10/10
gBandi1983 2023 máj. 16. - 21:14:15 10/10
(131/131)
Remek film, csak ajánlani lehet.
6/10
fferlen73 2022 nov. 16. - 05:01:22 6/10
(130/131)
A film témája, amit szeretne bemutatni, az tényleg egyedi. De nagyjából csak ennyit tudnék elmondani pozitívumnként a filmről. A színészek ugyan nem rosszak, de ettől függetlenül nagyon vontatottnak éreztem az egészet, vártam már, hogy vége legyen. A jelenlegi majdnem 9-es pontszámot erősen túlzónak tartom, nálam maximum 6-ot ér.
8/10
jsfelms@gmail.com 2021 ápr. 05. - 15:34:43 8/10
(129/131)
Nagyon jó film, óriási színészekkel és színészi játékkal, szépen fényképezve, hatásos zenével, középpontjában egy... álproblémával. A borzasztóan egszerű megoldás az utolsó előtti pillanatig - a gyerek halála - adott, csak senki nem él vele. A gond az, hogy nem igazán kapunk rá magyarázatot, hogy miért. Ahogy halad a történet és egyre drámaibb fordulatok következnek, ez mind jobban zavaró. Ezt leszámítva nagy film, csak ajánlani tudom.
9/10
durumdara 2021 febr. 26. - 08:56:45 9/10
(128/131)
Szerintem elég megrázó film. A "mindenkinek igaza van és senkinek sem" tipikus esete.

Ahogy a történet a drámaibb irányába fordul, mindig úgy tűnik, van megoldás, mindig reményt keltő, aztán valahogy mindig hozzátesz valaki egy olyat, hogy még mélyebbre süllyedjenek.

Tehát ott van a jó szándék, de összességében a vektor mindig másfelé mutat.
Olyan lavina jellege van. Szomorú, sajnálatos, mindenki áldozat.



Mégis, akit kiemelhetnék, az a középpont, a nő.

Egy atipikus végzetasszony, abban az értelemben, hogy szerencsétlen, de ezzel pont, hogy mágnesként vonzza be a negatív eredményeket...
Valahogy körülötte potyognak az emberek, de rendesen. Mindenki, akit megérint, átkozott lesz.
Akár Skandar Graun, egy "Két Lábon Járó Pestis"...

Végső soron mindenki kipontozódik, csak ő nem. Pedig onnan indult a történet, hogy nem vette át a papírokat. Tehát a lavinát ő indítja, de ő is éli túl.

Nomármost az a kérdés, ezek után, bár kijelenti "Nem az én házam", hova fordul az élete.
Mert tulajdonosok meghaltak, lányuk örökli a házat, de a bíróság úgyis visszaadná azt neki.
A végén még az is előfordulhatna, hogy visszakapja a házát (hiszen a perzsa lánynak úgysem kellene az, amiben meghaltak a szülei)...

Ha összegezni kéne, a lényeg, hogy mennyi áldozat kell, hogy eljusson oda, hogy az "én házam"-tól eljusson a "nem az én házam"-ig. Ami aztán lehet, hogy mégis az övé lesz...

Vagy ez az egész oda fordul, hogy a lelkiismeretfurdalás miatt tényleg megöli magát.
Mekkora teher lenne ezzel együtt élni, pláne, hogy a rendőrt is leültetik miatt és annak családja is tönkremegy.

Viszont, ha úgy nézzük, a lavina indítója az állam maga.

Másodsorban: a nőnek lehetett volna többször is kiútja. Látszik, hogy a családjában is elnyomott volt, de még mindig jobb elnyomottként visszatérni és segítséget kérni az anyától / tesótól, mint amivé lett.
Talán ő is elutazhatott volna a tesójához a kocsival...

Nem tudom, de a lényeg, hogy a nőn keresztül mindenki kipontozódott, ezért végső soron ő a negatív szereplő.

Lehet, simán megoldódott volna, ha visszamegy az anyjához ideiglenesen és kivárja a sorát.
Vagy munkába áll átmenetileg.
Minden alkalommal adott lett volna, hogy beavatkozzon és változtasson.
A túszejtést is, az ügyvédi jogorvoslatot, a család szétválását, stb.
De mindig másra várt, aki megoldja. Vajon milyen anyja és szülői háttere lehetett?



7/10
pihes 2020 nov. 19. - 15:08:39 7/10
(127/131)
Hatás-ellenhatás az, ami nagyon megy a filmben.
Azért nem verte ki a biztosítékot, de megéri megnézni!

7/10
9/10
nagynebk 2019 febr. 18. - 18:53:22 9/10
(126/131)
Huh, nagyon kemény film! Nézzé(te)k meg! 9/10
9/10
Dolly17 2019 jan. 09. - 20:53:59 9/10
(125/131)
Szép főszereplő, zseniális színészi játékok. Remek film, nekem tetszett. Ajánlom.
Roberto DiCapribogyó 2017 jan. 09. - 23:36:38
(124/131)
55 percig birtam nézni a filmet... a problémám az volt, hogy nincs a fõszereplõk közt egy se aki szimpatikus lett volna/akivel azonosulni tudtam volna.

Érdekes, hogy egy film megitélése mennyit változhat az évek alatt vagy nem. Emlékszem ezt a filmet tizenegynéhány éve amikor láttam, nagyon tetszett egyetemistaként; most meg ugye... ugyanakkkor pl. a Legyetek jók ha tudtok nagyon tetszett most karácsonykor is meg öt éve is, tiz éve is, 20 éve is; meg 25 éve is gyerekként.

Viszatérve ehhez a filmhez, legfõbb problémám a részletek hiányával, ill. a karakterekkel volt:
1. A csaj: számomra Jennifer Connelly a legvonzóbb nõ a világon, de még ez sem tudta elhomályositani, hogy az általa játszott karakter kb. egy felelõsséget kerülõ ribi, aki egy magyar körülményekhez képest baszom nagy (örökölt)házban, szép környéken éldegél takaritónõként. Az igaz, hogy elöszõr reagál az adóproblémára, de aztán a többi érkezõ levelet, felszólitást már nem "hajlandó" megnézni..ahogy ki is mondja az a jogsegélyes nõ: "Egyszerûbb lett volna kinyitni a levelet." Ennyi. Ezt lehet csûrni-csavarni, de minek. Fontos, hogy az elején utalnak rá, hogy több(!) felszólitás jött neki. Aztán hol van az elõirva, hogy ilyen szép helyen, kur*a nagy házban kell élni. Esetleg költözhetett volna kisebb házba is pár évre, a különbözetbõl meg egyetemen tanulhatott volna valamit, ami érdekli/piacképes. Az elején meg elég undokul beszél az anyjával a telefonba+hazudik, nem világos, hogy miért. Ok, ez lehet hogy az 55. perc után megmagyarázódik..de addigra már megutáltam a karaktert...

2. Nem értek az amerikai joghoz, de az, hogy 500 dolláros adóhátralékért elvesznek tõle egy 45.000 dolláros házat cakkum-pakk, hát ez fas*ságnak tûnik...

3. A bevándorló: nem világos, hogy miért ilyen kapzsi...nagyon ridegül veti oda a csaj jogsegélyes nõjének, hogy 174.000 dollár (az eredeti 4x-ese!) a ház ára és punktum. Hát legszivesebben pofán vertem volna Sir Ben Kingsley-t. Pontosabban a karakterét:). Értem én, hogy a régi szinvonalat akarja biztositani a családjának...pontosabban ez az amivel nem tudok azonosulni, mintha a pénz számára egyenlõ lenne a szeretettel. Ami meg, tudjuk, hogy jó nagy baromság. És teszem azt, ha ebbe a házba kellene élniük a továbbiakban akkor mi van? Tágas, kultúrált, közel a város, csöndes, szép fás környék. A boldogság nem a házmérettõl függ...Az sem világos, hogy miért mondott fel a munkahelyén..hisz az volt a terve, hogy ezt a házat nagy hazonnal eladja és vesz egy még nagyobbat azon a pénzen. Azt meg ugye ugyanúgy ki kell fûtteni..

4. A rendõr, vagy mi: zavaros, hogy miért is kell neki ez a takaritónõ annyira a külsején túl...gyakorlatilag alig beszélgetett vele (egyszer beülnek valami gyorsétterem szerûségbe) és már együtt is hálnak. Szóval nekem az jött le ebbõl, hogy unja otthon a nejét és keffenteni akar már egy jó nõvel. Ennyi. Az meg durva, hogy otthagyja a családját az elsõ szex után a nõért...ezek szerint nagyon oda lehet érte. De még mindig nem tudjuk, hogy miért is van oda érte ennyire, azon túl, hogy jó a teste/jó az ágyban. (A nõ is megéri a pénzét, kb. az jön le, hogy ebben a szorult helyzetben kedves velem ez a fickó, ház lefekszem vele, met kell a szeretet-szerûség)


Most komolyan, az egyetlen szimpatikus (mellék)szereplõ a filmben csaj kocsija volt: szép mélybordó szinû és meglepõen tiszta volt. Csodálkoztam is ez utóbbin; a csajszi ajtajánál halomban állnak a kibontatlan levelek, de az autóját azt meg lelkiismeretesen suvickolja?! Aztán leesett...hisz takaritónõ a lelkem:).
10/10
perigeo 2013 nov. 17. - 22:22:26 10/10
(123/131)
Az egyik legmeghökkentõbb, legzseniálisabb dráma, amit valaha láttam. Ahol nincs jó se rossz, ahol nem találsz igazságot, ahol minden szereplõ érzéseivel azonosulni tudsz. Ahogy itt már írták, a 21 gramm magaslatáig ér az alkotás, személy szerint nálam fölkerült a TOP10-be. Ben Kingsley megdöbbentõen játszik, az emberben egyszerûen megfagy a vér. Mesteri és tökéletes, 10/10.
10/10
Bigtib 2013 márc. 21. - 14:42:00 10/10
(122/131)
Óriási film, elképesztõ színészi játékokkal!! Vasárnapra nem ajánlom!
6/10
Gneta 2013 márc. 20. - 11:43:53 6/10
(121/131)
Szerintem is túl van pontozva ez a film.
Nem mondom, hogy nem volt hatással rám, de azért helyenként elég hatásvadász.
A drámát túlzónak éreztem a végén...
A zene, a sejtelmes köd.
A bevándorló-tematika szempontjából szerintem gyenge.
Engem inkább azzal kapcsolatban gondolkodtatott el, hogy hova is vezethet, ha az ember többnek, másnak, jobbnak akar látszani a világ és még a saját családja szemében is, mint ami és aki, az hova vezethet.
Behrani családja annak lett áldozata, hogy a lehetõségeken felüli életet akart mutatni a felszínen; a házát elvesztõ lány sem akarta megosztani a családjával a válását, a szerencsétlen helyzetét.
Játszani egy szerepet valameddig lehet...de sokszor megvan a következménye. Nekem errõl szólt ez a film.
7/10
leja 2012 nov. 03. - 23:58:22 7/10
(120/131)
túl van pontozva a film
néhol túlságosan is drámai, és ez már elég ahhoz, hogy letaglózza a nézõk többségét, akik bele sem gondolnak, mirõl van itt szó, ill. kiket sajnálnak annyira

spoiler!!!

adott egy kicsit fajgyûlölõ bevándorló, aki ki is mondja, hogy a léhûtõ amerikaiak nem érdemlik meg, amijük van, ezért neki joga van azt elvenni, azért, hogy (közöttük) kényelmesen letelepedhessen a családja. közel-keleti, ráadásul katonatiszt, különösen keményfejû, az elveihez az ésszerûségen túl is ragaszkodik. aztán van egy másik férfi, aki pedig túlzottan elvtelen, épp most hagyta el a családját, az elõírásokra is tojik, amiért a munkája is veszélybe kerül, mert új pinát talált. ez a két fárasztó, hajthatatlan karakter bonyolítja az eseményeket, míg az életképtelen nõ csak sodródik azokkal (néha szögbe lép vagy leissza magát). a végjáték pedig erõltetett és valószerûtlen a teátrális öngyilkossági kísérlettõl kezdve a gyerek elbénázott hõsködéséig. az alakítások viszont jók
7/10
offtopic
Rahar 2012 júl. 11. - 23:14:13 7/10 Előzmény fredi60
(119/131)
***SPOILER***
Mivel így kijavítottál én is ki foglak, lehet, hogy perzsa és nem arab, ebben valószínûleg igazad van. Viszont a nõi fõszereplõ nem rontott el semmit, mivel az állam elsõ jelzésekor tisztességesen visszajelzett, hogy a házára kivetett adó jogtalan, mivel az cégekre vonatkozik és nem magánszemélyekre, ez elhangzik elég egyértelmûen a filmben és szerintem fontosabb (már ha valakinek fontosabbak az összefüggések), mint hogy a fickó arab, perzsa, csecsen vagy mit érdekel, hogy milyen nemzetiségû. Tehát az állam jogtalan adót vetett ki és ezáltal jogtalanul árverezte el a házat.
***SPOILER VÉGE***
10/10
offtopic
fredi60 2012 júl. 10. - 15:11:06 10/10
(118/131)
A másik fõszereplõ - megjegyzéseddel ellentétben - nem arab, hanem perzsa. Ha figyeltél volna, a filmben kikérte õ is, ha arabnak nézték.
10/10
fredi60 2012 júl. 10. - 15:09:33 10/10
(117/131)
Mit kellett volna az államnak helyrehoznia?
SPOILER
Ha jól emlékszem, a csajszi igencsak el volt maradva az adók és klf. költségek fizetése terén. EZÉRT lefoglalták és elárverezték a házát. MIT tehetett volna itt az ÁLLAM? A csajszi ostoba, felelõtlen volt... innen indul az egész sztori.
SPOILER VÉGE
7/10
Rahar 2012 júl. 10. - 00:53:03 7/10
(116/131)
Az utolsó 15 hozzáírást elolvastam, két embernek kevésbé tetszik, míg 13 ember rendkívüli módon be van tõle gyengülve. Örültem, hogy megnézhettem eme alkotást, bár még egyszer nem akarom. A film képi világa igényes, egyedi. Tetszik a keretes megoldás. A színészek nagyon hitelesen hozzák a számomra furcsa karaktereket. Szerintem nehezen indul a történet, a cselekményvezetés már jobb, bár lassú sodrású. Ha a filmdráma kategóriára példát kellene hozni, akkor eme alkotás ideális példa lehetne.
***SPOILER***
Szerintem a filmben megjelenõ problémát az államnak kellett volna rendbe hoznia, mert mégiscsak miatta alakult ki ez az egész, valamint még a hatalma is megvan hozzá. Ha Magyarországon például autópályát építenek, akkor amint kijelölik az út pontos helyét, az adott földterületeket megvásárolják és nincs olyan, hogy én nem adom el mert már 600 éve itt termelt a család. Ezért is szokták a tûzhöz közel lévõ emberek rokonai és barátai "spontán" módon elõre felvásárolni ezeket a területeket. Tehát érvényteleníteni a szerzõdést és az adott pénzösszeg visszakerül az arab fickónak. Különben sem érzem azt, hogy ez szemétség lenne, hiszen a fickó kifejezetten nyerészkedni akart, ami az én szememben megvetendõ, nem érdekel hogy milyen cél miatt csinálja, a cél nem szentesíti az eszközt. De ez az én véleményem, míg visszaolvasva mások szerint pedig az eredeti tulajdonos a hibás, mert elküldte a dokumentumokat, de hiába, mert az állam emberei képtelenek voltak megoldani eme bürokratikus problémát. Annyiban valóban hibásnak tartom a nõt, hogy lehetett volna türelmesebb is, mert néhány hónap alatt a bíróság úgy is neki ítélte volna, csak ki kellett volna várni. Tényleg nem kellett volna csinálnia a cirkuszt.
***SPOILER VÉGE***
Mike088 2012 máj. 08. - 20:47:04
(115/131)
Megerõsítem az elõzõ hozzászólásokat ez egy korrekten összerakott dráma. Nekem egy kicsit túl ütõs is lett a befejezés, nem gondoltam volna, hogy ilyen tragikusan zárják.
9/10
durumdara 2011 júl. 30. - 20:28:21 9/10
(114/131)
Remek film, amelyben átértékelõdik minden. Amikor mindkét fél áldozat, és mindkettõ kapaszkodik abba, amije van.

Kicsit emlékeztetett az Ütközések c. filmre.






!!!SPOILER!!!

Kimondottan felháborítónak tartottam, hogy ennyi ember került feláldozásra csak azért, hogy a hisztis, felelõtlen FEHÉR lány kimondja azt, ami a valóság: "a ház (már) nem az enyém.". 7 emberélet egyetlen mondatért.

Ha fordítva lett volna, az arabokat kitessékelték volna szó nélkül...



Ez a Anthony de Mello történet jut eszembe róla:

"Egy történet szerint, mielõtt Mózes kivezette volna népét Egyiptomból, egy bölcs mester mellett tanult, hogy prófétává válhasson. Az elsõ jártasság, amit Mózesnek el kellett sajátítania, a hallgatás volt. Egyszer kettesben járták a vidéket, és Mózest annyira lenyûgözte a természet szépsége, hogy igazán könnyûnek találta a hallgatást. De amint egy folyóhoz értek, a túlparton egy gyermeket látott fuldokolni, és szerencsétlen anyját, aki segítségért kiáltott.
Ilyen borzasztó dolog láttán Mózes nem tudta megfékezni nyelvét.
- Mester - kérdezte -, nem tudnál valamit tenni, hogy megmentsd a gyermeket?
- Csend! - mondta a mester.
Mózes elhallgatott. De a szíve nem nyugodott meg. Így töprengett magában:
- Nem lehet az, hogy a mesterem valójában keményszívû és érzéketlen ember? Vagy talán képtelen segíteni a bajbajutottakon?
Bár feltételezni sem merte ezeket a mesterérõl, de elhessegetni sem tudta e gondolatokat magától. Ahogy tovább vándoroltak, elérték a tengerpartot, ahol is azt látták, hogy egy hajó teljes legénységével együtt elsüllyedt. Mózes felkiáltott:
- Mester, nézd! Süllyed egy hajó!
De a mester ismét csak csendre intette tanítványát, ezért aztán Mózes nem szólt többet.
A szíve azonban nem nyugodott meg, ezért kor hazaértek, Isten elé vitte a dolgot, aki ezt válaszolta neki:
- A mestered igazat szólt. A fuldokló gyermek késõbb háborút okozott volna két nemzet között, amelyben többszázezren elpusztultak volna. A halála által azonban elhárult ez a veszély. Ami pedig a süllyedõ hajót illeti, azon kalózok voltak, akik egy tengerparti várost akartak kifosztani, és ártatlan, békeszeretõ lakóit lemészárolni."

És Roald Dahl története egy születésrõl:
http://www.roalddahlfans.com/shortstories/gene.php

Üdv: dd
oroszlány2 2011 máj. 19. - 13:43:47
(113/131)
Ki nem állhatom Ben Kingsley-t, ezért csak bele akartam nézni a filmbe, mert nem volt más.
Aztán mozdulatlanul ültem végig a filmet és még ma is a hatása alatt vagyok. Nagyon jó a sztori, profi a jellemábrázolás és zseniálisak a színészek. Ajánlom mindenkinek.
10/10
sanjust 2011 ápr. 17. - 20:28:00 10/10 Előzmény fredi60
(112/131)
Van egy olyan fogalom ,hogy lelki szegénység.Az nem tud mit kezdeni egy ilyen filmmel.