Téma: Mr. Nobody

nandelecki 2015 jún. 03. - 01:12:25
(145/165)
Igényesnek látszó zagyvalék. 5/10.
PlasZeb 2015 jan. 10. - 23:52:29
(144/165)
Artupku, szerintem a gondolataid teljesen jók. Annyit tennék hozzá, hogy a film végén lévõ kulcsokkal lehet értelmezni sok mindent. "Az élet egy játszótér". - tehát próbálkozik a különbözõ lehetõségeken gondolkodni a 9 éves fiú. Aztán a "Zugzwang", vagyis tudja a fiú, hogy döntenie kell. Mit döntsön? Alapvetõen a szerelemrõl? Kit válasszon? A választás lényegét pedig többször is bemutatja azáltal, hogy mit tud pl. egy lepke szárnya okozni a világon...A végén rájön, hogy lépéskényszer van, mégsem választja egyiket sem (ugye elindul a vasúti vágányok helyett egy országúton.) Ugyanis azt mondja az öreg: "Korábban nem tudott dönteni [a fiú], mert nem tudta mi fog történni, most már tudja mi fog történni, ugyanúgy nem tud dönteni." Bár mintha olyat választana, amirõl nem tud mégis [*spoiler] Annát választja; és ezzel felvállalja vele azt is, hogy történhet vele rossz, akár meghalhat. Amúgy ott van Elise, aki szintén a szerelme után vágyódott és Jean, aki nem kapta meg ezt Nemotól. A film végén el is mondja öreg korában, hogy nincs jó döntés: "minden lehetne más is, de ez semmit nem von le az értékébõl." Vagyis egy döntés meghatározhatja az egész életedet nagy vonalakban, de ez nem jó vagy rossz önmagában.
A Mars jelenetek számomra egyszerûen történet a történetben. Ugye, Elisenek még fiatal korában megígéri, hogy ha meghal a hamvait a Marsra viszi. Mivel ezt nem tudta teljesíteni, ezért leült az írógéphez és írt egy történetet, amiben mintegy így teljesítve a kérését. Tegyük hozzá, itt is megjelenik Anna. Végül is tehát hoz egy döntést, a közös pontot, a lehetõ legjobbat.
Még két érdekesség: az egyik a pénzérme, amikor a döntéseket nem magára bízza, hanem a véletlenre. Ám ebben is elbukik, és ennél a résznél végig arról van szó, hogy õ nem õ. (cipõméret, magasság) Szerintem azért, mert nem õ döntött! Ezért tagadja(?) meg az öreg ezt az életszemléletet. (lsd galamb-sztori, amirõl most írok.)
A film legelején lévõ galamb babona arra hívja fel a figyelmet, hogy a dolgok történhetnek a mi döntéseink alapján (amikor a galamb megnyomja a gombot) és megtörténhetnek rajtunk kívül álló okból (20 percenként nyit). Ez utóbbin csodálkozunk, hiszen csak úgy kaptuk (jó és rossz is lehet), de azt hihetnénk, hogy talán mégis közünk volt hozzá, ezért elkezdjük azt csinálni, ami akkor történt - pl. babona (pénzérme a filmben).
Végül ott az angyal és az ajkak. Szerintem a szürke ruhás jelenetek, egyforma autók, ágyak a döntéshelyzeten kívüli állapotot szimbolizálják. Az utána lévõ születés elõtti pillanatok pedig a még választás elõtti állapotot mutatja. Itt a film magyarázatot ad arra, hogy a 9 éves fiú nemcsak eltervezi a jövõt, hanem valóban látja is azokat, ahogy meg fognak történni. Valójában amikor a jövõt látja a lehetõségeket látja, úgy mint a pillangóeffektust. Ahogy a kisbaba csak a kezét látja a testét (az egészet) pedig csak árnyékként, a háta mögött lévõ fény miatt.
artupku 2015 jan. 05. - 00:32:09
(143/165)
Illetve még egy kérdés...nagyjából sikerült magamban szétválasztani a különbözõ életeket, elõször is apa-anya szétválása...ha elmegy az anyjával...találkozik Annel vagy összejönnek vagy nem..ha nem akkor nem hal meg, de szenvedni fog, ha meg össze jönnek, akkor is elveszíti, és utána vagy rátalál, vagy nem, ha nem akkor életunt emeber lesz, ha igen akkor hamar elveszíti megint, és utána megint csak vagy visszakapja, vagy nem, ha nem akkor csöves lesz, ha igen akkor ugye összeházasodnak, de a végén beleesik egy tóba... ha az apjával marad, akkor el kezd írni egy Sci-Fit és vagy összejön az õrült csajjal, vagy nem, ha nem akkor vagy feleségül veszi a a kínait, vagy pedig balesetet szenved... na már most a kínai csajt választja az tiszta, elhamarkodott döntés, nem szereti, hiába teljesíti minden kitûzött célját, nem lesz boldog, ezért megpróbálja megölni magát, majd elutazik, amikor összekeverik egy maffiózóval belemegy a játékba, és eljátssza õt, majd végül lelövik õt a kádban...ha sikerül összeházasodnia a szõke csajjal, akkor vagy felrobbannak az esküvõ után, és meghal a csaj, vagy nem, ha nem hal meg, akkor a felesége szépen lassan depressziós lesz, és végül elhagyja õket, és fodrász lesz, ha viszont felrobbannak, akkor a felesége meghal, és ígérete szerinte el kéne juttatnia a hamvait a Marsra, és akkor itt akadok el...szóval, vagy csak a könyvében írja le ezt az egészet, vagy tényleg elviszi a Marsra a hamvakat, és ha tényleg elviszi akkor a végén találkozik Annaval, akivel amúgy ugye a másik alapválasztásnál találkozott volna, de akkor miért mond Anna-t amikor hibernálva van, akkor még semmi nem utal arra, hogy ismerné, ezen a ponton gondoltam bele abba, hogy a csávó ahogy már az elõzõben leírtam, végig élte az összes életét majd visszafelé élt így minden tapasztalatot el tudott mondani a kis némonak és valószínû hamarabb élte az Anna-s életét, mint azt amikor a Marsra megy, és rájött, hogy a három nõ közül Anna az aki igazán kell neki, ezért tudta az ûrhajón azt mondani, nade akkor meg, ha találkozott utána Annaval, akkor miért idegen neki, illetve rendben van hogy Anna különlegesebb mint a másik kettõ, de vele se lehet boldog, sehogyan se, ugye egyszer egy tóba esik, egyszer pedig felrobbannak a Marson....na valaki aki okosat tud mondani, ehhez is fûzzön már hozzá valamit...
artupku 2015 jan. 05. - 00:02:32
(142/165)
Az egyik felfogás szerint, miszerint ugye Némo nem a múltjára, hanem a jövõjére emlékszik... ez egy kicsit hasonlít a Next-hez (Nicolas Cage), természetesen, annak a gondolatmenete semmi ehhez képest, de hogy jól értelmezem, ezek szerint, képzeletben lejátssza magának az életeket, hogy aztán könnyebben tudjon választani...csakhogy a végén rádöbben, hogy ezen tudás birtokában sem képes dönteni, hisz egyik életút sem megfelelõ...vagy a másik lehetõség, némo leélte az életét és ugye õ az utolsó halandó a Földön, és abban a pillanatban történik meg a zsugorodás, amikor az utolsó halandó meghal, vagyis, ahogy meghal el kezdi újra élni az életét visszafelé, és ugye így már akkor tudatában van egy életnek, és mikor visszaér a kis Némóhoz, tisztában van már azzal, hogy mi történik, ha az egyik utat választja, ekkor választ egy másik utat, és leéli azt is és így mikor újra meghal, és az a Némó is elindul visszafele az életben, errõl a tapasztalatról is tájékoztatja a kis némot....így van tudatában minden lehetséges életútnak...így úgymond nem kell már az utolsó némónak választania, mert az elõtte lévõ némók már választottak és elmondják neki a tapasztalataikat...de így sem képes választani, mert egyik sem kedvére való jövõ, így próbál találni valami kiutat, mint ahogy valaki írta, a jelképes öngyilkosságot választja...

na szóval nekem ezek jutottak eszembe, de nem nagyon tudom, hogy ez teljes zagyvaság, vagy van köze a valósághoz, szóval, ha esetleg valaki hozzá tudna valami építõjellegût szólni, azt megköszönném...
artupku 2015 jan. 04. - 23:35:33
(141/165)
Huuu hát most néztem meg ezt a filmet...szögezzük le az alaptörténet és a mondanivaló zseniális...a film történetvezetés viszont agyfacsaró. Többször meg kellett állítanom és visszapörgetnem a filmet, hogy minden mondatot biztosan jól értelmezzek.
Én úgy vélem, hogy a rendezõnek támadt egy zseniális ötlete, csak közben csöppet elszaladt vele a ló...és sajnos hiába zseniális, amit kitalált, ha egyszerûen borzalmas nehéz kiszedegetni a sorok közül...
Ennek ellenére én nagyon élveztem a filmet, szeretek gondolkozni a filmen miközben nézem és utána is, és a végére körübelül 3-4 különféle értelmezés vagy elmélet született meg bennem, hogy konkrétan mirõl is szólt ez a történet, szóval mindenképpen izgalmas és egyedi filmélményt nyújt, aki kapó az ilyenre...de annak aki nem szereti a film közben mozgatni az agyát, vagy csak kikapcsolódásra vágyik annak nagyon nem ajánlom...
10/10
kobax 2014 dec. 25. - 13:37:24 10/10
(140/165)
Elsõre valóban kusza, és nehezen követhetõ, de maga az alapötlet nagyon érdekes.
Elgondolkodtató, hogy az embernek hányféleképpen alakulhat az élete, attól függõen, hogy egy-egy adott döntési helyzetben hogyan dönt.
Szerintem jó film volt - de nem hiszem, hogy a közeljövõben újra megnézném, ugyanis én a rendezõi változatot láttam, és az több, mint 150 perc hosszú, és még annak a végén is elnézést kérnek a stáblistában azoktól, akiknek még úgy is kimaradt jelenete...
Én mindenkinek csak ajánlom a filmet!
10/10
xzsoltzsoltx 2014 szept. 03. - 01:15:30
(139/165)
Elsõ nézésre nem tetszett. Most megnéztem még egyszer, de most sem tudtam megbarátkozni vele.
SPOILER Végül is ha egymás mellé raknánk a "szétvagdalt" részeket, kapnánk néhány unalmas élettörténetet, és a végén beraknánk az öreget narrátornak, hogy " Na hát így is élhettem volna, meg úgy is, attól függ mikor hogy döntök!" És kb. ennyi.
Meg sokan itt azt írják, hogy milyen szomorúak, mert mások nem értették meg a filmet...
Egyszer kíváncsian meghallgatnám a film készítõjét, hogy õ valójában mikor mit gondolt, vagy mit szeretett volna közvetíteni a nézõk felé. Lehet lennének meglepetések. Kb. mikor verselemzésnél valaki leírja 5 oldalon keresztül, hogy a "Kék az ég"-nél mire gondolt a szerzõ, de ha meg megkérdeznénk a költõt, azt mondaná: Hát arra, hogy Kék az ég! Na kb. ezt a filmet is ennyire gondolják túl. Szépen meg van csinálva ez tény, de fõképp a vágások és az életutak közti ugrálások miatt tudja fenntartani a figyelmet.
9/10
Attlas 2014 febr. 01. - 23:47:14 9/10
(138/165)
Valóban kiváló alkotás. Nekem is nagyon tetszett, habár meg kell néznem még egyszer, hogy tudjam mit láttam elõször :)
10/10
dundispan 2014 jan. 30. - 10:13:46 10/10 Előzmény Ochoa
(137/165)
Nem egy hétköznapi alkotás!
Nagyon nagy film!

10/10
9/10
Ochoa 2013 nov. 08. - 18:46:08 9/10
(136/165)
Bár elsõre 9-est adtam rá és nem szoktam szórni a pontokat, másodjára már 10-est mivel jobban átéreztem és átláttam az egészet.
Teljesen nem vagyok biztos benne, de szerintem nem láttam még ennél jobb filmet, de ez már annál is több.
Óriási alkotás! 10/10
10/10
dancergabor 2013 szept. 25. - 23:55:40 10/10 Előzmény endredori
(135/165)
Nekem volt szerencsém a kibõvített változatot megnézni és nagyon nagy hatással volt rám. Nagyon összetett, de egyben nagyon jó film. A végére annyira beszippant az egész és letisztul.....
Nem egy tömeg film, ezt elismerem. Nem is lesz, hiszen ezt a stílust nem szereti mindenki, de azt pl. nem értem, hogy miért nem játsszák itthon és pl. még szinkronra se méltatták?! Hozzá teszem, hogy én speciel amúgy is jobban szeretem eredeti nyelven nézni a filmeket, ennél is nagyon jó az eredeti hang.
10/10
endredori 2013 szept. 05. - 01:06:18 10/10
(134/165)
Csodálatos film! Aki nem elég nyitott és nem engedi, hogy elvigye a film vagy csak szimplán nem hajlandó gondolkodásra használni a fejét, annak persze elvesztegetett idõ. Viszont ha engeded, hogy beszippantson, akkor rájössz, hogy varázslatos! (:
10/10
mehdi 2013 júl. 12. - 16:02:30 10/10
(133/165)
Eszméletlen jó élmény volt, nagyon tetszett!
Pimpalini 2013 máj. 14. - 22:42:21 Előzmény ThePhoenix
(132/165)
Ez egy hatalmas film. Több szálon futó mi lett volna ha játék, amely egy nagyszerû konklúzióval zárul. Simán többször nézõs.
10/10
tutub 2013 máj. 09. - 01:52:04 10/10 Előzmény ThePhoenix
(131/165)
Akkor vszleg nem uazzal a felirattal láttuk, mert angolul hallgatva, de felirattal, na néhol suta is, de jó volt a fordítás. De mint mondtam, én a 155perces verziót láttam.
10/10
tutub 2013 máj. 09. - 01:49:04 10/10
(130/165)
Nem tudom, milyen a vágott verzió, csak az extendedet láttam, és életem egyik legjobb filmje volt, még ha kicsit hosszú is, de minden jelenet nagyon ott volt és helyén volt, nem nagyon tudnék kivágni belõle egyetlen percet sem: Az lenne csak az igazi "lépéskényszer" :D
10/10
tutub 2013 máj. 08. - 22:59:43 10/10
(129/165)
Q jó-
ThePhoenix 2013 ápr. 26. - 23:41:19
(128/165)
Olvasgattam ezeket a "kellemes" hozzászólásokat. Kár, hogy csak a filmet lehet pontszámozni, a hozzászólásokat nem... mert akkor kevés érné el a 2-est... Ilyen kevés embernek számít, hogy milyen hatással vagyunk másokra? Azt írta valaki, hogy annyi film szólt már hasonló kérdésekrõl és kevés újat lehet letenni az asztalra - attól, hogy egy kérdést már valaki fejtegetett, fejtegetheti valaki más is más szempontból, nem? Pláne ha olyan alapvetõ és örök, mint a "mi lett volna, ha", és a "mi lesz, ha". Mindannyian szeretnénk olykor megváltoztatni a múltat, vagy elõre látni a jövõt. (Kivéve, akiket nem érdekel sem a múlt sem a jövõ.) Arról a kérdésrõl tehát, hogy milyen hatással vannak a döntéseink a mi életünkre és mások életére, nem lehet eleget beszélni. És GONDOLKODNI. A film ugyanis annál többrõl szólt, mint hogy egy kisfiú nem tudott dönteni. És még annál is többrõl, hogy mi lesz, ha így, és mi lesz, ha úgy. Arról is szólt, hogy bizonyos helyzetekben meg kell próbálnunk kilépni a szûkös határaink közül, és magasabb szinten, több dimenzióban gondolkodni. Mert akkor lehet, hogy rájövünk, hogy nem biztos, hogy pusztán két választásunk van. A gyerek 3. választása, hogy elfutott, nem feltétlen az öngyilkosság szimbóluma; inkább egy negatív hullám megtörése, egy új dimenzió létrehozása. És ez az, amit mi is tehetünk, sokszor még egy hétköznapi, egyszerû szituációban is: amikor rossz napunk van, mindenki hülye, semmi sem sikerül - lehet, hogy ezek ellen nem tehetünk semmit. De tehetünk valamit azért, hogy ezt a negatív rezgéshullámot megtörjük: letérünk a megszokott útvonalról, és ma másfelé megyünk haza, ma nem ott iszunk kávét, ahol eddig szoktunk - és ezzel esély adhatunk valami újnak, valaminek, ami egyébként nem történhetett volna meg. Én angolul néztem, aztán feliratosan (az borzalmas...), és sajnos nem mindenhol volt helyes a fordítás, szinkronnal már meg sem merem nézni. Ami a feliratos verziónál nagyon feltûnt, hogy a végén, amikor az öregember sakkozik, és azt mondja: "Van olyan helyzet, amikor bárhogyan döntünk, egyik sem helyes" (vagy valami ilyesmi a felirat szerint), akkor valójában az angolból lefordítva egyáltalán nem ezt akarja mondani, ennél sokkal fontosabbat és értékesebb tanulságot: "Vannak helyzetek, amikor a legjobb lépés, ha nem lépünk." Ha egy rendkívül fontos helyzetben nem tudunk dönteni két megoldás között, és nyomós okunk van rá, hogy habozzunk, akkor lehet, hogy várni kell, vagy egy harmadikat kell választani. De nem dönthetjük el csak úgy, a fejünket a homokba dugva, hogy majd lesz valami, vagy feldobva egy pénzérmét. Az életben így is elég sok a kiszámíthatatlan tényezõ ahhoz, hogy azokat a fontos dolgokat, melyekben mi magunk határozzunk, azokat is a vak véletlenre bízzuk. Akik ezt teszik, akik csak úgy élnek a világban, azok olyanok, mint a falevél, amelyet az idõjárás kénye-kedvére sodor ide-oda, és a végén kiszáradva, megsárgulva és megtépázva rátaposnak, és vége. Ennél mi emberek sokkal értékesebbek vagyunk.
Phantasia 2013 jan. 31. - 20:52:44
(127/165)
Nem rossz film, de ilyen témában én még mindig többet várok. Valaki azt írta, hogy aki ezt a filmet lepontozza, az sekélyes. Ezt kikérem magamnak. Sok szemszögbõl és sokféle nézõpontból tudom vizsgálni a filmet. Több értelmezést is rá tudok húzni. Voltak részek, amik nagyon is elgondolkodtatóak voltak. De ennek ellenére ez a film nekem unalmas volt és kiszámítható. Értem a koncepciót, hogy több szálon fut, több ponton is elágaznak a történetek, de ezek egytõl-egyig kiszámíthatóak voltak. Mondjuk ha másfél órában kaptam volna ugyanezt, akkor lehet jobbra értékelném.

SPOILER
Nekem személy szerint a legelgondolkodtatóbb rész az elsõ tv-s szereplés volt, amiben Nemo a big bang-rõl beszél. Szeretem ha bármilyen mûvészeti alkotás egy lehetséges magyarázatot ad az univerzum létezésére és mûködésére.
SPOILER vége

De a film többi része (szerintem) sablonos volt. (Bár ehhez hozzátartozik, hogy én szeretem az ilyen típusú filmeket, tehát sokat láttam már és az ötletek 90%-a ismerõs volt.)
Én úgy gondolom, hogy egy film nem attól lesz jó, hogy ezer szálon fut és a nézõ ráhúzhatja a saját magyarázatát a történetre.
hiden 2013 jan. 28. - 00:38:51
(126/165)
Wow ...hát szóhoz sem tudok jutni...de gondolom ez egy egy ilyen filmnél nem is meglepõ.
Eszméletlen alkotás,hol volt ez eddig,hogy semmit nem tudtam róla ??:D
Ma konkrétan kétszer néztem meg,szinte egymás után ,de szerintem még megfogom egy párszor.Egyrészt mert káprázatos ,másrészt,mert még mindig vannak benne homályosabb foltok.
Áh...ez tökéletes.Nem sok film volt rám még ilyen hatással,ilyen különös hatással.
Jared Leto csillagos 5-ös nekem ebben a filmben(nem is csak ebben) és a többi színész is nagyon hozza a szerepét szerintem.
10/10