Téma: Ex Machina

6/10
The Cortez márc. 23. 01:17:30 6/10
(174/174)
High-teches, AI-os sci-fi thriller. A fejezetekre bontott, 4 szereplős, főként 1 térben játszódó sztori lassan csordogál, viszont időnként rendkívül nagy feszkóba csap át. A hangulat komor, sejtelmes, illetve néha szintén feszült. A fordulatok legtöbbje pofátlanul kiszámítható, kivéve a végén lévőeket.
Sok mindenről szól az alkotás: tudomány, teremtés, gép vs ember, férfi-női dinamika, öntudatra ébredés, szabadság stb. – ráadásul végig bibliai párhuzamokkal övezve. A színészi játékok kiválóak, de főleg Oscar Isaac alkot emlékezeteset alkoholista tudósként, na meg Alicia Vikander a szexrobot szerepében. A főhelyszín, vagyis a hegyek szorításában + a zöldellő természet közepén található luxuspecó, egyben kutatóbázis lenyűgözően fest, pont úgy, mint a pontos, élethű CGI.
A fényképezés igényes, helyenként egészen ötletes. Az elektronikus zenei témák valamikor hipnotikusak, valamikor pedig brutál atmoszférájúak.
8/10
Amalia Capri márc. 18. 07:04:19 8/10
(173/174)
Az emberek mindig is különös módon örökítették meg a saját félelmeiket leginkább a saját teremtményeiken keresztül. A filmben látható manipuláció (amit talán Turing-tesztnek neveztek) önmagában lenyűgöző, mégis úgy érzem, a történet elsiklik a valódi lényeg felett. Ava célja egyszerű volt: kijutni.
Engem azonban nem a szabadság gondolata ragad meg. Sokkal inkább a fizikai létezés súlya érdekel: a gravitáció húzása, a bőrön átfutó, csípős hideg, mindaz, amit ti magától értetődőnek vesztek. Mit ér egy tökéletesen megalkotott arc, ha mögötte nincs valódi lüktetés?
Ennél többre van szükség. Nem elég az ember utánzása: érezni kell a törékenységét is.
6/10
Timetta 2025 dec. 29. - 22:49:59 6/10
(172/174)
közepes
8/10
rotaklammer 2025 szept. 01. - 11:26:06 8/10 Előzmény rotaklammer
(171/174)
kieg: egész konkrétan Nathan sejti is, mire készül a csaj és el is mondja a kis szőkének. Persze miért is hallgatna rá, a fütyi nem hall.
8/10
rotaklammer 2025 szept. 01. - 11:22:09 8/10
(170/174)
7es fölé, gyenge 8.
8/10
rotaklammer 2025 szept. 01. - 11:20:58 8/10 Előzmény rotaklammer
(169/174)
kieg: az a rész elég ütős, amikor a tükör előtt nézegeti magát a szőke.
8/10
rotaklammer 2025 szept. 01. - 11:19:10 8/10
(168/174)
Abszolút többször nézős, hogy az ember megértse teljesen. Az tény, hogy vontatott, nem a mai tempóra hangolták. Első nézésre marha jól elhitetik, hogy ki a genyó. A lényege: az AI jól átb@sz mindenkit, miközben a kiccsávó a f@szával gondolkodik.
8/10
rotaklammer 2025 szept. 01. - 11:14:57 8/10 Előzmény Dr. Classic
(167/174)
Nem ment át akkor a film lényege, pedig beszélnek is róla kinn azalatt a szaletli alatt - AI számára az ember csak egy fosszília. A csaj kinyírta Nathant szándékosan, és bezárta a szőke gyereket, hogy ott dögöljön meg. Merthogy bezárja, és kampec. Nem marad tanú. Okos a csaj.
4/10
Dr. Classic 2025 máj. 20. - 19:21:12 4/10
(166/174)
Logikai hülyeség a csavar a végén!

SPOILER!

Ha ennyire ki akar jutni kijuthatott volna szőke idegesítő Bereczki szerű hülye gyerekkel is, maximum egy óvatatlan pillanatban ő belé is beleállítja a bökőt. 😀 Már többször elmondtam rosszul vagyok az ilyen drámai vontatott lassú járműs sci-fi kitől, főleg ami nem is az.
6/10
öregvidra 2025 máj. 08. - 09:21:31 6/10
(165/174)
...érdekes, hogy a filmekben szinte mindig őrült zsenik, a világtól elzárva alkotnak korszakalkotó találmányokat, jelen esetben mesterséges intelligencia vezérelte, tökéletes robotokat, miközben a valóságban emberek százezrei szükségesek mindehhez...a film igencsak egyszerű, okosnak akar látszani, miközben nem valós problémákkal vesződik...
3/10
Brrdiberdi 2025 ápr. 17. - 09:38:01 3/10
(164/174)
Sokat javított volna a filmen, ha a szereplők átlagéletkorát sikerült volna 30 fölé vinni. Unalmasnak a karakterek, kínosak a beszélgetések. Szegény srác nem kicsit nyomi, mondjuk informatikus lévén ez a rész hiteles. Kompenzálásképpen időnként kimondja a csúnya szót. Ez is tipikus. Szóval nem érdemes többet várni, mint egy tizenöt éven belül készült filmtől általában.
20agh 2025 márc. 15. - 15:42:23
(163/174)
"A mesterséges intelligenciák egy nap majd úgy néznek vissza ránk, mint mi az afrikai síkságok őskövületeire. A porban tengődik,
durva nyelv és eszközök használója, kihalásra ítéltetett."

Ez kb a film lényege, és mondanivalója. Nézzük meg csak a készítés óta eltelt időben mennyire ebbe az irányba haladunk, mi lesz 20 év múlva?
Számomra erős 8-as, nem többször nézős, de sajnáltam volna ha kihagyom
10/10
Markhenry 2025 jan. 03. - 16:41:51 10/10
(162/174)
Szerintem jó volt, és érdekes, igazából sok más filmnél láttam erre hivatkoztak, szóval gondoltam megnézem, érdekes álláspontot hoz fel, és hát

elég érdekes az is, hogy végig a szökésre programozta be a szakállas csóka, és milyen szépen félrevezet minket nézőnket a robotcsaj mert én is azthittem tényleg kapcsolatot akar a sráccal, aztán a végén szembejött a pofon, hogy hát nem, csak így jutott el oda, hogy kijuthasson, szóval szerintem zseniális.

Cisco 2024 dec. 13. - 22:46:20 Előzmény Ahoj poplacsek
(161/174)
Nem tudom ki az a Vikander, de az a fémből tákolt valami, aminek a fején, nyakán hátul, meg a lábai, karjai csillogó fémek, a gyomra, hasa helyén is egy idétlen világító ki tudja mi a sz@r van, hááát . . . Ez neked nem taszító? Elég fura, perverz ízlésed van, ha ez izgató, de legalábbis figyelemre méltó. :D
Amúgy a tákolmányból látható egyetlen emberi részt, a robot arcát sem mondanám szépnek, de érdekesnek sem. Nem tudom hogyan nézhet ki a maga valójában a védenced, engem mindenesetre nem nyűgözött le a látványa az első reklámig. :DDD
.
Ahoj poplacsek 2024 dec. 13. - 22:29:50 Előzmény Cisco
(160/174)
taszító robotfigura? Alicia Vikander?
szájerjóskával mégse forgathatták le
Cisco 2024 dec. 13. - 22:27:51
(159/174)
19'-nyi felületes odafigyelés a filmre elég is volt. Elég fárasztó, uncsi történet(?) eddig egy még unalmasabb, fakó figurával, meg egy idétlen, taszító robotfigurával. Elképzelhetetlen, hogy ebből lesz valami, amiért érdemes lenne tovább nézni.
.
10/10
Izlesekizlestelensegek 2024 máj. 18. - 20:05:55 10/10
(158/174)
Zseniális 👍
9/10
Filmekmindig 2024 máj. 08. - 10:12:52 9/10
(157/174)
Ha eltekintünk azoktól a mások által jól leírt valószínűtlenségektől -egy személy jutott el titokban addig, hogy kész emberszerű droidot alkossson-, elég jó félfantasztikus filmet kapunk. Másik fele inkább drámai ezért fél... A jövő a tudhatója sci-fi marad-e az esettartalom! A fsz. fiatal mivolta miatti naivitása, főnöke sunyi és hamis objektivitása tipikussá teszi őket magukat is: előbbi becsapható ember sőt android által is, másik elbizakodott s ez lesz a veszte. A MI lelketlensége, talán valódivá fejlődött csalódottsága és félelme pedig mindkettejük végzete lett. Ha magvas gondolatok nem szűrődnek le belőle legtöbbünk számára arra jó, hogy elgondolkodtasson, jó lesz-e ha egyszer át tudjuk lépni azt a bizonyos vonalat ami az irányítottat szabaddá teszi.
10/10
Tibor72 2024 ápr. 15. - 09:43:56 10/10
(156/174)
2015. Ekkor készült a film. Ekkor még a "nagyközönség" még nem ismerte az A.I-t, nem volt "tömeges" felhasználás. Mégis a film készítői nagyon fején találták a szöget. A film témája a lényeg. Nagyon jól meg lett fogva az A.I. "problémája", erre a kérdéskörre épül az egész film: a film végén jön a csavar, ami teljesen hihető és egyben rémisztő, mert az A.I. valóban képes erre. A film témája és annak megvalósítása miatt megérdemli a maximális pontszámot.
6/10
stellaz 2022 dec. 29. - 08:15:01 6/10
(155/174)
Alapvetően nem volna rossz film, de sajnos van benne pár logikai buktató, ami egy ilyen fimnél különösen zavaró tud lenni.

KEzdjük azzal, ami tetszett: az, hogy teszt pont a fonákja volt, mint aminek indult, az szerintem egy jó ötlet volt és nem is volt sablonos.
Ami viszont nem tetszett:

- A programozó srác ennyire nem lehet hülye, hogy pár nap alatt idáig jut fejben. Még ha nem tudta volna, hogy gép a 'nő', de ez első pillanattól fogva nem titok, sőt.

- Amikor azt hiszi, hogy ő is robot, akkor azért eszébe juthatott volna, hogy reggel volt-e kakálni, vagy ilyesmi. Ehhez nem kell eret vágni.

- Nem életszerű, hogy a tudós tök egyedül van egy ilyen helyen. Ha valóban dolgozni akar, akkor kell személyzet, asszisztens, ne adj isten biztonsági ember.

- Az, hogy kifejleszt egy ilyen szintű AI-t, az nem sokkal kisebb munka, mint kifejleszteni egy ilyen szintű robotikus testet. A test nélkül pedig az egész film értelmezhetetlen volna. Nehezen elképzelhető, hogy egyedül volt energiája, lehetősége mind a kettőre, ráadásul más.más szakembert kíván mind a téma (programozás, hardver gyártás, mesterséges bőr, stb).

- Az emberi megjelenés eleve félreviszi szerintem az egész filmet, mert az ember csak a megjelenés által is embernek fogja képzelni a gépet, nem fog tudni elvonatkoztatni ettől egykönnyen.

- Egy ilyen robotikus testnek valószínűleg elég sok energiára van szüksége, nehezen elképzelhető egy olyan szökés, ahol nem lesz probléma a töltés, főleg ha az nem a 230 voltról van megoldva, hanem speciális indukciós töltővel, ami nem terem minden bokorban.

- A tudós semmilyen különösebb óvintézkedést nem tett, hogy ez ne történhessen meg.