10/10
offtopic
imrenyibalazs 2011 máj. 20. - 11:51:28 10/10
(381/441)
Ezzel mindenkihez szólnék, eddig az X-MEN-filmek ábrázolják, hogy ha valaki hibázik, annak milyen következményi lehetnek és azt is, hogy hogyan lesznek maguktól a problémák. És elnézést, ha valakit ez zavar (hogy a 4. nagyobb X-MEN-filmnél írom ezt), de korábban valóban a Predator ábrázolta ezt aránylag jól. Annak a vége sem lett Happy End, - és ott Dillon nem a pontos igazságot mondta Dutchnak, hogy belevigye az akcióba... Igaz, én sem vagyok tökéletes és életem során sok más embert is hallottam ferdíteni az igazságon; most lezárnám azzal, hogy az ilyen hibáknak csúnya következményeik lehetnek.
KurtWagner 2011 máj. 14. - 22:35:02 Előzmény imrenyibalazs
(380/441)
Szerintem senkit nem sértettél meg. Ez a név dolog már jó pár fórumon le lett játszva: akik afilmbõl ismerik a karaktert váltig ragaszkodnak a Farkas névhez, kb hasonló indokokkal, mint te. Akik a képregénybõl ismerik, meg a Rozsomák névhez ragaszkodnak, az én indokaim alapján. Sok képregényrajongót eléggé zavart is a dolog, hogy nem voltak képessk a fordítók csak egy kicsit utánajárni a dolgoknak, hísz már ott jól le volt fordítva a név, mivel Rozsi akkor már nálunk ismert karakter volt és a képregényben nálunk nem tértek el a rendes nevétõl (mint ahogy e legtöbb országban sem, mert vagy eleve le sem fordítoták, vagyis maradt Wolverine, vagy a Rozsomák megfelelõje - dánoknál, oroszoknál biztos.A franciáknál egy ideig Serval néven futott, ami nem Rozsomák, de nem is farkas, egy harmadik állat a szervál, és a spanyoloknál Lobezno néven, ami viszont angolra visszafordítva Wolf cub vagy Wolfling, ami tényleg kisfarkast vagy ifjú farkast jelent, ami magyarban is az eredeti terv volt, amitõl hálisten eltértek). Persze képregényben más a helyzet, hísz ott néha van utalás a név eredetére, vagyis egy jó fordítás nem árt, mint itt a 13 oldalon:

http://chronopolis.kepregenytar.net/comhun/uncanny/uncanny_096.htm

Engem mint X-men rajongó azért is zavar ez a fordítás, mert pont az X-men tájékán van egy szereplõ, aki a magyar fordításban ezt a nevet kapta:

http://en.wikipedia.org/wiki/Wolfsbane_(comics)

Igaz itt sem helyes a fordítás, mert Farkasembernek kénne inkább lennie, ami a nyilvánvaló asszocíiáció miatt hülyeség és elhibázott név lenne, és nekem akárhányszor meghallom az X-ekkel kapcsolatban a farkas nevet rá asszociálok. Arról nem is beszélve, hogy mi történne, ha valamelyik elkövetkezõ X filmben fel is bukkana(amire a karakter jelentõségénél fogva van is ám is esély)... Lenne ám ott képzavar. Így nézve egyébként a spanyolok nve is elhibázott, mert mint mondtam visszafordítva angolra a Wolf cub-nak felel meg és õ is Marvel, sõt X-men karakter:

http://en.wikipedia.org/wiki/Wolf_Cub_(comics)

Amúgy a név miatti ágálásnak volt értelme. Valószínûleg a nevek miatt elég sok panasz érkezhetett a forgalmazóhoz (és akkor még a rajzfilmekrõl nem is beszéltünk Napsugár, Torkosborz, Misztiklány... bár az X-men animated új részeiben a Viasaton a neveket már nem fordították), mert utána már direkt ezért alkalmaztak képregény (Marvel) szakértõt (ez régen Harza Tomi volt) és bár a Wolverine-t és Stormot hagyták az eredeti fordításban, így fordulhatott elõ, hogy az amúgy is nehezen lefordíthartó Nightcrawler Árnyék lett a második részben (bár Deathstrike - igaz csak a reklámban, mivel a filmben nem hangzik el a neve - sajnos a Halálcsapás helyett a Karom nevet kapta) és Beast is Bestia Szörnyeteg helyett a harmadikban és Juggernaut is Buldozer szintén úgyanítt. Remélem a jó szokásukat ezentúl is megtartják és ebben a karakter trailerben a first classhoz nem csak rajongói fordítást láthattunk:

http://freevlog.hu/video/32531.html
10/10
offtopic
imrenyibalazs 2011 máj. 14. - 05:38:09 10/10
(379/441)
Még egyszer elnézést, mert látom megsértettem másokat. Amit viszont tényleg kifelejtettem, hogy szemben az angolokkal, akik a Parlamentet Parliamentnek írják, mi (Magyarországon is és még sok országban) Logan mutáns nevét illetõen nem voltunk hagyomány tisztelõek, ezt a szabályt megszegtük.
offtopic
wukovsky 2011 máj. 13. - 09:37:26 Előzmény imrenyibalazs
(378/441)
http://hu.wikipedia.org/wiki/Rozsom%C3%A1k_(k%C3%A9preg%C3%A9ny)

A rozsomák egy elég vad természetû állatra utalni.

Nos passzolna is, mivel Logan egy vadállat.

Ezt a második részben Stryker ki is hangsúlyozza, állat voltál akkor is, és állat vagy most is!!!

És a karmokkal mi a szitú, a farkasnak nincsenek ilyen karmai.

Egyszerû az ok, a magyarok 80 % azt sem tudja, hogy létezik olyan állat, hogy:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Rozsom%C3%A1k

És semmi gond nem lett volna a névvel, ha Logan-t rozsomáknak hívták volna, akkor még jobban kirázott volna Tõle a hideg, aki meg nem tudta volna mi az, utána nézett volna, és azt mondta volna, hogy ez igen, ez egy igazi vadállat.

Elorozza a medve zsákmányát, elkergeti a hiút rókát, idõnként megveri a farkast, akik csak falkában tudják legyözni.

Ennyi, csak hát az újkori tré magyar szinkron!!!!
offtopic
wukovsky 2011 máj. 13. - 09:27:54
(377/441)
Elõször is jobb felül mindig kattints a válasz gombra, hogy tudjuk kinek az írására reagálsz.

Köszönjük.

Másodszor, ha olyan információt árulsz el a filmrõl, ami a filmet még nem látó nézõ számára csökkentheti az élményt, akkor légyszi írd már ki, hogy SPOILER

Spoiler: Logan üvöltése szerelme látszat halálánál!!!!!

B@zmeg; ebbe ha egy óvatlan emberke bele olvas, hát kb szinte felesleges megnéznie a filmet.

Jó ennyire nem durva, de azért gáz!!!!

Amúgy én szeretem mind a két filmet, de semmi közöset nemvéltem felfedni Arnie és Hugh karaktere között, de az ég egyadta világon semmit, azt leszámítva, hogy mind a kettõ izmos!! :D
10/10
offtopic
imrenyibalazs 2011 máj. 13. - 07:19:55 10/10
(376/441)
Egyébként azt, hogy Logan magyar mutáns neve illik a karakteréhez, úgy értettem, hogy az emberek számára, vagyis hogy õk így jobban tudják elhelyezni.
Amúgy még valami az X-MEN-filmek és a Ragadozó között, hogy mindkettõben mindenkinek súlyos döntéseket kell hoznia és azután együtt kell élnie annak következményeivel. - Még ha a filmek dimenziója eltér is.
10/10
offtopic
imrenyibalazs 2011 máj. 13. - 06:52:50 10/10
(375/441)
Olvasom, T. KurtWagner is jó érveket hozott fel Logan mutáns nevét illetõen, ha jól tudom több képregényben Logan mutáns neve tényleg Rozsomák is.
Hanem ha szabad ilyet írnom, érdekes megfigyelni, hogy Logan ebben a részben milyen sok mindenben hasonlít még a 87-es Ragadozóból Dutchra és csapatára, a csapat több tagjára.
Ilyesmi film és karakter összehasonlítással mi, öregebbek foglalkozunk, ez nem kötelezõ. Ott Billy hasonlóan kicsit magányos harcos; persze annak(Predator) a végén, ami annál a filmnél meghatározó, Dutch egyedül szál szembe a nála sokkal erõsebb ellenséggel... - persze Dutch csapdákat állít, itt Logan Billyhez, esetleg Ponchohoz hasonlóan több részt (inkább) rögtönöz. Itt Logan fájdalmasan üvölt fel Kayla látszólagos halálakor, ott Mac akar hasonlóan bosszút állni Blain elvesztése miatt. - És ott végül Dutch égõ fáklyáját felemelve, a Holdra nézve üvölt hasonlóan (a végsõ harc elõtt), de ott Dutch harci stílusa hasonló Loganéhez...
Ha az alapvetõ különbségeket nézem Logan és a 87-es Predator hõsei között, akkor azok abból adódnak, hogy Logan regenerálódik, ott pedig a katonák emberek... és persze kiemelném, hogy Dillonra nem hasolít Logan, mármint sok mindenben neki az ellentéte. Az is természetes, hogy az alaptörténet, a konkrét story más, így a két film eltér, de ezt, gondolom, nem kell ragoznom.
Egyébként a ragadozó eredetileg Földön kívüli, az X-MEN-filmek pedig a földi világ konfliktusait jelképezik lényegében fiktív figurákkal. Azért persze bocs, hogy most az általam írt összehasonlítás sem teljesen a legprecízebb.
KurtWagner 2011 ápr. 17. - 21:08:27 Előzmény imrenyibalazs
(374/441)
Még a komolyabb filmben is a Rozsomák illene jobban hozzá. A rozsomák alapvetõen magányos állat: igaz a filmben, rajzfilmben és a képregényben is egy csaopatnak a tagja (ahol nagyon jó barátai is vannak), de ha megfigyeled a csapaton belül egy fajta magányos harcos, már a kezdet kezdetétõl fogva: Nekem nincs szükségem senkire, majd egyedül elintézem stb (nem akarja felvenni Vadocót, egyedül megy Stryker ellen, egyedül megy Mgneto táborába). A Rozsomák vad, nekimegy a nála sokkal nagyobb medvének is, sõt egy egész kutyafalkának is: a második részben és az originsben egymaga megy neki a hadseregnek, nem menekül, hanem harcol. Egy okból kifolyólag nem stimmel a Rozsomák név (bár angolban akkor is az), hogy a Rozsomák viszonylag kis termetû ragadozó, ami a képregényben is így van, ott Rozsi alacsony köpcös figura, még Viharnál is alacsonyabb a filmben meg délceg és magas. De ennyi. amúgy tudtommal azon egyszerû okból lett a filmben farkas (eredetileg kisfarkas, de hál istenek arról letettek), mert azt az emberek jobban tudják hova tenni, míg a Rozsomákot nem. Hallottam olyan véleményt, hogy a rozsomák az milyen név már? Amúgy érdekesség, hogy a farkas a rozsomák egyik természetes ellenfele.
10/10
offtopic
imrenyibalazs 2011 ápr. 17. - 15:51:42 10/10
(373/441)
Még nem olvastam el annyi hozzászólást, de látom, sokan nem értik és rosszallják, hogy Logant sok országban Farkasozzák. Nos, ennek az lehet az oka, hogy különösen a nem animációs filmekben, melyek elég komoly filmek, ez a név jobban illik a karakteréhez; míg szó szerinti fordításban a Rozsomák egy elég vad természetû állatra utalna. A rozsomákokról megy néha egy mûsor a National Geographic Channelen, egyszer belenéznék.
10/10
offtopic
imrenyibalazs 2011 márc. 29. - 07:28:45 10/10
(372/441)
Én most újra belenéztem és azt mondom, hogy igen jó film, csak nem gyerekfilm. Jó a story is és ha pár dologba a filmbõl, pár lényeges dologba tényleg belegondolunk, akkor láthatjuk, hogy az életben általában mennyire nincs fájdalomcsillapítás. Ha valaki egyszeri megnézésre nem érti, szerintem nézze meg többször és figyeljen. Ennek a filmnek olyan mûvek között lehetne a helye, mint A texasi láncfûrészes, de annál, ha végiggondoljuk, átgondoljuk, mondanivalóját tekintve komolyabb is.
Természetesen A texasi láncfûrészesen kívül sok horror jött még ki és némelyik abban a mûformában is film, de azokban most már a fizikai brutalitást, vérengzést mutatják, a kilotonna vért, a trancsírt és a milliárdos tömegek lekaszabolását mondjuk késekkel, szuronyokkal, mindenféle egyszerû eszközzel.
Ez az X-MEN-film inkább kicsit Éjféli expressz-remake, de 2008-as és technikai trükkök is vannak benne; nos ha azt mondom, hogy az Éjféli expresszhez képest a story és így forgatókönyv más, de lélektanilag ez a még komolyabb.
miénkittatér 2011 márc. 27. - 11:35:43
(371/441)
Nem csak nálunk vannak nagy koponyák:)
http://www.youtube.com/watch?v=agrTDjw37ug
szantos 2011 márc. 27. - 09:33:36
(370/441)
Tudja valaki hogy ki lehet az a nagy koponya aki a Wolverine-t magyarul farkasra fordította?
KurtWagner 2011 márc. 13. - 13:49:14
(369/441)
Szerintem nyugodtan mehet a megjelenés sorendjében. A három kimondott X-men film elég "egységes". Az origins, inkább Rozsomák múltjával foglalkozik, ami Stryker, meg az Adamantium csontváz és amnezia + néhány cameo révén kapcsolódik a nagy filmekhez. De több szempontból is, pl. a film részérõl is pár logikai baki, révén azért eléggé különálló sztori. Ráadásul én nem voltam annyira oda az originsért: sok felesleges szereplõ, rosszul ábrázolt karakterek és képességek stb. Hogyha nem lett volna a 3 nagy film, meg Wolverine nem Hugh Jackman lett volna, aki ideális erre a szerepre akkor nem tetszett volna semmenyire sem, sõt ha a 3 nagy film utána jött volna, azoktól is elment volna a kedvem, de az személyes vélemény. A 3 nagy film is olyan,hogy az elsõ egy tökéletes felvezetés, a második a legjobb (aminek a fényében az elsõ is jobban tetszik, mert épül arra a film), a harmadik meg egy tiszteséges munka, ahhoz képest, hogy a rendezõváltások miatt és Synger távozásával, a film rendezõjének nem sok ideje volt elkészíteni, Ráadásul rövid is lett és szintén túl sok karakter, de ott az elsõ két rész, aminek a fényében ez is jó volt és (majdnem)tökéletes lezárás. Vagyis a trilólógia együtt jó. Azért reménykedek benne, hogy a first class, most hogy igaz csak pruducerként és talán forgatókönyvíróként (ez utobbiban nem vagyok biztos) Synger visszatért a projekthez, az X-ek újból feltámadnak. Ésha nem csak elõzmény, hanem folytatás is készülne, mert azért a 3. rész befejezése nem tökéletes, különösen a stáblista utáni jelenet fényében.
csiri-biri 2011 márc. 12. - 23:17:20
(368/441)
En meg nem lattam egyiket sem, most akarom megnezni oket. a kerdesem az lenne, hogy szerintetek milyen sorrendben erdemes megnezni? mivel a 4. resz tulajdonkeppen az elso lenne, erdemes azzal kezdeni, vagy inkabb a megjelenes sorrendjeben? koszi
Naphinel 2011 jan. 07. - 11:18:19
(367/441)
Fú, ez nagyon tetszett, bár néhol eléggé klisé (pl. Kayla csak azért áll a prof mellé, mert a húgát akarja menteni). Jellemzõ, nem értem, miért kell ellõni mindig ezt a poént - bár jól átverték szegény Farkast. :(
Összességében tetszett - a háborús mivolta ellenére - a végén pedig elpityeredtem, annyira szomorú volt. :(
KurtWagner 2010 dec. 21. - 11:17:46
(366/441)
Igen 2011 junius 3.-án mutatják be (elvileg) az USÁ-ban az X-men First Classt, ami az X-men filmek elõzményeit mesélik el, mikor még Xavier és Magneto barátok voltak és az iskola még csak terv volt. Érdekes lesz, mivel a megmaradt négy szereplõt a filmekbõl (Xavier, Magneto, Mystique, Bestia, sõt még Sebastian Shaw-t is, mivel õ egy cameo erejéig felbukkant a második részben) más alakit, ami retcon szagúvá teszi a dolgot, de mivel akkor még fiatalok, hát fiatalabb szereplõk játszák, ami még mindig jobb amint az originsben digitálisan megfiatalitott Patrick Stewart. Retcon biztos nem lesz, a hírek sem errõl szólnak és az egyik producer, az elsõ két rész rendezõje Bryan Singer lesz, aki csak nem szarik bele a saját mûvébe és a rendezõje is egy képregényes berkekben jól ismert figura, ami garntálja valamelyest a jó filmet. Így talán nem lesz zavaró a teljesen új szereplõk. A Rozsomák (Farkas) rajongóknak rossz hír, hogy se õ, se a többiek Küklopsz, Jean Grey, Vadóc, Víhar (Ciklon) nem szerepel a filmben, lesz viszont helyette Vészmadár, Plazma (küklopsz öccse), Darwin, Sebastian Shaw, Emma Frost és (számomra) a legfontosabb Azazel, Árnyék (a második rész kék teleportálója) apja.
Aki meg Hugh Jackmant szeretnék, akkor már bejelentettek 2012-re egy újabb Wolverine filmet, amirõl egyelõre csak annyit lehet tudni, hogy Hugh Jackman és a rendezõje Aronofsky lesz, aki a Requiem egy álomért-ért és a Pnakrátorért felelõs.
Jó történetet csinálni az X-ekkel meg rengeteg lehet, lévén egy majdnem 50-éves sztoriról van szó, amit az eddigi négy rész csak karcolt. Az X-men kezdeteknél, meg csak jobbat lehet csinálni, nem azt mondom, hogy rossz volt, de a kevesebb több lett volna. Elvileg ennek a történetnek Wolverine-ról kellett volna szólnia, nem kellett volna, annyi X-karaktert bele sûriteni, amibõl ráadásul kettõt Deadpoolt és Haspókot el is szúrtak.
xzibit2010 2010 dec. 20. - 21:40:39 Előzmény Ford Mustang
(365/441)
nem folytatni akarják.

Az X-men 1-2-3 voltak az alapfilmek

Ez a Farkas c. a Farkas elõéletérõl szólt.

Ami következik jövõre lesz asszem, meg meg a komplett suli és Xavier és a mágnesember közötti viszályokról fog szólni.
10/10
Ford Mustang 2010 nov. 28. - 21:59:39 10/10 Előzmény xzibit2010
(364/441)
Szerintem is, jó kis akciófilm, jó jelenetekkel, és persze remek szereplõkkel, Hugh Jackman tökéletes volt erre az x-men filmek szerepére.
Én is hallottam a folytatásról, csak azt nem tudom, hogy akarják majd folytatni, már nem nagyon lehet überelni.:)
10/10
offtopic
imrenyibalazs 2010 nov. 22. - 12:06:44 10/10
(363/441)
Sokmindent nem írtam még le ezen az oldalon, de azt a kérdést most inkább nem teszem fel, hogy ha valaki erõs is (mint mondjuk Schwarzenegger volt 1980 körül, de ügyesen is mozog, szinte akrobata), nem is csúnya, magas, akar-e ilyen mûtéttel a filmben látott módon egy hiper-erõs váz által "erõsebb" lenni, mert ha azt mondanák nekem, hogy nekem is megcsinálják (és hozzátennék, hogy izomtömegre és gyorsaságra is persze feljavítanak, mert én köztudottan gyenge vagyok), hát én bizony kétszer is meggondolnám. Csak azért, mert a filmen nem úgy van az a rész mutatva; de csak az, mikor Logan Kardfogért megy valamivel a beültetés elõtt...
Persze aki tehetõs, jó egészségnek is örvend és már 10 éves kora elõtt sörözés közben (neadj Isten alkoholnál erõsebbel) Danny Boyle horrort néz, pl. a Film+-on néha koraeste 21.00-kor már adják, de ha igazán azt sem éli, érzi át, hogy az (amit egyébként csak kis filmnek terveztek) az abban szereplõk számára mi; aki a BloodRayne-ekek eltompul (ha hozzáfûzhetem, én éppen azért kis filmnek azt is tartottam), szóval aki korán ilyeneken "edzi" magát, annak lehet, hogy a szóban forgó film nem sokat jelent. Igaz, lehet, hogy az operatõri munka, a színek lehettek volna jobbak, de én pl. így is átérezni vélem Logan problémáját, amikor a csûrben ül a motoron (mielõtt rátámadnak) és sejtném azt is, amirõl beszél a bejövõ ídõs úr...
Nos majd még folytatom, most csak annyit, hogy filmre valahogy így illik ezt ábrázolni és hasonlót szólnék a másik három X-MEN filmrõl, a Superman returns-szel ha van is egy kis probléma, de én azt is bírom. Ezek a filmek a mûfajnak megfelelnek.
(Hoppá, kihagytam, hogy van a Vitathatatlannak egy elsõ része és 3 ismert Tony Jaa film, azok után lehet ez érthetelen.)
xzibit2010 2010 nov. 02. - 09:39:55
(362/441)
Nagyoon jó , hogy csinálták ezt a filmet.
Megnézhettük Farkas múltját.

Állítólag jövõre jön egy másik bevezetõs film is