Téma: Bányavakság

9/10
Timberio 2014 aug. 17. - 08:47:14 9/10
(6/6)
Melegen ajánlom a darabot minden jóérzésû magyar embernek :)
10/10
kadimre 2013 ápr. 23. - 23:59:03 10/10 Előzmény bujdosxo
(5/6)
Fergetegesen szorakoztato, humoros darab, a nyelvezet erosen emlekeztet Martin McDonagh ir dramajaira, de a helyszin egy istenhatamogotti szekely falu. Kaszas Gergo kituno alakitast nyujt mint az ostoba es korrupt polgarmester, es Szeles Laszlo magyarkodo hungaristaja utan nehez lesz nevetes nelkul megallni amikor legkozelebb szembetalalkozunk egy ostoba kopasz, pitykes mellenyes es tarsolyos jobbikossal a metron. Az elvakult idetlen nacionalizmus talalkozik itt a sunyi korrupcioval, es sajnos ez ma ez egy hihetetlenul idoszeru tema Magyarorszagon. Kar hogy nagyon keves mai magyar drama van amely az orszag mostani tragikus helyzetet ilyen elesen es szorakoztatoan tarja elenk. Mindenkinek melegen ajanlom!!
10/10
bujdosxo 2013 jan. 12. - 19:31:03 10/10
(4/6)
Az elsõ perctõl az utolsóig érdekes.
Egy nem off-topic, de a szindarab szempontjából nem lényeges megjegyzés:
















A "Kossuth Lajos ... ha mégegyszer azt üzeni" szóba került. A magyaroknak miért kell kétszer üzenni?
Én úgy olvastam valahol, hogy az elsõ üzenet csak figyelmeztetés, készüljenek fel a hadba vonuláshoz. A második üzenetre kell hadba vonulni.
10/10
FElepHánt 2012 nov. 29. - 19:36:07 10/10 Előzmény lászló57
(3/6)
FeHér ElepHánt Kulturális Ajánló Portál www.toptipp.hu

Még a félelmetesen nagy Bányavirág-nál is erõsebb! Míg abban a kisebbségi lét kilátástalansága alkoholba fulladt, Székely Csaba trilógiájának második darabjában kiderül, az erdélyi magyar ugyanolyan hazug és korrupt, mint a hazai. Nem ad felmentést a nyomorúságos helyzet, a harácsoló élõsködõk létezése tragikumba fordul. Mindenki hazudik, egymásnak és magának is, az újgazdag szomszéd ravaszul átver, a lány becsapja apját, aki polgármesterként az egész falut, a múltra családi gyilkosságok árnya vetül.
Pedig úgy indul, mint egy újabb erdélyi Portugál, a látszólagos ellentéteket a pálinkásüveg oldja, jókat derülhetünk a beszûkült butaság komikumán. Alig népies, annál élesebb nyelvezet, röhejes szituációk, néhány pillanatra az egymásra utaltság érzelmes poézise.
Cziegler Balázs díszlete enyhén szólva érthetetlen, hétajtós szekrényrõl már hallottunk, de polgármesteri otthonról féltucat üveges lengõajtóval...?!? A filléres napi nyomorhoz hogyan illik a glancos-csempés jómód? Csizmadia Tibor rendezése hajszálpontos, összefogott, legapróbb elemében is tökéletesen kimunkált. A vígjátéki perceket baljós késelési próbálkozások komorítják el, észrevétlenül sodródunk a leleplezés és a gyilkos vég felé.
A szereplõk kiválasztása most is fényes sikerült: Széles László törtetõ dúvada és Kaszás Gergõ szánalmat keltõ apafigurája újabb emblematikus szuperkettõse Székely Csaba drámai univerzumának. Elõbbi egy tömbbõl faragott robbanékony indulat, a polgármester cizellált gesztusaival, kitartott szüneteivel pedig a mikroárnyalatokkal operáló játékmód revelatív iskolapéldája. Eke Angéla a városba
menekülõ, elég álságos széplány szerepében felnõ partnereihez.
Az elnyomó /és igazságosztó!/ hatalom szolgája Florin rendõr. Sete-sután ténfereg az idegen terepen, óvatos taktikával mégis felgöngyöli a titkos szálakat. Ahogy Tóth Joczó, alias Tóth József ledönti a méregerõs cujkát, aztán hosszú percekig holttá meredve áll, magában is remeklés, de egész alakítását megfoghatatlan szuggesztivitás jellemzi. Kiszabadulva a Kolibri Színház karanténjából, - ki látta a zseniális Semmiség-et?, ki ismeri autentikus
rendezéseit: Lélekvesztõ, Hello, náci!, ki értékelte a zsámbéki Csodálatos vadállatok, avagy a Vendel tragédiájá-ban megformált nagyszerû alakításait?!? - , most már a Vádli Társulat Bulgakov Moliere-jében bizonyította nagyformátumú egyéniségét, melyet ebben a produkcióban elementáris erõvel újra bizonyít.
Az elképesztõ triumvirátus mellett, már az elsõ percekben döbbenetes aurája van a tétován sertepertélõ Iringó-nak. Elcsúfított, sebhelyes arc, merev mozgás, nehezen formálódó félszavak. Alig ismerjük meg Bozó Andreá-t, aki teljes belsõ átlényegüléssel, észrevétlen eszközökkel formálja meg a bûntudattól béna, esetlenségében is kemény, idegenségében is együttérzést keltõ extrém karakterét. Akkor is figyelni kell rá, amikor csak magokat rágcsál a félreesõ sarokban, kitöréseiben viszont metszõ élességgel mutatja meg intenzív drá-
maiságát. Különleges teljesítménye az évad legjobbjai közé emeli egyedülálló alakítását.
Nem kell szenvelegni a határontúliak sorsán, nem kell elfogultan viszonyulni hozzájuk, õk is ugyanolyanok, mint mi, képmutatók, aljasok, kisszerûek és esendõk, angyalok és gyilkosok. Köszönjük Székely Csabá-nak, köszönjük a fantasztikus együttesnek: kicsit tisztábban látjuk ezután azt a világot, - ezáltal a miénket is.
10/10
lászló57 2012 nov. 25. - 15:25:56 10/10
(2/6)
A fotók persze még a Bányavirágból valók.
10/10
lászló57 2012 nov. 25. - 15:24:11 10/10
(1/6)
Nagyszerû elõadás volt, pazar színészi játékkal, pontos rendezéssel. Rengeteg poénon röhögtünk, miközben belülrõl lassan felkúszott az a szorongató érzés, ami már a Bányavirág alatt is megvolt. Hogy mindez, amit látunk,a legmélyebb bugyor, amiben emberek élnek, és - ne áltassuk magunkat - nemcsak Erdélyben, hanem itthon is. Ugyanilyen kilátástalanul, a szakadék peremén imbolyogva, a lét és nemlét határán. Székely Csaba - és persze az elõadás - a legjobbat teszi, amit nézõkkel, velünk tehet: végig kacagtat, felold, s közben lassan összeszorítja a szívünket.