10/10
grosz_i 2020 febr. 07. - 09:56:52 10/10
(10/10)
Igen, a Pilcher filmeket masszív támadás éri Németországban is, íme a példa:

„… Minden Pilcher film természetesen reakciós, a családi idill giccses és idejétmúlt, a családi szereposztás túlhaladott, a filmben szereplő emberek mindig nemes lelkűek, segítőkészek és jók. Világos, tudjuk; nem ez a valóság. Mégis, átlagosan hét millió ember nézi, akik vasárnap este mindenek előtt csupán ezt az egyet szeretnék: kikapcsolódni a mindennapok forgatagából, egy kis szívfájdalom, aztán megint csak szív. Vonzó emberek, varázslatos környezetben és happyend.” 1.
…írja Süddeutsche Zeitung „Délnémet Újság” a 100. film megjelenése apropóján. A lap irányvonalát tekintve: belpolitikai téren, mint az alapításkor tervezve, keményvonalas baloldali médiaorgánum; gazdaságpolitikai téren inkább liberálisnak számít. 2.

„Natürlich ist das reaktionär, das Familienidyll kitschig und von anno dazumal, die Rollenvorstellungen überholt und die Menschen in den Filmen immer nur edel, hilfreich und gut. Klar, wissen wir: Das ist nicht die Wirklichkeit. Trotzdem. Durchschnittlich sehen sieben Millionen Zuschauer zu. Sie wollen am Sonntagabend vor allem eines: Abschalten vom Alltag, ein bisschen Herz, Schmerz und wieder Herz. Attraktive Menschen in ihren zauberhaften Behausungen und ein Happy End.“ 1.
Mindkét idézet forrása a Wikipédia Rosamunde Pilcher, ill. Süddeutsche Zeitung szócikkből származó idézet.

Egyébként a belső interieur kialakítása minden filmben külön rendezői feladat, ami mint egyébként színpadon is koncepciót tükröz. Tehát a House & Garden megjelenítése mögött a rendezett, idilli táj van. Van, akinek ez gyönyörű, van akit mindez csak taszít. Azt pedig elvárni egy romantikus filmtől, hogy dokumentumszerű elemekben bővelkedő produkció legyen, hát kinek lehet ilyen abszurd elvárása, vagy a kritika csupán mások illúzióját mindenképp lerombolandó szándék csupán? Igen, a virágok sok esetben művirágok, az érzelmek, konfliktusok, család, harmónia mind-mind egyszerűen fikció, rendezői szcenáriói termék, de a mozgóképszínház is színház, szórakoztatás, ahol mindenki megtalálhatja a kedvére valót. Mások ízlését bántani nem tudom, miért is lenne szükséges?
Egyébként Pilcher utolsó könyve a Winter Solstice (Téli napforduló) 2000-ben jelent meg, ezt követően a romantikus mainstream vonatkozásában a kor legnagyobb, legsikeresebb írója (világszerte 60 millió kiadott példányszám) többé nem publikált, vagyis olyan című könyv, mint Nyári napforduló, alias Summer Solstice című Pilcher regény sosem volt.
Tehát, aki egy-egy estére felejthetetlen kikapcsolódásra, szépre, harmóniára vágyik, bátran nézze a többi Pilcher filmet is, mivel cseppben a tenger alapján a többiben is hasonló élményben lesz része. Akinek pedig ilyenre nincs gusztusa, az egynél többet ezekből a filmekből ha megnéz, akkor nehezen értelmezhető, hogy azt miért is teszi. Számos csatorna van, bővelkedünk a kínálatban…
És, ha liberális, baloldali német becslés szerint a németek mintegy 10%-a nézi a Pilcher-filmeket (plusz Svájc, Ausztria, Cseh- és Lengyelország), akkor mi magyarok, vajon miért is ne nézhetnénk ugyanazt, szívesen?
Megjegyzésül, a női főszereplő, Ursula Karven a Katie Fforde trilógia: A te oldaladon, Karácsonyi csoda New Yorkban, Különös család (2006-7) főszereplője is.
Talavera 2020 jan. 25. - 16:12:53 Előzmény Rojita
(9/10)
Ettől a filmtől lehet, nem lesz rajongója az írónőnek, de a csodás tájak, az idealizált angol kisvárosi fíling és a happy and ami jellemzi a kifejezetten édeskés filmnovellákat - amit gondolom megrendelésre írhatott - annyi, mint egy finom desszert egy tartalmas ebéd után. Nem lesz tőle katarzis csak egy kellemes érzés, amit akár a tökéletes ,,House and Gardner'' vagy a tökéletes szereplők látványa is kiválthat A könyveit ajánlom olvasásra, az teljesen más kategória, bár szintén a ,,heppiendes'' könnyed műfajon belül. Pl. a Kagylókeresők filmes változatában olyan neves művészek vállaltak szerepet, mint Vanessa Redgrave, Maximilian Schell, ők nem tartották rangon alulinak, a nézők szerencséjére. Néhány könyvét megemlítem, amit érdemes elolvasni, de aki rákap, az megtalálja a többit is : Kagylókeresők, Szeptember, Téli napforduló, Nyári napforduló, Otthon I-II. stb...


10/10
grosz_i 2019 szept. 21. - 17:58:14 10/10
(8/10)
Rosamunde Pilcher 1924 – 2019

Valami különösnek kell lennie abban, hogy egy ilyen nevű szerzőnek, mint Rosamunde Pilcher, akinek a regényei, filmjei világszerte ismertek. Valószínű a sikerének titkára egyszerű rájönni: boldogság, pénz és happy end.
Regényei, elbeszélései és filmjei egy olyan világban játszódnak, ahol még mindig látszólag valamilyen rend uralkodik. Olvasók, nézők milliói szenvedélyesen várják, olvassák, vagy éppen nézik valamelyik könyvét, vagy filmjét. Jól megírt, mély érzelmekről szóló novellák, nagyon érdekes, szép családi szágák és romantikus szerelmi történetek beágyazva titokzatos intrikákba és melankolikus szerelmi drámákba.
Mély betekintést nyerhetünk szövevényes családi történetekbe. Szeretettel, meleg szívvel és meghatóan teszi elénk az életről szóló, szinte valósnak hihető újabb és újabb élettörténeteket. Lenyűgöző kalandos utazásokkal visz el bennünket családtörténetekbe. Elbűvölően mesél Cornwall és Skócia meseszép tájairól, kastélyokról, cottage-okról és a bámulatos angol tengerpartról. Felejthetetlen kikapcsolódást biztosít a szépre, harmóniára vágyóknak egy-egy estére.
Az élet közeli történetei továbbgondolásra ösztönöznek, tudunk rajta nevetni, szórakozni, talán olykor-olykor sírni is…

Elhunyt Rosamunde Pilcher bestseller író: Szerelmes idillikus családtörténetek, románcok hozták meg a 63 éves Rosamunde Pilchernek a világsikert, amelyet követően egymás után írta a bestseller regényeit, novelláit. Nos, a sikeres írónő Skóciában, elhunyt.
Rövid betegség után Rosamunde Pilcher, a bestseller író 2019. febr. hatodikáról hetedikére virradó éjszaka elhunyt. Ezt a hírt közölte a BBC Radio Cornwall és a „Guardian". A tulajdonképp világszerte népszerű írónő 94 éves volt. Az egész világon több mint 60 millió eladott példány jelzi a sikerét, amellyel tulajdonképp a jelenkor legsikeresebb szerzője. Történetei családi idillek, szerelmi bánatok, csalódásokat követően kialakult párkapcsolatok és baráti kapcsolatok körül forognak.

Rosamunde Scott 1924-ben egy tradicionális tiszti családban született Cornwallban és az anyjánál nőtt fel, miközben az apja Burmában teljesített szolgálatot. Az iskolai évei után a II. Világháború során titkárnőként szolgált önkéntesként az Egyesült Királyság Külügyminisztériumhoz tartozó Women's Royal Naval Service-nél Sri Lankán és Indiában. A világháborút követően feleségül ment Graham Pilcher textilipari vállalkozóhoz és 1947-ben Skóciába költöztek, és ott is élt haláláig. A házasságból négy gyermekük született, közöttük Robin Pilcher, aki szintén sikeres író lett.

Pilcher ifjúkorától írt, először csak rövid történeteket, kisregényeket "Jane Fraser" álnéven. Ezek az írásai alig voltak ismertek. 1987 hozta meg számára az áttörést a Kagylókeresők családregényével - abban az időben Pilcher már 63 éves volt. Penelope szívbemarkoló története, aki visszatér egy szívinfarktus után Cornwallba, ahol megélte ifjúkori és élete nagy szerelmét. A történet többmilliós sikerkönyv lett. Ezt követően minden Pilcher könyv felkerült a bestseller listára. Az elbűvölő, szenvedélyes angol tájleírások szinte egyedi márkajelévé tették. Az utolsó regényét a Téli napfordulót 2000-ben írta. A német ZDF több mint száz regényét vagy elbeszélését megfilmesítette és a Herzkino sorozatban a ZDF legközkedveltebb adásai közé kerültek, minden egyes filmjét átlagosan többmilliós nézőszám jellemezte.
10/10
grosz_i 2019 szept. 21. - 17:52:11 10/10
(7/10)

Rosamunde Pilcher - Rózsatövisek (1998)
A kék hálószoba novelláskötet egyik elbeszélése nyomán

Charlotte Miller, egy fiatal művészettörténész tanárnő odaköltözött a nagynénjéhez, Winifred White-hoz. Ott próbálkozik valami új kezdettel az életében, elfelejteni a csalódását, ugyanis a régi élettársa, Matthew Thompson, egy londoni műkereskedő megcsalta.

A férfi mindent feltesz egy lapra, visszatér hozzá, sőt még azt is megígéri, hogy feleségül veszi. Az első heteket beárnyékolja az új iskolájában egy 15 éves diáklány, Emily Bradley édesanyjának, Anne-nek a tragikus, halálos balesete. A kertépítész, Gerald Bradley, Emily apja és Winifred, mint a család barátnője megpróbálják a vigasztalhatatlan Emily lelkiállapotát rendbe hozni, stabilizálni. Csupán Charlotte-nak sikerül a fiatal lány bizalmát elnyernie.

Tulajdonképpen azt tanácsolja a lánynak, hogy menjen internátusba, hogy hasonló sorstársúak között a fájdalmára vigaszt találjon. Eközben Charlotte és Gerald egyre közelebb kerülnek egymáshoz, sőt létrejön közöttük egy szerelmes éjszaka is.

Ekkor azonban Gerald egészen hirtelen véget vet a kapcsolatuknak. Egyszerűen még mindig gyászolja Anne-t, a feleségét, és bűntudata van a történtek miatt. Charlotte-ot bántja és elszomorítja az eset. Ekkor visszatér Matthew Londonból és megkísérli a nőt számára újra visszahódítani.

Legalább mint barát szeretne továbbra is mellette állni. Charlotte semmiképp sem sejti, hogy a férje viselkedése mögött a pénzzavar áll, és tulajdonképpen csak a Charlotte nagynénje, Winifred néni örökségére spekulál.

Gerald Bradley hamarosan tisztába jön önmagával, rájön, hogy Charlotte-ot ő tulajdonképpen sokkal jobban szereti, mint ahogy azt eddig gondolta. El kezd küzdeni az új szerelméért. Közben nem is sejti, hogy Matthew milyen intrikákat sző, hogy Charlotte-ot és Geraldot szétválassza. És ekkor Charlotte megállapítja magáról, hogy terhes…
1/10
Rojita 2019 máj. 19. - 22:29:14 1/10
(6/10)
Ettől a filmtől nem lettem Pilcher - rajongó.
Egyedüli pozitívuma a filmnek a House and Gardner-tökéletességű angol kisváros látványa. Képeslap szépségű házak, kertek, pázsitok, tengerpart. A szobabelsők mintha színpadot néznénk. Minden megtervezett, színben egymással harmonizáló kanapék, vázák, kiegészítők és virág mindenütt.
Ugyanilyenek a szereplők. Dolgos kisember, gazdag, jó, gonosz. Semmi jellemfejlődés, vagy előzmények hosszas magyarázata. Minden esemény kiszámítható, mesterkélt, erőltetett. Nem a mi világunk, illetve ilyen világ Angliában sincs. Ott sem áll minden szerelmes mellett egy dúsgazdag nagynéni, vagy nagybácsi, aki minden problémát megold.
Aki még nem látta a filmet, annak azt tanácsolom, keressen vmi értékesebb filmet, vagy könyvet, ez nem az.
napraforgó 2019 máj. 19. - 08:38:13 Előzmény horvatheva1959
(5/10)
A You tube-on találsz sok Rosemunde Pilcher filmet, elég beírnod az írónő nevét.
napraforgó 2019 máj. 19. - 08:28:22
(2/10)
Rózsa a viharban címmel nem találtam, de van Virágok az esőben. Lehet, hogy ez ugyanaz?
4/10
horvatheva1959 2018 aug. 28. - 00:48:15 4/10
(1/10)
szeretnem megnezni rosamunde pilcher rozsa a viharban es nem tudom ,hogy kell kerlek segits