5/10
napraforgó 2020 ápr. 07. - 15:18:54 5/10 Előzmény guess.who
(1388/2088)
Nagyon igazad van, Sándor csak "megszerezni" akarja a trófeákat. Katica már beleszeretett (igaz a korszellem miatt a megszerzés az ágyban nem realizálódott), és igy Katica már feledhető.
Újabb trófea kell, királyi vad, Anna kisasszony. De ha Anna is a nyakába borul szerelmesen, akkor nem kéne sok idő, hogy őrá is ráunjon. Kb. egy hét elég is lenne. Sándor nem ismeri az "örök szerelem" fogalmát, sem a hűséget, sem a tisztességet.
guess.who 2020 ápr. 07. - 15:12:18 Előzmény napraforgó
(1387/2088)
Elrontották Anna karakterét: a kezdeti szimpatikus, felvilágosult és határozott baroneszből csináltak egy hisztis, döntésképtelen Katángot - pusztán azért, hogy a 80 rész mindegyikében történjen vele "valami izgalmas", amivel meg lehet tölteni a műsoridő negyedét.
Szerintem a kevesebb több lett volna: ha nem ingadozik ennyit, csak 1-2 oda-vissza játék megy le, akkor hihetőbb és életszerűbb lett volna.
guess.who 2020 ápr. 07. - 15:09:56 Előzmény sunflower325
(1386/2088)
"Az utóbbi részekben a hadnagy iránti egyre nyilvánvalóbb lelkesedéséről sem tudom eldönteni, hogy őszintén beleszeret-e"
Gondold végig, amiket Napraforgó írt, teljesen igaza van: Imre jóformán az első olyan ember Katica életében, akivel őszintén beszélhet a származásáról, a gondjairól; aki nem nézi le és meghallgatja, igyekszik segíteni neki... Hiszen sem a kastélyban, sem a faluban nincs igazán ilyen ember. Más kérdés, hogy a Sándorka ápolásáról szóló részt nemigen mondhatja el a hadnagynak - de úgy látszik, ez Elekbetyár akasztásával teljesen le is került a napirendről.
Szóval ha nem is zúg bele Imrébe Katica (bár a szemérmes szemlesütései és az, hogy láthatóan zavarban van, mikor a hadnagy beszélget vele, eléggé ebbe az irányba mutatnak), akkor is nyilvánvalóan egy nagyon fontos ember számára.
Hogy Annát kommendálja neki? Hiszen a főnöke/barátnője, furán nézne ki, ha lebeszélni próbálná Imrét. :)

"Sándornál pozitívumként értékelem, hogy legalább próbálkozik, igyekszik változni, olyan dolgokat akar megtanulni a szerelme miatt, amit egyébként sosem tenne (pl. keringő, ami a gaz labancok tánca)"
Ezzel most nagyon nem értek egyet. Nézd a másik oldalról: Sándorka AZÉRT tanul keringőzni és viselkedni, hogy bejuthasson a bálra és ne dobják ki azonnal. De folyamatosan azt kommunikálja Rozsdának és Terkának is, hogy Annát ő megszerezni akarja (pusztán a szerzésért), mint egy hordó tokaji bort, vagy két vágómarhát, számára a trófea a lényeg. Hogy "szerelmes" Annába? Persze. Ahogy szerelmes a hordó tokajiba is, amíg meg nem szerzi - mert utána félredobja és új megszereznivaló után néz. Éppen ezért van, hogy igazából fogalma sincs a hogyan továbbról: csak odáig képes ellátni, hogy bejut a bálba. Hogy onnan megszökteti-e Annát, vagy feleségül kéri, az nem fontos. De tegyük fel, hogy Anna forrón szereti és azonnal az ölébe ugrik. De ahogy Napraforgó is írta: oké, de hol és hogyan laknának együtt? A kastélyban biztos nem, a báróéknak eszük ágában sem lenne oda beengedni őket (pláne a parasztot). Torzsáéknál Anna nagyjából egy hét alatt éhen pusztulna, ráadásul leesne az összes műkörme és műszempillája, tiszta loncsos lenne a haja, az egyetlen ruhája is leszakadna róla, és sem krumplit hámozni, sem tojást sütni nem tud - és bármilyen szép is egy látens csődörrel a házasélet, azért az nem csak abból áll, hogy fetrengenek az ágyban. Pláne hogy Torzsáék dolgos szőlősgazdák, nyilván nem tűrnék el, hogy egy odahozott asszony lustálkodjon a szőlőben való kapálás helyett. Akkor marad az, hogy közös háztartás valahol másutt. De MIBŐL? És hogyan? Mert hozományt biztosan nem adnának a báróék ilyen esetben, a majdnemegyetemista Anna meg még ösztöndíjat sem kap... :)
5/10
napraforgó 2020 ápr. 07. - 15:07:23 5/10
(1385/2088)
Lakatos Márk, mint divatszabó, ez jó! csak a ronda pofaszakálla nem tetszik.
guess.who 2020 ápr. 07. - 14:56:16
(1384/2088)
"Sándorka számára ismeretlen, így szokatlan a keringő"
Nem is a keringőzési tudatlansága zavart, hanem az, hogy most botlábú, ritmusérzék nélküli hülyegyereket játszott - holott a múltkor úgy pattogtatta a csűrdöngölőst Katicával, hogy öröm volt nézni. Ha pedig olyan gyakorlott táncos, mint amilyen ott volt, akkor biztos, hogy nem fog egy hét keringőzési gyakorlat után még mindig Jákob lábába belerúgni, rátaposni, nekimenni... Ha meg igen, akkor a főtéri mulatságon sem ő táncolt. :D
adelheid 2020 ápr. 07. - 14:54:30
(1383/2088)
Sára halála után már másnap kivették a főcímből, a szolgabíró meg még mindig benne van. Vajon miért?
3/10
Kuttyánszki 2020 ápr. 07. - 14:13:23 3/10 Előzmény napraforgó
(1382/2088)
Igaz, igaz, hacsak nincs jól megkoreografálva az eset.
De meg lenne az csinálva jól!
Pl. : "rendszám nélküli" lovaskocsi,... :D
Na jó, ez vicc.
Lényeg, hogy veszélyes játszma a hatalommal zsarolással szembeszállni.
Baba nem véletlenül mondta a lányának, hogy éljen , de ne visszaéljen vele.
Az előzetes nem sok jót ígér ezzel kapcsolatosan sem.
5/10
napraforgó 2020 ápr. 07. - 13:41:21 5/10 Előzmény Kuttyánszki
(1381/2088)
Azért ha egy cselédlány ok nélkül kiesne az ablakon, vagy mérget inna, egy olyan bulldogtermészetű zsandár, mint Imre biztos erősen nyomozgatna. Még akkor is, ha ezzel a leendő apósával, anyósával megromlana a viszonya is.
3/10
Kuttyánszki 2020 ápr. 07. - 13:36:18 3/10 Előzmény guess.who
(1380/2088)
Az biztos, hogy Mariskával már nincs semmi , egyszer tett is Marcsa ilyesmi utalást Károly előtt.

Kedves guess, tudom, szíved csücske Katica, de azért kíváncsi vagyok a véleményedre, hogy látod a hadnaggyal kapcsolatos viselkedését?
3/10
Kuttyánszki 2020 ápr. 07. - 13:28:35 3/10 Előzmény napraforgó
(1379/2088)
Veszélyes játszma!
Történhet "baleset", a kutya nem firtatná az esetet.
3/10
Kuttyánszki 2020 ápr. 07. - 13:23:34 3/10 Előzmény Kotarbinski
(1378/2088)
Mondod, nem ismered annyira a női lelket,..és nem tételezel fel állatias ösztönkövetéseket,..No és az egyenes bevallása az érdeklődés megingásának a férfiú iránt,...
Summázva: Ha nem általánosítunk, akkor bizony "van az úgy"...
Van az úgy, hogy akadnak nők, akikre rá lehetne mondani ,amit egyes férfiakra szokás, ...hogy ők is mennek a ....után.(bocs)

És az egyenes beszéd hiánya?...
Érdekből, gyávaságból, kényelemből, bizonytalanságból,...Lehet választani, miből fakadóan nem működik,utána lehet bánkódni..

Sajnos az élet nem mindig a "kétszer kettő józansága".
5/10
napraforgó 2020 ápr. 07. - 12:47:32 5/10
(1377/2088)
Katica esetében nem látok tisztán. Eredetileg egy rendes, helyes leányzó volt, csak a származása titkát kellett megőriznie.
Amikor észrevette, hogy a majdnem vőlegénye, de mindenesetre komoly udvarlója , Sándor összeszerelmesedett a kisasszonyával, nyilván mindkettejükre megharagudott. De ha kicsit is gondolkodik, rájöhetett, hogy hiába táncolt vissza Anna a hadnagyához, ezzel Sándor szive nem fordult vissza hozzá.
És egy önérzetes leányzó nem is bocsáthat meg egy ilyen csélcsap ingatag legénynek, aki ma vele táncol, másnap meg már a bárólányt csókdossa.
Én egyelőre nem hiszem azt, hogy őt most a bosszú vezérelné és vissza akarná adni a kölcsönt Annának azzal, hogy Imre iránta való szerelmét megingatná. De talán a bizalmát igen, ha "véletlenül" rájönne a hadnagy, hogy Anna a paraszttal is kapcsolatot tart....
De majd meglátjuk, mit találtak ki az alkotók az utolsó pár részre.

Ha tippelni kéne, én Sándornak csúnya véget jósolnék, miképpen a szexéhes bárónénak is.
Igy mindkét családnak lesz gyyászolnivalója.
Torzsáék minden bizalma Gyulagyerek felé fordul a jövőt illetően, mig a Rokocsay vagyon nyilván széthullik majd Móric keze alatt, valamikor a jövőben, amikor majd megörökli.
5/10
napraforgó 2020 ápr. 07. - 12:35:43 5/10
(1376/2088)
Én Annáról azt gondolom, hogy maga sem tudja mit akar. Imre tetszett neki, mer kezdetben úgy hitte, hogy ő "mentette meg" a lovasbaleseténél. Később, amikor megtudta, hogy Sándor húzta ki a folyóból, már őrá sem úgy tekintett, mint gaz robbantóra, hanem onnantól ő volt a megmentő.

Imre akkor kezdett megtetszeni neki jobban, amikor az anyja megpróbálta ráerőltetni a gerófot. És onnantól még jobban, amikor a hadnagy párbajozott érte a gaz erőszakoskodóval.

Ezzel párhuzamosaan kialakult benne a vágy a tanulás iránt, hogy orvos lehessen. De nem volt eléggé elkötelezett, mert a geróf által állitott csapda után minden kedve elment tőle. Hogy ne legyen bukott nő, rögvest elfogadta Imre házassági ajánlaatát - már csak azért is, mert ő utána ment, a másik férfi, Sándor meg nem.
De kicsit önző a kiasasszonyka, mert cseppet sem érdekelte,hogy Sándor apját épp készültek fellógatni, ilyenkor egy rendes ember nem futkozhat szoknyák után.

Sándor lelkes szavalása a szabadságról, meg a szárnyalásról, a szülőföldjének, meg a szőlőjüknek a szeretetéről magával ragadta, hisz ő is szeretett volna kiszabadulni a kötöttségekből, a csaaládi és társadalmi nyomásból. De ezek inkább csak olyan kamaszos vágyak, ábrándok voltak, nem hiszem, hogy a társadalmi osztályából kilépve képes lett volna élni, és pláne boldog lenni.

Az intenziv szexuális élmények, amelyekben Sándor részesithette volna, szerintem nem játszottak szerepet Anna életében, lévén, hogy még szűz volt, tehát semminemű gyakorlati tapasztalata nem volt ezirányban.
A báróné, a negyvenes szépasszony sokkal inkább tudta volna méltányolni Sándor ezirányú képességeit, ha közelebbről is ismerte volna.
Kotarbinski 2020 ápr. 07. - 12:31:49
(1375/2088)
Ha neki ez így megfelel, ti. sokkal ígéretesebb szexuális élményt kaphat Söndörtől, akkor sok sikert hozzá. Nekem azért, ha nő lennék, sokkal többre volna igényem, minthogy az állatias ösztöneimet kielégítsem. Megjegyzem, férfiként is voltak egyéb más jellegű igényeim a leendő feleségem iránt. A legfontosabb ezek közül a becsületesség, a tisztesség. Ezek pedig kifejezetten EMBERI vonások, tulajdonságok.
sunflower325 2020 ápr. 07. - 12:12:57 Előzmény napraforgó
(1374/2088)
Teljesen jogos, hogy ahogy halad előre a sorozat, annál ellenszenvesebbek a szereplők.
Nekem a legnagyobb csalódást Katica okozta/okozza. Az utóbbi részekben a hadnagy iránti egyre nyilvánvalóbb lelkesedéséről sem tudom eldönteni, hogy őszintén beleszeret-e, vagy csak visszaakarja adni Annának, amit ő vele tett, azaz csak el akarja csábítani Imrét, hogy ezzel bántsa meg a bárókisasszonyt.
Sándornál pedig a már megszokott forrófejűsége mellett is pozitívumként értékelem, hogy legalább próbálkozik, igyekszik változni, olyan dolgokat akar megtanulni a szerelme miatt, amit egyébként sosem tenne (pl. keringő, ami a gaz labancok tánca). Abban pedig igaza van, hogy Anna őt szereti és legalább már azt kezdi kapizsgálni, hogy változtatnia kell ahhoz, hogy együtt lehessen Annával. Nagyon remélem, hogy ezt az irányt már nem szúrják az alkotók.
Kotarbinski 2020 ápr. 07. - 11:20:08 Előzmény napraforgó
(1373/2088)
Eddig is nagy érdeklődéssel olvastam az elemzéseidet, amihez tényleg csak gratulálni lehet. Ez a mostani is azokhoz hasonló jó elemzés, ami egyúttal az én értékítéletemet is tartalmazza. --- A legnagyobb talány nekem Annácska személyisége, amit szerintem a szerzők igencsak félreformálták. Imrével a szerelmi kapcsolatot ő kezdeményezte, ezért volt Imrének az természetes, hogy párbajban megküzdjön Anna becsületéért a gróffal szemben. Végül is ekkor az életét kockáztatta, amit Anna azzal "hálált" meg, hogy Söndörrel flörtölt. Nem ismerem annyira a női lelket, de nem hiszem, hogy ez náluk megfér egymás mellett. --- Annácska személyiségét az is terheli, hogy Söndör robbantása kapcsán bűnpártoló maradt, ami már Imre bűnüldöző hivatásával sem egyeztethető össze. Vajon hogyan tudott időközben Imre szemébe nézni, akit pedig állítólag szeretett is. A legutóbbi, tehát a tegnapi részben pedig amikor hintázott, akkor is Söndörre gondolt, őt vizionálta, miközben Imre jött hozzá. A hintázás után pedig kezdődik a maszkabál, amelyet kettőjük eljegyzése kedvéért rendeztek meg. Nem lett volna sokkal tisztességesebb az, hogy megmondja: a szerelme megingott Imre vonatkozásában és Söndört szereti? --- Nem gondolom magamról azt, hogy nagyon buta lennék, de én ezeket nem tudom megérteni, egyáltalán mit akartak ezzel mondani a szerzők?
5/10
napraforgó 2020 ápr. 07. - 09:23:02 5/10
(1372/2088)
Igazából minden főszereplő egyre ellenszenvesebb. A báró élvezettel cikizi a feleségét olyan témákkal, ami rosszul esik az asszonynak. A báróné - az előzetes szerint megint Zalán karjában vigasztalódik és bár a férfi a fia lehetne, a közös életről ábrándozik, ráadásul úgy, hogy a férje eltüntetésésről gondolkodik. Talán talál majd megoldást a báró megölésére, maradt még a Baba kotyvalékából...

Anna hintázgat és a szabad szárnyalásról ábrándozik, amiről Söndör dumált neki, közben meg szegény hadnagyot hülyiti.
Sándor - még akár szimpatikus is lehetne, hogy megpróbál megfelelni a szeretett nőnek, azzal, hogy megtanul viselkedni és keringőzni, csak hát nem tudni, mi a fenét akar elérni vele. Ha meg akarná szöktetni Annát, messze kéne vinnie, nem a Torzsa házig, de akkor meg miből élnének? Miből elégitené ki a baronessz igényeit, aki cselédek garmadájához van szokva? Ez a nő sem főzni nem tud, sem mosni, sem takaritani, mosogatni meg pláne. Talán még öltözni sem tud egyedül, frizurát késziteni meg végképp. Mi lenne velük, ha Sándor elvárná, hogy minden asszonyi teendőt lásson el a háztartásban? De Sándor nem gondol át semmit, csak meg akarja kapni a nőt. Hogy mi lesz aztán, azon már nem gondolkodik.

Én Katicát felszabadultnak látom a hadnagy társaságában. Végre talált valakit, akinek nem kell hazudnia (magáról, a származásáról), aki megérti, nem veti meg. Hogy közben Annát akarná a nyakába varrni? hát nem tudom. Én ezt a lányt dacosabbnak látom annál, hogyy ha a baronesszt eltakaritotta az útjából és Sándor visszaa akarna jönni hozzá, hát nem biztos, hogy megbocsátana neki.

Mariskát valahol megértem, hogy kikéri a báró véleményét Zalán nősüléséről, elvégre mégiscsak a fia apja, hát legyen már véleménye a leendő menyéről. Bár az hülyeség, hogy arát keressnek egy olyan férfinak, aki nem akar nősülni.

Rózsaa és Jakab huzakodása nagyon papirizű, abban a korban elképzelhetetlen volt egy zsidó és egy katolikus házassága. A házasságon kivüli szerelmeket, viszonyokat meg nyilván nem reklámozták.

Szinte csak Terka és Mihály kapcsolata reális, hihető, a többiek... Ehhh.
guess.who 2020 ápr. 07. - 08:39:17
(1371/2088)
Amúgy Sándorka miért nem Rozsdával táncol, ha egyszer ott álldogál mellettük?!
Szintén érthetetlen, hogy mit játssza most a ritmustalan hülyegyereket, mikor múltkor a főtéri ünnepségen még profi táncos volt?!

És a báró hogy lehet ennyire indiszkrét, hogy Jozefin előtt mondja el Mariskának a korábban privátin megbeszélt házasítással kapcsolatos ajándékba adandó földterületett?!

A tűbefűzős jelenet viszont nagyon aranyos volt. :) Ahogy a báró és a báróné szópárbajai (és Jozefin ezeket követő grimaszai!!) szintén. :) Őket jól írták meg és nagyon jól sikerült a színészeket is kiválasztani.
guess.who 2020 ápr. 07. - 08:37:21
(1370/2088)
Há' hogy kifaggatta az öreg Torzsa Babát a múltkori támadásról...
5/10
napraforgó 2020 ápr. 07. - 06:37:22 5/10
(1369/2088)
Csak annyi, hogy Baba segit mindenkinek, bárónak, Torzsának, fűnek, fának, bokornak. Vagyis jó ember, válogatás nélkül segit mindenkinek, ha kell pénzért, ha nincs ingyen.
Baba jó fej, én birom a karakterét, csak azt nem, hogy külsőleg hangyányit sem emlékeztet egy cigányasszonyra.