8/10
Pjotr Puszta 2022 nov. 11. - 12:25:06 8/10
(75/75)
Fordulatokban bővelkedik, ezért érdekes, leköt (viszonylag hamar, néhány nap alatt végignéztem, ez nem sok sorozatról mondható el), bár párszor erőltetett, meg sántít néhány fordulat, ahogy már korábbi hozzászólásokban felmerült.
(És ez már személyesebb: a főszereplő Sofie Grabol óriásit alakít a Gengszterek fogadójában, bár csak mellékszereplő, mégis nehéz volt elvonatkoztatnom attól a karaktertől... bármennyire is kiváló színésznő, már több filmben, teljesen más szerepekben láttam a gonosz üzletasszonytól a naiváig, mindig a Gengszterek fogadója jut eszembe róla)
grrrr 2021 febr. 25. - 20:48:36
(74/75)
Bocsánat, még egy utolsó gondolat. Esetleg kettő. :)
- Borzasztóan utálom, ha a filmekben a férfiak száját pirosítózzák. Pfúúúúúúúúj
- A megoldásról:

A család barátja, a gyilkos, tudta, hogy a lány el akar szökni. Csak ő, senki más a környezetéből. Ugyan hogyan, honnan tudta meg? A gyilkosság éjszakáján felment a lány után a lakásba. Igen ám, de honnan tudta, hogy oda kell menni? Követte a lányt? Hogyan? A lány bulizott, jött-ment taxival, a férfi meg dolgozott, és a nagybátyjánál is volt valameddig. Aztán ugye, összeverte a lakásban, majd elvitte a házba, ahol megerőszakolta vaginálisan és análisan is, majd gondosan levágta a még élő lány körmeit, és letisztogatta a testet, hogy ne maradjon DNS (ez az első részben hangzott el) Eléggé elképzelhetetlen, legalábbis számomra. Ez az egész, nevetséges. Vagy inkább nagyon is sírni való.


grrrr 2021 febr. 23. - 14:10:41
(73/75)


-A kazánházban vér van. Kié? Mikor került oda? Nem számít, a kazánházakban véres matracok szoktak lenni...
-A lakásban minden véres, pedig nem ott történt az erőszak. Egy kis verekedéstől nem lesz véres a fal, a padló, meg minden.
-A kampányfőnök takarított. Senki nem vett észre semmit, pedig lemosta az ajtót meg a lépcsőt.
-A lakásban sokan megfordultak, mégis csak az áldozat és a polgármester jelölt ujjlenyomatait találták. A kampányfőnök, aki takarított bent volt, körülnézett, vizet vett a lemosáshoz. Nagyon ügyes volt, a saját nyomait eltüntette. A család barátja ugyancsak. Ő innen vitte a lányt a házhoz.
-Előkerül egy drága csizma a lány szekrényéből, de csak egy újabb szemle során. Mit csináltak a házkutatók? Ugyancsak miért nem ők találták meg a földgömbben a leveleket?
-A család barátja mivel közlekedett az idősek otthonába és vissza?
-Mi van a többi áldozattal? Legalább 5 aktát láttam az eltűnt lányokról. Ja, nem lényeges...



Na ennyi gyűlt össze hirtelen. Lenne még, de eluntam. :)
grrrr 2021 febr. 23. - 13:56:07
(72/75)
Annyi dicsérő kritikát és hozzászólást olvastam erről a sorozatról, hogy rászántam magam a megnézésére. Pár éve egyszer már próbálkoztam vele, de az első rész közepénél abbahagytam, mondván, nem nekem való. (Tényleg nem nekem való.) 5 nap alatt néztem meg a 20 részt, ezért is volt feltűnő, hogy mennyi hiba és logikátlanság van benne. Talán heti 1 rész esetén - amikor az előző részre csak nagyjából emlékszik az ember - ezek nem annyira feltűnőek. De lehet, hogy egyszerűen csak figyelni kell és gondolkodni.

A kifejtés spoileres, csak az olvassa, aki látta a sorozatot, vagy kíváncsi egy kritikus véleményre. (is)

Nézzük a hibákat:
Az áldozat: vidám diáklány, akinek titkai vannak. A titkok egy részéről (pl. munka a bárban, viszony valakivel) tud a nagynénje, és egy részéről az apja is, de a nyomozás közepéig hallgatnak, mint a sír. Talán ki se derülne, ha nem lennének a családnak pénzügyi gondjai, és az anya nem értesülne ezekről.
A gyanusítottak: Fontos hiba, hogy mindig csak egy, mintha nem futhatna egy nyomozás több szálon.
- Az osztálytárs fiúk: jöttek, mentek azon az estén, buliztak, aztán előkerül egy video, amin egy aktus látszik a kazánházban. Valaki azt monja, de hát ez nem is Nana. A szál ejtve.
- A szállító: használta a párt autót, rosszul lett, elvesztette a kulcsot. Aztán betör a vak asszonyhoz, megtámadja a nyomozónőt, majd kiugrik az ablakon. Súlyosan megsérül. A szál ejtve.
- A tanár: komoly a gyanú, hogy ő tette, de sehogy nem áll össze a dolog. Mégis kiszivárog, hogy ő a tettes, a lány apja összeveri, kórházba kerül. A szál ejtve.
- A polgármester jelölt: a párt autójával érkezett a lakáshoz (honnan vette a kulcsot?) ahol megírt egy beszédet. Majd elment a hétvégi házához taxival. Az alibije ingatag, de az öngyilkossági szándék kiderülte után elengedik. A szál ejtve.
- A szemüveges pártvezető: egy, a polgármester jelölttel folytatott beszélgetés során azt mondja, "csináltam valami butaságot". Ennek kifejtésére nem kerül sor, ebben a filmben a lényeges részeknél mindig sietnek. A később előkerült biztonsági felvételen látszik, hogy aznap este beszélt a lánnyal és kulcsot adott neki a lakáshoz. Később azt mondja a nyomozónőnek, hogy "túl sokat akart a kis ribanc". Ennek kifejtésére nem kerül sor, mert a másik nyomozó lelövi. A szál ejtve.
- A taxis: elvittem a városházára, megvártam, elvittem a lakáshoz, de nem vártam meg. Gyanúsításra nem kerül sor, a filmben azonban végig úgy viselkedik, mintha tudna valamit.
- A család barátja: végig kedves, segítőkész, igaz barát. Csak semmi gyanú...

Általános hibák:
- A két nyomozó szinte mindig külön utakon jár, alig beszélik meg a részleteket. A nyomozónő előszeretettel megy sötét és veszélyes helyekre egyedül. A nyomozónő gyakran mondja, ha a társa kérdezi, hogy "csak csináld".
- Ki törölt a lány telefonjának híváslistájából egyetlen számot? És miért? A telefon társaságnál hamar ki lehetne deríteni a számot, de nem teszik.
- A nyomozónőt kb. a harmadik részben megvágják a karján. Átvágják a pulóverét. Aztán a film végéig ezt a pulóvert hordja, sértetlenül. (jó, persze, nagyon tetszett a darab, és vett egy tucatot belőle) Amúgy, két hétig ugyanabban a pulcsiban... elég büdi lehetett.
- A nyomozónő bemegy a szemüveges pártvezető házába (?) a telefonját a kocsi műszerfalán hagyja, a pisztolyát meg a kesztyűtartóban. Az autót természetesen nem zárja be.
- A gyakornok szerepe homályos, talán a lakás kulcsait biztosította ő. Fatális véletlen, hogy az után gázolják halálra, hogy a mélygarázsban beszélt a főpolgármesterrel. De nem a garázsban levő - és induló - fehér autóval, hanem a szemüveges pártvezető volt. Honnan tudta vajon, hogy mikor kell gázolni?
- A véres útlevél. A gyilkos annyira balek volt, hogy a ház alagsorában, egy könnyen hozzáférhető helyen dugta el.
- A barát, akivel el akartak utazni. Ugyan, miért nem jelentkezett, hogy tud valamit?
SPOILER FOLYT KÖV...


10/10
Ágota Kiss 2020 aug. 31. - 23:38:10 10/10 Előzmény SarlayKatalin
(71/75)
Ez a sorozat 4 évvel A híd előtt készült. Tehát, az merít ebből jónéhány dolgot...
10/10
zimike 2019 febr. 26. - 23:16:33 10/10 Előzmény oimuka
(70/75)
Teljesen igaz ...ott van a mi régi vörös hasú kossuth százasunk !
10/10
zimike 2019 febr. 26. - 23:14:36 10/10
(69/75)
Szerintem van olyan jó mint A híd .....ha nem jobb !!!
Kihagyhatatlan darab a krimikedvelők kiskedvence !
Kötelező mű annak aki él-hal a krimikért !
Elmondanám ,hogy rekord idő alatt néztem meg az első évad 20 epizódját .
Kb . 5 nap alatt !!
10/10
SarlayKatalin 2019 febr. 06. - 17:23:48 10/10
(68/75)
Meg sem közelíti A híd zsenialitását, pedig láthatóan nagyon tepernek a készítői. Van benne pár színész, aki jól játszik, pl. a rendőrpáros, de nem tudják elvinni a hátukon, főleg nem 20 részre duzzasztva.
petersson8 2018 szept. 18. - 14:36:54 Előzmény Karembeu
(67/75)
"nekem nem jött be annyira" - tehát 1-es?
1/10
mahorka 2016 aug. 17. - 01:20:37 1/10
(66/75)
Tökéletesen egyetértek azokkal, akik unalmasnak, az idõ kitöltésére törekvõnek tartják ez a filmet, amit a Híd izgalmához és folyamatos történéseihez nem hasonlítható. Politikát pedig belevinni eléggé fárasztó. Hosszúak a jelenetek, sótlanok a színészek. És minek ennyi rész?
Olivér Rikárdó Botos 2015 máj. 04. - 22:26:55 Előzmény Karembeu
(65/75)
Szerintem pedig politikai vonal nélkül nem lett volna annyira érdekes ez a sorozat. A Hídnál jobban tetszik de az sem egy másodrangú sorozat. Várom már a 3. évadot és kíváncsi leszek Martin végül kap-e szerepet benne.
Corpus 2015 márc. 30. - 13:59:01 Előzmény oimuka
(64/75)
SPOILER! (...ha a képre nézel.)

Igen. 16-tal alattad. =)

A 9. rész végén meg a fogda falfirkája lehet hazai vonatkozású. (Persze ez véletlen egybeesés is lehet.)
10/10
oimuka 2015 febr. 17. - 09:13:50 10/10
(63/75)
SPOILER!!
Az feltûnt valakinek, hogy az elsõ évad 18. részének 00:05:00 percében, amikor elhangzik, hogy vásárolt devizát és kinyitja a pénztárcát, a mi jó öreg forintunk szerepel?:D Vietnamba akar repülni, de forintot vásárolt:D
1/10
Karembeu 2014 okt. 06. - 23:39:39 1/10
(62/75)
Én a dán filmek szerelmese vagyok, a Hídat nagyon szerettük, ami semmilyen szinten nem volt hatásvadász. Különbözõ emberi tulajdonságokat, érzelmeket és élethelyzeteket mutat be azok legnagyobb mélységében, mindenki motivációját gyönyörûen felépítik. A fõszereplõk egyéniségek, mindenki az élet valós problémáival küzd, a jelenetek 95% életszerû, a nyomozók racionális döntéseket hoznak. Szerintem az "Egy gyilkos ügy" egészen más jellegû, biztos van, akinek ez tetszik jobban, nekem nem jött be annyira.

A politikai vonal felért egy foghúzással, de sajnos sok esetben a nyomozós és családi részek közben is hiányérzetem volt.
kimada 2013 szept. 17. - 21:17:06
(61/75)
Én most néztem végig a dán... elsõ évadot. Nekem is jobban tetszik, mint a mostanában dömpingben ömlõ akciófilm áradat és azok a sorozatok, ahol 40-45 percben van besûrítve egy eset megoldása.

Szerintem nem attól érdekes egy film, hogy percenként lõnek, üldöznek, szexelnek, lõnek, üldöznek, szexelnek...

A Bron (Híd) sorozat is tetszett. Mindkettõnél nagyon vártam a következõ részt.
tanhu 2013 aug. 12. - 00:59:49 Előzmény attmik
(60/75)
Hatalmasat tévedsz,de ez legyen a te bajod.Én személy szerint már többször is megnéztem az összes évadot,és egyetlen kockáját sem találtam unalmasnak,mert pokolian izgalmas végig!A sorozat lassan veszi fel a padlógázas kerosszérialemez kirúgó fordulatot.Addig csak sejtet, ez a sejtetés olyan remek,hogy a nézõt magát is bevonja a nyomozásba ragyogó párbeszédeivel,színészi remekléseivel, a feszültséget végig ott lebegteti a sztori légkörében(hasonló skandi krimi az általad is említett Broen,(Híd)noha ott sokkal "fordulatosabban", hatásvadászabban pörög a cselekmény).Hogy ez a komótos baljós hömpölygés mire jó az Egy Gyilkos Ügy esetében?!Pontosan arra,hogy a cselekményszál minden oldalról úgy legyen megszõve,hogy annyit csavarhassanak rajta hitelesen, erõlködés nélkül, amennyit csak akarnak,és ez meg is történik,csak ki kell érdemelni.Megtiszteli avval a nézõt,hogy gondolkodjon, nyomozzon és összerakja a képet,és nem valami látványos bunyóban vagy lövöldözésben lelhesse örömét.Ez a profizmus pl. erõsen hiányzott a filmen valóban jobb mint könyvben tetovált lányban ami nem egy rossz darab de annyira azért nem kiemelkedõ inkább az amerikai sémának és igénynek való,ám valójában ebben a mûfajban sokkal több és jobb amerikai változat akad lásd pl. John Grisham mûveit.Ami a Forbrydelsenhez egyáltalán nem mérhetõ, ez teljesen más mind hangulatban,mind izgalomban,mind pedig agytornában,az emberi tényezõk leülepedésérõl,kibontásáról nem is beszélve mindebben ez a filmsorozat verhetetlenül egyedülállón izgalmas!Ezt az aprólékos profizmust amerikai sorozatnál ami nem amerikai szemléletes,és hatásvadászelemekkel operáló real krimi kizárólag a drót esetében lehetett látni.
grace08 2013 júl. 16. - 13:11:21 Előzmény falka8
(59/75)
Nem láttam még, de el tudom képzelni milyen jellegtelen lehet. Nem értem miért kell mindig mindent lemásolni.
Ez a sorozat nemcsak a remek sztori, történetvezetés miatt jó, bár az sem elhanyagolható, hanem épp a skandináv stílus adja meg az egyediségét. A színészi játék is kiváló, valahogy az egész film hiteles...
falka8 2013 júl. 14. - 11:31:03 Előzmény grace08
(58/75)
Belenéztem az amerikai változatába, az M1-en megy a Killing címû sorozat. Teljesen nézhetetlen. Sokkal jobb ez a változat. Fõleg a nyomozónõt alakító színésznõ nagyon gyenge.
grace08 2013 jún. 30. - 14:25:43
(57/75)
Nagyszerû sorozat. Ajánlom mindenkinek, aki már unja az egy kaptafára készült helyszínelõ sorozatokat.
Remekül adagolják a feszültséget, szövevényes, egy szálon futó story, de mégis követhetõ. A kissé rideg, nyomasztó, dán atmoszféra pedig megkoronázza az egészet.:)
attmik 2013 jún. 02. - 17:28:48
(56/75)
Nagyon jókat ír róla mindenki, ezért elkezdtük nézni. Az elsõ rész egy kicsit lapos volt, de gondoltuk adunk neki még egy esélyt. A második részben gyakorlatilag egyetlen említésre méltó esemény történt, de azt gondoltuk, ha már ennyit rászántunk nézzük meg a harmadik részt is. Abban konkrétan teljesen megállt a cselekmény, és itt döntöttünk úgy, hogy abbahaggyuk. Amúgy imádjuk a skandináv filmeket, rengeteg jó dolgot csinálnak (Dalok a konyhából, Zöld hentesek, Tetovált lány, A Híd stb), de az utóbbi idõben ez már a második komoly csalódás (az elõzõ a "Hipnotizõr" címû thrillernek csúfolt melodráma volt). Gyakorlatilag az ostoba hollywoody-i cselekményt ötvözik a skandináv látásmóddal, de ez egyszerûen nem mûködik. Értelmes cselekmény nélkül nincs történet, az meg hogy egy krimi 50%-ban arról szól, hogy mindenki nagyon szomorú szerintem nem csak nekem kevés.