7/10
durumdara 2023 jan. 20. - 08:39:27 7/10
(31/31)
Ez egy elgondolkodtató film, ha az ember nem akciót vagy ütős fordulatokat vár.
Elég sok mindenről szól, és meglepően életszerűek a szereplők és a szituációk.
Mintha nem is amerikai film lenne.
Rendben, abban igazad adok, hogy aki odakint él, nem ilyen csilivili (koszos és büdös ruha, ziláltság).
Szerintem több vonulatot sorakoztat egymás mellé, ezeket boncolgatja:
- Veterán traumák feldolgozása (szelíd Rambo) vs. társadalom
- Túl szoros szülői kapcsolat vs. felnövés
- Mentális defekt mederbe terelése gondoskodással
- Az élet a civilizáció nélkül/mellett mennyire nem kivitelezhető

Szépek a képek, jól megkonstruáltak a szerepek és az egész olyan, mintha inkább csak belesodorta volna a témaköröket egy történetbe.


Személyes megjegyzés: ez az összefonódás pszichológiai eset. A szülő az erős, a domináns, de a gyerek idővel keresni fogja a saját útját.
Ami segített az apának, az a gondoskodás és a lánya egyfajta társ v. barát lett, az hosszú távon káros volt a gyerekre. Milyen esélyei lehetnek iskolai oktatás, papírok és megfelelő otthon nélkül?
Amit az apa csinált (többször is), az már veszélyeztetés.
Végre volt jó otthonuk, lehetőség arra, hogy a lány gyökeret verjen, erre elrontotta.
Ezért is nehéz segíteni, mert erőn felül adtak nekik lehetőséget és azt sem értékelték.

Volt egyfajta nehézség ebben a kötődésben. Gyereklány, így szocializálta az apja, és ő volt az egyetlen kapcsolata és a támogatás + mintakép. De a lány, mint mindenki, szeretett volna kötődni, biztos pontot az életében, és más élményeket is átélni.
Ezért a film története a kötélhúzás is. Amikor a lány már kötődne, az apja elrángatja és fennmarad a status quo.

A végén viszont hiányoltam egyfajta katarzist. De ez is valósághűbb, hiszen az életben sem minden fordul pikkpakk jóra. Kicsit a Gyűjtögetők sorozatra hajaz, amikor picit változnak, kidobálják a szemetet a házakból a fanatikusok, de kiderül, hogy azért a pince és az udvar tele.
Itt a szorongást az apa a meneküléssel próbálta enyhíteni - nyilvánvalóan a letelepedés túl nagy lépték lett volna.
A végén az, hogy a saját apjának pakol ki ételt, szimbolikus, hogy ide is, oda is kötődne.
De a valóságban ez így nem működne. Nincsenek iskolái, nincs szakmája, munkája.
Nem tudjuk hány éve van még az önállóságig, de a hatóságok kiskorúként, gyám és otthon nélkül biztos bezárták volna intézetbe v. otthonba.
Az apának sem adnék sok esélyt. Nem tudom, honnan kapta a pénzét, de mint a film mutatta, pénz nélkül nem megy, mindent abból kell venni. És ha nincs bevétel, nincs étel.
És marad ez a Bin-Jip-szerű betörünk másokhoz.
Valamint egyre öregszik és egyedül biztos nem fog tudni hosszú távon megbirkózni a vadon nehézségeivel. Továbbá a hatóság is keresi. Tehát ez így egy zsákutca.


6/10
Hokunda 2022 febr. 26. - 11:44:21 6/10
(30/31)
Érdekes ez a film. Az ismertetőt elolvasva arra számítottam, hogy arról szól a film. Elég nagyot tévedtem. A film két ember kapcsolatáról szól, aki ragaszkodik egymáshoz és megpróbál megélni a saját világában. Tudtam, hogy vannak szép helyek Amerikában, de ez az Oregon állami, Portland környéki rész lenyűgöző. Hatalmas fákkal, a civilizáció itt-ott felbukkanó nyomaival. A parkban élő, erdőben élő emberekkel.
A főhősünk egy háborús veterán, az eredeti történet szerint megjárta Afganisztánt. Ez is csak onnan derül ki, mikor megy felvenni a nyugdíját és a gyógyszereit. A lány élete teljesen valószerűtlen, de őt is sújtja az apja kórja, problémái vannak az élete megélésével. Apának kényszeres mehetnékje van, nem bírja az állandóságot, az embereket. Kicsit olyan ez a film, mintha egy túrázókról készült dokumentum filmet néztem volna. Bemutatják, hogy bóklásznak, vándorolnak, élnek a természet közelében. A civilizációból beszerzik, ami szükséges, de nem vesznek részt benne. Akár egy nyári tábor reklámfilmje is lehetett volna. Ami nagy pozitívuma volt a filmnek: teljesen hétköznapi, elfogadható karakterekkel volt tele. Itt most a mellékszínészekre gondolok.
Miért csak 6 pont? Először is a történet nem indul sehonnan, nem tart sehová és nem mesél semmit. Másodszor, az egész életük filmszerű. Kiválóan sminkelt főhősök, rendezett frizura, sosem mennek WC-re. Apától tanult mindent, amit az iskolában tanítottak volna neki? Tényleg? Senkinek sem hiányoztak? Még a barátok, szülők sem utaztak oda, miután előkerültek? A főhős lány hát nem tudott meggyőzni a filmben. Nagyon kilógott belőle. Megvolt benne az a báj, ami kellett a rendezőnek, de ennyi. 4 részletben sikerült megnézni. Egyedül a film hangulata miatt tartottam ki végig.
A gyerekeknek ez nem volt szórakoztató. Nem tudtak meg belőle semmit, nem magyaráztak el semmit, nem történt semmi és élettapasztalat híján (sosem laktak városon kívül) azonosulni sem tudtak a történettel.
Csak az nézze meg, aki bírja az életábrázolós, már-már művészfilmes vonalat.
7/10
vászonpeti 2021 máj. 24. - 13:45:55 7/10
(29/31)
Szerintem szép film, én ajánlom azoknak, akik ez elmélyültebb filmeket keresik. Valóban lassú a cselekmény kibontakozása, ha egy akció filmet szeretnél épp, ne ezt válaszd. Aktuális problémát boncol, életszerűen.

[spoiler] Nem derül ki világosan mi volt a férfi története, egy újságcikk címe látható, azt gondolhatjuk katona volt. Utalnak rá, hogy a felesége meghalt, de ennek körülményei nem derülnek ki.
1/10
pante 2021 jan. 13. - 09:27:48 1/10
(28/31)
Unalmas, logikátlan, szenvedős. 1 óra után már 5 percenként néztem mikor lesz vége. Nincs bajom a lassú filmekkel, de ebben tényleg semmi nem történik, feszültség sincs keltve. Valósághoz nincs sok köze, mert egy PTSD-s beteg nem ilyen, illetve az Usában annyira nincs szociális háló, hogy ott pont lehetne így élni (Élet a fagypont alatt, A vademberek Ben Fogle-al).
1 pont azért járt, mert bárcsak ne néztem volna meg, annyira rossz volt. Senkinek nem ajánlom. Nagyon felháborító, hogy mivel Netflixről indult a film a fanboyok ezt is felhúzták Imdb-n és teljesen félrevezető a pontszáma (indokolatlanul túl magas). Egyetlen pozitívum az erdő és a táj szépsége.
axis85 2020 szept. 27. - 14:48:24
(27/31)
Teljesen kivonulni a társadalombol gyakorlatilag lehetetlen. Még ha mindet maga is állít elő az ember, és még a ruháját is maga szövi meg, ahoz, hogy fenn tudja magát tartani hosszabb távon, kénytelen letelepedni valahol, hogy példának okáért termeljen magának élelmet, vagy tudjon hol raktározni a téli időszakra. Ebben az esetben viszont egy földterületet használ,ami valaki tulajdona, hogy ott lakjon, azért fizetnie kell. Ben Fogle járt rengeteg ilyen társadalomból kiszakadni vágyó embernél egy műsor keretein belül, és abból is mindig az derült ki, hogy teljesen függetleníteni magad a többi embertől és a társadalomtól hosszú távon nem igazán kivitelezhető.
4/10
sexykex 2020 máj. 23. - 10:10:24 4/10
(26/31)
Vissza a fára, éljen az erdő! A legtöbb állat belátogat a városokba ha éhes, de annyira lököttet még nem láttam, amelyik garzont akart volna ott bérelni. A legtöbb ember kimegy időnként az erdőbe, ha csendre, nyugalomra vágyik, pár napig, vagy hétig esetleg kint is él. Aki azonban az erdő mellé kaphatna némi kényelmet és társaságot mégis továbbáll, az abszolút őrült.
Magának a poszttraumás stressznek sokféle megjelenési formája lehet és ezeket a szakemberek 7 nagyobb csoportra osztják. Ezek közül egyik sem illik tökéletesen Will betegségére, de nem ez a film legnagyobb baja.
deanse 2020 ápr. 04. - 23:18:26
(25/31)
Nekem unalmas volt.
4/10
agyatlanzombi 2020 ápr. 03. - 08:03:40 4/10
(24/31)
Nagyon szép film, néhány erős bökkenővel: A nagylány hogy lehetett ennyire tiszta és ápolt az erdőben? Esőben sárban kint éltek, úgy kellett volna kinézniük, mint a csavargóknak, ehhez képest akár a kirándulók... Na és mivel töltötte az idejét úgy általában? Ez kimaradt. Reggeltől estig fagyűjtés, meg tűzrakás, meg persze tanulás... Hogyne! Azt hiszem két hetet sem bírna így ki egy tini, még akkor sem, ha szereti az apját. Az apa mentalitása is érdekes, mert oké, hogy nem bírja a tévét, és a nyüzsit, de vannak alternatív megoldások is, ha nem akarja, hogy kizsákmányolják, attól még találhatott volna magának vmi jobb munkát is, ha nem önmagáért legalább a lányáért. Ez a vissza a természetbe vonal teljesen hiteltelen , ha ehhez ragaszkodik, akkor menjen meleg éghajlatra, ahol ingyér van a banán, meg a narancs, és fűteni sem kell. Annyiban jó volt a film, hogy mutatott egy kicsit abból, milyen az, amikor egy fiatal lány nem nyafog, nem játssza meg magát, és még esze is van.
10/10
Brew 2020 jan. 09. - 20:02:17 10/10
(23/31)
Jó ideje nem láttam ennyire erőteljes drámát, ilyen kiváló alakításokkal, és ennyire puritán fogalmazásmóddal. Bárcsak több ilyen alkotás születne odaát!
Olyanoknak való, akik igazi emberek iránt érdeklődnek, nem pedig a hollywoodi klisélexikon újabb fejezetét, és maníros biorobotokat szeretnének látni a vásznon.
9/10
Gollam24 2020 jan. 08. - 14:10:52 9/10
(22/31)
Remek film, nagyon betalált nálam.
Én is úgy gondolom, hogy aki ilyen-olyan okból nem szeretne az ún. civilizált életben élni, azt békén kell hagyni, hagy éljen ahogy akar, nyílván a minimális higiéniai követelményeket betartva.
Amolyan civilizációs létforma kritika.
A Winters Bone-t nem szerettem, de mostantól jobban odafigyelek majd Debra Granik-ra.

9/10.
lucaildy 2019 júl. 17. - 13:50:15 Előzmény Lex Ikon
(21/31)
Tökéletes írás, minden szavaddal egyetértek!!! Itt a pont és kész, ennyi.
8/10
csoli89 2019 júl. 13. - 14:05:13 8/10 Előzmény Lex Ikon
(20/31)
Én értem amiről beszélsz, de mégis úgy érzem, hogy ez csak részben igaz. Főhősünknek nincs eléggé és olyan módon kialakítva a jellemábrázolása, ami engem igazán meggyőzne arról, hogy ez az ember szimplán csak túltolta a modernitásból való kiszakadási kísérletet. Értem én, hogy ez kézenfekvő magyarázat, de engem nem győzött meg. Mindenesetre lehet, hogy jobb is. Mert így nyitva hagyja azt a felvetést, ami szerint az emberi psziché végtelenül bonyolult módon működik és végtelenül sok apró dolog van hatással az ember jellemére.

Ha jobban belegondolsz, ennek a hapsinak nem oldódik meg a gondja attól, hogy kivonult az erdőbe. Ugyanúgy boldogtalan a fák között, akárcsak a négy fal között. Nem véletlen, hogy miért vitte magával a lányt. Mehetett volna egyedül is, de mégsem tette és okkal nem.
Meg persze... az a normális, ha a természettel összhangban élünk, na de ehhez nem feltétlenül kell lemondani mindenről és kivonulnia a társadalomból. Ez azt sejteti, hogy nem tud alkalmazkodni. Nem tud változni.

Szerintem pont az a lényeg, amit a lányával kapcsolatban nagyon jól érzékeltettek, hogy végső soron a fejünkben dől el, hogy milyen környezetet érzünk természetesnek, hogy hol érezzük magunkat otthon és biztonságban.
9/10
Lex Ikon 2019 júl. 09. - 23:04:28 9/10 Előzmény csoli89
(19/31)
Mondom én, hogy nem megy az elvonatkoztatás. ;)

"Az embernek igenis az a normális állapota, hogy képes változni, hogy nem szakad el a civilizációtól és a szociális kapcsolataitól. "
Összekevertél két össze nem tartozó dolgot. A civilizáció, mint írtam, nem az ember "normális állapota". A normális, az, hogy a természettel összhangban élnek. A civilizáció az emberek által kitalált valami, ami nem mindenkinek jön be. Nem véletlen van, hogy nagyon sokan vannak olyanok, akik elmenekülnek a civilizáció egyéniség romboló, embertelen, természet-ellenes erőszakossága elől. És itt nem az anyagiak számítanak, mert rengeteg gazdag ember él távol a világ zajától.

"Ez a film remekül érzékelteti a kislányon keresztül, hogy ez a fajta vándorló életmód végső soron nem tesz jót az embernek. "
A kislányon keresztül pont azt érzékeltették, hogy milyen könnyen elcsábítja az embereket a civilizáció és az emberi gyarlóság mézesmadzagja.

"hajléktalanok, akik köszönik szépen jól megvannak az összetákolt, szedett-vedett viskójukban"
Akkor ezek nem hajléktalanok. ;)
És valóban a világ elmaradottabb régióiban a bennszülöttek "szedett-vedett viskókban" élnek, de ez az ő otthonuk. Egy otthon nem attól lesz az, hogy betonból, téglából, acélból vagy üvegből készült.
8/10
csoli89 2019 júl. 09. - 22:37:15 8/10 Előzmény Lex Ikon
(18/31)
De! Az embernek igenis az a normális állapota, hogy képes változni, hogy nem szakad el a civilizációtól és a szociális kapcsolataitól. Ez a film remekül érzékelteti a kislányon keresztül, hogy ez a fajta vándorló életmód végső soron nem tesz jót az embernek. Aztán más kérdés, hogy tényleg vannak hasonló emberek, hajléktalanok, akik köszönik szépen jól megvannak az összetákolt, szedett-vedett viskójukban, amihez már hozzászoktak.
5/10
Owl 2019 júl. 03. - 11:31:31 5/10 Előzmény Ok90
(17/31)
Van itt némi félreértés. Szó sincs társadalom előli elvonulásról, vagy öko-izéről, természetben élésről!
A film egy kényszerbetegről szól, ami vagy megvolt neki eleve, vagy a háborús események hozták elő. Aki látott már ilyen beteget, az tudja miről van szó. A társadalom megpróbálja egészségesként kezelni, - hisz nem rohangál késsel a kezében -, holott pont rá jelent veszélyt. Figyeljük meg, hogy a betegben benne van a "menés", nem bír leállni. Ha megkérdezik hova és miért, nincs válasz! Nincs fontosabb, mint ennek a kényszeres vándorlásnak a megélése, akár a saját életét veszélybe sodorva. A betegségnél még a lánya se fontosabb, hisz gond nélkül elválnak útjaik, mikor bevonul az erdőbe. Persze, hogy szereti, de nem annyira, hogy a kiskorúval maradjon, az erdőben bóklászni sokkal fontosabb. Ez a sorrend a beteg agyban, első a betegség, a többi csak utána jöhet, akár a saját családját megtagadja.
Az összes ilyen bolondnak diliházban lenne a helye.
tortura 2019 jún. 23. - 16:28:52 Előzmény zizitop
(16/31)
Az USA-ban rengeteg jó filmet csinálnak. Az nem az ő hibájuk, hogy a többség az akcióra, a sci-fire meg a többi baromságra van rácuppanva. Azt gyártják, aminek piaca van. És mivel az Alkonyatnak, a Szállító 40-nek meg Walking Dead-féléknek van nézettségük, hát azokat csinálják rogyásig.
9/10
TitusLivius 2019 máj. 10. - 11:17:46 9/10
(15/31)
Remek film, különös hangulattal, némi hiányérzetet maga után hagyva.
10/10
Gain 2019 márc. 10. - 13:55:24 10/10
(14/31)
Ne tévesszen meg senkit a pontozás, (nekem hála már 6.4 :D) nagyon jo film érdemes megnézni!
7/10
Bellusov 2019 febr. 13. - 08:10:29 7/10
(13/31)
Nekem tetszett, Jól megcsináltak ezt a sajátságos hangvételű filmet. A vége is megadja azt a momentumot, amiből lehet következtetni, azaz leszűrni, mi lesz a lány és az apja jövője, de azért még néztem volna tovább is, a filmet.
10/10
zizitop 2019 jan. 01. - 21:48:04 10/10
(12/31)
6,3 pont a 10-ből? Miért? Azért, mert nem egy ostoba akciógyűjtemény, mint annyi más tucatfilm? Igazi dráma, kiváló színészi játékkal, rendezéssel és nagyon jó operatőri munkával. Kicsit lassú, persze, de el lehet rajta gondolkodni. Örülök, hogy ilyen filmeket is csinálnak az USÁ-ban.