Téma: Szulejmán

Petrapetrus 2014 szept. 24. - 13:21:32
(2650/3430)
Engem nem ráz meg a hír, annyira nem hoz tûzbe a mûsor, mint az elején. Mivel a fõbb dolgokat már tudom, magam is elõre belenéztem a részekbe, stb. Majd folytatja a csatorna, amikor folytatja. Nyilván megvan rá az okuk, hogy pont most nyiszálták el. nem sok van vissza a 2. évadból és mint ugye tudjuk... A 3. szezon kérdéses. Lehet, hogy mégis megvan, szinkronizálni kéne, stb. És emiatt csúszik. Amúgy én meg sem lepõdök, hogy a saját gyártású szemét mûsornak csinálták a helyet, ez mindig is így ment. A Dugapest is kell, naná. :/
Én is azt mondom, akit érdekel, nézze törökül. A nodolán meg valóban le van írva az összes rész tartalma magyarul, el lehet olvasni. Meg létezik angol nyelvû oldal is, ahonnan szedték a részek leírásait, csak azt nem reklámozzák annyira. A legnagyobb magyar Szulejmános FB-oldal sem azért ilyen okos, mert olyan jól tudnak törökül, hanem mert van angol forrás is, azt fordítgatták le... (ezért is érzem butának azokat, akik a kritikákra azt reagálják, hogy akkor tanuljunk meg törökül, ha jobban tudjuk pff)

Amúgy szerintem én a mai epizód helyett is inkább alszom, majd megnézem neten késõbb. Egyre kevésbé érzek bármilyen mûsort érdemesnek arra, hogy "kukorékoljak" a kedvéért.

(A Csontot meg a Mentalistát nem nézem, hidegen hagynak - elõbbi számomra idegesítõen fárasztó, utóbbi meg egészen egyszerûen semennyire nem köt le - a magam részérõl egyedül a Castle-t néztem még, de ugye az is pihenõre ment...)
Lillith Morgan 2014 szept. 24. - 13:00:50
(2649/3430)
Sajnos igen. Én a Dr. Csont meg a Mentalista eltüntetése miatt b***tam fel magamat. Igaz, hogy azokat már eredetiben is láttam, de kábé ezek az egyetlen mûsorok, amiket családilag is tudunk nézni, mert senki nem köt bele és akar elkapcsolni.
Nagyon nem értem, minek kell megint ez a variálás. Én nem halnék bele, ha kimaradna ez a celebes hülyeség. Nyilván van, aki megnézi, oké, de nem emiatt kéne mindent fejreállítani -.-
Egyébként én már a Szulejmánt is láttam végig eredetiben, de néha még így is odakapcsoltam nosztalgia gyanánt. Szerintem a youtube-on bárki elkezdhetni nézni a további részeket, az is, aki nem érti a nyelvet. Van egy oldal, azt hiszem nodola a neve, ahol elég jól le van írva részekre bontva a tartalom. Sokszor még a dialógusok is. Nem olvastam még õket, de azt mondják, egész pontos.
Judit1988 2014 szept. 24. - 11:34:24
(2648/3430)
Elõzetes infók szerint:Az RTL Klub a 99.rész (okt.1) után leveszi mûsoráról a Szulejmánt.Az,hogy ez átmeneti e vagy végleges,azt nem lehet tudni.Viszont annyi biztos,hogy október 8-án már a Celeb vagyok,ments ki innen! címû mûsoruk szerepel a sorozat helyén.

:(((
IMGOD 2014 szept. 24. - 00:00:33 Előzmény Érsekvári
(2647/3430)
Az 56. részben (törökül nem magyarul), 54:57-nél láthatunk a gyûrûs kéz tulajdonosának arcából egy keveset. De, ha jól emlékszem, néhány résszel késõbb már nem csak egy árnyalakot mutatnak, hanem az egész embert, ahogy ül a székben, de ebben nem vagyok biztos. Annyira össze-vissza nézem (hol a magyart, hol a törököt), hogy sokszor már azt sem tudom, hol tart a történet vagy mi az amit már láttam magyarul, mi az amit nem.
abisztriczky 2014 szept. 23. - 21:39:17
(2646/3430)
***SPOILER***
Nézegettem kicsit elõre a török részeket a YouTube-on, és sikerült elcsípnem azokat, amiben Efszun-ról kiderül, hogy terhes, Mahidevrán abortuszra akarja kényszeríteni, de Musztafa idõben közbelép, de késõbb igen szomorú véget ér, meghal. Azt nem értettem, hogy végülis ki ölette meg, de van rá tippem. Musztafa mély gyászba esett ágyasa miatt. És ahogy kivettem a filmbõl, de mivelhogy semmit nem értettem a törökbõl, úgyhogy lehet hogy tévedek, de szerintem Musztafa Hürremet vádolja Efszun haláláért.
Még néhány rész eltelik addig, de Daje asszonynak el kell hagyni a háremet, helyette Nigar-t nevezik ki, aminek persze jónéhányan nem örülnek.
***SPOILER***
2/10
napraforgó 2014 szept. 23. - 16:29:38 2/10
(2645/3430)
Hoppá! Kimaradt egy "nem" az elsõ mondatból.
2/10
napraforgó 2014 szept. 23. - 07:13:43 2/10 Előzmény Petrapetrus
(2644/3430)
Egy 4-5 éves gyereknél még elnézhetõ, hogy mond igazat, meg fantáziál, stb. De egy 10-11 éves azért már különbséget tud tenni jó és rossz, igazság és hazugság között. A kislány nagyon is tudatosan hazudozott és ha ez nála alapvetõ "gyermektulajdonság", akkor bizony baj van. Mert akkor ez alapvetõ felnõtt tulajdonsággá válik nagyon hamar.
Hürrem már egész kicsi korától bujtogatta Mihrimat Májdevrán ellen, de az is igaz, hogy Májdevrán is ugyanezt tette Musztafával. Soha nem mulasztotta el, hogy sajnáltassa magát Hürrem miatt.

Amúgy az egész hárem egy viperafészek, élén a fõkigyóval, a validéval. A gyerekek már ebbe az álnok világba születnek, ebben nõnek föl.
2/10
napraforgó 2014 szept. 22. - 11:33:11 2/10
(2643/3430)
Na igen, Mihrimah 1522. március 21-én született, jelenleg meg úgy 1532-33-ban járunk. A pontos idõt nem tudjuk. Én a lányka megnyilvánulásaiból inkább arra következtetek, hogy többet tud õ, mint egy széltõl is óvott gyermek...
Petrapetrus 2014 szept. 22. - 11:22:04
(2642/3430)
Ha jól számolom, jelenleg Mihrimah csak 10 éves. :)
Igen, a háremben nõtt fel, de nyilvánvalóan a széltõl is óvták, hiszen a szultán édes gyermeke, ráadásul egy szem leányka is. :) Nem hiába szokta mondani Hürrem, Szulejmán vagy akár a valide a cselédeknek, hogy vigyék el / ki a gyerekeket bizonyos beszélgetések elõtt. :) Szerintem látni biztosan nem látott kivégzéseket, maximum hallhatott róla, hogy van ilyen, de egy ekkora gyerek még akkor sincs tisztában teljesen azzal, hogy "kivégzés", meg hogy mivel jár. Egészen egyszerûen azért, mert nem érzi ezeknek a dolgoknak a dolgok súlyát.

Viszont az is tény, hogy Hürrem tényleg "telebeszélte" a picúr fejét, neki öntötte ki búját-baját, amikor valami sérelem érte. És hát ezzel párhuzamosan Mihrimahba is beleplántálta ezeket az érzéseket.
2/10
napraforgó 2014 szept. 22. - 11:09:18 2/10
(2641/3430)
Ott, ahol a lánykákat 14 éves korban férjhezadták, 15 évesen anyák lettek, nemm igazán érthetõ, hogy egy 11-12 éves lány ne tudná, hogy milyen következményei vannak egy-egy ügynek... Azért ez a lányka a háremben nõtt fel és az nem arról volt híres, hogy minden bajtól óvott.... Ott azért naponta láthatott kivégzéseket, vagy legalább hallhatott róluk, a cselédeket megkínozták stb, stb.
Na mindegy, nekem az a véleményem, hogy a lányka álnok volt és amit tett, nem gyermekes meggondolatlanság volt, hanem nagyon is tudatos disznóság.
Petrapetrus 2014 szept. 22. - 08:52:15
(2640/3430)
Szerintem az is alapvetõ gyermektulajdonság, hogy fél bevallani az igazat, mert tönkretette anyja szeretett fejdíszét. Valóban csúnya dolog volt másra kenni, de alapvetõen én ezt is csak egy egyszerû gyermekreakciónak tartom. Persze mondhatta volna azt is, hogy fogalma sincs, ki tette, de valamiért úgy gondolta, told hozzá nevet is. Ami pedig a kivégzést illeti: õ még egy kislány, fogalma sincs ezen dolgok súlyosságáról. Erõsen kétlem, hogy egy ekkora gyermeket terhelnek a kivégzések tényével. Sõt, inkább el tudom képzelni, hogy próbálják valamennyire óvni az ilyen jellegû témáktól. (annak ellenére, hogy nyilván "mindennaposak" voltak az ilyen jellegû kivégzések, stb) Ha mondták is a kislánynak, hogy milyen súlyos büntetések vannak (gondolom mondták), szintén gyermeki butasága és meggondolatlansága miatt vádaskodott.

Mindezen magyarázatok ellenére természetesen aláírom, hogy a leányka az anyjára ütött és a készítõk is ezt próbálják kidomborítani ezekkel a cselekedetekkel. De ettõl függetlenül annyi a "mentsége", hogy még gyerek. (és igen, ettõl függetlenül természetesen lehet ellenszenves)
2/10
napraforgó 2014 szept. 22. - 08:30:55 2/10
(2639/3430)
Mihrimahhal nekem nem a Bali béghez és Ájbigéhez való viszonya, illetve hozzáállása nem tetszett, á, dehogy.
De a kis kígyó elõbb a szolgálólányt vádolta meg azzal, amit õ tett (a korona eltörését), majd a testvérét. A szegény szolgálólányt ezért akár ki is végezhették volna, de akár Mehmet is kaphatott volna valami büntetést, ha nem is olyan súlyosat.
Szóval már most látszik, hogy a kislány alapból hazug, álnok, rosszindulatú. Attól, mert gyerek, még lehet ellenszenves.
offtopic
Petrapetrus 2014 szept. 22. - 07:47:22 Előzmény Érsekvári
(2638/3430)
Nos, a szinkron szerintem általában inkább illeni szokott, mint nem, de aláírom, hogy van egynéhány különösen kirívó eset, amikor annyira nem passzol X Y-hoz, hogy az már látványos(an fájdalmas). :)
Az emberek, ha eredetiben is szokták nézni az adott mûsort, gyakran kifogásolják a szinkront, ami valahol jogos, valahol nem. Jogos lehet abban az esetben, ha az eredeti színész tényleg jobban átéli a jeleneteket hangban is, jobban átjönnek a gondolatok, érzések, érzelmek. Viszont csak azért állítani valakirõl, hogy nem illik hozzá egy hang, mert ismervén az eredeti hangot az sokkal mélyebb vagy magasabb: nem jogos.

Szerintem erre remek példa a Két pasi meg egy kicsi (nem tudom, ki ismeri). A magyar szinkronja kifejezetten jól sikerült, ennek ellenére eredetiben is nagyon pöpec, holott a hangok teljesen mások. Én voltam a legjobban meglepõdve, amikor elõször találkoztam Jon Cryer (Alan) valódi hangjával. Gyökeres ellentéte a magyarnak. Míg nálunk egy magasabb, kevéssé férfias hangot kapott a szájába, addig a valódi orgánuma nagyon férfias, kellemes, búgó, szexis hang. Ellentétben Charlie Sheennel, akinek az igazi hangja kiábrándító (volt nekem): bunkó, erõteljesen amcsis, a "szájából szokatlan hang" fogadott. Pedig pont õ lenne a macsó, a jó pasi, akitõl elalélnak a csajok. :) De említhetném a Castle sztárját is, Nathan Filliont, akinek a szinkronja telitalálat, viszont eredetiben egy (szerintem) meglehetõsen kellemetlen dörmögõ hanggal kommunikál. Amire - mint késõbb kiderült számomra - rájátszik a sorozatban, mert civilben már egészen "hallgatható" a bácsi.


Ami Mihrimaht illeti: valóban tiszta anyja, ellenben meg is kell védenem a kiscsajt: azért a legtöbb hasonló korú kislány többé-kevésbé hasonlóan reagál(na) egy ilyen szituációban. A gyerekszerelem elég önzõ tud lenni. :) A szeretett személy az "égig van magasztalva, tökéletes", a nõ pedig, akit szeret, vagy aki még szereti, az egy undorító kis dög, pfúj, gyûlöljük, utáljuk. Ezt vagy kimutatják a lányok, vagy elfojtják, de az érzés valamilyen intenzitással majdhogynem minden kislányban ott van. Mihrimah esetében természetesen erõsíti az érzelmeket, hogy elõkelõségrõl van szó, akinek lesik minden kívánságát, el van kényeztetve, stb. Hürrem nem volt elkényeztetve, õt a történtek tették olyanná, amilyen lett. Mihrimah meg egész egyszerûen ebben nõtt fel. És persze valóban örökölte a kedves mama természetét is. :)
azaki72 2014 szept. 21. - 16:22:42 Előzmény Érsekvári
(2637/3430)
Már az elsõ jeleneteiben is a mostani volt a szinkronhangja a "gyûrûs kéznek"? Lehet, hogy tévedek, de mintha hallottam volna már sokkal fiatalosabban is megszólalni az elsõ jeleneteinél.
4/10
Érsekvári 2014 szept. 19. - 16:26:15 4/10
(2636/3430)
Mint tudjuk a szinkron sokszor nem illik a színészhez , itt is ez a helyzet . Miért van még inkognitóba ? Pedig egyre több jelenetben szerepel és mindig takarva van . Elõbb utóbb csak leleplezõdik , direkt árgus szemmel figyelem ! Ezek a részek most végig nagyon izgalmasak .
A kis Mihrimah tisztára az anyja lánya ami a természetét illeti fõleg , és ez még majd fokozódik .
Petrapetrus 2014 szept. 19. - 09:35:19
(2635/3430)
Az eredeti hang nem öreg. :) Nyilván a szinkron ilyen...
Petrapetrus 2014 szept. 19. - 09:27:18
(2634/3430)
Optimista vagy. 58 perces volt a szerdai rész reklámok nélkül. :D
2/10
napraforgó 2014 szept. 19. - 06:33:42 2/10
(2633/3430)
Nem lehet, hogy valami vallási vezetõé a gyûrûs kéz? nekem gyanús, hogy az egyik kolostor (nem vagyok biztos benne, hogy így hívják az iszlám vallási kolostorokat, "szerzetesrendeket") kiemelten sok támogatást kapott Ibrahim távollétében, és ezt Ibrahim a visszatérését követõen rögtön visszavette. sõt föllázította a szerzeteseket (?), meg a népet Ibrahim ellen, mondván, hogy õ ortodox és nem moszlim.
2/10
napraforgó 2014 szept. 19. - 06:01:25 2/10
(2632/3430)
100 percre nem sok. Még akkor sem, ha ebbõl kb 25 perc a reklám...
10/10
Memoni 2014 szept. 19. - 00:35:38 10/10
(2631/3430)
Azert jó hosszan írtad le azt a semmit... Megiscsak történt ez-az ezek szerint...