Téma: V. Henrik

9/10
Morten 2020 jan. 08. - 09:55:20 9/10 Előzmény krisstoff95
(10/30)
Fantasztikus tudással bírsz a középkori csatákat és ruházatokat illetően! Ezt elismerem! De mi, átlag emberek ebből a sok "hibából" semmit sem érzékelünk...hiszen nem ássuk bele magunkat ilyen mélyen a realitásba...így nem is bánt minket a hiánya...!
9/10
Morten 2020 jan. 08. - 09:51:09 9/10
(9/30)
Döbbenetesen erős alkotás! Végre egy hiteles középkori csata ábrázolás...Kb ilyen lassú lehetett az a világ! Hihetetlenül lebilincselő, figyelmet végig lekötő remek film! Pazar alakítása volt a főszereplőnek...szavak nélkül is kifejezett mindent az arca! Szinte éreztem a kort amiben éltek! Nagyon nagyon tetszett!
5/10
krisstoff95 2019 dec. 24. - 21:18:51 5/10 Előzmény Brew
(8/30)
"korhűnek látszó kellékek, a festményszerű felvételek, a középkori kastélyok hangulata" A film a Trónok harcára hajaz, és több szempontból a tipikus középkori sztereotípiákon alapszik, amit a filmek szeretnek (elsősorban az 1980-as évektől) sulykolni, átmosva vele az emberek agyát... A film nem rossz, de nyüzsög a történelmi pontatlanságoktól, legyenek azok eseményekkel, kosztümökkel, díszletekkel, vagy éppen a csatával, esetleg a szánalmasan minimalista ostrommal kapcsolatosak. "A csaták bemutatása realisztikusnak tűnik" Nem minden rossz benne, elismerem, de a valóságban azért sok minden máshogy történt... (a terep lapos volt alapvetően-Észak-Normandia, az angol-walesi íjászoknál nincsenek karók, a csatarend túl leegyszerűsített, a támadó francia nehéz lovasoknak nincsenek kopjáik, szinte egyáltalán nem látni francia lórollszált nehéz páncélosokat, gyalogosokat (számszeríjászok, nehéz pajzsosok), a csata lefolyása túlzóan összevisszaság, a valóságban Henrik király a centrumban harcolt teljes lemezvértben a testőrségével és az általa vezetett seregtestével koronával és két sisakkal (!!!) a fején, a csata közben kivégezték a francia foglyok egy részét, a franciák indítottak egy néhány száz, többségében gyengén felszerelt, alacsony rendűekből álló kis, diverziós támadást az angol tábor ellen, a francia sereg vezére a valóságban Gróf I. Charles d' Albret, francia főlovászmester volt, aki bátran esett el a csatában, és nem a valóságban 18 éves, vérhasban szenvedő Dauphin, aki ott sem volt, stb. "a hajítógépek működése kifejezetten látványos" Valóban, csak kár, hogy a valóságban elsősorban bombarda lövegeket (12-db-ot) használtak, és alá is próbálták aknázni a KIKÖTŐ VÁROS (Harfleur, és nem vár) falait. Az ostrom valóságban sokkal összetettebb és érdekesebb volt, mint ebben a filmben. "A kb. 50-52 kilós fiú, mint középkori párbajhős, és az első vonalban küzdő harcos egyszerűen hihetetlen, már-már komikus." Valóban, és nem is hiteles, a valóságban ilyen nem volt, és semmilyen párbaj sem... Összességében nem rossz fim, de nem is jó, középszerű, csalódás...
5/10
krisstoff95 2019 dec. 24. - 20:54:19 5/10 Előzmény STARset
(7/30)
"Korabeli leírásoknak megfelelően mutatja be a középkor világát" Messze nem azért. Inkább a Trónok harcának és Hollywoodnak megfelelően. :DDD Az egész túlzottan sötét, színtelen, dísztelen. Ja, és a középkor egy nagy korszak, ez a film konkrétan a 15. század elején játszódik, ami már a késő középkor, és a kora középkorhoz képest pl. azért vannak jócskán különbségek. Sok benne a történelmi pontatlanság (események, kosztümök, díszletek, a csata, és főleg az "ostrom", stb.). A páncélok (vértek) hitelessége vegyes képet mutat, nem rossz, de nem is jó (a páncélok egy része nagyjából korabeli, a másik része nem, a sisakok dettó). Szinte egyik sem hord jupon-t, vagy tabardot, ami miatt több ember azt hiszi, hogy csak ütötték verték egymást. Akkoriban is volt stratégia és taktika (sőt, a késő középkorban már egyre professzionálisabbá és hivatásosabbá vált a hadviselés). A kora középkort, a virágzó középkort, és a késő középkort nem lehet egy kalap alá venni teljesen. Nekem a film csalódás volt, nem rossz, de nem is jó, kisebb gyilkosság, ahogy a kort ábrázolják a filmben. Érezhető rajta a Trónok harca hatása...
6/10
rudenz 2019 dec. 08. - 23:55:37 6/10
(6/30)
Jól megcsinált, de számomra javarészt unalmas volt, talán 130 percéből 30 perc volt ami hozott valamit. A legnagyobb probléma az volt számomra, hogy valahogy nem sikerült mennem a főhőssel, Henrikkel, nem jött át nekem a karaktere, nem hittem el róla semmit, amit ráépítettek:

nem hittem el, hogy tivornyázó tini volt, nem hittem el, hogy békét akart, sem hogy háborút, sem hogy ne akarná vagy hogy akarná a trónt... Valahogy nem is izgultam érte, nem éreztem semmilyen súlyt, vagy tétet.

De nem hiszem, hogy a fiatal színész hibája miatt, inkább a rendezői koncepció nem nyert nálam.
10/10
UncleSam 2019 nov. 23. - 21:47:52 10/10
(5/30)
Jó film és Timothée is jól játszik.
8/10
STARset 2019 nov. 10. - 18:09:00 8/10
(4/30)
Remek volt! Nagyon tetszettek a párbeszédek, néhány jelenetet igen súlyossá tett. Nem volt egyáltalán vontatott, engem végig lekötött, nyilván nem egy közönségkedvenc kategória. Korabeli leírásoknak megfelelően mutatja be a középkor világát, imádtam a katonák páncélzatát.
6/10
Okulare 2019 nov. 08. - 23:22:02 6/10
(3/30)
...és hoppá! Most olvasom, hogy a francia hercegnőt Lily-Rose Melody Depp, Johnny Depp és Vanessa Paradise lánya játssza. Így utólag azt kell, hogy mondjam, nagyon tetten érhetőek a szülők arcvonásai. Persze utólag könnyű okosnak lenni. ;-)
6/10
Okulare 2019 nov. 08. - 23:17:25 6/10
(2/30)
Szerintem túl hosszúra és vontatottra sikeredett. Én nem érzem annyira gyengének a főszerepet játszó színész játékát. Sőt, szerintem pont ez volt a lényeg, hogy lássuk, mennyire más, mint a francia trónörökös. Az egész film felépítése jó, szerintem jól épül fel a történet, látszik, hogy honnan hová jut el a főszereplő. De ez az egész rémesen lassan bontakozik ki. Úgyhogy ezért hiába minden, a film felejthető.
3/10
Brew 2019 nov. 07. - 08:06:35 3/10
(1/30)
Az Outlaw king után egy újabb kapufa. Hiába a részleteiben is korhűnek látszó kellékek, a festményszerű felvételek, a középkori kastélyok hangulata, ha egyszer Chalamet középszerű játékát messze felülmúlja a legutolsó mellékszereplőé is. Ehhez az V. Henrikhez egy tapasztaltabb színészre lett volna szükség, így viszont a francia trónörökös kraktere felmossa a padlót a főszereplőével. Hiába próbálták a feszültséget végig fenntartani a fenyegető várfalak árnyékában, ha egyszer sem a megírt szerep, sem az azt alakító színész nem érdekes.
A filmben vannak jól megkoreografált, és kifejezetten szemetgyönyörködtető részek (pl. Henrik és húga sétája, vagy az ajándékok átadása), de a lapos történetvezetés és a unalomba fulladó sokadik suttogó párbeszéd miatt ezek csak pillanatnyi felüdülésnek nevezhetők. Apropó, mintha V. Henrik képtelen lett volna normális hangon beszélni. 90%-ban suttog, ami egy idő után egyszerűen röhejessé válik, 10%-ban üvölt.
A csaták bemutatása realisztikusnak tűnik, a hajítógépek működése kifejezetten látványos, számomra ez jelentette az egyetlen vígaszt. Azonban Henrik (illetve Chalamet) itt is emlékeztet minket a film gyengeségeire. A kb. 50-52 kilós fiú, mint középkori párbajhős, és az első vonalban küzdő harcos egyszerűen hihetetlen, már-már komikus.