oncogito 2013 jan. 17. - 20:53:24
(25/45)
GYALÁZATOS EZ A MÛSOR !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Egyetlen mondatot ragadok ki: Radnóti zsidó származásából magyarrá lett!!!
Ez abszurdum! Radnóti magyar volt, annak született!
Nem is nézem tovább ezt a mûsort, mert gyalázatosan elfogultan állítja be a dolgokat. Ez nem a mûvészetrõl szól, hanem a magyarság ömlengésérõl, a mélymagyarok hiúságát simogatva.
No, a mûsor létrehozóinak és a mûsor "élvezõinek" ideidézek egy gondolatot Karinthy Frigyestõl, ha még elfogadja a mélymagyarság õt magyar mûvésznek:

"Megmondatott a régieknek: mûvészet a te fajtád és nemzeted érzéseibõl csinálj - és az ifjú hazafiak az események hatása alatt, mostanában teleszájjal kiáltják megint: minden igazi mûvészet nemzeti.
Én pedig, aki nem azért jöttem, hogy a törvényt eltöröljem, hanem hogy azt betöltsem, azt mondom nektek: igaz, a mûvészethez való erõt abból a földbõl kaptad, amelyik kidobott magából - de a mûvészet nem az erõ, hanem a mû, amit az erõ létrehoz. A nemzeti elem eszköz lehet csak - a mû mindig abszolút valami és aki igazibb, jobb erõkkel indul, legföljebb több esélye lehet, hogy megközelíti ezt az abszolutumot, mert nem azért adta neked a fekete föld a te szemed, hogy visszaforgatva lesüsd a földre, hanem hogy a kék és tiszta eget nézd vele, aminek nincsen határa, mint az országoknak. Örülj az erõknek, amiket útravalóul adott fajtád - de ne felejtsd el, hogy mire adta; a nemzeti földbõl felszívott nedveket nem muszáj okvetlenül piros-fehér-zöld pántlika alakjában kihúzni a szájadon, két perc múlva, mint a csepûrágó teszi.
Más útja van az erõknek - és egyet soha nem szabadna mûvésznek elfelejtenie: hogy szemedet, szádat és orrod szülõdtõl örökölted, de van valami, amit nem örököltél senkitõl - ezt a valamit, ezt a mindent, amit így mondasz: én. A világ, mûvésznek, akkor kezdõdött, mikor õ született, ez a szó - nincs apja, nincs anyja, nincsen fajtája és nemzetisége.
A többit bízd a természetre, majd elvégzi helyetted - keressd emberben az embert, mûvészetben pedig a mûvészetet - s annak megállapítását, hogy magyarul, magyarán kerested, bízd te csak rám s az utókorra - te akár ne is tudj róla.
Ha szónok vagy s állasz a dobogón: adjon neked lelket és erõt a gondolat, amit közölni akarsz - s hogy kezed lendülete hogy segített közben s hangod ereje és szemed tüze milyen volt, míg beszéltél, mennyire benne volt a fajtád, a fajta összegyûjtött energiája - arról te ne tudj. Mert ha tudsz róla s akarsz tudni róla: bizony mondom neked, elvész a gondolat s marad a puszta gesztus, üres hang, hazug frázis. Éppen ezért, úgy tûnik nekem az olyan mûvész, aki dicsekszik vele, hogy õ alkotás közben sohase felejti el magyar mivoltát - mint az együgyû és ostoba ember, aki tenyerére ülve akarja megmérni magát súlyos-e - vagy mint a hazug és szemérmetlen, aki azt mondja: most alszom, nem hallom, mit beszélsz.
Ti nem akarjátok elfelejteni, hogy magyarok vagytok - és mégis azt hazudjátok, hogy az Abszolút Szépet és Abszolút Igazat keresitek, az Eszmét, amiért meg lehet halni?
Én meg szeretném elfelejteni tökéletlen szememet, amivel látom, tökéletlen fülemet, amivel hallom a szépet - és szeretném elfelejteni a szájamat és a szavakat, e tökéletleneket, amikkel dadogva és erõlködve leírni próbálom nektek azt, aminek nincsen fajtája, nincsen nemzetisége, amit úgy hívnak, hogy -- ember."

(Karinthy Frigyes: Hazám és "Hazám")
oncogito 2013 jan. 17. - 20:45:49
(24/45)
Kedves, a mûvészet nem ismer származást!

Azon kívül a diktatúra után igencsak széleskörû volt az irodalom oktatása. Ha a maiak csak azokat ismernék, már mûveltebb lenne az ország!
És valóban a mûvészet nem egyedüli kritériuma, hogy mellõzik. Nagyon sok rossz és középszerû mû is mellõzve van.
És a középszer a mûvészetben talán még nagyobb bûn, mint a rossz.
vino-et-veritas 2013 jan. 17. - 09:08:39
(23/45)
A baj nem azzal van, hogy a "számûzött" írókkal kell-e foglalkozni - ha az irodalom részei, akkor igen -, hanem az, hogy most kijelentjük, ezek az "igaziak", mert "számûzték" õket, aminek okai persze fõleg politikaiak voltak és nem "mûvésziek". Ezért most prioritást érdemelnek, pedig önmagában a "számûzetéstõl" még nem lesznek jobb írók-költõk!

És azt sem szabad elfelejteni, hogy bizony az a politikai közeg (20-40-es évek) ugyanúgy kurzusként mûködött, mint az azt követõ évtizedek...

Egyébként ugyanígy kellene foglalkozni az "elfelejtett" magyar irodalommal is, aminek több képviselõje van, mint a "számûzöttnek"...
adamnagysweetmovie 2013 jan. 16. - 22:44:19
(22/45)
Az a jó, hogy manapság megint kezdenek kihagyni más írókat, akik legalább akkora géniuszok, mint Wass Albert.
Jaj, csak nem valami despotikus uralom készül már megint?
ladislaus3 2013 jan. 05. - 21:29:27 Előzmény sioux
(21/45)
A nemzeti írókat a balliberális diktatúra számûzte és sajnos jelenleg is ezen fáradozik. Ezért folyik Wass és Nyírõ lejáratása. Ezen belül nevetséges azt állítani, hogy a jelenlegi kurzus "kapta fel" õket! Elismert írók voltak õk, több nemzetközi díjat is kaptak. Persze ballib.-éknak csípi a szemüket a nemzeti irodalom, mert õk a nemzetellenes irodalom pártolói! Hát kérem, engedtessék megjegyeznem : mi más véleményen vagyunk /ugye-ugye,a "másság"???/. Egyébként az avitt nyilasozás- fasisztázás köntösbe bújtatott nemzetellenesség és mint ilyen semmi keresnivalója irodalmi, kulturális fórumokon.
saibor 2012 nov. 01. - 17:18:20 Előzmény vino-et-veritas
(20/45)
kikapsz?
mondj igazat és beverik a fejed.
vino-et-veritas 2012 okt. 18. - 18:49:12
(19/45)
Hát, az a mondás egyre kevésbé igaz, hogy nem lehet kétszer ugyanabba a folyóba lépni! Dehogy! Ez az ország 20-50 évente megismétli saját történelmét (vagy annak részleteit), természetesen más "szereplõkkel"...
Ez a mostani "kultúrpolitika" sem kivétel (vö.: "Ki tud többet a Szovjetunióról" vs. "A Szövetség", stb., stb., stb.).
Na, ezért majd rendesen fogok kapni a fórumtársaktól!
far vik 2012 okt. 18. - 18:31:33
(18/45)
az aktuális kurzus agit-prop. mûsora
offtopic
umma 2012 aug. 29. - 23:23:49
(17/45)
Wass Albert idézet a neszeszer blogon: http://neszeszer.blog.hu/2012/07/22/vidam_vasarnap_360
1/10
sioux 2012 aug. 29. - 20:25:50 1/10 Előzmény füsti
(16/45)
"az igen jelentõs írókat, költõket"
Hát Wasst jelentõsnek nevezni... Nyírõ is legfeljebb közepes. Nem is az irodalmi értékéért kapta fel a politika, csak úgy tesz... Nyilasbarát nézetei és tevékenysége tetszettek meg a kurzusnak, nem azért, mert a kurzus is nyilasbarát lenne, de jól jönnének a szélsõjobbos támogatók kintrõl, illetve szeretnék megtartani, táplálni a berkeken belüli radikális szavazóikat.
rapaport 2012 júl. 18. - 12:06:22
(15/45)
... és Greguss is a 80-as évek elején szavalta a Gyóni verset, akkor hallottam a rádióban és igazán megragadott.
füsti 2012 júl. 18. - 09:41:09 Előzmény epilogus44
(14/45)
Ebbõl csak Tormay-t láttam, de nagyjából õ az egyetlen, aki teljes tiltás alatt volt a kommunista diktatúrában, és érdemes olvasni.
Takaró az az irodalomtörténész, aki veszettebb a középsõ-késõi kádári diktatúra irodalomtörténészeinek aljánál is.
Karikás Frigyesre kár hivatkozni, nem volt kötelezõ irodalom, legalább is 66-tól nem, korábbit nem tudok.
Gyónit meg annyira negligálták, hogy benne van a "Hét évszázad magyar versei" címû reprezentatív válogatásban (Szépirodalmi,1972) is, miként Reményik, Nadányi, Sinka, Erdélyi, Dsida is. Sinkának, Dsidának kötetei jelentek meg, Erdélyi, Nadányi könyvem nincs, de lehet, hogy nekik is.

Húsz éve a csapból is Wass folyik, nem tudom, mit lehet rajta "felfedezni"
Nyírõnek meg vannak olvasható írásai, de a Mádéfalvi veszedelem egy didaktikus, rossz regény, kár ezt ajánlani. Vannak ajánlható novellái, a gimnazistáknak meg az önéletrajzi regénye.
1/10
ennyi baromságot... 2012 máj. 03. - 10:00:29 1/10
(13/45)
Várnai Zseni és Szép Ernõ - amennyit láttam ebbõl a hulladékból - nem fér bele. Õk ugyanis elfogadottak voltak a gengszterváltás elõtti idõkben.
tiiiiii 2012 máj. 03. - 00:24:28 Előzmény ennyi baromságot...
(12/45)
Nagyon sok minden hiányzik! Soroljam? Ne legyen hányingered!
tiiiiii 2012 máj. 03. - 00:23:27
(11/45)
Minden héten nézem a mûsort. Régen elfelejtett költõkrõl van szó. Tormay Cecile könyvét kivettem a könyvtárból le se tudom tenni. Hihetetlen pontossággal, finomsággal írta a novelláit. Görög novellái is vannak mintha ott járt volna...Herczeg Ferencrõl sem sokat tudtam. Remekmûvek a történelmi regényei. Már a második könyvét olvasom! Gyóni Géza verseit sem tudom letenni, Csak egy éjszakára c. verse nagyon megható. Magyar költõk tolmácsolásával meghallgattam a legszebb: Greguss Zoltán elõadásában hallottam! Sinka Istvánnak lesz a következõ bemutatása. Nagyon szép versei vannak! Remélem lesz még: Nagy Imre a parasztköltõ, legkedvesebb költõm Dsida Jenõ, Várnai Zseni, Szép Ernõ, és még sorolhatnám...Nadányi Zoltán...stb. Szégyen, hogy a magyar irodalomban ezek az emberek elfejlettek lettek! Én szomjazom a tudásra és olvasni fogom õket!
10/10
epilogus44 2012 ápr. 14. - 18:44:28 10/10
(10/45)
Az elõadássorozat címe tökéletesen fedi tartalmát. Számûzték a magyar irodalom jelentõs részét az irodalmi életbõl, az oktatásból. Petõfi, József Attila volt a haladó hagyomány, meg kizárólag a Nyugat néhány személyisége.
De hiányzott (hiányzik) a teljes kép. Mi a gond Herczeg Ferenccel? Szabó Dezsõvel? Dsida Jenõvel? Reményik Sándorral?
Gyóni Gézával?
Hallottunk valamit is a felvidéki, délvidéki, vagy az emigráns magyar irodalomról? Nem a 19 után emigráltakra gondolok. Sajnálatos, hogy a "rendszerváltás " után 22 évvel vita van a magyar irodalomtanítás körül. Mosolygok azon, hogy kötelezõ irodalomként jelölik Rejtõt, a Harry Pottert. Minek, hisz úgyis olvassák, de legalább az ajánlottak között legyen pl Nyírõ Madéfalvi veszedelme. Remélem Karikás Frigyes egyikben sincs.
10/10
epilogus44 2012 ápr. 14. - 18:41:50 10/10
(9/45)
Konkrétan tudom ajánlani,hányingere leküzdésére, Gyóni Géza Csak egy éjszakára címû versét, amit a 30-as években az angol irodalomkritikusok a legjobb háborús versnek minõsítettek. De ajánlhatom Herczeg Ferenc Kék róka címû darabját, amit jó 10 év után ismét játszanak. Ne féljen nem fog fájni
10/10
epilogus44 2012 ápr. 14. - 18:32:02 10/10
(8/45)
nem siránkozás, hanem hiánypótló ismeretterjesztés, az elhallgatott, elhazudott (számûzött) MAGYAR irodalom kiválóságainak megismertetése az érdeklõdõkkel. Nem kötelezõ (mint annak idején Karikás Frigyes)
Senki nem tiltja a Dallas, Bors, Szomszédok, unalomig "élvezését". Azért van minõség is.
10/10
keheske 2012 ápr. 14. - 14:17:52 10/10
(7/45)
Te is tudod, én is tudom, mindenki tudja, sajnos a "közszolgálati média" (Elõször Medeiát írtam, lehet nem véletlenül :o) ) sosem a közt, hanem az aktuálpolitikát támogatja :o( Én pl ezért igyekszem megmaradni egy higgadt, érdeklõdõ nézõponton. Persze magán véleményem nekem is van, de az az enyém. Szerintem, ha minél többet ismerünk meg, és ebbe beletartozik a különféle mûsorok megtekintése, annál biztosabb képet alakíthatunk ki, és ezt továbbíthatjuk..Mint látod, valamiféle konszenzusra jutottunk mi is. Én csak annyit tanácsolok, minél több ismeretet érdemes szerezni.
Pl. Tormay életét egyfajta nézõpontból most színesen bemutatta ez a mûsor. Ha a teljes igazságra vagyunk kíváncsiak, nézzünk meg más forrásokat, cikkeket is.
Ez csak elhatározás kérdése.
Sosem szabad feltétel nélkül elfogadni semmilyen véleményt! Descartes kételkedését próbálom magaménak tudni..
fúú, remélem ez az egész érthetõ volt..:)
1/10
ennyi baromságot... 2012 ápr. 14. - 14:08:14 1/10
(6/45)
Az a kiemelt név azért nem volt véletlen, gondolom, te is sejted... :)
Már rég nem foglalkozom irodalommal, csak magát a mûsort, ebben a formában... hát finoman szólva provokatívnak érzem. (politikai provokációnak, a félreértések elkerülése végett - ahogy azt is, hogy Láng Vincét a sorozat közepén, indoklás nélkül eltüntették a mûsorból és az ezt firtató e-mailekre tojnak válaszolni a "köz"szolgálati média szerkesztõi :( )