offtopic
Nagy1A 2013 szept. 30. - 10:18:22 Előzmény Shaba
(4/4)
A cím - White Man's Burden -, Rudyard Kipling ( Dzsungel Könyve - Maugli, Balu, Sir Kán, Bagira és a többiek ) 1899 -ben megjelent versének a címe, amiben az amerikaiaknak a filippinókkal való rasszista viszonyát énekli meg, aminek nyomán egy Eric Burdon nevû Úr, aki a Felkelõ nap házát is elkövette anno decibel, 1970-1-ben megjelentetett egy Black Man's Burdon címû dupla albumot, amibõl mem csak az derül ki, hogy Burdon egy eszméletlen jó énekes, zeneszerzõ, hanem az is, hogy annak idején,a kissrácok nem a PC-ket és az okostelefonjaikat b@sztatták, hanem olvastak!!
Tibag05 2012 szept. 14. - 16:49:52 Előzmény Shaba
(3/4)
"végkielégítés megfizetésére kényszeríti...."

AZ NEM JÁR HA KIRÚGNAK??
vitkovits 2012 márc. 12. - 21:04:26 Előzmény Shaba
(2/4)
Értem: a Majmok bolygója római öt. (inkább azt nézem, ha lesz!)
Shaba 2011 febr. 08. - 22:09:33
(1/4)
A filmösszefoglaló kissé megtévesztõ, mivel kivételes helyzetet ír le – tartalomként, holott nem a szituáció az, ami extrém itt – mármint Travolta megtorló akciója elszenvedett sérelméért –, hanem az alapötlet, amit filmre vittek. Ez a film Fekete Amerika címmel jött ki DVD-n, nem véletlenül: inverzbe fordítja az amerikai társadalmi valós tagolódást, és a feketéket teszi meg kiváltságosoknak: õk élnek villanegyedekben, õk alkotják a politikai és gazdasági elitet, õk adják az erõszakszervezetek személyi állományának túlnyomó többségét. A fehérek aprópénzért gályáznak a feketék üzemeiben, gettókban tanyáznak, miközben minden lehetséges megkülönböztetésben, szívatásban és megalázásban részük van. Olyan kiszolgáltatottak, amilyennek eddig csak a feketéket láthattuk.

A filmbeli történet ezért rendhagyó. Maga a mozi nem dob valami nagyot, de már maga a felvetés alaphangon mellbevágó: hogy elképzelhetõ ám ez az egész fordítva is. És aki alul van, aki a piramis alján tenyészik, ha fekete, ha fehér, mindenképpen a rövidebbet húzza. Ami a Crash-ben mindennapos, megszokott keserveket tár elénk, az itt kibillenti egyensúlyi helyzetébõl a megöröklött világképet: a fekete az elnyomó faj, és a fehér a kiszolgáltatott. És a vesztes is, természetesen.