Cafee. 2017 ápr. 03. - 19:43:19
(8451/9141)
Itt a kép, soompiról
K. Judit 2017 ápr. 03. - 16:10:27
(8450/9141)
Persze, hogy nem lesz happyend, meg aztán LG kitalált szereplõ is, szóval annál többet nem tehetnek a forgatókönyvírók, hogy esetleg eltöltetnek velük egy kellemes bár valószínûleg szenvedélymentes délutánt, hogy mégse legyen ennyire plátói az egész. De Saimdang férjnél van (többrõl szó sem lehet), és ennyit is csakis a szerelempárti nézõk kedvéért, végül is õket kell kiszolgálni, õk adják a nézettségi százalékokat :))
Abban viszont biztos vagyok, hogy már DK-ban is sok nõnek eszébe fog jutni, hogy nem lehetne elítélni ezt a szerencsétlen asszonyt egy kis szerelmi románcért, pláne, hogy egész életében csak a kötelességét teljesítette, csaj dolgozott, aztán fiatalon meghalt. Mások hibája (ugye a hülye király, az aljas MC) és nem utolsó sorban a kor merev szabályai miatt sajnos nem lehetett soha boldog, pedig az utókornak milyen sok örömöt szerzett a rendkívül finom ecsetvonásaival....

Még így is csoda, hogy ennyit is ki tudtak hozni Saimdang tulajdonképpen eseménytelen élettörténetébõl, igaz, ha ezzel a filmmel akartak megemlékezni róla és a mûvészetérõl, hozzá kellett tenniük egy kis napjainkban játszódó, ráadásul valamennyire aktuális sztorit is, hozzá kellett képzelniük a múltban egy reménytelenül szerelmes szintén mûvész férfit, és (az igazi helyett) egy léhûtõ, ostoba férjet, akik egymásnak pont az ellentétei lettek. Aztán még az is csoda, hogy ebbõl 30 résznyi történet ki tud kerekedni.

(Jungjong királyt én eddig csak a PÉ-bõl ismertem, de mintha olvastam volna, hogy készül róla és (a most Saimdang szomszédjában lakó) Lady Shin életérõl is egy dráma, ha a király szerepét Lee Jin-wok (Nine) elvállalta volna, biztos belenéztem volna ... )
Cafee. 2017 ápr. 03. - 14:56:16
(8449/9141)
LG állandóan utazgatott, a meghiusult házasság után is 20 évig, aztán most is mászkált valahol külföldön, ahonnan a borsot hozta, talán India környékén vagy a törököknél, igy számára szinte életforma az utazgatás, Toscanaból már vannak felvételek a forgatásról, ott vadul fest fehér ingben és egyedül.
Én sem várok happyendet, inkább azt, hogy hatnak egymásra még a hátralévõ idõben, LG ott zümmög SAimdang körül és mindig megvédi, Saimdang meg minden mással foglalkozik, csak LG-vel nem, /mint a PÉ-ben../ de azért kegyesen elfogadja a segitséget.
K. Judit 2017 ápr. 03. - 13:24:44
(8448/9141)
Ha a kezdõ toszkánai jelenetbõl indulok ki (meg amit a wikirõl tudunk), LG távol van a hazájától, Saimdangról pedig tudjuk, hogy elõször elvonul a hegyekbe, amihez a férje hûtlenségének van köze, aztán pár éven belül meghal fiatalon. LG épp S. portréját festi, nincs túl jó állapotban...
Szóval ebbõl a szempontból szinte teljesen mindegy, mit talál ki a hercegnõ, vagy miben mesterkedik MC.... Egyikük még lehet ugyan okozója LG elutazásának, de azt a poént ellõtték már a kezdõ jelenettel. Úgy értem, akár számûzték, akár önszántából utazgatott a továbbiakban LG, nagyon távol volt, Saimdang halála ellen semmit nem tudott volna tenni, de még a kezét sem tudta volna fogni.

Persze lehet, hogy megint beugrattak, mint az Empress Ki kezdõ jelenetével.
Akkor is azt hittem, a történet legvégét mutatják, ami ugye Nyang császárnévá való kinevezése volt és búcsúja Wangjutól, holott egyáltalán nem ez volt a történet vége, ekkor Togon folyamatos megmérgezésérõl és haláláról még szó se volt. (Pontosabban: tudtuk ugyan, hogy Togont folyamatosan kábítja Kolta, de nem tudtuk, hogy az valójában méreg.) Sajnos ezután még Togon meghalt, szóval kissé becsapva éreztem magam.

Most is megtörténhet, hogy LG-t Saimdang portréjának megfestése után csak hagyják szép csendben festegetni élete végéig, esetleg ápolásra szorul majd és végelgyengülésben hal meg jó sokára. Ha számûzték, nem térhet haza, ha el tud adni festményeket, valahogy eltengõdhet. Ez sem túl vidám vég, de az én szememben mindenképpen jobb annál, mintha Saimdang halála feletti bánatában mondjuk felvágná az ereit Itáliában.
Akárhogy is nézem, a legszimbolikusabban azzal tudnák kifejezni, hogy mennyire hontalan volt, és S. nélkül mennyire magányos ..., ha hajóra szállna, de persze végül sose érne haza. Hiszen LG sehol nem volt otthon Saimdang nélkül, még a saját hazájában sem, hiába keresett megnyugvást bárhol, neki a talajt húzták ki a lába alól azzal, hogy elszakították Saimdangtól. (Ezzel mondjuk be is vallottam, hogy nem számítok a középkori történetben nagy meglepetésre, de azért nem is bánnám ...)
Cafee. 2017 ápr. 03. - 11:33:48
(8447/9141)
Hát gondolom, most jön a király lánya+W áskálódása, talán még a férje és szeretõje is szivni fogják a vérét, LG pedig a japán kalózokkal fog leszámolni, MC is kiszabadul, szinte biztosan, szóval lesz még izgalom, ahhoz nem is elég a maradék 10 epizód.
A jelenben is még eltelik egy kis idõ, mig leleplezik a fotóssal a profot, feltünik a férj /szrintem az elõzetesben mintha a férjét pillantotta volna meg JY/ még lesz harc a galériatulajdonos férj-feleség között is. leleplezik a galériatulaj csalásait, de õszintén szólva, a jelen történet nem különösebben izgat annyra.
K. Judit 2017 ápr. 03. - 10:56:15
(8446/9141)
Valamit még mindenképpen ki fognak találni, mert ahogy a dolgok most állnak, nemsokára akár véget is érhetne a történet. (Kivéve a jelenkori részt.) Nem beszélve arról, hogy ami a tényeket illeti, tudjuk mi fog történni. Csak azt nem tudjuk, hogy az írók fantáziájából még mennyi meglepetésre futja.
Szerintem nem reménykedhetünk abban, hogy a festészeten kívül lehet még valami egyéb közük is egymáshoz, a szerelmük valószínûleg megmarad plátóinak, szóval örökké fog tartani .... :))

A jelenben még variálhatnak egy sort, ott minden a férj életben maradásán, vagy esetleges halálán múlik.
A válásnak nem fognak (nem mernek) reklámot csinálni, szóval ha életben lesz a férj, együtt maradnak. Ha véletlenül meghalt volna, akkor is valamennyi idõnek el kell telnie, hogy egy másik szerelembe bonyolódhasson JY, ráadásul ott van még anyós is - legfeljebb hagynak majd egy kiskaput a nézõnek, hogy reménykedhessen egy boldogabb befejezésben....
Abban biztos vagyok, hogy a korrupt mellékszereplõk bûnhõdni fognak, egyszerûen így kell lennie ....
Cafee. 2017 ápr. 03. - 10:30:32
(8445/9141)
Elõzetesben azt láttam, hogy W. most az elkényeztetett, magát tehetségesnek tartó hercegkisasszony mellett tünik fel.
Kódolva van, hogy a király lánya, mivel visszautasitotta a tanitását, ellenséges lesz SAimdanggal.
Cafee. 2017 ápr. 03. - 10:29:06
(8444/9141)
Aztán ennek az egésznek jól ellentmond, hogy valami kolostorba vonul.
Jótékonykodásának köszönhetõen tul sok vagyont nem halmozott fel, de a gyerekek megélhetnek a papirgyár müködtetésébõl vagy nem tudom, hogy tervezte.

Mindenesetre, ezzel az erõvel elmehetett volna LG-vel is, hogy végre boldog is legyen és a festészetnek is élhessen.
Meglátjuk, mit hoznak ki ebbõl, most sajnálom, hogy nincs több epizód.
K. Judit 2017 ápr. 03. - 09:58:26
(8443/9141)
Láttuk, hogy még ma sem egyszerû a válás. Pár éve ugyan van rá lehetõség (már ennek a most menesztett Park nevû miniszterelnök asszonynak a mûködése alatt született meg a törvény), de a fejekben még mindig nagy, óriási szégyen egy válás a családban. Sõt, klf. filmekbõl láttuk, hogy a nõket kirúg/hat/ják a munkahelyükrõl, a gyerekeit elveszik - ugye az apjuk nevét viselik - a férj családja neveli õket tovább ... szóval el tudom képzelni, hogy az 1500-as években szinte lehetetlen volt egy válás. Legalábbis valami tragédiának kellett történnie, ha egy bíróság mégis úgy döntött, engedélyezi.
Szerintem Saimdangnak eszébe se jutott elválni, hiszen az is a fogadalomhoz tartozik, hogy tûrjön.
(Különben szerintem õ sem tudja, hogy LG intézte el a férj állását. Néha nagyon naiv....)
Cafee. 2017 ápr. 03. - 09:33:28
(8442/9141)
Azt, hogy a mellkasat fogdossa es szenved, annak tudtam be, hogy megtudta, mit muvelt es muvel a ferje, de mivel tudjuk, hogy eleg hamar meghal, lehet, hogy ez mar az elojele a betegsegenek.. Uakkor a jelenben is rogyadozik a ferje halalhire hallatan.

Annyira bosszant a hulye ferje a kapzsi liba szeretojevel, hogy nem is nagyon akarom kielemezni, elmondta egyertelmuen a ferj, miert kell neki ez a kocsmarosno, eleteben eloszor hatarozott a fellepese, nem akarja megszakitani a kapcsolatat a novel, mert az elfogadja ot, s mellette nincs kisebbsegi erzese, ami egyebkent jogos, mert egy senkihazi fereg. Soha semmit nem tett, sem a csaladert, sem Saimdangert, csak a bajt hozta rajuk. A gyerekek is csak szegyelltek magukat miatta, egyetlen egy jelenetben lattuk azt, hogy jatszott a gyerekekkel, de amikor Saimdang elment es rabizta a gyerekeket, elhanyagolta oket. Felelte Saimdan penzet, Saimdang segitsegevel,lett munkaja, a keresetet pedig a kocsmarosnonek adta. Soha nem volt semmilyen felelossegerzete es nem tett azert semmit, hogy Saimdang felnezzen ra. Igy alsagosnak tartom meg azt is, hogy a gyerekeknek szukseguk van ra, eddig ssem foglalkozott veluk, ott rohangal a kicsi a nagyokkal, mellesleg Saimdang sem viszi tulzasba a gondoskodast...
Viszont olvastam a soompin, hogy nem egyszeru ugy a valas a noknek Joseonban, igy fogjuk ra, hogy gyakorlati okai vannak annak, hogy Saimdang nem akar elvalni ettol a hernyotol.