napraforgó 2011 nov. 10. - 15:08:56 Előzmény Io
(84/104)
Megnéztem a kislány adatlapját, már 14 éves volt, amikor a filmet forgatták! Ahhoz képest elég fejletlen volt, el lehetett hinni, hogy csak 11.
Szomorú, hogy nem tisztázták a filmben, hogy miben is halt meg olyan fiatalon. Sõt Sullyt sem. Bár õ alig szerepelt...
napraforgó 2011 nov. 07. - 12:11:57 Előzmény Ezüstliliom
(83/104)
Lehet, hogy idõsebbnek néztem, mint amennyi volt. De az az õsz szakáll eléggé öregít.
A régi ház teljesen lepusztult, mindkét régi barát meghalt már - ezért hittem, hogy minimum 60 éves.
Ha tényleg csak 50, akkor még stimmelhet is a dolog.
Ezüstliliom 2011 nov. 06. - 18:13:09 Előzmény napraforgó
(82/104)
"Azért elég furcsa, hogy Carolnak oly sok év után ilyen fiatal lánya volt....
Hiszen kb. 40-50 év telt el a gyerekkor óta. És a fiatal lány kb. 20 év körül lehetett..."

Te hány évesnek saccoltad a felnõtt Bobbyt? Szerintem nem volt több 50-nél, bár én nagyon rosszul saccolom a korokat. Ha viszont eltaláltam, akkor Carol is annyi lenne a jelenben, és miért ne lehetne pont ekkora lánya?
Io 2011 nov. 06. - 12:48:04 Előzmény napraforgó
(81/104)
Azért lehetett ilyen fiatal lánya Carolnak, mert Molly szerepét is Mika Boorem játszotta.
Io 2011 nov. 06. - 12:45:37
(80/104)
Egyáltalán nem ostobaság.

A gyerek a bölcs felnõttõl tanul a legtöbbet. Nyilván volt Hopkinsnak egy önös érdeke, az hogy a gyerek figyelje a gonosz embereket. De e mellett tanította is, már az elejétõl fogva, és nem csak õt, hanem a másik két gyereket is. Ezt nem úgy kell érteni, hogy na most gyerekek leülünk és mondok sok bölcsességet.
Ehhez érteni kell. Nem is gondolnánk, hogy a gyerek tudatába milyen apró dolog vésõdik be örökre. Én emlékszem nagyon jelentéktelen dolgokra, míg sok fontosat elfelejtettem. De amit jól adott elõ egy felnõtt, pl nagyszüleim, az megmaradt bennem és gazdagította a személyiségem.
Maga a fiú mondja a végén, hogy Hopkins felnyitotta a szemét.

Egy élete vége felé járó embernek az a legfontosabb, hogy a tudását átadja. Az élet értelme a gyermek. Így nem hal meg teljesen.

" A kaszással, ki holnap elragad, csak úgy dacolsz, ha gyermeked marad" W.S.

A film nagyon összetett, akár az ember személyisége. Én így látom a fiú és Hopkins kapcsolatát. Legalább is egy részét. Szerintem nem ostobaság.
napraforgó 2011 nov. 06. - 12:14:52
(79/104)
"A pénz csak eszköz volt a gyerek megnyerésére. Ha azt mondta volna, hogy gyere fel hozzám minden nap, én majd felnyitom a szemed és felkészítelek az életre, tuti nem megy a gyerek. Érteni kell a nyelvükön. És Õ ért is."

Ezen is elgondolkoztam. Ez ostobaság.
Mi a fene oka lett volna, hogy meg akarja nyerni a gyereket? Egy bújkáló férfi, aki a CIA, vagy FBI, vagy isten tudja milyen nevû különleges ügynökség elõl bújkál? Nyilván nem akart semmiféle feltûnést kelteni.
Egyszerûen csak így alakult. Nem tudott semleges maradni, amikor látta, hogy a kisfiúnak szüksége van rá. És nagyon is keveset fedett fel a gyerek elõtt abból, amit tudott.
Amíg tudott, segített neki és csak a végén vette igénybe a gyerek segítségét - bár az utolsó pillanatokban nyilván hagyta, hogy elkapják, hogy a gyerek ne keveredjen bele.
napraforgó 2011 nov. 05. - 08:36:52
(78/104)
"A pénz csak eszköz volt a gyerek megnyerésére. Ha azt mondta volna, hogy gyere fel hozzám minden nap, én majd felnyitom a szemed és felkészítelek az életre, tuti nem megy a gyerek. Érteni kell a nyelvükön. És Õ ért is."

Én ezzel sem értek egyet. Ez az ember el akart bújni a világ elõl. Nyilván hasonló parafenoménekkel keresték, mint õ volt. Így jutottak egyre közelebb hozzá.
Õ nem "akarta" megnyerni a gyereket, egyszerûen csak így alakult. Látta a kisfiú - talán erõs szó: szenvedését - és nem tudta megállni, hogy ne avatkozzon közbe. Egy apa nélküli gyereknek 10-11 éves korban - valamiféle apa - férfi - felnõtt mintát nyújtott, de elõbb-utóbb nem tudta lelezni a különleges képességét. Látta elõre a kislány megtámadását, tudta az anya elleni nemi erõszakot. Nem élt vissza a jövõbe látó képességeivel - csak akkor tett a birkózó, vagy box meccsre, amikor tovább akart állni és ehhez pénz kellett.

Tényleg kár, hogy nem derült ki, hogy mi lett vele késõbb.

A kisfiú mindenesetre elfelejtette a különleges képességét (tudta, hogy a szerencsejátékos hová tette a piros dámát). Tudta - és az anyja fejéhez is vágta, hogy mindenki szerette az apámat, csak te nem, mint ahogy engem se szeretsz... Na ezt a részt is jobban kibonthatták volna.

Szerintem nagyon jó film volt.

Sajnálom, hogy mostanában talán kevésbé "harangozzák" be a filmeket elõre, mindíg csak az ostoba reklámokat, meg a még ostobább reality show-kat, esetleg szerencsejátékokat látom reklámozni.

Valahogy az értelmes dolgoknak nincs reklámja, azokat csak véletlenül lehet fölfedezni.
napraforgó 2011 nov. 05. - 08:18:45
(77/104)
"Gyerekkorunkban azt hisszük, különleges világban élünk, mint Atlantisz.(Aztán elnövünk, és megszakad a szívünk)" Gondolom felnövünk. És a szívünk Atlantiszban marad?
Jó lenne az eredeti szöveget is ismerni. Bár szerintem itt elég jó lehetett a fordítás.

Nem láttam a filmet korábban - a hozzászólásokból látom, hogy régebben már leadták - most is inkább csak akkor kezdtem jobban odafigyelni, amikor Anthony Hopkins megjelent. De persze nem figyeltem minden mondatra, így az Atlantiszra való uatalás is elkerülte a figyelmem. Ettõl függetlenül fenntartom a véleményem, a gyerekkor sok felnõtt életében "elsüllyedt", esetleg csak ilyen különleges alkalmakból - mint egy gyerekkori barát, esetleg rokon halála - okán emlékszünk rá.

Azért elég furcsa, hogy Carolnak oly sok év után ilyen fiatal lánya volt....
Hiszen kb. 40-50 év telt el a gyerekkor óta. És a fiatal lány kb. 20 év körül lehetett...
8/10
offtopic
pozsizsuzsi 2011 nov. 05. - 07:53:38 8/10
(76/104)
Nem vittem még el a szemeimet, kukkercsere lesz ez, de jobb volna az okát megtalálni persze. khmm khmm
offtopic
Ezüstliliom 2011 nov. 05. - 03:13:27 Előzmény pozsizsuzsi
(75/104)
Azért remélem, tudnak segíteni a szemeden. Nagy a baj? Vagy csak sima szemüvegprobléma?
Ezüstliliom 2011 nov. 05. - 03:12:01 Előzmény pozsizsuzsi
(74/104)
Nem tudok róla. Én sem olvastam még a könyvet.
Ezüstliliom 2011 nov. 05. - 03:06:33 Előzmény pozsizsuzsi
(73/104)
Igen. Így, második nézésre már látom, hogy ott vannak a filmben a válaszok, csak jobban kell figyelni. Úgyhogy nem kell teóriákat gyártani.:)
Ezüstliliom 2011 nov. 05. - 03:05:04 Előzmény olang
(72/104)
Én meg sajnálom, hogy így gondolod.
Ezüstliliom 2011 nov. 04. - 23:54:01 Előzmény hiden
(71/104)
Lehet, hogy már észrevetted, de fél óra múlva ismétlik az MTV2-n.
Io 2011 nov. 04. - 19:22:21 Előzmény napraforgó
(70/104)
A pénz csak eszköz volt a gyerek megnyerésére. Ha azt mondta volna, hogy gyere fel hozzám minden nap, én majd felnyitom a szemed és felkészítelek az életre, tuti nem megy a gyerek. Érteni kell a nyelvükön. És Õ ért is.

Szerintem Hopkins is és a gyerek is fõszereplõ. Engem inkább a gyerekkor szál fogott meg. Ahogy idõsödöm, egyre messzebbnek tûnik az a kor. Mintha nem is az én életem lett volna. Minden, ami a gyerekkorról, a felnõtté válásról, az idõ múlásáról, magáról az életrõl elhangzik ebben a filmben, igaz.

Hopkins elmondja, mért Atlantisz gyermekei: " Gyerekkorunkban azt hisszük, különleges világban élünk, mint Atlantisz. ( Aztán elnövünk, és megszakad a szívünk)"
far vik 2011 nov. 04. - 17:41:54
(69/104)
Érdemes volt a figyelemre. Ennél a filmnél is eszembe jut, mi lenne/lett volna, ha Tarkovszkij vagy Mihalkov rendezte volna meg...
Pihe 2011 nov. 04. - 17:29:40
(68/104)
A köztévéken nincs reklám a filmek közt.
napraforgó 2011 nov. 04. - 16:26:19
(67/104)
Hogy miért a fiúval olvastatja fel az újságot? Mert TUDTA, hogy a gyerek biciklit szeretett volna a szülinapjára és nem kapta neg. Lehetõséget akart neki adni, hogy "tisztességesen" megkereshesse a pénzt hozzá.
napraforgó 2011 nov. 04. - 16:22:45
(66/104)
Jó páran elitélték a fiú anyját is, kevés empátiát mutatva felé.
Serintem nem lehetett neki sem könnyû. 6 éve meghalt a férje, ott maradt egy 5 éves gyerekkel minden ellátás nélkül. Nem hivatástudatból dolgozik, hanem, mert muszáj.
Közben még fiatal, talán harmincegykettõ. Persze, hogy még szeretne élni, szórakozni.
Azt hiszem, a mai elfoglalt, túlterhelt anyák sem tudnak többet foglalkozni a gyerekükkel, mint ez a nõ. De még ha valóban nem is mintaanya, akkor is durva volt a megerõszakolása. És a kor felfogása miatt még föl se jelenthette a férfit, ha nem akarta, hogy megvádolják léhasággal, azzal, hogy tulajdonképp õ adott okot az erõszakra. Holott arra soha, semmi nem adhat okot, még a nõ kacér, kihívó viselkedése sem.

És igen, ha egy felnõtt, sõt idõsödõ férfi egy félig ruhátlan kislány fölé hajol, akkor minden normális emberben felmerül a pedofília gyanúja. Persze meghallgathatta volna a két gyereket, meg Tedet is, csak éppen sokkos állapotban volt, hiszen pár órája erõszakolták meg. Épp csak hazavánszorgott, káosz volt a fejében és mi az, amit elõször meglát? Egy férfi matat egy gyereklányon... Azt hiszem érthetõ a reakciója.
napraforgó 2011 nov. 04. - 16:11:20
(65/104)
Szerintem nagyon jól megláttad a lényeget, én is így gondolom.

Sokat gondolkodtam a címen - Hearts in Atlantis - és arra gondoltam, hogy a felnõtt, sõt idõsödõ Bobby visszaemlékezése a gyermekkorára, amely Atlantiszra, az elsüllyedt világra emlékezteti.
Hogy meglepõdött, amikor kiderült, hogy a gyermekkori kis barátnõje, Carol már nem él.
Tehát minden ígéret ellenére megszakadt köztük a kapcsolat. Sully haláláról azért értesült - megörökölte a baseball kesztyûjét, amit 10 évesen ígért neki.

A parafenomének felhasználása a hidegháború idején (és nyilván ma is) nyilván titkos volt, éppúgy, mint az 51-es zóna a Nevada sivatagban. (Ki tudja mi igaz Roswellbõl, meg a földönkívüliekbõl...)