Téma: Tüskevár

1/10
Scorpion82 márc. 04. 15:04:23 1/10
(142/142)
Az elmúlt 13 évben sokszor elhatároztam, hogy a borzasztó kritikák ellenére teszek egy próbát a filmmel, és ezt most meg is tettem, de csak a következőt tudom bárki másnak tanácsolni:
Aki Tüskevárt nézne, ezt messzire kerülje el, és inkább vegye elő az 1967-es sorozatot Bánhidi Lászlóval és Zenthe Ferenccel. Az még ma is teljesen visszaadja a regény hangulatát, fekete-fehérben is nem hogy köröket, de maratonokat ver erre. Ennek csak részben az az oka, hogy az a sorozat még nagyjából a regény korában játszódik, így nagyon nem kellett alakítani a történeten. Itt viszont egyszerűen nem tudták eldönteni, hogy modern adaptációt akarnak, amihez alaposan meg kellett volna változtatni a történetet, vagy korabelit, ami meg drága lett volna a díszletek miatt. A "legkézenfekvőbb" döntés született hát meg. Nem tudjuk, milyen évet írunk, de van ebből is, abból is. Egy fura alternatív idősík, hasonlóan a Marvel Fantasztikus négyesének 828-as Földjéhez, ahol összecsúsznak az 50-60-as évek a 2010-esekkel: a beszédstílus, az öltözetek EGY RÉSZE, a kütyük hiánya a 60-as éveket idézik, de Budapest utcáin 2000-es évek beli kocsik járnak, az épületek, kirakatok, vendéglátó helyek is mind modernek, Tutajosék is modern horgászcuccokkal tolják. A vonat ablakából gőzvontatású járművek látszanak, de Tutajosék szerelvényét egy szétrohadt "szili" húzza. Bütyök viszont olyan vasúti kocsiból száll ki, amit egyértelműen valamelyik vasúti múzeumból kölcsönöztek., Tutajosékért olyan lovaskocsival jönnek ki az állomásra, ami talán már a 60-as években is csak skanzenekben volt. De az Eperjes által (amúgy jól) alakított István bácsi is úgy néz ki, mint egy falusi turizmusos idegenvezető, kontrasztban a teljesen modern pólós, rövidgatyás srácokkal és pesti népekkel.
Olyan apróságokról már ne is beszéljünk, amikor egyes állatos vágóképeken pl szunyókáló MOSÓMEDVÉT(!) látunk (nem volt soha túl gyakori állatfaj a Kis-Balatonnál), vagy a meglőtt rétihéjából kitömött réti fülesbagoly lesz, mire a végén az iskolában flexelnek vele.
Matula szövegeit megkurtították, de nem úgy, hogy a film keretei miatt kevesebbet beszél, hanem konkrét ikonikus mondatait csonkították meg teljesen érthetetlenül. Így ha meg is tudunk barátkozni az amúgy teljesen karakteridegen Kovács Lajos alakításával (Bánhidi László után ez amúgy is kb lehetetlen), akkor ez garantáltan agyonvágja. Arról nem is beszélve, hogy a regényben mi sem áll távolabb Matulától, mint a "fiamozás" , az arcpaskolás és a vállveregetés...
Az egyetlen pozitívum a berekben zajló jelenetek jó helyszínválasztása, a szép képek. Emiatt kapta tőlem az egyetlen csillagot. Minden más felejtős.
10/10
Rainwalker febr. 01. 22:44:47 10/10
(141/142)
Sok idióta, aki fikázza a filmet... Kovács Lajos mesterien alakít és a két srác is nagyon jó. Persze a többi szereplő is kiváló! A természeti képekről nem is beszélve. 62 éves vagyok és bőven van alapom összehasonlításra pl. a régivel.
2/10
jolci febr. 01. 22:42:49 2/10
(140/142)
Katasztrófa
2/10
coach.tibtib@gmail.com febr. 01. 22:27:57 2/10
(139/142)
Bütyök kommunikációja, játéka hiteltelen, a zene ugyanúgy nem illik a filmhez, mint maga az egész film sem az eredeti történethez. Pénzkidobás volt, klasszikusból aműgy is nehéz új filmmel jót kihozni.
olahmiki1959 febr. 01. 19:26:17
(138/142)
Értem én a TV szándékát, hogy a januárban 126 éve született Fekete István emléke előtt kell tisztelegni, de miért ezzel a katasztrofálisan gyenge, vacak, hajítófát nem érő filmmel???

Sajnos, az író hatalmas életművéből nem készült sok film - ez a magyar filmgyártás egyik nagy adóssága -, de amik vannak, azok között is található ennél sokkal jobb alkotás.

Például "A koppányi aga testamentuma" - egy nagyon jó, izgalmas film a török hódoltság korából, hatalmas színészekkel, látványos jelenetekkel, Zsurzs Éva rendezésében (ami már önmagában is garancia a színvonalra)
vagy éppen a "Bogáncs", egy nagyon szerethető film egy aranyos pumi kalandjairól, hogy a nagy klasszikusról, a "Vuk" című, zseniális rajzfilmről már ne is beszéljünk.

A Tüskevár című, fekete-fehér tv sorozatot azért nem említem, mert az összesen kb. 240 perc hosszúságú, amit nem lenne szerencsés egy huzamban leadni, pedig igazság szerint az lenne a legjobb, hogy mindenki lássa, hogy ezt a klasszikus művet milyen jól meg tudták csinálni a 60-as években.

Én titokban mindig azt remélem, hogy EZT a Tüskevárt egyszer titokban valaki elsüllyeszti a tenger fenekére, olyan mélyen, hogy még a legjobb műszerekkel se lehessen többé megtalálni, de eddig nem volt ilyen szerencsém...:)
1/10
system 2025 jún. 09. - 11:49:06 1/10
(137/142)
Szétokádom magam, olyan szar! Minek egy jó tévésorozatot így elrontani? Egymás utáni snittek és bemagolt szövegek halmaza! Unalmas szar! Erre aztán kár volt egy fillért is költeni!
Doomsday For The Deceiver 2025 ápr. 10. - 09:56:20
(136/142)
István gazda vadászkalap, csokornyakkendő, hózentróger, csizma jelmezkombinációja emlékezetes adalék.
Doomsday For The Deceiver 2025 ápr. 10. - 09:53:39
(135/142)
Nálam 10/10. Tízszer néztem meg, és mindig jó volt egy 1-esre.
1/10
ics401 2025 jan. 02. - 14:45:36 1/10
(134/142)
Cselekmény nulla, karakter-ábrázolás nulla, a forgatókönyv és a dialógusok a „szépemlékű” Szomszédok teleregény színvonalát hozzák. Merő egy stíluszavar, képtelenek voltak eldönteni, hogy igazából milyen korban játszódjon a történet, ami bornírt anakronizmusok sokaságát szülte.
Bánhidi után hálátlan dolog Matula bácsinak lenni, de Kovács Lajos és a rendező közös, megfeszített munkával egy igazi „se hús, se hal”, 1 dimenziós, érdektelen karaktert csináltak Matulából. Bánhidi Matulája egy tökéletesen hiteles, a maga olykor nyers stílusában is szerethető parasztember volt. Kovácsé semmilyen érzelmet nem mozdít meg az emberben. Még utálni sem lehet, annyira semmilyen. És az a Matula-féle magázódás, ami a 60-as években még jellegzetes vonás volt (nem csak vidéken), 2012-ben már értelmezhetetlen manír.

A Tüskevár egy vidéki történet. A Tüskevárból nem lenne szabad olyanoknak filmet csinálni, akik ennyire nem értik és nem is akarják érteni a vidéket. Az ember nézi és azt látja, ahogy az Ascher-caféban és a VII. kerületi romkocsmákban szocializálódott pesti filmesek néhány korlátolt sztereotípiából összerakják az agyukban a vidéki életet.

A film egyetlen értelme az volt, hogy elővettem a régit.
Te Szentséges Atya Úr Isten!
Ég és föld!
Minden tekintetben.
1/10
Blindmouse 2025 jan. 02. - 11:35:09 1/10 Előzmény itsme1
(133/142)
Még az se.
Amúgy pár részt az eredetiből valaki kiszínezett utólag. :)
Tényleg jobb úgy, de attól még a "rimék" az szar marad mindenhogyan.
6/10
itsme1 2025 jan. 02. - 08:30:13 6/10
(132/142)
A film nézése közben nekem is kétségeim támadtak, mi értelme volt leforgatni ezt a remake-et, ha csak nem az, hogy legyen meg színesben is, és másfél órásra megvágva. De ezt a sok egyest látva, megsajnáltam az alkotókat. Ha nem hasonlítgatom a gyerekkoromban látott sorozathoz, vagy pláne a regényhez, akkor szerintem szódával elmegy.
capt.nemo 2025 jan. 01. - 21:55:56 Előzmény Lambada
(131/142)
talán úgy voltak vele hogy kb mindenki másnapos és tökmindegy csak mozogjon valami a képernyőn..
capt.nemo 2025 jan. 01. - 21:53:42 Előzmény napraforgó
(130/142)
az még csak hagyján hogy nincs fürdőszoba.. de hogy a mobilt se lehet tölteni és wifi sincs.. na az kizárt dolog, hogy a neolitikumban akárcsak egy percet is eltöltsenek.
2/10
Lambada 2025 jan. 01. - 14:53:02 2/10
(129/142)
Kinek jutott eszébe ezt a rém rossz filmet ismét - pláne ünnepnapon!! - műsorra tűzni? A régit, a Bánhidi László-félé Matula bácsival és a többi remek szereplővel akármikor szívesen újra nézném. Ezt leforgatni is nagy kár volt, nemhogy ismételgetni, ez úgy rossz, ahogy van.
Süllyesszék el és hintsék be sóval, mint egykor Karthago városát!
Csak azért nem 1 pont, mert van még ennél lejjebb is (pl. Bödör Gáspár és társai).
1/10
system 2025 jan. 01. - 13:55:54 1/10
(128/142)
Erre a filmre kár volt egy fillért is költeni!
A nyomába nem jöhet az 1967-es filmsorozatnak!!!!!
BŰŰŰN ROSSZ SZÍNÉSZI TELJESÍTMÉNYEKKEL MINEK ROSSZABB FILMET CSINÁLNI?
1/10
Qsa1 2024 nov. 02. - 18:22:32 1/10
(127/142)
Minden bizonnyal értékes film, csak még nem eléggé érett és képzett hozzá a közönség! Talán majd úgy száz év múlva ! Vagy később!
napraforgó 2024 aug. 11. - 10:16:25
(126/142)
Én nem hiszem, hogy a mai kamaszok akarnának-e olyan nádkunyhóban lakni, ahol nincs fürdőszoba, vízöblítéses WC, stb. Azt hiszem, hogy a bográcsos kaját, meg a tábortüzes kaját kibirnák, na de hogy viselnék, ha nincs mindennap tiszta ruha?
Ez a történet valóban az '50-es években játszódik . Hol vannak ma azok a cséplőgépek, ahol 11-12 éves kislányok dolgoznak vízhordóként? Sehol a világon.

Az biztos, hogy az '50-es években sok gyereket leküldtek nyaralni a vidéki rokonokhoz, nagyszülőkhöz, nagynénikhez, stb. Engem is a húgommal. Egyszerűen azért, mert ott jobban kaptak kaját. Kicsit felhizlalták a gyerekeket. Mert ott voltak csirkék, amiket levághattak, némi zöldség a kertből, így a gyerekek jobban el voltak látva, mint a városokban

Nekem is a legszebb élményeim onnan származnak.
lunula 2024 aug. 10. - 22:38:47
(125/142)
Nem tudom, mi akart ez lenni (még a jó színészek is tudnak jelentéktelenek lenni, ha rossz az egész), a Tüskevár nem ezt érdemli, nem tudom, hogy lehetett ilyen rossz filmet forgatni ebből, és valami más sem stimmel, nem érzem, hogy összeillenének dolgok, ez már-már az értékelhetetlen kategória.
tizenkétbetû 2024 júl. 21. - 18:20:37
(124/142)
Az első 5 percben megbukott nálam. Ahhoz képest, hogy a film valamikor 1957 előtt játszódik, az utak tele vannak nyugati kocsikkal, a tanáron a legújabb (2012)divat szerinti sportzakó, a srácokon sportcipő, kvarcóra, sárga karszalag, csupa olyan dolog, ami a '90-es években kezdett megjelenni. Nagyon gáz.
1/10
Roland75 2024 febr. 13. - 12:39:20 1/10
(123/142)
Fekete István nem lájkolja az tuti. Ha nem láttam volna az eredetit talán aztmondanám elmegy mint magyar film. De ismerve azt ez valami förmedvény.