4/10
Dr. Classic 2023 aug. 07. - 21:59:48 4/10
(41/41)
Mondjuk ki bátran, ez a film nem jó. Volt egyszer még a kétezres évek elején egy hasonló mozi az Aviator. Kapott pár Oscart, de csakis a "virsli" kategóriákban. A probléma ugyanaz volt ott is - itt is, nincs története a filmnek, amatőr a forgatókönyv. Az hogy a légi jelenetek, és a spiné jó attól még nem fogom magam hasra vágni. 1 óra után el is engedtem úgy ahogy van ..
7/10
durumdara 2022 okt. 03. - 20:23:33 7/10
(40/41)
Úgy nem igazán tudtam eldönteni, milyen műfaj akar ez lenni.
Nem akciófilm, se nem igazán önéletrajzi regény, mert ahhoz meg túl megkomponált.
Lehet, a rendező sem tudta, mit akar. Szépfiúk és széplányok jelennek meg szép hátterek előtt - mintha az idilli pillanatok ellenpontoznák a háborút, és kihangsúlyoznák a Báró nemeslelkű idealizmusát.
Kb. valahogy ezzel lehetne leírni a filmet, amiben váltakoznak a légi ütközetek és a földön kissé "hedonisztikusan" töltött pillanatok. Az ember, aki a repülésért él - mindeközben pedig valahogy távol tartja magától a véres valóságot (vö. egy gyalogos katonával).
De olyan is volt egyben, mint egy impresszionista alkotás, a karakterek kidolgozatlanok, csak felpleccsentették őket a vászonra. És így talán el tudják fogyasztani a filmet a mai fiatalok is.
Ami zavart, hogy pár rész az irrealitásba fordult. Például a nővér a táborban, mindenki mindig tiszta és makulátlan, művi - mint egy török szappanoperában.
Valamint az elején állandóan azon gondolkodtam, hogy a Hair egyik főszereplője (Claude Bukowski = John Savage) hogy lehet ilyen fiatal, mikor a Báró 2008-as, a musical pedig 79-es?!
Merthogy Til Schweiger tiszta John Savage... :-)
7/10
fourdogs 2020 ápr. 03. - 18:59:28 7/10
(39/41)
Bízom abban, hogy az utolsó előtti mondatod az életrajzi filmekre vonatkozik.
MvR-nek egyébként volt egy öccse is (LvR), akinek az eredményességi mutatói (légi győzelem / bevetés) jobbak voltak a "Báróénál". Csak azért nem múlta fölül, mert véget ért a háború.
Ebben a műfajban létezik még az Égi lovagok.
7/10
fourdogs 2020 ápr. 03. - 03:08:54 7/10
(38/41)
Bocsánat, ez csak egy a sok-sok vélemény közül. Mentségemre szolgáljon, hogy én egy repüléssel kapcsolatos filmet sokkal kritikusabban (más szemüvegen keresztül) nézek, mint más földi halandó.
Ha nem érint túlságosan egy életrajzi film hitelessége, akkor megnézheted. Ha valóban a történetét akarod megismerni, van valahol feltöltve egy napló az életéről, inkább azt olvasd el.
Ha hiteles történetre vágysz a repülés területéből, akkor az Aviátort javaslom. Nálunk alulpontozott.
alien1976 2017 márc. 18. - 05:50:49
(37/41)
Nekem olyan semmilyen nm volt a film. A fõhõst egyeáltalán nem mutatták be.....Sõt!! Senkit. A karakterek egyáltalán nem voltak kidolgozva, nem lettek bemutatva. Senkit nem ismertem meg a filmben, ezekután senkinek nem tudtam szorítani, senkit nem tudtam sajnálni, senkinek nem ismertem meg az életét, beállítottságát, felfogását. Minden a szürkeségbe maradt. Pedig ez akár nagyon is jó lehetett volna. De írjak pozitívumot is. A légi jelenetek kimondottan tetszettek.
7/10
fourdogs 2015 márc. 06. - 02:07:35 7/10
(36/41)
Hátha valakinek kedve támad megnézni...

A vörös báró életrajzi ihletésû romantikus kalandfilm.

Tehát:
aki az életét akarja megismerni, csalódik;
aki a repülési jártasságát és képességét akarja megismerni, csalódik;
aki a (légi)harccal kapcsolatos gondolatait akarja megismerni, csalódik;
akit a repülés technikája, az elsõ világháború légicsatái érdekelnek, csalódik.
De aki a fenti dolgokban nem keresi a hitelességet, pontosan azt fogja kapni, amit várt.

Csak néhány ellentmondás, amelyet a film (sztori) nem tudott kezelni:

Ha már gyermekkorában megihlette a Taube repülése, miért nem kezdett el repülni a háború elõtt? Miért kérte magát a lovassághoz, majd a híradósokhoz?

Nagy számú légi gyõzelem elérése feltételezett egy jó adag keménységet, könyörtelenséget (de nem kegyetlenséget!!), amely nem fért meg egy romantikus, helyenként puhány személyiséggel, aki arra oktatja az alárendeltjeit, hogy lehetõleg kíméljék az ellenséges pilótákat, inkább a gépeket tegyék harcképtelenné.
Aki ismeri a korabeli repülõgépeket, az feltételezheti, hogy repülésre alkalmatlanná tenni (azaz a földre kényszeríteni) egy másik gépet csak úgy lehetett, ha a motorját tették üzemképtelenné. Lássuk be, erre azért nem volt túl sok esély az egész repülõgéppel történõ célzás mellett, hiszen az ellenség a motor mögött ült, a lövések nagyjából hátulról, esetleg nagyobb távolságból szembõl történtek. Ha pedig mégis csak a gép sérült meg annyira (esetleg kigyulladt az égõ üzemanyag következtében, vagy kormányozhatatlanná vált), jobban tette a pilóta, ha fejbe lõtte magát. Az ejtõernyõk használata akkor még kirívó kivételnek számított, egy fél tucat sikeres ugrást sem jegyez fel a történelem.

Hogy mégis miben rejlettek MvR kivételes eredményei, ahhoz el kellene olvasnunk a könyvét. Ám joggal vélhetjük, hogy ezekhez a romantikának nem sok köze volt.
Lehet, hogy az Albatrossal a sokkal gyengébb (elavult) vadász és felderítõgépeket tizedelte meg, de már a Camellel szemben technikai hátránya volt. Ezért is kellett átnyergelnie Fokker DIII-ra. Ezenkívül feltételezhetjük a manõverek forszírozott alkalmazását (a rg-ek többsége már mûrepülhetõ volt), esetleg a koordinálatlan manõverezést (kiszámíthatatlan, nehezen követhetõ!), és akár igaz is lehetett a filozófiája, miszerint kockázatos légiharcba nem szállt be.
Elsõ parancsnoka az a Bölcke volt, aki kidolgozta a légiharc taktikáját, és 1916-ban bekövetkezett haláláig (saját kísérõje verte le egy elfogás során) sokkal sikeresebb volt R.-nél.

R. halálát egy légvédelmi géppuska lövedéke okozta, amely a jobb hónalja környékén hatolt be és a bal mellén távozott.

A filmben bemutatott légiharc és kötelékrepülés a számítógépes szimuláció terméke, színvonalát tekintve erõsen hajazik a csillagok háborújára (annyira hiteles is), valós repülés a gurulást és néhány leszállást kivéve nem nagyon látunk. Pedig szép számú replika készülhetett ezekbõl a gépekbõl.
vacak91 2013 júl. 21. - 18:21:59
(35/41)
Nekem nem tetszett a film. Nem sok mindent lehet megtudni belõle, a szerelmi életére nagyobb hangsúly volt fektetve mint a repülésre. a film végén a neten kellett utána néznem, hogyan is lett az akivé vált.
Kíváncsi lettem volna h miért volt olyan sikeres a levegõben, mert valamit biztos jól csinált. kíváncsi lettem volna a hozzá állására, habár errõl van pár szó, de nem érintik mélyen. Számomra a film nem mondott valami sokat.
Szerintem az egész olyan semmilyen volt. mintha össze lett volna kapkodva. üres volt.
romantikus filmnek viszont elment volna.

Spoiler.

Nem tudtam követni h épp melyik barátja halt meg, és nem is tudtam érezni a veszteségét.
7/10
blake11 2013 júl. 21. - 09:55:06 7/10
(34/41)
Amikor még a háború egyfajta "mûvészet-sport" volt fõként a levegõben, bármennyire is betegesen hangzik ez.
Rosszabbra számítottam, de egészen jól eltalált film volt. Nem említeném a nagy háborús filmek közt, de érdemes megnézni.

Ui.:Az elõttem hozzászólónak: a történelem elsöpri a gyengéket bármennyire is igazságos. Szerelemben és háborúban mindent szabad. Ilyenek vagyunk mi emberek.
wrossi 2013 júl. 21. - 00:11:32
(33/41)
A végére Otersdorf kisasszonynak hála bölcs,a földön is bátor és tisztán látó felnõtt vált belõle.Miért nem olyan emberek kezében összpontosul a hatalom akik fogékonyak a jóra?
wrossi 2013 júl. 20. - 22:53:51
(32/41)
Neki a háború csak játék volt,sportszerûen játszott,de mások eközben szenvedtek.Nem helyes,hogy valaki örömét leli abban ami mindenki másnak csak szenvedés.A film alatt egy percig sem éreztem ellenszenvet iránta,de ettõl még helytelen ez a hozzáállás.Másrészrõl viszont nem volt hatalma véget vetni neki,ezért megpróbálta a maga módján átvészelni.Majdnem sikerült.Nem volt rossz ember,a meggyõzõdéses nácikkal ellentétben.
Nem tudom a háború kimenetele szempontjából mennyire volt stratégiai jelentõsége az égen vívott egy-egy elleni csatáknak,de ha nem a megfelelõ ember szállt fel egy ilyen géppel akkor annak az elõállítási költsége ablakon kidobott pénz volt.
4/10
Segítõ Béka 2013 jan. 09. - 22:49:50 4/10 Előzmény técs
(31/41)
ez meg a másik, egy pimasz, nagyképû viselkedés az agyamrament, mikor pont azért tisztelték még az ellenségei is, mert becsületes volt
4/10
Segítõ Béka 2013 jan. 09. - 22:45:27 4/10
(30/41)
a film képes lett volna hozni egy jó szintet, hisz a technika adott volt, ha nem ez a nyivákoló kölyök lett volna a fõszereplõ
szívesen elnézem én lena headeyt is bármeddig, de nem hihetõ hogy 10 évvel min. idõsebb mint a kölyök, és vonzódik hozzá. az az igazság hogy nagyon pocsék lett a szerelmi szál meg abszolút nem korhû hogy lena nyavalyog hogy a báró milyen sok embert öl és nem sajnálja õket, háború van szívem, ébredj fel. látszik hogy a tehetségtelen alkotók nem bírták megállni, hogy a nagykönyv sablonjai szerinte alkossák a filmet, szegény szürke középszerek, lehetne benne egy kevés romantika, egy 10 percnyi óránként, de akkor vmi fiatal helyes lány legyen, élet legyen a párbeszédben stb.
szóval inkább Til Schweiger kellett volna bárónak. régebben érettebbek voltak amúgy is az emberek.
orgyen 2012 nov. 26. - 21:46:06 Előzmény dunekatalon
(29/41)
"...Ellentétben az amerikaiakkal akik még a védtelen sérült gépbõl kiugró ejtõernyõsökre is célba lõttek..."

Nem csak az ejtõernyõsökre, de légiharc helyett szívesebben lõttek célba az utcán lévõ civil gyalogosokra is. Persze hiszen attól nem kellett tartaniuk hogy a civilek visszalõnek!

A német vadászpilóták túlnyomó többsége (a sztárpilóták mindannyian) lovagi párviadalnak tekintette a légiharcot. A már lelõtt és fogságba esett pilóta számukra már nem ellenség volt hanem az elit fegyvernem tiszteletre méló tagja akivel tisztelettel bántak és akit egyfajta vendégnek tekintettek.
EZ fõleg a Richthoffen utódjának számító Galland köré csoportosult pilótákra vonatkozott.
Fõnix császárnõ 2012 aug. 12. - 19:16:31 Előzmény mojszio
(28/41)
Minden fórumon a barbár kivágások a téma ,szerintem a vágókat kéne feldarabolni.

A lényeg az hogy írni kellene egy izét hogy a médiatörvény/valami törvény biztosítsa a filmek meg minden szabadságát épségét s ne vágjanak ki egy percet se belõle.
ginntonik 2012 aug. 12. - 03:27:59
(27/41)
Ezt jól összecsapták.Ez a fényévnyi különbség az európai meg az amerikai filmgyártás között.Bár nem is számítottam valami "Pearl Harbor"-szerû színvonalra...Ennyire futotta.
offtopic
Proszt 2012 ápr. 18. - 17:36:50
(26/41)
Imádom a vörös bárókat.
10/10
agregator 2012 ápr. 18. - 15:13:51 10/10
(25/41)
Nagyon jó kis film!
Ford Mustang 2011 júl. 06. - 12:06:16
(24/41)
Ez akciófilm? Messze volt attól.
apuska 2011 márc. 26. - 19:20:55 Előzmény mojszio
(23/41)
Hát, igen... 10 percet eltüntettek... Számomra mindig öröm, amikor tartalmas reklámokkal javítják fel a filmidõt, a film helyett...
4/10
Rahar 2011 jan. 06. - 11:11:22 4/10 Előzmény saabiport
(22/41)
Hasonló véleményem van nekem is. Egy jó kis I. világháborús, légicsatás filmre számítottam. A filmben kevés a légicsata és azt is csak kis ideig mutatják, de legalább igényes. A fõszereplõ párkapcsolatát nagyon kihangsúlyozták, a wikipedián és csak úgy az interneten igyekeztem utánanézni, de errõl nem találtam semmit. Számomra ez elég érdektelen. A szereplõ jellemváltozását nem sikerült jól bemutatni a filmben. Valamint, mint dokumentumfilm is kevésnek bizonyul. A film képi megvalósítása és a vágások igényesek, szépek, a magyar szinkron is jó, az alaptörténet adott, de a cselekményvezetés nagyon gyenge, egy ilyen jó történetet ilyen érdektelenül bemutatni? 10 pontból 4 pontra értékeltem, de csak az igényes képi világa és a légicsaták miatt. Aki jó háborús filmet akar nézni az ne nézze meg, ez nem az a fajta film.