bencimackó 2014 febr. 12. - 22:24:42
(732/772)
Pocsék egy film,elképesztõ giccses,ráadásul hatásvadász,és néhol elképesztõen buta is.Ha Danny Boyle akkor inkább a Trainspotting vagy a Sekély sírhant ezredszerre is,de nem ez a fos.Eleve a falra mászok az indiai zenétõl,itt még azt is az arcomba tolják.Persze ez csak egy vélemény,de szerintem pont olyan film,amit kizárólag a oscar díj megnyerésére készítettek(a bevételen túl) nem igazán tudnék erényeket felsorolni,esetleg a képi világot.
7/10
naneee 2013 aug. 17. - 19:11:22 7/10
(731/772)
Örülök, hogy láttam ezt a filmet. Mondanám, hogy szép történet, de ugye azért nem teljesen az. Teljesen mást vártam/hittem errõl a filmrõl, de nem baj. Lekötött.
szmarci8 2013 máj. 31. - 18:40:50
(730/772)
ahogy te is
olahmiki1959 2013 febr. 18. - 04:05:52 Előzmény Kaktuszné
(729/772)
"Leszel szíves használni, az offtopic gombot mostantól, ha a GETTÓMILLIOMOSTÓL eltérsz!"

Fityiszt!
10/10
offtopic
Kaktuszné 2013 febr. 03. - 17:01:56 10/10 Előzmény olahmiki1959
(728/772)
Leszel szíves használni, az offtopic gombot mostantól, ha a GETTÓMILLIOMOSTÓL eltérsz!

Köszönettel a fórum többi résztvevõje!
offtopic
jani-wan 2013 febr. 02. - 11:58:28
(727/772)
Amit írtál indoklásképp, az úgy is van. Nincs is abban hiba.
De nem is ott a lényeg.
Mivel mindenkinek más az ingerküszöbe, így határeseteknél mindkét irányba billenhet az ítélet személytõl függõen.
Én úgy vagyok vele, hogy kifejezetten keresem azt, hogy mi miatt értékelhetem le az adott filmet, mert a maximális az legyen is maximális, és ha találok bármit, illetve nem is találok semmit, de ha a többi filmmel összevetem amelyek már átmentek, és nem találom egy szintnek, akkor könyörtelenül kihullanak.
És azért a 9-es sem rossz :)

Igen, Rutger Hauer ebben a filmben tört ki, és felsoroltakon túl még van két filmje ami nekem tetszett. A Vakvégzet, és az Õrült Stone, avagy 2008 a patkány éve.

Nekem a Félelem bére, amit említettél, annyira nem jött be. Jó film, de valahogy kevés. És nem azért mert régi, vagy fekete-fehér, mivel van ilyan amelyik tetszik, mint pl. a Van aki forrón szereti, vagy Mr. Smith Washingtonba megy stb...

A párbaj (Duel) jó kis film, de még nem a maximum. Viszont jó alap volt Spielbergnek a Cápához (Jaws), ahol ugyanez az alapkoncepció kiteljesedik.
Azért ne feledjük hogy Spielberg a Duel után rendezett egy Cápát, egy E.T.-t és egy Elveszett frigyládát is :)
És mind a három 10-es, még az én kõkemény megítélésemben is. A többi csak ezek után jött.


A mostani filmek látványvilágra helyezett hangsúlya miatti gyengébb alkotások gondolata nekem is megfordult a fejemben, de úgy éreztem hogy talán elfogult vagyok ezért inkább nem írtam le.
De így, hogy nyilvánvalóan ez nem csak az én véleményem, talán ez az az ok amiért nem nagyon találok 10-est.
offtopic
olahmiki1959 2013 febr. 02. - 04:38:41
(726/772)
Megpróbálom megindokolni, hogy miért adtam 10 pontot azokra a filmekre, amiket te kissé kevesebbre lõttél be.

Nincs kiút, Kevin Costnerrel.
Elképesztõen izgalmas politikai thriller, egy pillanatnyi üresjárat sincs benne, és még a végén is van egy nagy fordulat. Hibát nem találtam benne.

Kelly hõsei.
Elismerem, határeset, de az egésznek az összképe, hangulata, humora, a filmben szereplõ színészek nagy egyénisége mindenképpen minimum 9-esre hozza ki a filmet, nem is beszélve a szinkron zsenialitásáról.

A piszkos tizenkettõ.
A könyvet én is olvastam, nagyon vastag, még az is csoda, hogy - sok kényszerû kihagyással, de - sikerült így megcsinálni a filmet.
Itt újból csak az elképesztõ színészgárdát tudom megemlíteni, - azt hiszem, fõleg arra épült a film, - és a magyar szinkron csodáját, Sinkovics Imrével, Inke Lászlóval, Szakácsi Sándorral, Bujtor Istvánnal. Ma már remény sem lenne arra, - ha újból le akarnák szinkronizálni a filmet, - hogy össze tudjanak szedni egy ilyen társulatot hozzá.

Fantom az éjszakában.
Ismét egy nagy film, szerintem Stallone egyik legjobbja, rendkívül fordulatos, izgalmas politikai thriller-akció-krimi, és ne felejtsük el, hogy Rutger Hauer ezzel a filmmel robbant be a köztudatba és lett azonnal egy világszerte felkapott, új sztár, - amit a "Szárnyas fejvadász", és a thriller mûfaj egyik legjobbja, "Az országúti stoppos" fémjelezett, - hogy aztán néhány év alatt leküzdje magát a "B" kategóriás filmek világába, ahonnan azóta sem tudott visszakapaszkodni.
De ez a korai filmje még - szerintem - vitathatatlanul 10 pont.

Elgondolkodtam a véleményeden, és tulajdonképpen igazad van.
Ha igazán komolyan vesszük a 10 pont fogalmát, akkor valóban nagyon szigorú kritériumoknak kellene megfelelnie egy filmnek, hogy megkaphassa azt.
Ugyanakkor az is igaz, hogy ha a mai általános filmkínálatot nézzük, - ahol a látvány mindent visz, és olyan vizuális élményekben lehet részünk, amelyek néhány évtizede elképzelhetetlenek voltak, - mégis a régi filmekben mindig volt valami plusz, a történetek minõsége, a színészi játék igényessége, a drámai hatás, stb. amik miatt - nekem legalábbis - sokkal több jó emlékem, élményem van a régi filmek között, mint a mostaniak között.

Mondok még néhányat, hogy ezek se maradjanak ki.

A félelem bére.
Hatalmas film, fekete-fehér, 1954-nben készült, de a mai napig ugyanolyan izgalommal nézem végig, mint amikor elõször láttam.

Hegedûs a háztetõn.
Ezt mindenképpen meg kell említenem, annyira kiemelkedik még a legjobb filmek közül is. Életem egyik legnagyobb élménye volt, és maradt.
Amikor megtudtam, hogy Topol ezért az alakításért NEM kapta meg az Oscart, akkor ábrándultam ki végleg az amerikai filmkritikusokból...

Hosszan tudnám sorolni a régi, "klasszikus" musical-eket, Fred Astaire, Gene Kelly, Danny Kaye, Judy Garland filmjeit, Hitchcock, Marlon Brando, Audrey Hepburn, Fellini, Fábry Zoltán filmjeit, a háborús, kosztümös klasszikusokat, fergeteges vígjátékokat, aztán a mûvészfilmeket, Bergman, Truffaut, Fassbinder filmjeit, de akkor tényleg nem lenne elég az egész port.
Inkább mondok egy utolsót, talán meglepõt, az egyik legnagyobb kedvencemet.

A párbaj. (Duell).
Spielberg legelsõ, 1973-as, eredetileg tv-filmnek készült filmje, - tudod, amikor az országúton a hatalmas kamion játékból, heccbõl elkezdi követni az autós palit, és a dolog egyre inkább komolyabbra fordulván, a végére egy életre-halálra szóló üldözés lesz belõle.
Ez a film gyakorlatilag egy hibátlan, tökéletes alkotás, egy megkérdõjelezhetetlen, 10 pontos remekmû.
A dramaturgia, az egész filmen töretlenül végighúzódó feszültség, a fõszereplõ pszichológiailag logikusan felépített átváltozása, ahogyan elõször értetlenül áll az események elõtt, aztán egyre inkább összeszedve magát, felveszi a kesztyût és a végén gyõztesként kerül ki ebbõl az õrületbõl - teszi a filmet hatalmas élménnyé.
Látod, a Párbaj az a film, amit már több, mint egy tucatszor láttam, és egyszerûen nem tudom megunni, mert mindig ugyanakkora élményt nyújt.
Szerintem Spielberg. - a Schindler listájával, a Ryan közlegénnyel, és a többi nagyszerû alkotásával együtt sem érte el ennek az elsõ filmjének a színvonalát többé.

A 2000 utáni 10 pontos filmek hiánya, vagy megtalálásának kérdése, már egy következõ történet lehet...
offtopic
jani-wan 2013 febr. 01. - 22:10:44 Előzmény olahmiki1959
(725/772)
Hmm, én azért nem ennyire szívesen osztogatom a 10 pontokat. Nálam a 10-es az amiben nem tudok hibát találni, és akárhányszor képes vagyok megnézni, vagy ha megy valamelyik adón és véletlenül odakapcsolok akkor biztos hogy nem kapcsolok tovább.
Olyan szinten, hogy a Shawshank Redemption pl. egy német adón ment, németül beszélt és mégis ott ragadtam.

Van néhány film a listádon amelyek nálam nem élték túl a rostálást (ahová 9 alattiak nem is kerültek be).
pl. Nincs kiút
Kelly Hõsei
Piszkos tizenkettõ - (csak azért mert elõbb könyvben olvastam, de nagyon nehezen hagytam le a listáról)
Illetve egyik nagy kedvencem A fantom az éjszakában szintén elvérzett, mikor összevetettem a többivel.

A listádon van jó néhány amit még nem is láttam, azokat feltétlenül megnézem.
És van kettõ amelyek felkerülnek a listámra, és szomorú hogy egyáltalán eszembe sem jutottak:
King Kong (1976)
Ghost

Illetve kiegészíteném még két filmmel:
Hair
Full Metal Jacket


ui:
Azért nem hittem volna, hogy van aki az Ágyúgolyó futammal, a Total Recall-lal és az Enemy Below-val egyetért.
Sõt azt sem hittem hogy egyáltalán látta valaki rajtam kívül az Enemy Below-t.


ui. 2:
így végignézve a listát, azért az nem túl valószínû hogy 2000 után nem készült 10-es film. Csak meg kellene találni.
offtopic
olahmiki1959 2013 febr. 01. - 19:12:39
(724/772)
Elnézést, de egy film még mindenképpen ide kívánkozik.
Mégpedig a "Joe, az óriásgorilla", ami egyrészt a kedvencem, Charlize Theron miatt különösen kedves nekem, másrészt az egész történet izgalma, maga a hihetetlenül életszerûen megcsinált, hatalmas gorilla látványa, a szívet melengetõ pillanatok, és az egésznek a profizmusa az, ami miatt meg kell említenem a filmet.
Sokan összehasonlítják a King Konggal, szerintem a gorilla szerethetõsége, és a színészi játék miatt ez talán még jobban sikerült.
offtopic
olahmiki1959 2013 febr. 01. - 19:00:49
(723/772)
Van egy csomó film, amiben egyezünk, sõt, amiket a késõbbiekben én is le akartam írni, egy kivétel van - szerintem - a listádon, a Vadászat a Vörös Októberre, annak az alapötlete nagyon jó, de vontatottra sikeredett.

Akkor dobjunk még néhányat, legalább az egymás elleni acsarkodás helyett adjunk a kultúrának is.

Szerintem további 10 pontosak:
Indiana Jones I-I.
King Kong (1976)
Ghost
Az Édentõl keletre (James Dean)
A vágy villamosa (Marlon Brando)
Van, aki forrón szereti
Száguldás gyilkosságokkal
Pénzt vagy életet!
Szigorúan ellenõrzött vonatok
A tizedes, meg a többiek!
Bakaruhában
Szindbád!!!
Arábiai Lawrence
Murphy háborúja (Peter O'Toole)
Éjféli cowboy!!
Solaris (az eredeti, Tarkovszkij féle)
Kelly hõsei
A piszkos tizenkettõ
Az öreg halász és a tenger ()Spencer Tracy)
Nincs kiút (Kevin Costner)
Fennsíkok csavargója!!
Szelíd motorosok
Fantom az éjszakában
A pokol konyhája (Sean Penn)
Legénylakás (Jack Lemmon)
Salaam Bombay!!!

A felkiáltójellel megjelölt filmek - a számomra - különösen kedvesek és értékesek.
offtopic
jani-wan 2013 febr. 01. - 12:43:28
(722/772)
Egyetértek elõttem szólóval.
Ez offtopic.

Szerintem 10-es filmek:
A bolygó neve: Halál
A cápa
A hét mesterlövész
A keresztapa
A profi
A remény rabjai
A sárkány közbelép
A sárkány útja
A szakasz
A szárnyas fejvadász
Az elveszett frigyláda fosztogatói
Ágyúgolyó futam - (mert az eredeti fenomenális magyar szinkron sokat emelt rajta)
Batman
Blöff
Drágán add az életed!
E.T.
Esõember
First Blood
Forrest Gump
Függetlenség napja
Gandhi
Halálos fegyver
Harlemi éjszakák
Híd a Kwai folyón
Jurassic Park
Kincs ami nincs
Macskafogó
Maverick
Mátrix
Nagymenõk
Nincs kettõ négy nélkül
Nyomás, utána!
Összeomlás
Ponyvaregény
Rocky
Running Man
Star Trek IV és VI
Star Wars IV-V-VI
Tango és Cash
Terminator II
The Enemy Below (1957)
Total Recall
Vadászat a vörös októberre
Vissza a jövõbe
Volt egyszer egy vadnyugat
10/10
offtopic
Sonic8 2013 febr. 01. - 12:32:16 10/10
(721/772)
*TDK
10/10
Sonic8 2013 febr. 01. - 12:31:51 10/10
(720/772)
Én még moziban láttam anno.Akkor nekem is bejött rendesen.Nem tudom másodszorra milyen lesz.Ha hozza magával az ilyen TDKR filmek értékének a felét másodszorra is, és nem lesz egyenértékû a John Carter-rel ami elõször is,és másodszor is szar volt, akkor mindenképpen 10/10!!! ;)
offtopic
olahmiki1959 2013 jan. 31. - 23:47:03 Előzmény Sz Peter
(719/772)
"Legalább használnátok az "offtopic" gombot." - írod.

Ez egy elég rideg megjegyzés volt, ráadásul szerintem ebben most nincs igazad.

Itt általunk jónak tartott filmeket soroltunk fel, tehát nem tértünk el nagyon a fórumtól, nem magánügyeket tárgyaltunk ki, hanem olyasmit osztottunk meg, amik másokat is érdekelhetnek, és bárki hozzászólhat, megerõsítheti, vagy éppen vitathatja ezeket a listákat, vagy azoknak egyes elemeit.
Engem például érdekelne, hogy neked mik a kedvenc filmjeid, örülnék, ha felsorolnál közülük néhányat.
offtopic
Sz Peter 2013 jan. 31. - 20:42:08
(718/772)
Legalább használnátok az "offtopic" gombot.
offtopic
olahmiki1959 2013 jan. 31. - 19:34:49 Előzmény kesselring
(717/772)
"Nálam 10-es A bukás, A remény rabjai, Holt költõk társasága, Ütközések, A szív bajnokai, Halálsoron, Miss Daisy sofõrje
stb, de nem tudnék már sokat felsorolni."

Én megpróbálok. Mindenféle mûfajú filmet, ahogy eszembe jut.
Nálam 10-es:
Casablanca
A hét mesterlövész
A hét szamuráj
Volt egyszer egy Vadnyugat
A Jó, a Rossz, és a Csúf
Leon, a profi
A halál 50 órája
A Crossbow-akció
Éjszakai rohanás
A nyolcadik utas: a Halál
A bolygó neve: Halál
Terminator I-II.
Psycho
Két tûz között
A szárnyas fejvadász
Moby Dick
Ének az esõben
Egy amerikai Párizsban
Funny Girl
My Fair Lady
Síró játék
Féktelenül
Drágán add az életed!
A Sakál napja
Országúton
Zorba, a görög
A dzsungel könyve
A bagdadi tolvaj
Ballada a katonáról
A Pál-utcai fiúk
Az ötödik pecsét
A keresztapa
Pillangó
James Bond: Goldfinger
James Bond: Casino Royale
Bosszúvágy
Rendõrsztori
Smaragderdõ!!!
Gyilkos túra
Várj, míg sötét lesz!
Gandhi
A profi
A Notre Dame-i toronyõr
Apokalipszis most
Rambo I.
Rambo IV.
Byrd - Charlie Parker élete
Desperado
Elemi ösztön
Tûzvonalban
A nagy balhé
Butch Cassidy és a Sundance Kid
A taxisofõr
A bárányok hallgatnak
A medve
Waterloo Bridge
Jó reggelt, Vietnám!

Ez tényleg ömlesztve volt, tudnék még néhány címet, de egyelõre ennyi azt hiszem, elég.
offtopic
Kozutas 2013 jan. 30. - 21:38:05 Előzmény Moz-art
(716/772)
Vagy mindkettõ.
offtopic
loki2000 2013 jan. 30. - 17:36:50 Előzmény Kaktuszné
(715/772)
A Titanic sem jött be ,de vitathatatlanul jobb ennél, nem is kicsivel mivel az legalább 2x nézhetõs,igy pont a dupláját éri :))
10/10
offtopic
Kaktuszné 2013 jan. 29. - 21:29:20 10/10
(714/772)
Már elnézést, de lesz*rom hogy kap-e egy film díjat vagy sem...a Titanic asszem 9 oszkárt kapott és sztem akkora fos, h elmondani nem lehet.
Remélem világossá tettem, h nem ez alapján ítéltem.
-csengõzoli-- 2013 jan. 29. - 20:55:09
(713/772)
Maga a film is azt akarja bemutatni,hogy egy szegény családban született gyerek mennyire kiszolgáltatott mindenkinek.
Ugye kasztrendszer van, ami azt jelenti,hogy nincs kitörés,ha alacsony kasztba születtél , a társadalom sosem fogja engedni,hogy kitörj onnan, ezért is ellenségesek mindenhol azzal,aki szembe megy ezzel a tradícióval.
Aki szerint meg könnyû volt az utolsó kérdés, attól kérdezném,hogy melyik az az Isten, aki Siva és Parvati gyermeke.
Borzasztó híres, ezt odakint egy 5éves gyerek is tudja.
Vajon itthon hányan buknának el rajta a milliomosban?