Téma: Szulejmán

8/10
inka.zsöszvi 2014 febr. 06. - 17:25:33 8/10
(1731/3431)
Ki tudja: Valid Béget ki alakítja a filmben ?
Köszönöm
Petrapetrus 2014 febr. 06. - 13:33:25
(1730/3431)
Én kiszámoltam, május végére, június elejére várható az esküvõ.
gb4400 2014 febr. 06. - 11:30:46
(1729/3431)
Én a török 42. részt várom már, hogy a szultán elvegye feleségül törvényesen is Hürremet. Erre korábban nem volt példa, a nõket csak úgy kinevezték feleségnek.
9/10
filmimádóó 2014 febr. 05. - 23:36:11 9/10
(1728/3431)
Szegény Hatice ráfeküdt véletlen a gyerekére, Hürrem meg örülhet, hogy Szulejmán lakosztályában lakhat....
10/10
csikosi 2014 febr. 05. - 11:22:45 10/10 Előzmény abisztriczky
(1727/3431)
Én is belenézek a török-adóba és ott 1-óra 40-50 perc egy-egy rész.
Nálunk még a fele sincs.
Mire az ottani teljes 34.-rész eljut hozzánk, sajnos arra várnunk kell.
Arról már nem is beszélek, hogy egyre késõbb kezdik el a sorozatot.
Elég mocsokság ez tõlük.
Üdv: Csiki
10/10
csikosi 2014 febr. 05. - 11:13:47 10/10 Előzmény napraforgó
(1726/3431)
Szerintem pedig az ominózus könyvben szereplõ méreg végzett a kicsivel.
Az apja állandóaan simogatta, csókolgatta a fiát, csupán szeretetbõl.
Lehet, hogy nincs igazam, de én így gondolom.
Hürrem csak Ibrahimnak akart ártani.
2/10
napraforgó 2014 febr. 04. - 07:40:02 2/10
(1725/3431)
Ha ilyen késõn adják le a sorozatot, akkor nekem bizony elég belõle egy fél rész is. Inkább azzal kellene foglalkozni, hogy normális idõpontban, pl. este 8-kor kezdjék el vetíteni. Én olyan jól elnélkülözném azt a sok silány mûsort, amit benyomnak eléje. Nem beszélve a 10-10 perces rklámblokkokról...
Petrapetrus 2014 febr. 04. - 07:27:28
(1724/3431)
Bocsi, de nem. Szerdán fogják adni a 34. rész elsõ felét. Amúgy az RTL klub a legelsõ epizódot még teljes egészében leadta anno, az nem volt felezve. Ezért így is kell számolni vele. :)
abisztriczky 2014 febr. 03. - 19:54:52
(1723/3431)
Nálunk a 66. rész jön, Törökországban ez a 33. rész 2. fele. Ott kétszer ilyen hosszúak a részek, nálunk megfelezték õket.
Spanyola 2014 febr. 03. - 19:12:52
(1722/3431)
Sziasztok! Én is fan vagyok,szóval ezentúl írok ide.
Egyébként engem nagyon érdekel már a kövi rész,törökben ez hanyadik lehet?
Petrapetrus 2014 jan. 31. - 08:35:19
(1721/3431)
"én eddig úgy láttam a filmekben"
Pontosan, a FILMEKBEN. A valóságban nem így van. Dokumentumfilmekben és könyvekben is olvastam mindegyikrõl. Egyik sem igaz. Mindkét esetben a szívó/kóstoló ugyanúgy veszélybe/szer hatása alá kerül, ezért is nem alkalmazzák õket a valóságban. Marásnál ki szokták vágni a sebet, illetve vakcina van - ha van, drognál pedig egy kis kémcsõbe vagy zacskóba teszik a talált port és összekeverik egy másik anyaggal, ami elszínezõdik, ha kábítószer. Nem kóstolja meg senki.

SPOILER Pedig Hatice tényleg a kimerültségtõl dõl rá a gyerekére. SPOILER VÉGE
Petrapetrus 2014 jan. 31. - 08:31:49
(1720/3431)
SPOILER

Pedig de. Hatice kimerül. Ápolja a férjét, aggódik miatta, s elalszik a gyerek mellett. Rádõl és megfojtja. Aztán ugye jön majd az öngyilkossági kísérlet is...

SPOILER VÉGE
2/10
napraforgó 2014 jan. 31. - 05:13:31 2/10
(1719/3431)
Vagy az is lehet, hogy az ún. bölcsõhalál végzett a gyerekkel, ahol az egy éves kor alatti gyereknél hirtelen légzésleállás történik és még ma sem is igen tudják, hogy mi okozza.
Vagy nem böfiztették meg eléggé, aspirált és a visszabukott táplálék a légcsõbe került, így fulladt meg.

Kíváncsi vagyok, itt hogy mutatják.
abisztriczky 2014 jan. 30. - 20:11:53
(1718/3431)
Nekem a nagymamám még jó régen mesélte (már meghalt szegény), hogy egy ismerõsének a gyereke szoptatás közben fulladt meg. Holt fáradt volt a nõ, egyedül volt a babával, elaludt, rádölt a gyerekre, de nem ébredt fel eközben, a baba meg sajnos megfulladt, túl késõn ébredt fel. Emiatt amikor még engem szoptatott az édesanyám az õsidõkben, lehetõségekhez képest mindig a közelben akart lenni a nagyim!
*SPOILER* Azt viszont nehezen tudom elképzelni, hogy Hatice a fáradtság miatt okozza a fia halálát.
2/10
napraforgó 2014 jan. 30. - 09:21:22 2/10
(1717/3431)
Én eddig úgy láttam a filmekben, hogy a kígyómarás után kiszívott mérget rögtön ki is köpték, tehát a szervezetbe nem került be. Nem beszélve arról, hogy a méreg felszívódása, hatása más lehet, ha az emésztõrendszerbe kerül be, meg más, ha közvetlenül a véráramba.

A drogok "tesztelésénél" is nyilván nem nyalnak be annyi drogot, ami egy adag lehetne, épp csak annyit ízlelnek meg, hogy beazonosíthassák, hogy valóban drog-e és nem porcukor, vagy valami más.

Az végül is csak jó Hürremnek, ha most az uralkodó lakosztályában lakhat... Hahajj, éjjel-nappal együtt az uralkodóval...
Hamar lefagy majd a mosoly Májdevrán arcáról.... És talán a valide mami sem fog örülni ezen fejleménynek.

Azt meg nehezen tudom elképzelni, hogy egy anya hogy ölheti meg a csecsemõjét azzal, hogy ráfekszik, hacsak nem olyan beteg, öntudatlan, lázas, vagy pedig hótrészeg..... De valószínûleg Hatidzsénél egyik ok sem áll fenn.
Petrapetrus 2014 jan. 30. - 08:07:55
(1716/3431)
SPOILER Ami a szobát illeti: Hürrem lakrészét a Valide Mahidevrannak adja, aki nagyon elégedett magával... Hürrem elpanaszolja Szulejmánnak, mi történt, mire a szultán közli Hürremmel, hogy ne aggódjon, mert nála lakhat, az õ lakrészében. Éppen megölelik egymást, amikor Mahidevran arra jár... (vicces lesz XD) SPOILER VÉGE

Amúgy az elkövetkezendõ (fél)részek izgalmasak lesznek:

SPOILER: Hatice megfojtja a gyerekét, elõkerül Leo naplója, ami kézrõl kézre kezd el járni... Hürrem pedig ostobaságot tesz. Izabella meg egyre látványosabban szerelmes Szulejmánba, megmenti Bali bey életét is... :) SPOILER VÉGE
Petrapetrus 2014 jan. 30. - 08:02:33
(1715/3431)
SPOILER Pedig ezt teszi az uralkodó, ami valljuk be, óriási blõdli. Mert azzal, hogy kiszívja, a hercegnõnek ugyan jobbat tesz, de magának elvileg nem, mert ugyanúgy belekerül a szervezetébe a méreg... Ezt kivágni szokták, nem szívogatni a valóságban. Ahogy a zsaruk sem kóstolják meg soha a drogot, hogy drog-e, mert egy kis nyalástól is mûködésbe lép a szer. Különbözõ kémiai "zsebvegykészlettel" szokták ezeket megnézni, nem kóstolgatják. Hülyeség. :) SPOILER VÉGE
2/10
napraforgó 2014 jan. 30. - 06:57:11 2/10
(1714/3431)
Hát, ha most Szulejmán megöli a kígyót, majd kiszívja a mérget Izabella megmart lábikójából.... hát megtépem magam....
Hürrem vajon milyen lakosztályt kap? És mit szól a változáshoz a szultán? Mert ha semmit, hát beleegyezik eddigi kedvence lefokozásához....
Texas Bill 2014 jan. 30. - 06:05:23 Előzmény Petrapetrus
(1713/3431)
Nagyon bírtam, amikor a Szulejman elõbb jobbran nézett, aztán meg balra pillantott. Elképesztõen kifejezõ momentuma volt az epizódnak.
Acbar sah 2014 jan. 29. - 23:59:05
(1712/3431)
szóltak neki a szerkesztõk hogy ne kapkodjon!
9/10
filmimádóó 2014 jan. 29. - 23:05:26 9/10
(1711/3431)
A kígyó jó sokáig tekergett a szobában mire rátalált a hercegnõre...
offtopic
Petrapetrus 2014 jan. 23. - 11:41:57
(1710/3431)
Akik látták már elõre a részeket, azoknak suttogva kiszólok [azon dolgokkal kapcsolatban, amiket spoilerben írtam korábban]: tudom, mi lesz, s nem félrevezetésbõl írtam, amit. Csak nem szeretnék poéngyilkos lenni. ;-)
Petrapetrus 2014 jan. 23. - 10:58:49
(1709/3431)
Annak örülök, hogy legalább Mihrimah-t néha mutatják. De a többi gyereket miért nem..? Don't no. Viszont azért az nem semmi, hogy a készítõk találtak egy pont olyan kislányt, aki kiköpött gyerek Meryem Uzerli. :)
Petrapetrus 2014 jan. 23. - 10:54:45
(1708/3431)
SPOILER Izabella szerelmes lesz Szulejmánba és közel is kerülnek egymáshoz, szóval venni fogja. Más kérdés, hogy Hürrem teszi a dolgát és nem hagyja annyiban az eseményeket. A bosszúja elõl senki nem menekülhet... :) SPOILER VÉGE

Hürrem egyrészt sejti, hogy a méreg nemsokára hatni fog, másrészt pedig fél annyira Izabellától, hogy bevallja ezt. És ahogy mondta is, ha elveszti Szulejmánt, az Ibrahimnak is veszteség lesz. Ha ugyanis Hürremet ejti az uralkodó, bánatában már "minden mindegy lesz" és kiteregetheti a szennyest, pl. Leóval kapcsolatban.

Pedig csak nézegette. Voltak és vannak ma is azért olyan férfiak, akik tiszteletben tartják a nõt. SPOILER Csak sajnos szomorú vége lesz ennek a románcnak. SPOILER VÉGE
2/10
napraforgó 2014 jan. 23. - 07:53:28 2/10
(1707/3431)
No igen. De ez nem Hürrem megerõsítése volt, hanem kihívás Izabellának - értem küzdened kell. Kérdés, Izabella veszi-e a lapot...
Amit nem értek, hogy Hürrem miért ajánl szövetséget Ibrahimnak?

És amit szintén nehezen hiszek, hogy a Bali bég elrabolta Ármint, aztán csak messzirõl nézegette, míg a lány visszamenekült apucihoz.....
Petrapetrus 2014 jan. 23. - 07:36:13
(1706/3431)
Én minden hétköznap felnézek, de nem nagyon ír már senki. :D

Nekem a tegnapi részben a vége tetszett nagyon, amikor Hürrem belibegett, hogy ha elmegy a vendég, szeretne a szultánnal lenni. És akkor Szulejmán: "Már vártalak Hürrem..." XD Hatalmas. :)
9/10
filmimádóó 2014 jan. 22. - 23:35:20 9/10
(1705/3431)
Hürrem vágta a pofákat ma XD
abisztriczky 2014 jan. 22. - 21:20:13
(1704/3431)
Nagyon lagymatag itt a hozzászólás-forgalom!
9/10
filmimádóó 2014 jan. 17. - 22:02:15 9/10 Előzmény Petrapetrus
(1703/3431)
Akkor jól gondoltam a kígyós dolgot. Elég feltûnõ volt, hogy mindenképpen el akarta fogatni a kígyót Gül agával.
Petrapetrus 2014 jan. 17. - 08:08:19 Előzmény napraforgó
(1702/3431)
Igen, ez nagyon bosszantó. Átteszik a kezdést késõbbre, mert eddig is eleve a reklámok miatt késõbb kezdték, de persze reklámok a változott kezdési idõpont ellenére is vannak, csak még több. Így még tovább csúszik a kezdés. Nevetséges. De legalább - ha jól vettem észre - a sorozaton belül már "csak" 2 reklámblokk van/volt.
Petrapetrus 2014 jan. 17. - 08:04:35 Előzmény filmimádóó
(1701/3431)
Spoiler

Pontosabban megmarni megmarja majd a kígyó - ha jól rémlik - de nem ez fog végezni vele.

Spoiler vége
Petrapetrus 2014 jan. 17. - 08:02:01 Előzmény filmimádóó
(1700/3431)
Jól gondolod.

Spoiler

Hürrem elküldi Izabellának a kígyót az új, ajándék ruhával együtt, abban reménykedve, hogy a sziszegõ állat megmarja majd és belehal. De nem így lesz. :) Izabella még egy kicsit ellesz a sorozatban, bár csúnya véget ér. Hürrem bosszúja elõl õ sem menekülhet... De ez gondolom nem meglepetés. :)

Spoiler vége
9/10
filmimádóó 2014 jan. 16. - 06:44:07 9/10
(1699/3431)
Gyanus nekem, hogy Hürrem azzal a kígyóval, amit befogatott, akar valamit.
2/10
napraforgó 2014 jan. 16. - 05:42:28 2/10
(1698/3431)
Tegnap meghirdették a kezdési idõpontot 9.45-re, aztán meg elkezdték 9.55-kor. Nekem ez már éjszakai film. (amúgy nem indokolja semmi, nincsenek benne vad szexjelenetek...
De nem fognak ki rajtam.
Én 10-kor már édesdeden csicsikáltam és teszek a kezdési idõpontra. Van felvevõm, és ezzel még a sok hülye reklámot is átugrom.
2/10
Meril 2014 jan. 15. - 21:18:20 2/10
(1697/3431)
Na ez az szuper sorozatok indultak el nem csak az rtl-en a tv2õn is persze nem mostanság.Manapság nincs igény a jó sorozatokra.Elkezdenek egy egy igényesebb jó sorozatot de van hogy kapásból késõi idõre teszik esélyük se legyen az embereknek rátalálni...aztán befejezik a felénél.Meg hát mire van igény...én elhiszem hogy ez a sorozat is jó azoknak akik nem vágynak komolyabb kidolgozottságra csak annyi a vágyuk hogy leüljenek a tv elé és elfeledjék a saját életüket a hétköznapokat...nekem ennél több kell.De azért Szulejmán karakterének még mindig 10*os a kisugárzása...:-D csak kár hogy emiatt sem fogok odakapcsolni...
offtopic
Petrapetrus 2014 jan. 13. - 07:41:24 Előzmény Acbar sah
(1696/3431)
Nem olvastam utána, hogy "hányan nézik", de ha esik a nézettség, akkor ne számítsunk arra szerintem, hogy az RTL leadja az egészet. Simán lehet, hogy a második évadnál félbevágja. Megtette ezt már több más produkcióval is. Legfeljebb átteszi valamelyik tesócsatornára, olyan idõpontba, ami szerintük megfelel neki.

Hürrem csak Szulejmánnal volt nevetõ, mindenki mással már keserûbb, gyanakvóbb. Ha jobban belegondolunk, a sorozatban Hürrem a szultán elõtt mindig összeszedi magát, sokszor erõltetett az a mosoly, de ott van az arcán. Elõtte tényleg nevetõ asszony volt. Szóval nekem ezzel semmi problémám nincsen. A valóságban is Hürrem rengeteg rosszakaróval bírt, szóval szerintem természetes, hogy elég nyers, ha a szerelme éppen nincs jelen. Neki csak Szulejmán és a közös gyermekeik adtak boldogságot, õk adtak számára okot a mosolygásra, nevetésre.

Ami pedig a sorozat "szappanoperaságát" illeti. Kivételesen a valóságban is hasonlóan szappanoperaszerû volt az életük, sok ármánnyal. Persze ezt a készítõk meg is lovagolták, de ismerve a nagyjábóli valós szituációkat és helyzeteket, egy szórakoztató tévésorozatban még teljesen elmegy ez a megvalósítás.

Halithoz pedig csak hevesen bólogatni tudok, szerintem is zseniális pasi, már most meg tudnám fojtani Szulejmánt egy kanál vízben. XD Máskor meg "olvadozni" lehet tõle, olyan helyes. A színész jól játszik, képes intenzív, sõt, ellentétes érzelmeket kiváltani az emberbõl, akár pillanatok alatti váltásokkal. :)
Acbar sah 2014 jan. 10. - 23:10:31
(1695/3431)
hát igen,ez igaz,már alig egymillióan nézzûk!
2/10
Meril 2014 jan. 10. - 17:03:42 2/10
(1694/3431)
Szulejmán Szulejmán...nem tudom hány részt nézhettem végig belõle talán az elsõ 10et.Bõven elég is volt.Sokan szeretik sejtem is miért nekem pont ezért nem jön be...nekem ez túl szappanoperás a színészi játékok is minden...olvasom az elõzõ hozzászólásban hogy a fõszereplõnõ is kissé megkeseredett ez nem túl meglepõ mert már a sorozat elején kezdett elhatalmasodni az ármánykodás a rosszindulat,kavarás stb.Nem tudom lehet én látom rosszul de egy színész játéka akkor jó ha nem felszínes és hatásvadász.Nekem a fõszereplõnõ játéka is ilyen mint egy rossz hisztis kamaszlány.Egyetlen pozitívumot tudok megemlíteni bár ezzel én is felszínesnek fogok tûnni de a Szulejmánt játszó férfinek irtó megkapó és magával ragadó a kisugárzása. :-D De ez sajnos nem menti meg a sorozatot....gondolom azért is került késõbbi idõpontra mert már csak a kemény mag maradt azok akik eleve nem vártak sokat ettõl az alkotástól.Lényeg a lényegbe esett a nézettség és ez nem meglepõ.Számomra legalábbis.
2/10
napraforgó 2014 jan. 10. - 16:48:45 2/10
(1693/3431)
Hürrem neve állítólag nevetõ asszonyt jelent. Állítólag mindig felvidította a szultánt jókedvével.
Hát én a sorozatban már hónapok óta nem látom nevetni ezt az asszonyt, csak féltékenykedni és ármánykodni. Májdevrán után ott volt Gülnihál, majd Szádika és most ez az Izabella....
A sorozat kissé leült, kezd kissé unalmassá válni.
malvinkicska 2014 jan. 09. - 08:54:20
(1692/3431)
Nagyon tetszett a mai rész a hercegnõ jó beoltotta, Hürremet és Haticet féltékennyé tette õket, gondolom a késõbbiekben ezt megtorolják. Az is jó volt mikor fáradságra hivatkozott a Szultán Hürrem, csak nézett.
offtopic
Petrapetrus 2014 jan. 08. - 10:27:02
(1691/3431)
Csak ezért az egy mûsorért felesleges megtartani akkor a csatornát. Nézd az RTLMoston a Szulejmánt, ott még reklám sincs benne és anélkül is követheted az eseményeket, hogy elõfizetésed lenne az RTL klubra. Bár úgy tudom, hogy ez a csatorna ingyen fogható, illetve benne van a legkisebb csomagokban is. Vagy nem?

Ami az iskolai oktatást illeti: a tanagyag rengeteg, az idõ rá meg kevés. Pláne, ha a pedagógus órán nem (csak) tanít, de fegyelmez is. Ami igencsak jellemzõ, mert a kedves diákság elõszeretettel tojik bele a dolgokba, tisztelet a kivételnek. Szóval vagy mindent próbálnak érinteni az iskolában felületesen, vagy csak bizonyos területeket, de azokat nagy részletességgel és mélységgel. Egyik sem jó nyilván, mert elõbbi esetben nagyon felületes ismereteket szerez az ember, utóbbi esetben pedig csak bizonyos részre korlátozódik az ismeret, máshoz pedig egyáltalán hozzá sem tud szólni... Ha a kettõ közül választani kell, talán elõbbi a jobb, mert a gyerek belekóstol több mindenbe, eldönti, mi érdekli, abba jobban beleássa magát, ugyanakkor ha felületes ismeretei vannak is más dolgokról, de legalább vannak. Persze olyanok is vannak, akik nem fogékonyak és vagy nem is érdekli õket a történelem, vagy egyáltalán a humán tudományok... Nem vagyunk egyformák.
strevike 2014 jan. 08. - 09:35:26
(1690/3431)
Ez az egyetlen sorozata az RTL Klubnak,ami nézhetõ.Még is lehetetlen idõpontban vetítik,pedig
semmi különös nem történik benne,ami a késõi idõpontot megmagyarázná.
Nem beszélve arról,hogy eredetileg másfél órás egy epizód,amit az RTL szeretettel leredukál,így
való színû,mire a negyedik évadot is levetítik nálunk,még kb.3 évig élvezhetjük a sorozatot.
Egyébként abszurd,amit ez az adó meg enged magának/lásd,kb.15 percenként reklám/
Ha nem lenne a Szulejmán címû sorozat,én ezt az adót kivetetném a programcsomagomból!
fotrica 2014 jan. 08. - 08:49:17
(1689/3431)
Merem ajánlani Mika Waltari : MIkael és Mikael Hakim könyveit errõl a korszakról. De Waltari többi könyve is nagyon jó.
2/10
napraforgó 2014 jan. 08. - 08:29:22 2/10
(1688/3431)
Ez így van. Én is úgy tanultam - egyébként az ország legjobb középiskolájában - a magyar történelmet szinte sterilül tanultuk, gyakorlatilag a kor európai, vagy akár világtörténelme nélkül.
De mindent így tanultunk. Athén, Spárta, vagy a római birodalom, némi kis Egyiptommal. Bizánc, Frank birodalom, stb., aztán a népvándorlás, honfoglalás, majd Magyarország története.
Valahogy soha semmi nem volt behelyezve a történelmi idõsíkba.... keleti kultúrák - egy oldal. Arab világ - meg sem lett említve, vagy ha mégis, csak a török hódoltság ürügyén.

Persze az borzasztó, ha valaki egy ilyen középszerû szappanoperából szerzi az ismereteit... Az a jobbik eset, ha ennek hatására valahogy utánanéz a dolgoknak. Vajon mi van ma? Na, a sulikban.
Szoror 2014 jan. 08. - 07:28:17
(1687/3431)
Mért adják ezt ilyen nézhetetlenül késõi idõpontban? Csak a munkanélküliek nézhetik? Elõtte meg a sok agyatlanság, curva képzési ismeretek ,családi veszekedések ,semmi épeszûnek való . Meg a bugyuta amerikai iskolások ,meg bûnözök. ezen kell felnõni a gyerekeknek ?
Texas Bill 2014 jan. 08. - 07:02:45
(1686/3431)
Mindenesetre azért én errõl egy szót sem hallottam az iskolában! Mármint arról, hogy a mohácsi csata idején francia-pápai-török szövetség állt fent. Azaz, végeredményben azok ösztönözték a törökök támadását, akiktõl a segítséget vártuk, várhattuk volna. Ez elgondolkodtató!
2/10
napraforgó 2014 jan. 08. - 05:55:34 2/10
(1685/3431)
Bohém, fiatalos király.... ----> akire azt mondják, hogy fiatalos, az már rég nem fiatal. És aki nem fiatal, és olyan felelõsségteljes poszton áll, mint mondjuk egy király, annak nem áll jól a bohémság. Ezt a népe soha nem pozitív tulajdonságként fogja értékelni, hanem épp ellenkezõleg. Nemtörõdöm, élvhajhász, lump.
Nekem a színész, aki Lajost alakította, kicsit sem tetszett. Kövérkés arcú, alkatú, öszes szakállú negyvenes férfi benyomását keltette. Az általa megformált király nem tudta felmérni a reális veszélyt, vagyis politikusnak is gyenge volt. Ha még emellett inkább hódolt az asztal és az ágy örömeinek..... Ezek nem túl jó tulajdonságok egy ország vezetõjének.
rizsa34 2014 jan. 08. - 03:20:08
(1684/3431)
"II. Lajos volt a király, aki Ferdinánd sógora volt."
Na, ezt most jól félreérthetõen fogalmaztam meg. Persze, hogy Károly is a sógora volt II. Lajosnak, hiszen Mária királyné az õ húga is volt. Helyesbítenék: II. Lajos, aki Ferdinánd sógorával állt szorosabb kapcsolatban. Merthogy Károly lehet, hogy magától nem indított volna hadjáratot Magyarország megsegítésére, csak a húga kedvéért.
Még azt akartam írni az idõnként még most is fellángoló "Öreg" volt-e a Lajost játszó török színész a szerepre?-vitához, hogy szerintem az egyik legjobb színész volt a sorozatban. Szóval jól hozta a bohém, fiatal(os) király figuráját, aki végül nemcsak az országát veszítette el, hanem az életével is fizetett a döntéseiért.
rizsa34 2014 jan. 08. - 03:00:51
(1683/3431)
"Károly sógora"
Illetve kissé pontosítanám: legjobb tudomásom szerint 1526-ban (Jagelló) II. Lajos volt a király, aki Ferdinánd sógora volt. De ettõl persze még érdekes, hogy 1526-ban, mikor a magyarok vívják a harcukat az Oszmán Birodalommal, a francia király éppen V. Károllyal viaskodik.
De azért milyen "hülye" ez a Ferdinánd! :) Múltkori részben kérdezi tõle a Szentatya, mikor a Frederik menyasszonyáról beszélgetnek:
-Ki is a király most Magyarországon?
-Valami Szapolyai János .... :)))
Tudom, hogy Szulejmán csak a "bécsi királynak hívta" Habsburg Ferdinándot, de a mai török sorozatkészítõk mikor is akarják a filmbe beleírni, hogy 1527-ben õt is törvényesen megválasztottuk királyunknak? Ahogy jó lett volna belevenni, hogy Szapolyait nem Szulejmán nevezte ki, "csak" megerõsítette a tisztségében.
Texas Bill 2014 jan. 06. - 15:43:57
(1682/3431)
Érdekes regényt olvasok. Leo Africanusról írta egy író.
Ebben alapos magyarázatát adja, hogy miért nem segített Európa a magyaroknak a mohácsi vész idején.
Szemben állt egymással Károly, a spanyol király és német-római császár illetve Ferenc francia király. A franciák szövetséget kötöttek számos itáliai államocskával, illetve az oszmánokkal is. Mivel VII. Kelemen pápa tartott Károly túlzott hatalmátol, csatlakozott a franciák tengelyéhez. A háború során a franciák számára rosszul kezdett alakulni a helyzet, ekkor kérték Szulejmánt, hogy induljon meg Magyarország ellen, hiszen itt Károly sógora az uralkodó, és ha ez a terület elesik, akkor pedig veszélybe kerülnek a császárság területei is. A török támadás tehát le fogja kötni a császár erejének egy jelentõs részét, ezáltal képtelen lesz a befolyását erõsíteni Itáliában és Franciaországban, stb. A törökök támadtak, Európa egy része ebbõl hasznot húzott, másik része pedig a sakk-matt helyzet miatt nem volt mozgósítható...
abisztriczky 2014 jan. 05. - 20:32:22
(1681/3431)
Ha jól emlékszem a legutóbbi részben volt egy jelenet, amikor Szulejmán és az anyja beszélgettek. Pontosan nem emlékszem a szavakra amiket a Validének mondott, de az volt az értelme, hogy õ nem olyan mint az apja, idõvel úgy fognak élni mint egy nagy boldog család, nem lesz vérengzés a caládon belûl.
Ezt kissé megmosolyogtam, mivel tudjuk, hogy ***SPOILER*** mi lesz Mahidevrán fiával, Ibrahimmal, Haticével, meg még jónéhány emberrel!
Petrapetrus 2014 jan. 03. - 12:33:58
(1680/3431)
Legalábbis Szulejmán ezt szeretné. Meg Izabella is borsot akar törni Hürrem orra alá, csakazértis kell neki Szulejmán, ha már ennyire tiltják tõle... XD

Én nem lövöm le a poént, hogy Hürrem mindig sikerrel jár-e majd az akciói során... :D
habbbea 2014 jan. 03. - 09:38:06
(1679/3431)
Ismét Bali bég, azaz Burak Özcivit.
offtopic
Texas Bill 2014 jan. 03. - 06:55:02 Előzmény Adrienn111
(1678/3431)
Szexpartnerek lesznek.
Ferrer 2014 jan. 03. - 03:58:36
(1677/3431)
Nem baj, szvsz úgy is elég nyögvenyelõs meg sablonos lett már..
9/10
filmimádóó 2014 jan. 02. - 17:02:27 9/10
(1676/3431)
A film nekem is hiányzott ebben a két hétben :)
9/10
filmimádóó 2014 jan. 02. - 17:01:07 9/10
(1675/3431)
Úgy tudom, hogy Gülnihalt elvitték egy másik palotába szolgálni.
10/10
Adrienn111 2014 jan. 02. - 16:38:40 10/10
(1674/3431)
Tiszta kínzás volt ez a két hét a film nélkül :D
Valaki megmondaná,hová tûnt Gülnihal?Mert valahogy kiesett.Nézem mindig,de van hogy fél szemmel,a gyerekektõl nem mindig sikerül :)
Valamint annyira kíváncsi vagyok mi lesz Izabella és Szulajmán között?Tudja valaki hogy youtube-n kb melyek ezek a részek?Vagy dobjatok egy rövid mailt nékem please :)
Acbar sah 2013 dec. 22. - 16:04:25
(1673/3431)
és markos csórók is vagytok?(Markocsoru)
9/10
balipityu 2013 dec. 21. - 12:59:41 9/10 Előzmény habbbea
(1672/3431)
Állítólag,nekünk Baliknak õ volt az õsünk....
habbbea 2013 dec. 19. - 13:03:55
(1671/3431)
Bali bég
Petrapetrus 2013 dec. 19. - 11:16:06
(1670/3431)
"Az nem volt szép dolog mással fenyegette meg a királynõt õ nem merte vállalni, mondatait."

Ó, nem kell aggódni, nemsokára személyesen is tiszteletét teszi majd Izabellánál és természetesen nagyon, de nagyon "kedves" lesz hozzá. :D
malvinkicska 2013 dec. 19. - 09:58:08
(1669/3431)
Szinte elfeledjük az elõzõ részt három hét sok idõ, nagyon tetszik Hürrem féltékenykedése, gondolom milyen sok gonoszság van a tarsolyába azok a nõk ellen akik, közelebb kerülnek a szultánhoz.Az nem volt szép dolog mással fenyegette meg a királynõt õ nem merte vállalni,mondatait. Hürrem nekem nem a szívem csücske.
offtopic
Petrapetrus 2013 dec. 19. - 07:32:57
(1668/3431)
A BK még elmegy, de az Éjjel-nappal Dugapest tényleg felesleges és fel nem foghatom, hogy nézheti azt valaki. Annál lejjebb már nem nagyon van. o.O

Amúgy valóban idén ez volt az utolsó Szulejmán. Magam sem venném rossz néven, ha este ezt adnák inkább, és nem a sok, már unalomig ismételt filmet. Ha legalább szereznének be új karácsonyi filmeket... Mert vannak. Csomó. Szóval akkor én inkább már azokat lesem. Meg akkor majd Szulejmánt törökül. Mivel se felirat, se szinkron. Ez a net hátránya. :D
2/10
napraforgó 2013 dec. 19. - 06:15:04 2/10
(1667/3431)
A családdal kell szórakozni karácsonykor (már ha van).
Ehhez nagyon megfelelnek az unalomig ismételt filmek is.

Amúgy a Szulejmánt csak akkor vetítsék dupla részekben, ha az elõtte lévõ marhaságok helyett adnák.
Már így is 10-kor kezdik, negyed 12-kor van vége, ennél késõbbi idõpont a legtöbb dolgozó embernek elviselhetetlen.

talán ha a sok éjjel-nappal barátok közt baromságokat kivennék elõle.....
10/10
Arjan 2013 dec. 19. - 05:50:14 10/10
(1666/3431)
Hihetetlen, hogy 3 hét múlva lesz újabb rész! Amúgy is rettentõen vontatott amióta nem dupla részt adnak. Nekem adhatnák ezt karácsonykor is, mert az elõzetesekbõl már látom az RTL ismét túl szárnyalja magát az ezerszer ismételt idióta filmekkel. Egyszer gondolhatnának azokra is akik tényleg szórakozni szeretnének az ünnepek alatt.
9/10
filmimádóó 2013 dec. 18. - 21:54:52 9/10
(1665/3431)
Sajna jövõhéten biztos hogy nem lesz...
abisztriczky 2013 dec. 18. - 20:04:15
(1664/3431)
Na most akkor a következõ 2 héten nem lesz?
offtopic
Petrapetrus 2013 dec. 17. - 10:21:19
(1663/3431)
Nem kötelezõ pont ugyanezen a címen folytatni...
Ahogy írtad is, beleférne a századba. Amúgy meg a törökökben érzek annyi öniróniát, hogy megcsinálják a saját "bukásukat" is. Persze ez függ a kinti politikai helyzettõl (ami jelenleg sem nevezhetõ túl rózsásnak - mivel már ezt a dicsõséges felét is be akarják tiltatni), valamint a sorozat népszerûségétõl. Utóbbi vitathatatlan. Ne felejtsük el, hogy a sorozat csak történelmi ihletésû és telerakják más szálakkal is, ahol igenis fontos adott szereplõk, karakterek kedveltsége. Ha a gyártónak megéri folytatni, akkor folytatni fogja. Legfeljebb módosít a címen, de a 'franchise' maradna a régi.
2/10
napraforgó 2013 dec. 17. - 05:35:03 2/10 Előzmény Petrapetrus
(1662/3431)
Elvileg beleférne a történetbe. Az eredeti cím: Dicsõséges század felöleli az egész XVI. századot.
DE Szelim, aki 1566-tól 1574-ig uralkodott nem volt túl jó, kiemelkedõ uralkodó. A mellékneve: Korhely Szelim volt, ami ugye arra utal, hogy nem a birodalom naggyá tételén munkálkodott. Uralkodása alatt kezdett hanyatlani az oszmán birodalom.

Mi a csudának folytatnák a történetet vele? Csak azért, mert a fiatal Szelim szerepére találtak egy jóképû színészt? Ugyan, na ne nevettess....
Texas Bill 2013 dec. 17. - 04:28:48
(1661/3431)
Azt írta a hozzászóló, hogy a fiáról is folytathatják a sorozatot!
Acbar sah 2013 dec. 16. - 23:17:13 Előzmény Texas Bill
(1660/3431)
hogy jön ide Lepanto?

már jóval Szulejmán halála után volt!
10/10
csikosi 2013 dec. 16. - 15:25:22 10/10 Előzmény napraforgó
(1659/3431)
Ráadásul még mindig zsarolja Hürremet ez a szemét Ibrahim és megérdemli a sorsát majd.
A szultán szereti õt nagyon és muszáj neki megtartani a státuszát.
10/10
csikosi 2013 dec. 16. - 15:04:54 10/10 Előzmény Magdi
(1658/3431)
Hát igazából ez a gonosz (Mahidevran) csalta oda látogatóba, hogy szenvedjen egy kicsit, úgy ahogyan õ is szenvedett, mikor lecserélte õt Hürremre.
Most élvezkedik rajta és befolyásolja Haticsét.
Magdi 2013 dec. 15. - 18:50:56 Előzmény ildikos
(1657/3431)
Azóta utálja mióta megírta Szulejmánnak, hogy Hatice gyermeket vár, és így Ibrahim is megtudta.
2/10
napraforgó 2013 dec. 15. - 14:40:05 2/10 Előzmény uzapani
(1656/3431)
Ahogy itt már többször írták, a II. Lajost megszemélyesítõ színész nem volt 40, vagy több éves a forgatáskor. Talán csak 35, vagy annyi sem. Tény és való, hogy a koránál jócskán többnek látszott, fõleg az õsz szakállával. Én is 45-nem tippeltem elsõ látásra. És a sztori szerint a filmben akkor még csak 1521 volt!
Mivel Lajos 1526-ban, a halálakor is mindössze 20 éves volt, így 1521-ben csak 15 éves gyerek, esetleg kamasz lehetett. Ez a pali kicsit sem hasonlított egy kamaszfiúra, vagy egy nagyon fiatal emberre.
De nem ez az egyetlen, amiben ez a sorozat eltér a valóságtól.

Ez egy török szappanopera, nyugodjunk már bele.
Újabban nem is szól másról, csak a hárem - a nõk - intrikáiról. Kezd leülni az egész. Van, amikor a szép ruhák és ékszerek nem elegendõek....
Texas Bill 2013 dec. 15. - 14:17:35
(1655/3431)
Mert nagyon lassan halad a sztori. Soha nem fog eljutni a fickó Szigetvárra ebben az ütemben. Amúgy meg kevéssé hiszem, hogy a bécsi fiaskók, és persze a lepantói vereség kellemes téma lenne a török közönség széles rétegei számára.
Petrapetrus 2013 dec. 15. - 14:10:23 Előzmény Texas Bill
(1654/3431)
Miért gondolod? Szerintem végig fogják vinni a sorozatot. Piszkosul népszerû kint. Azt sem tartom kizártnak, hogy Szigetvárnál nem hagyják abba, hanem viszik tovább Selimmel. A fiatalabb lányok körében a Selimet alakító színész népszerû nagyon. A felnõtt gyerekeknek is kialakult egy nagyon erõs, stabil rajongótábora.
Petrapetrus 2013 dec. 15. - 14:06:38 Előzmény uzapani
(1653/3431)
Kadir Çermik (aki Lajost játszotta), nem 40-50 éves színész. 1977. október 1-jén született, ki lehet számolni, mennyi volt akkor, amikor Lajos bõrébe bújt...

Amúgy szerintem is unalmas ezen az egyen lovagolni már lassan egy éve, mióta megy nálunk a széria...
Texas Bill 2013 dec. 14. - 12:08:02
(1652/3431)
Mivel magyarok vagyunk, ez mozgatta meg leginkább a fantáziánkat. Azért viszonylag ritka, hogy egy nagy külföldi tévésorozatban magyar történelmi személyiségek szerepelnek. Hirtelenjében nem is jut eszembe ilyen angol- vagy latin-amerikai tévéfilmsorozat, de ázsiai sem. Sõt európai sem igazán.
Ezért rágódunk ezen.
Cameron007 2013 dec. 14. - 11:58:38
(1651/3431)
Tegyétek már túl magatokat II. Lajos ábrázolásán. Kezd már unalmas lenni, hogy még mindig ezen rugóztok.

Bár talán ez azt jelenti, hogy azóta nem is volt hiba a sorozatban, ha még mindig erre a lényegtelen dologra tértek vissza? :)))
Texas Bill 2013 dec. 14. - 05:28:28
(1650/3431)
Szigetvárról nem lesz semmi. A sorozat simán véget fog érni Roxána halálakor, vagy talán még elõbb...
uzapani 2013 dec. 14. - 05:19:49
(1649/3431)
Annyiban jogos, hogy én is ezt nézem:))
Azonban a rengeteg hárembeli tökölõdés helyett szentelhettek volna nagyobb figyelmet a történelemnek is. Például hogy a magyar királyt ne egy 40-50 éves színész játsza, amikor II. Lajos akkor még csak egy 14-15 éves fiú volt. Azt is joggal várnám el, hogy Tomori Pál ne fej nélkül vezesse Mohácson a sereget:)). Remélem Szigetvárnak jobban utánanéznek:)
Neyo 2013 dec. 13. - 13:33:49
(1648/3431)
Ez az egyik legjobb sori ,ami fut a RTL-en..
2/10
napraforgó 2013 dec. 13. - 05:55:42 2/10
(1647/3431)
Hürrem valamikor támogatta Hatidzse és Ibrahim kibontakozó szerelmét, ezért Hatidzse még valami ékszerrel is jutalmazta Hürremet. Hürrem pedig az Ibrahim által Hatidzsének adott pillangó formájú ékszerre rámondta, hogy azt a nõ tõle kapta, csakhogy le ne bukjanak. Akkoriban Hatidzse nagyon hálás volt és szinte bizalmas barátnõje volt Hürrem, még inkább, mint Májdevrán. Most meg, hogy az újszülött gyereke életét is neki köszönheti, finoman és elegánsan ugyan, de állandóan szívatja a nõt. És ami undorító, állandóan a szultánnal takarózik: a szultán személyes kívánságára - na ez minden részben elhangzik, csakhogy beleszúrjon Hürrembe, hogy az lássa, nem úgy van, hogy a szultán mindenben az õ kedve szerint jár el. A háta mögött bizony sok olyat tesz, ami Hürremnek nem tetszik....
2/10
napraforgó 2013 dec. 12. - 19:03:24 2/10
(1646/3431)
Ibrahim is helyesebb volt agaként, epekedõ szerelmesként. Megkapta a pasa címet, a nagyvezíri rangot, Hatidzsét feleségül és rögtön kitört rajta a vérszomj. Ami úgy tûnik ragályos, mert a neje is elkapta.
ildikos 2013 dec. 12. - 16:26:15
(1645/3431)
Lemaradtam volna valamirõl? Hatice most miért utálja Hürremet, hogy kínozza a hercegnõvel? Nem kéne egy picit hálásnak lennie, amiért megmentette a fia életét? Vagy ennyire felhúzta magát a szobros beszélgetésen, hogy ezt már el is felejtette? Tényleg kedvesebb volt özvegyként, nem tett jót neki a házasság.
csabaga 2013 dec. 12. - 16:21:24
(1644/3431)
Szulejmán Szigetvárnál halt meg,így alighanem csak lesz valami.
Texas Bill 2013 dec. 12. - 14:24:50
(1643/3431)
Magyarokról lesz még szó a sorozatban, vagy az már kifújt?
Petrapetrus 2013 dec. 12. - 13:46:54
(1642/3431)
Azért nemsokára Mahidevran is vágja majd a fejeket... :D
Petrapetrus 2013 dec. 12. - 13:45:19
(1641/3431)
Hatice lesz ennél még sokkal rosszabb is...

Izabellának nem volt ilyen rafinált terve, egészen egyszerûen belefáradt a raboskodásba és végezni akart magával. Ezért is zárta magára az ajtót.
9/10
filmimádóó 2013 dec. 12. - 13:37:11 9/10
(1640/3431)
Igazad van, Hatice mostanság nagyon megváltozott (nem jó értelemben).
2/10
napraforgó 2013 dec. 12. - 13:05:33 2/10
(1639/3431)
Hatidzse sokkal kedvesebb, helyesebb volt, amíg özvegyként a Topkapi palotában élt az anyja mellett. Újabbban kibirhatatlan hisztis tyúk lett belõle. Korábban barátkozott Hürremmel, holott akkoriban Hürrem cirkuszolt sokat. Mostanában Hürrem uralkodik magán, és Hatiodzse cirkuszol.

Izabella meg mit akart a tûzzel? Arra nem számíthatott, hogy majd akkor szabadon engedik. Be akart kerülni a hárembe?
abisztriczky 2013 dec. 12. - 10:33:58
(1638/3431)
Az az arckifejezés, amit Hürrem vágott a tegnapi rész végén, az nem volt semmi, Mahidevrán direkt hívta magával Haticehez, csak hogy bosszantsa! Szerintem negyon jól játsza a Hürremet alakító színésznõ a szerepét, az arcmimikája nagyon jó! Kiváncsian várom a következõ részt a további reakciókkal, különösen hogy Hürrem hogy bírja-e visszafogni magát.
2/10
napraforgó 2013 dec. 12. - 09:08:18 2/10
(1637/3431)
Na, azért fantáziálgatott róla, míg Hürremet ölelte....
malvinkicska 2013 dec. 12. - 08:14:15
(1636/3431)
A szultán vissza utasította a hercegnõt, igaz szinte minden lépése vigyázva van Hürrem által.
offtopic
Petrapetrus 2013 dec. 09. - 07:41:31 Előzmény Texas Bill
(1635/3431)
Hát vannak megszállott egyedek... XD
offtopic
Texas Bill 2013 dec. 08. - 06:36:54 Előzmény Petrapetrus
(1634/3431)
Azért az ármánykodó, "háttérbõl csendesen tevékenykedõ" nõket nem kívánom senkinek! Az örökös keresztbeszervezéseik nem vezetnek semmi jóra - és itt most nem okvetlenül Roxánáról beszélek.
Texas Bill 2013 dec. 08. - 06:33:50
(1633/3431)
Persze, sok helyrõl szereztek be embereket az évszázadok folyamán.
offtopic
Petrapetrus 2013 dec. 06. - 07:24:49 Előzmény rizsa34
(1632/3431)
"hiszen tudjuk, hogy a valóságban Hürrem mellett nem volt másik asszonya a házasságuk után"

Voltak nyilván, de nem komolyak, illetve Hürrem gondoskodott arról, hogy más lány ne nagyon jusson el az ágyáig, vagy ha el is jut, ne szüljön gyereket. A 4. évadban ezen irányú törekvéseit is bemutatják, bár nem feltétlenül 100%-os hitelességgel. Az viszont teljesen biztos, hogy Szulejmán nézegetett más nõket és próbálkozott is velük, más kérdés, hogy ott volt Hürrem, mint egy árnyék, aki a háttérben csendben tevékenykedett.