Téma: Bovary Emma

8/10
bodoo89 2017 nov. 19. - 04:56:29 8/10
(2/2)
még néztem volna tovább
7/10
FElepHánt 2014 dec. 07. - 13:25:41 7/10
(1/2)
FeHér ElepHánt Kulturális Ajánló Portál www.toptipp.hu

BOVARY EMMA--- Ördög Tamás---Dollárpapa gyermekei
A kommersz-halálra ítélt Párisi Udvar divatszalonjában a legkockázatosabb monodráma látható. Flaubert hõsnõje élõben mesél magáról, szerelmeirõl, könyveirõl. Nincs dráma, nincs konfliktus, nincs szituáció. Van egy színész, aki képes a figyelmet egy órán keresztül lekötni. Hogyan? Hát ez a rejtély, hiszen csak a szavak, mondatok lehetõségeire hagyatkozhat,
személyiségének szuggesztív hitelessége mégis izgalmas légkört teremt.
Kiss-Végh Emõke maga találta ki a koncepciót, kereste meg a több helyrõl kiegészített textust, elõadóként pedig a legérdektelenebb részletet is a különlegesség varázsköntösébe képes öltöztetni. Mert mi lehet megragadó a kisvárosi átlag-úrinõ napjaiban? A képzelt és valós szeretõk, a felületes olvasmányok? Ám ahogy Flaubert írásmûvészetével, a színésznõ extrém létezésével ad megkerülhetetlen fontosságot a legapróbb mozzanatnak is.
Néha eljátszik egy Walter Scott epizódot, néha saját életébõl idéz párbeszédeket, leginkább köznapi gondolataival foglalkozik. Regiszterváltásai, hangsúlyai, takarékos gesztusai
végig lekötik a figyelmet, magasrendû teljesítményét még a kirívóan felesleges, stílustörõ táncos befejezés sem tudja csökkenteni.
Az Ördög Tamás vezette Dollárpapa gyermekei társulat eddig is a legkisebb létszámmal alkotta meg produkcióit, ez a merész monodráma is meghozza a megérdemelt sikert.