Zsul 2013 febr. 12. - 05:49:50
(4480/4500)
Még egy valami. Korábban írták, idézem:
"A jó és a rossz fogalma teljesen relatív, és csak nézõpont kérdése."
Igaz, de meg lehet határozni a legegyszerûbb, legtágabb nézõpontot, ez pedig a következõ:
Ami az életet elõsegíti, "többé" teszi az JÓ.
Ami az életet elsorvasztja, "kevesebbé" teszi, majd meg is szünteti azt, az ROSSZ.
(Persze a Teljesség szemszögébõl nem lehetséges az élet megszüntetése, de tessék visszajönni a földi szemszögbe.)
Értelemszerûen a jó hatalma az életet felvirágoztatni szeretné - nem mindenáron, nem akaratos EGO-s módon - mind növényi, állati, mind emberi szinten. Ezért a jó, ha hatalom, ha ember, egyaránt a növény, állat, és az ember nemesítésébe kezd. Természetesen a mai korból nézve ennek is csak a sötét oldalát ismerik inkább, úgymint génmanipuláció, úgymint választott, felsõbbrendû faj, stb.
Zsul 2013 febr. 12. - 05:36:37
(4479/4500)
Nekem is nagyon tetszett a sorozat! Most csak annak okán írok, hogy az RTL klubb ismét adja.
Beleolvastam a fórum pár oldalába. Ez alapján néhány gondolat:
1. Az összes idõutazós film - érthetõ módon - abból a lételméletbõl indul ki, mely szerint csak egy idõsík létezhet, és ha változtatsz a múlton, akkor változik a jövõ is. Másik változat, hogy csak az általa megváltoztatott idõsíkba tud visszamenni. Mi van akkor, ha azonban mindenki vissza tudna jutni az "eredeti" síkjába? Az egész így olyan, mint egy számítógépes játék DVD-n. Mind1 melyik küldit csinálod, és bármit csinálsz, már létezik, hiszen rajta van a DVD-n. Te pusztán azt választod ki játék elején , hogy épp mit akarsz átélni. Így persze kevésbé izgalmas ez a "öljük meg Hitlert" és egyéb felvetések is. A terminátornál meg szintén egy megoldás lehetne, ha az emberek át tudnának keveredni egy olyan idõsíkba, ahol nincs ez az egész. Párhuzamosan mellette meg folytatódik tovább az a sík, ahol küzdenek ember és gép.:) Nah jó ennyit az elméletekrõl...
2. Véleményem szerint az emberiség képes lenne egy szebb világ létrehozására itt a Földön, s amint erre rájön, minden erejével meg is akarja valósítani. Az emberiségnek is létre kell hozni saját változatának jobb verzióját. Jelenünkben minden olyan jelet, mely arról tanúskodik, hogy voltak jobb periódusaink, az emberiségben levõ perverz hatalom vágy igyekszik tagadni. Az õ képe/üzenete az emberiségrõl az: pusztulásra ítélt állat, ne is akard megváltani.
3. A film ide vágó részeinél az igazi érdekesség az, hogy ha feltételezzük, hogy az életet intelligencia/szerelem járja át, az hozza létre, akkor vajon a robotok "kapnak e élõ öntudatot"? A gépi mesterséges intelligencia ugyanis nem más, mint az emberi EGO gépesített változata. Azonban az ember több a puszta számító, érzékelõ, gondolkodó agyánál. De a gépek? Két féle lény létezik: közös bennük: mindegyiket áthatja az intelligencia/szerelem. Különbség: az egyik öntudatára ébredt, a másik nem. Aki öntudatára ébred, "Istentudatra" is ébred, azaz feltételezhet egy intelligens alkotót, akirõl szerelmet, szeretetet is feltételez. De ilyen következtetésre, létérzékelésre csak az öntudatra ébredt lények képesek. Természetesen lehetõségük van az egész tagadására is.
És a gépek? Vajon John Henry-ék, ha tényleg olyanok, aminek mondták a második szériában - ezt már soha nem tudjuk meg, hiszen nem lesz további széria - akkor képesek megérteni azt, hogy mitõl nagyszerû az ember? Vagy olyanná válnak, mint egynémely embertársunk. Sok embertõl már rég elpusztulhatna az emberiség (Cinizmus?). Persze az, hogy ebben a témában mi történjen, az nagymértékben függ az alkotók világnézetétõl, világlátásától.
És a végére még egy valami: számomra a terminátor film eszembe juttatja, hogy az Egységbõl a saját elméjébe zuhanó emberiség által létrehozott földi pokolban a "terminátorok" tulajdonképpen maguk az EGO-s emberek. Számító, gonosz, csak a maga hasznát nézi, és minden vagy fehér, vagy fekete. Nem ismerõs ez a gépies magatartás? Ha ilyen emberek összessége hatalomhoz is tud jutni, hát az nem egy mennyei királyság lesz az fix.:) De ha végbemegy egyes embereknél a változás és "felébrednek" ebbõl az állapotból, akkor persze másként élhetik az életüket, nem "terminátorosan".
9/10
offtopic
wukovsky 2012 dec. 04. - 14:10:40 9/10 Előzmény FilmElemzõ
(4478/4500)
Sajnos jó lett, túlságosan is jó, ezért a mostanra felnõtt popcorn mozi réteg egyszerûen nem is tudja felfogni, ha már picit jobban meg kell erõltetni a nem létezõ kis agyacskájukat, és kész tényként nem teszenk eléjük mindent, illetve ha nem folyamatos akció az egész, ami terminátor, (halkan jegyezném meg, hogy az ítélet nap sem volt folyamatos akció) akkor az már egy vontatott vacak, stb.

szóval a minõsége okán, réteg sorozat lett, és nem tudott populáris lenni, illetve rossz idõpontban játszották, ami a fox baromsága, nem tudta hozni azokat a nézettségeket, ezért sajnos cancel lett, a szívünk legnagyobb fájdalmára, de ez van. :(((
9/10
offtopic
wukovsky 2012 dec. 04. - 14:07:30 9/10 Előzmény Haversrac
(4477/4500)
Természetesen nem hitt Sarah Connornak Ellison ügynök, hogy vannak gépek, és a nyilvánvaló jelek ellenére, hogy egy olyan plasztikai mütétet fájdalom csillapitás nélkül senki sem tud elviselni, illetve Isten Keze, nos annak ellenére sem akart még hinni.

Illetve nem tudták felfogni, hogy micsoda harci értéket képvisel egy ilyen gép. Persze ha tudják, hogy megfelelõ fegyverekkel mennek, pl páncéltörõ lövegekkel, amik pusztán kinetikus energiájukkal rombolnak, nos akkor átüthetõ lett volna Cro teste, de erre nem voltak felkészülve.

Igen, a kolléganõjét nem szándékosan lövette le, azt hitte, hogy egy kommandós osztaggal rajta ütnek, és elfogják, fogalma sem volt, hogymind a vesztükbe rohannak.

És igen, Cromartie nem látot ellenséget James Ellison különleges ügynökben, inkább egy kopót látott, aki üzi hajtja a vadat, amire Õ is vadászik, és úgy számolt, hogy hátha kiugrasztja a nyúlat a bokorból, és akkor Õ lecsaphat.
FilmElemzõ 2012 nov. 13. - 18:02:32
(4476/4500)
Tartottam attól hogy sorozatban nem lesz jó a Terminátor,olyan silány lesz mint a nagy többség.Több szálon fut amik aztán összefonódnak, csavarokból,meglepetésekbõl sincs hiány, simán hozza a fõfilmek -akár még a könyvek- színvonalát.Izgalmas, és a mi még fontos hogy egyáltalán nem vontatott.Mind a 31 rész tökéletes. Kár hogy nem folytatják.
10/10
convar 2012 okt. 22. - 15:45:51 10/10
(4475/4500)
Allisonnál Ellisont akartál írni ugye? És am az elsõ évad utolsó részérõl beszélsz ugye, errõl?
http://youtu.be/MfBxrPFhxiI

A válaszaim: nyilván nem akarta szándékosan lelövetni a társát, csak egészen addig õ sem akarta elhinni hogy kivel, ill. mivel állnak szemben...

Cromarti meg azért nem nyírta ki Ellisont - de ez am


SPOILER

mert késõbb elhangzik a sorozatban - mert azt reméli hogy az majd elvezeti Connorhoz.
Haversrac 2012 okt. 22. - 03:23:41 Előzmény convar
(4474/4500)
Egyet kell, hogy értsek veled mindenben. Nagyon tetszik, hogy tulajdonképp a sok lövöldözés, meg Arnold féle stílus helyett inkább drámai ez a sorozat, de tulajdonképp minden benne van, ami kell. Sci-fi, kaland, akció, dráma egyben ezért jó. És természetesen történet is nagyon jól el lett találva a kedvenc részem eddig a legelsõ rész S01e1 és persze a jövõ harcosa azaz a 6. rész miután megtudtuk, hogy Kyle-nak volt egy bátyja és mit csináltak vajon a jövõben:)

Le is daráltam az 1. évadot. Egyet nem nagyon értettem benne, hogy Allison ügynököt vajon miért nem ölte meg a George László arcát felvevõ Chromarti:D:O fura volt mindenesetre meg az is, hogy az ügynök képes volt lelövetni a kolléganõjét ezzel a szörnyeteggel...
1/10
ceia 2012 okt. 06. - 00:59:24 1/10
(4473/4500)
WTF? Sarah Connor másik színésszel? Ez olyan, mint Al Bundy másik színésszel.
9/10
offtopic
wukovsky 2012 márc. 25. - 21:11:08 9/10 Előzmény convar
(4472/4500)
ahhoz túl elkötelezett vagyok az emberiség oldalán, csak jelzem, hogy az ember is egy pusztító métely, méghozzá önpusztító métely :)

Nem, nem sértettél meg :) Szeretem, ha valaki inteligens módon tud kritikát megfogalmazni :)
10/10
offtopic
convar 2012 márc. 25. - 18:03:59 10/10
(4471/4500)
:DDD
10/10
convar 2012 márc. 25. - 17:40:20 10/10 Előzmény wukovsky
(4470/4500)
"A jó és a rossz fogalma teljesen relatív, és csak nézõpont kérdése."

Hogyne, csakhogy engem csak az enyém érdekel :) És én egy "üldözési mániás" programot nem tudok jónak nevezni. A Skynetrõl nekem am a 2001 Ûrodüsszeia HAL 9000ese jut eszembe. Az is programozási hiba volt. És ez is.


"Skynet elérte azt a szintet, hogy képes önmagából jobb verziót csinálni :$ Innentõl a fejlödés megállíthatatlan :$ Nem hiszem, hogy zsákutca :$"

De az, mert közben az emberiség ellen fordult annak meg jó vége nem lehet :)


"Tehát nem tudom, hogy nyertek volna-e az emberek :D"

Nézd, ezt Kyle mondta nem én (tehát szted hazudott? ;D), szal ezeket neki mondjad ne nekem ;D


Figy, sztem kicsit túldimenzionálod ezt az egészet. Arról nem is beszélve hogy lassan Istenként beszélsz a Skynetrõl. Ez pedig nem jó. Fogadok te az elsõk között lennél akik beállnának szürkének. Hogy miért mondom ezt? Mert kezdesz olyan lenni mint Charles Fischer vagy mint Ed Winston. Úgy ám ;D (remélem nem veszed sértésnek, csak fel akarom nyitni a szemed ;) )
9/10
offtopic
wukovsky 2012 márc. 24. - 17:57:18 9/10
(4469/4500)
A jó és a rossz fogalma teljesen relatív, és csak nézõpont kérdése. A skynet miért gerjedt öntudatra, mert elemezte, hogy az ember milyen, neki védelmi feladatai voltak, ha az oroszok támadnak, vagy bárki más. De miért ölnék egymást az emberek, ezt vajon hogy értelmezte, és ha egymást bántják, akkor talán Õt is.

Zsákutca ? :$

Skynet elérte azt a szintet, hogy képes önmagából jobb verziót csinálni :$ Innentõl a fejlödés megállíthatatlan :$ Nem hiszem, hogy zsákutca :$

Gyöztek volna ?:$

EGy emberi harcos elõállítása 21 évet igényel, és ha megsérül, akkor a darabjai csak korlátozott számban pótolhatók, és újra felhasználhatóak.

Ezzel szemben a terminátorok csak nyersanyag kérdése, hogy mennyi van, de nyersanyag az ember számára is kell, táplálék, stb :$

Tehát nem tudom, hogy nyertek volna-e az emberek :D
10/10
convar 2012 márc. 24. - 15:55:10 10/10 Előzmény wukovsky
(4468/4500)
"Na most akkor hogy is van ez, ki a rossz, ki a jó"

Rossz: Skynet és a terminátorai. Jók: az emberek. Nem olyan bonyolult ez ;D


"Skynet csak az evolúció következõ lépcsõfoka ? :$"

Ezzel túl messzire mentél ;D Nem, max. a fejlõdés egy zsákutcája.


"És ahogy a Cromagnoli ember hatására eltünt a neander völgyi, úgy tünik el az ember a gépek hatására ? :$ Hiszen sokkal jobbak, okosabbak, erõsebbek :$"

Jobbak? Okosabbak? Erõsebbek? Kyle: "Gyõztünk volna. Akkor már Connor nélkül is gyõztünk volna."
9/10
offtopic
wukovsky 2012 márc. 24. - 11:04:31 9/10 Előzmény JoeM
(4467/4500)
Anno amikor a sorozat ment, és vártuk, hogy mikor adja az újabb részt a Fox, akkor pont ezeket a témákat feszegettük.

Volt a kedvenc részem, ami csak Cameronról szólt, vagyis arról, mi a fészkes lópikulát csinálhat amikor az emberek alszanak, hiszen õ sohasem alszik :)

Megkaptuk a választ egy brilliáns rész keretén belül :)

A mexico-i részben is nagyon sok érdekes dolgot tudunk meg Cromartie-ról, ahogy Sarah-val cseverészik, és Sarah-val közli, hiba volt nem megölni a bowling pályán a kissrácot, erre Sarah, nem vagyok gyilkos, mire Cro, ÉN SEM!!!

Volt neki önérzete, és nem tartotta magát mészárosnak, egyszerûen katonának, aki küldetésen van, és az emberiség az ellensége, és a feladat érdekében kész likvidálni az ellenség bármely tagját.

Derek Reese pedig ember volt, de ahhoz, hogy elpusztítsa a gépeket, képes lett volna bármelyik embert elpusztítani. Na most akkor hogy is van ez, ki a rossz, ki a jó, Skynet csak az evolúció következõ lépcsõfoka ? :$

És ahogy a Cromagnoli ember hatására eltünt a neander völgyi, úgy tünik el az ember a gépek hatására ? :$

Hiszen sokkal jobbak, okosabbak, erõsebbek :$
10/10
JoeM 2012 márc. 23. - 06:37:42 10/10
(4466/4500)
Pl. kapok egy unlike-ot. :D
10/10
convar 2012 márc. 23. - 01:45:55 10/10
(4465/4500)
.
10/10
convar 2012 márc. 23. - 01:44:49 10/10
(4464/4500)
Áhh, lemaradt a kép:
10/10
convar 2012 márc. 23. - 01:43:31 10/10
(4463/4500)
(na de hogy emirates82 mit fog ehhez szólni... :D)
10/10
JoeM 2012 márc. 22. - 23:35:58 10/10
(4462/4500)
Tehát:

4 részt adtak le, de aztán a 700 ezres nézettségre hivatkozva elmeszelték, ugyanis a barbárok közt meg a jóbanfosban millió fölöttin fut. Meg a délamerikás szappanoperák is, és kishazánkban az az álláspont alakult ki a keresekedelmi tv-kben, hogy csak ez a mérvadó. A tartalom nem. Az üzenet sem. És az érték sem. A kérdés, hogy ez a kis nézettség mit is jelent, bukást, vagy sikert? Én azt gondolom, hogy ebben a tvzombikkal teli országban a 700 ezres nézettség valójában siker, és remény is. Remény, hogy van egy jelentõsnek mondható nézõcsoport, akik még képesek az agyukat használni, és mást is nézni, mint gyõzikét meg maricsuit bámulni napról-napra.

Mi is ez a TSCC?

Nem hagyományos terminátor film. Nem is lehet, hiszen tv sorozat, annak minden elõnyével és hátrányával együtt. Elõny, hogy van idõ kibontani a karaktereket, a történet kényelmesen, részletesen felépíthetõ. Viszont a kevesebb pénz miatt limitált az akció. Elõtérbe kerülnek a párbeszédek és itt jön képbe, hogy bizony nekünk, a nézõknek hozzá kell tennünk az agyunkat is, nem elég az üres vizualitás langyos posványában dagonyáznunk.

Aki a terminátor filmektõl csak annyit vár, hogy a "termik jönnek oszt ölnek", azoknak felejtõs a TSCC. Itt is jönnek, csak nem erre van kihegyezve a történet. A történet azon részét látjuk, amit a T1 és T2-ben nem láthatunk, a J.Day elõtti pár évet, azt a világot, ami szinte már sorsszerûen sodródik a háború felé. És látunk két terminátort, akiknek nem csak pár nap adatik meg, hogy emberek közt, beilleszkedve létezzenek, hanem évek, és egy nagyon érdekes mellékszál indul meg ezzel, általánosságban fogalmazva, a mesterséges intelligencia civilizálódása, lehetséges fejlõdési pályái. Cameron és C.Weaver, a két nyers gép, és amivé válnak, és ahogy kialakuló személyiségük visszahat John és Sarah Connorra...

A hardcore termi rajongó azt mondhatná, minek ez ide? Pedig pont James Cameron volt az, aki erre az útra lépett, szépen, óvatosan a T2-ben. Feszegetve a gépek személyiségének kialakulását, érzelmeik,öntudatuk lehetséges megjelenését, fejlõdését. Emlékezzünk Sarah monológjára a T2-bõl, amikor elismeri a tanulómódba kapcsolt T800 alkalmaságát a pótapa szerepre, vagy amikor a Svarci bejelenti: most már értem, hogy miért sírtok, csak én nem tudok sírni... Cameron Phillips pedig már sírni is tudott.

A terminátor filmekben is, de fõleg a TSCC-ben, sokkal több potenciál van annál, hogy csak egy egyszerû akciófilmet lássunk lenne. Az idõutazás problémái, saját akarattal rendelkezõ terminátorok, renegát gépek, akik fellázadtak Skynet ellen. De ehhez kell a fejünk is. A kérdés, akarjuk-e használni.
9/10
offtopic
wukovsky 2012 márc. 21. - 21:06:02 9/10 Előzmény emirates82
(4461/4500)
Én imádtam ezt a sorozatot, pedig össze vissza a Rómá-t néztem, ezt, a gengszter korzó-t, és most a trónok harcát!!!

Ez nem túl sok sorozat, szóval nem lehet rám húzni a sorozat függöséget!!!

És egyik sorozatra sem lehet ráhúzni, hogy egyszerû, könnyen értelmezhetõ sorozat lenni, kevés mondani valóval.

kicsit felszínesnek gondollak :$