1/10
Füles77 márc. 05. 01:53:51 1/10
(9/9)
10/10
A Francia krimi műfaj egyik mesterműve.
8/10
Tiberio 2023 ápr. 18. - 14:20:26 8/10
(8/9)
Most már nyilvánvaló, hogy nem csak egy-két film (ld. még: Zsaru), hanem a rendező feje - mint egy makettház - volt berendezve amerikai kocsival, vonattal, helikopterrel, kalapos és kalap nélküli szótlan férfiakkal, vetített hátteres autós felvételekkel. Mindez a rendezőről mondhat el valamit annak, aki belemerülne az alkotói világába.
A jelképrendszer legerősebb eleme itt az utazóbőrőndökkel teli tapétás szoba, mely maga is mint egy hatalmas bőrönd rejt magában egy élőhalottat, aki arra vár, hogy egyszer érte jön valaki és kiemeli onnan... A Le Mans c. am. film kulcsmondatát ide módosítva: Az akció az élet; minden más, ami előtte vagy utána történik, csak várakozás.
6/10
danek87 2021 jún. 08. - 07:50:23 6/10
(7/9)
Úgy összességében korrekt de nekem közel sem annyira mestermű mint aminek tartják.A film 2 óra húsz perces hosszához egy nagyjából A4-es papíron elférő szövegkönyv párosul, ami ráadásul kevés lényegi információt oszt meg a nézővel,cserébe viszont sok a feleslegesen elnyújtott funkciótlan jelenet (A sok csendben zajló távolba révedés,lokálos táncjelenet és zenei aláfestéssel történő sétálgatás).Egy krimi- Heist filmnél szerintem alap lenne hogy a karakterek ki legyenek fejtve,tudjuk meg a motívációikat,személyes hátterüket melyikük miért vállalja a rablást és ezáltal a szereplők közt is működjön a kémia.Itt a karakterek jellemvonásai csak jelzésértékűen vannak felskiccelve (Mattei felügyelő szereti a macskákat,a korábban rendőr volt mesterlövész pedig alkoholista és rémálmai vannak, amit egy tök oda nem illő jelenetben mutatnak be, de pl semelyik bűnözőről sem tudjuk meg miért ültek korábban,van-e családjuk, milyen a hátterük stb..)
Ilyen felszínes jellemábrázolásnál hogy izguljak bármelyik karakterért?! A leírt negatívumok ellenére tetszett a film,hűvös-fakó színvilága, szinte alámeríti a nézőt a bűn világába,és mindehhez fantasztikus stílusosság párosul(lásd pl Corey-Vogel első találkozása,szökés a vonatból,két gengszter lelövése az út mentén stb..)A film csúcspontja a közel 25 perces, síri csendben zajló ékszerbolti rablás(Némi Rififi-s áthallással).Nekem a vége is tetszett, a heist filmeknél ez a várható befejezés.Egyik jelenetnél sem éreztem hatásvadászatot,viszont másfél órába sűrítve rendes karakterépítéssel nekem jobban működött volna az egész.Így 6/10
The Man Who Laughs 2011 jan. 28. - 21:14:06
(6/9)
A 70-es évek angolszász gengszter/zsaru filmjei (Shaft, Get Carter, Piszkos Harry, Francia Kapcsolat) nagy kedvenceim és mivel a francia filmek terén igen nagy lemaradásom volt így gondoltam megnézek egyet a hetvenes évekbõl. Összességében felemás érzéseim vannak Melville utolsó elõtti filmjével kapcsolatban. A színészi játék teljesen korrekt volt, egyik szereplõ teljesítményét sem illetném negatív jelzõvel. A forgató könyv szintén jól volt megírva. Az egyetlen bajom a filmmel a tempója (ez asszem a rendezõ számlájára írható, de annak örülõk, hogy legalább nem volt mûvészieskedõ ami miatt "félek" a francia filmektõl) volt, kifejezetten lassan csordogáltak az események a film nagy részében. Igaz voltak izgalmas részei (billiárd szalon, autós jelenetek amikor a csomagtartóban van, a rablás) a filmnek, de a 130 perc legnagyobb részében nem azt a csontig hatoló feszültséget amit szerettem volna. Ráadásul a lassú tempón a (szerintem) kevés párbeszéd sem segített. Õszeségében nem volt rossz film, nem bántam meg, hogy megnéztem, de nem lett a kedvencem sem.

6-7/10
10/10
Ayrton Corvus 2010 aug. 12. - 20:12:11 10/10 Előzmény Ayrton Corvus
(5/9)
Három év elteltével újra megvettem (300 forintért), ez a második kiadás, és szerencsére van rajta magyar felirat.
Korábban írtam egy ordító hülyeséget a francia hangról, ami valójában az eredeti restaurált 1.0-ás mono, és természetesen a középsõ hangszóróból szól. Utólag is elnézést. Most a második kiadáson nem ez a egycsatornás mono, hanem egy 2.0-ás szerepel. Pluszba található a lemezen elõzetes, spot és négy Delon ajánló.
10/10
Ayrton Corvus 2009 ápr. 19. - 15:35:44 10/10
(4/9)
Úgy látom újra kiadta a Caesar film, és egyes oldalakon felirat is fel van tüntetve a filmhez. Aki tud róla valami információt, vagy megvette írjon már erre az oldalra. Nem szeretném potyára újra megvenni!
asanisimasa 2009 febr. 18. - 14:38:54 Előzmény oldindianboy
(3/9)
Stilizált krimiklasszikus, mely óriási siker volt, s még a ma is megcsodálandó. A film pesszimista alaphangvételét, emberi megnyilvánulások kísérik, a témák azonban ismert gengszterfilm motívumok: így pl. a menekülés-üldözés, pontosan megtervezett és végrehajtott rablás, árulás és szélhámosság, a tisztítótûzként ható halál. A képi megvalósítás rendkívüli precízióra vall… Érdekesség, hogy a rablási jelenet egy korábbi filmben: Henrik Verneuil – Alvilági melódia (1963), részleteiben szinte egy az egyben megegyezett a „Vörös kör“ rablási jelenetével. (a tetõn lévõ rácsok, az ablak hangtalan kivágása a körvágóval, az elektronikus riasztó hatástalanítása stb.)
10/10
Ayrton Corvus 2008 aug. 18. - 18:03:34 10/10
(2/9)
Remek film, igazi mestermunka.
Sajnos a Caesar film adta ki DVD-n, aki nem vette a fáradtságot, hogy egy feliratot mellékeljen a filmhez. Valószínûleg kiakarták keverni 5.1-be az eredeti hangot, de elszúrták így csak a középsõ hangszóróból jön hang. A magyar szinkron igazi borzalom, recseg, ropog, pattog,torz stb. Ez még nem lenne,olyan nagy baj csak, hogy a film alatt többször felcseng a Tinédzser lamúr és valami kabaré, de lehet, hogy a Dr Bubó. Én a filmet szinte végig a francia sávval nézem végig, és csak a párbeszédekre váltom át a magyar hangot. Igaz többszöri megnézés után, kevés francia tudással is az eredeti hangsávot ajánlom.
A kép minõsége remek, nem karcos, nem pixeles. Néhány mai DVD kiadás is megirigyelhetné a minõségét. Csak ne lenne az a borzalmas szinkron.
10/10
oldindianboy 2008 júl. 23. - 16:50:00 10/10
(1/9)
Kérem szépen ez a film a krimi mûfaj Alfája és Omegája!
Melville egyébként is az egyik legnagyobb krimi rendezõ volt, a Vörös Kör pedig szerintem a legjobb filmje.
Lassú ritmusú, de végig érdekfeszítõ, hatalmas színészekkel, izgalmas sztorival, s a film elejétõl a végéig jelen lévõ vészjósló hangulattal.
Minimál dialógusok, sötét, rideg képek...
Mestermû!!!
Ja és potom áron kapható dvd-n!