10/10
grosz_i 2022 okt. 15. - 12:09:20 10/10
(10/10)
Filmismertető!

Rosamunde Pilcher - Sorsforduló (2002) - A „The Eye of Love” novella nyomán

Leo Walter többéves amerikai távollét után visszatér az Államokból a fiával, Williammel Cornwallba, és jelenleg a nővérénél, Pamelánál laknak. Leo annak idején, tizenöt éve, elhagyta Angliát és Amerikában sikeres karriert futott be, jelentős szállodalánc tulajdonosa lett Seattle-ben. Két éve, amióta viszont a felesége meghalt újra mágnesként vonzotta ez a varázslatos táj, ahol a nővérével gyermekkorukat töltötték, minden egyes partszakaszt jól ismertek…

Henry makacsul, immár sokadszor megjelenik Caroline-nál egy csokor rózsával, pedig a nő már többször is közölte vele, ami volt közöttük, annak vége. Henry úgy tűnik eredményes üzletembernek bizonyul George és Paul testvérpár szemében, rábízzák a Sörfőzde vezetését. Anne reménytelenül várja, hogy Paul végre merje vállalni a testvére előtt is a hozzáfűződő kapcsolatát, de hiába reménykedik. Amióta George megözvegyült - és a két fivér egy tető alatt él a közös kastélyban -, érzékeny, mint a mimóza és ragaszkodik ahhoz, hogy ne kelljen osztozkodnia senkivel az öccsén. Pedig Anne sürgeti Pault, előbb-utóbb döntenie kell.

A szülei halála után, 15 éve George és Paul nagybácsik magukhoz vették Caroline Page-et és féltő, szerető gondoskodással nevelték fel, nagyszerűbben, mint azt az egyszerű nagybácsiktól elvárható lenne. Tervük sikeresnek tűnik, a Sörfőzde vezetését átadják Henry Duke-nak, aki bizonyára feleségül veszi Caroline-t és így minden a „családban” marad. Megrökönyödésükre a „nevelt lányuk” viszont közli, szó sem lehet arról, hogy feleségül megy Henryhez, és a Sörfőzde átadásának megünneplése helyett, kilovagol a tengerpartra.

És a lovas kirándulása során Caroline találkozik az ifjú Williammel, aki meggondolatlanul kilovagol egy szirtre és Caroline-nak köszönhetően megelőzik a végzetes balesetet. Fogalma sincs persze arról, hogy William, az ifjúkori szerelme, Leo fia. Caroline és barátnője Anne sikeres gyerekkönyv-szerzők lettek. Éppen egy újabb könyvbemutatón újra találkozik Caroline az ifjúkori szerelmével, Leóval. Könyv egy példányát William is megkapja és felismeri a szerzőjét, Miss Page-t és a könyvet dedikáltatják Caroline-nal, aki ekkor szerez tudomást arról, hogy Leónak van egy fia.

Lassan feltárul előttünk Pamela sorsa, és boldogtalansága oka is. Férjével, Harolddal volt egy közös gyerekük, Vincent, akit egy egyszerű vakbél-perforáció miatt elvesztettek. Talán ebből következik, hogy mindenképpen szeretné Williamet „megszerezni”, nehezen tudja elfogadni, hogy a fiú az apjához, Leóhoz tartozik. Céljai megvalósításához igénybe veszi Henry segítségét is…, akitől Caroline véglegesen egy búcsúcsókkal el is köszön, csakhogy ennek Leo is a szemtanúja lesz…

Pamela kegyetlen elképzeléssel áll elő, hogy megszerezze magának Williamet és végképp szétválassza az újra egymásra talált szerelmeseket. De az igaz szerelmet soha nem lehet lekésni, ha sikerül legyőzni a bizalmatlanságunkat és persze Paul is megtalálja boldogságát Anne oldalán.

offtopic
napraforgó 2019 jún. 11. - 10:21:20 Előzmény grosz_i
(9/10)
Én is arrafelé tartok, még 3 év és 70 leszek én is. De már nincs türelmem olyan újdonságokat megtanulni, mint a közösségi hálók, egyebek.

Tudom, hogy könnyű úgy "kritizálni", ha az ember már látta filmet.
De soha ne legyen nagyobb problémánk, mint egy -egy fordítási pontatlanság..
10/10
grosz_i 2019 jún. 11. - 07:45:21 10/10
(8/10)
Kedves Napraforgó! Soha nem bántott meg, mégha rosszindulattal kerestem volna egy-egy szót, ami arra utalt volna, hogy sértő szándék van a leírt sorai között, akkor sem. Tehát maga szerint én sokkal fiatalabb lennék 70+?
Üdvözlettel, G. I.
offtopic
napraforgó 2019 jún. 11. - 07:25:30 Előzmény grosz_i
(7/10)

Nagyon sajnálom, de én a Facebookot nem használom. Kényszerűségből regisztráltam rá, ez igaz, de kb. havonta- kéthavonta egyszer nézek rá, és akkor sem olvasom végig az üzeneteimet. Be kell valljam, kicsit sem érdekel a közösségi háló.
A massengert meg nem igazán tudom használni. Az én korosztályom már nem igazán tanul meg új dolgokat. Itt megvan a válaszlehetőség, nekem ez pont elég.
Sajnálom, ha megbántottam volna, bár nem hiszem, hogy az ilyen észrevételek miatt meg kéne sértődni. Bizonyos lehet benne, hogy nem a kötekedési szándék vezet, inkább csak a pontosítás iránti igény.
Én biztos nem tudtam volna még ilyen szinten sem lefordítani az ismertetőt, hisz németül nem tudok.
Üdv
10/10
grosz_i 2019 jún. 09. - 15:33:02 10/10 Előzmény napraforgó
(6/10)
Egy lovas kirándulás során Caroline találkozik kisfiúval, de fogalma sincs arról, hogy az a kisfiú, William, az ifjúkori szerelme, Leo gyermeke, aki a felesége halála után visszatért Cornwallba, és jelenleg a nővérénél lakik.
Nos így fordítottam volna, de mindezt megírhatta volna messengeren keszesztül Grósz István névre, és a polémia nem ország-világ előtt zajlott volna. Egyébként még soha le nem írtam, hogy az észrevétele nem ígényesebb, helytállóbb fordítás lett volna... de hát eső után köpönyeg. A már elküldött fordításom nem módosítható, nem törölhető, csak annyi szerep juthat nekem, hogy mea culpa..
Üdvözlettel, Grósz I.
napraforgó 2019 jún. 09. - 14:34:56 Előzmény grosz_i
(5/10)
Sejtettem, hogy nem látta még, amikor a fordítást csinálta.
Mennyivel árnyaltabb a magyar nyelv, tud több fokozatot a fiatal hímnemű egyedkre. Meg a nőneműekre is...
Németül sajnos nem tudok, de a Kind itt biztos jobb lett volna, mint a Junge, ugye?
10/10
grosz_i 2019 jún. 09. - 06:47:37 10/10 Előzmény napraforgó
(4/10)
A Prime ismertetőjében ott a huszáros megoldás "trifft den jungen William" - találkozik a kisfiúval... Ez viszont olyan filmismertető, ami csak a film megtekintése után születhet meg.
10/10
grosz_i 2019 jún. 09. - 06:31:45 10/10 Előzmény napraforgó
(3/10)
Amicus Plato, sed magis amica veritas. A kedvenc mondásom; azaz most sem vitatkozom, hanem belátom mennyire igaza van. Csak sajnos, a fordítás során a "jung" angolul young fordítására nem sok lehetőség van ifjú, fiatal. Eredetije: http://pilcher-rosamunde.blogspot.com/ -nál keresendő.
Ha megnézhettem volna az eredeti filmet a fordítás előtt, akkor nincs ez a baki. Elnézést...
napraforgó 2019 jún. 09. - 05:36:19 Előzmény grosz_i
(2/10)
Bocsánat, hogy megint akadékoskodok. Bár csak kicsi részletet láttam a filmből, de annyit igen, hogy az "ifjú" William nemcsak hogy ifjú, de egyenesen gyermek. Én a fordításban az ifjú kifejezést a 20 év körüli fiatalembere alkalmaznám, a 10 év alatti gyermekekekre a kisfiú, esetleg símán csak fiú megjelölést használnám.
A filmet most fogom megnézni, de szinte biztos vagyok benne, hogy ha Caroline és Leo 10 éve nem találkoztak, és Leo későbbi házasságából származik a kisfiú, az biztos 10 év alatt van. Egy 6-8 éves korú kisfiú, annyira "ifjú", hogy gyermek.
10/10
grosz_i 2019 jún. 01. - 12:01:39 10/10
(1/10)
Caroline élete tulajdonképp a megszokott kerékvágásban zajlik, míg egy napon nem találkozik az ifjúkori szerelmével, akit immár tíz éve nem látott.
Leo annak idején elhagyta Angliát és Amerikában sikeres karriert futott be. Egy lovas kirándulás során Caroline találkozik az ifjú Williammel. Fogalma sincs arról, hogy William, az ifjúkori szerelme, Leo fia, aki a felesége halála után visszatért Cornwallba, és jelenleg a nővérénél lakik.
Caroline és Leo egy nyári parti során újra találkoznak egymással, és azonnal fellángolnak a régi érzelmek. Csupán Pamela, Leo nővére nincs elragadtatva az öccse újratámadt szerelmétől és minden eszközzel próbálja megakadályozni ezt a boldogságot. Aztán az események egyszerre csak drámai fordulatot vesznek…