Téma: Revolution

Sz Peter 2013 aug. 23. - 07:25:09
(155/195)
"nagyon le vagy ragadva azon hogy mihez kell áram és mihez nem"?

Mivel ha innen indultunk el, hogy a sorozatban nem mûködik ami elektromos, nyilván nem a géntérképekrõl fogok beszélni. ;)

Abban igazad van, hogy voltak(!) mechanikus (soros) adagolók, a 30-as években. Azért kíváncsi vagyok, hogy ezekbõl mennyi maradt az áramszünet után 15 évvel. Persze most azt mondod: le lehet azokat gyártani újra. Na igen, ha csinálsz egy gõz-esztergát/marót amihez megint csak alkatrész kellene, amit valamivel meg kell munkálni. :)
kajl 2013 aug. 23. - 00:06:42
(154/195)
A mostani részben említette, az egyik szereplõ, hogy a nanogépek mindenbe beépültek, még az emberi szervezetekbe is.
Ez megint felveti, hogy akkor miért élnek az emberek, hisz a sejtjein és idegrendszereink mûködése is elektromos árammal mûködnek. Emellett számoltam egy picit. Ha kb. 200000 kvadrillió nanogép van a világon, az azt jelenti hogy mm2-ként több mint 1 milliárd van a levegõben és minden anyagban. Ha kicsit folytatom: Akkor a levegõben minden 1 millió molekulára jut egy nanogép, ami egy összetett szerkezet.
Mibõl épültek ezek, és hogy a fenébe lehetne ilyen mennyiség belõlük mindenhol.
(Mielõtt fanatikusnak neveztek, ezt a számítást a film egy reklámszünetében végeztem el.)
Ha nem nézzük a film sok hibáját nálam akkor is csak max közepes, pedig sok sci-fi-t nézek.
Most jön az, hogy mégis nézem. Sajna ha valamibe belekezdek, akkor azt végignézem. Csak így mondhatok róla véleményt.
kajl 2013 aug. 22. - 23:42:27 Előzmény Sz Peter
(153/195)
Hello!
Úgy látszik nagyon le vagy ragadva azon hogy mihez kell áram és mihez nem. Olvas utána, hogy a dízel motor üzemelése öngyulladással történik, tehát nincs szikra, a befecskendezéshez pedig az alapmodelleknél nincs szükség másra, csupán mechanikus adagolóra, semmilyen elektromos vezérlésre. (http://www.google.hu/url?sa=t&rct=j&q=diesel%20motor%20adagol%C3%B3&source=web&cd=4&ved=0CD0QFjAD&url=http%3A%2F%2F
www.ventoclub.hu%2Findex.php%3Foption%3Dcom_rokdownloads%26view%3Dfile%26task%3Ddownload%26id%3D3%253Abefecskendez-rendszerek-diesel-adagolo-szivattyuk%26Itemid%3D82&ei=-YIWUqKRBYj6sgbi9YH4BA&usg=AFQjCNH7sdhtHOh8_fZbBuxTJJ0s5nX_
Vg&bvm=bv.51156542,d.Yms&cad=rja) Egyébként keress egy régi dízel üzemû autót, indítsd be majd húzd le az akkumulátort, és a generátor saruját, és láss csodát menni fog. Mellesleg az elsõ cséplógépekben és ipari fõmotorokban (ami a gyár esztergáit, maróit, szivattyúit hajtották) mind kézi erõvel lettek beindítva. Az elektromos befecskendezéssel, csupán a fogyasztáson és a motor biztosabb járásán segítenek.
Azt meg hogy nincs üzemanyag. Manapság is évekre elegendõ mennyiségû tartalékaink vannak. Mellesleg szinte minden megoldható kézi erõvel. (a középkorban is megéltek az emberek) Ha meg már van egy mûködõ dízel motorom, akkor mit nem tudnék vele meghajtani. (szerszám-, munkagépeket, fúrókat, szivattyúkat, fúrótornyokat) Csupán minden ellenõrzésre, üzemeltetésre emberi erõ szükséges.
Bigpapa 2013 aug. 22. - 21:45:22
(152/195)
Az RTL-nek szólni kéne, hogy teljesen felesleges filmekkel megszakítani a reklámokat, mert idegesítõ, hogy 15 perc reklám után bevágnak valami filmet, hogy végre újra reklám legyen. A Q VA anyátokat! De komolyan!
Sz Peter 2013 aug. 22. - 15:27:21
(151/195)
Az S02E01 bemutatója szeptember 25.
Mármint nem a szinkronos. :)
offtopic
Sz Peter 2013 aug. 18. - 17:52:11 Előzmény kajl
(150/195)
Milyen elindítás? (mellesleg ahhoz a benzinlámpához benzin sem ártana, azt meg honnan veszel?)

Az üzemanyag-adagolásról volt szó. Azt hogyan oldod meg áram nélkül?
Shandor94 2013 aug. 18. - 15:37:50
(149/195)
A puskapor robban, a gázolaj, benzin nem. F*ck logic :D

Egyébként tetszik a film, vagyis inkább maga az alapötlet, de a történet is jó. Viszont a részletek rengeteg kivetnivalót hagynak maguk után. Elég felületesnek kell lennie az embernek ahhoz, hogy élvezhesse..
Zolaaman 2013 aug. 16. - 00:40:22
(148/195)
Hali!

Nem nagyon nézek sorozatokat, mert elég nehezen fognak meg, de ez oda ragaszt a fotelbe. Rég láttam ilyen jó sorozatot, én minden csütörtököt izgatottan várok. Logikátlan? na és? én nézem a filmet és nem baromságokon gondolkodok közben, mert akkor persze, hogy nem értek semmit. Ráadásul pont ez a jó, hogy logikátlan, mert ezért lesz teljesen kiszámíthatatlan. DE lehet, h csak számomra, mert itt mindenki egy látnok... Jó sztori, jó karakterek, izgalmas. Igaz a szöszi az elején engem is idegesített. A szinkronról pedig annyit, hogy szerintem a magyarok ebben elég jók és itt is jó lett, nem tudom ezen mit kell rinyálni... szoktam angolul is nézni filmeket, de azaz érzelem mentes és hangsúlytalan, lélektelen nyelv....

vki írta, h a jericho, lost, 24... mind jobbak, hát 3 percet nem tudtam megnézni ezekbõl a sorozatokból! szval nem tudom mit néz aki szerint ez rossz sorozat.

én bátran ajánlom mindenkinek, aki egy izgalmas sorozatot szeretne nézni. De nem kell sokat agyalni rajta csak nézni és élvezni! EZ A NYÁR SOROZATA!
kajl 2013 aug. 15. - 22:55:13 Előzmény Sz Peter
(147/195)
Hello!
Bocs hogy csak most írok, de a szívó dizeles motorról ezek szerint nem hallottál.
Elindítani pedig egy benzinlámpával, és egy kurblival is lehet.
Erröl ennyit.
5/10
angelius 2013 aug. 15. - 18:00:17 5/10
(146/195)
Minden héten megnézem a részeket mivel nem sok jó sorozat van ezért nézem. Most nem tudom azért nem szeretem Charlie-t mert maga a szinésznõ kiállhatatlan vagy a szinkron hangja miatt.
8/10
norbert1988 2013 aug. 12. - 12:56:30 8/10 Előzmény iconoclast
(145/195)
Nagyon tartalmas és elgondolkodtató amiket leírtál. És igaz is.

A filmet nézzük filmes szemmel, de a valós életet nézve teljesen igazad van.
Egy gombnyomásra(visszakapcsolásra) nem oldódik meg minden.

Ezektõl eltekintve, nekem nagyon bejött a sorozat, hétrõl hétre
odaragaszt a fotelhoz. Nem csak maga a cselekménye, vagy a szereplõk alakítása, hanem
a sorozat nézése közben végig gondolkodok, töprengek, hogy valóban mi is történne
egy ilyen helyzetben.
És ettõl jó és ettõl szép egy film vagy egy sorozat, amikor a nézése közben
a cselekmény és a gondolatmenet részévé válsz.

Persze pár dolgot én is és mások is máshogy írnának, ettõl szép az ,,ízlések és pofonok" mondás...
Cordelia 2013 aug. 11. - 21:34:17
(144/195)
szívesen megnézném ezt a filmet, amirõl írsz :)
iconoclast 2013 aug. 11. - 20:57:09
(143/195)
Miután elõször belenéztem az elsõ rész elejébe (csak hogy ellenõrizzem, sikerült-e a felvétel), elképzeltem, hogy milyen is lehet a világ az "elsötétülés" után. Bevallom az én szemem elõtt igazán apokaliptikus képek lebegtek, szerencsére, a sorozat eddig leadott részei ismét csak bebizonyították, hogy túl pesszimistán szemlélem a világot.
Elõször is az "elsötétülés" maga nem okozott különösebb megrázkódtatást, nem olvadtak le vagy robbantak fel az atomerõmûvek reaktorai (miután leállt a hûtés), megúszta a többi hõ-, vízi- és szélerõmû is, nem történtek katasztrófák vegyi ill. egyéb ipari üzemekben. A repülõgépek ugyan lepotyogtak, de a közúti közlekedés néhány kisebb koccanással szépen leállt. (A tengerjáró hajókkal nem tudni mi lett.)

Szerencsére a lepotyogó repülõk nem gyújtottak fel egész városrészeket, és a menekülõ városlakók sem raktak felelõtlenül tüzet mindenfelé, amerre jártak (mert ugye tûzoltóság, az nincs). És persze városszerte nincs elzáratlan gázcsap, és egyéb gázszivárgás . Sõt, a nyitó képsorokban az is látható, hogy meg egy benzinkúton kigyulladó autó sem indukál semmilyen robbanást (az ostoba halivúdi filmes klisékkel ellentétben).
Mindenfelé (fõleg a városokban) elvileg milliók haltak meg, de szerencsére hõseink nem nagyon botlanak temetetlen halottakba.

Én úgy képzeltem, hogy az élelmiszer ellátással is komoly bajoknak kellett volna lenni, hiszen a boltokban lévõ készletek pár hét alatt kifogytak (pontosabban elfogytak, a boltokat nyilván pár nap alatt kifosztották), a hûtõházakban lévõ készletek tönkrementek, a raktárak messze vannak (szállítóeszközök pedig nincsenek). Gazdálkodni sem egyszerû, mert az ezer holdas kukoricatáblák, az automatizált csirkegyárak, és a génmanipulált vetõmag országában vagyunk - ami azt jelenti, hogy nincsenek (nem voltak) kéziszerszámok, igavonó állatok, ill. az azokhoz szükséges felszerelés, nincs megfelelõ vetõmag (ami vegyszeres gyomirtás, és mûtrágyázás nélkül is normális termést hoz), problémás a termés raktározása, ill. szállítása, ja és a megfelelõ szaktudással is gondok lehetnek (l. városi menekültek).

Viszont a sorozatban az élelmezés egyáltalán nem téma. Hõseinknek nem probléma a mindennapi betevõ megszerzése, nem láthatunk a földeken gürizõ parasztokat, az úton élelmiszert szállító szekérkaravánokat, stb. Sõt tulajdonképpen senkit sem látunk, aki ténylegesen dolgozna - legalábbis semmi olyasmit, ami a létfenntartással lenne kapcsolatos. Persze ha van elegendõ kaja, ruhanemû, gyertya, petróleumlámpa, íj, stb., akkor felesleges is...

Szerencsére nincsenek mélyreható társadalmi változások sem. Az ember azt várná, hogy az ország apró zárt közösségekre (falvak, városállamok) esik szét, akik igyekeznek magukat elszigetelni (védeni) a külvilágtól (ellenõrzõ pontok, felrobbantott hidak, stb.), de ez egyáltalán nincs így, éppen ellenkezõleg, az 50 amerikai állam helyett néhány nagyobb birodalom jön létre, sõt a Monroe birodalomban ehhez még közigazgatás sem kell, a fõnök néhány bizalmas emberével közvetlenül elirányítja az egészet. Így nyugodtan lehet mászkálni, az idegenek sehol sem gyanúsak, és simán el tudnak vegyülni a helybeliek között. (Ja, a közlekedés sem gond hõseink bármikor átugranak a szomszédos államba, és simán odatalálnak egy eldugott erdei házikóba, éspedig toronyiránt -- az utak nyilván az emberiség legfeleslegesebb találmányai közé tartoznak.)

Gender és faji téren sincs visszalépés: pl. a nõk továbbra is egyenrangú tagjai a társadalomnak, vezetõ pozíciókat töltenek be, nagy számban találhatók meg a fegyveres erõkben (dacára, hogy a katonáskodás ismét inkább fizikai erõre alapul nem technikára), stb. (Én persze ezt is úgy képzeltem, hogy a romló közbiztonság és az ismét 50% fölé ugró gyermekhalandóság miatt (ne felejtsük, a gyermekbetegségek nagy része ismét halálos (mint ahogy a vakbélgyulladás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás is)) a nõk ismét "hagyományosabb" nemi szerepekbe kényszerülnek.)

Végül a legnagyobb tévedésem, hogy én úgy képzeltem, hogy a technikai civilizációnak a Földön ezzel gyakorlatilag vége - függetlenül attól, hogy visszajön-e az áram vagy sem -, merthogy a technikai civilizáció fenntartásához szükséges energia és nyersanyagok jelenleg már csak magas szintû technikával szerezhetõk meg (a könnyen hozzáférhetõ erõforrásokat a korábbi évszázadokban már kimerítettük), viszont a magas szintû technika (erõmûvek, közmûhálózat, gyárak, szállítóeszközök, gépek, stb.) nyilvánvalóan tönkrement, és a szükséges tudás legnagyobb része is elveszett (a legtöbb tudós, mérnök és egyéb szakember meghalt, a könyvek, számítógépes adathordozók és egyéb dokumentációk nagy része megsemmisült, oktatás pedig az elsötétülés óta gyakorlatilag nincs.)

A sorozat szereplõi szerencsére nem osztják ezt a pesszimizmust hanem láthatólag meg vannak gyõzõdve arról, hogy amint ismét mûködik az elektromosság, minden gyorsan visszazökken a szokott kerékvágásba -- na az lenne az igazi sci-fi, ami bemutatná, hogy hogyan... (Az is megérne egy misét, hogy hogyan lett a szomszédos birodalomból (Georgia?) steampunk állam. :) Ja, és a sufniban vagy lepusztult erõmûben egy szál csavarhúzóval szuper hi-tech kütyüket barkácsoló tudós, az ugyan fi, de sci nélkül. :) )
8/10
Lili024 2013 aug. 09. - 14:47:50 8/10 Előzmény AvatáR Gil Maerth
(142/195)
Teljesen igazad van. Ezt az Emmát csak úgy odarakták, pedig elõtte egy szó nem volt róla....méghozzá állítólag Miles menyasszonya volt, de van valami itt vele meg Rachellel (bocs ha rosszul írtam le)meg ugye Norával.....
AvatáR Gil Maerth 2013 aug. 09. - 07:55:50
(141/195)
a tegnapi részek kissé gyomorfektetõek.
a monroe féle szülõvárosi miles-ellenes ötlet teljességgel zavarosfejû ember benyomását kelti.
A másik csoda az hogy nem lõtték le nyílt terepen (!) Külön csoda.
Emmát kihúzták a kalapból, szépen ráhúzták a történetfolyamra. Kábé olyan mérvû az eredetiségük mint az Elek (?) nevû tanoncnak.

Miles : ha alkesz lesz, úgy nehezen lehet gyõzni, ugyebár.
Aaaron: legalább kungfuzni tanuljon meg, vagy kapjon legalább egy dobócsillagot, esetleg egy apró Derringert.
Vagy bármit ! Mert így szegényt még egy közepes termetû légy is földhöz vágja, a gyufa kettétörésérõl nem is szólva.
:)
Charlie: átment Ramboba. :)
Tom: Miles mellett, húzós. a fiával lesz nehéz meccse.
zsoca1492 2013 aug. 07. - 15:17:20
(140/195)
Amerikában szeptemberben (azt hiszem 25-én) kezdik el vetíteni a második évadát, amely 22 részes lesz!
babrafax 2013 aug. 04. - 16:46:40 Előzmény tomasz1996
(139/195)
Valakinek van arról infója,hogy a sorozat folytatódik és ha igen hány résszel?Elõre is kösz.
tomasz1996 2013 aug. 03. - 16:01:43 Előzmény AvatáR Gil Maerth
(138/195)
Rachellel egykicsit tévedsz....mert õ is egy tudós volt a társulatnál és nem csak egy otthon ülõ asszony!!
AvatáR Gil Maerth 2013 aug. 02. - 09:19:52
(137/195)
A legutóbbi részekben jellemfejlõdés is volt.

Monroe: egy kicsit tényleg labilis lett. Az atombombás ötletrõl nem is beszélve. saját embereit lövi le?
Miles: minden volt õ már: tanító, második ember, tábornok...
Charlie: végre megtanult kardozni. legalább tud védekezni is némileg :) Mert eddig szegényt karatézták le legtöbbször :(
Elek (vagy ki ): rávezetése a történetfolyamra kissé erõltetett. Miért nem lehet egy ismeretlen csóka?
Rachel: eleinte sodródott az árral. nem csoda. De ! nem úgy volt hogy Ben a tudós, õ meg otthon ül?
mostanra meg mintha õ is nanobot-os társulat egyik legbensõbb tagja lett volna !

Atombombás ötlet: eddig miért nem? egyáltalán: az ilyesmit akkor is õrzik, ha ártalmatlan...
interstate76.hu 2013 júl. 31. - 22:11:21 Előzmény balazs456
(136/195)
Azért kell spoilerezni, mert lehet, hogy valaki kis késéssel darálja, és még nem tart ott, ahol a retek klub.