9/10
offtopic
Edmond Dantes 2020 máj. 27. - 09:40:10 9/10 Előzmény Gege06
(82/122)
Egyidejűleg írtuk hsz-unkat ... Úgy látom, nem nagyon tér el a kettőnké.
9/10
Gege06 2020 máj. 27. - 09:32:25 9/10 Előzmény sexykex
(81/122)
Valóban nem voltam érthető ezek szerint! A film egy olyan csodálatos műfaj ahol idealizálva lehet mondanivalót kifejteni, tanítani, példát mutatni!
Ha gyermekeinknek azt mutatnánk, hogy az emberiség mi mindent rontott el amire nem talált megoldást azóta sem......az már régen rossz lenne! Vissza térve a filmre, azért készítenek filmeket ilyen és hasonló témákról, mert ezek aktuális problémák amik foglalkoztatnak gondolkodó lényeket. Már az ókori tanítók is foglalkoztak a temával de a kezükben még nem volt egy olyan pedagógiai módszer mint a filmkészítés.
7/10
sexykex 2020 máj. 27. - 09:09:44 7/10 Előzmény Gege06
(80/122)
Nem, nem! A hozzászólás a szokásoknak megfelelően rendben van. Picit fanyar, de erről elsősorban a filmesek tehetnek. A Zöld könyv tisztességesen és egy kicsit közhelyesen ábrázolja az USA déli államait a születésem körüli években. Sírdogáltam is volna egy sort, ha alig több mint 50 évvel később nem választották volna meg Barack Obamat – egy afroamerikait elnöknek. Hú, de el lehetnek nyomva manapság a színesek.
Azonban térjünk vissza a filmhez. Már a vetítés elején kiakadtam, amikor Tony kukába dobja a poharakat. Mivel se a művész úr, se a sofőrje nem igazán szimpatikus ember egyértelműen számítani lehet a megtisztulásra és az egymásra borulásra. (Filmekben ez már csak így szokott lenni.) Megkezdődik a ki a feketébb játék. A primitív, szegény, fehér digó a pária Amerikában, vagy aki nem elég fekete (a népének), nem elég fehér (sem a művelt, sem a suttyó fehéreknek) és nem elég férfi. Valóban nem! Amikor nem a billentyűket veri, akkor csak egy beképzelt, nagyképű, meleg alkoholista.
Don kiglancolta magát és elindult: „Hadd látom, úgymond, mennyit ér / A velszi tartomány.” (esetünkben velszi=déli) „S a nép, az istenadta nép, / Ha oly boldog-e rajt' / Mint akarom, s mint a barom, / Melyet igába hajt?” (Kezében volt a Zöld könyv, ezért tudnia kellett mi vár rá, de ő személyesen is meg kívánt győződni a valós helyzetről.) Nem erőszakot vitt nekik, hiszen azzal jól el vannak látva, hanem méltóságot. Ezt a szentimentális, szájbarágós filmet valóban nehéz megérteni. Nem csoda, hogy nekem nem sikerült.

Végül, de nem utolsó sorban. Az utóbbi években ez az ezredik film a diszkriminációról, a szegregációról, a fajgyűlöletről. A melegek, a leszbikusok, a transzok, az elnyomott feketék, az elnyomott zsidók, az elnyomott migránsok egymásnak adják a kilincset és az aranyszobrokat. Sajnálom magam! Elnyomók közé születtem – a mocskos többség gyermeke vagyok. Rengeteg ilyen filmet megnézek, hiszen vezekelnem kell! A magam egyszerű ám tisztességes módján, ugyan mi mást tehetnék?
9/10
Gege06 2020 máj. 02. - 01:10:38 9/10
(79/122)
Végre egy igazán értékes film a közel múltból! Csodálatos színészek, mély mondanivaló!
Szexikex nevű felhasználó több remek hozzászólását olvastam már, ez a mostani mindet alul múlta...ha nem értette a film mondanivalóját akkor gondolom ezzel sem kell birkóznia "Az egyszerűség legtöbbször nem a műben lakozik" ng
9/10
zsotis 2020 febr. 17. - 19:34:38 9/10
(78/122)
Viggo Mortensen ! Színészi képessége eddig sem hagyott kívánni valót maga után de bízz isten most meglepett. Így átalakulni egy szerep kedvéért...ennyire hitelesen megformálni egy szerepet ezt csak a legnagyobbak tudják. Én meg már azt hittem mindent láttam tőle. Respect.
9/10
Nakahara 2020 jan. 25. - 01:02:49 9/10
(77/122)
5/10
postata 2020 jan. 04. - 10:23:43 5/10 Előzmény Edmond Dantes
(76/122)
Azért nem lepődök meg, mert számomra ez a film is azt bizonyítja, hogy az Oscar-hoz nem szükséges az eredetiség (sem). Így igen, megérdemelten nyert. A szubjektív véleményem tehát nem változik. Bugyuta vasárnap délutáni filmecske, gyenge (hollywoodi) másolata korábbi filmeknek. Azért élveztem miközben néztem, de kb úgy, mint a többi 'tucatfilmet'.
9/10
Edmond Dantes 2020 jan. 04. - 09:52:18 9/10 Előzmény postata
(75/122)
Bizonyara azert nem lepodott meg, mert teljesen megerdemeltnek tartja .... es igaza van, teljesen megerdemelten lett a legjobb film. A tobbit ld. 36 uagyanitt.
5/10
postata 2020 jan. 04. - 08:29:22 5/10
(74/122)
Most nézem, hogy 3 Oscar-t nyert a film?! Mutter borogass! Miért nem lepődök meg?!
5/10
postata 2020 jan. 04. - 08:21:30 5/10
(73/122)
Ilyen magas pontszámot! Nem is értem. Ez egy tipikus amerikai megoldás egy olyan történetre, amit az európai és ázsiai filmipar már 20-szor feldolgozott összehasonlíthatatlanul jobb minőségben. Ez egy bugyuta, bár vasárnap délutáni kikapcsolódásra talán megfelelő filmecske. Nem szabad komolyan venni. Olyan mint a Kacsamesék. Nagyon amerikai.
Jim Hacker 2019 nov. 12. - 08:36:53 Előzmény sexykex
(72/122)
Jó kis értékelés.
Kifejezetten érdekelnek az ilyen témájú filmek de ezt kihagyom. Biztos, hogy nem vesztek vele semmit, sőt fölösleges bosszankodásoktól is megkímélem magam.
7/10
sexykex 2019 nov. 12. - 07:34:37 7/10
(71/122)
Nehézfejű vagyok. Nem értem miért ment a nagy fekete művész a déli suttyók közé klimpírozni? Mit és kinek akart bizonyítani? Nem a feketék közé vágyott, annyi szent. A zenéjét elfogadták, de őt magát nem – se a fehérek, se a feketék.
A film persze tetszett, hiszen ügyesen lavíroztak nem csak a zongorahúrokon, hanem az emberi érzések rezdülésein is a készítői. Ennek ellenére még hosszasan tudnám ecsetelni, hogy miért sántít a történet, de amíg nézi az ember a mesét, ezek nem igazán jönnek elő.
9/10
nuiii 2019 nov. 06. - 18:12:40 9/10 Előzmény transylvanianmixedgrill
(70/122)
Itt ugye a főszereplő fekete fickó pont azt magyarázza, hogy őt nem fogadja be a fekete közösség, mert totál kilóg a kocsmázó, motownon szocializálódott népek közül. Tehát ő jóval műveltebb az átlagnál, ugyanakkor rettenet sznob és karót nyelt, ráadásul alkoholista. Azaz nem egy tökéletes embert látunk, akit elnyom a fehér ördög, hanem egy mizantróp, különc figurát, aki nem tud és nem is akar beilleszkedni sem a feketék, sem a fehérek közé. Aragornban talál életében először barátra, aki egy jószívű tahó.
Rojita 2019 nov. 04. - 19:29:48 Előzmény transylvanianmixedgrill
(69/122)
Várj csak. Milyen jóságos fekete közösség? 2 jelenetben voltak a háttérben. Az egyik egy feketék látogatta kocsma, mindenki ivott, talán ezt találod túl kulturáltnak? Gondolom, aki túl sokat döntött le és hangosabb lett, azt a csapos, vagy kidobó ember ott is kirakta. De nem volt nagyon úri a közönség. Ott voltak a tolvajok is közöttük.
A másik jelenetük meg a csak feketék szállása. Udvaron kuglizás, ivászat, veszekedések. Semmi extraelegancia.
9/10
transylvanianmixedgrill 2019 nov. 04. - 12:03:08 9/10
(68/122)
Remek film, keserédesen mutatja be az 50 évvel ezelőtti hétköznapi apartheidben élő Amerikát. Ami viszont ismét nem volt jó ebben a filmben sem, az az alapállásban a ló túloldára átesés, a mostanában szokásos korabeli színes bőrű közösségek elnagyolt bemutatása, ahol végeredményben mindenki jóságos, kedves, viszonylag művelt és jól öltözött, rendezett körülmények közt élő figura, akit szándékosan elnyomnak és megaláznak ezek a tuskó, műveletlen fehérek. Szóval azért, nem kellene túlzásba esni, mert ez nettó hazugság...
7/10
Hozzászóló János 2019 okt. 05. - 21:33:04 7/10 Előzmény DeathAdder
(67/122)
Az ugye megvan, hogy az Ace Venturában nem rögbi, hanem amerikai foci csapat van? ???? De amúgy igaz amit írtál.
7/10
Hozzászóló János 2019 okt. 05. - 21:30:43 7/10
(66/122)
Nehezen indul be, de aztán nem rossz. Egyszer meg lehet nézni, van annyira szórakoztató. De messze nem érdemelt Oszit. Egyértelmű, hogy csak a túltolt PC miatt kapta meg.
8/10
Greta21 2019 szept. 11. - 00:48:53 8/10
(65/122)
Nem rossz film, jónak mondható. Inkább engem is bosszantott, hogy ennyire tudatlannak hiszi az embert a rendező, hogy mindent a szánkba tol, mintha kiscsoportos ovisok lennénk. Végig egy matamatikai képlet járt az eszemben: Számolás joga ( igaz történet alapján-ennél 1000x jobb) + Életrevalók ( szintén) = Zöld könyv ( gyengébb mindkettőnél) De kellemes film, hangulata is egyedi . Viggo elképesztő volt benne, nekem hatalmas újdonság, fantasztikus élmeny. Miatta érdemes volt megnézni.
6/10
sawyerx 2019 szept. 09. - 11:19:00 6/10
(64/122)
Kellemes film, se több, se kevesebb.
És végre nem tolják túl a rasszizmust, mégis átjön, amit mutatni szeretne.
A színészek is jók, de nem maradandóak, nem lesz a mondatokból szállóige, nem cseng a fülemben a zenéje, de jó kis film volt, talán pár év múlva még újra is nézem.
Hogy valóban az év filmje, azt nemtom, de a mai felhozatalok közül végre azt mondom erre, hogy megérte.
8/10
10/10
Loki a gonosz 2019 szept. 06. - 15:38:58 10/10
(63/122)
Remek film, remek alakitásokkal! A film mondanivalója is eljut a nézőhöz. A képi világa is sokat dob a filmen.