Téma: Kautzky Ervin

Johann 2013 júl. 03. - 15:24:30 Előzmény Johann
(2/2)
"Kautzky Ervin színmûvész, drámapedagógus, a Humánia Drámai Mûhely Alapítója június 22-én, életének 82. évében hunyt el.

Pályafutása 1954-ben, az Állami Déryné Színházban indult. Ezt követõen vidéki társulatokban játszott, többek között Szolnokon, Egerben, Gyõrben, Miskolcon és Kecskeméten, majd 1973-tól a Bartók Színházban, utána az Arany János Színházban lépett fel.

Karakterszínészként nagy sikereket aratott, fõbb szerepei közé tartozik Krisztyán Tódor (Az aranyember), Ottó (Bánk bán) és Sparague tiszteletes (Tom Sawyer kalandjai). Szerepelt egyebek mellett a Magyar Rádió Szabó család címû hangjátékában is.

Drámapedagógiai munkássága elismeréseként 2008-ban Vác város díszpolgárává választották. Az 1956-os forradalomban vállalt elkötelezettségéért 2006-ban '56-os emlékérmet, 2011-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét kapta."

( http://www.hirado.hu/Hirek/2013/06/28/16/Julius_4_en_temetik_Kautzky_Ervin_szinm_veszt_.aspx )
Johann 2013 júl. 01. - 21:05:23
(1/2)
"Kautzky Ervin 1931-ben született, a hetvenes évektõl volt tagja a jelenlegi Újszínház elõdjének, az Arany János Színháznak. Számos kiváló alakítás fûzõdik a nevéhez, saját bevallása szerint is legszebb éveit töltötte ebben az épületben feleségével, Kopetty Lia színmûvésznõvel együtt. Az Arany János Színház megszûnése után hû maradt a gyermek és ifjúsági közönséghez, haláláig tanította õket színházi és emberi értékek tiszteletére, színházi alázatra, a színház ember- és közösségformáló erejére. Örökösen vidám és bizakodó, a szó igazi értelmében vett hazafi volt. Írásaiban, tanulmányaiban is hitt az Ember értékszeretetében, az ezért tett erõfeszítésekben, minden erejével azon fáradozott, hogy ezek az értékek megõrzõdjenek. 2012-ben választotta õt az Újszínház örökös tagnak, így ha élete véges is volt, a színházi tagsága nem szûnt meg. 82 évesen, emberi méltóságának teljességében érte a halál. Emlékét kegyelettel megõrizzük.
Temetése július 4-én, 14 órakor lesz Budapesten, a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben."
( www.ujszinhaz.hu )

Nyugodjék békében!