2/10
tesz-vesz jan. 25. 14:30:28 2/10
(200/200)
nagyon silány narráció, ezt ki kellett volna írni szövegesen.
megspórolta a forgatókönyvírót meg a vágót Bélánk.
2/10
tesz-vesz jan. 25. 13:51:16 2/10
(199/200)
van még a filmben ezen jelenetet kívül tartalmas momentum?
https://youtu.be/2M9ry_RWjO8?si=ieJhmYQNK5vH8p-c
2/10
tesz-vesz jan. 06. 14:35:01 2/10
(198/200)
a szifilísz egyik mellékhatása az agysorvadás. lehet nem kéne túlmagyarázni a filmben? csak egy tipp, nem láttam, de belenézek
6/10
Tiberio 2025 dec. 11. - 17:00:12 6/10
(197/200)
Készült már jó pár filmdráma arról, hogy a világ: "kész". Arról, hogy kihúny a fény kívül s belül. Nálam az első három: Áldozathozatal (Tarkovszkij), Stalker (Tarkovszkij), Az út (J. Hillcoat). A torinói lóban a legjobb részek számomra a lóról készült felvételek voltak.
9/10
Endele 2025 dec. 11. - 15:44:03 9/10
(196/200)
2011 óta eltelt pár év, de húsba vágott, hogy mennyire aktuális. Kísértetiesen ugyanez zajlik ma vidéken.
Számomra tényleg egy alkotás ez a film. A képi világa, a hangulata, a lassúsága. Egy percig sem éreztem unalmasnak, jól esett, hogy minden részletnek van súlya, megszólal, teret kap, mintha én is ott lennék, ezt így lehet jól átadni. Két dolog nem illett bele nekem, a mai káromkodás, nagyon kilógott a kontextusból. A másik a zene, ami valószínű szándékosan volt ilyen idegtépő, csúnya, már-már karikírozó. Emiatt nehéz lesz meg egyszer megnézni.
2/10
öregvidra 2025 dec. 09. - 09:04:34 2/10
(195/200)
...egy szürreális világ, ami az alkotók szellemi kivetülését tűpontosan ábrázolja...művészi, mert fekete -fehér (a színes tv korszak szülötteinek Noir) és mert annyira rossz, hogy már rossz... merthogy nem jó filmet akarnak csinálni, hanem másmilyet...ezt a filmet is be kellene mutatni egy olyan közönségnek, amiről szól, ahol játszódik... Egy városi embernek, alkotónak olyan tudása lehet erről a világról, mint a mesterséges intelligenciának a rét illatáról amit egy gyenge szellő az arcához emel...
2/10
Dóra1202 2025 nov. 05. - 09:36:29 2/10
(194/200)
Gyakorlatilag nézhetetlen. Sajnos túl sokáig szenvedtem, hogy hátha történik valami. Nagyon kár belekezdeni is. Nem értem valaki miért készít olyan filmet, ami nem szól semmiről és nincs cselekménye.
Jeanne d'Arc 2025 júl. 28. - 14:08:55
(193/200)
Nekem A torinói ló c. film hangulata ilyen:

Milyen csonka ma a Hold,
Az éj milyen sivatag, néma,
Milyen szomoru vagyok én ma,
Milyen csonka ma a Hold.

Minden Egész eltörött,
Minden láng csak részekben lobban,
Minden szerelem darabokban,
Minden Egész eltörött.

Fut velem egy rossz szekér,
Utána mintha jajszó szállna,
Félig mély csönd és félig lárma,
Fut velem egy rossz szekér.
Pimpalini 2025 ápr. 02. - 00:43:56 Előzmény kõmacska
(192/200)
OFF Ezt írtad:
" Hazatérve azzal kellett szembesüljön, hogy családját idõközben kitelepítették az otthonukból, a gazdaságát pedig elkobozták…

A híres Gregus-féle ültetvény az ’50-es évek elején ebek harmincadjára került, a „homoki apostol” mintagazdaságát a kommunisták felprédálták, tönkre tették – és nevét is igyekeztek teljesen kitörölni a köztudatból."

Sajnos ez tipikusan jellemző arra a korra, a szellemiségére, s azokra az emberekre, akik akkor a hatalomba kerültek, majd uralkodtak a csendes és szorgos többség felett évtizedekig. A hozzá nem értésük miatt az irigység és rosszindulat mozgatta őket, s mozgatja örököseiket is a rendszerváltás után. Lásd négybetűs állampártból lett hárombetűs "demokrata" párt, vagy a velük házasságra lépett, azóta megszűnt madaras párt, na meg ami azóta kinőtt belőlük.

A szomorú tanulsága annak, amit leírtál az, hogy teljesen felesleges évtizedeken keresztül építeni, szépíteni, teremteni valamit, mert idővel majd úgyis jön egy (vagy több) vad**rom, s darabokra szedi, tönkreteszi.
10/10
fafa46 2025 febr. 23. - 16:43:13 10/10
(191/200)
Mi ez az egész? Te nézed a Stathamet, én meg ezt.
3/10
Filmkocka 2024 szept. 25. - 12:28:21 3/10
(190/200)
Az igazi, rossz értelembe vett "művészfilm". Unalmas, vontatott, depis hangulatú, értelmetlen, álintellektuális szardarab, amit a sok sznob filmkritikus az egekig dicsér, noha igazából nekik sem tetszik, de illik, hogy tetsszen, hogy aztán leszólhassák azokat, akik őszintén ki merik mondani, hogy a király meztelen. Az operatőri munkán kívül nincs értékelhető teljesítmény a filmben. Egyest nem adok rá, mert az azoknak a filmeknek jár amik annyira rosszak, hogy már valahol szórakoztatóak. Ez viszont csak szimplán szar. Kettest viszont az operatőri munka miatt nem adhatok rá. Hármast érdemel, és akkor jó fej voltam.
1/10
Yala elnök 2022 jan. 28. - 10:41:36 1/10 Előzmény Robert.Cz
(189/200)
Neked való Az alvás című remekmű Andy Warholtól. Bár az nem hazudja magát úgy művészetnek, mint ez a sznobok által feldicsért szardarab.
2/10
tesz-vesz 2021 júl. 11. - 00:55:54 2/10 Előzmény Robert.Cz
(188/200)
a Schindler listája tökéletesen át tudja adni ezeket, és az egy hatalmas film, ez meg egy hulladék. érted?
Tommie7 2020 máj. 28. - 00:48:02 Előzmény Torolt Felhasználo
(187/200)
Fánk - pizza - kóla
10/10
Gollam24 2019 jún. 28. - 16:39:40 10/10
(186/200)
Méltó lezárása ez a film egy fantasztikus pályafutásnak.
Annyira szeretném azt mondani Tarr Bélának, hogy nincs igaza és van még remény, jóság is a világban (amit még a Werckmeister-ben a pislákoló napsugár jelez is nekünk), de azt hiszem nem lenne igazam.
Ezt a világot tényleg fel kell számolni, mert ebben a formában ennek így semmi értelme, vagy legalábbis nem sok, mert pont az értelem és a szeretet veszett ki már réges-régen valahol belőle.

1O/1O.
giggs1985 2017 ápr. 09. - 12:09:47 Előzmény Torolt Felhasználo
(185/200)
Ugye sok filmet készítettél már ekkora tudással?
Torolt Felhasználo 2016 márc. 23. - 11:50:35
(184/200)
Btw, a film reális költsége ez lenne:

- 10 forgatási nap. Végülis nincs mit felvenni, úgy nem kell sok.
- szélgép bérlése (14 nap): 22K HUF
- lovasfogat bérlése: 5K HUF/óra, mondjuk 10 óra összesen = 100K HUF
- falusi ház bérlet: egy bútorozott lakás BP-en egy hónapra (kb. 30 nap!) mondjuk 70K HUF. Egy vidéki kunyhú ennek harmadára legfeljebb 30K HUF
- 1 db kamera bérlése: ha a legprofibb felszerelést azösszes kiegészítõvel veszem akkor sem haladja meg a 100K HUF/nap-ot, ÁM mivel beszállt a Filmalap, ez ingyen is megkapható kell legyen, csak ne törjék össze.
- videovágó program: feltehetõen ezt is a Filmalap tudja biztosítani (= ingyen van). Felteszem volt 120 dolcsijuk élethosszig tartó többfelhasználós konstrukcióra. Ha nem, akkor 30 dodóért (kevesebb mint 10e HUF) egy évre megveheti magának a stáb.
- a stáb nyilván profitrészesedésért fog dolgozni.

-------------

összes szükséges költség: 152,000 HUF
Namost innentõl megkérdezem: mire ment el 100,000,000 HUF?
Torolt Felhasználo 2016 márc. 23. - 10:49:40
(183/200)
Sz*r a filmzene. Persze az egész "film" is f*s, de kipróbáltam és ha leveszem a hangot, és párhuzamosan ezt futtatom https://www.youtube.com/watch?v=wZZ7oFKsKzY az már élményszámba megy.

Franc, nagyobb mûvészfilmgyártó vagyok ezzel mint Tarr!
8/10
Sadenal 2015 márc. 07. - 16:11:15 8/10
(182/200)
Aki kicsit utána olvasott a fekete-szériának az valamennyire meg fogja érten ezt a filmet, és remélhetõleg megérti a "nyilvánvaló" mondanivalóját. Az operatõri munka zseniális, a film közepén elhangzó monológ nagyot üt és bár a film vontatott a színészek pedig furcsán alul-játszanak (szerintem), attól még igen erõs alkotásnak tartom, függetlenül attól, hogy néha untam (lehet rosszkor kaptam el). Kíváncsi vagyok, mit fog rendezni következõleg Tarr.

7.5/10
drProktor 2014 febr. 09. - 17:50:18
(181/200)
Csak mostanában láttam. El vagyok tõle ragadtatva.
Elõször is a zenéje! Fantasztikus!
Én különben nagyon szeretem Wagnert, hasonlóképpen ahhoz,
amit ezzel a zenével tapasztaltam, Wagnernél is megragad a komolyság és ünnepélyesség
(talán már csak a zene maradt, ahol még direktben „hathat a mûvészet”).
Tarr más filmjeinél is így véltem, a zene nélkül nem lennének azok,
amik(Sátántangó, Londoni férfi)

Akit netán érdekel, egy értelmes kritika:
http://www.revizoronline.com/hu/cikk/3103/tarr-bela-a-torinoi-lo/?label_id=685&first=0

Én miközben néztem, azt hittem ott az összefüggés Nietzschével,
hogy a nézõt olyan hangulatba hozza, mint N. lehetett az ominózus esetnél,
vagy legalább is,hogy arra gondoljon, milyen lehetett N-nek, mi ment az agyára.
Különben érdekes sztem, hogy N is wagnerista volt, s bizonyos értelemben Tarr is úgy mûködik,
mint W.(Gesammtkunstwerk)
Egyébként kétségbeeejtõ, hogy egy ilyen par excellence film-kedvelõ fórumon,
mennyi a szakadt, frusztrált lelkû, primitív hõbörgés, gyûlölet.
Nagyon rossz fényt vet ránk, magyarokra.