Téma: Mátrix

10/10
offtopic
damienisback 2009 okt. 19. - 11:22:48 10/10
(211/831)
khmm, ha láttad volna a 2. és a 3. részt is, akkor nem állítanál akkora baromságokat, hogy legyõzhetetlenek.
egyébként az eszedbe sem jut, hogy a sok verekedés és a golyózápor azért van, mert részben látványfilmrõl beszélünk?
a párodnak pedig azt tanácsolom, hogy színházba se menjen, hiszen ott meg azt látja, hogy x ember áll a színpadon és beszélnek...
kgyuri0 2009 okt. 19. - 11:08:36
(210/831)
Úgy adódott, hogy eddig nem volt módomban végignézni, pedig valahol ez az általános mûveltség része, kultfilm. kiváncsi voltam, meg reméltem is, hogy némi ellenérzéseim megszûnnek, ahogy a másik kultnak a “Rocky horror picture show”-nak kifejezett hive lettem. Hát nem jártam vele úgy, tán helyesebb lett volna a vele egy idõben adott svéd filmet választanom a királyi kettesen? Na, mindegy, legalább túl lettem ezen is.
Azt értem, hogy szerettek volna adni egyet a nagy kérdéseknek, a megváltás problémát és, ezredszer, a jó és rossz küzdelmét megörökíteni. Még hozzá, úgymond, korszerû formában. Ráadásul úgy esett, hogy ez a film nem, hogy megfelelt a “korszerûségnek”, de maga is nagyban alakította azt. Na, nem kellett volna.

Csak ezt a “korszerû” formát tudnám feledni. Amikor még tíz év alatti voltam, biztos nagyon élveztem volna, még csíptem a mácsó legényeket férfias arcéllel, napszemûvegben, lobogós slafrockban sebbel-lobbal nagyokat ütni, csípõbõl tüzelni(Mit tüzelni? Valóságos golyózáport rittyenteni! – Hü, be klassz!).

Amire elmúltam tíz, minden bajom lett volna a filmmel, amelyek most is elõjönnek. Nem azért, mert olyan okos kisfiú lettem volna, hanem, mert ha egy mûvészeti termék a világot torzítva tükrözi, akkor hiteltelen s ezt megérzik a befogadók, akik aztán vagy ellene fordulnak, vagy rossz irányban változtatja õket, és lesz belõlük hiperaktív, énközpontú, hígvelejû (poszt)modern FOGYASZTÓ.

Dramaturgiai ostobaságok garmadát el sem kezdem sorolni, alapjában kérdem én, mire kell ezeknek a szembenálló feleknek annyi karate és egyéb keleti harcmûvészetet elsajátítani, lövöldözni(a golyó zápor már ténylg röhejes sokszor), amikor a rájuk érvényes csodálatos tulajdonságok révén amúgy legyõzhetetlenek, ez igaz a mesefilmekre is(Csillagok háborúja, stb – de azok legalább mesék, ott varázslat van) de , ezt itt a tudálékoskodó áltudományos, álfilozófiai zagyvaság váltja ki.

Hirtelenjében három tipikus alapkifogás jut eszembe: erõszak, rendetlenség, ingyenesség.

1. A tomboló erõszak lerágott csont, pszichológusok pro és kontra kisérleteket végeztek (azt hiszem a kérdésföltevés nem volt igazán helyes, amikor nem jött ki összefüggés);
2. Rendetlenség: a cselekmény tkp álcselekmény, a párom(mily okos), nem nézte, de néha odapillantott a képernyõre, s utána így jellemezte: mindíg ugyanazt látta: két hapsi egymást ölte hol a levegõben röpködve, hol nem, hol fegyverrel éktelen zajt csapva,hol szabadkézzel valószinûtlen gyorsasággal. Már a népköltészetek s tán a Biblia óta a történetekben bizonyos fokozatiság van: a 3-fejû sárkány kacsalábon forgó vára réz, a 7-fejûé ezüst, a 9-fejûé arany, stb. Itt a Trinity nevû szexi harcos már a legelején ugyanúgy repdes a levegõben, mint Morfeusz(a kifordulós szemû néger (“political correctness”, oda ne rohanjak!) vezetõ) a cselekmény tetõpontján(? ha ui. lenne ilyen). Ez a világ strukturálatlanságára, rendetlenségére hajaz, s mint ilyen , sztem igen káros közvetve(a világ ui. strukturált!);
3. Ha tudásra, hozzáértésre szükség van, akkor azért nem kell megküzdeni, megszenvedni, be kell telefonálni a központba,s az operator letölti a delikvens fejébe, miközben roppant agresszív szájtátásokat, fogcsikorgatásokat szemkifordulásokat s izzadást produkál a színész jelezvén nagy tudálékosan, hogy most aztán megszenvedi a tanulást fene mód – (poszt)hollywoodi színészi eszközök! Hú, de mûvésziek! Ez meg azt sugallja a feltörekvõ korszerû ifjúságnak, nem kell tanulni, pl egy fél életen kersztül, hogy valaki keleti harcmûvész legyen, áh, marhaság! "Letöltik" neki!

Belsõ értékek, mértékek elcsökevényesednek: tanulás, elmélyedés, kitartás, türelem, gondolkodás, pláne: szemlélõdés, minek mindez?!
“Ide nekem az oroszlánt is”, “Az nekem jár!”
Nem szívesen hozom ide, de: “Megostromoljuk a tévészékházat!”, “Népszavazgatunk hülyeségekrõl!”, “Mert nekünk mindent lehet!”
flippelek 2009 okt. 17. - 21:05:22
(209/831)
mikor lesznek a következõ részek? tudja valaki?
gerhajdu 2009 okt. 17. - 15:20:00
(208/831)
Bocs, tényleg rajzfilm. Még az is eszembe jutott, hogy vetítik azt a másik hasonló rajzfilmet az MTV-n. Az még kedvcsinálónak, jól jönne, de engem egyszerûen nem kötött le. Néha úgy érzem, hogy ki maradok valamibõl, de nem jönnek be a mostani animék.
Inuyasha mozifilmet megnéztem (vagy nem tudom mi, de jó hosszú) és a végén azt gondoltam: "Tényleg ezért vannak úgy oda?"
Shinigami731 2009 okt. 16. - 20:57:17 Előzmény gerhajdu
(207/831)
Nemcsak, hogy hasonlít, hanem a Ghost in the shell mintájára csinálták a Mátrixot is. Csakhogy a Mátrix látványosabb, és nézettebb is, mint a Ghost in the shell, mivel az egyik film, a másik pedig rajzfilm.
Sárkányölõ 2009 okt. 16. - 20:56:44 Előzmény gerhajdu
(206/831)
A Ghost in the shell rajzfilm amúgy. De meg kell szokni, hogy Japánban a rajzfilmek sokszor komoly témát dolgoznak fel. Láttam már komoly drámát is, és jó volt.
gerhajdu 2009 okt. 16. - 20:09:09
(205/831)
Olvastam, hogy bizonyos dolgokban hasonlít a Ghost in the shell c. filmre (a rendezõ páros mondta egy werkfilmben). A Mátrix után szívesen meg is nézném ezt a japán filmet, ami elég ritkaság nálam. Nem mintha nagy bajom lenne a hasonló alkotásokkal - az biztos, hogy kreativitásukkal meg képzelõerõvel tudnak élni, csak a minimális valósághûség szokott hiányozni. Vagy csak rá kell hangolódni. Lényeg, hogy nálam a Jackie Chan filmekre korlátozódik a távol-keleti filmek nézése.
Sárkányölõ 2009 okt. 16. - 19:55:19
(204/831)
Sok filmre rá szokták mondani hogy kultuszfilm, de igazi csak kevés van. A Mátrix közéjük tartozik. Igazi alapmû. Sõt, talán a Mátrix óta még nem is jelent meg új kultuszfilm. Persze ez nem jelenti azt, hoy mindenkinek bejön a film, vagy ne lennének benne hibák. Van benne bõven. Csak amikor megjelent a hatása annyira új volt, erõteljes, érdekes, hogy hatással lett a hétköznapi életre. A mobiltelefon, ruházat, szemüveg divat. A mozgáskultúra, zene. Rengeteg dolgot fel lehetne sorolni. Az elmúlt egy évtized kulturáját nem lehet teljesen megérteni anélkül, hogy ne lásd a Mátrixot.
10/10
3velin 2009 okt. 16. - 19:10:45 10/10 Előzmény maci44
(203/831)
Szerintem is jó film, de huszadjára már kicsit uncsi...
Nyálon lõtt vágy 2009 okt. 16. - 14:16:43
(202/831)
A figyelõk pedig már mûködnek, mondta kedves barátom mikor az Oktogon térfigyelõ kamerái alatt sétáltunk.
Talán így is van rendjén, érezhetjük már lenge szelét annak milyen is a "mátixban" élni.
Ha az embereket egy számítógép részének tekintjük, nem vagyunk mások mit az a sok ezer bit ami egy ilyen gépben áramol. A processzor pedig a programok irányítója "atyja" aki csak felügyeli a folyamatokat. Léteznek kulcs programok és agresszív adat tömegek, vagy is akár létezhetünk egy számítógép rendszerben melyet természetnek nevezünk, valamint modellezheti az emberi viselkedést a számítógép is.
"Kék halál" vagy a gyilkos emberi ösztön fakadhat-e egy tõrõl, ez itt a kérdés?
A Wachowsky fivérek sem tesznek mást mint modulokat illesztenek egymás mellé: szabadság, ellenõrzés, uralkodás, szerelem, forradalom, bukás, ezeket a paneleket rakosgatják Mátrix moziról mozira egymáshoz.
Neot pedig felfoghatjuk egy futurisztikus megváltó figurájának, aki ebben a szabályozott világban valami misztikusra képes, átlépni a szterootípákon.
Míg a Mátrixban inkább a mûködés mikéntjérõl kapunk képet, addig a Mátrix, forradalmak már az Orvel-i kérdéseket feszegeti, miképpen lehet egy rendszer elnyomó
és a tömeg hogyan képes a rendszer ellen harcolni vezetõjével.
Tovább menve ki lehet -e egyezni a rendszerrel vezetõjének feláldozásával a béke reményében.
Ezen tények mellett a film tényleg sok-sok digitális trükk és ügyesen megválasztott szereplõk "számtani halmaza".
Digitális forradalom emberi mondanivalóval, álom egy talán nem is olyan messzi jövõrõl.
Persze nézhetjük így is, úgy is ezt a mozit és ez az igazán jó benne, megadja mindenkinek a magáét, az úrnak az úrét, ( magas esztétika) és a szolgának a szolgáét ( aki csak nézni akarja ), már pedig ha innen nézzük akkor mûvész film, has onnan akkor ütõs mozi.
Kinek, kinek a maga értékrendjében.
1/10
Óz 2009 okt. 16. - 08:12:46 1/10
(201/831)
Harminc éve ugyanígy röpködtek a kínaiak a kung-fu filmekben és mindenki azokon röhögött. Most ugyanezt megoldják szervereken és megtapsoljuk? Nekem pont az eltúlzott - bár kétségtelenül TÖKÉLETES - effektek voltak zavaróak, maga az alapötlet viszont kellemesen kavarós délutáni mozit nyújt.
maci44 2009 okt. 13. - 20:36:49
(200/831)
Annyira jó film, hogy az elképesztõ!Tártott szájjal néztem meg elõször!:)
Érdekes, bonyolult, izgalmas, romantikus, akciós, kitalált--->Maga a tökély!
benedict 2009 okt. 08. - 22:15:34
(199/831)
KONIBENCE ITT VAGYOK!
Írj, konibence@gmail.com
9/10
Kagami-sama 2009 okt. 04. - 15:29:17 9/10
(198/831)
Jó film... érdekes. Elgondolkodtató.
10/10
ghalleck 2009 okt. 03. - 21:54:04 10/10
(197/831)
Pazar kis cyberpunk film, amíg Neo-t ki nem halásszák a trutyiból, egyenesen fergeteges. Csak azt nem értem, mi a túrónak kellett a másik két részt leforgatni? Elaludtam rajtuk...
Krivosein 2009 júl. 23. - 04:50:47
(196/831)
Örök fav, akárhányszor újra tudnám nézni! Van alapötlete, így nem száraz akció, látványos, a szereposztás k*va jó!!! Imádom!
(Tankre csak azt tom mondani h talán a bátyja halála után otthagyta a hajót. am nemtom)
9/10
Bsmarcona 2009 júl. 20. - 10:12:07 9/10
(195/831)
Ez egy JÓ film! A története tetszik, és a szereposztás is.

Nálam 10/9
Ney marsall 2009 ápr. 07. - 01:10:31
(194/831)
Egyébként ebben a filmben Tank- kel mi is történik?
Az Újratöltvében más az operátor.
thottee87 2009 márc. 18. - 00:54:35
(193/831)
A 101-es szám lehet hogy egyszerûen csak a kettes számrendszerre utal... így infós fejjel :)
10/10
offtopic
damienisback 2009 márc. 11. - 18:52:13 10/10
(192/831)
gondolom Orwell 1984 címû regényére utal...