Cordelia 2013 máj. 23. - 14:08:36
(517/737)
nem akarok egy végtelen párbeszédet indítani miért is a bigmac-et hoztad fel hasonlatnak, mert biztos mondhattál volna ezerféle más dzsánk ételt, de azért a bigmac védelmében (és mivel szeretek fõzni: ha házi zsömlében van, ha valódi friss húsból van, ha házi majonéz van rajta, azért nem kutya :)
-csengõzoli-- 2013 máj. 23. - 13:31:53
(516/737)
Legtöbben el is fogadjuk,hogy másoknak ez tetszik,csak túlzásokba ne essünk,hogy ez mennyire jó.
Én is szeretem a BigMac-et,de nyilván senkit sem akarnék meggyõzni róla,hogy ez egy minõségi étel :)
gladiolus 2013 máj. 23. - 13:08:01
(515/737)
Igazad is van, sõt, nemcsak hogy hasonlítottak a dán csaj eszközei Alexander Rybakéhoz, hanem nagy valószínûséggel alapozott is ezekre a hasonlóságokra, mert ugyebár ez már egyszer befutó volt.
Dehát én érzek némi szakadékot a két produkció között. Megnéztem egy rövidített változatot az elmúlt tíz év befutói közül, és ez a Rybak féle Fairytale ez számomra klasszisokkal kimagaslott a többi nyertes közül. A fickó kicsit öntelt viselkedését és lütyõ ábrázatát leszámítva jó volt a hangja, és mivel norvég hegedûmûvész családból származik, hát ebbõl kifolyólag hegedülni is nagyon tudott. A dal maga jó kis pörgõs, és különleges hangzású, és ami a legfontosabb, hogy ehhez még hozzájöttek a csodálatos, háttérben munkálkodó akrobatikus táncosfiúk, akiktõl még most is borsózik a fejbõröm a gyönyörûségtõl. Annyira irigylem azokat, akik így tudnak táncolni.
Szóval nem csoda, hogy ezt a dalt 2009-ben ezek az összetevõk úgy felrepítették a csúcsra, hogy csak úgy porzott. Viszont furcsa, hogy valaki ilyen erõs húzó elemeket használ, más meg csak csupán a hangjával és a testével próbál érvényesülni. Szerintem a kettõ nem biztosít azonos esélyeket.

Na örülök, hogy Azerbajdzsán üvegbe zárt lelkét te sem fejtetted meg azonnal, mert én itt kikaptam, hogy a szövegben benne van a lényeg. Okés, csak azzal dolgozni kellett volna, hogy értsem. Jobban örültem volna, ha valaki úgy fejezi ki magát látványelemekkel, hogy azt már a látványból is érteni lehessen.
A szerb molitvát én sem értem, mert ahogyan ott szervezetlenül énekelgetett az a hat darab pingvinruhába öltözött, kiöregedett nõ, az nekem nagyon nem jött be.

Az egész Eurovíziós dalfesztiválban az tetszik nekem a legjobban, hogy sokan a saját nyelvükön énekelnek, és az ember rájön, hogy nagyon sok szép nyelv van Európában, amiket nagyon kellemes hallgatni, és kicsit legalább hangzásában megismerni. Pl. az Észtországi csaj dala, nem volt egy kismagasló, de szép volt, és a nyelv, az észt nyelv az én fülemnek is nagyon kellemes volt. Szerintem a magyar dal is fõként azért kerülhetett a 10. helyre, mert magyarul íródott, és a magyar nyelv szép, egyedi és különleges, és nekem érzlemi okokból a legszebb is.

Ennek a fesztiválnak szerintem megvan az a missziós küldetése, hogy megismertesse, és megszerettesse egymással az európai népeket, mégpedig békés és szeretetteljes keretek között, ahol nem anyázás és korrumpálódás folyik, mint a politikában. Fontos eleme ez a megbékélési, és összetartozási folyamatnak. Nem tudom, meddig fog még létezni az európai egység, mivel már igen komoly repedések vannak rajta, de az Uniónak pont az volt a feladata, hogy ezekbõl a színes, eltérõ kulturális háttérbõl származó kis darabkákból felépüljön valami egység, ami összetart, és képessé teszi Európát az amerikai és egyéb keleti hegemóniák ellensúlyozására. Ezért kellene, hogy legalább ezen a fesztiválon ne a világban uralkodó anglo-amerikai zenei áramlatok uralják a terepet, hanem az európai kultúrák zenéjét ismerjük és szeressük meg.
Aztán persze ez a hozzászólás majd lehet, hogy kirepül a tejútrendszerbe, de ha nem, akkor örülni fogok, hogy ezt leírhattam.
Dnulror 2013 máj. 23. - 12:31:58
(514/737)
Nem veszed észre, hogy én csak kérdezek??? Semmit sem állítottam, csak annyit szeretnék "bebizonyítani", hogy mindez puszta tartalom nélküli közhely-puffogtatás.

Ezzel együtt Te vagy az elsõ, aki válaszolt a konkrét kérdésemre: igen, ALEXRÕL SEM LEHET ELDÖNTENI ITT..., AKÁRCSAK BACHRÓL.

Köszönöm! (komolyan!!:)
aluar 2013 máj. 23. - 12:27:23
(513/737)
Sajnos nem érzed a fajsúly különbséget a kettõ között!
Egyébként Alexrõl sem lenne szabad itt eldönteni,hogy jó vagy rossz,ha már itt tartunk,na de aztán Bachról meg semmiképp sem.
Dnulror 2013 máj. 23. - 12:21:01
(512/737)
"De hogy ki a nagy zeneszerzõ meg ki nem,azt nem te döntöd el,és más sem,aki ide írogat..."

Akkor az Alexrõl miért szabad itt eldönteni vagy akár csak írogatni??
aluar 2013 máj. 23. - 12:18:33
(511/737)
Talán tájékozódj errõl máshol,ne ezen a fórumon.
Esetleg menj el egy könyvtárba,olvass el róla néhány könyvet,abból a pár százból,amit írtak róla,és esetleg hallgasd a zenéjét.
Annyi jogod van,hogy azt mondod:nem tetszik.
De hogy ki a nagy zeneszerzõ meg ki nem,azt nem te döntöd el,és más sem,aki ide írogat,beleérte engem is.
Dnulror 2013 máj. 23. - 12:04:03
(510/737)
"...Bach,aki egyébként a világ egyik vagy talán a legnagyobb zeneszerzõje.
Szerintem senki nem próbálja megokolni,hogy miért..."

Ha senki nem próbálja megokolni, akkor honnan is tudjuk, hogy a világ egyik vagy talán legnagyobb zeneszerzõje???
aluar 2013 máj. 23. - 12:01:19
(509/737)
Igen,sejtettem,hát érdekesek a reakciók,minden irányban.Én általában el tudom fogadni,ha valakinek tetszik valami,amit én utálok hallgatni,vagy legalábbis tudomásul veszem,hogy lehet másféle vélemény is,mint az enyém.
Egyébként zenész vagyok....Háboroghatnék mindenféle szakmai megfontolásokból is,de nagyon rosszul jönne le..Akárcsak Bach....
offtopic
-csengõzoli-- 2013 máj. 23. - 11:46:36
(508/737)
Az illetõ viccbõl hozta fel Bachot, direkt túlzásként.
aluar 2013 máj. 23. - 11:45:38
(507/737)
Ez az összehasonlítgatás J.S.Bach személyével,nagyon-nagyon szerencsétlen és nem állja meg a helyét.
Sem Alex.sem senki más ebbõl a mûfajból nem egy fajsúly vele,úgyhogy kár volt Bach nevét felhozni.
Még nagyobb kár lenne,hogyha egy ilyen volumenû zeneszerzõt meg kellene okolni,akármilyen jelzõvel,hogy vajon mitõl nagy.
Nekem részemrõl nincs nagy bajom Alex dalával,és vele sem,ez egy sajátos stílus és egyéniség,így kell elfogadni,ahogy van.Az elõkelõ helyezése meglepett ugyan,de látszik,hogy nagyon megosztó személyiség,vagy nagyon tetszik,vagy ki nem állhatják.
De azt végképp nem értem,hogy jön ide Bach,aki egyébként a világ egyik vagy talán a legnagyobb zeneszerzõje.
Szerintem senki nem próbálja megokolni,hogy miért...
Mi köze neki vajon ide...
Dnulror 2013 máj. 23. - 11:25:28 Előzmény venasszonyok#nyara
(506/737)
Megkérhetlek, hogy mondj EGYETLEN konkrét okot/jelzõt (ha lehet zeneit, de jó nekem bármilyen is), ami miatt SZERINTED J.S. Bach zenei munkássága elismerésre méltó? (Azon kívül persze, hogy "mindenki szerint az...")
Cordelia 2013 máj. 23. - 08:13:24 Előzmény gladiolus
(505/737)
fura, hogy a dán lány/dán dal gyõzött, semmi különös nem volt benne, az eszközei picit hasonlítottak a norvég (Rybak) orosz fiú eszközeire, aki pár éve hegedült: volt vokál, érdekes táncosok. valaki írta, hogy a tavalyi gyõztes is mezítláb énekelt. aha, ruzsa magditól lopták.

nekem az azerbajdzsáni allegória nem volt ennyire érthetõ, mint neked (kalitkába zárt lélek). azt hittem szándékosan áll a ketrecen, hogy a másik ne jöjjön ki, az meg ott vergõdött:)
muszáj volt a srácnak jó helyezést elérni, az egész azeri kormányt pénzelte a produkciót, csoda, hogy még szabadlábon van :)

például a szerb "molitva", ami pár éve gyõzött sohasem tetszett a pátosz miatt

azt sem értem, hogy szekeres adrien annak idején miért pont szabó lezli dallal indult, amikor a férje írt már neki sokkal jobbat is...
venasszonyok#nyara 2013 máj. 22. - 23:17:48 Előzmény olahmiki1959
(504/737)
Megértetted az idõk szavát. Grandiózus terveidhez sok erõt és kitartást (bocsánat ezt nem kellett volna mondanom, csak nyelvbotlás volt, azonnal elhatárolódom saját magamtól) kívánok. Irigyellek, mert eme nemes misszió következtében rád is átsugárzik valamicske ByeAlex dicsfényébõl.
olahmiki1959 2013 máj. 22. - 22:34:59
(503/737)
"ByeAlex kulturális életünk korszakos egyénisége, akinek a zenemûve csak J.S Bach mûveihez mérhetõ.
A megjelenése pedig olyan, amit minden stylist tanítani fog még 100 év múlva is.
A trottyos nadrágját a Szent Jobb mellett, a kötöttsapkáját a Szentkorona mellett kell elhelyezni, szigorú õrizet mellett.
És gondolom nem titok, hogy megvan a következõ köztársasági elnökünk is. Én más személyt nem tudnék elképzelni ebben a tisztségben. ByeAlex for President!!!!!!!!!!!!!!!!"

Két dolog miatt másoltam be ide az egész hsz-edet, gyakorlatilag változtatás nélkül:
Egyrészt, hogy jelezzem, mennyire egyetértek veled, másrészt, hogy folytatva, és némileg ki is egészítve a felsorolásodat, a többi olvasó is összefüggéseiben láthassa a kettõnk egy hullámhosszon való létét, és felismerhesse a ByeAlex-ben rejlõ, gyakorlatilag végtelen lehetõségek tárházát.

Egyúttal, örömmel közlöm veled, hogy állami megbízásból, a legkomolyabb szponzorok támogatásával, már dolgozom az úgynevezett "ByeAlex projekt"-en, amihez természetesen kérni szeretném a te segítségedet és szakértelmedet is.
A projekt - terveim szerint - többek között tartalmazni fogja Alex hamarosan, könyv alakban megjelenõ életrajzát, amelynek munkacíme egyelõre: "Utam a hátsó udvarból az Eurovíziós Dalfesztivál színpadáig" - és amely Alex küzdelmes gyermekkorát, iskolai tanulmányait, szerelmeit, családi hátterét, életrajzi adatait foglalja magába, zenei karrierjének alakulását követi nyomon a kezdetektõl napjainkig, színes történetekkel, sztorikkal, rengeteg illusztrációval, CD és DVD mellékletekkel, Alex dalainak szövegeivel, a zenekara által játszott mindhárom gitárakkord John McLaughlin által történõ interpretálásában.
A ByeAlex kitûzõk már készülnek, a hatalmas, többszázmilliós darabszámra rúgó külföldi igény miatt a jövõ héten beállítjuk az új gépsort, az exportra szánt, gyapjúból készülõ, úgynevezett "ByeAlex satyesz" sorozatgyártása pedig - komoly gazdasági szakemberek szerint - évekre meg fogja oldani a magyar könnyûipar sanyarú helyzetét, többek között munkát adva az emberek tízezreinek.
Az összes jelentõs étterem, kifõzde és pályaudvari pecsenyesütõ bódé fel fogja venni az étlapjára a "ByeAlex kedvence" nevû ételt, - amit eddig mi, egyszerû halandók "Rántotthús krumplival, és tejfölös ubisalival" néven ismerhettünk, de ami Alex színrelépése óta egészen újszerû, többrétegû jelentõséggel bír.
(Az ezzel kapcsolatos kultúrtörténeti tanulmány készülõben van...)
Talán mondanom sem kell, a "Kedvesem" címû, örökbecsû dal, amely immár a magyar, sõt, a világ zeneirodalmának ékköve, azonnal be fog kerülni az óvodai, és iskolai énekórák tanrendjébe, nagyzenekari feldolgozását John Williams vállalta el, a dal szövegének eredeti, kézzel írott példánya pedig a Központi Antikvárium õszi, nagy aukciójának egyik legfontosabb tétele lesz, kikiáltási ára 2 millió forintról indul, de meg nem erõsített információk szerint a tételre titokban Bill Gates is megbízást adott...
ByeAlex a legközelebbi, aktuális állami ünnepségen természetesen Kossuth díjat fog kapni, - ez egyáltalán nem meglepõ, különösen, mióta Lovasi András is megkapta ezt a valamikor rangosnak számító, azóta azonban teljesen elértéktelenedett díjat, - az "Örökös Tag", és a "Príma Primissima" nevû díjak odaítélésénél pedig senkiben fel sem merült, hogy ezeket ne Alex kapja meg.
A kereskedelmi tévék már most is, - kedves, szerethetõ módon, - versengenek Alex kegyeiért, jobbnál-jobb ajánlatokkal bombázzák, gyakorlatilag a bõség zavarával küzd, tehetségkutató- és szépségversenyek zsûrijébe hívják, fõzõmûsorok, divatbemutatók, valóságshow-k és táncversenyek nézettségét akarják a részvételével növelni.
A "Hófehérke és a hét törpe" címû mesekönyveket ezentúl "Hófehérke és a hét törpe + ByeAlex" címmel fogják kiadni, (a régi példányok sajnos bezúzásra kerülnek, aki tehát megõriz magának egyet-egyet ezekbõl, idõvel hatalmas anyagi haszonra tehet szert.)
A gellérthegyi "Szabadságszobor" helyére - természetesen ugyanakkora méretben - ByeAlex szobra fog kerülni, a szobrot megvilágító reflektorok pedig úgy lesznek beállítva, hogy éjszaka a fehér fénynyalábok pontosan Alex szemüvegének üvegén törjenek meg.
ByeAlex - ahogyan céloztál is rá, - idõvel a történelemkönyvek lapjára mint a nép által szeretett, "A kötöttsapkás köztársasági elnök" fog bekerülni, méltán állítva õt példaképként a jövõ ifjúsága elé.
Így legyen!
gladiolus 2013 máj. 22. - 20:44:14
(502/737)
Oké rendben, nem akartam bántani a srácot, aranyos volt na. Ugyanakkor annyi idõt nem töltöttem ezzel a dallal, hogy le is fordítsam. Viszont azt írtam, hogy volt egy ilyen verzióm, miszerint a lelkérõl lehet szó, mivel elég huzamos ideig tükörkép mozgást csináltak, és ebbõl azért levettem, hogy valószínûleg saját magát jeleníti meg ott belül.
venasszonyok#nyara 2013 máj. 22. - 13:56:54
(501/737)
Szeretnék valami olyat írni (hogy elmondhassam, nem éltem hiába) amit a T. Moderátorok is benne hagynak.
Azt hiszem már sejtem mit kell írnom:
ByeAlex kulturális életünk korszakos egyénisége, akinek a zenemûve csak J.S Bach mûveihez mérhetõ.
A megjelenése pedig olyan, amit minden stylist tanítani fog még 100 év múlva is.
A trottyos nadrágját a Szent Jobb mellett, a kötöttsapkáját a Szentkorona mellett kell elhelyezni, szigorú õrizet mellett.

És gondolom nem titok, hogy megvan a következõ köztársasági elnökünk is. Én más személyt nem tudnék elképzelni ebben a tisztségben. ByeAlex for President!!!!!!!!!!!!!!!!
gladiolus 2013 máj. 22. - 12:46:52
(500/737)
Örülök.
Mivel írtad az Azerbajdzsáni ürgét, és mivel második lett, ezért megnéztem. Elõször átsiklottam rajta, mert elsõ látásra olyannak tûnt, mint aki szétesik a nyálas ömlengéstõl, de akkor meg a félig letólt gatyáját nem értem.

Mentségemül szóljon, hogy korábban csak rövid részletet láttam a produkciójából, és valószínûleg nem volt teljes a kép. Aztán meghallgattam, és végülis nem volt rossz. Szépen átélte, és meggyõzõen adta át.Úgy látszik, még van helye a világban a jól értelmezett és nem ízléstelen köntösbe csomagolt romantikának.

Az üvegbe zárt manus esetét nem értem pontosan, habár érdekes volt, és emlékezetessé tette a dalt.Tudom, hogy nen vagyok elég cizellált, sem elég meditatív, hogy egy ilyen elvont mûvészi kifejezésmód jelentését megfejtsem, dehát ez van. Még nem jutottam el erre a szintre a csekély értelmemmel. :)
Nem tudtam eldönteni, hogy azért símogatja e az üvegbe zárt manus kezét és hátsóját, mert meleg, vagy azért, mert a kalitkában vergõdõ pasas az õ kalitkába zárt lelkének a kivetülése, ami éppen vergõdik. Aztán ki is gyullad, vagy mi?!
Aztán a végén, mikor már odakerült egy csaj is, akkor reméltem, hogy inkább a második, a lelki verzió lehet a valóság. De a mai napig tanácstalanul ülök efelett a kérdés felett, habár más gondjaim is vannak az életben.

Szerinted a dán csaj produkcióját végülis mi emelte ki a többi közül ilyen extatikus magasságba, hogy gyõzzön? Tetszett nekem is, de más produkció is tetszett legalább annyira, és baromi nehéz és szubjektív lehet meghozni egy olyan döntést, hogy a sok nagyon jó közül melyik legyen az a bizonyos The best.
Cordelia 2013 máj. 22. - 09:31:47 Előzmény gladiolus
(499/737)
jó ez a "byealex fesztivál" szöveg :)

most, hogy véget ért az egész, egész más meghallgatni a dalokat. jelenleg azerbajdzsán a kedvencem, minden tetszik benne: az énekes, a fickó az üvegkalitkában, a dán dal meg klassz, az orosz sem olyan tucat.

a mi "sötét lovacskánk" meg hát tényleg nem rossz. a válogatáson valahogy nem tûnt fel, engem is idegesített a sapkája meg a suttogása. aztán felfigyeltem a gitárra és sokadik hallgatásra megtetszett a dal. valaki írta, hogy olyan, mint a szívdobogás. valóban olyan, még valaki írt egy kommentet mexicoból, hogy "very calm" és tényleg, ez a lényege a dalnak, hogy nyugodt, nem kell tüzijáték.
gopocher 2013 máj. 22. - 08:49:29
(498/737)
nekem kedvenceim:Finn,Magyar,Belga,Lett,Dán,Azeri,Litván,Ír,Britt,Német,Orosz,Svájci,Olasz,Fehérorosz,Bulgár,Görög,Izlandi ennyi