Téma: Keresztanyu

6/10
offtopic
napraforgó 2021 febr. 08. - 09:34:18 6/10 Előzmény guess.who
(1058/5118)
Hát most már mindegy, én sajnos semmit nem értek az elektromos kütyükhöz, igy nem is szedtük szét, hogy az aksit kivegyük, és mivel másnap sem indult, akkor szétszedtük, onnantól mégannyira sem indult, na szóval vége lett.
A telefon meg végképp nem is érdekel, nekem még butatelefonom van, nincs is szükségem okostelefonra, annyira keveset használom. És igazából hangyányit sem érdekel, melyik hogy működik.
6/10
napraforgó 2021 febr. 08. - 09:21:18 6/10
(1057/5118)
Na most akkor elmondom, hogy lehetett az az autócsere a valóságban.
Róza mama felhivta Marozsánt és elmondta, hogy baj van. Eddig láttuk, hallottuk. Innentől jön az, amit nem mutattak.

Marozsán felhivta Sótonyit és utasitotta, hogy a nyiregyházi benzinkúton cseréljenek kocsit. Ő, Marozsán küldött a benzinkútra egy hasonló nagy fekete autót a nyiregyházi rendőrségtől, esetleg Debrecenből, ahol épp volt olyan.

Eközben utasitást kapott Igor, hogy menjen a nyiregyházi benzinkútra a saját autójával, és az ott várakozó nagy fekete autót vigye át Ukrajnába. Igor ment, a kocsit átvitte a 4 nagy dobozzal és érdekes módon a határnál nem is vizsgálták. Talán, mert látták, hogy a magyar rendőrség gépkocsija, vagy mert lusták voltak, mindegy.

Igor szépen kirámolta a 4 dobozt apuskája benzinkútján, beültette Tatjánkát, és visszamentek Nyiregyházára, ahol a saját kocsiját hagyta. Leállitotta a nagy fekete autót ot, ahol megtalálta - a kulcs és a forgalmi engedély még necces, kire hagyta, benn a kocsiban, vagy beadta a benzinkútra, hogy majd adják oda annak, aki jön érte. Ezután Tatjánával beült a saját kocsijába, elmentek fagyizni, ahogy a kislánynak igérte, majd szépen hazahajtottak.

És amikor a rendőrség elővette őt, mert azonositották a határállomásnál, hogy ő hozta vissza a kocsit Magyarországra, ráadásul a kishúga is a kocsiban ült, akkor előjött a mesével, hogy a barátja megkérte, vigye haza az autóját, de otthon észrevette , hogy rossz autót hozott el, ezért visszavitte, blabla.

Szerintem sehogy máshogy nem történhetett a dolog, csak úgy, hogy ez a Marozsán belenyúlt a dologba és ő biztositotta a cserekocsit, nem Igoréknál állt a pajtában egy ugyanolyan.

Ráadásul Igornak volt valami dumája arról, amikor beültette Tatjánát a nagy fekete autóba, hogy fagyizni mennek, hogy visszafelé már a sajátjukkal jönnek.

Persze nem tartom tisztességesnek, hogy a T. alkotók mindezt elhallgatták, nem tartották fontosnak, hogy az orrunkra kössék, sőt olyannyira nem, hogy kicsit sem magyarázták meg az egészet.

Nem, ez tényleg nem fontos, ellentétben a főtörzs székelési szokásaival, meg az Imike hasmarsaival.
1/10
offtopic
nappalitv 2021 febr. 08. - 08:47:08 1/10 Előzmény napraforgó
(1056/5118)
Elég ha az akkumulátor kipurcan és az üzemidő már az 1 napot se éri el. Cserélni nem tudod, csak bótban, drágán, de minek? A szoftvere is elavult, új kiadású programot nem tudsz rátenni ha lesz valami új kütyüd esetleg ami igényelné. James bondot kell újrarajzolni még a bemutató előtt, mert elavult lett az abban demózandó telefon :D Hát ennyit erről.
offtopic
guess.who 2021 febr. 08. - 08:11:20 Előzmény macsek1121
(1055/5118)
Ugyan ez már tényleg off-off-offtopic, de az elv nagyon leegyszerűsítve a következő: a riasztók távirányítója egy bizonyos rádiófrekvencián működik, amelyen a gomb lenyomásakor kisebb adatcsomagokat küld a vevőnek (autónak), amit az felismer és élesíti a riasztót. Ha a távirányító hatókörében (ez jellemzően pár métertől 20-40 méterig szokott működni, az elem állapotától is függően) a gomb lenyomásakor van egy MÁSIK vevő ugyanazon frekvenciára hangolva, ami az adott adatcsomagokat képes felismerni és dekódolni, akkor ezzel megszerezhető a riasztó élesítéséhez és a kikapcsolásához szükséges kód (ez a rész NAGYON leegyszerűsítve van, mert márkától, riasztótól, típustól stb. függ). Innentől meg már csak egy lépés a megszerzett kóddal hamis távirányítással kikapcsolni a riasztót.
Ami a lényeg, hogy ezek a kódfejtő eszközök nagyon drágák, és mivel számos típus, márka stb. létezik, amik mind más-más kódot használnak, a tolvajoknak csak a nagyon drága autókkal éri meg foglalkozni, sőt: általában csak egyféle típussal, hiszen azoknak egy szisztémájú ez a rendszerük - és ezt le is írtad.

Más kérdés, hogy Sótonyi szándékosan hagyta a nyíregyi kúton az autót, nyilván a kulcsot is benne hagyták (ahogy a bizonyítékokat is), mivel Igorka bármilyen sufniból előkapott szolgálati autóval ment is Nyíregyre, az ahhoz való kulccsal NEM tudott elindulni Sótonyiék otthagyott autójával. Szóval igen nehezen állna meg bárhol a valóságban ez a "véletlenül másik autóval jöttem el" védekezés.
offtopic
guess.who 2021 febr. 08. - 08:00:33 Előzmény napraforgó
(1054/5118)
Ha már együtt ülünk itt a böriben, akkor el kell sajnos mondanom, hogy a konzekvenciád hibás, legalább részben. Abban az autóban nem igazán volt olyan elektronika (főleg 40 éve), ami egy ilyen vizesedéstől tönkrement volna. A laptop picit más tészta: nem akarom ugyan a szerelőt (vagy azt a szakértőt, aki eldöntötte, hogy újat kell venned) megítélni, de láttam pár kávéval leöntött laptopot, ami minden további nélkül ment tovább, pedig a billentyűzetet használni sem lehetett a beleszáradt trutyitól. Igazából általánosságban a laptopokra és a telefonokra is vonatkozik (no és Sótonyi diktafonjára is!), hogy ha vizet kapnak, akkor a legfontosabb, hogy AZONNAL KI KELL KAPCSOLNI őket, kivenni az akkut belőlük (ha van), és pár napig hagyni, hogy kiszáradjanak teljesen. Ha van megfelelő szerszám, akkor a burkolato(ka)t levéve a száradás meggyorsítható. Ha nem voltak szikrák, égett szag, füst vagy bármi más zárlatra-égésre utaló jelenség a kikapcsolásig, akkor valószínűleg a kiszáradás után működni fog az eszköz.
Szóval nem tudom, a laptopodnál mi alapján derült ki, hogy másikat kell venned a tea miatt, de gyanús a dolog. Pláne ha ott kellett hagynod mondjuk az új vásárlásának helyén...

No de a lényeg: attól, hogy Mirella telefonjának kijelzőjére ráfolyt a víz (vagy ami ráfolyt), még nem kellett volna azonnal újat venni. Mivel a mai telefonok már lényegileg teljesen zártak (soknál már az akku sem cserélhető, a hátlap sem levehető), így ha nem úsztatják meg szándékosan, akkor jó eséllyel az égvilágon semmi nedvesség nem kerülhet beléjük. Azaz a valóságban Mirella egy papírtörlővel letörölte volna a telefonját és használta volna tovább. Persze akkor nincs konfliktus, nincs időhúzás, nincs műsoridő haszontalan eltöltése és így tovább.

(Ja, amúgy az 1 munkanapos szállítás már teljesen általános, a legtöbb futárcégnél vagy a Postánál sem kell felárat fizetni érte. Az általad említett 5-8 napos határidő szinte biztosan NEM a futár miatt volt, hanem azért, mert az eladó/kereskedő nem raktározta az adott terméket, hanem valami külföldi raktárból hozatta, vagy más cégtől vette meg maga is.)
6/10
napraforgó 2021 febr. 08. - 06:07:20 6/10 Előzmény kino21
(1053/5118)
Mire gondolsz? hogy Bárány Jóska du. 4-kor új telót igér a csajnak és az már másnap 8-kor a kezében is van?
Ha erre gondolsz, nem tartom Macsek véleményét elég meggyőzőnek. Nem hiszem, hogy egy világvégi kisfaluban ilyen hirtelen be lehetne szerezni adott márkájú okos telefont. Talán néhány napon, egy héten belül.
Már én is hozattam futárral házhoz dolgokat, igaz, nem telefont, de a megrendeléstől számitott 5-8 napon belül hozták ki. Ez az általános szokás. Pedig én Pesten lakom.
Különben meg baromira nem is érdekes, hogyan és miként hozták ki a telefont, ne rugódozzunk már rajta.
Engem nem fog senki meggyőzni, hogy egyik délutánról a másik reggelre sikerült beszerezni, Macsek kolláganőt megnyilván az ellenkezőjéről nem győzi meg senki.

A történet szempontjából nincs is jelentősége. De azért nem vagyok biztos benne, hogy ha Sárikának kellett volna új telefont venni, BárányJóska akkor is ilyen villámgyors lett volna???!!!!!!!!!
kino21 2021 febr. 08. - 05:54:32 Előzmény napraforgó
(1052/5118)
És amit a macsek írt, az elég meggyőzőnek tűnik, nemdebár?
kino21 2021 febr. 08. - 05:37:21 Előzmény napraforgó
(1051/5118)
Igen, csakhogy a részleteket sem te, sem én nem tudhatjuk :) Ergo nem is tudunk érdemben agyalni rajtuk.
6/10
offtopic
napraforgó 2021 febr. 08. - 05:28:56 6/10
(1050/5118)
Én nem oly rég egy pohár teát boritottam ki és egy kevés belefolyt a laptopomba. Gallyra ment az egész, kénytelen voltam újat venni. Vagyis ezek a kütyük elég érzékeny dolgok. Manapság már elég egy kicsi nedvesség is, hogy tönkremenjenek.


Fiatal koromban (40 éve) hallottam egy olyan esetről, hogy egy akkor még itthon nem nagyon létező gépkocsimárkával baleset történt. Egy már akkor is régi tipusú Mercedes gépkocsi - egy kissé illuminált sofőrrel a balatonfüredi mólón végigszáguldva a Balatonna esett. A sofőr és utasa szépen kiúszott, az autó meg a kikötő vizébe süllyedt. Másnap a kijózanodott - idegenbe szakadt hazánkfia intézkedett a gépkocsi kiemeléséről. Ez meg is történt, a Mercedest kiemelték, kifolyt belőle a viz. Pár nap múltán a gépkocsi kiszáradt , és mit ad isten, rendesen beindult és el lehetett vele menni.

Mi a tanulság? Az, hogy régebben még olyan szerkenytyűket gyártottak, amelyek szinte elpusztithatatlanok voltak. Gondoljunk csak a jó öreg ETA porszivókra, amelyekből még ma is működik néhány az országban.

Ehhez képest, ma már megszabják, hogy egy ép meddig működjön. Egy hűtő elromlik 10 év alatt, a mosógép 5 év alatt, a háztartási kisgép meg nem tart tovább 3 évnél. Igy vannak tervezve. el KELL romlaniuk, hogy újat vegyél. Ez a fogyasztói társadalom alapelve.

Ergo, egy modernebb tipusú telefonnak is el KELL romlania, ha csak egy kicsi nedvesség is éri.
6/10
napraforgó 2021 febr. 08. - 05:10:30 6/10 Előzmény macsek1121
(1049/5118)
Tudod, az ördög a részletekben rejlik.
macsek1121 2021 febr. 07. - 21:03:07 Előzmény napraforgó
(1048/5118)
Valószínűleg nem a forgatókönyvírók néznek bennünket hülyének, hanem mi vagyunk azok! :) Elvileg ez egy hatalmas maffia, ami mindenre képes, az egész benzinkútos akciót Róza mama agyalta ki és mint kiderült, van is valami titkos segítője, akinek a keze elég messzire elér. Namármost én is elgondolkoztam ezen a slusszkulcs és egyéb mizérián, hogy ezt vajon hogyan oldották meg, de aztán eszembe jutott néhány dolog. Egy nagy multinál dolgoztam kb. 20 évig, de azon túl is elég sok külföldi kapcsolatom van, és az elmúlt 15-20 évben legalább hat(!) nagyértékű, külföldi rendszámú Audit loptak el a közvetlen környezetemből (közvetlen kollégámtól, aki az eset után azonnal engem hívott, főnökömtől, főnököm barátjától stb.). Budapestről, világos nappal úgy, hogy simán bepattantak és elhajtottak a fullra beriasztott kocsival. Volt, hogy maga a tulaj is szemtanúja volt. Állítólag amikor kiszáll az ember a kocsiból és bezárja, beriasztja a kocsit, ott vannak a közelben és azt valahogy az éteren keresztül lekódolják... nem értek hozzá, úgyhogy hülyeségeket nem akarok írni. Olyan is volt, hogy az illető (és ez is első kézből való információ, nem városi legenda), vett egy Audit közvetlenül a gyártótól, Németországból, és amikor valaki, már itt Budapesten nekiment az anyósülés felőli visszapillantó tükörnek (amit a tulaj elfelejtett behajtani a távirányítóval), az eltörött tükör mögött ott volt egy pótkulcs - amiről a tulaj nyilván mit sem tudott! Szóval lehet, hogy vannak nézők, akik azért nem akadnak fenn a részleteken, mert nem érdekli őket, de olyan is van, mint én, aki azért nem akad fenn a részleteken, mert tudom, hogy bármi lehetséges. És ha most elkezdenék ezen a benzinkútos történeten agyalni, akkor igenis én lennék a hülye és a tudatlan :).
macsek1121 2021 febr. 07. - 19:44:55 Előzmény napraforgó
(1047/5118)
Azt nem tudhatjuk, hogy Jóska egész nap rendel-e, de akkor is állítom, hogy a sztori szempontjából teljesen érdektelen, hogy hogy vette a telefont. Tök egyszerűen. Nyilván még számon lesz kérve, hogy milyen alapon vette Mirellának a drága telefont, hova tűnt a pénz, stb. de nem hiszem, hogy azon fognak eltűnődni, hogy ezt technikailag hogyan oldotta meg. Már pedig most magát a műveletet tartottad "irreálisnak".
kék szem 2021 febr. 07. - 18:35:10
(1046/5118)
Jóska rendelőjét az emeletre tették (Anikóék volt lakása) Másszanak csak a nyanyák az emeletre, ha már masszíroztatni akarnak. A körmös szalon lehet, hogy Dia fodrászata volt.
6/10
napraforgó 2021 febr. 07. - 18:28:32 6/10
(1045/5118)
És valóban, nem az a lényeg, hogy Jóska mikor vette meg azt a telefont és hol, hanem az, hogy kicsit sem ügyelnek a részletekre, annyira természetesnek vesznek nem természetes dolgokat, máskor meg hosszasan elidétlenkednek olyasmin , amire szót sem kellene pazarolni.

Slendrián munka.
6/10
napraforgó 2021 febr. 07. - 18:00:04 6/10 Előzmény macsek1121
(1044/5118)
Köszi a felvilágositást. Mivel én Budapesten lakom, ezt meg tudom csinálni, és ha nem is két perc alatt, de rövid idő alatt végig tudnám zongorázni.
De Makkosfütykösön, ahol összesen kb. 8 ház van és azok tuti nem Telenorral, meg Vodafonnal vannak tele, tehát egy ottlakónak be kell utaznia valamelyik nagyobb városba. Ha az illetőnek nincs autója, a távolsági busz menetrendjéhez is igazodnia kell, vagyis egy telefon vásárlására rámegy fél nap.
Mirellácska biztos nem tette meg ezt az utat, miután Birkajóska megigérte neki az új telót, neki igy nem került sem pénzébe, sem idejébe.
És ne felejtsük el, hogy Birkajóska egész délután "rendel", vagyis nyanyákat massziroz, igy ő sem tud elszabadulni.
És ne gyere most nekem azzal, hogy akkor biztos megbizott valakit, hogy szerezze be, mert én nem látok a környezetében olyan személyt, akire rábizna többszázezet forintot, avagy a hitelkártyáját. Nem beszélve arról, ha mégis igy lenne, akkor legalább egy mondat erejéig illene magyarázatot adni a nagyeszű szerzőnek.
macsek1121 2021 febr. 07. - 17:57:10 Előzmény guess.who
(1043/5118)
Hát valószínűleg azért szokták Nyíregyet említeni, mert már az átkosban is ott volt a "központ". Már akkor is az ottani KGST-piac volt a határhoz képest az első és legnagyobb elosztóhely, nagy tételben oda vitték a szeszt, a cigarettát, egyebeket, nyilván közelebb is árultak, de Nyíregyháza volt ilyen szempontból a legfontosabb. Az ottani piacon köztudottan mindent, de szinte tényleg mindent lehetett kapni, nyelvvizsgán át a jogsiig :), vagy ha éppen nem volt valami, meg lehetett rendelni...
De azért egy telefon esetében ne Nyíregyháza jusson már eszünkbe :)
offtopic
guess.who 2021 febr. 07. - 17:52:59 Előzmény napraforgó
(1042/5118)
Ráadásul a lefoglalt négy kartondoboznyi bűnjelet is simán otthagyta az öreg a kocsiban, slusszkulcsostul-forgalmistul, tárva-nyitva egy nyilvános benzinkúton...
Az mondjuk azért picit elgondolkodtató, hogy ha Igoréknak "csak úgy" akad bármikor egy ilyen böszme fekete autójuk, amit "odaajándékozhatnak" gond nélkül a rendőrkapitányságnak, akkor MIÉRT küszködnek 10 kiló csoki és 50 doboz cigi csempészgetésével?
offtopic
guess.who 2021 febr. 07. - 17:50:07 Előzmény macsek1121
(1041/5118)
Tehát "Suvick" elment egy Auchanba és vett egy telefont, este 8-ig haza is ért.

A rendkívül féltékeny Timike pedig nyilván meg sem kérdezte tőle, hogy hol volt délután a kocsival és mit csinált, mikor mindenhová kizárólag együtt szoktak menni és nem volt bevásárlós nap.
Illetve Suvick papucssága alapján az is elég valószínű, hogy a kasszát Timike kezeli, ergo ha 40-100 000 Ft-ot abból kivett Suvick, elég valószínű, hogy arra is rá kellett volna kérdeznie az asszonynak.
6/10
napraforgó 2021 febr. 07. - 17:47:24 6/10 Előzmény guess.who
(1040/5118)
És Igornak valahonnan elő kellett kapnia egy pont ugyanolyan nagy fekete autót, mert különben nem állt volna meg a magyarázkodása, hogy összetévesztette a barátja autójával és csak véletlenül vitte el a Főfütykösét. És akkor abba már bele sem akadtunk, hogy mi volt a slusszkulccsal, az is benne maradt az autóban?
És engem érdekelne, hogy mi lett a sorsa a cserébe elvitt másik nagy fekete autóval, azt hogy szerezték vissza? Vagy odaajándékozták a budapesti főkapitányságnak?

Na ezek az elnagyolt, sőt sehogy ki nem dolgozott, sehogy meg nem magyarázott dolgok bosszantanak.
Mert miért kell engem hülyének nézni? Ha a többi nézőt az "ilyen apróságok" nem érdeklik, átsiklanak felettük, az az ő dolguk, én sajnos ilyen kötekedős vagyok, nem tudom lenyelni.
macsek1121 2021 febr. 07. - 17:43:14 Előzmény napraforgó
(1039/5118)
Egyáltalán nem irreális!!! Elmész egy Telenorba, Vodafone-ba stb., vagy akár egy Media Marktba (de akár egy sima Auchanba), ahol szintén árulnak egy csomó telefont a legolcsóbbtól a legdrágábbig (kártyafüggőket és kártyafüggetleneket egyaránt), akkor tessék, ha kártyafüggőhöz ragaszkodsz, akkor veszel egy Telenorost vagy egy Vodafone-ost vagy egy akármit, ha pedig nem, akkor azt. Kiválasztod a neked tetsző típust, Nokiát, Samsungot, bármit, odabattyogsz a kasszához, kifizeted, hazaviszed, átrakod bele a kártyádat (mert az ettől a bakitól nem sérül) és kész. Ha van a közeledben egy előbb említett szolgáltató vagy műszaki cikkeket árusító áruház, akkor nosza, még 7-ig odaérsz, 3 perc alatt elintézed és 8-ra már otthon is vagy, mint törvénytisztelő állampolgár. Most komolyan, bocs, hogy kicsit szájbarágós módon sikerült leírnom, mint egy kisiskolásnak, de úgy látom, hogy nagyon-nagyon nem tiszta, hogy hogyan működnek ezek az ügyek... :)