andrabian 2013 ápr. 01. - 00:35:03 Előzmény jopa
(219/239)
Sajnos ezzel nem tudok vitatkozni. Az egyetlen mentség talán az lehetne, ha Keres Emil unokájának elsõ filmjét láttuk volna.
offtopic
umma 2012 aug. 12. - 20:47:14
(218/239)
Ó, sajnálom, hogy ilyen szomorú helyen találkoztatok. De remélem, azóta meggyógyultál.
Gondolom, kevesen ismerik fel; már az is csodálatos, hogy te tudtad, kirõl van szó.
offtopic
umma 2012 aug. 12. - 16:15:54
(217/239)
A mafilm büféjébe újságíróként jártál? Úgy emlékszem, mintha azt írtad volna, hogy tudósító voltál.
És hát ugye, a régi szép idõk, amikor a színészeket még foglalkoztatta a magyar film... és volt mafilm, meg büfé...
offtopic
umma 2012 aug. 11. - 18:44:30
(216/239)
Isten éltesse. Ismered személyesen is?
offtopic
kõmacska 2012 aug. 10. - 22:53:11
(215/239)
Á, tényleg, köszi.... õ volt Stefi, az egyik szomszéd. Ez az életrajza: http://hu.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1rnagy_Katalin
offtopic
kõmacska 2012 aug. 10. - 22:15:59 Előzmény kõmacska
(214/239)
Na, megnéztem: a 75-ös út nemhogy Fejér megyében nincs, hanem még a közelében sem - hanem Zalában. Ebbõl csak az következik, hogy a szerzõnek nagyon tetszenek a 25-ös szám többszörösei (a kocsi rendszáma AN-92-75, a lezárt út 75, a szobaszám 625, vagyis 25x25); a 11-es szám: a gyerekük 11 évesen halt meg, a házaspár tagjai között 11 év a korkülönbség stb. Nyilván a Fejér megyében is valami fifikus rejtett üzenet; pedig nyugodtan tehették volna a Balaton mellé a sztorit, Schmied Zoltán igazán jó utóda lenne Bujtor Csöpinek. Ebbõl a filmbõl lehetett volna, sõt még eztán is lehetne még sorozat, esetleg kicsit hasonlóan a francia Taxihoz, ahol a kétbalkezes rendõrnek és talpraesett nejének idõközben szintén született gyereke.
offtopic
kõmacska 2012 aug. 10. - 00:13:24
(213/239)
A zenéje tényleg nagyon jó http://www.youtube.com/watch?v=z57eeSBB5rI
Arra kíváncsi lennék, miért pont Fejér megyébe tették a sztorit (a szép emlékû móri bankrablás nyilván ihletet adott hozzá), amikor a vörös utakon való poroszkálás talán Fenyõfõ környékére tehetõ, ami Veszprém megye, és a balatoni úttörõtábor meg a firenzei orvvadász is Veszprém megyéhez köthetõ, nem Fejérhez. Na mindegy, úgysem tudnám megmondani, hol vették fel. A murvabányás jelenetet talán maga az öreg Orbán szponzorálta...a hírtévé biztosan beszállt a bizniszbe.
_goldie_ 2012 aug. 09. - 23:48:12 Előzmény -greghouse-
(212/239)
így van ritka a jó magyar film
becsülni való
a tigriseket pedig elzavarjuk :)
offtopic
kõmacska 2012 aug. 09. - 23:35:43
(211/239)
Úgy számoltam, ha '71-ben halt meg a fiuk, harminc éve, akkor a sztorit 2001-re teszik. Tehát az idõs úr 1920-as, a felesége '31-es születésû. És cirka 21 éves lehetett 1952-ben - az ávós kitelepítések ugyanis az ötvenes évek elején és nem a végén zajlottak; ez elég szembetûnõ hiba volt a történelmi hitelesség tekintetében.
Az nem zavart, hogy a film két párkapcsolatot mutatott be párhuzamosan; az viszont elég érdekes volt, hogy a szituációk, beszélgetések túlnyomó része civódásból állt, kisebb-nagyobb konfliktusokból, neheztelésbõl. A szereplõk általában rosszkedvûek és ingerültek voltak. Ez merõen szembemegy a nyugati filmes stílussal, ahol még idegen emberek is könnyen szót értenek egymással, és a kapcsolatok nagy részében egyetértenek a felek. Itt viszont mindenkiben, mindenhol, állandóan felszínre törtek a tüskék, a marakodás, a harag. Ez egyrészt dicséretes, hiszen a sztori igyekezett reális maradni; másrészt..... na már megint jöhetnek a panelek, hogy hát igen, mi már csak ilyen haragos, összeférhetetlen, morgolódó nép vagyunk, bezzeg a nyugatiak boldogok, mert õk gazdagok stb stb stb stb stb. És lám-lám, a pénz rögtön értéktelített állapotba juttatta a fõszereplõket, az öregúr a bármi áron való zsákmányszerzéstõl különös bájra tett szert, hõssé vált, aki végre képes boldoggá tenni a feleségét.
Az ilyen emberábrázolás természetesen az alkotókról árul el igazán sokat. És arról is, hogy ezt a "bölcsességet" nyomják számunkra orrba-szájba, hogy már hányingerünk van tõle - a nyugatiak boldogok, jó konfliktuskezelõk, nyugodtak, kiegyensúlyozottak, béketûrõk, mert sok a lóvéjuk és jól élnek; bezzeg mi idegroncsok vagyunk, állandóan egymás haját tépjük, mert szegények vagyunk; tehát a konfliktusok fõ forrása a pénz hiánya és a megoldás legfõbb forrása a pénz. Aki sok pénzt szerez, az akár meg is halhat, mert megboldogult, beteljesítette az életét, hiszen az élet célja a pénz. Attól az ember rögtön boldog lesz. És bátor, és merész, és hõsies, és szép, és táncra perdül, és még a terhes rendõrnõ is neki szurkol. (Bezzeg a Fargóban nem!)
A gond elszáll, mint a buborék; lelkiismeretfurdalás - hát az nem létezik...

Biztosan van olyan film, csak hirtelen nem jut eszembe egy sem, ami azt mutatná be, hogy valaki a konfliktusokon keresztülvergõdve valóban érettebbé, bölcsebbé válik, és olyasmit tanul meg, amitõl õ és mások is LELKILEG erõsödnek, szilárdulnak, gazdagodnak, épülnek. Talán az Elfújta a szél - a végére a nõ biztosan bölcsebbé vált, már nem volt olyan hisztis, elkényeztetett fruska, mint az elején. Több terhet volt képes elviselni és messzebb látott. Sajnos ehhez hasonló film, ami komoly lelki fejlõdésrõl számolna be, nem jut eszembe. Talán Az óriás Elizabeth Taylorral, de az számomra nem volt meggyõzõ, nem tûnt hitelesnek. Vagy mondjuk a Jelenetek egy házasságból - ott is vakon kellett elhinni, hogy a végére jobb lelkiállapotba kerültek a szereplõk és fejlõdtek. Ja igen, eszembe jutott még a Szerelempróba címû amerikai keresztény filmecske is, ami legalább megpróbálta bemutatni azt, hogy a konfliktuskezelés és boldogság, kiegyensúlyozottság igenis tanulható. (És nem a pénzzel együtt hullik az ölünkbe). De a filmipar általában kontraszelektíven kiveti magából mindazt, ami bármiféle valódi lelki érettség irányába mutatna.

Sajnálom, hogy ilyen szempontból ez a film sem tudja meghaladni az éretlen kamaszfantáziák szintjét. Teljesen mindegy, hogy hány évesek a szereplõ, ha a konfliktusokat, problémákat a kamaszfantáziák szintjén állva kezelik és oldják meg.

Persze, igyekeztem élvezni a filmet és nevetni a poénokon, de szerintem nem az az életszeretet és életöröm és újrakezdés stb, hogy hurrá, végre elverhetünk egy rakás pénzt, miután halálra rémítettünk másokat. Ha láttam volna a Marigold hotelt stb, szóval néhány más filmet is az öregkori életörömrõl, akkor talán még inkább szembetûnõ lenne, hogy a Konyec a lelki fejlõdés szempontjából zsákutcát mutat be. Ez a gondolkodás és életszemlélet valóban nem végzõdhet másként, mint ahogy a film. A vége nagyon erõs szimbólum volt, és roppant találó. Aki így akarja végezni, annak hajrá, ne tanuljon és ne fejlõdjön semmit.
cirmuli 2012 júl. 05. - 16:12:58
(210/239)
A film 2007-ben készült, de sajnos az utóbbi években csak nõtt az aktualitása.
9/10
-greghouse- 2012 jún. 30. - 13:57:55 9/10 Előzmény Lojzee
(209/239)
ez nem egy amerikai CSI film. A zsarunõ látta õket beszállni a kocsiba, utána szénné égett minden, nyomozati szempontból nincs ok semmiféle utólagos azonosításra. Ez nem Amerika. (Mellesleg ott sem úgy megy mint a filmekben.)
..ez a film sokkal jobb. fõleg jobb annál, hogy amerikai szupertechnikai dolgokkal kötekedjünk, feket humorral megáldott emberi drámákon. Talán Sas Tamás (eredeti, mozifilm) Presszója óta nem készült ilyen jó film Magyarországon.
9/10
-greghouse- 2012 jún. 30. - 13:49:47 9/10
(208/239)
...kicsit a Bonnie és Clyde kisnyugdíjasok 2007-ben Magyarországon parafrázisa...Ötlestes, és nagyon jó kivitelezés, nagyon jó játék, az elõbb kifelejtettem a jók közül a szintén veterán Djoko Rosic-csot is (Talpuk alatt fütyül a szél, Szomjas György filmje), ...
...az összes Üvegtigris és az összes Valami Amerika kezet csókolhat e film készítõinek, és kérhetnek engedélyt, hogy õk is magyar filmet csinálhassanak (pedig Rudolf Péter nagyon jó, de a filmjei a közelében nem járnak ennek a filmnek). ...Jancsó meg hagyja már abba a szellemi önkielégítést, nagy mester, de valahol a hetvenes években leült azóta blöfföl.
...Élmény ez a film, nagyon ajánlom mindenkinek, aki vadászik a nagyon ritka jó mai magyar filmekre. Gyöngyszem. Nyilván nem is fogjuk gyakran látni. Majd jönnek az üvegtigrisek, és felfalják.
9/10
-greghouse- 2012 jún. 30. - 13:04:40 9/10
(207/239)
Nagyon jó ez a film. Veterán sztárok, Keres Emil, Földi Teri, de még az epizódszerepben is Kézdy György (aki Bánffy György után megkapta a legszebben beszélõ magyar színész díját), plusz a nyomozócsaj Schell Judit (aki játékstílusában a fiatal Udvaros Dorottyát idézi, még ha nem is nõtt fel hozzá eddig), a sztori is jó, a forgatókönyv a német vagy dán krimikre hajaz, amerikaiakból kicsit talán a Coen fivérek laza krimijeire, egy kis Jim Jarmusch beütéssel, minden szempontból jó...
...Nagy kár, hogy most adják, mikor alig néz valaki tévét.
Minden esetre sokkal jobb, mint a gyakrabban vetített késõi Jancsó filmek, amiket mostanában futószaslagon mutogatnak, Mucsi Zoltánnal és társaival, semmitmondó hülyeségek. Jancsó valahol az Égi bárány körül elakadt.
..ez viszont egy nagyon jó keserû komédia, nem bohóckodja el a dolgot, nem is bagatellizálja, de nem is mûvészkedi túl.
..Kívánom, hogy sokkal jobb mûsoridõben több ember láthassa, mert olyan kevés ma a jó magyar film. Ez az.
Lojzee 2012 jún. 19. - 01:03:20
(206/239)
Nagyon jó film, nekem tetszett, már többször láttam.
De:

*****SPOILER*****
az nem tûnt fel a zsaruknak, vagy bûnügyi technikusoknak, hogy a kocsiban nem volt holttest, sem összeégett emberi maradvány (csontok)???

*****SPOILER VÉGE*****
Mike088 2011 júl. 16. - 04:06:47
(205/239)
A bemutató idején volt egy olyan érzésem hogy nem lehet rossz film de csak nemrég sikerült megnéznem. Az eleje jól indul persze akadnak benne hibák de végeredményben egy szórakoztató filmet láttam. 10/8
8/10
sanderb 2011 márc. 13. - 10:09:51 8/10
(204/239)
Ez egy jó film, bárki bármit mondjon is. Nem hibátlan, nem tökéletes, de - a szó jó értelmében - magyar, a történet mûködik, a szereplõk jók, a hangulata megvan, talán a feszültséget és a jellemépítkezést érheti némi kritika. A dramaturgia igaz, hogy 'nagyvonalú', de ha nem így lenne, akkor a filmet hamar rövidre lehetne zárni. Igazi jó kis roadmovie. 10/8
10/10
fredi60 2011 febr. 17. - 12:50:24 10/10
(203/239)
"minden második üldözéses film így végzõdik"

Ha Te mondod, biztosan így is van.
Bocsi, hogy olyan béna vagyok, hogy a kommented olvasásáig ezt nem is vettem észre. :D
10/10
pstone69 2011 febr. 17. - 12:28:59 10/10
(202/239)
SPOILER - aki szerint van slusszpoén, az nagyon kevés filmet láthatott. Ez bizony elég sablonos vég, minden második üldözéses film így végzõdik. Maga a film egyébként jó, van benne humor, és rengeteg mondanivaló.
istvan72spider 2011 febr. 12. - 14:11:41 Előzmény grebel
(201/239)
Tényleg jó film ,de hogy a legjobb magyar film???
Annak igen aki nem látott jobbat...
Mindenkinek más az izlése,megitélése filmekkel kapcsolatban.Nekem az a jó film amit akár többször is megnézek,és ugyanúgy szórakoztat.
Például mint az "Indul a bakterház",már nem is számolom hányszor néztem meg,ott van a polcomon DVD-én,és még akkor is megnézem ha éppen adják valamelyik csatornán.
10/10
dzsondzs 2011 jan. 05. - 13:25:48 10/10 Előzmény tinca
(200/239)
Ez bizony nem vígjáték. De a színészek játéka felettébb ügyes. Fõleg, ami a végkifejlet kettõsségét jelenti.
Rá kell hangolódni. Az egyik legjobb, ha nem A LEGJOBB magyar film.