9/10
JanoIst77 szept. 30. 01:57:12 9/10
(22/22)
ja, bocs, 7. (bár ez tán fölösleges). Mindennek ellenére ez NEM 1 amcsi film (nem tökéletes tehnikailag és nem könnyed szórakázásra/ tv zombulásra szánták). De nem is az újra divatos felduzzasztott nézhetetlen giccsparádé pártpropaganda.
9/10
JanoIst77 szept. 30. 01:37:30 9/10
(21/22)
1. Ez a film NEM egy "meleg film", NEM "lázadó film", de a homofóboknak és azoknak akik hisznek a jelen törvényekben/szabályokban és azok kiötlőiben, akkor se fog tetszeni.
2. NEM dokumentum film, vannak benne "jó és rosszfiúk", nyilvánvaló, h a rendezőnő nem semleges, manipulál minket, mint minden művészeti alkotás (s az 1. pontra vonatkozóknak ez demagógizálásnak is tünhet) 2b. meg az is, h valós sztorit megspékelte a Holt költők társaságával.
3. Ez a film NEM Fidesz ellenes, bár politikai, amennyire a Holt költők társasága is az, és mert aktuális/valós problémához nyúl, amihez a politikának ritkán nincsen köze.
4. NEM Magyarországon és nem Romániában játszódik/ rájuk vonatkozik. Ez a világ bármely pontján játszódhat és játszódik is. Nap mint nap, a való életben.
5. NEM "tanár történet". Bármilyen hivatásban és szakma közegben/ életközösségbeb ugyanez megtörténhet és meg is történik.
6. (Ha ezek után sem nyilvánvaló) ez NEM egy ROSSZ film. Miért? Hihető amit látunk/hallunk? (tipp: nagyrésze megtörtént). Hihetőek, hihetően viselkednek a szereplők? Hasonlítanak arra amivel mi találkoztunk az életben? Meg tudjuk érteni, h ki miért teszi/ mondja amit, mind2 oldalon? Együtt tudunk érezni/ Tudunk szurkolni valakinek is? Magunkra tudunk-e netán ismerni bárhol ebben a sztoriban? Éreztünk vmit, netán elgondolkodtunk közben?
Off: jó lenne, ha olyan világban élhetnék, ahol ezt a filmet nem értik/ mert nincs az amiről szól.
9/10
JanoIst77 szept. 30. 00:26:56 9/10 Előzmény Ahoj poplacsek
(20/22)
Ha ez a feljajdulás arra vonatkozik, h miért nem olyanok a magyar filmek, mint a Hollywoodi kasszasikerek, sztem tudja a választ.
De azért súgok: Magyaro. egy bruttó 10-13 milkó vevős piacra dolgozó filmgyártás. AEÁ filmipara meg szó szerint A globális piacra (brutó 8-9 milliárd!) + vásárlóerő különbség + a Hollywoodi gázsik tehetség elszívó hatása. A versengés szóba se jöhet.(Nem csak a magyar filmgyártás kínlódik). Csak a piaci rések maradnak vagy a radikális kreativ innováció, érthetően az üzenetes/művész/ fesztivál-filmek, ami rizikós/réteg, meg az aránylag biztos, olcsón kihozható, helyi sztárokra, szitukra alapozó romantikus/vígjátékok.
Hogy a magyar filmgyártás kontra más kis országok filmgyártása az már komolyabb kérdés.
Mi kell egy jó filmgyártáshoz? Sztem kell hozzá a tehetség/felkészültség, ezt meg kell fizetni = támogatás tehetség és nem ideológiai/pártállás alapon!), legyen művészi szándék, vizió, bátorság (hiteles/ jól megformált sztorikhoz), na meg egy befogadó közönség aki elmegy megnézni a filmet (lehetőleg a jót szelektálva). Mindenki döntse el, h ezek közül mi hiányos.
9/10
JanoIst77 szept. 29. 23:39:38 9/10 Előzmény Orlas
(19/22)
Szítják, mert a film ugyanúgy neurotikus pontra tapintott itt is Romániában és ott is Magyarországon, meg egy-egy hasonló botrányból ítélve mindenhol a világon.
9/10
JanoIst77 szept. 29. 23:33:19 9/10 Előzmény nick2005
(18/22)
Csak annyi a román-magyar képzavar titkának nyitja, ha film Erdélyben, azon belül (ha jól láttam az épuületeket) Székelyföldön, Csíkszeredán forgatott magyar-román koprodukció, Erdélyi (Marosvásárhely talán) származású anyaországi rendezővel és pénzzel, és nagyrészt erdélyi színészgárdával, egy szintén erdélyi (Torda) román irodalomtanárnővel megtörtént eset alapján. És mivel itt még éldegélünk úgy kb. egymillióan magyarok, vannak magyar középiskoláink és ott a zászlón és a hivatalos állami irományokon kívül minden magyar.

Azt hogy anyaországiként magatokra ismertek, és hogy ez a történet, itt és most el lett mondva, sajnos nem véletlen műve. De sztem ez még csak nem is közép/kelet-európai történet, vagy tanügyi történet. A világon mindenki kerülhet hasonló helyzetbe, mindenki, hisz majd mindenki kisebb/ nagyobb intézményekben, cégeknél, szóval közösségekben/rendszerekben dolgozik és kerülhet egy olyan helyzetbe ahol jóhírért, imidzsért, profitért, röviden magán- vagy közérdekből, vagy gazdasági, politikai, társadalmi nyomásra a rendszer kivet magából és a fogaskerekek közé lök. És akkor még ott vannak a közösségen belüli viszonyok, konkurencia, féltékenység stb... Fölső és belső nyomásra (egzisztencia/ pozició/ kitaszítottságtól való félelem) a közösség összezár, beáll a nyájszellem és egy esélytelen küzdelem, a megaláztatás/megjuhászkodás vagy a távozás marad kiútnak. A sztoriban és a valóságban is az eredménytelen küzdelem után a tanárnő kilépett a tanügyből.
8/10
Orlas júl. 12. 00:08:20 8/10
(17/22)
A sok gyűlölködő és magyarellenes, valamint magyarországi helyzetre reflektáló, NER-ező figyelmébe ajánlanám, hogy ez egy megtörtént eset alapján készült és NEM Magyarországon, hanem Romániában játszódik és ottani esetet dolgoz fel.
Érdemes lenne utánanézni mielőtt szítják a hangulatot.
Félreértés nem essen, siralmas az itthoni helyzet is, viszont ez a történet nem propaganda film, nem NER-és szemét, hanem egy tragikus sorsú tanárnő története akitől azok fordultak el és hurcoltak meg akiknek ki kellett volna állnia mellette.
1/10
Ahoj poplacsek jún. 29. 20:13:13 1/10
(16/22)
és tényleg elfogyott

a magyar film miért van elátkozva?
Berente Imre jún. 22. 15:43:54 Előzmény pihes
(15/22)
Soha senki sem állított mást: az apa férfi, az anya nő. Az ég kék, a fű zöld. Ettől függetlenül vannak 2 apás és 2 anyás családok is és ez rendben is van. A NER ahhoz is hülye, hogy egy épkézláb szlogent összerakjon.
game4d@gmail.com jún. 21. 19:09:54
(14/22)
sajnos ez unalmas, szájbarágós, izzadságszagú (mint a legtöbb magyar film)
// viszont nézzétek meg azt a filmet, amit a tanárnő említett az órán: “Teljes napfogyatkozás”
6/10
pihes jún. 08. 14:25:31 6/10
(13/22)
Mindig is voltak nem normális dolgok, manapság egyre gyakoribb. És voltak kivételek is, ami itt üzenet.
Ami normális, az apa férfi - az anya nő és ennyi.
Maga a filmnek megvolt a mondanivalója, talán több is, nekem egy jó átlag HAT/TÍZ
1/10
steelprophet jún. 06. 23:03:27 1/10
(12/22)
Igazi undormány Fidesz propaganda film! Román asszisztálással.
9/10
nick2005 ápr. 16. 09:37:04 9/10 Előzmény itsme1
(11/22)
Először én is csodálkoztam, hogy magyar film és nem ismerem a színészeket. Aztán rájöttem, hogy erdélyi színészek játszanak a filmben, sőt a teljes forgatás is Romániában (Erdélyben) volt. Amikor a tanárnő bevásárol, először nem értettem milyen boltban van, mert egyetlen magyar felirat sem volt és egy Magyarországon nem létező üzletben volt. Aztán később rájöttem, hogy román feliratok lehettek. Az iskolában minden magyarul volt kiírva, felírva a táblára, a tanáriban is magyar szöveg volt a táblán, illetve a tanárok nevei magyarul voltak kiírva, de a tábla fölé Románia címere volt kirakva. A számítógépekre, telefonokra minden magyarul volt kiírva, de a telefon románul mondta be, hogy nem kapcsolható. A tárgyalóteremben magyar feliratok szerepeltek. Az iskolán és a végefele a tárgyalás épületén látszott, hogy az EU zászló mellett a kék-sárga-piros román zászló lobog. A tantermek, kórház sem olyan volt, mint a hazaiak.
Egyébként egy kiváló és nagyon aktuális film. Sokat lehetne írni a témáról, de jobb, ha a felnőttek nem szólnak bele, bízzuk a fiatalokra, pontosan úgy kezelik a helyzetet, ahogy a XXI. században kell. Legalábbis ezt tapasztalom a középiskolás gyerekeimen.
8/10
Tibor72 márc. 27. 23:55:43 8/10
(10/22)
Mai magyarországi otatásról egy jó megközelítésű kórkép. Ajánlott mindenkinek megnézni: szülőknek-tanároknak, mert ugye az éremnek két oldala van. A film azzal esik túlzásba, ahogyan kitelesedenek az események a tanárnő körül. A valóságban ennyire azért sosem "durvul" el a helyzet. (Autentikus forrásból tudom, feleségem révén).
10/10
hegyvaribela@gmail.com márc. 26. 05:24:02 10/10
(9/22)
Minden percét imádtam, ugyanakkor nagyon elkeserítő látni a mai Magyar közállapotokat. Egy álszent hazug rendszer, ami mindent is próbál rendszabályozni. Nem hajlandó elfogadni, hogy a világ változik, inkább elnézi,hogy fiatalok tömege hagyja el az országot. Nem is értem ,hogy ebben az országban, ilyen feltételek mellett ki választja a pedagógusi pályát! 🤷‍♂️ Erősen ajánlott a film keresztény konzervatív jobboldaliaknak is! 😃
9/10
itsme1 márc. 22. 07:32:28 9/10
(8/22)
Ezeket a színészeket miért nem láttam eddig? Ezekről a forgatókönyvírókról miért nem hallottam korábban? A rendezőnő honnak került elő? Sürgősen pótolnom kell a lemaradásomat...
9/10
trev márc. 04. 23:01:51 9/10
(7/22)
A film román feliratait (és, gondolom, helyszíneit) elnézve az jutott eszembe, hogy ennél nyilvánvalóbb magyar utalásokkal maga a film aligha készülhetett volna el. Ironikus és szomorú, ha így van. Ennyi deprimált arcot filmben egyszerre régen láttam, és még a diákok is megfélemlítve, de fullba' tolták a zombiüzemmódot. Szinte senki sem merte kimondani, miről is van szó valójában, és aki végül igen, az is pórul járt. A főszereplő tanárnő igaza tudatában, de végtelenül naivan ment bele a rendszer őt bedaráló játszmájába, ráadásul úgy, hogy végig volt választása. Gondolom, a készítők ezzel a húzással az eltökéltséget akarták hangsúlyozni (nem volt muszáj ezt végigcsinálnia, de ő már erkölcsi megfontolásból is kitartott), pedig ütősebb lett volna, ha nincs ez a lehetőség. Mondanám, hogy kicsit szájbarágós, de akinek a szájába kell/kéne rágni, az a kontroll hiányának tudatában, "pedagógus-betegségtől" szenvedve amúgy sem mer kimondani dolgokat. Mélyen egyetértek egy korábbi kommenttel, miszerint ennek a filmnek egy baja van: hogy el kellett készíteni.
Gabó58 febr. 24. 16:33:12
(6/22)
Lehetne a film akár nagyon jó is, de számomra egy propaganda film lett.
10/10
alien1976 febr. 19. 18:30:54 10/10
(5/22)
Megrendítő, elgondolkoztató alkotás. Nagyon megfogott, napok múlva is eszembe jutott. A történet egyszerű, de nagyon jó. De ami a legjobban tetszett az a színésznő alakítása. A mosolygós életvidám tekintet, ami a történet előrehaladtával lassan eltűnik, majd lassan szomorúvá változott üres lett, kihunyt belőle a tűz, a lelkesedés.
10/10
RTM 2023 nov. 19. - 16:48:54 10/10 Előzmény zimzum1111
(4/22)
Csak gyorsan szaladjanak a 18mínuszosok, mert bármelyik pillanatban kikerülhet számukra a tiltótábla 🫤
10/10
Zagpin 2023 nov. 08. - 23:24:38 10/10
(3/22)
Szinte tökéletes korrajz, belesűrítve annyi jellemző részletét a mai oktatásnak, jellemhajlásnak, “összefogásnak” és mindennek amivel diákok, szabadon gondolkodni próbálók találkoznak.
Aki ismeri a mostani helyzetet, annak sztem 10/10