greeen 2012 jan. 19. - 21:27:27
(62/82)
A Tényeket mondom És Rockenbauer barátainak megemlékezését a túráról.(Aki sajnos már nincs köztünk rég,mint tudjuk)
"Az, hogy a narrátor Sinkó László legyen, Pali ötlete volt. Õ is lelkes természetjáró, ezért, és Pali kedvéért vállalta el - mert mindig tudomásul kell venni, hogy nagyon fontosak a személyes ismeretségek az ilyen produkcióknál. Arra nem biztos, hogy rá lehet venni bármely színészt, hogy legyen szíves jöjjön föl a Nagy-Milicre, ott aludjon sátorban, és gyalogoljon le velünk Füzérig. Õt rá lehetett venni, sõt, boldogan jött, és mondja is az elsõ részben, hogy sajnálja, hogy nem tud velünk végig gyalogolni, de amikor tud, csatlakozik a csoporthoz. És csatlakozott is többször."

Nem értem mért kell ezt olyan szinten ledegradálnod hogy ezt írtad "Sinkó meg olyan, mintha csak a babérokat akarná learatni, de végiggyalogolni a Kék túrát már nem lenne kedve." Egyébként kisebb és néha valóban hosszabb megszakításokkal,de végigjárta a túrát õ is!

Õ ez egyik legösszetartóbb alakja az egész csapatnak a mai napig!A film készítõi azóta is jó barátok és Sinkó László birtokán évente találkoznak is. Egyedül Rockenbauer Pál hiányzik közülük, de az nagyon...

szóval én nem értem mi bajod vele de komolyan.:) Még hogy babérokat akarna learatni...
tdk 2012 jan. 19. - 21:04:18 Előzmény Ezüstliliom
(61/82)
Nekem nem úgy tûnt, mintha játszana vele, inkább mintha elvinni próbálná (vagy esetleg ott helyben kinyerni belõle némi vizet).
tdk 2012 jan. 19. - 21:01:39 Előzmény greeen
(60/82)
Direkt raktam smiley-t, nem kéne ennyire komolyan venni. Most meghallgattam, hogy mit is mond pontosan:

"Én leszek ennek a filmnek a kommentátora, és hát az a nagy öröm ért, hogy az elsõ néhány napjában részt is tudok venni, de aztán sajnos egyéb elfoglaltságaim már augusztus közepétõl ezt nem engedi meg; de amennyire csak a szabadidõm engedi, részt fogok venni egy-egy forgatási napon, és fogunk személyesen is találkozni, nemcsak a hangommal. Én borzasztóan sajnálom, és ha két életem lenne, akkor ezt a túrát én végigjártam volna én magam is."

(igen, valóban "nem engedi meg"-et mond)

Ebbõl jött le nekem az, hogy nem megy végig, és abból is, ami a képeden is látszik, nevezetesen hogy nincsen rajta hátitáska. Július legvégén kezdték a túrát, és augusztus közepétõl már "egyéb elfoglaltságai" voltak. Röviden ennyi, de szerintem ez nem olyan fontos kérdés itt.

Egyébként poénos az utána lévõ rész is, mert bejátszanak egy nyilván az erdõ sûrûjében felvett hangot (madárcsicsergés), miközben látszik, ahogy a Sinkó valamit mond a Rockenbauernak, tehát a hang itt nem stimmel. :)

De hogy valami on-topic is legyen már: hétvégén megnéztem a Fagy birodalma címû sorozat egyik epizódját, és azon túl, hogy volt benne példa a korszerû technika ötletes alkalmazására (gyorsított felvételen a víz befagyása, a táj havassá válása, a pingvinek tevékenysége a fagy elõtt stb.), a magyar narrátor is nagyon jó volt. Nem emlékszem a nevére sajnos, itt meg nem írták.
Ezüstliliom 2012 jan. 17. - 21:21:03 Előzmény Segítõ Béka
(59/82)
Ja. És még szerény is.:D
9/10
Segítõ Béka 2012 jan. 17. - 15:48:10 9/10
(58/82)
nem prûd, nem túlzottan szemérmes, hanem szalonképes. hanem igényes, hanem minõségi. kulturált. intelligens, persze ez szubjektív: ha mind egyformák lennénk, nem lennének kivételes személyiségû emberek. :)
Ezüstliliom 2012 jan. 17. - 00:13:17
(57/82)
Szép film volt, de nekem is volt olykor hiányérzetem, ahogy itt másoknak is. Leginkább olyan rövidnek és befejezetlennek éreztem, mintha csak egymás mellé pakoltak volna ezt-azt a készítõk. Amikor a darvakról volt szó, szivesen vettem volna a Szállnak a darvak... kezdetû melódiát a Madárka, madárka... helyett. De csak így tovább! Örülök, hogy elkészült!:)
offtopic
Ezüstliliom 2012 jan. 17. - 00:09:36
(56/82)
Milyen kár volt ezt a kötekedést elkezdened! És olyan felesleges.
Ezüstliliom 2012 jan. 17. - 00:07:36 Előzmény tdk
(55/82)
"A meseszerûség sem tetszett túlzottan. Dokumentumfilmnek indul, de elõjönnek a gyerekeknek kitalált szövegek (pl. "a holló szeret játszani a jéggel")."

Nem tudom, mi ebben a meseszerû meg gyerekeknek kitalált szöveg. A holló, ahogy néztem, tényleg szeret játszani a jéggel, és jó volt nézni.:)
Ezüstliliom 2012 jan. 17. - 00:05:43 Előzmény Segítõ Béka
(54/82)
Hát igen. Az állatok életéhez ez is hozzátartozik. Nem csak esznek, de olykor ürítenek is.:) Elég prûd hozzáállás ezt kifogásolni. Más filmeknél sokszor kifogásolják, hogy nem valósághûek. Ez legalább az volt.
porthuuser 2012 jan. 16. - 19:11:04
(53/82)
Egyértelmû hogy szinte végig kisérte a stábot, hiszen majdnem minden részben(vagy mindegyikben)látható Sinkó László, ahogy beszélget az idôsebb falusi embrekkel!
Valkit még elfelejtettem említeni, mint az egyik legnagyszerûbb narrátorhangot.Mécs Károly(12 hónap az erdôn.Ha járna Magyarországon Oscar-díj a legjobb hangnak, akkor kemény harc lenne Mécs Károly, Sinkó László és Végvári Tamás között! De van természetfilmem, amiben Szakácsi Sándor volt a hangalámondó, igen magas színvonalon!

porthuuser
greeen 2012 jan. 13. - 02:48:30 Előzmény tdk
(52/82)
Ha úgy jött le neked akkor rosszul értelmezted.De igen nem vett részt teljesen a túrán,vagyis lehettek napok vagy szakaszok amikor el kellett utaznia,de lényegében szerves része volt a túrának,még ha nem is 100%-ban,de véletlen sem olyan okból hiányzott,hogy lógni akart!Eleve Rockenbauer Pál akarta Sinkó Lászlót narrátornak,mert barátságuk egyik alappillére a rajongás a természetért,és a természetjárás!
tdk 2012 jan. 12. - 21:27:27 Előzmény greeen
(51/82)
Az elsõ részben nem azt mondta, hogy nem tud végigmenni rajta "egyéb elfoglaltságai miatt"? Bennem ez maradt meg, igaz, úgy fél éve néztem azt a részt.
sofi 72 2012 jan. 10. - 09:05:59
(50/82)
greeen 2012 jan. 10. - 03:15:58
(49/82)
egyetlen egy dolog viszont igaz.Nem tudott teljesen végigmenni velük mert egyes esetekben valszeg voltak más dolgai is
greeen 2012 jan. 10. - 03:06:55
(48/82)
Hát most viszont tényleg feleslegesen mondtál valótlanságokat!Sinkó László igenis részt vett a Kék túrán,és narrátora is egyben!("A sorozat szebbé és jobbá tételét segítette az is, hogy részt vett a túrán Sinkó László, Kossuth és Jászai-díjas színész, õ egyben a sorozat narrátora is. ")Megvan az összes része nekem dvd-n és a még egy millió lépés is!Úgyhogy elég fura hogy ezt állítod róla!Amúgy szerintem a felvezetõ dala lehet gyerekként fura volt,de nagyon jellegzetessé tett.Felnõttként meg már értelmezhetõ is a dal.:)
tdk 2012 jan. 09. - 20:40:30 Előzmény Segítõ Béka
(47/82)
Igen, Sinkó is jó. A másfélmillió lépést valamilyen mûsor keretein belül talán adják is mostanság, de nem volt kimondottam feltüntetve a mûsorban, így nem tudom, hogy az mindig a része-e, vagy csak az elsõ részt adták valamiért. Nem olyan rég volt, sajnos lemaradtam róla, csak a végét láttam véletlenül. Gyerekkoromból emlékszem arra is, és nem vagyok benne biztos, de akkoriban talán nem vonzott annyira. A dalszöveg is furcsa lehetett, amiben azt éneklik, hogy úgy fognak viselkedni, mintha nem is ismernék egymást.

Most viszont azt néztem, hogy milyen jó, hogy azt a sorozatot is megcsinálták anno, mert olyan dolgokat dokumentáltak, amik ma már nem is léteznek, de vannak olyanok is, amik már jobb állapotban vannak, mint akkoriban (épp nyáron jártam Füzér környékén). Habár azok a ráérõs arcok az elején elég viccesek, Youtube-on meg lehet nézni. :) Sinkó meg olyan, mintha csak a babérokat akarná learatni, de végiggyalogolni a Kék túrát már nem lenne kedve. :) A hangja viszont szerintem pont a sorozat mérete és komolysága miatt hasonló kaliberû produkciót igényelne napjainkban is. Egyébként régen õ olvasta Heltai Gáspár meséit, nekem mindig ez jut eszembe elsõként, ha õt hallom.
tdk 2012 jan. 09. - 20:21:55 Előzmény porthuuser
(46/82)
Kulka mint Dr. House? Nem is tudtam. Elég rossz választásnak tûnik, szintén a Szomszédok miatt, ahol Mágenheim a kötelességtudó doki volt, a House meg, amennyire én ismerem, egy kiábrándult és cinikus figura.

A szarvastáncot el is felejtettem írni, pedig eszemben volt. Azon gondolkodtam, hogy ez vajon egy "helyi specialitás"-e, ugyanis én sem hallottam még ilyesmirõl. Olyan volt, mint egy rituális tánc.

Viszont épp a múlt héten láttam valahol itt a fórumon, hogy említették a folyami rákot, ami a Bakonyban pl. még fellelhetõ. Ez egy ritka faj, érdemes lett volna egy kicsit kitérni rá, biztos érdekes lett volna (és egy kis plusz az országimázsnak).

Homoki-Nagy István eszembe jutott nekem is a Vad Magyarországról, gyerekkoromban láttam a Hegyen-völgyön címû filmjét, és akkor nagyon tetszett.
tdk 2012 jan. 09. - 19:40:06 Előzmény sofi 72
(45/82)
Én igyekeztem úgy írni, hogy ne legyen nagyon negatív a végkicsengése, de persze azzal, hogy alá is támasztottam (kifejtettem), hogy mi miért nem tetszett, mennyiségileg eléggé felborult az egyensúly. De szerintem jobb a negatívumokra koncentrálni, mert ott van lehetõség a javulásra. A készítõk pedig úgyis tudják a helyén kezelni a véleményeket. ;)

A végén össze is foglaltam röviden, hogy mik voltak szerintem a legfõbb gondok. Ebbõl kettõ megoldása nem kimondottan pénz kérdése, és ahogy írtam is, voltak nagyon jó ötletek. Pl. a zöld áron menekülõ rovarok. Nem tudom, más természetfilmben is volt-e már hasonló, mivel nem láttam még sokat, de ez egy olyan jelenet volt, amihez hasonlót azokban a számítógéppel animált rajzfilmekben lehet látni. Sokat ki lehetne hozni belõle (magából a "jelenségbõl"), pl. drámai aláfestõzenével, sõt, önálló dokumentumfilmben is szerepelhetne.
sofi 72 2012 jan. 08. - 19:58:27 Előzmény sofi 72
(44/82)
Szóval, ígéretemhez híven nem hagyom hsz nélkül ezt a filmet. És most itt a pillanat, amikor bokros teendõim lehetõvé is teszik a véleménynyilvánítást. Tévedés ne essék, én sem estem hasra tõle. Fõleg azért nem, amit elõttem már sokan szóba is hoztak. Hogy például rövid volt, hogy a Hortobányon gulyást fõzõ emberek nem biztos, hogy okvetlenül kellettek. De ez van. Én próbáltam pozitívan hozzáállni az egészhez pontosan azért, mert a "12 hónap az erdõn" óta nem igazán készült Magyarország vadjairól, igazi minõségi film. Persze ez sem közelíti meg a "12 hónap az erdõn"-t, de legalább valami. Inkább az az elkeserítõ, hogy a hasonló filmeket finanszírozók nyugodtan ültek a babérjaikon, és évekig (évtizedekig) nem tartották fontosnak, hogy ezt a gyönyörû országot a benne élõ növény és állatvilágot minden részletre kiterjedõen filmvászonra vigyék a mindig frissen felnövekvõ nemzedék számára. Mert az ilyen típusú filmeknek az oktató/szórakoztató jellegén kívül igen fontos egyéb mondanivalója/üzenete is van. Mégpedig a hazaszeretetre és nemzeti büszkeségre való nevelés, aminek a nyomait a saját gyerekeimen volt szerencsém látni, miután a nyári vetítéskor kijöttünk a moziból. Rengeteg kérdésük volt a felvonultatott állatokkal kapcsolatban, de a legjobban szembetûnõ a csillogó szemük volt, hogy ezek a csodálatos állatok nálunk élnek, a mieink, és nem egy közülük õshonos fajta, aminek a tényét senki nem veheti el tõlünk. A tájakról nem is beszélve. Lehet, hogy pont ez a cél? Hogy a gyermekeink ne lássanak ilyet, ne is jusson eszükbe, hogy ha természetfilmet akarnak nézni, akkor nem csak afrikai, ausztráliai, stb. állatok lehetnek érdekesek, különlegesek és gyönyörûek? Nem tudom. És attól függetlenül, hogy rövid volt, hogy külföldi megrendelésre készült, nem volt egész estés, (és még sorolhatnám a negatív véleményeket) én nagyon örültem neki, és remélem egyre több hasonló film készül újra és nem kell 20-30 évet várni a következõ külföldi megrendelésre, hanem honatyáink is finanszírozni fogják a hasonló megmozdulásokat. Optimista vagyok.
greeen 2012 jan. 05. - 20:53:56
(43/82)
A helyzet az hogy nem szokásom összevadászni sem ezt sem a filmcímeket sem hanem megjegyzem (igaz sportpszichológiát tanultam de az egyik leginkább érintett benne a disszonancia)!De valahogy ténylegesen elsiklasz mindenáron a felett amit írtál és úgy érzed mindenki béna aki nem szûri le benne a totálisan számodra egyértelmû mondanivalót,bár ha cinikus akarsz lenni valszeg csak én és mindenki más biztosa kognitív disszonáns a mûvel kapcsolatban:)!Lingvisztikailag meg ha leesne azért mondom mert nem a számmal van a baj hanem nyelvismereti gondokkal.Alapvetõen strukturálisan különbözik a 10000 és a leírt egymillió lépés nevû szerkezet!ÉS itt nem is a jelentés a lényeg hanem hogy hasonlóság sincs mint az egymillió vagy egymilliomodik közötti szófordulat közt (még hangzásilag ill. dallamosságilag sem!)De legalább a Szemantika szó megfelelõ ebben a helyzetben amit írsz ugyanúgy csak más aspektusból!Nekem nem a matematikai értékkel van a gondom...