Örülök, hogy sikerült sok kedves, mosolygó amerikaival találkoznod. gondolom azt is mondták, hogy "ugorjon majd be egy Bourbon-re hozzánk!" (remélem volt annyi eszed, hogy nem próbáltad meg, mert ilyenkor nagy csodálkozás szokott következni a kedves invitáló részérõl)
Tudod, van egy Zentai Péter nevû újságíró (akirõl Friderikusz azt írta, hogy "egy fantasztikus magyar riporter"), aki hosszabb ideig dolgozott ott. Tehát számomra valahogy többet nyom a latban az õ véleménye, mint a Tiéd. Nos õ azt írta, hogy kint léte alatt azt tapasztalta, hogy az USA-ban gyakorlatilag nem létezik az ú.n. õszinte, érdek nélküli barátság és az amik rettentõ felszínesek és a kedvességük csak egy álca.

Az USA-nak a világpolitikában betöltött szerepérõl pedig jobb, ha nem beszélünk. Mindenhol ott vannak a katonáik, ahol nem kéne lenniük és szépen fejlõdik az arlingtoni katonai temetõ, pedig senki nem próbálja meg elfoglalni az USA-t.
tortura 2012 ápr. 12. - 16:27:20 Előzmény vénasszonyok_nyara
(25/52)
Én pl. nem hányok az USA-tól.
Sõt, azt gondolom, hogy a vendégszeretettel nem illik visszaélni. Ha Te ott illegálisan vagy, akkor bûncselekményt követsz el. Ha lejárt a vízumod, haza kell jönni. Ha pedig illegálisan vagy ott, jobb ha befogod a szád és nem hõbörögsz. Fogalmam sincs, mi ezzel a baj. Nekem sem szimpatikusan annyira az itt élõ románok, de mivel EU-s ország vagyunk, idejöhetnek. Ha dolgoznak, rendben. Bár én általában olyanokkal találkozom, akik úton-útfélen koldulnak, próbálják rám sózni a szar zoknijukat, lopnak, stb. De az már engem is irritálna, ha - nem elég, hogy itt vannak - még az ország ellen agitálnának, hõbörögnének. Menjenek haza, ha itt olyan szar. A filmben is a kiscsaj, akit hazatoloncoltak, fogta volna be a száját, a saját családját szakította szét. Ha annyi baja van az amerikaiakkal, akkor ne éljen ott, menjen haza a hazájába és az akkor mindenkinek ideális állapot.
Tisza Kata nekem egy szimpatikus nõ volt, értelmesnek, szépnek, karakánnak találtam. Akkor ábrándultam ki belõle, mikor elolvastam egyik könyvét (Magyar pszicho). Itt járt egyetemre, itt élt, kb. 8-10 évig várt arra, hogy magyar állampolgár legyen és magyar útlevele legyen. Sértésnek vette, ha románnak nevezték. Fogalmam sincs, miért sértés ez, hisz ha valaki román állampolgár, és úgy nevesítik, abban semmi sértés nincs (ahogy én meg magyar vagyok). De mindegy. A lényeg, hogy végig a magyarokat meg a magyar viszonyok ostorozza a könyvében. Hogy itt minden milyen qrva szar. (lényegében van igazság benne). De ha neki itt olyan szar, akkor miért akart idejönni, letelepedni, minek neki magyar állampolgárság? Igen, sok igazság volt benne, tényleg sok minden szar. Csak nekem ez a hazám, talán több jogom van szidni, mint egy betolakodónak. Ez kb. olyan az én szememben, mint ha elmennék valahova vendégségbe, ahova egyébként sem hívott senki, majd ott mindent leszólok, amit kapok: ételt, italt, fekhelyet, szórakozást, mindent.
Végül is az USA-ba rengetegen próbálnak bejutni, érthetõ, hogy valahogy korlátozni kell. Lehet itt fikázni õket, de valamiért mégis marha sokan vágynak oda, s ez talán nem véletlen.
Én nem éltem ott, dolgozni sem voltam ott csak turistaként. Nyilván az más státusz, másként viszonyulnak hozzá, tudom. Mikor utaztunk, kicsit féltem is, hogy az amerikaiak biztos nagyképû, pökhendi népség lesz, és baromira lenéznek majd bennünket, akik innen Közép-Európából megyünk. Ilyen kellemesen még sosem csalódtam, mint bennük. Hihetetlen barátságos, mosolygós, segítõkész nép. Nekem nagyon sok pozitív élményem van velük kapcsolatban. Negatív talán egyáltalán nem is volt. Tudom, ha ott akarnék élni, nyilván másként tekintenének ránk. De õk legalább a turistákat szeretik, hisz tudják, õk pénzt hagynak ott és elviszik a jó hírüket a világba. Mi magyarok még a turistákat is átvágjuk, sajnos. Aztán csodálkozunk, ha nem jönnek.
A film szerintem jó és tanulságos is. H. Fordot meg egyébként is kedvelem. R. Liotta kegyetlenül néz ki, teljesen szét van esve.
vénasszonyok_nyara 2012 febr. 25. - 00:10:21
(24/52)
Így már talán látható
vénasszonyok_nyara 2012 febr. 25. - 00:09:05
(23/52)
Nagyon megrázó film. Már régen utálom az USA-t és ettõl a filmtõl ez az érzés még jobban elhatalmasodott bennem.
Most már nem csodálkozom a svájci kisfiú esetén, akit az idióta amerikai szomszédja meglátott a kertben, hogy a kishúgát megpisiltette. A gépezet beindult és börtönbe vitték a gyereket. Svájcnak kellett közbelépni, pedig csak arról szólt az eset, hogy "rossz az aki rosszra gondol".
innen üzenem az amerikaiaknak, hogy nyugodtan feldughatják maguknak a zöldkártyájukat, meg a honosítási dokumentumaikat. Talán nem kerülök azért Guantanamo-ra.
Le a kalappal a rendezõ elõtt. Nagyon erõs és õszinte filmet csinált a hazájáról, amit a fél világ utál.
Hánynom kellett a népünnepélytõl, amit honosítási szertartásnak neveznek. Eszembe jutott még a filmrõl Elia Kazan örök klasszikusa az "Amerika Amerika", amint a görög fiú boldog mosollyal pucolja a new-yorki utcán a cipõt.
Ines79 2012 febr. 17. - 10:10:45
(22/52)
Ez nem az én napom - most néztem meg, mert imádom SEAN PENN filmjeit.

VAZZE

Többet nem hiszek neked Port.hu, brahiból mindenkinek a nevét oda írkálni mindenhova hogy kicsesztessék velem... ez nem volt szép dolog
4/10
csibu 2011 dec. 28. - 15:01:56 4/10
(21/52)
Jah igen. A film vége KIS SPOILER azt sugallja: mindez így is marad. SPOILER VÉGE.
Nem látjuk, hogy bármin változtatni kéne. Nincs tanulság (vagy igen? mert akkor azt várom). Nincs az az érzésem, hogy így meg úgy rossz ez az amerikai világ és változtatni kéne rajta. De tegyük fel, azt akarná mondani a film, hogy változtatni kéne rajta, hogy ne szakítsanak szét családokat, hogy a bürokráciában ne veszthessék el a papírjaim, stb. De mivel a másik oldalt nem mutatja be a film, csak a "szenvedõ" alanyokat, ezért nem mutatja meg: HOGYAN kellene változtatni, milyen lehetõségek vannak...
4/10
csibu 2011 dec. 28. - 14:57:34 4/10
(20/52)
Hát én is többet vártam... Mondanivalóból jeles a film: Nesze neked multikulturalizmus és amerikai álom.
De ez csak az érem egyik oldala, a másik oldalról pedig szó sem volt (pl. milyen alternatívája lenne annak, hogy valaki legálisan zöld kártyához, állampolgársághoz jusson) és ez erõsen leredukálja a film értékét. Szóval szubjektivitásból jeles. No és a megszokott hollywoodi fekete-fehérség, azaz szinte mindenki vagy "jófiú vagy rosszfiú".
Elfelejti a film, hogy mindenkinek volt és van választása. És ezért az is lemarad, miért azt választotta...
Miért jött el Ausztráliából a csaj?
Miért magyaráz a kis 15 éves fruska az "õsi ellenség" házában arról, hogy értsék meg õket? Miért nem tudja befogni a száját a zsaruknak?
Miért akar mindenáron újból meg újból Mexikóból Amerikába menni Marija?
Stb...

Ismétlem: nagyon jó a film alapja, a témaválasztás abszolút korszerû. De attól nem fogok meghatódni egy filmben, hogy sok gyilkolást látok benne...
7/10
convar 2011 okt. 22. - 14:03:06 7/10
(19/52)
"Kényszerbõl" választottam ezt a filmet. Én u.is vmi újabb, "komoly" Ashley Judd filmet kerestem. A Helen-re esett (volna) a választásom, de sajnos az elérhetetlen. Tényleg elszomorító... :(

Na, szal így végül megnéztem ezt. És bár ezzel a filmmel sem jártam rosszul, azt azért nem mondanám hogy maximálisan kárpótolt volna. Márcsak azért sem mert Ashley itt csak mellékszereplõ (mondom ezt úgy, hogy ez nem az a tipikusan egy színészre építõ film). Mert ez egy Harrison Ford film, még akkor is, ha a film struktúrájából adódóan õ is percekre eltûnik a vászonról.

Magáról a filmrõl: a téma üdvözítõ, mindez többsíkú, korrekt cselekményvezetéssel, életszagú befejezésekkel (hiszen hol van heppiend, hol nincs, akárcsak az életben). Semmi hatásvadászat. És remek alakítások. Ennyit tudok mondani.
8/10
Mystic 2011 aug. 23. - 13:01:30 8/10
(18/52)
Nekem tetszett, ajánlom!
10/8
6/10
beo71 2011 júl. 07. - 21:07:50 6/10
(17/52)
Már több hete letöltöttem,de eddig nem szakítottam rá idõt,a minap egy barátom nagyon dicsérte és az Ütközésekhez hasonlította,ezek után egybõl leültem elé.Nos,messze nem egy Ütközések 10/10.Témájában hasonló,de egy tv-film ráérõsségével,kissé unalmasan,a cselekmény ugyan több szálon fut,de mindenhol a sztereotípiák uralkodnak,kiszámítható,de a legnagyobb baj nem érinti meg az embert.Az említett barátom szerint Ray Liotta óriásit alakít,én viszont nem láttam kiemelkedõ alakítást:Ford arcán nézegettem elhíresült sebeit,de nem került közel hozzám a fáradtnak tûnõ Falcon sofõr(azért Tommy Lee Jones jobb lett volna)nem volt rossz film,de nem hiszem,hogy rengeteg emberhez eljut és gondolkodtat,olyan szomorú beletörõdésnek tûnik:ilyen a világunk,ez van.6/10.
Az Ütközések minden szempontból kiemelkedõbb és említésre méltóbb alkotás.
2/10
DDL 2011 jún. 19. - 17:26:55 2/10
(16/52)
Borzalom!
Egyáltalán nem hatott meg, pedig arra vártam, mivel mindenki a crash-hez hasonlítja. Az ütközések egy zseniális és megismételhetetlen alkotás, semmi köze ehhez a semmitmondó, vontatott filmhez.

3/10
Ford Mustang 2011 jún. 18. - 14:57:49
(15/52)
Zseniális film volt, nagyon örültem, hogy leadta az HBO végre, Ford egyik legjobb filmje. Nagyon jók voltak a mellékszereplõk is, filmzene is. Szóval remek film. Nekem jobban tetszett, mint az Ütközések, vagy a Babel.
8/10
NADALFAN 2011 jún. 18. - 07:00:19 8/10 Előzmény NADALFAN
(14/52)
hát igen végül is párhuzamba hozható az ütközésekkel,a több szálon haladó cselekmények összefutnak.végül is tetszett csak ténylég volt egy kis propganda íze ezzel a zöldkártya mizériával.nem hinném hogy manapság már ekkora nagy szám lenne hogy valaki amerikai állampolgár lehessen,igaz õk még próbálják védeni a presztizst de hát falak már leomlottak mindenhol ,messze nem amerika a mai az álmok netovábbja.pár év és a kelet megeszi reggelire az amcsikat-persze csak gazdasági viszonylatban-félnek is kínától mint a tüztõl:))
8/10
NADALFAN 2011 jún. 17. - 19:58:35 8/10
(13/52)
én is megnézem .ma ledja a hbo-a bábel nagyon az ütközések még jobban tetszett,ha hozzájuk hasonlítják túl rossz nem lehet.