7/10
Muya 2016 dec. 21. - 23:41:14 7/10
(424/644)
Tedd, vagy ne tedd! De ne próbáld! :D
7/10
Muya 2016 dec. 21. - 23:38:57 7/10
(423/644)
.
Mpytyu2 2016 dec. 21. - 22:36:17
(422/644)
Üres, giccses és gyenge. Nem is értem miért fogtam bele egy ilyen gyerekeknek való filmbe. Legközelebb nem fogok.
8/10
Bene András 2016 dec. 21. - 21:01:58 8/10
(421/644)
Az utolsó 10 perc egyszerûen badass! Ha végig ilyesmi hangulatú lett volna a film akkor simán 9/10 :)
7/10
Muya 2016 dec. 21. - 20:49:58 7/10
(420/644)
IV-VI rész is a "távoli jövõben" játszódik, ott mégis a fehérnép van többségben. Most hirtelen csak Lando Carlissian karaktere jut eszembe, hogy Õ néger volt. Szóval tudjuk csak be a mai nagy "modern" felfogásnak, hogy itt ilyen "színes" a szereplõgárda.
8/10
Tarkin Nagymoff 2016 dec. 21. - 16:02:07 8/10
(419/644)
Többek között emiatt a film miatt regisztráltam, hogy tudjak hozzászólni. Meg kell, hogy mondjam, ez sokkal jobban tetszett mint a 7. rész. Amennyire gyerekes volt a tavalyi, ennek annyira sötét lett a hangulata. A Darth Vaderes jelenetek és az ûrcsata kifejezetten jól sikerültek. Jófej volt a robot és a csatát vezényelõ Ackbar admirális hasonmás, Raggus admirális az egyik kedvencem lett a SW univerzumból. Még a film megnézése elõtt azt gondoltam, ki lehetett az a retardált, aki ilyen magyar címet adott meg ennek, mintha valami bugyuta magyar vígjátékról lenne szó. Végezetül, úgy kábé 8/10-re értékelem a filmet.
HankMooody 2016 dec. 21. - 02:00:44 Előzmény jollyjoker07
(418/644)
Mert az a Jedi Visszatérben van ?
offtopic
elemes 2016 dec. 20. - 23:00:57
(417/644)
off

ilyen filmekben ("távoli jövõ") az etnikai túlkorrektség nekem is báncsa a szemem, mert hamis: ha a kultúrában eljutunk oda, hogy a külsõ nem lényeges, akkor egyre több vegyes pár lesz és mindenki "keveredik," legalább valamennyire, szóval nem lesznek nagy különbségek
jani-wan 2016 dec. 20. - 20:42:43
(416/644)
Gondolatok
A legelsõ hogy fényévekkel jobb mint az Ébredõ Erõ. Persze jó néhány fontos dolog hagy azért némi kívánnivalót maga után, de a különbség akkor is ég és föld.
Ezt érdemes megnézni. Legalább is angolul. A szinkronos változatról nem tudok nyilatkozni..
És egyáltalán nem olyan sötét mint ahogy mondják. Oké, lehet hogy 12 éveseknek igen, de szerintem pl. a közelében sincs a Csillagok Háborúja (Új remény) sötét szintjéhez.
Összességében nem tudom 10-re értékelni mint az eredeti trilógia filmeket, de ez jobb mint a Baljós Árnyak és az már valami, fõleg annak fényében hogy milyen lett a SW7.
Elõször is ami szerintem jó, vagy nagyon jó, spoiler mentesen:
A helyszínek, a zene, a hangulat, az érzés, az bizony Star Wars. Mondjuk a zene rengeteget kölcsönöz az eredetibõl, de kit érdekel ha jó.
És igaz ugyan hogy aránylag könnyû a sok visszautalással hatást elérni, de legalább elérték. El is lehetett volna rontani.
Mondhatni a történet is rendben van fõ vonalakban, ami ugyebár elég lényeges. Nem hemzseg logikai hibáktól, minden értelmes, felépített. És egyáltalán nem zavaró hogy megint Death Star.
Ami talán a legfontosabb, az egész filmben nem találtam egy elemet sem, ami ellentmondana a Star Wars univerzumnak. (A SW7 nélkülinek)


*** SPOILER-es ***
Ami jó:
A CGI nagyon jól sikerült. Lehetett ugyan látni hogy mind Tarkin mind Leia CGI, de szerintem teljesen elfogadható lett, ami ugyan pici, de fontos részlet.
Yavin 4, Jedha (mondjuk ez hülye név, ha a jelentését nézzük) és a Trópikus bolygó is jó lett. (nesze neked helyszínfeliratozás, így sem jegyeztem meg)
A robot jól meg lett csinálva. Jól néz ki, jó a karaktere, laza a dumája.
Ahogy már említettem a sok kicsi már ismert elem szerepeltetése is pluszt ad hozzá. Mint például a két bûnözõ akik belekötnek Luke-ba a Mos Eisley-i kocsmában. Vagy a birodalmi Mouse droid. Ezek az elemek hozzátesznek ahhoz hogy az ismert környezet még tökéletesebben mûködjön.
Nagyon pozitív élmény volt látni a Kék századot is végre. És még olyan részletekre is figyeltek hogy a sisakon kék legyen a Lázadó Szövetség logo.
A csata is rendben volt, pláne a SW7-hez képest, habár szerintem kicsit túlzás volt néhány eleme.
Az hogy Vörös és Arany vezér is szerepelt, és teljesen olyanok voltak mint 40 éve az is briliáns. A párbeszédük is ott volt. "- Red Leader this is Gold leader. We are starting our attack run. - Copy Gold Leader". Kérem szépen így kell ezt csinálni.
Sajnos nem emlékszem viszont sem Biggs-re vagy Wedge-re. Lehet hogy csak nekem nem tûnt fel? És talán jó lett volna látni, hogy Porkins túlél egy támadást.
Jó húzás volt megmutatni hogy Vörös Ötöst lelõtték. Az emberben azonnal összekapcsolódnak a dolgok.
Ellentétben a bemutatóban sugallttal, a páncélököl nem ért lótúrót sem az AT-AT ellen. Nagyon helyesen.
És végezetül, Vader.
Az amikor a baktában lebeg, egyszerûen zseniális. :) A filmvégi mészárlás meg nagyon ott van.

Ami nem igazán tetszett, vagy valami hiányzott belõle:
A helyszínek feliratozása. Az nem Star Wars.
A párbeszédek sokszor nagyon gyengék, túl hosszúak, érzelgõsek. Érezhetõ hogy erõsen megcélozták a nõi közönséget is.
Túl kevés Vader és Tarkin.
A lázadó támadás a Magas-hegyes bolygón (na ezt sem jegyeztem meg a kiírás ellenére). Maga a támadás rendben volt, de kihagyták a ziccert. Már 77-ben is azzal tették izgalmasabbá a támadást hogy bevágnak pilóta kommunikációt. Itt elég lett volna annyi hogy : "Lock S-foils in attack position. Accelerate to attack speed. Copy Gold leader." Ennyi. Bennem ez hiányérzetet keltett.
Sõt a korábbi jelenetnél mikor a ROGUE ONE hajó megy át a pajzson, ott se ragaszkodtak valamiért a Star Wars-ban már lefektetett katonai megfogalmazáshoz. Jobb lett volna ha azt mondják: "Transmission commencing. You are cleared for shield passage. Follow your present course." Ez így számomra kicsit zavaró volt, persze aki nem ismeri a szöveget annak tökmindegy mit mondanak.
A kínai vaksi Erõ használó (nem Jedi) se, jött be igazán. Fõleg ahogy átsétált a rohamosztagosok tûzvonalán. Elsõ gondolatom az volt hogy Use the Force, és billentsd át a kallantyút. Helyette halálséta vazze. Persze lehet hogy neki a Force látás ment de a telekinézis nem, ami magyarázza. De akkor sem tetszett. Fõleg hogy állandóan mondogatta hogy "egy vagyok az Erõvel".

Ami nem tetszett:
Sajnos szerintem a legfõbb szerepekre (Felicity Jones, Diego Luna, Riz Ahmed) nem a megfelelõ színészeket válogatták ki, és a karakterek elég gyengék, erõtlenek. Ahogy a szövegkönyv sincs teljesen rendben. Túl sok idõnként a körülményes magyarázkodás (szájbarágás hülyéknek?) Sok helyen gyenge és erõtlen ez is. Nekem túl nõies.
Fõleg a fõszereplõ csaj karaktere túl gyenge. Nem létezik hogy férfiak, fõleg harcedzett férfiak, egy ilyen valakit elfogadnak vezetõnek és követik bárhová is.
A fõszereplõ csaj története sem igazán jó. Fõleg talán az zavaró, hogy szinte végig csupán kívülálló. És Forrest Whitaker karaktere, és annak története sem lett eltalálva. Nem azt mondom hogy rosszak lettek, hanem hogy ezt azért jóval jobban is meg lehetett volna írni.
Sok jelenet nem volt elég intenzív ahol pedig szükséges lett volna. Ha valaki látott Star Wars-ról dokumentum filmet, az tudja, hogy Lucas rendezése kb. abból állt, hogy azt hajtogatta: "This is good, but let's do it again. But this time faster and more intense." Nos ez itt sokszor nagyon hiányzik.

Ami rossz:
Igazából semmi
Talán csupán az hogy túlságosan etnikailag "túlkorrekt" a szereplõgárda.

Összességében az élmény, ha nem is tökéletes Star Wars élmény, de pozitív, fõleg a SW7 után, és úgy tûnik ez már elég.
elemes 2016 dec. 20. - 10:37:10
(415/644)
én szívesen lemondanék a szinkronról (a hatos karikás filmeket kivéve)
8/10
JeffLebowski 2016 dec. 20. - 10:28:47 8/10
(414/644)
"Hát lehet a régi szinkronok csak nekünk, jók és a mai fiataloknak az nem tetszene. Passz.
Ebben a filmben nekem a fõszereplõ lány magyar hangja (Bogdányi Titanilla) és Vader szinkronja nem tetszett. Szerintem mindkettõnek sokkal karakteresebb hang kellene. De hát ugye hozzá voltam szokva Kránitz hangjához Vader esetében. A Bogdányi Titanilla meg nagyon jó hang Lorinak a Szívek Szállodájában, de itt nem tetszett. De ez az én véleményem. Azért megnézem feliratosan is."

Nagyon gyorsan kell dolgozniuk az a baj, és egyre kevesebb jó színész vállal ilyet. Szerintem az a korszak lezárult, amikor a szinkron sokszor még hozzá is tett a filmhez. Ma inkább elvesz belõle és érdemes mindent eredetiben nézni. Aki szinkronhoz szokott, nem beszél kicsit se angolul annak elõször lehet nem fog annyira bejönni, de hosszútávon mindenképpen megéri. Egyébként nem csak magával a szinkronnal volt bajom a film kapcsán, hanem a fordítás is sok helyen rossz volt szerintem. Pl voltak olyan mondatok, amik simán tükörfordításban jól hangoztak volna magyarul is erre átfogalmazták. Pl a " Trust is two-way "-bõl lett a "fontos, a kölcsönös bizalom" meg ilyenek.
5/10
offtopic
Sosanne 2016 dec. 20. - 10:03:58 5/10
(413/644)
Látványilag nagyon szép volt a film, de tartalmilag, érzelmileg, hangulatilag üres! Ez a baj, a mai filmiparral, hogy azt hiszik, a látvány minden, másra nincsen szükség. A Star Wars nem ez, nekem nagyon messze áll azoktól a részektõl, melyeket oly sokszor megnéztem, átéltem.
Egy jól fényképezett háborús akciófilmet láthatunk, ahol a lövöldözés és a politikai szál a fõszerep. A vak kínai, koppintás egy régi Kung Fu filmbbõl (Kung Fu a film), ezen kívül gyûrûk ura és más filmek keveréke.
Egy csomó szereplõt mutathattak volna, akik ebben az idõszakban léteztek. (pl Yoda, Obi Van) Az uralkodó is kimaradt. 10/5
7/10
Muya 2016 dec. 20. - 09:06:08 7/10
(412/644)
Hát lehet a régi szinkronok csak nekünk, jók és a mai fiataloknak az nem tetszene. Passz.
Ebben a filmben nekem a fõszereplõ lány magyar hangja (Bogdányi Titanilla) és Vader szinkronja nem tetszett. Szerintem mindkettõnek sokkal karakteresebb hang kellene. De hát ugye hozzá voltam szokva Kránitz hangjához Vader esetében. A Bogdányi Titanilla meg nagyon jó hang Lorinak a Szívek Szállodájában, de itt nem tetszett. De ez az én véleményem. Azért megnézem feliratosan is.
kybuck 2016 dec. 20. - 03:36:51
(411/644)
Szerintem ez a szinkron még egész rendben volt, manapság divat szidni a szinkront, mondjuk okkal, de emiatt szinte fel sem tûnik ha olykor készülnek jó szinkronok is. Az viszont tényleg sajnálatos, sõt, valahol felháborító is, hogy ma már egyáltalán nem evidencia a jó szinkron. Ráadásul még a régieket is lecserélik valami újra, hogy utána csak azzal lehessen DVD-tõl kezdve mindenütt megnézni, ez meg egyenesen fõbenjáró bûn, hisz akkor mi van a régiekkel?! Akkor azok hol vannak?! Szerintem senkinek nincs joga elvenni a lehetõséget, hogy a szinkronok legjobb korszakából való magyar változatokkal megismerkedjenek a jelen filmnézõ generációi!
7/10
Muya 2016 dec. 19. - 20:03:01 7/10
(410/644)
SPOILER

Az utolsó félóra kárpótol a sok hülye monológért, meg azért mert a vak kínai vagy százszor elmondja “Én vagyok az Erõ, az Erõ velem van! Komolyan már a hajam téptem tõle. Hát, hogy a Saw Gerrera karakter minek kellett az örök rejtély marad. A robotról Sheldon Cooper jutott eszembe az Agymenõkbõl. Jópofa volt.
A történet szépen lassan folyik bele a IV. részbe. Egyébként Tarkin meg a Leia figuráját nagyon jól megcsinálták. Szerintem.
Azt hiszem meg kell néznem feliratosan, mert a szinkron borzalmas :( Azon felröhögtem, amikor a kis hajó összetolta a két rombolót :D Viszont az jó lezárás, hogy meghaltak mind ott a bolygón. Így nem kell keresni a logikát, hogy hol vannak a IV. részbõl :D
Személy szerint a zenével nem volt bajom.

Nekem a IV.-VI. résznek megmarad a varázsa. Örülök, hogy anno megcsinálták azokat a filmeket, mert most hiába csinálnak minden évben egy Star Wars filmet, azok kultikus mivoltjához egyik sem fog felérni.
8/10
JeffLebowski 2016 dec. 19. - 13:07:29 8/10
(409/644)
Így van.

(MON MOTHMA: The Emperor has made a critical error and the time for our attack has come.

MON MOTHMA: The data brought to us by the Bothan spies pinpoints the exact location of the Emperor’s new battle station. We also know that the weapon systems of this Death Star are not yet operational. With the Imperial Fleet spread throughout the galaxy in a vain effort to engage us, it is relatively unprotected. But most important of all, we’ve learned that the Emperor himself is personally overseeing the final stages of the construction of this Death Star.

MON MOTHMA: (cont) Many Bothans died to bring us this information.)
csincsilla72 2016 dec. 19. - 12:24:16
(408/644)
Egészen pontosan õk azt tudták meg, hogy Palpatine a második Halálcsillagra megy, ha jól emlékszem.
elemes 2016 dec. 19. - 10:53:41
(407/644)
"Reality is for those who cannot cope with drugs"
elemes 2016 dec. 19. - 10:51:15
(406/644)
én is kevertem.
handi99 2016 dec. 19. - 10:06:49
(405/644)
Sehol. Kevered a Jedi visszatérrel. Õk a 2. halálcsillag tervét lopták el.