Téma: Fekete pont

5/10
sexykex febr. 10. 09:44:39 5/10
(74/74)
A tanári szoba vagy inkább tanári kar egy különleges intézmény. Amikor én voltam kisiskolás már akkor is az volt és alig változott, miközben a lányom vagy akár az unokám lett 6 éves. Szerintem nem véletlenül, hiszen a közoktatás finanszírozási és irányítási rendszerében mind a mai napig szocializmus van.
Ami változott, az a gyerekek háttere, nevezzük szülői karnak. A 60-as évek elején ez a kar elég szegényes volt és tisztelettudó. A rendszerváltás előtt és közben sokkal kevésbé volt homogén. Megjelentek a szélhámosok, egyesek kinyihelődztek (megtollasodtak), de többségben voltak a maradiak. A maiakat láthattuk a filmben.
Mindenki tudja, hogy a közoktatás több sebből vérzik. Ezért született ez a film, de be kell vallanom talán jobban unatkoztam nézése közben, mint Palkó az iskolában. Ráadásul problémákat láttam csupán, megoldásokat nem. (Pl. érdekes volt a kezdő pedagógus kísérleti oktatása, de valamilyen egységes követelményrendszernek mégiscsak lennie kell. A kormány béremeléssel kívánja megoldani a gondokat, mint az orvosoknál. Csakhogy az egészségügy azóta még rosszabb lett, hiszen először az intézmények reális finanszírozását kellett volna megoldani. Lehet, ez vár az oktatásra is?)
accelera febr. 09. 19:52:29
(73/74)
Most jutottam odáig, hogy megnézzem a filmet. Ezenkívül olvastam kritikákat mindkét oldalról ( pár napja a mandiner-en is jelent meg egy). Azt kell mondjam, megint kettő közt az igazság. Túlzásnak érzem a jeleneteket. Mióta én tanítok (15 éve), azóta nagyon sokat változtak a dolgok. Igen, még mindig rettenetesen sok a probléma (és ezek megoldását egyfelől a tanárképzésnél kellene kezdeni, mert az is rettentő elavult). De a tanárok nagy része nagyon próbál alkalmazkodni a változó világhoz, a gyerekek irgalmatlanul magas igényszintjéhez és persze hatalmas öntudatukhoz. Hiszen kis koruk óta arra nevelik őket, hogy minden körülöttük forog.
Az évnyitók, évzárók már rég nem ilyenek a legtöbb helyen. Az viszont jogos, hogy akár le is ülhetnének, ha elfáradtak.
De azért azt nonsense-nek tartom, hogy a kissrác trágár szlogent ír, meg a tanár háromszori kérése után is tovább dumál, és továbbra is őt kell sajnàlni?
Az tény és való, hogy a gyerekek lelki világával többet kellene törődni. De ez a szülőkön is múlik.
Egy közösség pedig nem tud szabályok nélkül működni. Persze értelmes szabályok kellenek. De a gyerekeknek korlátokat kell szabni, különben bizonytalanná válnak.

Ez a film azok szerint 10/10, akik gondolkodás nélkül Orbán-kritikát akarnak belelátni, és habzó szájjal küldeni a fenébe.
Aki objektíven próbálja nézni, azt láthatja, hogy vannak benne fontos kérdések, megoldani való problémák, de azt is tudja, hogy ez nem egészen így működik.
( Még annyi, hogy a mandiner-es cikkíró szerint már szinte nincsenek is ilyen lepukkant iskolák...hajjajj, dehogynem!)
3/10
Independence Man febr. 08. 23:19:49 3/10
(72/74)
Megnèztük/vègigszenvedtük a csalàddal!
A kommentek alapjàn sokkal jobbra szàmìtottunk.Nagyon gyenge film mèg a magyar filmek között is.Gyenge szìnèszek,unalmas ès lassù pàrbeszèdek.Az osztàlyfőnök alig bìrja kifejezni magàt.Tele klisès szituàciòkkal amiket annyira tùltoltak,hogy lènyegèt veszti közben a film mondanivalòja.Ràadàsul 70-80 perc untig elèg lett volna.
Pedig nàlunk jobban kevès ember ùtàlhatja ezt a rendszert maffiàstùl-bìrkàstùl,de ez most nagyon nem jött àt.Talàn a '80-as èvekben jobban helytàllt volna,de a mostani vilàg azèrt nem ilyen debil.
Jàrunk mi is szülőire (4. ès 5. osztàly), van sok kretèn szülő,de azèrt nem ennyire ès nem ilyen arànyba!
Elment 2 òra a semmire az èletünkből!
5/10
Rábi Rab febr. 08. 23:08:58 5/10
(71/74)
Idegesítő egy film, végig se bírtam nézni. Neveletlen, nagyszájú gyerekeket mutat be úgy, mintha minden gyerek ilyen lenne, és ez lenne a normális.
1/10
kkhh1122 febr. 08. 22:28:40 1/10
(70/74)
Ez borzalmas volt... őszintén képtelen vagyok felfogni hogy egy ilyen brutálisan kegyetlen szellemi kútmérgezéssel hogyan lehet beszennyezni a mozivásznakat és szabadlábon maradni.
A film eredetileg egy fontos problémát dolgoz fel, igen. Kétségtelen, hogy a közoktatásnak sok súlyos nehézsége van, amiken javítani kéne. Tulajdonképpen itt ez kerül bemutatásra, de konkrétan elképesztően silány minőségben.
Igen, nagyon sikerült nekik a nyomasztó hangulat, de milyen áron? 10 percen keresztül mentek egyes jelenetek, amiket 2 perc alatt teljesen jól be lehetett volna mutatni. A hangmérnököt szerintem börtönbe kéne zárni... feliratok nélkül érthetetlen volt a beszéd (főleg a film elején) a zene pedig dobhártyaszaggató erősségűre sikeredett. És a problémát ugyan sikerült bemutatni, de megoldáson persze még véletlenül se gondolkodtak el. Megkérdezném, hogy ennek így mi értelme volt? Mégis ki az, akinek a figyelmét fel kell hívni arra, hogy súlyos problémák vannak a közoktatással?? Van, aki ezt nem tudta...?
Története a filmnek konkrétan nincsen. Forgatókönyvet nem sikerült írni, egy alapötlet van

egy gyereket kiközösítenek az iskolában

. de nem történik semmi. Nincs progresszió, csak mennek fél órán keresztül a jelenetek a mindenki által jól ismert magyar iskolák berendezkedéséről, stb. De ez most tulajdonképpen miről akart szólni? Mi a tanulság? Mi újat tudtunk meg a filmből? És ha még legalább realisztikus lenne, de komolyan,

a tanár szól hogy egy másik tanár megvert egy gyereket és erre őt közösítik ki...???

Ilyen egyszerűen nem létezik, legalábbis nem ma. Ez úgy marhaság ahogy van.
És amit még kevésbé értek: ez kinek tetszett? Hogyan lehet egy ilyen katasztrofálisan összegányolt, történet és tanulság nélküli, figyelmet semmi újra fel nem hívó, unalmas, erőltetett "filmnek" 7,2-es értékelése? Annyi jó film van, ami társadalmi problémákra mutat rá (pl. Na és mi van Tomival? csak hogy kortárs low-budget magyar filmet hozzunk fel) ami nézhető, nincs (ennyire) túltolva minden jelenet és legalább bemutat valami újat.
Nagyon felháborító, hogy egy ilyen videóköteget 2024-ben képernyőképesnek nevezünk.
Ui.: a színészek jók voltak. Ha egy normális filmben játszanak, nagyot fognak menni.
10/10
andru1@freestart.hu febr. 07. 03:42:19 10/10 Előzmény Davidson91
(69/74)
Sajnos, főiskolákon, egyetemeken is hasonlóan viselkednek egyes tanárok, tanulmányi előadók. Tisztelet a kivételnek. A technikai felszereltség is nagyjából hasonló színvonal, pedig kemény pénzeket fizetünk ki félévente a költségtérítéses képzéseken. A hallgatók is ki vannak szolgáltatva az oktatók kényének, kedvének, bosszújának. Ha egy felnőtt nem tudja, vagy nem meri megvédeni magát, akkor egy kis gyerek hogyan tudná. Megengedhetetlen, ami a mai napig az oktatásban folyik Magyarországon. Nagyon szíven ütött ez a film.
6/10
pihes febr. 06. 14:46:36 6/10
(68/74)
Nem egyszerű az élet a gyerekek, és egy felnőtt szempontjából sem HAT/TÍZ
5/10
Ronaldo febr. 05. 08:59:31 5/10
(67/74)
Nekem alapvetően csalódás a film. Az egész egy didaktikus nosztalgia, még akkor is ha a jelenben játszódik.
Az alkotás ezekre a hót egyszerű pármondatos, főleg facebookon hasító irományokra emlékeztet ("ha te a 80-as években születtél, akkor jó évjárat vagy..."), amelyek arról szólnak, hogy minden mondatukkal felidéznek egy tipikus közös élményt. Meggyőződésem, hogy ezeknek a "tipikus közös élményeknek" a felismerése teszi népszerűvé a filmet, de nekem akkor is hiányzik a normális forgatókönyv! Így az egész nem volt más mint hatásvadász közhelypanelek egymás után pakolgatása, azok harmatgyenge és nevetségesen túlzó szálakkal összefűzése (Palkó látványos traumatizálódása).
Mellesleg az egy dolog, hogy én felismertem ezeket a paneleket. A 80-as 90-es években ugyanezeket átéltem, de erősen szkeptikus vagyok azzal kapcsolatban, hogy a 2020-as években még mindig ilyen mértékben(!) tartana ez a karót nyelt, begyepesedett, poroszos mentalitás. Van iskolás korú gyerekem, és még csak nem is valami elit iskolába jár - szóval tudom miről beszélek.
8/10
orekka febr. 03. 11:34:19 8/10
(66/74)
Kifejezetten jó film. Külföldön élőként is még emlékszem a saját és gyerekeim példáján keresztül azokra a szituációkra, amelyeket a film nyilván egy kicsit sztereotipizálva, felerősítve közöl. Én pont a lassúságát és a mély csöndet imádtam benne, mert ezek a folyamatok az életben is pont így zajlanak.
Gondolom nem egy nagyköltségvetésű film, de a mind tanári oldalon, mind szülőin, mind a gyerekek részéről hitelesek az alakítások.
10/10
Cl@udi@ febr. 02. 21:50:36 10/10
(65/74)
Sajnos ez a valóság…
10/10
offtopic
Ahoj poplacsek febr. 02. 21:44:59 10/10 Előzmény Davidson91
(64/74)
baszki, semmit se értettél meg a filmből, és még fitogtatod is
5/10
Davidson91 febr. 02. 21:03:36 5/10
(63/74)
Ezt a filmet nem szabad dokumentumfilmként értelmezni a mai oktatási rendszerről. Van sok hibája, és sokszor elmaradott az oktatás. De ami a filmben van azt nem lehet általánosítani, mert pedagógiailag nem itt tartunk a legtöbb helyen az én tapasztalatom alapján. 2 diplomás 9 éve tanító vidéki pedagógusként írom.
Neymar919 febr. 02. 17:23:01
(62/74)
A tanév ünnepélyes megnyitóján ájuldozó gyerekek és véget nem érő beszédek. A menza jellegzetes illata, amely keveredik a finom főzetek és a hipoallergén felmosószer aromájával. A tízéves Palkó (Mátis Pál), aki Berlinből költözött haza, ámulva figyeli egy átlagos magyar iskola mindennapjait. Csak Juci néni (Mészöly Anna), a pályakezdő tanárnő érti meg igazán, aki szintén az intézményi rendszer áldozata, mely beragadt a gondnoki kultúrába. A groteszkbe hajló és Örkényi hagyományokat őrző Fekete pont több hazai producer együttműködésével valósult meg.

Érdekes módon ez a történet párhuzamba állítható a GTA San Andreas iOS és iPhone verziójával, ahol a főszereplő, CJ, hasonlóan idegenként tér vissza régi környezetébe, Los Santosba. Akárcsak Palkó, CJ is próbál alkalmazkodni egy elidegenedett rendszerhez, miközben saját helyét keresi a zűrzavaros társadalmi struktúrában. Ha szereted az ilyen izgalmas felfedezéseket, mindenképp próbáld ki GTA San Andreas iOS-re és iPhone-ra (https://gtasaapkpro.com/gta-san-andreas-for-ios) készült változatát, ahol te is átélheted ezt az egyedi kalandot.
10/10
varicokele febr. 01. 19:39:02 10/10 Előzmény Ahoj poplacsek
(61/74)
Ok, igazad van.
10/10
offtopic
Ahoj poplacsek febr. 01. 19:27:01 10/10 Előzmény varicokele
(60/74)
jahh, háttal

vagy csak nem látjuk ezt egyformán
10/10
varicokele febr. 01. 19:09:13 10/10 Előzmény Ahoj poplacsek
(59/74)
Ha szerinted nincs aktuálpolitika a mondanivalók közt, akkor te vagy nem ezt a filmet nézted, vagy háttal ültél.
10/10
Ahoj poplacsek febr. 01. 10:18:21 10/10
(58/74)
Ez egy nagyon erős, elgondolkodtató film. A társadalmunkról szól egy iskolai történeten keresztül. Sokan aktuálpolitikára fordítják le - nos, ők szart se értettek meg az egészből.
10/10
Zsuzs11111 jan. 22. 22:50:35 10/10
(57/74)
A legjobb magyar film, amit az utóbbi években láttam. Borzasztó szomorú és nyomasztó, mégis lehetett rajta nevetni. A gyerekkoromban is hasonló lehetett, de hogy nem fejlődött semmit azóta a magyar iskolarendszer, sőt - az elszomorító. Jó színészek, csodás képek. Élmény volt.
10/10
trev jan. 20. 00:50:54 10/10
(56/74)
Házmesterország házmester-felfogású megalkuvó pedagógusai házmester-utódokat nevelnek, ahol mindenki önmaguk és egymás áldozatai. A gyerekekben még van némi őszinte értetlenkedés és tiltakozás az egyáltalán nem gyerek- és emberbarát környezet ellen, de a rendszer mindent megtesz azért, hogy ezt kiirtsa. Sajnos sikerrel, ahogy ez a Palkó homokba rajzolt körére adott reakciókból kiderül például. Az ablakos jelenetek zseniálisak (szét/kiesik magától, majd kiderül, hogy csak az egész blokkot lehet cserélni, a sérült részt nem, tehát inkább nem történik semmi, majd német nyelvű oktatóvideó alapján próbálnak kezdeni vele valamit - elképesztően jól bemutatott kíméletlen társadalomkritika egy olyan országról, amiben megpróbálták utánozni a liberális nyugatot, de mivel nem értik, így garantált a bukás, de sebaj, majd azt kell mondani, hogy a liberális a rossz), pont amilyen beszédesek a gesztenyefa kivágásának záróképsorai: felmászik rá a gyerek, de isten őrizz, hogy próbáljuk megérteni a jelentését, inkább ki kell vágni a fát. A viccet juttatta mindez eszembe, amiben magyarok üstje mellé a pokolban azért nem kell őrt álló ördög, mert a magyarok egymást húzzák vissza, ha valaki megpróbál kimászni. A film első óráját annak ellenére röhögtem végig kínomban, hogy sehol nem éreztem a karikírozott ábrázolást valóságtól elrugaszkodott túlzásnak. E nélkül is 10 pontos a film, de ez önmagában is garantálja az értékelést. A második órában már csak a fejemet fogtam. A tanulság itt is annyi egyelőre, hogy megszoksz, vagy megszöksz.
6/10
GiGa2 jan. 18. 21:41:09 6/10
(55/74)
Tetszett, hogy milyen ügyesen mutatta be a problémás tankerület, tanárok, szülők és gyerekek kapcsolatát, de számos ziccert kihagyott, pedig még lett volna mit mutatni szerintem. Például érdekes lett volna még a jobb jegyért fenyegetőző szülőket, a tanárok "az előző tankönyv jobb volt" és engem ne vizsgáztassanak hozzáállását, az agresszíven rosszindulatú gyerekeket, a gyerekek kedvence tanárt, a 2024-ben megtartott informatika órák mélységeit, a (minden tantárgyból) nagyon drága különórák nélkül boldogulni képtelen gyerekeket, a felvételin/érettségin kapott szellemes feladatokat, az általános iskolában érzékenyítő "felvilágosítást" bemutatni, hogy csak pár érdekességet említsek.