Edmond Dantes 2017 nov. 04. - 16:35:28
(26/26)
Edmond Dantes 2016 jún. 23. - 09:53:28
(25/26)
Adalék:

http://magyarnarancs.hu/narancsblog/dramai-kudarcot-vallott-vidnyanszky-attila-99808?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_fesztival_201606

Ha még/már ilyen hátszéllel sem megy...Sportban, politikában, egyebütt szokás ilyenkor "levonni a megfelelõ következtetést" és...
VA is bizonyára "levonja a megfelelõ következtetést"...és tovább nyomul széltében-hosszában és fõleg: fölfelé.
Edmond Dantes 2015 szept. 03. - 21:48:23
(24/26)
A felsorolt színészek túlnyomó többségét n e m VA szerzõdtette a NSz-hoz. Mellesleg (mellesleg?) jelentõs részük az érett és/vagy szépkorú kategóriát reprezentálja. Önmagában nem baj (nem baj?), de egy fiatal társulat felépítése valahogy "perspektivikusabb" (lenne). Ez meg is történt 2008-13 között, az Alföldi-ciklusban, annak a fiatal csapatnak, igazi társulatnak a kvalitásait, ensemble-erényeit még az elszánt Alföldi-kritizálók sem vitatták...aztán 2013-ban lett, ami lett.
1/10
szm9 2015 szept. 03. - 21:36:00 1/10
(23/26)
Én a mûvészetérõl nem tudok olyan sokat mondani. A repertoáron szereplõ darabok nekem nem szimpatikusak, de a szereplõk jók. Tényleg az egyetlen dolog, amiért ezt a színházat tisztelni lehet (legalábbis szerintem) a tehetséges és legendás mûvészek: Bánsági Ildikó, Blaskó Péter, Bodrogi Gyula, Nagy Mari, Nagy-Kálózy Eszter, Reviczky Gábor, Söptei Andrea, Szarvas József, Tompos Kátya, Tóth Auguszta, Törõcsik Mari, Trill Zsolt és Udvaros Dorottya. Õk nagyon kiválóak, rendkívüli személyiségek. Szerintem elég szomorú, hogy az ország elsõ színházának titulált Nemzeti vezetõje erõsen politizál. Hiába mondják, hogy nem igaz, de mégis. Elég elolvasni egy-egy nyilatkozatát, interjúját és tisztán látszik. A Csáki botrány pedig szomorú. Nem kellene ilyenekben részt vállalnia. Nekem ez a véleményem.
Edmond Dantes 2015 ápr. 20. - 12:04:35
(22/26)
http://fidelio.hu/szinhaz/forum/kemenyenkritizaltakakormanytanemzetiben

Vidnyánszky tudott róla, hiszen "készült" rá. Az aradi vértanúk kivetítése külön tanulmányt érdemelne: egész munkásságát, színpadi ízlését (ízléstelenségét?) jól tükrözi a vértanúk mögé bújás kegyeletsértõ és gyáva gesztusa, mondjon majd bárki bármit.
6/10
azem 2015 jan. 08. - 00:32:00 6/10
(21/26)
Mint rendezõ (és más szempontok nem érdekelnek, legalábbis azon vagyok, hogy ne érdekeljenek) nekem nagyon felemás Õ.

Tetszett a Tóték, a Három nõvér és az Egyfelvonásosok (szerencsére ezek most is futnak a Nemzetiben), az operái látványosak és rendkívül színvonalasak voltak, amiket Debrecenben láttam: Borisz Godunov, Turandot. Az ember tragédiája Trill Zsolttal Lucifer szerepében nagy élmény volt, bár csak TV-ben láttam. Néha az az érzésem, hogy a borzalmasan hosszú játékidõ az õ legnagyobb ellensége, nekem nincs 4 órás elõadásokhoz hátsó felem, sem fejem.

De amiket a Nemzetiben hozott rendezett meg, azok giccsesek, unalmasak és didaktikusak. A Vitéz lélek hibás darabválasztás: kevés szereplõ mutatkozhatott be általa, pedig egy új igazgatói érát érdemes abszolút fõszereplõt nélkülözõ, sokszereplõs elõadással indítani. Másrészt ez egy konfliktusoktól mentes, érzelgõs borzalom. A Johanna a máglyán egy méregdrága unalom, a János vitézzel szerintem iskolás gyerekeket lehet kínozni. A színészek szavalnak, nem értelmeznek. A nagyúr sem állja meg a helyét a 21. századi színházi életben, igazán szerepek sincsenek benne és mai szemmel nem izgalmas egy, az író által ennyire idealizált, egysíkú hadúr.
Edmond Dantes 2014 szept. 03. - 10:03:43
(20/26)
Mind3 privát átjött. Az még nem látszik, hogyan épül fel az új Nemzeti-társulat és f õ l e g a repertoár. Azt már tudjuk, hogyan épült LE. A komplett repertoár egy szempillantás alatt, a társulat most olyan kentaur-féle lehet...nem Kentaur! :) mentek-maradtak-jöttek.
A kormányok máshol is beleszólnak az állami intézmények (köztük színházak) kinevezéseibe. Õk a fenntartók. Sokszor az önkormányzatok is beleszól(hat)nak az önkormányzat(ok) által szubvencionált színházak kinevezéseibe. Õk a fenntartók. Ami nagyon nem mindegy: a beleszólás kiterjedése (v.ö. "egész pályás letámadás"...ha van), a stílus, pontosan mit játsszanak és hogyan, kikkel, az izmozás MÉRTÉKE. Nálunk már elhangzott egy magas rangú személyiség szájából: "most rátok vár majd hét szûk esztendõ": látjuk.
Cordelia 2014 szept. 03. - 07:50:21 Előzmény Edmond Dantes
(19/26)
a privát üzeneteim nem mennek át, beragadnak a rendszerbe. Szûcs Nellivel kapcsolatban: tényleg érdekel milyen színész. Nem tudom hogy építi fel VA a társulatát, a politikai megnyilvánulásai egyáltalán nem tetszenek. Nem teljesen az õ hibája, az elmúlt néhány évben a mindenkori kormány valamiért beleszól ki legyen az opera vagy az adott színház igazgatója. Ezt soha nem értettem. Az ideológiát értem, a mûvészet irányítását nem.

Valahol már leírtam: Cseh Tamás Katonadalok lemezét OV rendelte meg és rendelt volna még egyet az ünnepekrõl, hogy a nemzeti tudatot erõsítse. A szándék rendben van, a "megrendelés" nincs. Viszont a mûvész megtiszteltetésnek érezte, ezt azóta sem értem.
Edmond Dantes 2014 júl. 25. - 12:30:31
(18/26)
http://fidelio.hu/szinhaz/hirek/eperjes_szakit_a_nemzetivel

Teringettét! Hát mi folyik itt, kérem? Napi aktuálpolitizálás, nemi szerepek (identitások?) csereberélése?? Meg még mi?!
Alföldit nem pont olyasmikért átkozták (ki) bõsz kritikusai, amiket Eperjes most Vidnyánszky Attilának ró fel és jelöl meg távozása okaként? Vidnyánszky (lett) az új vadliberális, deviáns szörnyeteg?
Edmond Dantes 2014 jún. 20. - 09:59:08
(17/26)
Lényeg változatlan:
1) Gluck megvan? Kikérdezhetem?
2) belefér a kádba: ld.14 (bár ezt az épületest nem te írtad, hanem az ide benézõ hozzáértõ kartárs)
3) türelmesen várom a teljes árú jegyet fizetõ közönséggel teli produkciókat a Nemzetiben.
Edmond Dantes 2014 jún. 20. - 09:53:34
(16/26)
Lényeg változatlan:
türelmesen várom a teljes árú jegyet fizetõ közönséggel teli produkciókat a Nemzetiben.
offtopic
filoszemitabélus 2014 jún. 19. - 17:48:01
(15/26)
Már többször felraktad ezt a linket, de be kell vallanom, nem sejtem az összefüggést.
Edmond Dantes 2014 jún. 19. - 14:14:10
(14/26)
Ahogy elnézem, elférne!
Edmond Dantes 2014 jún. 19. - 13:59:22
(13/26)
Ezt is rosszul tudod, ahogy Richard Strausst is sikerült összekeverned Gluck-kal.
Irrgum-burrgum...irgun-burgun(dia)! Ez bezzeg bejön, ugye? ;)
A helyes megfejtés: Kim Nam-gil. Honnan tudom? Segítek: 1) személy, klikk 2) hozzászólások, klikk...naa ki az elsõ? Megtekintve: dettó.

Lényeg változatlan:
türelmesen várom a teljes árú jegyet fizetõ közönséggel teli produkciókat a Nemzetiben. Nem muszáj sok hsz, de majd jön, ha jön.

Ja és:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Mit_csin%C3%A1lt_fels%C3%A9ged_3-t%C3%B3l_5-ig%3F

Tudod, pár napja...
hanguktaekwondooo 2014 jún. 19. - 12:52:15
(12/26)
nem is igaz.
So ji sub az ász!
vidnyánszky hol férne el egy kádba
filoszemitabélus 2014 jún. 19. - 12:40:04
(11/26)
Ha meg már az is szempont, hogy itt a fórumon kinek a topicjában születik több hozzászólás, akkor a legnagyobb mûvész valószínûleg Lee Jun Ki lehet.
filoszemitabélus 2014 jún. 19. - 12:35:40
(10/26)
Lényegtelenek a nevek. A szituáció hasonló. Az még nem a minõséget jelzi, hogy kirõl hallani többet.
Mondhatnám hasonlatnak J. S. Bachot és G. Dénes györgyöt. Szerintem utóbbi mûveit többen hallgatják.
Edmond Dantes 2014 jún. 19. - 10:45:31
(9/26)
Ezt a hasonlatot már elsütötted a Kálmán Olga topikban, most Kiszelt lecserélted Berki Krisztiánra, KO-t pedig VA-ra. Utóbbi csere kissé bizarr ;) Balogh maradt, Csókay kiesett a pixisbõl?

Lényeg változatlan:
türelmesen várom a teljes árú jegyet fizetõ közönséggel teli produkciókat a Nemzetiben. Ha (ketrec)harc, hát legyen (ketrec)harc :)
filoszemitabélus 2014 jún. 19. - 08:52:49
(8/26)
"S nézd csak, még a VA-topik is attól híz... bocs, gyarapszik h itt is AR-rõl levelezgetünk."

Végezz egy rögtönzött közvélemény kutatást, kit ismernek többen, Balogh János akadémikust (világhírû ökológus volt), vagy Berki Krisztiánt (abból sem az olimpiai bajnokot, hanem a baltaarcú botrányhõst).

Egyébként igazad van, mát túl sokat beszéltünk nyefegõ Robikáról. Én részemrõl be is fejeztem.

(és nem érdekel sem a live show, sem a ketrecharc, még, ha nem is kérdezed meg tõlem)
Edmond Dantes 2014 jún. 18. - 11:17:10 Előzmény filoszemitabélus
(7/26)
"Nem tudom Neked garantálni Vidnyánszky nevében azt a nézettséget, ami az Alföldi éra utolsó fázisában volt a Nemzetiben."
Aaaazt elhiszem. A helyedben és se merném. De azért azt mégiscsak remélhetnénk, tán el is várhatnánk h a "nemzeti érzelmû" (meg az ebbõl a körbõl kirekesztett) fizetõ közönség, amelyik évekig várt (ott is) a Messiásra, estérõl estére megtöltse a nem túl nagy nézõtere(ke)t, nemde? Vagy a nagy nemzeti lelkesedés csak addig tartott, amíg AR lelépett és VR színre lépett?

"Ha ketrecharcokat, vagy élõ szex show-ot tartanának, valószínûleg még többen akarnának jegyet venni az elõadásokra."
Kérdezhetném: te is? De nem kérdezem.
Inkább azt tanácsolom, nézd meg az AR öt éve alatt játszott repertoárt. Impozáns. Ja, hogy egyeseknek nem tetszett a "felfogása"? Ja, hogy olyanoknak nem tetszett a felfogása, akik nem is láttak egyetlen produkciót sem, csak "hallottak valamit" és térképpel a kezükben kellett odatalálniuk a Bajor Gizi parkba...tüntetni, az ellen, amirõl azt se tudták, eszik vagy isszák? Tényleg, hányan tudják a NSz címét?

S nézd csak, még a VA-topik is attól híz... bocs, gyarapszik h itt is AR-rõl levelezgetünk...nem sokatmondó ez? Úgyhogy a legújabb AR-rendezést az AR-topikban linkelem be. Nézd meg (a linket legalább), érdemes, tanulságos.