Téma: Maya hajója

9/10
FElepHánt 2015 jan. 22. - 11:44:00 9/10
(1/1)
FeHér ElepHánt Kulturális Ajánló Portál www.totptipp.hu

MAYA HAJÓJA---Fodor Tamás---Stúdió K

Picasso Pali bácsi mûtermében megelevenednek a föstött képek. Kislánya, Maya Dakszilonnevû, kutyának látszó hajó-tárggyal játszik, a testes gitár Miádrovics Angéla busamellû bájait rejti. Lopott óriásgömbjén José artistatanonc, Lovas Dániel lépegetni tanul, Nagypál Gábor, Bobó, a törpe varázsló tengeri kirándulásra csábítja a bohókás társaságot.
Németh Ilona bábjai önálló élõlényként egy csapásra belopják magukat szívünkbe, a sustorgó nejlon-habok ölelésében vidáman szörfözik Homonnai Katalin dakszli-hajója. Mint mindig, most is elbûvölõ a színészek munkája: az egyik pillanatban szerepüket játsszák, a másikban valamely másik bábú kezét-lábát mozgatják, persze még díszleteznek is, hangjukban élnek, egyébként mesésen láthatatlanok.
A zene Nagy Varázslója Spilák Lajos. Félkézzel fuvolázik, a másikkal dobol, Escamillo torreádorként selypegõ hangon udvarol, bábkezével gitározva szerelmes románcot énekel. Megkomponálja a kórusokat, a zene finom hálójával fogja össze a produkciót.
Parti Nagy Lajos virulens mesélõkedvvel végül a spanyol királyi udvarba röpíti hõseit, ahol Izabella királynõként Nyakó Júlia osztja a szót. A "szeretet bélpoklosa" õ, ám ez leginkább
a bikaviadal imádatában nyilvánul meg. Kemény harcot aligha ígéri a félõs torreádor és a kifejezetten pacifista Gabika bika, a szépszavú Sipos György csatája.
Fodor Tamás rendezése pazar ötletekkel csempészi be az andalúz festõmágus, Picasso képeit a színre, kedvenceink a királynõ szavaira kórusban tátogó portrék, de ne hagyjuk ki a bikaviadal miniatûr árnyképeit sem.
Az elõadás gyújtópontjában a címszereplõ Pallagi Melitta csillagfényû gyermeke sugárzik. Kamaszos karcosságú hangja különbözteti meg a mesefiguráktól, közvetlenül naiv, elbûvölõen hiteles. Kalandvágyó fürgesége élteti, infánsnõi szépsége Velasquez-t és /jaj nekem!/, az ábrándos múlt tündérkorát idézi.
Chagall után Picasso, bízunk abban, hogy nem jutunk el Salvado Dali-ig..., a Stúdió K produkciója egészséges arányban vegyíti a gyermekszínházat a fölnõtt mulatsággal, a szöveg erejét a látvány gyönyörûségével.