10/10
hotinna 2010 okt. 02. - 17:30:31 10/10
(20/60)
Nagyon szép film. Másodjára láttam. Ma is könnyeztem...
10/10
fdor 2010 aug. 12. - 19:47:33 10/10
(19/60)
Óriási film!!!!:) Ráadásul nemcsak a párkapcsolatokhoz ad útmutatásokat! Mindenkinek ajánlom, hogy nézze meg a filmet!!! Fõleg olyan pároknak, akik kapcsolata zátonyra futás elõtti állapotban van!
t'nak 2010 aug. 05. - 16:23:50
(18/60)
Igen, ez az egy tetszett a filmbõl. Hogy a válság nem attól oldódott meg, hogy állandóan együtt lettek volna, hogy egymást elemezgessék, egymáson lógjanak. A férj alapvetõen csakis a saját (és nem a felesége) lelkével kezdett foglalkozni, a saját életén igyekezett változtatni, nem a feleségén.
8/10
danieltrp 2010 aug. 05. - 14:46:14 8/10
(17/60)
Többféle filmet lehet megkülönböztetni: a testit, a lelkit és a szellemit. A "testi" filmeknek a középpontjában a test kívánságai állnak. A "lelki" filmek középpontjában (ebbõl van a legtöbb) az értelem, az érzelem és az akarat áll. Bemutatja, milyen nagyszerû dolgokra képes az EMBER; az emberbõl csinál bálványt. A nézõvel pedig nem tesz mást, mint a film teljes ideje alatt ide-oda ráncigálja az érzelmeit. (Egyszer szomorkodunk, mert nem jött be neki az aznapi próba a naplóból, a végén pedig örülünk, mert sikerült neki és össze is házasodik.) A "lelki" filmek kategóriájában beszélhetünk a vallásos elemekrõl is. Pusztán a vallásban ugyanis nincsen még ott a hit. (Jézust is vallásos emberek feszítették meg.) Ez a film is látszólag ide sorolható.
Viszont van egy harmadik szempont: a "szellemi". Ez a film nem az ember lelkéhez szól, hanem a szelleméhez. Amikor az ember (aki hajlamos a csöpögõs lelki érzelmeire és kívánságaira hallgatni) rájön, hogy fel kell ébrednie és szüksége van a szellemi valóságra. Egyedül csak Jézus vére által tudja kimutatni a szeretet, mert jézusnál van az igazi szeretet. Onnantól a lelki illúzióból átlép az igazi valóságba, ami a Jézusba vetett hit, aminek a középpontjában a kereszt áll, amellyel elõbb vagy utóbb minden ember szembesülni fog.
t'nak 2010 aug. 04. - 18:33:53 Előzmény kozmamonika
(16/60)
Kedves kozmamonika,
ezt a filmet didaktikus szándékkal, tanító célzattal, mintegy példabeszédként hozták létre az alkotók, hogy bemutassák, miképpen lehetséges egy válságba jutott házasságot helyreállítani. Ez teljesen egyértelmû. Ha pedig ez az alkotók szándéka, akkor elvárható volna tõlük, hogy a reális életben várható reális nehézségekrõl szóljanak. És a házasságok túlnyomó többségében gyerekek is születnek (ahol nem, ott általában össze sem házasodnak). Kisgyerekekkel együtt, netán htb-ként pedig a nõk nagyon nehezen mozdulnak (akkor már a férfiak is sokkal nehezebben). Ahhoz, hogy válásra kerüljön a sor, a bemutatott problémáknál sokkal élesebb válsághelyzetre van szükség, sokkal durvább, megalázóbb jelenetekre, sokkal több fájdalomra, ami miatt végleg "betelik a pohár", és a feleség azt mondja, nem bírja tovább, akármi is lesz, de elválik.
Ezt azonban az alkotók nem merték felvállalni, így a szereplõk olyan nevetséges problémával küzdenek, mint az interneten való pornónézegetés. Ez a "válóok". Kedves kozmamonika, én kérem Önt, nézzen szét a föld nevû bolygón, és érdeklõdjön néhány válóok felõl. Kötve hiszem, hogy ezt fogják mondani Önnek. Aki erre épít egy filmet, az nagyon képmutató.
kozmamonika 2010 aug. 03. - 15:36:33 Előzmény t'nak
(15/60)
Kedves t'nak! Nem tudom, Ön melyik bolygón él, de javaslom, nézzen körül itt a Földön is, sok (Ön számára legalábbis) érdekes dolgot fog látni.
Én sok olyan házaspárt ismerek, ahol 7 év után sincs gyerek, hogy miért, az az õ dolguk, magánügy. És képzelje el, ugyanolyanok, mint bárki más. Nem degenerált különleges lények, akiknek külön fejezetet kéne szentelni. Mi tíz éve vagyunk házasok a párommal, és nekünk sincs gyerekünk. Hogy miért, természetesen ez is a mi magánügyünk, ahogy az is az, akinek van mondjuk tíz - a szegénység ellenére. Számomra az is felfoghatatlan, de sosem firtatom az okát, mert nem tartozik rám.
A film egyébként minden, csak nem nyáltenger. Nagyon is a realitás talaján mozog, ahogy néhányan írták. Persze tiszteletben tartom az Ön véleményét, hogy nem tetszik. Én nem vagyok vallásos, és ezt a vonalat személy szerint kicsit feleslegesnek is érzem a filmben. De rosszabb sem lett tõle. Bizony akárhány éve vagyunk együtt a párunkkal, mindig merülnek fel nehézségek, problémák, amiket meg kell oldani. Mi is birkózunk néha velük, de eddig megoldottuk. S nagyon remélem, hogy ezután is meg fogjuk. A jövõ héten lesz a tizedik házassági évfordulónk. Jó lenne hinni, hogy a huszadikat is megérjük majd - együtt. Ha tehetném, megnézetném a filmet a párommal, de ma sajnos nem lesz még itthon a vetítés idõpontjában.
SPOILER VESZÉLY!!!
Nekem az a kedvenc részem a filmben, mikor a srác még a számítógépet is szétveri az udvaron, mert tudja, hogy a párja mennyire utálja. Hát, én ezt talán nem kívánnám a páromtól, de azért én is örülnék, ha kevesebbet ülne a gép elõtt és többet beszélgetnénk. Ugyanakkor tiszteletben is szeretném tartani, hogy ez a hobbija. És legalább addig is itthon van. Szóval igen, végül is vidám a befejezés, de nem tartom nyálas giccsnek. Elég cinikus hitre vall, ha csak az lehet reális, ami nagyon szomorú. Bár tény, az életben sajnos nem mindig a vidám dolgok dominálnak.
Még az a rész is nagyon megható volt, mikor kiment a pasi egy kisgyereket. A tûzoltókat egyébként is nagyon nagyra tartom, sokkal többre, mint pl. a rendõröket. Meg amikor a gyûrût nem engedi lehúzatni az ujjáról, mondván, az ott is marad (dokinak).
Én mindenkinek jó szívvel ajánlom ezt a filmet.
offtopic
t'nak 2010 jún. 16. - 14:30:19 Előzmény Faceinthecrowd
(14/60)
2Pt 1,1 Simon Péter, Jézus Krisztus szolgája és apostola, azoknak, a kik velünk egyenlõ DRÁGA HITET nyertek a mi Istenünknek és megtartónknak Jézus Krisztusnak igazságában:
Ennyit az "olcsó hitrõl". Csak a "jóléti evangélium" szerint olcsó a hit, a kiárusításon akciósan leértékelve árulják, úgy vágják a kuncsaft után, mint egy vietnami papucsot; a jóléti evagéliumban csak a gyüli drága, mert sokba kerül a pálmafasor, a politikai szennylap és a tévéközvetítés :(

Ami a filmet illeti:
- egyiküket sem akadályozta a gyrekvállalásban sem a karrierépítés, sem a szegénység/munkanélküliség, sem valami függõség, sem betegség. Hívõk sem voltak, még csak tradicionális közösségi hagyomány sem kötötte õket, így nem értettem, huszonévesen miért kell nekik házasságban élni?
- ha pedig olyan komolyan veszik egymást, hogy hit és gyerek nélkül is régóta házasok, ha ennyire biztosak abban, hogy örökre együtt akarnak maradni, akkor nevetségesen hangzik, hogy pornó nézegetése miatt váljanak. Nem kell hozzá nagy fantázia, hogy elképzeljem, miket hallgattak el, ami reálisabbá tenné a sztorit.
Faceinthecrowd 2010 jún. 15. - 22:30:24
(13/60)
a Isten igen is add kulcsot és megoldást ezekre a problémákra, pontosan errõl szól ez a film, ha nem vitték volna tovább ezt a vonalat akkor a film teljes egészében elvesztette volna a mondanivalóját.

t'nak neked azt javaslom nézd meg a filmet még 1* mert nagyon nem értetetted meg a lényeget, nem a szex volt a fõ probléma (javaslom a 23. naphoz írt szöveg meghallgatását.). hogy 7 év után nincs gyerekük szerintem nem meg lepõ, én is ismerek olyan házaspárt akik a karrier kedvéért lemondtak a gyerekrõl, illetve kitolták a gyerekvállalást igen hosszú idõre, és ha odafigyeltél volna és nem a kritizálással lettél volna elfoglalva akkor benne van a filmben, hogy nem sima út még Istennel sem a házasság ,sem az élet. de Isten szerettette megtapasztalható és a Biblia helyes irányadó a nehézségekben. A hit pedig nekünk olcsó mert ingyen van Jézus Krisztus fizette ki az árat érte! Ezért kell õt elfogadni!
Pisti&Marika 2010 jún. 15. - 08:55:52
(12/60)
Sok eltérõ véleményt olvasok a filmrõl.Ez azért van, mert nem egyformán szocializálódtunk az életünk során. Álljon itt egy Istenkeresõ, 35 éve az elsõ házasságában élõ házaspár véleménye:
A film lényege és mondanivalója akkor bontakozik ki,amikor a fiú apja Isten szeretetérõl beszél.Arról, hogy Isten feltétel nélkül szeret bennünket,és nap mint nap próbálja ezt velünk tudatni általában kevés sikerrel.Ha Isten szeretetét megértjük, és elfogadjuk, képesek leszünk arra,hogy minden nap tegyünk valamit azért, hogy a szerelmünk érezze: feltétel nélkül szeretjük.
Ha elég kitartóak vagyunk, kedvesünk hasonló utat fog találni. S a szerelem megmarad, míg a halál el nem választ...
t'nak 2010 jún. 02. - 12:05:19
(11/60)
http://www.magyarkurir.hu/?m_op=view&id=24156
Nahát pedig pont a szex volt a film fõ témája, a konfliktus fõ oka; csak igyekeztek olyan eufemisztikusan megfogalmazni, hogy korhatár nélkül nézhetõ legyen.
A vallást úgy mutatták be, mint egy cukorkaboltot, ahová aki betér, degeszre tömheti magát és elkábulhat, mert minden problémája megoldódik. Olcsóvá és vásárivá tették a hitet; bár ez a film még mindig a keresztény filmgyártás csúcsa, ennél sajnos még álságosabb giccsek születnek. A valóságban nehezen elképzelhetõ, hogy egy házaspárnak hét év után ne legyen gyereke; reálisabb lett volna a film, ha a nõ két gyerekkel a nyakán (esetleg háztartásbeliként) próbál válni. Vagy bármi más módon, de élesebbé, drámaibbá tehették volna a helyzetet (tekintve, hogy hitetlen párról volt szó).
Mucus28 2010 jún. 02. - 01:00:25
(10/60)
Isten létezik és igen,adott kulcsot a problémák megoldásához csak sokan mindenhol keresik ezt,csak a legnyilvánvalóbb helyen,a Bibliában nem.
Nekem több nem keresztény ismerõsöm megnézte a filmet és mindegyiknek tetszett.
Ha egy "romantikus" filmben már nem a szex és a többi "nyalánkság" a fõ vezérvonal,akkor már "erõszakosan vallásos"?!
nanunanu3 2010 máj. 31. - 09:27:21
(9/60)
Általában minden film valamilyen módon kínál megoldást az élet problémáira. Miért kell felháborodni, ha egy film keresztény módon kínál megoldást??? Isten márpedig létezik és mindent meg is oldott, sõt kulcsot is adott az élethez Jézus Krisztusban, csak az embernek nehéz ezt elfogadnia....
10/10
hcmaker 2010 máj. 29. - 07:25:51 10/10
(8/60)
A film nem csak, hogy keresztény, de átjárja a Szentlélek. Én magam három házasságról tudok, ami megváltozott (sokkal szebb lett, vagy a szakadék szélérõl menekült meg) a film hatására. Nagyon örülök, hogy végre tv-ben is leadják, és nem csak a neten lehet megnézni. Így sokkal többekhez jut el.
10/10
szabieszt78 2010 máj. 26. - 13:16:49 10/10
(7/60)
A film másik magyar címe: Tûzbiztos házasság
A 40 napos napló magyarul is megjelent: Merj szeretni címmel
10/10
szabieszt78 2010 máj. 26. - 12:47:27 10/10
(6/60)
Ha a Pax vetítené, meg se néznétek. Így legalább olyanokhoz is eljut a film, akik pl. a Paxot nem nézik.
Ez egy nagyon is realista film. Manapság hány házasság/kapcsolat megy azért tönkre mert az emberek ilyen tipikus hibákat követnek el, mint amik a filmben is megjelennek, és nem képesek a saját büszkeségüket feladni, hogy harcoljanak azért, amilyük van. Inkább kilépnek az adott kapcsolatból, és egy másikba ugranak bele, ahol aztán elkövetik ugyanazokat a hibákat, ahelyett hogy egy kicsit megküzdenének a saját hibáikka, és a kapcsolatukért is.
Az pedig hogy ebben van egy plusz vallási töltet, az meg csak azt jelzi, hogy egy idõután az ember rádöbben, hogy egyedül nem megy, elfogy az erõ, a kitartás a küzdéshez, és van Valaki, aki képes erõt adni, hogy felálljunk, és nap mint nap újra kezdjük.
Amerikában amúgy ennek a filmnek a hatására sok házasság újult meg. http://thelovedarebook.com/
nanunanu3 2010 máj. 26. - 11:07:44
(5/60)
Fura, ha nem keresztény, hanem más vallással kapcsolatos filmeket vetítenek (hindu, buddhista,...) nem küldik azokat a Pax TV-be...Valamiért nehéz elfogadni az embereknek azt, hogy csak Isten, aki segíthet rajtuk, az életükön....nem véletlenül. Ha mindegy lenne, ki miben hisz, szebb lenne a világ.
nézõ1 2010 máj. 25. - 20:53:01
(4/60)
Ilyeneket egyébként miért nem a PAX TV-n vetítenek?
t'nak 2010 máj. 16. - 16:42:23
(3/60)
A film címe Tûzálló. Nyilván nem véletlen, hiszen a film fele egy tûzoltóállomás életét mutatja be, ez nem tûnt fel??? Ilyen ostoba félrefordítással senki sem fogja megtalálni.
A leírás is tele van hibával: nem kettõ, hanem hét éve házasok, a feleség pedig semmit sem tud a negyven napos próbáról.
Kérem javítani a hibákat.
7/10
beo71 2010 máj. 07. - 15:30:01 7/10
(2/60)
Szép és megható film,bár a vallásos maszlag nekem nem jött be.7/10.Néhol felszínesen van ábrázolva,de az egész pozitív kicsengése és maga a gondolat:hinni kell valamiben(nem feltétlenül Istenben,bár a film ezt sugallja)a hit a szeretetben vagy a hit a jó emberekben egész életünkön átvezethet és kell is,hogy vezessen.
Nekem tûzoltóként érdekes volt a bajtársiasság megrajzolása,bár talán ez volt benne a legfelszínesebben ábrázolva,csak kapargatták a lényeget,de nem ez a fõ motívum:egy házasság életét követhetjük nyomon.Soha rosszabbat!
10/10
teya 2010 máj. 01. - 17:47:36 10/10
(1/60)
Ide még senki nem írt? Nahát! Pedig ez egy nagyon szép és igaz film!! Mindenkinek meg kell néznie!