vino-et-veritas 2023 okt. 21. - 20:35:11
(1/1)
Nem gondoltam volna, hogy valaha is nézek NASCAR-t, mivel a "tipikus" amerikai sportok (baseball, amerikai futball) továbbra sem igazán az átlag európai "gyomornak" valók.
Ugyanakkor, ami itt kb. minden szériában működik (cup, truck, Xfinity) a viszonylag egyszerű szabályrendszer, a nagy sebesség, a kellően masszív és jól homologizált kocsik, valamint az egymás elleni küzdelem - adott határok közötti - lehetősége. Ezek nem nagyon jellemzők az "európai" sorozatokra (pl. itt általában minden törik-szakad egy "vállazás" esetén).
Mondjuk nekünk kissé szokatlan a jórészt oválpályás versenysorozat, de ez "közönségbarátabb", mert így a pálya történései jobban követhetők.
Itt az izgalom egyik alapja a "mindig történik valami". A versenyirányítás szinte minden "anomália" (baleset, defekt, kicsúszás stb.) esetén beavatkozik (sárga/piros zászló, műszaki mentés stb.), ami azért tördeli a folyamatos versenyt (meg a változóan alkalmazott szakaszolás is).
Van Euro-sorozat is, de nem túl sokat tudunk róla, pedig be lehetne hozni, lenne is talán pálya hozzá (Hungaroring, Balatonring - egyik sincs annyira kihasználva).