Elfogy a levegő

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar filmdráma, 104 perc, 2022

Értékelés:

30 szavazatból
Szerinted?

Ana (Krasznahorkai Ágnes) irodalmat tanít, diákjaival és kollégáival egyaránt jó a kapcsolata, a gimnázium megbecsült tanára. Az egyik szülő váratlanul feljelenti két XIX. századi francia költő, Arthur Rimbaud és Paul Verlaine életéről szóló film ajánlása miatt, kifogásolva a két férfi közötti testi-lelki kapcsolatot. A tanárnő fellebbezése láncreakciót indít el, amelynek következtében a kollégái és a gimnázium igazgatónője is fokozatosan ellene fordulnak. Az egyre kíméletlenebb, a munkáját ellehetetlenítő eljárás nemcsak Ana egzisztenciáját, de minden emberi kapcsolatát próbára teszi.

A Torontói Nemzetközi Filmfesztivál és a Varsói Nemzetközi Filmfesztivál programjában egyaránt szereplő Elfogy a levegő a Nemzeti Filmintézet Inkubátor programjának köszönhetően valósult meg.
Bemutató dátuma: 2023. november 2. Forgalmazó: Mozinet

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
Tibor72 márc. 27. 23:55:43 8/10
Mai magyarországi otatásról egy jó megközelítésű kórkép. Ajánlott mindenkinek megnézni: szülőknek-tanároknak, mert ugye az éremnek két oldala van. A film azzal esik túlzásba, ahogyan kitelesedenek az események a tanárnő körül. A valóságban ennyire azért sosem "durvul" el a helyzet. (Autentikus forrásból tudom, feleségem révén).
10/10
hegyvaribela@gmail.com márc. 26. 05:24:02 10/10
Minden percét imádtam, ugyanakkor nagyon elkeserítő látni a mai Magyar közállapotokat. Egy álszent hazug rendszer, ami mindent is próbál rendszabályozni. Nem hajlandó elfogadni, hogy a világ változik, inkább elnézi,hogy fiatalok tömege hagyja el az országot. Nem is értem ,hogy ebben az országban, ilyen feltételek mellett ki választja a pedagógusi pályát! 🤷‍♂️ Erősen ajánlott a film keresztény konzervatív jobboldaliaknak is! 😃
9/10
itsme1 márc. 22. 07:32:28 9/10
Ezeket a színészeket miért nem láttam eddig? Ezekről a forgatókönyvírókról miért nem hallottam korábban? A rendezőnő honnak került elő? Sürgősen pótolnom kell a lemaradásomat...
9/10
trev márc. 04. 23:01:51 9/10
A film román feliratait (és, gondolom, helyszíneit) elnézve az jutott eszembe, hogy ennél nyilvánvalóbb magyar utalásokkal maga a film aligha készülhetett volna el. Ironikus és szomorú, ha így van. Ennyi deprimált arcot filmben egyszerre régen láttam, és még a diákok is megfélemlítve, de fullba' tolták a zombiüzemmódot. Szinte senki sem merte kimondani, miről is van szó valójában, és aki végül igen, az is pórul járt. A főszereplő tanárnő igaza tudatában, de végtelenül naivan ment bele a rendszer őt bedaráló játszmájába, ráadásul úgy, hogy végig volt választása. Gondolom, a készítők ezzel a húzással az eltökéltséget akarták hangsúlyozni (nem volt muszáj ezt végigcsinálnia, de ő már erkölcsi megfontolásból is kitartott), pedig ütősebb lett volna, ha nincs ez a lehetőség. Mondanám, hogy kicsit szájbarágós, de akinek a szájába kell/kéne rágni, az a kontroll hiányának tudatában, "pedagógus-betegségtől" szenvedve amúgy sem mer kimondani dolgokat. Mélyen egyetértek egy korábbi kommenttel, miszerint ennek a filmnek egy baja van: hogy el kellett készíteni.
Gabó58 febr. 24. 16:33:12
Lehetne a film akár nagyon jó is, de számomra egy propaganda film lett.
10/10
alien1976 febr. 19. 18:30:54 10/10
Megrendítő, elgondolkoztató alkotás. Nagyon megfogott, napok múlva is eszembe jutott. A történet egyszerű, de nagyon jó. De ami a legjobban tetszett az a színésznő alakítása. A mosolygós életvidám tekintet, ami a történet előrehaladtával lassan eltűnik, majd lassan szomorúvá változott üres lett, kihunyt belőle a tűz, a lelkesedés.
10/10
RTM 2023 nov. 19. - 16:48:54 10/10 Előzmény zimzum1111
Csak gyorsan szaladjanak a 18mínuszosok, mert bármelyik pillanatban kikerülhet számukra a tiltótábla 🫤
10/10
Zagpin 2023 nov. 08. - 23:24:38 10/10
Szinte tökéletes korrajz, belesűrítve annyi jellemző részletét a mai oktatásnak, jellemhajlásnak, “összefogásnak” és mindennek amivel diákok, szabadon gondolkodni próbálók találkoznak.
Aki ismeri a mostani helyzetet, annak sztem 10/10
10/10
Viktorre 2023 nov. 05. - 16:46:32 10/10
Egyszerű történet, gyönyörűen fényképezve, kellemesen nézhető, mégis nagyon sok rétegű, az iskola témán kívül mindenki megtalálja benne a saját filmjét.
zimzum1111 2023 okt. 30. - 10:06:48
Dráma, Horror, pszichotriller, katasztrófafilm, tragédia összeoltva.
Ennek a filmnek egy baja vagy, hogy el kellett készíteni. Azt hiszi az ember, hogy ezen már túl van és akkor tessék, pfff, itt van és elmeséli, hogy jól lássa mindenki.
Hogy biztosan felfogja, átérezze, átgondolja, és talán valamit változtasson.
Egy tiszta tekintet néz a világba és addig játszanak arcvonásai szépsége ellen, hogy megöregítik, kiölnek belőle minden fényt.
Ez a film nagyon elgondolkodtató és csak ennyi akar lenni.
Ezen felül persze olyat szól, hogy szólni nem lehet utána, mert az ember érti, de mégsem bírja felfogni, hogy ilyen létezik. Pedig igen. 18 év alatt a film erősen ajánlott!