10/10
FElepHánt 2016 jún. 26. - 12:52:57 10/10
(1/1)
FeHér ElepHánt Kulturális Ajánló Portál www.toptipp.hu

EGY FENÉKKEL KÉT LOVAT---Pelsõczy Réka---Orlai---Belvárosi Színház

Goldoni furfangos cselekményvázát Richar Bean hatásosan transzformálta a 60-as évek angol kikötõvárosába, a beszólások szigetországian fádak, de a figurák elevenek, a helyzetkomikum szökõárja pedig igencsak élvezetes.
Dicséretes a kétdimenziós díszlet, hiszen kell a hely a sokmozgásos szituációkhoz. A rendezõ Pelsõczy Réka ismét bizonyítja pompás ritmusérzékét, munkája könnyed, frappáns és hibátlanul célratörõ. Irigylésre méltó húzás a BEKVART zenekar beépítése, Szabó G. Hunor az egyetlen kültag, mivel a saját ember ütõs színpadi jelenléte szétfeszítette volna azt a szûk kis dob-kuckót. Formán Bálint a gitározás és az ének mellett, lenyûgözõ pajeszával az elegáns vendéglõst is játssza, ahogy a többiek is fürgén járnak ki s be, zenészbõl szerepbe váltva. Horváth Szabolcs kétbalkönyökös Bobby, impozáns sisakjában képtelen egy ajtón ütközés nélkül bejönni, a sztentori orgánumú, veszett karizmájú basszer, Keresztény Tamás ügyvédjével nem szeretnénk vádlottként szembekerülni.
Dékány Barnabás võlegényi tehetetlenséggel botladozik a félreértések bozótjában, vágyának tárgya, Rujder Vivien imponáló játékkal rajzolja meg a hamvas butaság portréját. Friedenthal Zoltán szelíd motorosként nagyszerûen énekel, Fodor Annamária végre karakterszerepben mutatja meg karikírozó képességét.
Szédületes tempóban süvít a cselekmény, az ötletek végtelen áradata sem mossa el a történések oksági láncolatát, hahota-orgia közben záporoznak a helyzetkomikum adta parádés jelenetek. Lovas Rozi markáns férfiszerepben brillíroz, szinte sajnáljuk, hogy elõbb-utóbb vissza kell vedlenie tüneményes széplánnyá. Agyafúrt apaként is kitûnõ, de másik alakjában, totálisan leépült pincér-matuzsálemként, Lukáts Andor a nemes bohóckodás teljes arzenálját felvonultatja. Alfie végül is druszaként ElpHy nevünket bitorolja, nem
véletlen!, - pacemakerünk ugyan nincs, de szívünk azonos hevességgel dobog a Belvárosi Színházért!
A Római vakációban hetedhét figurát hozott, most extrém kreativitása az abszolút fõszerepben teljesedik ki. Nagy Dániel Viktor elementáris lendülettel, ezer apró gesztusból építi fel a minden lében kanál, jég hátán is megélõ szolga személyiségét. Elõször csak folyvást éhes, azután egyre nagyobb kanállal már a pénzt habzsolja, könnyedén alkalmazkodik gazdája szeszélyeihez, míg végül lelkileg majdnem ketté hasad. Félelmetes pantomimben, önmagával két alakban birkózva hengergõzik a rivaldán, menekül ki, leskelõdik maga után, a kétfejû inasfenevad skizoid rémlátomása: Színházi Emlékkönyvbe illõ, egyedülálló bravúr!
És hogy énekel!!! Hogy mozog, hogyan táncol, minden pillanata életveszélyes támadás a nevetésgörcsbe rángó hasizmok ellen... Gyönyörûséges színész-alkotótársi munka!!!
Orlai Tibor unikális színháza ismét talált egy minden igényt hatványozottan kielégítõ, fantasztikus energiákkal szórakoztató darabot, amely Pelsõczy Réka rendezésben, a társulat virtuóz összjátékával frenetikus élményt jelent!